Hozzászólások

  • Keszthelyi viktor 3632 számú kérdése
  • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
Nagyon jó, az Ön által működtetett jogi tanácsadás,nagyon sok embernek segít ezzel!
Amikor aktuális lesz a lakásügy, jelentkezünk az irodájában!

Minden jót, és Boldog Új Évet Kívánok Önnek!

Üdvözlettel: Keszthelyi Viktor

Tisztelt Keszthelyi Úr!
Köszönöm a pozitív kritikákat és várom a jelentkezését.
Az Irodám nevében én is kívánok Önnek sikerekben gazdag 2005-ös évet...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Keszthelyi Viktor 3625 számú kérdése
  • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Két hete fordultam Önhöz egy kérdéssel, amire a választ nem találtam meg az archívumban.
Ismételten föltenném a kérdés, de lehet nem Ön a kompetens a válaszadásban, ezért nem kaptam választ. Ez esetben is köszönöm, hogy elolvasta a kérdést.
Egy éve vettem egy ingatlant, amire a fedezet egy kétszer akkora értékű ingatlan volt.
Erre a nagyobb értékű ingatlanra terhelte rá a bank a jelzálogot, az én lakásomon pedig elidegenítési jog van ( ha jól írom a kifejezést ).
Szeretnék egy nagyobb lakásba költözni, aminek a többlet költségét kp.-ben fizetném.
Kérdésem lenne, hogy mi a jogi útja a dolognak?
Vissza kell-e fizetnem a banknak az egy éve felvett hitel összegét, vagy megoldható-e, hogy a lakásról leszedjék az elidegenítési jogot, és átterheljék az újonan megvásárolt lakásra?
Mivel a jelzálog nem ezt a lakást terheli, ezért gondoltam, hogy talán megoldható ilyen módon a dolog.
Ez a kérdés azért merült fel, mert egy ingatlanos ismerősőm szerint volt már ilyen eset, de a pontos menetét nem tudta.
Mondjuk, mivel a címre van bejegyezve a hitel, ezért érdekes a kérdés, de ha bármilyen egyszerűbb ügyintézési mód létezik, az már érdekelne engem.
Mivel jelenleg csak 5 millió Ft hitelt lehet felvenni,így nem tudom mégegyszer felvenni a hitelt, mert a végén kevesebb pénzem marad.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Keszthelyi Viktor

Tisztelt Keszthelyi Úr!
Az elmúlt napokban nem volt mindig alkalmam válaszolni a kérdésekre, így feltehetően az Ön kérdése is megválaszolatlanul maradt.
Az Ön terve véleményem szerint lebonyolítható, csak az elidegenítési tilalom jogosultja (bank) hozzájárulása szükséges hozzá, a hitel visszafizetése véleményem szerint nem. A hitelszerződés azonban még így is módosítandó, hiszen más ingatlan megvásárlását fogja biztosítani a korábbi jelzálogjog. Javaslom, hogy a részletek iránt érdeklődjön a banknál, amely a hitelt folyósította, amennyiben pedig az ügylet jogi részének lebonyolításában lesz segítségre szüksége, úgy az Irodánkat is keresheti...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • C.K. 3606 számú kérdése
  • 2004-12-26

Tisztelt ügyvéd úr!

1992-ben megvásároltam tanácsi bérlakásomat. Az ingatlan vételára a szerződés szerint 251.204 Ft volt. A vételhátralékot
/ előző összeg / és annak évi 3 %.os kamatát 1992 szept.-től 2027 aug.-ig fizetem meg havi 968 Ft-onként.

2003. dec. 15-én értesítettek arról, hogy az önkormányzat 2003. július 31-i hatállyal az OTP Bp.-i önkormányzati Fiókjára ruházta a vételhátralék címén fennálló kötelezettséget annak minden biztosítékával eggyütt ez
2004. jan 01-től érvényes.

2003 dec. 31. fennálló Tőketartozás az Önk. értesítése alapján 195.643 Ft

2004 dec. 19-én kézhezkaptam a Főv. Ker. Földhivatal határozatát mely szerint 2004. november 11-én törölték a 251.204 Ft Önk.i jelzálogot és elidegenítési és terhelési tilalmat
Ugyanakkor ezt bejegyezték az OTP javára .

A kérdésem : A kölcsön átadásakor / 2003. dec. 31 / a valóságos tartozásom már csak
195. 643 Ft volt. Miért kerül 2004. nov.-ban újra az eredeti összeg vagyis a 251. 204 Ft a tulajdoni lapra? Kérem sürgős válaszát mert fellebebezni csak 2005. jan. 18-ig tudok.

segítségét köszönöm ! Üdvözlettel C.K.

Tisztelt CK!
Mindaddig nem tartom aggályosnak a teljes - korábbi - összeg nyilvántartását teherként, amíg nem merül fel az, hogy kétszeresen kellene megfizetnie a tartozást. Amikor a jelenlegi tartozását visszafizeti, véleményem szerint az OTP ki fogja adni a jelzáljog törléséhez szükséges okiratot, de javaslom fokozottan őrizni a befizetéseket igazoló csekkeket vagy átutalási megbízásokat és bankszámlakivonatokat.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Erdélyi Katalin 3459 számú kérdése
  • 2004-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő: anyósomék segítenének a mi lakásvásárlásunkban, hajlandóak lennének házukat, mint másik fedezetet felajánlani. A probléma, hogy apósom külföldön élő hugának van 1/4-ed tulajdonrésze abban a házban. Kérdezem, hogy ez gond-e, nem tudom van-e olyan bank, ami elfogadná ezt a 3/4 részt + a vásárolni kívánt ingatlant+szocpolt fedezetnek, önerőnek.
Hálás lennék mielőbbi válaszáért.
Tisztelettel: E.K.

Tisztelt Katalin!
A bank számára - elvileg - a 3/4-ed tulajdono hányad is fedezet lehet jogi értelemben, de a financiális részéről érdemes magát a bankot megkérdezni...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Zsolt 3393 számú kérdése
  • 2004-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát a haszonélvezettel bíró lakás jelzáloghitellel való terhelése témájában. Még csak annyit kérdeznék, hogy a bank ilyenkor utólag köteles-e értesíteni a haszonélvezőt a jelzálog bejegyzéséről? Magyarán egyáltalán tudomást szerzünk-e erről?

Köszönettel:

Tisztelt Zsolt!
Lehet, hogy ebben a kérdésben a bankok ygakorlata eltér egymástól, de szerintem nem feltétlenül szereznek tudomást a történtekről.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Zsolt 3387 számú kérdése
  • 2004-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Családom egyik tagja jelzálog alapú hitelt szeretne felvenni arra a jelenleg tehermentes lakásra, amely az ő tulajdonában van. A lakás haszonélvezői ugyanakkor én és feleségem vagyunk.
Kérdésem az, hogy hozzájárulásunk nélkül vehet-e fel ilyen hitelt és mindkettőnk egybehangzó jóváhagyása kell-e hozzá?

Köszönettel:

Tisztelt Zsolt!
A haszonélvező hozzájárulása nem szükséges a tervezett ügylethez, sőt kifejezett ellenkezés ellenére is végrehjatható a bejegyzés...más kérdés, hogy a pénzintézetek nem túl boldogok egy haszonélvezettel terhelt lakás fedezetbe vonásától...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Oláh Györgyné 3243 számú kérdése
  • 2004-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy takarékszövetkezetnél felvett 500.000.- Ft hitelre, a Födhivatalban az ingatlanra jelzálogjog begyegyzés történt. A teljes összeg kb. fél éve kifizetésre került. A Takarékszövetkezet ezt nem töröltette, sőt arról értesített most, hogy ennek ügyvédi költségét fizessem meg. Ez valóban az én kötelességem lenne?
Köszönettel várom szíves válaszát!

Tisztelt Oláhné!
Igen, hiszen ez Önnek az elsődleges érdeke. Megjegyzem, hogy az eljárásnak minimális ügyvédi munkadíj vonzata lehet, tekintettel a feladat minimális voltára.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • N. Rita 3167 számú kérdése
  • 2004-11-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt kérdeztem néhány napja, hogy lehet-e jelzálog jogot bejegyezni "egyszerre két tulajdonlappal rendelkező házra." A válasza alapján, úgy értelmeztem, hogy összevonható a két tulajdonlapos ingatlan (ingatlanok) egyetlen jelzálog hitelhez. Úgy tudtam, hogy jelzálogfedezet csak önállóan piacképes ingatlan lehet.
Ezeket az ingatlanokat szétválasztva külön-külön nem lehet értékesíteni a ház belső átalakítása miatt. Így is lehetséges a jelzálog típusú hitelfelvétel vagy ez kizáró ok?
Terveink szerint egyesítenénk a két telket, csak az a kérdés, hogy feltétlenül szükséges ez a hitelfelvétel előtt, vagy ráér a hitelfelvétel után.

Segítségét előre is köszönöm,

N. Rita

Tisztelt Rita!
Ha jól értem, akkor az ingatlan-nyilvántartásbeli helyzet eltér a valóstól. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem forgalomképesek az egyes ingatlanok, legfeljebb a visszaállítás bonyolítja a "dolgot".
A jelzálogjog egyébként továbbra sem kizárt, mivel egy hitel fedezetéül meg lehet határozni két ingatlanra bejegyzendő jelzálogjogot is. Ebben a kérdésben egyébként a bank véleménye lesz döntő, és érdemes ez ügyben velük is konzultálni.
A további kérdéseivel, ill. ha az Irodánk valamely ügylet lebonyolításában lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Marcsi 3165 számú kérdése
  • 2004-11-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy vagyonmegosztás kapcsán értékesíteni szeretnénk az ingatlant, amely osztatlan közös tulajdonú telken áll.
Ha az értékesítés nem sikerül, szeretném, ha a férjem jelzálogot venne föl a házára, abból fizetne ki engem.
Igaz-e az, hogy osztatlan közös tulajdonú telken álló ingatlanra nem kaphat jelzáloghitelt?

Válaszát várva,
üdvözlöm.

Tisztelt Marcsi!
Nem igaz, a férje tulajdonában álló, ill. az Ő tulajdonába kerülő ingatlanrész fedezetül szolgálhat banki hitelnek.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • eszter 3124 számú kérdése
  • 2004-11-14

Tisztel Ügyyvéd Úr!
Van egy ingatlanunk 50-50% tulajdoni hányadban a férjemmel.Arra szeretnék választ kapni milyen lehetőségem van arra, hogy az ingatlanra ne tudjon jelzálogot /banki hitelt/ bejegyeztettni. / Két nagykoru gyermekünk van/
A választ E-mailban szíveskedjen megküldeni.

Köszönettel: Eszter

Tisztelt Eszter!
A férje csak a saját tulajdoni hányadára jegyeztethet be jelzálogjogot. Megoldás lehet még a haszonélvezet alapítása az ingataln egészén, mivel a pénzintézetek a haszonélvezettel terhelt ingatlant nem "szeretik" fedezetként elfogadni.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Nagy Rita 3105 számú kérdése
  • 2004-11-12

Tisztelt Ügyvédúr!

Lehet-e jelzálogjogot bejegyezni úgy, hogy két telken áll egyszerre egy ház? Tehát két tulajdoni lap van, de nem ikerház áll rajtuk. Az épület kb. 15 éve épült.
Vagy muszáj lenne egyesíteni a két telket? Ennek lehet-e akadálya, illetve mennyi a telekegyesítés átfutási ideje?

Tisztelt Rita!
Ha ez két ingatlan - márpedig a két tulajdoni lap ezt bizonítja - akkor ugyannak a követelésnek mindkét ingatlanra alapított jelzálogjog a fedezete lehet.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Rita 2954 számú kérdése
  • 2004-11-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jól értem válaszát? Adóstársként tulajdonossá válok, de ez nem jelenik meg az ingatlan-nyilvántartásban, csupán a külön megkötött vagyonjogi szerződésünkben; vagyis, ha elválunk, akkor a vagyonjogi szerződés alapján osztozunk a házon.
Lenne még egy kérdésem:
Egy lakásra 2 bank tud bejegyezni jelzálogot?
Szülők lakásáról beszélek, gyerekek saját lakás vásárlására szeretnék jelzálog fedezetül ajánlani a megvenni kívánt és a szülők lakását is. Természetesen nem mindkét gyerek teljes értéket, hanem csak a hiányzó részt, önerőt szeretné ezzel kiváltani. Megvalósítható ez?
Köszönöm segítségét.
Üdvözlettel

Tisztelt Rita!
Elképzelhető az is, hogy tulajdonos és adóstárs, és az is, hogyha csak adóstárs, úgy a hiteltörlesztéssel válik ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonossá.
Lehetséges a két jelzálogjog egy ingatlanon, de ez a bankoknak, különösen annak, aki a második ranghelyen szerez jelzálogjogot, nem fog "tetszeni", de ez nagyban függ az ingatlan értékétől is...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Magyar Éva 2919 számú kérdése
  • 2004-11-01

T.Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő:Jelzálog alapu hitellel szeretnék megvásárolni egy Bp-i ingatlant. Ehhez pótfedezetként a fiam tulajdonában lévő ingatlant (Miskolci) hoznám be, melyen a szüleimnek haszonélvezeti joguk van. A szüleim beleegyeztek ebbe. Mivel mind a ketten 80 év fölöttiek, szeretnék ölyan megoldást választani, ami a legkissebb stresszel jár . El tudná mondani nekem, hogy milyen lehetőségek közül választhatok?
Köszönettel: M.É.

Tisztelt Éva!
Nem igazán világos, hogy mire szeretne választ kapni... A jelzálogjog nyilván stresszt jelenthet a haszonélvezőknek, de ettől a bank nem fog eltekinteni. Ha viszont így van, akkor esetleg előnyös lenne egy miskolci bankkal finanszíroztatni az ingatlant, más ötletem egyelőre nincs a haszonélvezők érdekei mellett.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Pataki Andrea 2908 számú kérdése
  • 2004-10-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van egy ingatlan egy helyrajzi számon ami egy ikerház van és négy tulajdonos. Az egyik fele a nagynénémé a másik az édesanyámé és az apukám halála után a hugomé és az enyém.
Most a nagynéném jelzálog hitelt szeretne felvenni,de amikor lett építve a ház nem írtak semmilyen olyan okmányt amiben kikötnék, hogy ha hitelt vesz fel akkor csak az ő tulajdonát terheljék meg így ha most felveszi a hitelt akkor a mi részünk is meg lesz terhelve. Erre azt találta ki, hogy ügyvéd állat irassunk egy magállapodást miszerint ha bárki is hitelt szeretne felvenni az megteheti a másik beleeggyezése nélkül és csak azt az ingatlant terhelik meg.
Most azt szeretném kérdezni,hogy mit kell tartalmaznia az okmánynak, és valóban lehet-e ilyen megállapodást kötni és ebből később nem lesz-e valamilyen hátrányunk.

Tisztelt Andrea!
A hitel visszafizetésének nem szolgálnak fedezetéül a nem a hitelfelvevő tulajdonában álló ingatlanrészek! Ezzel együtt si, ha bármiylen megállapodást is kötnek ebben a tárgyban, akkor azt kizárólag ügyvéd által szerkesztett okiratban tegyék meg.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Kiss Zsuzsanna 2725 számú kérdése
  • 2004-10-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakást szeretnénk vásárolni hitelre. A felajánlott ingatlanfedezet 50%-ával rendelkezünk, a másik 50%-kal két másik családtagunk rendelkezik. Szóban nyilatkoztak, hogy az ő részükre is jelzálog terhelhető.
A nyilatkozatokat írásba szeretnénk foglalni és a hitelszerződéshez csatolni. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre egy forma, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia ennek a nyilatkozatnak.
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Zsuzsanna!
A tervezett megoldás nem lesz elegendő a hitelt folyósító banknak, Ők mindenképpen kérni fogják, hogy a dologi adósok (ingatlantulajdonosok) közjegyzői okiratba foglalva nyilatkozzanak az ingatlan fedezetbe bocsátásáról.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: