Hozzászólások

  • Harsi Adrienn 9466 számú kérdése
  • 2005-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tudomásom szerint, ha várásolok egy telket, akkor 2 éven belül be kell építenem, illetve ezt a határidőt további két évvel meghosszabbíthatom. Amennyiben nem sikerül beépítenem, pénzbírságot kell fizetnem. Milyen mértékű ez a pénzbírság? A határidőn belül a lakhatási engedélyt kell beszereznem, vagy elegendő az építkezés folyamatát igazolni?
Válaszát nagyon köszönöm
Adrienn

Tisztelt Adrienn!
Amennyiben beépítésre alkalmas telket vesz, akkor elvileg 10 % illetéket kell(ene) fizetnie, de ha vállalja, hogy négy éven (!) belül beépíti, és utóbb ezt teljesíti is, akkor mentesül a megfizetése alól. Az építkezés önmagában kevés, a használatbavételi engedéllyel lehet igazolni a lakóház felépültét.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Margit 9454 számú kérdése
  • 2005-12-29

Tisztelt Cím
2003 év végén vásároltam egy építési telket, melyre illetékmentességet kértem, mivel 4 éven belül be kívánom építeni.. A jogerős epítési engedély elkészült, de a házat ikerház lévén egy ismerőssel közösen építenénk, tehát még az építés elkezdése előtt ő is tulajdonossá válna, ami hitel felvétel miatt fontos.
Ebben az esetben hogy alakul az illeték ? Az ilelték hivatalnál sajnos nem értenek hozzá így érdemi választ nem kaptunk (azt mondták hogy ez esetben én fizetem a teljes telek illetékét kamattal együtt, ő meg nem kap illetékmentességet, ami érthetetlen hisz telket vesz amit be fog építeni és a lakhatási engedélyen mindkettőnk neve szerepelni fog).
A kérdésem az lenne hogy Önök szerint hogy fog alakulni az illetékünk, illetve ha "elfogadható" illeték összeggel ezt a történetet meg lehet úszni akkor el tudják e vállalni ezt az ügyet.
Kérném mihamarabbi válaszukat.

Tisztelt Margit!
Önnek az eladott fél ingatlan miatt kell megifzteni a korábban felfüggesztett illetéket és kamatait, mvel azt az ingatalnrészt - a vállalásával ellentétben - nem teljesítette. A vevő viszont a megszerzett fél ingatlant beépíti, ezért illetékmentességben részesülhet. Annak természetesen nincs akadálya, hogy az irodánk közreműködjön a lebonyolításban, kérem, hogy keressen bennünket.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Tündi 9435 számú kérdése
  • 2005-12-28

Tisztelt Cím!
Vettem egy telket, amire 4 éven belül ingatlant kívánok építeni. Azt tudom, hogy ennek az illetéke 10% lenne, de nem kell megfizetni, ha ráépítek házat. A kérdésem az lenne, hogy mennyi illetéket kell fizetnem a felépítmény után? Hozzáteszem, hogy egy éven belül értékesítettem is lakást, aminek a teljes vételárát ráfordítom ezen telek megvásárlására és a rajta lévő ház felépítésére. Köszönettel

Tisztelt Tündi!
A felépítmény után nem kell illetéket fizetni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Edina 9433 számú kérdése
  • 2005-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy mit lehet tudni az örökösödési illeték lehetséges eltörlésével kapcsolatban. Van-e ennek reális esélye a közeljövőben, ha igen, mikor várható?

Válaszát köszönöm, üdvözlettel
Edina

Tisztelt Edina!
időnként fellángol a vita az eltörlésről, a közeli jövőben szerintem nem várható, persze nem vagyok jós...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Erdős László 9412 számú kérdése
  • 2005-12-26

Lakott lakás tulajdon részének ajádékozása esetén az illeték kiszabás alapjául szolgáló érték meghatározásánál milyen mértékű csökkentő tényező a lakást terhelő haszonélvezeti jog?

Tisztelt László!
Ez a kérdés a haszonélvező életkorának ismeretében válaszolható meg.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 9403 számú kérdése
  • 2005-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következő: 1998-ban építési telket vásároltam, aminek az illeték megfizetését az illeték hivatal - tekintettel arra, hogy építkezni akartam - 2002.02.20-ig felfüggesztette. Csalái okok miatt nem épitkeztem, de az illetéket azóta sem fizettem meg, az illeték hivatal nem kérte. Elévült a fizetési kötelezettségem? Ha nem, akkor mikor fog elévűlni?
Tibor

Tisztelt Tibor!
5 éves az elévülési idő, 2002. 02. 20-tól számítva. Feltételezem, hogy az Illetékhivatal előbb-utóbb ráakad az Ön aktájára, de a gyakorlatomban előfordult már, hogy megfeledkeztek róla.
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
Miskolc, tel: (30) 219-5579

Közösségi oldal:


  • István 9400 számú kérdése
  • 2005-12-24

Tisztelt Ügyvéd úr!

A közeljövőben szándékozom vásárolni egy szölővel, gyümölcsössel és gazdasági épülettel ellátott 2200 m2 területü ingatlant. Az lenne a kérdésem hogy milyen mértékű átiratási illettékkel és ügyvédi költséggel kell számolnom.

Válaszát előre is köszönöm.


Kedves István!

Az illeték mértéke 10%.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, általában a vételár 0,5-1,5%-áig terjed.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
http://www.foris.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 9395 számú kérdése
  • 2005-12-23

Tisztelt Ügyvéd Úr.
2004-ben vettük feleségemmel az első lakásunkat és most karácsonykor az illeték hivatal kiküldte az illetéket a 8,8 millios ingatlan után fejenként 185 ezer forintot . A kérdésem az lenne , hogy nekünk nem jár semilyen kedvezmény?
Eöre is köszönöm.
Csaba

tisztelt Csaba!
Nem, mivel az ingatlan vételára meghaladta a 8 mFt-ot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 9383 számú kérdése
  • 2005-12-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2005.március hónapban vásároltam egy hétvégi házat .2.800.000 Ft értékben , melyen haszonélvezet van 560.000 Ft-ban. Megkaptam az illetékhivataltól a fizetési meghagyást. A fizetendő összegem 44.800Ft+3.000Ft, összesen 47.800 Ft-ról kaptam csekket.
Kérdésem a 2 % illeték mértéke helyesen lett e megállapítva
Köszönettel

Kedves Katlain! A válaszom: igen.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
http://www.forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Cseszkó György 9380 számú kérdése
  • 2005-12-22

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvédúr!
Illeték fizetéssel kapcsolatosan szeretném kérni tájékoztatásukat.
1/1 tulajdonomat képező ingatlant elcserélem az Önkormányzati 1/1 tulajdonban lévő ingatlannal, az értékbecslő által meghatározott értékkülönbözet megfizetésével. Mind két ingatlan beépítetlen.
Kérdésem, mi után kell fizetni az illetéket: értékkülönbözet vagy a becsült érték után és az illeték, ha van, hány százalék.
Köszönettel, várom válaszukat.

Tisztelt György!
Mind a két cserepartner a megszerzett ingatlan forgalmi értéke után fizet 10 % illetéket, amely alól a lakóházzal való beépítés vállalása és négy éven belüli teljesítése esetén mentesülhetnek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Julia 9331 számú kérdése
  • 2005-12-18

Négy éve megvásároltam egy telek felét, ami különböző okok miatt - az eladó szavatolása ellenére - nem lehet osztani. Kérdésem ha meg kivánom vásárolni a fennmaradó telket az eladótól, ami kb. 350 négyszögölt tesz ki - üres telekről van szó - milyen illeték terheli kb. Julia

Tisztelt Júlia!
Amennyiben lakóház építésére alkalmas telekről van szó, úgy az illeték mértéke 10 %, amelynek megfizetése alól mentesülhet, ha vállalja - és teljesíti - hogy négy éven belül lakóházat épít az ingatlanra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Peti 9317 számú kérdése
  • 2005-12-16

T Ügyvéd Úr!
A Kérdésem az lenne,hogy 35 év alatti fiatal első lakástulajdonosoknak jár-e illetékkedvezmény?A lakás értéke 6500000 Ft.Ha kedvezményes akkor milyen módon juthatunk hozzá?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Peti!

Első lakásvásárlás esetén akkor jár kedvezmény ingatlanra vagy ingatlan részre, ha a vásárló a 35. életévét még nem töltötte be és a lakástulajdon forgalmi értéke a nyolcmillió forintot nem haladja meg. Az adásvételi szerződésben kell kérelmezni vagy az adásvételi szerződés mellé kell egy külön kérelmet benyújtani.

Tisztelettel
dr.Fördős Péter ügyvéd
http://www.drford.hu

Közösségi oldal:


  • Fodorné Mária 9306 számú kérdése
  • 2005-12-16

Tisztelt Ügyvédúr!
2005 junius 30-án vásároltunk egy garázst, az illetéket utánna még a mai napig nem kellett megfizetnünk. Aziránt érdeklődöm, hogy mennyi idő alatt évül el az illetékfizetési kötelezettség és hogy ha később küldik ki a csekket, amin be kell fizetni, akkor a junius 30 szerinti ingatlan árak vagy az aktuális időpont ingatlanárai szerint kell ezt fizetni?

Köszönöm!

Kedves Fodorné Mária!
Az Illetékhivatal malmai is lassan őrölnek, ezért késik az illeték kiszabása, de az idő múlása az Önök fizetési kötelezettségének mértékét nem érinti, mert a szerződéskötés időpontjában érvényes vételár alapján szabják ki az illetéket, fizetési meghagyás formájában. Az elévülési idő az általános 5 éves időszak.
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
Miskolc,Tel.: (30) 219-5579

Közösségi oldal:


  • Lilla 9301 számú kérdése
  • 2005-12-15

Tisztelt Ügyvéd úr/nő!
A kérdésem:
mennyi örökösödési illetékre számíthatok, egy 8M Ft értékű lakás esetén, ha 4 éve kötöttünk eltartási szerződést örökösödési jelleggel, egyedüli örökösként.
Köszönettel,
Lilla

tisztelt Lilla!
A válaszhoz egyrészt ismerni kellene az örökhagyó és az örökös közötti rokonsági fokot - de a mértéket megtalálja a www.ingatlanjog.hu oldalon az illetékek rovatban, másrészt a tartás nyomán jellemzően már az örökhyagó életében átmegy az ingatlan tulajdonjoga az eltartóhoz, és ekkor nem is öröklési illetéket kell fizetni, tehát ennyiben nem világos a kérdése...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 9300 számú kérdése
  • 2005-12-15

Tisztelt ügyvéd úr!
Köszönöm a gyors válaszát. Elolvastam az illetékkel kapcsolatos tájékoztatót is, de valami még nem világos nekem. Ha kifizetem a férjem 1/2 részét, akkor azt résztulajdon megszerzéseként veszik majd figyelembe? Akkor majd teljesen én leszek a tulajdonos,de csak a fele tulajdonrészt szerzem meg, hiszen a másik fele már az enyém volt.
Tehát, ha 6 millióval váltom meg a 1/2 részt, akkor 200e vagy 100e lenne az illeték?

válaszát előre is köszönöm
Gabriella

Tisztelt Gabriella!
Ha 6 mFt-ért váltja meg a fél ingatlant, akkor 2 mFt-ig 2 %, az azt meghaladó rész után pedig 6% az illeték, ami magasabb illetéket eredményez az Ön számára, de egészen pontosan 280 eft lesz a fizetési kötelezettsége.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: