Hozzászólások

 • Gábor 9440 számú kérdése
 • 2005-12-28

Tisztelt ügyvéd Hölgy/Úr

A szüleimnek van haszonélvezeti joga a bátyám telkén.A bátyám szeretne felvenni szabadfelhasználású hitelt a ház beterhelésével.Az lenne a kérdésem,hogy anyunak és apunak lenne-e valami kötelezetsége akkor ha nem tudnák fizetni a részleteket a bátyámék?Mert csak akkor kap hitelt ha aláírják a haszonélvezők a hozzájárulásukat.Vagy jobb lenne-e ha lemondanának a haszonélvezeti jogukról.

Előre is köszönöm. Gábor

Kedves Gábor!

Ha a haszonélvezők nem lesznek adóstársak, akkor fizetési kötelezettségük nem keletkezik, de az ingatlan végrehajtás alá vonható.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
http://www.foris.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 9318 számú kérdése
 • 2005-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy Földhivatali eljárással kapcsolatban van kérdésem. Örököltem egy lakást, amelynek tulajdoni lapján a nagyszüleim holtig tartó haszonélvezete is szerepelt. Mivel mindketten meghaltak, beadtam a kérelmet ennek a törlésére. A kérvényhez természetese csatoltam a halotti anyakönyvi bizonyítványok fénymásolatait is, amit a hivatalban elfogadtak. Idő közebn az egyiket elvesztették (valamelyik hivatali alkalmazott), engem felszólítottak ennek 30 napon belüli pótlására, de ez persze újabb ügyvédi munkát, sorbanállást és illetéket jelentett. Van-e ehhez joga a földhivatalnak, ezt még akárhányszor megtehetik vagy tehetek valamit ez ellen? Jogosan kértek-e újabb illetéket? (Nem is annyira az összeg nagysága bosszant, hanem az eljárás.)
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Eszter!
A felháborodása jogos, ezzel együtt is talán célszerűbb a kisebb ellenállás irányába haladni - főként ha ez anyagilag nem jelent aránytalan terhet - mint vitatkozni.
Amennyiben persze igazolni tudja a korábbi beadást és a mellékleteket is igazoltan becsatolta, úgy elindulhat a "vita" útján is, remélhetőleg ez is elvezet a jogok törléséhez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Carl 9268 számú kérdése
 • 2005-12-13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Egy barátomnak tartozásai vannak néhány cég felé. 1/2-ed részben édesanyja a tulajdonos,1/2-ed részben Ő. Venne fel jelzálogot a lakására,hogy rendezze a tartozását (melyen 2 végrehajtás már van).
A gond,hogy az édesapja (aki haszonélvező!) nem egyezik bele,és nem ír alá semmilyen papírt.
Kérdésem:
A haszonélvezeti joga "nagyobb",mint a tulajdon jog? Magyarán a lakás nem elárverezhető,ha végrehajtás alá kerülne?
Ha a barátom lemond a tulajdonjogáról,akkor milyen úton tudja behatani az adott cég a kintlévőségét,ha "nincs mit elkobozni tőle"?
Netán szabadságvesztés jöhet nála "csak" szóba?
köszönöm
Carl

Tisztelt Carl!
A haszonélvezeti jogot a terhelések és az esetlegs elárverezés (tulajdonosváltás) nem érintheti, de a végrehajtást önmagában a haszonélvezet nem akadályozza.
A tulajdon átruházása polgári jogi szempontból kifogásolható, nem feltétlenül vezet oda, hogy nem követelhető a tatozás senkitől, akár az új tulajdonos is felelős lehet a tartozásokért.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Marika 9254 számú kérdése
 • 2005-12-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám a háznak a 2/4 részén holtig tartó hazsonélvezeti joggal rendelkezik.Húgommal annak élettársával és gyermakükkel élnek közösen a házba. A húgomnak 1/4rész öröklési és 1/4rész ajándékozási tulajdona van. A háznak a másik 2/4részének más a tulajdonosa,az akinek eladtam a házrészemet.A húgomék viselkedése szörnyű édesanyánkkal szemben, ami aggasztó és elviselhetetlen, mert már tettlegességig fajulhatnak a dolgok.Szeretnék tanácsot kérni ,hogy mit lehet ellene tenni,és hogy mit véd a haszonélvezeti jog ezzel kapcsolatban!Előre is köszönöm Válaszát várom

Tisztelt Marika!

A Polgári Törvénykönyv szerint a haszonélvezettel terhelt dolog használatára, hasznosítására és hasznainak szedésére jogosult a haszonélvezeti jog jogosultja.
Az Önök esetében édesanyja az ingatlan ½-ed részét jogosult használni, ebből következően a húga és az ő élettársa a haszonélvezettel terhelt ingatlan-rész használatában őt nem akadályozhatják, nem zavarhatják. Amennyiben ezt mégis megteszik, édesanyjuk a Polgármesteri Hivatal jegyzőjétől birtokvédelmet kérhet, illetőleg súlyosabb esetben büntetőeljárást kezdeményezhet bűncselekmény elkövetése esetén, tehát ha az Ön által említett tettlegesség bekövetkezne.
Az ilyen és hasonló családi problémák esetében a mai magyar hatályos jogszabályok és ezek alkalmazása sajnos gyors megoldást nem ad, mindenképpen a családon belüli békés megoldás, a megbeszélés a kivezető út. Természetesen amennyiben problémája van, keressen.

Tisztelettel
dr.Tibold Csaba ügyvéd

Közösségi oldal:


 • muppet 9220 számú kérdése
 • 2005-12-12

Tisztelt Ügyvéd úr!

Örökölt lakásomat eladom a hagyatéki leltári érték alatti áron.
88 éves nagymamámnak haszonélvezeti joga van rajta 1997-től, egy korábban eladott lakásról átjegyezve.
Ha az adásvételi szerződésben ellenérték nélkül lemondana a haszonélvezeti jogáról a javamra, az nálam adóköteles jövedelemként jelentkezne? Ha igen, milyen mértékű?

Köszönettel várom válaszát!
muppet

Tisztelt Muppet!
Nem emiatt jelentene ez problémát, hanem azért mert megszerzett jog miatt vagyonszerzési illetéket kellene fizetnie...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Klari 9216 számú kérdése
 • 2005-12-12

T.Ügyvéd Úr!
42 lakásos tarsashazban lakom,a közös képviselet ,felakarjaujjítani a házat,és kölcsönt akar felvenni a házra, ami azt jelentené,hogy a kissebb összegre havonta 18.800.-Ft,a nagyobb összegre 22.800.-Ft lenne havonta.Én ennyit nem tudok még plussz vállalni,a lakáson haszonélvezeti jog van,de én vagyok a tulajdonos.Mit tudok tenni,kötelezhetnek erre a plussz költségre,vagy a haszonélvezönek is bizonyos arányban be kell hogy segítsen.Kérem tanácsával segítsen.Két gyereket egyedül nevelek,és nem tudok többet kifizetni. köszönettel

Tisztelt Klári!
A tervezett felújítások feltehetően és valószínűleg kizárólag a tulajdonosi érdekkörbe tartoznak, azaz azok nem háríthatóak át a haszonélvezőre, annál is inkább nem, mert - ha jól értem - a haszonélvező nem is lakik ott... (de ha ott lakik, még akkor is az első része a válaszomnak az irányadó...)Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Gitta 9200 számú kérdése
 • 2005-12-10

Tisztelt Ügyvéd úr!

Én dédnagymamámtól örököltem egy lakást Budapesten, melyre a nagymamámnak halálig tartó haszonélvezeti joga van. A lakásban jelenleg én és a családom lakunk, de szeretnénk eladni 4 hónapon belül. A nagymamám lemondana a haszonélvezetről, ezzel kapcsolatban milyen intézkedéseket kell megtennünk?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:

Gitta

Tisztelt Gitta!
jelenleg semmit nem kell tenni, majd az eladás folyamatában - az adásvételi szerződésben - kell a haszonélvezőnek lemondania a haszonélvezeti jogáról...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Lavelle 9190 számú kérdése
 • 2005-12-09

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!

Haszonélvezeti jog megszűnésével kapcsolatosan szeretnék egy kérdést feltenni:

Lakásomat holtigtartó haszonélvezeti joggal terhelten vásároltam sok-sok évvel ezelőtt. Részemről ez csupán egy, a gyermekemnek szánt befektetés volt, a haszonélvező pedig nem tartott igényt soha az ingatlan használatára, így gyakorlatilag semmilyen kapcsolatom nincs vele, még a jelenlegi lakóhelye sem ismeretes előttem.
Viszont a napokban találkoztam egy régi közös ismerősünkkel, aki azt hallotta hogy a haszonélvezőm nemrégiben elhúnyt.
Persze a volt szomszéd korántsem nevezhető hiteles hírforrásnak, mégis, elgondolkodtatott a tény:
Vajon én -mint tulajdonos- honnan szerezhetek valaha is tudomást a haszonélvezet megszűntének tényéről?
Állítólag az esetleges törlést is nekem kellene majd a Földhivataltól kérelmeznem...oké rendben, de honnan tudhatom én meg, hogy valóban elhúnyt-e a haszonélvezőm??
Persze nem kívánom én senki halálát, -félreértés ne essék-, csupán szeretnék tisztában lenni a tényekkel, hiszen nem csekély érték növekedést jelentene az ingatlant terhelő jog megszűnte, no és mivel időközben a gyermekem is nagykorúvá lett, így végre átírathatnám az ő nevére...

A válaszukat előre is megköszönöm,

üdvözlettel:

LaVelle

Tisztelt Lavelle!
Néhány ötlet:
Az utolsó lakhely szerinti, a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző adhat információt, akinek személye elvileg kideríthető, ha tudja az elhunyt utolsó lakhelyét vagy azt a BM Lakcímnyilvántartójából megtudakolja. Ha ez nem megy, akkor akkor esetleg a nyugdíjfolyósítót lehetne kérdezni - márha a kora miatt érintett lehet az úr/hölgy ennél az intézménynél.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Julianna 9167 számú kérdése
 • 2005-12-08

T. Ügyvéd úr A családi örökséget egy vidéki ingatlanra csereltük a testvérem nevén. Ugy gondoltuk, hogy haszonélvezetre bejegyeztetjük az én nevemet is. Ez milyen költséggel jár?

Tisztelt Julianna!
Ügyvédi költség a haszonélvezet alapítása miatt, ill. vagyonszerzési illeték fizetés lesznek a két fő fizetési tétel. Ez utóbbi azonban csökkenti a testvér tulajdonszerzése kapcsán fizetendő illetéket, ha az ügyletet egyszerre valósítják meg.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Tamás 9122 számú kérdése
 • 2005-12-06

Tisztelt ügyvéd úr!
Az a tiszteletteljes kérdésem, hogy a nagynéném 35 m2 es budapesti lakását egyéb öröklési szempontból kifolyólag nem közvetlenül az én rokonom örökölte meg a nagynéni haszonélvezeti jogával terhelten, hozzátészem a nagynéném sem ért egyet ezzel.
Jelenleg a néni már 83 éves és Ő egy öregek otthonában él, ellátásra szorul.
Van e lehetőségem az ingatlant megvásárolni haszonélvezettel terhelten az illető személytől az öröklésben meghatározott árért.

Tisztelt tamás!
A megvásárlást semmi nem zárja ki, az árat pedig kizárólag a tulajdonossal kell közösen kialakítani. A hszonélvezetet viszont az ügylet nem érinti, az változatlanul fennmarad, kivve ha a jogosult hozzájárul a megszűnéséhez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Melinda 9121 számú kérdése
 • 2005-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy haszonélvezettel terhelt ingatlan esetén a haszonélvező az összes terhelés, elidegenítés megakadályozásán kívül tud-e "ártani" az ingatlannak?
Köszönöm
Melinda

Tisztelt Melinda!
Fizikailag nyilván tud ártani, amelynek felmerülése esetén a haszonélvezőtől bírósági úton biztosítékot követelhet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • éva 9058 számú kérdése
 • 2005-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Röviden a tények:
édesapám 2002-ben a nevemre iratta a lakását az ő és felesége haszonélvezeti jogát fenntartva,
2003-ban elváltak, felesége 3,5 MFt-ért lemondott haszonélvezeti jogáról, amiből vett egy tanácsi lakást,
most vissza akar költözni, a lakást negyedáron eladva
Kérdésem: a haszonélvezeti jog megilleti őt az apám halála után is? Mert ha nem, nem lesz hova mennie, szeretném ezt megelőzni és lebeszélni őket erről a lépésről.

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
P.Éva

Tisztelt Éva!
Ha a haszonélvezeti jog megszűnt, akkor annak felélesztését nem követelheti és nem tudja érvényesíteni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Edit 9039 számú kérdése
 • 2005-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagymamámtól idén örököltem egy házat egy Balaton-parti városban, mely édesanyám haszonélvezeti jogával van megterhelve. Az ingatlan értéke kb. 9 millió, melyböl a haszonélvezet megállapított értéke kb. 3 millió, édesanyám 56 éves.
A haszonélvezet megváltásával kapcsolatban lenne néhány kérdésem, melyek megválaszolására szeretném megkérni Önt.
1- Milyen úton kell a megváltást kérvényezni? Hová kell fordulni?
2- Milyen határidön belül kell ezt megtenni? Az elhalálozás idöpontjától kezdödik ez az idöszak?
3- Ilyen esetben a haszonélvezetre kiszabott illetéket nekem kell kifizetnem utólagosan? Vagy netán még egyszer kell azt fizetni?
4- Mekkora az én konkrét esetemben várható ellenérték édesanyám felé?

Köszönettel:
Edit

Tisztelt Edit!
1. Ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott okiratba kell foglalni a megállapodást a haszonélvezet megszüntetéséről.
2. Nem értem... Ha elhalázoik a haszonélvező, akkor nem kell megváltani, a halál megszünteti a haszonélvezetet. A megváltásra csak a haszonélvező életében van lehetőség.
3. Ha a megszűnés a haszonélvező halála következtében törétnik meg, akkor nem kell fizetni illetéket.
4. a haszonélvezeti jog értéke az Önök esetében az ingatlanforgalmi értéke egyhuszad részének hatszorosa.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Koleszár 9013 számú kérdése
 • 2005-11-29

A férjem tulajdonában lévő szántóterületre egy Kft. bányaszolgalmi jogot jegyeztetett be tulajdonosi hozzájárulással.
A földterületet értékesiteni szeretnénk, lehetséges-e a szolgalmi jog megszünetése a tulajdonos kérésére.
Köszönettel.

Tisztelt Koleszár!
A szolgalmi jog nem akadályozza az eladást, az az új tulajdonost is terhelni fogja. A jog természetesen meg is szüntethető vagy közös megegyezéssel vagy bírósági úton.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


 • Rita 9008 számú kérdése
 • 2005-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Köszönöm válaszát, amely, ha jól értelmezem azt jelenti, hogy az Illetékhivatal az illeték kiszabásánál nem a 6M Ft-os vételárat fogja figyelembe venni, hanem ezt növeli a haszonélvezet miatt 7,5M-ra (a nagymama 86 éves, úgy tudom, hogy a haszonélvezet 20%), és ez alapján számítja az illetéket, ami így 3,2M Ft után és 2,8M után összesen 235 ezer forint.
a.) Ha ez tényleg így van, akkor azt nem értem, hogy amennyiben a késöbbiekben el kívánom adni az ingatlant a nagymama halála után, és vásárolok egy másik lakást mondjuk 8M forintért, akkor a vagyonszerzési illetéket 500 ezer forint után számítják, vagy 2M után, ami ugye dupla illetékfizetést jelentene.
b.) Tovább megyek, ha nem ingatlanra költöm, akkor az adó alapja a 6M forint, vagy az a 7,5M, ami ugyan nem került kifizetésre, de mégiscsak az a piaci érték (az Illetékhivatal szerint, hiszen ezt számolta ki a haszonélvezet miatt).
c.) Azért meglepő a jelenlegi helyzet, mert korábbi ingatlanomon szüleim haszonélvezete rajta volt, és akkor az illetékhivatal a szerződésben szereplő összeg alapján számolta ki arányosan a haszonélvezőt és a tulajdonost terhelő illetéket, most viszont a szerződésben szereplő összeget felszorozta a haszonélvezettel, és úgy vette, mintha a tényleges értéke az ingatlannak a magasabb összeg lenne.
Miért van ez így?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Rita

Korábbi levelem és az Ön válasza:

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Megvásároltam nagymamám tulajdonában lévő ingatlanát, az ő halálig tartó haszonélvezetével, 6 millió forintért.
Kérdésem az lenne, hogy mennyi lesz az engem terhelő illetékfizetési kötelezettség, kevesebb lesz-e a haszonélvezet miatt, illetve, hogy jók-e az információim arra vonatkozóan, hogy nagymamám az ügyben illetékmentes.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Rita
Tisztelt Rita!
A nagymama nem szerzett vagyont, ezért természetesen nem kell illetéket fizetni. Önnek kell vagyonszerzési illetéket fizetni, de a pontos mérték meghatározásához ismerni kellene a nagymama életkorát is... A haszonélvezeti jog csökkenti az illetékalapját, bár a 6 mFt - ha jól értem - akkor már ezt a csökkentett értéket jelenti.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Tisztelt Rita!
1. Ha a szerződésben az eladási ár - tekintettel a haszonélveztei jog alapítására is - 6 mFt-ban határozták meg, akkor ez lesz az illeték kiszabásának alapja.
a.) ha a haszonélvezet megszűnik - a jogosult halála okán - az nem jelent pótlólagos illetékfizetési kötelezettséget. Az eladás esetén - ha az újabb vételnél illetékkedvezményt vesz igénybe - úgy a teljes eladási árat veheti figyelembe. Az adófizetés más, annak számítási metódusát megtalálja a www.ingatlanjog.hu oldalon.
b.) Az eladás esetén a szerzéskori érték a 6 mft lesz.
c.) a szerződés szövegezése miatt lehet így. Írhatták volna azt is, hogy az ingatlan - tehermentes - forgalmi értéke 6mFt, a haszonélvezettel csökkentve pedig pl. 4.5 mFt...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: