Hozzászólások

  • tszilard 9481 számú kérdése
  • 2005-12-31

Tisztelt ügyvéd úr!

Nagyon köszönöm nagyon gyors válaszát. Ez esetben azt szeretném kérdezni még, hogy ha jól tudom akkor is lehet mentesülni az adófizetési kötelezettség alól, amennyiben az eladás előtti egy évben vásároltunk másik ingatlant. Ez esetben ezt milyen dokumentummal kell igazolnunk? Azért kérdezném, mert új építésű ingatlant vásároltunk, melynek adás-vételi szerződése 2004 szeptemberi, azonban az utolsó vételárrészlet és az átvétel csak 2005 márciusában történt meg. Köszönöm

Tisztelt Szilárd!
szintén a szerződés - és a használatbavételi engedély - szükséges a lakáscélú felhasználás igazolására, de itt - ha jól értem - akkor a 2004. szeptemberi időpontot időpontot kell figyelembe venni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • tszilard 9479 számú kérdése
  • 2005-12-31

Tisztelt ügyvéd úr!
Édesanyám novemberben eladta lakását, melyet 2001-ben vásároltunk (eladási-vételi különbözet: 4M Ft) Ha jól tudom 5 éven belül kellene ingatlant vásárolni akár nekem is, hogy ne kelljen adózni az összeg után, vagy később az összeg visszaigényelhető legyen. Kérdésem, hogy ez esetben egy garázs vásárlása is beszámítható-e vagy csak lakóingatlan/telek?

köszönöm

Tisztelt Szilárd!
Nem. Kizárólag lakáscél megvalósításával lehet mentesülni az adó megfizetése alól.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Vera 9476 számú kérdése
  • 2005-12-31

El szeretnénk adni zuglói szövetkezeti lakásunkat.Csak: idöközben külföldi állampolgárságot szereztünk.Milyen külön szabályok/jogszabályok vonatkoznak ránk? Ha meghatározott idön belül itt vásárolnánk ingatlant,akkor élhetnénk evvel a lehetöséggel, az adózási kedvezményt kihasználni?

Tisztelt Vera!
Az eladás szempontjából nincs jelentősége az állampolgárságuknak.
Az adókedvezménnyel csak akkor élhetnek, ha Mo.-n vásárolnak lakást...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Editke 9472 számú kérdése
  • 2005-12-30

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

Örököltünk az Öcsémmel közösen egy háznak az 1/3 részét. Kb 6 milliót ér a ház. Fejenként 1-1 millió jut. De ez sem tisztán, mert bele kell fizetnünk a temetésbe, ki kell fizetni az illetéket és majd a sírkő készítés ránk eső részét is ki kell fizetnünk. Tehát csak pár száz ezer forintot örököltünk.
Kérdésem:Az örökségemet rákölthetem-e a saját lakásom felújítására, pld tető csere vagy nyílászáró csere. Ez lakáscélú felhasználásnak minősül-e? Ezen az összegen lakást másikat nem tudok venni,de nem is szeretném az államnak odafizetni. Ön mit tanácsolna?
Öcsének van a lakásán lakáscélú kölcsön. Kiválthatja-e az örökséggel,tehát ez lakáscélú felhasználásnak minősül-e?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Edit

Tisztelt Editke! A legújabb APEH gyakorlatot ilyen ügyekkel foglalkozó könyvelő, vagy adótanácsadó ismeri a legjobban, ezért forduljon bizalommal ilyen szakemberhez, vagy az APEH ügyfélszolgálati irodájához.Tisztelettel
dr.Török Zoltán ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Gitti 9468 számú kérdése
  • 2005-12-30

Tisztelt Ügyvéd Ůr!
Ingatlanadózással kapcsolatban szeretném feltenni a kérdésemet.
Néhány éve vásároltunk egy lakást, amelyet idöközben eladtunk. A lakás vásárlásához hitelt vettünk fel, de a jelzálogot egy másik lakásra terheltük. Idöközben a vásárolt lakást eladtuk, és vettünk helyette egy másikat, végül ezt is eladtuk. Az elsö lakás eladásánál keletkezett egy kis nyereségünk, de ezt mind ráforditottuk a második lakás vásárlására. Ezt a második lakást viszont ugyanannyiért adtuk el, mint amennyiért megvettük. De mivel 5 éven belül eladtuk a részben támogatott hitelböl vásárolt lakást, ugy tudom, hogy adózni kell a jövedelem után, söt talán a hitelösszeg után is? Habár azért nem vagyok ebben biztos, mert bár a hitelt erre a vásárolt lakásra vettük fel, a jelzálog és a hitel továbbra is fennáll azon a másik lakáson. Kérdésem az lenne a tisztelt Ügyvéd Ůrhoz, hogy ebben az esetben kell-e adót fizetnem és mi alapján számolhatom ki?
Másik kérdésem, hogyha mégis adóznom kellene és én a keletkezett nyereségböl, adóalapból, haszonélvezeti jogot vásárlok a szüleim lakásán, (mivel önálló lakást most egyenlöre nem szeretnék venni), akkor ez felmenthet-e az adózás alól, ez megfelel-e annak mintha lakást vásárolnék?
Elöre is köszönöm szíves válaszát!
Üdv: Gitti

Tisztelt Kérdező!

A személyi jövedelemadó vonatkozó rendelkezései szerint az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet az alábbiak szerint számolhatja ki:

(lakás eladási ára) – (lakás vételára) – (járulékos költségek) – (esetleges, lakáshoz kapcsolódó adókedvezmény)

Amennyiben az így számított jövedelem nulla, úgy nem kell adót fizetnie az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem után.

Levezetve az Ön által adott adatokkal:
1. ingatlan: vételár (hitel) = x; eladási ár = x+y
2. ingatlan: vételár = x+y; eladási ár =x+y

Az 1. esetben értékesítéskor Ön nem fizetett adót, mivel az értékesítésből befolyt vételárat teljes egészében lakásvásárlásra fordította (adókedvezmény).

A 2. esetben értékesítéskor Ön szintén nem fizet adót, mivel az értékesítésből befolyt vételár megegyezik azzal az összeggel, amennyiért a lakást annak idején megvásárolta.

A lakáscélú adókedvezmény a magánszemélyként, az összevont adóalap után fizetendő személyi jövedelemadóját csökkenti, nem a lakásvásárlásból szerzett jövedelméhez kapcsolódik. A személyi jövedelemadóról szóló törvény nem rendelkezik arra az esetre, amely során a kamattámogatásos hitellel megvásárolt lakást értékesítette a tulajdonosa, így személyi jövedelemadót nem szükséges fizetni. A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet azonban kimondja, hogy ha a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakást az adásvételi szerződés megkötését követő 10 éven belül továbbértékesítik, úgy a kedvezmény összegét vissza kell fizetni. Az Ön esetében ez annak a kamatnak az összege, amit a hitelszerződés során az Állam átvállalt.
---
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
http://web.t-online.hu/racsaidr

Közösségi oldal:


  • Kata 9467 számú kérdése
  • 2005-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon köszönöm, hogy válaszolt a kérdéseimre. Néhány újabb információt szeretnék kérni Öntől.

1. Ha egy kb. 8 millió forint értékű 2 szobás lakást elad a tulajdonosa, és az összeget nem használja fel, mennyit kell adóznia utána?

2. Van-e lehetőség arra, hogy ezt az összeget az illető a fia és a menye házépítéséhez hozzáadja, hogy ne kelljen adóznia?

3. Ha családi házat szeretnénk építeni két gyermekkel, van-e valamilyen kikötés arra nézve, hány szobás kell, hogy legyen (minimum? maximum?), hogy igénybe vehessük a szocpolt?

5. Ha van egy telkünk, amin építkezni szeretnénk, és igényeljük a szocpolt, mikorra kapjuk meg?

6. Ha van egy lakás a nevünkön, és közben veszünk egy másikat, és csak később adjuk el a régebbit (ha megegyezik az áruk), kell-e adózni?

Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:

Kata

Tisztelt Kata!
1. Az adózási szabályokat lásd: www.ingatlanjog.hu -adózásról szóló tájékoztató rovat - annál is inkább, mert a kérdés nem tartalmazza a szükséges információkat.
2. Igen.
3. Igen. Lásd: www.ingatlanjog.hu - alkástámogatási rendszer elemei.
5. Akár szakaszosan, de legkésőbb a használatbavételi engedély bemutatását követően.
6. Nem, ha az eladás max. egy évvel követi a vételt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Frédi 9461 számú kérdése
  • 2005-12-29

Tisztelt Jogászok !
A lányom Londonban dolgozik mint informatikus és ott is adózik.
El akarja adni a budapesti lakását, de nem akar itthon vásárolni helyette másikat így az adóköteles jövedelemként fog megjelenni.
Ezután a magyar törvények szerint kell-e adóznia vagy pedig a külföldi keresetéhez kell hozzátenni ?
Köszönettel: Frédi

Tisztelt Frédi!
Magyarországon kell - elkülönült jövedelem után - adóznia.Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 9452 számú kérdése
  • 2005-12-29

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az előző levelemhez mellékelném a következőket (most jutott eszembe, hátha jelent ez is vmit).
Az eladott házunk 1981 óta volt a szüleim tulajdonában, én a felét 1994-ben örököltem az édesapám halála után. Akkor az édesanyám adózott utánam, és haszonélvezeti joggal terhelték az én részemet. A ház több mint 15 évig volt az édesanyám, és 11 évig az én tulajdonomban amikor eladtuk. Akkor nem kell utána adózni?
Köszönettel:
Viktória

Kedves Viktória!
A kiegészítése nélkül is válaszoltam a kérdésére az előző levelemben.
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Viktória 9451 számú kérdése
  • 2005-12-29

Tisztelt Ügyvéd úr!

2005. tavaszán eladtuk a családi házunkat, ami az édesanyám és az én tulajdonomban volt.
Két hónappal később ennek az árából vettünk egy másik házat, ami szintén a kettőnk tulajdonában van. Az adás-vételi szerződésbe ezt bele is foglaltuk. Az eladott házért 15.m Ft-ot kaptunk, az "újért" 10. 650.000 Ft-ot fizettünk.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi illetéket kell fizetnünk? A vásárolt házat most szeretnénk bővíteni, rendelkezünk építési engedéllyel, a cserép, építő anyag stb.-t már megvásároltuk.
Az erről kapott számlákkal csökkenthetjük az illeték összegét, vagy a 4 350 000 Ft-nak kell a 2 % ill. 6%-át befizetnünk? Másoktól azt hallottam, hogy a 4 350 000 után kell adózni, de akkor meg azt nem értem, hogyha az építkezés mellett döntöttünk volna, és egy telket vásárolunk 3 m-ért, 12 m után adózunk, lassan jogos a kérdés, hogy miből épül fel a ház?
Köszönettel:
Viktória

Kedves Viktória!
Előbb az illetékről: 1 éven belül a lakástulajdon vásárlása esetén a 2 ingatlan forgalmi értékének a különbözete lesz az illeték alapja. Másodsorban az adóról: Önöknek akkor lesz adóköteles jövedelme, ha az eladott 15 millió Ft-os ingatlant 15 éven belül szerezték. Amennyiben 15 éven túl, akkor egyáltaán nincs adó. Elképzelhető, hogy az Édesanyja 15 évnél régebben, Ön 15 éven belül szerezte esetleg örökléssel, ebben az esetben csak Önnek lesz adóköteles jövedelme a szerzéskori érték és az eladáskori érték különbözetének 25 %-a, vagy sávosan csökkenő mértékben, ha a szerzéskori érték nem állapítható meg az Adótörvény 62. §. szerint. Természetesen az adók csak a különbözeti 4.350 e Ft-ra vonatkozik. Amennyiben 5 éven belül Önök bővítik a megvásárolt 10.650 e Ft-os lakást (legalább 1 szobával), akkor visszaigényelhetik a befizetésre kerülő adót.
Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
Miskolc, (30) 219-5579

Közösségi oldal:


  • Éva 9447 számú kérdése
  • 2005-12-29

Tisztelt Ügyvéd!
Férjemmel közös megegyezés után 3 millió ft-ot fizetett közös lakásunkból birósági per nélkül. (válóper sincs beadva) kérdésem mennyi időn belül kell ingatlant vennem, vagy kell-e adózni utána? ebben az árban néztem egy házat de üdülőővezeti zártkerti ingatlan. mennyi illetéket kell fizetnem ez után?
Üdvözlettel Éva

Tisztelt Éva!
Első lépésként ki kellene számoln, hogy az eladáson keletkezik-e jövedelem és adófizetési kötelezettség. Ha igen, akkor az alól 5 éven belüli lakáscélú felhasználás esetén lehet mentesülni. Az üdülő, és zártkerti ingatlan nem minősül lakáscélú felhasználásnak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Madzso 9438 számú kérdése
  • 2005-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Termőföldet szeretnénk értékesíteni. Szeretném megtudni, hogy az értékesítés utáni jövedelem utáni adófizetési kötelezettségemet fordíthatom-e a lakáscélú hitel , /amelyet 2002 évben vettünk fel / kiegyenlítésére.
Tisztelettel
K. Mária

Tisztelt K.Mária!

Amennyiben kérdése arra irányul, hogy a termőföld értékesítéséből származó jövedelem lakáskölcsön megfizetése esetén lakáscélú felhasználásnak minősül-e, akkor a válaszom röviden és tömören: NEM.
Egy közeli kollégámnak volt hasonló esete, amikor is vásárolt ingatlant részben kölcsönből, majd a kölcsönt egy értékesített ingatlanból származó jövedelméből fizette ki, azonban az APEH ezt nem fogadta el lakáscélú felhasználásnak és kötelezte az adó megfizetésére.

Tisztelettel
dr.Tibold Csaba ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 13.
+36 96 327050

tibold@mail.datanet.hu

Közösségi oldal:


  • Dóri 9437 számú kérdése
  • 2005-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy magyarországi telek eladásából származó jövedelmemet, befektethetem -e erdélyi ingatlanba, hogy ne kelljen adózzak, illetve célom , az , hogy kiköltözök, ezért is szeretnék ott házat venni, de sajnos az ismeretségi körömben senki nem tudott felvilágosítást adni, hogy ez járható út-e, illetve annyit sikerült megtudnom, hogy talán ha a két ország között valamilyen államközi egyezmény van , akkor talán kivitelezhető.

Segítségüket előre is köszönöm
K. Dóra

Tisztetl Dóra!
Az ingatlan eladásából származó jövedelme után adót kell ifzetnie, az alól külföldi ingatlan megvásárlása esetén nem mentesülhet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Eszter 9428 számú kérdése
  • 2005-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm korábbi kérdésemre adott válaszát.

Egy másik ingatlan eladása kapcsán a következő témában várom válaszát:

Olvastam, hogy ha valaki elad egy ingatlant, akkor ha az ingatlanért kapott teljes összeget közvetlen hozzátartozója részére (esetünkben gyermekei) lakásvásárlásra fordítja, akkor nem terheli adókötelezettség.

Ez minden eseten igaz? És ezesetben sem az anyát, sem a gyermekeket nem terheli sem SZJA, sem vagyonszerzési illetékkötelezettség?

Nincs korlátozás arra vonatkozóan,hogy a közvetlen hozzátartozó nagykorú legyen, vagy hogy nem rendelkezhet más ingatlan tulajdonnal?
Ezesetben ez nem számít a szülő részéről illetékkel terhelt ajándékozásnak?
Válaszát várva, köszönettel:
Palotai Eszter

Tisztetl Eszter!
az aggodalmait el tudom oszlatni, az melített megkötések nem érvényesülnek, és az ajándékozási illetékek is elkerülhetőek...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal:


  • György 9416 számú kérdése
  • 2005-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1999-ben tartási szerződést kötöttem a szüleimmel a házukért cserébe. Időközben mindketten meghaltak. Édesanyám halála előtt sikerült ez évben értékesíteni az ingatlant. A birtokomba kerülésekor az értéke 1.2 M Ft volt, most 4.4 millióért sikerült eladni. A kérdésem az lenne, hogy mikor kell bevallanom, mennyi adót kellene fizetnem, illetve ha jövőre lakást szeretnék venni van-e mód arra, hogy az adót most ne fizessem ki?
Tisztelettel. György

Tisztelt György!
Az adót a jövedelemszerzés évére vonatkozó adóbevallásban kell bevallani.
Mértéke a jövedelem 25%-a. (a jövedelem a az eladási ár csökkenve a korábbi vételárral, értéknövelő beruházások ellenértével és
az átruházással kapcsolatos kiadásokkal).
Ez tovább csökken egy-két tényező függvényében, melyek leírását megtalálja az "Adózás ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem esetén" menüpontban.
Mentesül a jövedelemhez tartozó adó befizetése alól, ha azt maga vagy hozzátartozója részére, a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12, vagy az azt követő 60 hónapon belül lakásvásárlásra fordítja.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd

Közösségi oldal:


  • Erika 9396 számú kérdése
  • 2005-12-23

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
Édesanyám 3 évvel ezelőtt 3 millió Ft-ért vásárolt egy lakást, amit most 4,5 millióért eladott).
Egy másik lakást vásárol 6,5 millió Ft-ért, amely tulajdonosa a lánya lenne (a lánya hitelt vesz fel, ezért az anya haszonélvezeti jogot nem kap).
A kérdésem az lenne, hogy a 4,5 és a 6,5 millió Ft közötti összeg adóköteles-e? (Az anya nyugdíjas.)
A 4,5 millió Ft után (mint lakáseladásból származó jövedelem után), úgy tudom, nem kell adózni, ha saját hozzátartozója számára veszi meg. Jól tudom?
Kell-e ajándékozási illetéket fizetni, ha ez nem ajándékozás, hanem laikusként fogalmazva "egyszerű átírás"?
Tisztelettel és köszönettel: Erika
(Két ünnep között esedékes a lebonyolítás, ezért írtam most, elnézést.)

Tisztetl Erika!
remélem, még nem késtem el a válasszal...
Adfizetési kötelezettség az ügyletet nem terheli, tekintettel arra, hogy az eladáson realizált jövedelmet teljes egészében a lánya lakáscéljára fordítja.Az ajándékozási illetéket is el lehet kerülni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
www.drnagy-ugyved.hu

Közösségi oldal: