Hozzászólások

 • János 3652 számú kérdése
 • 2004-12-31

Tisztelt ügyvéd Úr!
Két kérdéssel fordulnék Önhöz:
1.Nagyapám 98-ban bekövetkezett halála után (a szüleim sajnos már régen meghaltak) örköltem egy üdülő, illetve egy ház felét.Az ingatlanok másik fele a nagymamám tulajdona volt. Nagymamám 98 végén az ő részét is rám íratta a haszonélvezeti jog fenntartásával. Mind a hagyaték, mind az átírás után befizettük a kirótt illetéket, mindkét esetben 1999 júliusban. Idén január elején eladtuk az üdülőt, ami után jövőre be kell fizetni az adót. Az üdülő és a ház nem egy földhívatalhoz tartozik. A szerzés összegét az illeték alapjából akartam meghatározni, de ekkor kiderült, hogy csak a ház illetéke lett kiróva (az értesítő nem volt egyértelmű, csak most, a tüzetesebb átvizsgáláskor derült ki, hogy az üdülő illetékét nem tartalmazta). Magyarul az üdülő illetékes földhívatala nem rótt ki illetéket (legalábis nem találok rá utaló iratot). Ebben az esetben miképp állapíthatom meg a megszerzési értéket, illet ha jól tudom az illeték elévülése 5 év, tehát 2005 januárban naívul érdeklődetek a földhívatalnál a "6 évvel ezelőtt kírótt" illeték után?
2. 2002-ben eladtam egy ingatlant, majd pár hónappal később vettem egy egymásikat drágábban.
Adót ezért nem fizettem de nem is szerepeltettem az SZJA bevallásban. Az 1. pont kibogozása során kiderült attól függetlenül, hogy nem kell az eladott ingatlan után fizetnem adót a bevallásban szerepeltetni kellett volna. Ha az APEH ezt észreveszi milyen büntetésre számíthatok, illetve mi lenne a megoldás?
Köszönettel: János

Tisztelt János!
A szerzéskori értéket a hagyatéki végzésben és az ajándékozási szerződésben szereplő összegek adják meg. Az elévülés felvetése jogos, úgy tűnik, hogy valóban közeleg az időpontja...
A másik kérdése kapcsán nem tudok gyakorlati példát mondani a büntetés mértékéről, de úgy gondolom, hogy abban meg kell jelennie annak a ténynek, hogy nem fizetett be kevesebb adót, mint kellett volna, de természetesen ez nem mentesíti az alól, hogy a bevallásban való szerepeltetés is kötelezettsége lett volna...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Kárpáti Zsófia 3645 számú kérdése
 • 2004-12-30

Tisztlet Ügyvéd Úr!
Az alábbi esettel kapcsolatban szertném a segítségét kérni:
Lakást szeretnénk venni. Ehhez a szüleim egy nevükön lévő, általuk 1990-es évek elején az önkormányzattól megvásárolt lakást/illetve annak értékét adnák. Ha eladnák az ingatlant és az értékét nekem adnák milyen adó, illetve illetékvizetési kötelezettség terhelné őket. Hallottam valahonnan, hogy a régen megszerzett ingatlan eladása után nem kell illetéket fizetni. Igaz ez? Melyik évben szerzett ingatlanok esetén él ez a szabály? Melyik törvény írja ez le? Üdvözlettel: K. Zsófi

Tisztelt Zsófia!
Az ingatlan eladása következtében a szülőknek nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségeük, tekintettel arra, hogy az csak az ingatlanok megszerzése esetén terhelné őket, így feltehetően 1990-ben megfizették a jelenlegi lakásuk után a vagyonszerzési illetéket. Az eladáson keletkezett jövedelem után adófizetési kötelezettségük terhelhetné őket, de annak megfizetése alól pedig azértmentesülhetnek, mivel a jövedelmet közeli hozzátartozójuk - azaz az Ön - lakáscéljára fordítják.
Önnek a megszerzés kapcsán az ingatlan forgalmi értéke után vagyonszerzési illetéket kell fizetnie, amelynek mértéke 4 mFt-ig 2 %, az ezt meghaladó rész után pedig 6 %. További részleteket olvashat a www.ingatlanjog.hu oldalon, különös tekintettel az adózási é az illetékfizetési tájékoztató rovatokra.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Kapusiné Deák Marianna 3641 számú kérdése
 • 2004-12-29

Sürgős segítségét szeretném kérni így az év végi hajsza közepette, mert hiába próbltam az interneten információt szerezni, fél napom ráment és ellentmondásos adatokat találtam.
Nyáron eladtam egy nyaralót 3 milló Ft-ért. Most vettem egy lakást 10 millió Ft-ért. Nem tudom mekkora összegeket kell adó illetve illeték címén megfizessek.
Ha jól értelmezem, akkor a 10-3=7 millió Ft után kell 4 millió után (2%) 80.000 plusz 4-7 közötti rész után (6%) 180.000, azaz 260.000 Ft vagyonszerzési illetéket fizessek, vagy az "illeték mértéke 10%"????

Gyors válaszában reménykedve kívánok Boldog Új Évet!!
Tisztelettel Kapusiné

Tisztelt Marianna!
Illeték: 440eFt, adó: 0 Ft.
Az illetékre a magyarázat, hogy mivel nyaralót és nem lakóházat adott el, ezért nem a két ingatlan forgalmi értékének különbsége után kell illetéket fizetnie, hanem a 10 mFt-os lakásérték után 2, ill. 6 %-ot.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Horváth István 3639 számú kérdése
 • 2004-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődnék, hogy hogyan változnak a használt lakás vásárlását terhelő illeték mértékek 2005-ben?

Köszönöm,

Horváth István

Tisztelt Horváth Úr!
A használt lakás megvásárlásához kapcsolódó vagyonszerzési illetékek mértéke nem változik.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Nagy Lajos 3630 számú kérdése
 • 2004-12-28

Tisztelt dr.Nagy Zoltán.
Lakás vásárlás előtt állok. A megvásárolni kívánt lakás egy hármas sorház egyik lakása, mely Ürömön épül, jelenleg 50 %-os készültségnek megfelelő állapotban van. 100 %-os készültséggel kb. 30.000.000.- Ft lesz az értéke.
Ezt kívánom megvásárolni, az építkezést én kívánom befejezni.
A telek és az építmény osztatlan közös tulajdont képez.
A kérdésem Önhöz a következő.
Minek alapján és mennyi illetéket kell fizetnem.

Szives válaszát előre is köszönöm:
Nagy Lajos

Tisztelt Nagy Úr!
Többféle megoldás is elkpzelhető attól függően, hogy az ingatlan jelenleg - ill. az adásvétel időpontjában - szerkeszetkésznek minősül-e vagy sem. Ha nem éri el a szerkezetkész szintet, akkor illetékmentesen szerezheti meg és fejezheti be az építkezést. Ha már eléri a szerkezetkész szintet, úgy viszont illetéket kell fizetnie, amely a lakások esetén- hagyományos - szabályok szerint alakul, azaz négymillió forintig (pontosabban ennek 1/3-ad részéig) 2 %, az ezt meghaladó rész felett pedig 6 % a fizetendő illeték. Amennyiben viszont a lakás már társasházi lakásnak minősül, tehát van alapító okirata, úgy az utóbbi szabály érvényesül annyi változással, hogy a négymillió forintog veheti igénybe az alacsonyabb illetékkulcsot.
És akkor a fentieket még befolyásolja az eladó személye is, de mivel erre vonatkozóan nem adott információkat, így abba most nem "merültem" bele...
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Nagy Zsuzsa 3627 számú kérdése
 • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1995-ben 8.500.000.-Ft-ért vásároltuk a házat, az édesanyám és én általam eladott közös lakásból, és a férjem és az én általam eladott közös lakásunkból.
Ennek függvényében hogy alakul a fizetési kötelezettség?
Köszönöm: Nagy Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!
Adófizetési kötelezettsége nem merül fel.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Nagy Zsuzsa 3626 számú kérdése
 • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel 10 éve vettünk egy házat, 3/4 részben az én, 1/4 részben a férjem tulajdona. Édesanyám volt a haszonélvező, ő sajnos meghalt. Férjemmel elválunk, és értékesítjük a házat. Kérdésem az lenne, ha a házat eladjuk mondjuk 28 millióért, 7 milliót adok a férjemnek, nekem marad 21 millió. Ezért a házért már fizettünk illetéket. Én mondjuk 15 millióért vennék lakást vagy házat, a fennmaradó összegre kell-e illetéket, vagy egyebet fizetnem és mennyit?
Köszönöm a segítségét: Nagy Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!
A hatmillió forintos különbözet után illetékfizetésre lesz kötelezett (200 eFt), ill. adófizetés is felmerülhet, de annak megállapításához ismerni kellene a 10 évvel korábbi vásárlás vételárát. Amennyiben további kérdése merül fel, vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Németi Noémi 3623 számú kérdése
 • 2004-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérném szíves tájékoztatását a következő üggyel kapcsolatban:
Én nemrégiben váltam el, a közösen szerzett házunk értékének rám eső részét (felét) a volt férjem kivásárolja tőlem. Az így szerzett összegből egy másik házat szeretnék vásárolni, de mivel az összeg ehhez nem elegendő, banki kölcsönt is szeretnék felvenni. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogy alakul a fizetendő adó- vagy illeték a szerzett összeg (ami 6 M Ft) és a megvásárolandó ingatlan (ami 7,5 M Ft) függvényében.
Köszönöm szíves tájékoztatását.
üdvözlettel:
Németi Noémi

Tisztelt Noémi!
Adót fizetnie az elmondottak alapján nem kell, illetéket viszont igen, a másfélmillió forint 2 %-a lesz a fizetendő illeték.
További kérdésekkel, ill. ha az irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen...
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • martin zlum 3620 számú kérdése
 • 2004-12-28

A párommal mind a ketten eladtuk saját in gatlanunkat,és vettünk egy drágábbat.Az új ingatlan kevesebbe került mint a két régi együtt.Illetéket a gyakorlatilag minusz összeg után is kell fizetnünk?? ?

Tisztelt Martin Zlum!
Pontos választ csak az eladott és várásolt ingatlanok forgalmi értéke és a tulajdoni arányok ismeretében lehet mondani, de az bizonyos, hogy illetéket kell fizetniük.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Zsuzsa 3614 számú kérdése
 • 2004-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Néhány napja feltett kérdésemet szeretném kiegészíteni annyival, hogy édesapámtól örökölnénk testvéreimmel kertes családi házat, és hogy mennyiben változtat az illeték mértékén, vagy változtat-e ha valamelyikőnknek, vagy mindannyiónknak ott van a bejelentett állandó lakcíme, és mi van akkor, ha nem. Számít-e az, ha édesapám tulajdonában több mint 15 éve van a ház? (a ház értéke kb. 30-35millió ft.)

Előre is köszönöm válaszát, Tisztelettel: Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!
Az illetékfizetés mértékét nem befolyásolják a fenti tények, az illeték mértékéről pedig a www.ingatlanjog.hu oldalon az ingyenes és visszterhes vagyonszerzési illetékek rovataiban és azok táblázataiban találhat választ...

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • kormosné Nagy Zita 3609 számú kérdése
 • 2004-12-26

kérem hogy hagyatéki kérdéseimben segítsen ha módjában áll.
Édesanyámtól a nővéremmel örököltünk egy kb 32nm2-es lakást, amiben az édesapám van állandóra bejelentve,- Ő elvált, és 7 évet éltek újra együtt-az özvegyi nyugdíjat is megkapta, és most az az 1 kérdés hogy ha haszonélvezőként bejelentjük annak mik a ránkvonatkozó kötelezettségek.
A 2. kérdésem ha egyikünk megváltaná a másik részét azt a hagyatéki elött, vagy után gazdaságos megtenni, ha az összegben már megegyeztünk.ki mit adózik, és mikor van a legkevesebb veszteség.Ha esetleg van számomra még ezeken kívűl tanácsa, szívesen venném.
köszönettel kormosné

Tisztelt Zita!
A haszonélvezet létrehozása illetékfizetési vonzattal jár, amelynek mértékéhez a lakás értékét és az édesapjuk életkorát kellene ismerni. Az illetéket megfizetni az édesapának kell. A mgváltást a hagyatéki tárgyalással egyidejűleg, annak keretében a leg"olcsóbb" megtenni.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Gángó Gyöngyi 3605 számú kérdése
 • 2004-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2004. október 30-án kötöttünk lakás adásvételi szerződést, karácsonyra már beköltöztünk és a földhivatal nemrég a tulajdonlapot is kiküldte, melyben határozata szerint a tulajdonosok vagyunk. Ugyebár ezután következik a másik kérdésem. Az illetéket( mely esetünkben 11 millió forint vételár után számításunk szerint 500 ezer forint lesz) ugye a szerződés kötésekor életben lévő jogszabály szerint fogja számolni az illetékhivatal? tehát 2 millió forintig 4 % (80.000 Ft) az a feletti részre 6 % (esetünkben 420.000 Ft). Mivel eléggé megkopaszodtunk a családi kasszában és bizonytalan mire küldi az illetékhivatal a befizetési felszólítást...azért jó lenne tudnunk mekkora összegre számíthatunk.
Kérdésem : jól aklkulálunk?

köszönettel
Gángó házaspár

Tisztelt Gyöngyi!
Az illeték összegét helyesen számolta ki, és azt várható néhány hónapon belül ki is veti az illetékhivatal.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Mariann 3599 számú kérdése
 • 2004-12-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Használt lakást szeretnénk venni 13,5 m Ft-ért. Első lakásunk lesz, mindketten 35 évnél fiatalabbak vagyunk. Ha jól számoltam, 650 e Ft lenne az illeték (rengeteg...), de azt nem látom tisztán, hogy jobban járunk-e, ha jövőre kötünk szerződést. a 40 e Ft-os kedvezmény emelkedni fog, de vajon mi érintettek vagyunk-e, és nem "túl drága" -e a lakás a kedvezmény igénybevételéhez.
Jövő csütörtökön kötnénk szerződést, válasza sok idegeskedéstől kímélne meg minket, ugyanakkor talán sokat is spórolhatnánk...

Köszönettel:


Mariann

Tisztelt Mariann!
Az illetékkedvezmény 40 eFt-os mértéke nem változik, ráadásul az nem is illeti meg Önöket, mivel az ingatlan értéke meghaladja a 8mFt-ot. Így tehát nincs jelentősége, hogy melyik évben kötnek szerződést.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Zsuzsa 3598 számú kérdése
 • 2004-12-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem az lenne, hogy melyik az az eset, amikor a legkevesebb illetéket kellene fizetni, és annak mekkora a mértéke, vagy van-e olyan lehetőség amikor illetékmentesen lehet ingatlanhoz jutni. (pl. öröklés, ajándékozás, vagy esetleg eltartási szerződés, stb)
Előre is köszönöm válaszát! Kellemes ünnepeket!

Tisztelettel: Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!
A hiteles válaszhoz ismerni kellene az ingatlan értékét, a szerződő felek közötti hozzátartózói kapcsolatot és az ingatlan jogi minősítését is (lakás, üdülő, iroda, egyéb stb).
AMennyiben ezek megküldi nekem a znagy_dr@innosec.hu E-mail címre, úgy tudok választ adni a kérdésre.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Varga Rudolf 3597 számú kérdése
 • 2004-12-22

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kiskorú lakással történő megajándékozása esetén mikor kell az illetéket megfizetni? Azonnal, vagy ha csak nagykorúvá válik? Ezt azért kérdem, mivel volt egy olyan eset a családban, öcsém kiskorú volt, amikor örökölt, és csak 18 éves korában kellet az illetéket (kamat és pótlékmentesen ) megfizetni. Ezért kérdem, hogy ez ajándékozásnál is így van e, mivel most a Kishugom 13 éves lánya kap "ajándékba" lakást.
Varga Rudolf

Tisztelt Rudolf!
Az öröklés esetén valóban létezik egy ilyen kedvezmény, de ez ajándékozásnál nem "működik", így az ajándékozás esetén az illetéket azonnal - az illetékhivatal kivetését követően - meg kell fizetni.
tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal: