Hozzászólások

 • GIZELLA 9478 számú kérdése
 • 2005-12-31

Igen tisztelt Dr.Nagy Zoltán.

Köszönöm a válaszát és keresni fogom a köv héten.

Igen tudom, hogy az, hogy rosszhiszemüen ráépitett a telkemre azt jelenti hogy hülyének nézett mert csendes vagyok.
És nemcsak a telek cm nyi ára jár, igy útólag....
A tanulópénzt megfizeti vagy lebontatom. De ha lehet szeretnék megegyezni per nélkül.

Csakhogy minden embernek abból kell kiindulnia "nem teszek másikkal olyant amit nem szeretném ha velem tennének" ez az egyetlen fő univerzális parancsolat és halkan sugva a többiek sem hülyék.


Nagyon köszönöm, hogy elválal.

Kivánok Boldog Újévet és további sikereket a munkájukban az összes munkatársával eggyütt.

Tisztelt Gizella!
Köszönöm és várom a jelentkezését...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Enikő 9477 számú kérdése
 • 2005-12-31

Tisztelt ügyvéd úr!

Dec.26-i kérdésem "elveszni" látszik a fórumon, néhány napja nem találom a kérdést, úgyhogy ismét szeretnék tájékoztatást kérni a következőkben:

Üdülőterületen lévő ingatlanban lakunk bejelentett lakcímmel, melyet szeretnénk eladni, helyette egy kb. 20 milliós belterületi házat vennénk. Szocpolt még nem vettünk igénybe soha, én 40 éves vagyok, a párom 28, két gyermeket nevelünk.
1. Járhat-e valamennyi szocpol?
2. Lakóingatlannak minősül-e mostani házunk az illetékkiszabás szempontjából (hogy a két ház értékkülönbözete után kell fizetni)
3.Kell-e szja-t fizetni az üdülő-lakóházunk eladása után?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Enikő

Tisztel Enikő!
a kérdése nem veszett el, a válasz megszületéséről kapni fog egy értesítő e-mailt...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Anikó 9475 számú kérdése
 • 2005-12-31

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy újépítésű társasházban kis üzlethelységet,veszek Zuglóban,és kötelezővé tették, hogy felszíni beállót vásároljak, "ügyfélparkolót". A cég azt mondja, hogy ez egy építési jogszabályi előírás. Ez valóban így van?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel Anikó

Tisztelt Anikó!
A helyi építési szabályok ismerete segíthetne a válaszadásban, de valószínűsíthető, hogy igaza van az eladónak és az üzlethez jogszabályi (vagy helyi rendeleti) feltétel a parkoló.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Gizus 9474 számú kérdése
 • 2005-12-30

Kedves Dr.Nagy Zoltán ügyvéd Úr.
Bár már több kérdésemre ez ügyben választ kaptam és alkalmasint fel is használtam a döntéseimnél, most azt szeretném megkérdezni:
Ha per nélkül megegyezni kivánok a szomszédommal aki 36 cm-nyire beépitkezett a tulajdonomra, vagy 20m keresztül és megszeretné venni kártérités cimén a elfoglalt részt(20mx40cm) akkor ezt lehet ugy hogy a telekkönyvi betét méretét megváltoztatják és az ő betétrészéhez teszik vagy rákerül az én tulajdonlapomra?

Másik január elején választ kell adnom (?pipa is vagyok érte)
és kérdezném el tudná vállalni az ügyet.

Én nem akarom semmiképpen hogy a tulajdoni hányadomra elővásárlási joga vagy más beleszólása legyen.
Ez egy nagyon inkorrektül elfoglalt rész mert egy évvel ezelőtt megmondtam nem adok el a telekből, és igy csikarta ki... most 2m mély garázs van betonszerkezettel ide épitve amire 9-11m magas ház kerül a rajzok szerint.

De a perenkivüli alapos ügyvésileg megszerkesztett kártérités cimén adott pénzérték fejében nemszeretném ha jóindulatomat ujból megtorpedózná e szomszéd.

Üdvözlettel Gobbi Gizella.

Tisztelt Gizella!
A telekalakításra akkor van lehetőség, ha ezt a helyi önkormányzat szabályai (is) lehetővé teszik, ezért most csak elvileg tudok IGEN-nel válaszolni arra a kérdésre, hogy megoldható-e úgy a helyzet, ahogyan Ön szeretné. A szomszéd egyébként ne sürgesse Önt, mert Önnek egyéb lehetsőégei is lennének Vele szemben - tekintettel a rosszhiszemű túlépítésre. Amenniyben Irodánkat szeretné megbízni, azt köszönettel vesszük és kérem, hogy január első napjaiban egyeztessünk időponton a személyes találkozóra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • sándor 9469 számú kérdése
 • 2005-12-30

Azt szeretném tudni hogy pontosan mi, a használatba vételi jog.

Tisztelt Sándor!
JOgelméleti fejtegetésre alkalmas kérdést tett fel, a használat a tulajdonjog egyik legfontosabb részjogosítványa. A használatbavételi jog nyelvtanilag valamilyen használati jog pl. hasznok szedése, telki szolgalom, haszonélvezeti, földhasználati jog, stb. fennállását jelenti a jogosult részére. Az épület vonatkozásában van olyan, hogy használatbavételi engedély, ami az építésügyi hatóság határozatba foglalt igazolása arról, hogy az épület az építési engedélynek megfelelően épült és a biztonságos, rendeltetésszerű használatra alkalmas.
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
Miskolc, (30) 219-5579

Közösségi oldal:


 • Katalin 9463 számú kérdése
 • 2005-12-29

Tisztelt Ügyvéd úr!

Feltedtem Önöknek egy kérdést 2005. december
22-én és nem találom a választ. Tudom hogy nagyon sok kérdéssel fordulnak Önökhöz de fontos lenne tudnom hogy van-e remény. Mert lassan ki fogják lakoltatni az idős hölgyet és utcára kerül.
Kérem válaszoljanak Önök az egyetlen reménye.
Tisztelettel
Katalin

Kedves Katalin!
Elnézést, de akadályoztatva voltam, ezért később tudtam válaszolni. MIndenképpen forduljon helyben ügyvédhez az Anyuka, mert esetleg végrehajtási kifogásként is lehet keresnivalójuk.
Boldog Új Évet!
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd

Közösségi oldal:


 • Irén 9449 számú kérdése
 • 2005-12-29

Kedves Tanácsadó!

Tájékozódni szeretnénk,hogy az alábbiakban vázolt helyzetre mit javasol legjobb megoldásnak.
15 éve élettársi kapcsolatban vagyunk párommal.10 éve költöztünk jelenlegi lakasunkba egy csere útján.Páromnak volt egy önkormányzati kis lakása és azt ráfizetéssel elcseréltük.3/17-ed arány tulajdon jog bejegyzéssel,miszerint nekem van a 3 és neki a 17-ed rész.Akkor ez nem volt lényeges körülmény számunkra,de gondolva a jövőre ,ha valamelyikünkkel történne valami szeretnénk azonos tullajdonjogi hányaddal rendelkeznénk mindketten,és ezenkívül azt is bebiztosítani,hogy életünk végéig élvezhessük az otthonunkat,azaz a túlélőnek ne kelljen a lakást eladni,a törvényes örökös igényének kielégítésére,ugyanis mindkettőnknek van gyermeke,közös gyerek nincs.
Előre is köszönöm

Kedves Irén!

Elsősorban haszonélvezeti jog alapítását javaslom, de más megoldások is léteznek. A legmegfelelőbb megoldás kiválasztása minden esetben személyes konzultációt igényel!

Tisztelettel
dr.Fördős Péter ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Pilinszky tér 5.
+36 22 314811
http://www.drford.hu
iroda@drford.hu

Közösségi oldal:


 • Dalén 9436 számú kérdése
 • 2005-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő !

Külföldön élő rokonunk, aki magyar állampolgár, szeretne Magyarországon ingatlant vásárolni. Tájékoztatását, segítségét abban a kérdésben kérném, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok ingatlanszerzésére milyen szabályok, törvények vonatkoznak.

Tájékoztatását előre is köszönöm.

Tisztelettel: Dalén

Tisztelt Dalén!

Magyar állampolgár az általános szabályok szerint szerezhet ingatlant Magyarországon.

Tisztelettel
dr.Fördős Péter ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Pilinszky tér 5.
+36 22 314811
http://www.drford.hu
iroda@drford.hu

Közösségi oldal:


 • Zsolt! 9427 számú kérdése
 • 2005-12-27

T. Ügyvéd úr!

Azt hallottam Önökről, hogy viszonylag gyorsan válaszolnak a feltett kérdésekre! Ezért is látogattam el a honlapjukra!
Az az aggodalmam, hogy a 2005 december 23.-án feltett kérdésemet nem találom az arhívumukban, ill. még nem reagáltak rá!
Egy aggódó családapa!

Tisztelt Zsolt!
Kis türelmet kérek, az Ünnepek miatti elmaradás okozza, hogy még nem született meg a válasz, de még ebben az évebn meg fog érkezni, amelyről egy értesítő e-mailt fog kapni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Netti 9425 számú kérdése
 • 2005-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apám és a nagypapám fele-fele arányban tulajdonosai egy családi háznak.
Apám,aki szerencsejátékos, állandó pénzhiányban " szenved". Időnként pszichiátriai kezelést igényel,de a gyámságot éppen adósságai miatt nem vállalta senki. Életjáradékot kötött a fél házrészére.
A házzal, és vele kapcsolatos külőnböző költségeket felém terhelné.
A nagypapám már hozzám költözött, így egymaga van a házban. Kinek a kötelessége gondoskodni apámról?

Tisztelt Netti!
A költségek áthárítását nem értem és nem tartom megalapozottnak.
Az édesapjáról való gondoskodás nem elsősorban jogi probléma...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Laca 9424 számú kérdése
 • 2005-12-27

Tisztelt Ügyvéd úr!

2002. február végén adtuk el családi házunkat. A napokban egy nem hivatalos levélből értesűltünk, hogy a vevő hibás teljesítés címen pert kezdeményezett ellenünk. Az adásvételi szerződésben az áll, hogy a vevő "ismert és megtekintett állapotban" veszi meg az ingatlant.
Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. 1. Hibás teljesítés címen a szerződés kötés után, mennyi ideig kezdeményezhet pert a vevő az eladók ellen? 2. Az ügy bíróságra kerülését követően, mikor küld hivatalos értesítést a bíróság?
Válaszát előre is köszönöm: Laca

Tisztelt Laca!

A vevő különböző jogcímeken kezdeményezhet pert a fenti esetben. Általánosságban a tudomásszerzésnek van döntő jelentősége a határidők vonatkozásában.
Főszabály szerint az ügy bíróságra kerülése után a bíróság a keresetlevélnek a bírósághoz való beérkezését követő harminc napon belül intézkedik a tárgyalás kitűzéséről.
Előfordulhat, hogy a keresetlevél csak a bíróság intézkedése(pl.:hiánypótlás) alapján válik alkalmassá a tárgyalás kitűzésére, ekkor a határidő kezdő időpontját ettől az időponttól kell számítani.

Tisztelettel
dr.Fördős Péter ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Pilinszky tér 5.
+36 22 314811
http://www.drford.hu
iroda@drford.hu

Közösségi oldal:


 • Beáta 9423 számú kérdése
 • 2005-12-27

Tisztelt Ügyvéd úr!
Már nagyon rég óta keresünk egy megfelelő lakást, és most megtaláltuk álmaink otthonát. A probléma csak az, hogy az ingatlan minősítése "iroda" és nem "lakás"...
Azt szeretném kérdezni, hogy javasolja-e ennek ellenére az ingatlan megvásárlását? Milyen hátrányunk származhat az iroda minősítésből adódóan (azt tudom, hogy így szocpol ill kedvezményes hitel felvételére nincs lehetőségünk, de ezen kívűl más is adódhat?) A beruházó szerint, 5-6 év múlva, kb 15000 ft illeték befizetésével az ingatlan lakássá minősíthető - ez igaz (XVI. ker)?
Nagyon köszönöm mielőbbi válaszát,
Beáta

Tisztelt Beáta!
A jelenlegi hátrányok között még a 10 %-os illeték is említhető, ill. az, hogy 5-6 évre előre nem lehet kellő biztonsággal tudni, hogy az ingatlan lakássá lesz minősíthető.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 9398 számú kérdése
 • 2005-12-23

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy idős hölgy lakásával kapcsolatban kérnénk tájékoztatását. Az eset a következő:
A hölgy 72 éves nyugdijas, két lánya van akik rábeszélték hogy a tulajdonát képező bérlakást ügyvéd által készitett ajándékozási szerződéssel ajándékozza el nekik egy időre mert hitelt akarnak felvenni és ahoz legyen ingatlan fedezetük. A hölgy az ajándékozási szerződést aláirta ez volt 2 évvel ezelőtt. Most kiderült hogy a két lánya milliós nagyságú hitellel terhelte meg ezt az ingatlant és a hitelt egyikőjük sem fizette igy az összes hitel és a kamatok 7,5 millióra rúgnak már most. A hölgy most nemrég kapott a végrehajtó irodától felszólitást hogy 30 napon belül ki kell költöznie a lakásból. A két lánya albérletben lakik. Nem is akarják magukhoz venni édesanyjukat. A kérdésem a következő:
Az idős hölgy vissza kérheti-e az ingatlant amit oda ajándékozott mivel másképp az utcára kerülne és ha visszakérheti akkor köteles-e Ő a hitelt és kamatait kifizetni?

Kedves Katalin!
Meglehetősen nehéz helyzetet teremtettek a lányok az Édesanyjuk számára. A hitel felvételéhez kapcsolódó közjegyző előtt készített szerződést nem ismerjük, de feltételezhető, hogy a végrehajtó ennek alapján szólította fel kiköltözésre az Anyukát. Az ajándék visszakövetelésének megvannak a külön szabályai, és azt perben érvényesítheti az Anyuka. Ehhez keressenek meg ügyvédet, aki ismerteti az ide vonatkozó szabályokat. Az ügy lezárása valamennyi érintett fél bevonásával történhet, és a pénzintézet a gyakorlati ismereteim szerint jogairól önszántából nem mond le.
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
Miskolc, tel: (30) 219-5579

Közösségi oldal:


 • Zsolt 9394 számú kérdése
 • 2005-12-23

T. Ügyvédek!

A problémánk igen összetett, de megpróbálom röviden leírni.
Idén nyáron vásároltunk egy új építésü lakást! Részben hitelből, szoc.polból, részben önerőből. Az építtetővel kötöttünk egy háttérmegállapodást, melyben vállaltuk, hogy a fennmaradó tartozást (9,7M Ft) ez év szeptember 30.-áig visszafizetjük. A megállapodás úgy szólt, hogy amennyiben határidőig nem tudunk fizetni, abban az esetben felajánljuk az építtetőnek, hogy a tulajdonunkat képező ugyancsak Halásztelken lévő telkünkre jelzálogjogot jegyezzenek be az Ő javára 9,7M Ft értékben! Biztosítékként, hogy az összeg (ha ingatlanban is, de) rendelkezésre áll! Mivel az építtető a mi telkünkel telekszomszéd, amit ugyancsak telekbeszámítással szerzett (9,8M Ft-ért!) úgy gondoltuk, hogy megfelelő fedezetet nyújtunk a számára! Ha ez nem így lett volna, nem is kötött volna velünk szerződést! A probléma az, hogy nem tudtuk a telket árában eladni, mivel az önkormányzat a mi tájékoztatásunk nélkül megváltoztatta a helyi rendeletét, miszerint erre a telekre a továbbiakban már nem adnak ki építési engedélyt! Innentől kezdve a telek szinte eladhatatlan! Hozzátenném viszont, hogy amikor mi megvásároltuk ezt a telket, akkor kaptunk az önkormányzat építésügyi osztályától egy pecsétes papírt, hogy a hatályos jogszabályok, és a helyi rendeletek alapján családiházra építési engedély megadható! Ennek tudatában vásároltuk a telket, ill. az illetékhivataltól is illetékmentességet kaptunk 4 évre! Az általunk megbított ügyvéd is azt mondta, hogy ezzel a papírral mi építkezhetünk! (Azt ugye már az ügyvéd is elfelejtette hozzátenni, hogy ez a papír csak ma érvényes, és lehet, hogy holnap már nem...) Eltelt 14 hónap, bementünk az önkormányzat építésügyi osztályára, és közölték velünk, hogy ez a papír már nem érvényes, mivel megváltoztatták a helyi rendeletet! Széttett karoknál többet nem kaptunk, mondván, hogy ők már nem tehetnek semmit.
Összegezve: ha nem kapunk építési engedélyt a telekre, akkor nem tudjuk eladni, ebből pedig következik, hogy nem tudjuk kifizetni a tartozásunkat...ill. a négy évre szóló illetékmentességet is elveszítjük, melyet büntetés és kamatokkal együtt kellene visszafizetnünk! A kivitelező fenyegetőzik, mi meg itt állunk három gyerekkel... Mit tegyünk???
Kérem segítsenek! Egy aggódó családapa!

Tisztelt Zsolt!
Megértésüket kérem, de tartok tőle, hoyg ezen a fórumon ennyi információ alapján nem fogok tudni segíteni, legalábbis az elmondottak alapján nincs oylan ötletem, ami az Önök helyzetét javíthatná. Javasolnám, hogy egy ügyvéd igénybevételével próbálják a lehetőségeket felkutatni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Márió 9388 számú kérdése
 • 2005-12-22

Tisztelt Szegedi Zsolt Úr!
Nem értem a válaszát.Tehát ha testvérem nem járulna hozzá,én semmit sem tehetnék,hogy az ingatlannyilvántartásba,mint tulajdonos fel legyek tüntetve?Testvérem külföldön él.
Haza kell jönnie emiatt vagy más lehetőség is van.Ő amerikában él és a munkája nem engedi,hogy utazzon,tehát valamien áthidaló
megoldásra volna szükség,szerintem.

Kedves Ügyvéd Úr!
Csak kiváncsiságból kérdezem,ha testvéremel
nem lenne kapcsolatom,vagy történne vele valami,(elhalálozás,baleset,stb)akkor elveszíteném az ingatlanomat,

Tisztelt Márió!
Testvér hozzájárulása nélkül igényét peres úton érvényesítheti. Megegyezés esetén testvérének haza kell utaznia az okiratok aláírása miatt.
Másik kérdésére: amennyiben testvérével valami történne, Ön kiszolgáltatott helyzetbe kerülne, mert jogilag az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett személy tekintendő tulajdonosnak.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd

Közösségi oldal: