Hozzászólások

  • István 9465 számú kérdése
  • 2005-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Előző kérdésemre adott válaszára válaszolok.
A család célja az lenne, hogy István megszabadulna a közalkalmazotti kölcsön fizetésétől (Ő is a felesége is ma már nyugdíjasok) és ezt a terhet a fia venné át,aki jelenleg kézfizető kezes, akinek a ház is épült. Szeretnék, ha a tulajdonjog is a fiú nevére kerülne. A ház Edit telkén épült. Edit ajándékozná a telket a fiunak, vagy megkéne vásárolni? Vagy ezt nem kell megtenni ahhoz, hogy a ház a fiú nevére keröljön? Azért használták ki a közalkalmazotti kölcsön lehetőségét, mert nem volt önrészük az építkezéshez. Szeretnék, ha minél kevesebb illetéket kellen fizetni, de minden a helyére kerülne. Ha minden így maradna ,István halála után a két gyermeke örökölne, fölösleges illetékfizetésekkel.
Elképzelhető, hogy sem tudtam minden lényeges dolgot elmondani, amiért elnézést kérek.
tTsztelettel:
István

Tisztelt István!
A válaszhoz már csak egyetlen "dolog" hiányzik: a pénzintézet és a hitelszerződés által meghatározott eltételek ismerete, a hitelszerződés módosítására. Javaslom, hogy ezzel kapcsolatban kérenek információt az adott pénzitnézettől és azt követően újra írjanak - akár a znagy_dr@innosec.hu e-mail cmíre is - és akkor lesz lehetőség az optimális megoldás kitalálására.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Roland 9376 számú kérdése
  • 2005-12-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az OTP-től felvettünk 8 millió forint hitelt új építésű ingatlanra,aminek a folyósítása csak 2006. január elseje után történik!El lehet valahogy érni, hogy az áfaváltozásból eredő különbözetet ne az OTP és az eladó "nyelje le?"
Tisztelettel:Roland

tisztelt Roland!
Az OTP nem fogja "lenyelni" a pénzt, az ÁFA kérdésében az Eladóval kell megállapodásra junia.Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • FM 9337 számú kérdése
  • 2005-12-18

Tisztelt Cím!
Ha két magánszemély köt kölcsönszerződést egymással és annak biztosítékául ingatlanjelzálogot kötnek ki, akkor a jelzálog bejegyzéséhez kötelező ügyvédi közreműködést igénybe venni, vagy a jogosult közvetlenül is kérelmezheti az illetékes Földhivatalnál a jelzálog bejegyeztetését?
Illetve ha egy ingatlan már első ranghelyen jelzáloggal terhelt és a második ranghelyen szereplő opciós vételi jogot is bejegyeztet, akkor jelent-e ez számára előnyösebb helyzetet az első ranghelyi jelzálogjogosulttal szemben egy esetleges vételi jog gyakorlás esetén.
Köszönettel: FM

Tisztelt FM!
1. Ügyvédi közremáködés szükséges és elkerülhetetlen.
2. Az opciós jog az ingatlan megvásárlásával kapcsolatban jelent előnyösebb helyzetet, de az első ranghelyi jelzálogjog nem fog megszűnni a tulajdonosváltozás következtében. Érdemes lehet megvizsgálni azt, hogy nem zárja-e ki terhelési tilalom az újabb teher bejegyzését.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 9322 számú kérdése
  • 2005-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Barátomnak adtam kölcsön 2 évvel ezelőtt 2 millió Ft.-ot, melyet a mai napig nem tud visszafizetni, ezért felajánlotta Pest környéki építési telkét biztosítékként, reményeink szerint 2 év múlva visszavenné.
Kérdezném, hogy jelzálog bejegyzése a helyes megoldás, avagy mit kellene tegyünk, mivel pénzünk a fent leírtak miatt nincsen.
Bizalommal várom válaszát.
Tisztelettel
Péter

tisztelt Péter!
A jelzálogjog bejegyzését javasolnám, amely már jelentős biztosítékot jelent Önnek a követelése megtérülésére. Ez jár némi költséggel (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték), de arányaiban elhanyagolható a követelés nagyságához képest.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Toth Jozsef 9320 számú kérdése
  • 2005-12-16

Tisztelt Doktor Úr!

Párommal fiatal házasok vagyunk. Mivel ő még tanul ezért jelenleg csak én keresek. Szeptember óta főállásu egyéni vállalkozóként dolgozom (januártól EVA szerint adózom). A kérdésem hogyan kaphatok lakáskölcsönt, például fészekrakót, ha nincs rendszeres havi jövedelmem? Van-e olyan szerv, pl apeh, ami tud a bankok számára elfogadható jövedelemigazolást kiállítani (a bevételem alapján)?

Köszönöm válaszát,
Tóth József

Tisztelt József!
Sőt... Az APEH által kibocsátott jövedelemigazolást ebben az esetben meg sem lehet kerülni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 9288 számú kérdése
  • 2005-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám nővére meghalt,így az ő ingatlanát( mivel gyerek nem volt) édesapám örökölte tulajdonjogilag.De nővére az élettársának haláláig tartó haszonélvezetet adományozott szerződésben. Most meghalt az élettárs is,de az ingatlant teljesen tönkretette,nem gondozta,lelekta,szinte romokban hever.Sőt nem fizette a rezsit sem(gáz, villany,csatorna,víz stb) amit ráterheltek az ingatlanra 1 millio ft értékben. Szeretnénk eladni az ingatlant,lenne rá egy komoly vevő. A kérdésem az lenne,hogy köteles e a tulajdonos a nem általa felhalmozott hitelt megfizetni,vételárból levonni( ha nem, milyen más mód van )valamint szerződéskötéskor mire kell ügyelni ilyen esetben. Elég e, ha az új vevő szerződésben magára vállalja ha mindenképp valahogy rendezni kell.
Várom válaszát,

Köszönettel, Várdai Erika

Tisztelt Erika!

Az eladó kötelessége az ingatlan tehermentesítése, amely jelenti a felhalmozódott számlatartozások kiegyenlítését is.
A gyakorlatban ezt akként szokták megoldani, hogy a foglalóként átvett összegből az eladó kifizeti ezeket vagy a szerződésben megjelölik, hogy milyen terhek/tartozások vannak az ingatlanon, és azt az összegeket a meghatározott vételár átadásakor majd beszámítják. A szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd természetesen ennek megfelelően készíti majd el az adásvételi szerződést.
A legcélszerűbbnek azonban azt tartom, ha az eladó intézkedik ezek megfizetéséről, hiszen a számlatartozások után késedelmi kamatot is kell fizetni, amelynek összege előre nem ismert és a későbbiekben ebből még viták lehetnek a felek

Tisztelettel
dr.Fazekas Attila ügyvéd
http://www.drfazekas.hu

Közösségi oldal:


  • imre 9243 számú kérdése
  • 2005-12-13

Jó napot kívánok!
kérdésem a következő: lakásépítési hitelt vettünk fel az év folyamán, de nem lett elég a teljes befejezéshez, így kiegészítő hitelt kell felvennem. az a kérdésem, mert mivel szocpolt is igénybe vettünk, hogy a Magyar Államkincstár valóban csak 70%-ig engedi terhelni az ingatlant, vagy van-e esetleg valami megoldás, hogy ezt a százalékot meghaladhassa a terhelés az ingatlanon? előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Imre!
A magyar Államkincstár nincs befolyással arra, hogy az ingatlan mekkora hányadban lesz terhelve, amennyiben talál olyan bankot, aki 70 %-ot meghaladóan is finanszírozza, úgy kivitelezhető.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 9207 számú kérdése
  • 2005-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlanjelzálogjoggal biztosított kölcsönszerződést kötöttünk 6 hónapos felmondási idővel.
A felmondás és annak elfogadása megtörtént, de a kölcsön a határidőre nem folyt be.
Akkor a felmondás érvénytelenné vált és a szerződés az eredeti feltétellel érvényes?
Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Ferenc!
a felmondás és a hitel vissza-nem-fizetése nem éleszti fel a szerződést, éppen ellenkezőleg - a hitelösszeg továbbra is követelhető... Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Picúr 9098 számú kérdése
  • 2005-12-05

Tisztelt Ügyvéd úr
Jelzálog hitelt szeretnék felvenni édesapámmal a saját tulajdonú házunkra. Be van hozzánk jelentve a család egy régi barátja, egyben keresztapám de nem lakik ott, ketten lakunk apuval. Ezt a megoldást választottuk édesapámmal mert a keresztapám elvált és segíteni akartunk hogy legyen rendes lakcíme mert még nincs új felesége és lakása.
Kell valami papírt íratni ügyvéddel hogy nincs közöttünk vagyonközösség? Vagy a bankok ezzel nem foglalkoznak csak a tulajdonjoggal?
Köszönöm válaszát:
Picúr

Tisztelt Picur!
Ezt a bank nem fogja látni és ha látja is, nem fogja akadályozni a hitelügyintézést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Gb 9090 számú kérdése
  • 2005-12-04

Tisztelt Ingatlanjog.hu!
Elöször is köszönöm a lehetőséget!
Fiatal pár vagyunk egy új lakást vásároltunk. A vételára 10.800.000 Ft volt amit 7.560.000 Ft hitellel 2.000.000 Ft megelelőgezeő kölcsönnel és 400.000 Ft áfa térítéssel + egy kevés kpvel vásároltunk meg. A helyzet úgy alakult hogy egy év elteltével több problémánk is akadt mind a társasházzal mind a környezettel kapcsolatban. A kérdésem az lenne hogy akár eladással akár cserével el lehetne-e adni-cserélni az ingatlanunkat? Tudunk-e váltani vagy itt ragadtunk......
Nagyon köszönöm és várom válaszát!
Gb

Tisztelt Gb! Mielőtt meghírdetnék eladásra a lakásukat, előtte mindenféleképpen tájékozódniuk kell a pénzintézetnél, ahol a kölcsönöket igényelték. Ott pontos eligazítást kapnak, hogy átvihető-e valamelyik kölcsön az újonnan vásárolandó lakás terheként és melyek azok a kölcsönök,amelyeket vissza kell fizetniük. Nem látszik túl kedvezőnek a helyzetük. Tisztelettel
dr.Török Zoltán ügyvéd










Közösségi oldal:


  • Árpád 9002 számú kérdése
  • 2005-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy telket szeretnénk vásárolni, melyen első és második ranghelyi jelzálog is van. A jelzálog összege több mint 100(száz)millió forint, ami a telek értékének több mint tízszerese. Ez a tulajdoni lap lekérése után derült ki. Hogyan és milyen feltételekkel lehet ezt a telket megvásárolni? Mi a helyes eljárás?
Köszönettel,
Kovács Árpád

Tisztelt Árpád!
Nincs akadálya az adásvétlei szerződés megkötésének, de abban a tehermentesítést az eladó kötelezettségévé kell tenni, és ennek megtörténtéig nem javasolnám, hogy a kezébe pénzt adjanak - legfeljebb ügyvédi letétbe teljesítsenek, amely a jelzálogjogok jogosultjainak törlési enegdélye alapján szabadulhatna fel. Az eljáró ügyvéd nyilván tisztában lesz a követendő eljárással - de ebben az Irodánk is készséggel közreműködik.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Réka 8823 számú kérdése
  • 2005-11-21

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jelenleg testvéremmel közös tulajdonban van egy családi házunk melyet dédnagyanyánk hagyott rám úgy, hogy nagyapánknak az ingatlanra haszonélvezeti joga van. Szeretnénk az ingatlanra annak felújításának céljából jelzáloghitelt felvenni. Kérdésem az, hogy minden esetben szükséges e ehhez a haszonélvező hozzájárulása? (ő lakáás céljából nem használja az épületet máshol van a bejelentett lakhelye és ott is él)
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Réka!
Jogi értelemben a haszonélvezőnek nem kell hozzájárulni a hitelfelvételhez, de bankok ennek hiányában - és a jogosult adóstárskénti bevonása hiányában - nem nyújtanak hitelt, hiszen ez esetben - ha a hitelfelvevő nem fizet - a bank nem tudna egy tehermentes ingatlan tulajdonába és birtokába jutni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Kis Bernadett 8814 számú kérdése
  • 2005-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2004 decemberében írtam alá adásvételi szerződést egy újépítésű lakásra. A vételár egy része hitelből lesz fizetve. Elvileg a lakásnak már el kellett volna készülnie, de az átadás átcsúszik jövő évre. Tavaly a hitelkérelem beadásakor rögtön igényeltem az ÁFA-visszatérítést is, 400.000 Ft-ot, amit mivel hitelt is vettem fel, levont a bank a hitelösszegből. Szerződést még nem kötöttem, csak elfogadott hitelkérelmem van.
Az adásvételi szerződést most szeretné módosítani az építtető ( és én is), mivel a jövő évi átadás maitt kevesebb ÁFÁ-t kell fizetnem.
A bank közölte, ha új szerződést kötök, akkor viszont elveszítem a 400.000 Ft-os áfa visszaigénylési lehetőséget.
Kérdésem az lenne( lehet, hogy butaság), de csak olyan módon lehet módosítani egy szerződést, hogy a korábbi érvénytelenné válik? Vagy van erre más mód is?

( A törvényben az áll, hogy a 2005.január 31 előott aláírt adásvételi szerződések és benyújtott kérelmek esetében igényelhető a visszatérítés. Ez az én esetemben meg van, csak nem tudom, hogy változik-e a helyzet, ha módosítok a szerződésben rögzített átadási határidőn és a vételáron)

Köszönöm a választ.

Tisztelt Bernadett!
A szerződések módosítása kifejezetten azt jelenti, hogy a régi serződés nem szűnik meg vagy válik érvénytelenné, hanem módosul, tehát egyes részeiben megváltozik.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • ilcsi 8717 számú kérdése
  • 2005-11-15

Kedves Ügyvéd úr!
Testvérem külföldön él,de két lakóingatlanunk
itt pesten közös.Szeretnénk jelzálog hitelt felvenni,de a testvérem nevén vannak a lakások.Mit lehet ezesetben tenni,hogy hitelt kapjak.A jelzálog hitel vállalkozás beindításához kellene.Én sajnos teljesen tapasztalatlan vagyok,hitel ügyben.Ennek az ügyintézési folyamatára lenne szükségem.Várom a válaszát és nagyon köszönöm a segítségét is egyben.
Üdvözlettel:Ilcsi.

Tisztetl Ilcsi!
A testvére vagy a tőle kapott meghatalmazás nélkül nem fogja tudni megterhelni az Ő tulajdonában lévő ingatlanokat. A hitelezés folyamatát valamelyik banktól kérdezze meg, de a fő gond a válasz első részében rejlik... Amenniyben további kérdései merülnek fel, úgy kérem, továbbra is keressen...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Isti 8715 számú kérdése
  • 2005-11-15

Tisztelt Ügyvéd úr!
Nagyon köszönöm a segítségét.A jelenlegi állapot kár felmérését kell választanom ez esetben.Viszont az ingatlanra jelzálog hitelt
kell felvennem a helyre állításhoz.De nemtudom,hogy ennek az ügy folyamata,
hogy működik,a banki eljárásra gondolok.Kérem
ha tud segíteni ebben a kérdésben nagyon megköszönöm és várom a válaszát.
Üdvözlettel:Isti

Tisztelt Isti!
Ezt valamelyik banktól lenne érdemesebb megkérdezni, de alapvetően egy hitelkérelmi nyomtatványcsomagot kell kitöltenie és benyújtania, amelynek pozitív elbírálását követően a bank folyósít és megterheli az ingatlant.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: