Hozzászólások

  • O. Mária 9482 számú kérdése
  • 2005-12-31

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Oláh Mária vagyok. Állami gondozásban nevelkedtem folyamatban 12 évig, így jogosult lettem 1997:XXXI. Tv. alapján az állami gondozottaknak járó "otthonteremtési támogatás" igénybevételére.
Önerővel, és megfelelő mértékű igazolt jövedelemmel nem rendelkezem, ám a fenti törvény szerint e támogatás adható "Államilag támogatott lakásprogramban való részvételre".
Érdeklődnék Öntől, hogy mi számít államilag támogatott lakásprogramnak, illetve a lakáskassza-programok /pl. Fundamenta/ ebbe a körbe tartoznak-e?

Tisztelt Mria!
Megértését kérem, de a kérdése olyannyira speciális, hogy nem tudok rá választ adni. Megtenné, hogy valamelyik pénzintézetnél érdeklődik a lehetőségei után?Amenniyben újabb kérdései merülnek fel,úgy természetesen ezen a fórumon is szevsen segítek...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Sanyi 9473 számú kérdése
  • 2005-12-30

Tisztelt Ugyvédi Iroda!

Azt szeretném megtudi, hogy abban az esetben ha egy 2005.02.01. előtti építési engedélyel rendelkező új lakást veszek meg, akkor jár-e a 400.000 ft Áfa visszatérítes? Nem tudom számít e, de a lakásnak még nincs használatba vételi engedélye.

Tisztelt Kérdező!

A lakástámogatás elemei közül 2005. február 01. napjával kikerült a 400.000,- Ft áfa-visszatérítés lehetősége. Ezen dátummal kezdődően az áfa-visszatérítési támogatás már nem igényelhető, tekintet nélkül az építési engedély keltére.

---
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
http://web.t-online.hu/racsaidr

Közösségi oldal:


  • Vincze Márta 9432 számú kérdése
  • 2005-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egyedülálló, hivatásos katona vagyok és lakásvásárlásra szántam el magam. Milyen lehetőségeim vannak. Egyáltalán szóba állnak velem hiteligényemmel kapcsolatban ilyen kondíciókkal?(Hol kezdjem, ha nem itt?)

Köszönettel:
Vincze Márta

Tisztelt Kérdező!

A lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelkonstukcókról és a hitelfelvétel feltételeiről az egyes pénzintézetek tudnak Önnek részletes felvilágosítást adni.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
http://web.t-online.hu/racsaidr

Közösségi oldal:


  • Angelika 9422 számú kérdése
  • 2005-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésem lenne: én 1978-ban, férjem 1973-ban született. 1 gyermekünk van és még legalább egyet szeretnénk. Tulajdonunkban van egy családi ház. Tudjuk, hogy a szocpol felvétel lehetőségéből nemsokára kiesünk, ezért szeretnénk azt felvenni. Terveink szerint már két gyermekre. Azt nem tudom azonban, hogy ezt milyen jogcímen lehetne. Két gyermek esetén igényelhető -e a szocpol tetőtér beépítésre? Ha igen, akkor erre a teljes összeg igényelhető, vagy csak annak fele? Plusz egy szoba kialakítása másképp nem megoldható. Utolsó kérdésem: meddig várhatunk a második gyermek megszületésével, meddig vehető igénybe a szocpol?
Remélem érthető volt a kérdésem. Válaszát előre is köszönöm! Boldog új évet kívánok Önnek és munkatársainak! Angelika

Kedves Angelika! Kérdésének megválaszolásához több adatra lenne szükség, ezért azt javaslom, hogy keressen fel esetleg több pénzintézetet, ahol elmondja, hogy jelenleg hány szobás lakásban élnek, a tetőtér beépitését hogyan, milyen mértékben képzeli el stb. és ott megkapja a megfelelő felvilágosítást.Tisztelettel
dr.Török Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Ági 9417 számú kérdése
  • 2005-12-26

Tisztelt ügyvédúr!

CSaládi házunk építéséhez banki kölcsönt vettünk fel, valamint a 2 gyermekre járó szoc.pol. kedvezményt is igénybe vettük.
Jelenleg válófélben vagyunk, ezért el kell adnunk a házat. Kérdésem, hogy ilyen esetben a felvett szoc.pol-t vissza kell fizetnünk?

Amennyiben a házat nem tudjuk eladni, és a banki kölcsön törlesztést sem tudjuk fizetni, a bank elárverezi a házat. A banknak csak a saját kölcsönének megfelelő összeget kell kérni érte, vagy a különbözetet mi megkapjuk?
Ebben az esetben mi lesz a szoc. pol-lal.

Köszönettel
Ági

Tisztelt Ági!

Amennyiben a szocpolt már megszületett gyermekek után vették föl, abban az esetben nem kell visszafizetniük. Ha azonban megelőlegező kölcsönt vettek fel és a megelőlegezés időtartama alatt kerül sor a házasság felbontására és a vállalt gyermekek még nem születtek meg, illetve a vállaltnál kevesebb gyermek született, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét kötelesek visszafizetni.
A bank a saját szabályai szerint megállapított áron bocsátja licitre az ingatlant. Ha nagyobb összeg folyik be az árverés során, mint amekkora a kölcsön és a kamatai, a fennmaradó összeg az ingatlan tulajdonosait – tulajdoni arányuk szerint - illeti meg.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd

Közösségi oldal:


  • epityu 9411 számú kérdése
  • 2005-12-26

Tisztelt Ügyvéd úr !

A következő lenne a kérdésünk : Jelenleg feleségemmel s két kiskorú gyermekemmel élünk 1 48m2 - es saját tulajdonú , másfél szobás lakásban . Én 33 ,feleségem 31 éves . Szeretnénk lakásunkat kicserélni 4 szobásra , de ez csak úgy megy ha hitelt veszünk fel . Végig olvastam több oldalnyi kérdést s választ s arra jöttem rá , hogy nem igazán kell a fél szoc.pol.-ra számítanunk . Érdekelne , hogy jól gondolom -e ? Van egy másik "segitség" is , a két gyermek után az önkormányzattól kérhetünk max. 400.000.- ft segélyt , de ez csak adható , s nem biztos.
Arra lennénk kiváncsiak , hogy jelenlegi helyzetünkben van -e valami támogatás vagy segély , ami megkönnyitené a lakáscserét , vagy csak a banki kölcsön ?
Válaszát köszönjük !

Tisztelettel : epityu

Kedves Epityu!
Mivel mindketten 35 év alattiak, így lakasvásárlás esetén jogosultak a fiatalok otthonteremtési támogatására, azaz az ún. félszocpolra amennyiben az eladott ingatlanuk teljes vételárát befordítják az új ingatlanban és más lakásingatlannal nem rendelkeznek (kivéve max együttesen 50% tulajdoni arányban öröklés vagy tulajdonközösség címén került a tulajdonukba). az önkormányzattól valóban kérhetnek támogatást, amelynek mértéke max. 400e vissza nem térítendő és 400e kamatmentes kölcsön, ez adható, a szociális bizottság dönt kérelemre efelől.
Tisztelettel
dr.Óvári Judit ügyvéd
http://www.ovari.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 9404 számú kérdése
  • 2005-12-25

Két gyermekünk van.Házasok vagyunk,de a férjem elmúlt 35 éves,így úgy tudjuk nem igényelhetünk szocpolt!Én 32 éves vagyok,ha elválnánk egyedülállóként lenne-e esély rá,hogy megkapnánk?Az ingatlanból csak résztulajdonom van,sosem volt saját lakás a nevemen!

Tisztelt Zsuzsa!

Leveléből nem derül ki, hogy férje hány éves, és hogy pontosan milyen célból szeretnék igénybe venni az állami támogatást (lakásvásárlás, használt vagy új lakás, építés, bővítés stb.), ezeket tudni kellene a pontos tájékoztatáshoz.
Lakáscélú állami támogatásként többek között nyújtható: 1. lakásépítési (vásárlási) kedvezmény, 2. fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT). A hétköznapi nyelven általában ezeket hívják "szocpolnak".
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001 (I. 31.) kormányrendelet szerint:
"5. § (1) Állami támogatásként lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény (a továbbiakban: kedvezmény) illeti meg az igénylőt a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített, illetőleg megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző gyermeke és más eltartott családtagja után az építési költség (vételár) megfizetéséhez.
(2) A kedvezmény a következő célokra nyújtható:
a) új lakás felépítése, a családi vagy ikerház emeletráépítésnek nem minősülő tetőtér-beépítésének a kivételével,
b) az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlása,
c) olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen ötven százalékot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, az épület alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül,
ca) bármely építtető esetében, illetőleg
cb) két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtérbeépítést is,
d) a három vagy több gyermeket eltartók vagy együtt költöző eltartott gyermekeik 2001. augusztus 1-jén már tulajdonában lévő lakás értékesítése, és helyette nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy lakószobával több szobaszámú, továbbá legalább komfortos lakás vásárlása esetén, ez utóbbi lakóingatlan megvásárlásához, ha az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50%-os arányú tulajdonában állt, továbbá, ha az értékesített lakás eladási árának az azt terhelő, visszafizetett önkormányzati, illetőleg munkáltatói támogatással, valamint lakáscélú hitelintézeti kölcsönnel csökkentett összegét a vásárlásra fordítják. A kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakóingatlanban az eltartók és együtt költöző eltartott gyermekeik tulajdoni hányada nem lehet kevesebb mint az értékesített lakásban volt.
(3) Fiatalok otthonteremtési támogatására jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő, 35 év alatti házastársak, legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak vagy egyedülálló személyek a használt, legalább komfortos lakás vásárlásához szükséges önerő növelése érdekében, amennyiben az ingatlan vételára nem haladja meg Budapesten és megyei jogú városokban a 12 millió forintot, vidéken a 8 millió forintot. A lakás vételára nem lehet több sem az illetékes önkormányzat jegyzője által kiadott értékbizonyítvány szerinti értéknél, sem a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél.
(4) A kedvezmény összege a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott esetben az első gyermek után kilencszázezer forint, a második gyermek után egymillió-ötszázezer forint, a harmadik gyermek után egymillió-négyszázezer forint, a negyedik gyermek után nyolcszázezer forint, minden további gyermek esetében kettőszázezer forint.
(5) A kedvezmény összege a (2) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott esetben az első gyermek után négyszázötvenezer forint, a második gyermek után hétszázötvenezer forint, a harmadik gyermek után hétszázezer forint, a negyedik gyermek után négyszázezer forint, minden további gyermek esetében százezer forint.
(6) A fiatalok otthonteremtési támogatásának összege megegyezik az (5) bekezdés szerinti kedvezménnyel, de nem haladhatja meg az adásvételi szerződés szerinti vételár 70%-át. E támogatást igényelhetik a támogatást korábban született gyermekek után igénybevevők a később született gyermek(ek) után is - az adásvételi szerződés keltének időpontjában érvényben volt összegben - abban az esetben, ha kölcsönszerződésük van. Az igénybe vett támogatást csak a még fennálló - elsődlegesen a 12. § szerinti - kölcsön tőketörlesztésére lehet fordítani.
(7) A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti, számításba véve a születés időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket és személyi feltételeiket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezményt a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12. §, illetve a 13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni. Amennyiben az igénylés a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, a kedvezmény - az adós választása szerint - az építési költség (vételár) megfizetésére is felhasználható."
A 35 éves korhatár a fentiek szerint csak a FOT igénybevételénél számít. Állami támogatásként lakásépítési (vásárlási)kedvezmény a fent leírt célokra korhatár nélkül igénybe vehető már meglévő gyermekek esetén. Gyermekvállalás esetén (amennyiben születendő gyermekre előre igényelnek támogatást) a támogatást vállalásának időpontjában nem lehet idősebb a szülő 40 évnél.
Bővebb információ érdekében és egyéb támogatások igénybevételének érdekében javaslom, hogy szíveskedjenek személyesen valamelyik pénzintézetnél felvilágosítást kérni.

Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Enikő 9402 számú kérdése
  • 2005-12-25

Üdülőövezetben lévő házban élünk állandó bejelentett lakcímmel, én elmúltam 40 éves, párom 28 éves, két gyermeket nevelünk. Szeretném tudni, hogy ha vennénk egy 20 milliós házat, kaphat-e valamelyikünk szocpolt, és mennyi lenne a vagyonszerzési illeték, valamint kellene-e szja-t fizetni az 1999-ben vásárolt üdülőnk után (amiben most élünk).

Tisztelettel: Enikő

Kedves Enikő!
Az 1999-ben vásárolt üdülő után kellene szja-t fizetni (20% amortizációt már érvényesíthetne), de mivel lakáscélú felhasználásról tesz említést, ezért a befolyt vételár minden bizonnyal beforgatásra kerül és nem marad adózásra köteles jövedelem.
Illeték szintén fizetendő a vagzonszerzés után, sőt miután a jelenleg Önök által lakott ingatlan vélhetőleg üdülőként (és nem lakásként vagy lakóház udvarként) szerepel az ingatlan-nyilvántartásba, így beszámításra sem lesz alkalmas az új lakásuk vásárlásakor az eladott üdülő vételára.
Otthonteremtési támogatás (lakásvásárláshoz) csak 35 év alattiaknak jár, viszont lakásépítési kedvezménynél nincs ilyen korhatár.

Tisztelettel
dr.Óvári Judit ügyvéd
http://www.ovari.hu

Közösségi oldal:


  • Radek 9369 számú kérdése
  • 2005-12-21

Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni!
Januárban írjuk alá egy új lakás (19 millió Ft) adás-vételi szerződését, amelyet májusban fognak átadni a részünkre és akkor kell majd kifizetni.
Erre a házra szeretnénk felvenni a szocpol megelőlegező hitelt, úgy hogy bevállalunk 2 gyereket és így ideadják a 2,4 milliót 8 évre, viszont a jogszabályban az van, hogy a mostani lakásunk értékét teljes egészében be kell forgatni az új lakásba.
Ezzel nincs is gond, mert a mostani értéke kb. 9 millió, így telejesen be tudjuk forgatni.
A kérdésem, hogy mi van abban az esetben, ha januárban aláírjuk az új lakás adás-vételi szerződését, és azután megyek a bankba a megelőlegező hitelért, de a régi lakásom még nem tudtam eladni addig. Oda fogják adni a megelőlegező hitelt vagy csak akkor, amikor már eladtam a régi lakásom? Ha csak akkor, amikor eladtam a régit, akkor addig hol lakom?
Kérem, hogy ossza meg velem legyen szíves a megoldási lehetőségeket!
Köszönöm!
Radek

Tisztelt Radek!
A megelőlegező hitel folyósításának iddpontjára kell az ingatlan tulajdonjogát átruháznia, ezzel kapcsolatban túl sok - más - megoldási javaslat nincs.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 9355 számú kérdése
  • 2005-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az FHB-ban a mai napon úgy tájékoztattak, hogy nem vagyunk jogosultak a fészekrakó hitelre, mivel férjem nem magyar állampolgár. Állítólag nyáron hozták ezt a rendeletet. Eddig úgy tudtam, férjem, mivel devizabelföldi (letelepedési engedéllyel rendelkezik), szerezhet tulajdonjogot Magyarországon. Lehet, hogy más kereskedelmi bankoknál ez így van, csak az FHB-nál nem?

Válaszát nagyon várom és köszönöm!

Tisztelettel:

anna


Kedves Anna!
A férje tulajdonszerzése semmilyen akadályba nem tüközik. A fészekrakó hitelt szabályozó kormányrendelet szerint pedig elég ha a házastársak egyike támogatott személy, vagyis magyar állampolgár.
Mindkettőjük tulajdonszerzése esetén a fészekrakó hitel felvétele sem ütközhet akadályba.
Lehet, hogy csak félreértés volt az FHB tájékoztatása, júliusban kizárólag az életkort módosították.
Tisztelettel
dr.Óvári Judit ügyvéd
http://www.ovari.hu

Közösségi oldal:


  • Ági 9339 számú kérdése
  • 2005-12-19

Kérem segítsenek milyen lehetőségem lenne a fél szoc.polt.felvenni mivelén 40éves elmultam
a férjem 43 éves és még semmilyen kedvezményt nem kaptunk a 2 eltartott gyerekünk után.Van 2 házunk amely jelzáloghitelel van terhelve. Egyiket sem mi építettük, hanem készen vettük.Lakásbővítésre igénybe tudjuk-e venni a fél szoc. polt?
Kérem segítségüket. Előre is köszönet.

Tisztelt Kérdező!

A levelében vázolt feltételek alapján nincs lehetőség az ún. félszocpol igénybe vételére, figyelemmel arra, hogy az előadott információk alapján két ingatlanuk is van.

Amennyiben csak egy ingatlannal rendelkeznének, a két eltartott gyermekre tekintettel lehetőségük lenne a lakásbővítés kapcsán a félszocpol igénybevételére, ha a lakás alapterülete legalább egy lakószobával, vagy tetőtér-beépítésével bővül.

A szocpol igénybevételéhez szükséges részletes feltételekről a pénzintézeteknél kaphat bővebb felvilágosítást.

---
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
http://web.t-online.hu/racsaidr

Közösségi oldal:


  • Kitti 9324 számú kérdése
  • 2005-12-18

41-edik éves vagyok. 2006 márciusában szülöm meg második gyermekemet.
A nagyobbik gyermekem 11 éves.

A szocpoltámogatást még nem vettük igénybe.

Azt szeretném kérdezni, hogy 40 év felett két meglévő gyermek után igénybe vehető-e a szocpol? Akár új lakás vásárlásához, építéséhez, vagy a félszocpol - használt lakás bővítéséhez.

Köszönettel
Kitti

Kedves Kitti!
Sajnálattal tájékoztatom, hogy a 12/2001(I.31.) kormányrendelet (szocpoljogszabály) vonatkozó rendelkezései értelmében a támogatás igénybevételének felső határa a 40. életév betöltése.

Tisztelettel
dr.Fazekas Attila ügyvéd
5000 Szolnok, Dózsa György u. 2. fsz.1.
+36 56 414420
http://www.drfazekas.hu
iroda@drfazekas.axelero.net

Közösségi oldal:


  • Krenner Antal 9312 számú kérdése
  • 2005-12-16

Kérdezni szeretném, hogy hol lehet visszamenőleg megnézni a szocpol összegeket? Van egy egyszerűen elérhető honlap?

Köszönöm.

Tisztelt Antal!
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) kormányrendelet szabályozza az állami támogatásokat, így a szocpolt is. Tudomásom szerint a Megyei Könyvtárban van lehetőség CD jogtárat használni, a CD jogtárban meg lehet nézni az adott törvény változásait, a változás időpontjait.
Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Mátyás 9298 számú kérdése
  • 2005-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleim családi házában padlásbeépítéssel szeretném fiatal házasként lakhatási problémánkat megoldani. Milyen feltételekkel van lehetőség ilyen esetben állami támogatásokhoz (szoc.pol, kedvezményes kölcsön).
Válaszát előre is köszönöm
Mátyás

tisztelt Mátyás!
A padlásbeépítés nem feltétlenül alkalmas a szocpoljogosultsághoz, ahhoz legalább egy szobával kellene az alapterületet növelni vagy emeletráépítést kellene megvalósítani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 9292 számú kérdése
  • 2005-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

27 éves vagyok, férjem 24 éves. Egy két éves gyermekünk van. Az én tulajdonomban van egy egy szobás budapesti lakótelepi lakás (kb. 6 millió forint értékű).
Hamarosan szeretnénk még egy gyermeket vállalni.

1. Van-e valamilyen hátránya annak, ha ezt a budapesti ingatlant az öcsémnek adom el? (Magasabb-e az illeték? Átíratás? Stb.)

Kizárja-e ez a szocpolt / félszocpolt?

2. Használt lakás vásárlásához félszocpolt felvehetünk-e akkor, ha csak egy gyermekünk van, de hamarosan vállalnánk a másodikat?

3. Vagy esetleg adjuk el a pestit, vegyünk egy használt családi házat, és annak a bővítéséhez tudnánk igénybe venni?

4. Ha most veszünk használt lakást, illetve családi házat, akkor annak a bővítéséhez később igénybe vehetjük a félszocpolt?

Ön milyen lehetőségeket lát? Mert mi már nagyon szeretnénk előbbre jutni, és teljesen el vagyunk veszve a törvények útvesztőjében.

Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kata!
1. Nincs jelentősége a vevő személyének, és hátrányos következménye sincs.
2. Nem, ez csak három vagy több gyermek nevelése esetén elérhető.
3. Ez jó megoldás lehet.
4. Igen, sőt nem is fél-szocpol, hanem szocpolra lehetnek jogosultak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: