Hozzászólások

  • Baranyi Ágnes 16281 számú kérdése
  • 2006-12-27

Tisztelt dr. Nagy Zoltán!

A következő a kérdésem:

Ha a szülő a tulajdonában lévő építési telket ajándékozási szerződéssel gyermekének adja, keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség abban az esetben, ha a telken később (1-2 éven belül)a gyermek lakóházat épít? Keletkezik-e valamelyik félnek SZJA fizetési kötelezettsége, ha igen, ezt milyen érték után kell számítani?

Válaszát megköszönöm,
Tisztelettel,

Baranyi Ágnes

Tisztelt Ágnes!
Elkerülhető az illeték. A megajándékozott vállalhatja, hogy négy éven belül beépíti az ingatlant. Amennyiben ez teljesül, úgy mentesül az illetékfizetési kötelezettség alól.
Adófizetési kötelezettség nem keletkezik.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gizi 16277 számú kérdése
  • 2006-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr
A Lányom eladott egy ingatlant /nem lakást/,az adásvételi szerződésben az áll, hogy amennyiben 5 éven belül lakás vásárlásra használja fel, nem kell adót fizetnie a vétel ár nyeresége után.
Az Apjának van egy lakása amelynek a Lányom a haszon élvezője.
Kérdésem, megveheti-e az Apjától a lakást, és igénybe veheti-e az adókedvezményt?

Kedvez Gizi!

Téves az az információ, hogy ha ötéven belül lakást vesz, akkor nem kell megfizetni az adót. egy éven belüli vásárlásra van ilyen kedvezmény, az öt év arra vonatkozik, hogy ha ezidő alatt fog vásárolni másik ingatlant, a megfizetett adót visszaigényelheti az adóhivataltól. A lakásvásárlást lebonyolíthatják az édesapjával is, az is ingatlanvásárlásnak minősül,nem kizáró ok a közvetlen hozzátartozói állapot!

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 16239 számú kérdése
  • 2006-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szüleim 1980-óta művelnek egy osztatlan földterület egy részét amelyért annó bérleti díaj fizettek majd a gazgaság megszünése után nem volt kinek.Ügyvéddel próbáltuk idén elbirtokolni de az csak a pénzt tette zsebre.Holnap ezt árverezik 13m forintért.Ha csak a részünket szeretnénk megvenni az hogy működik?Az igaz hogy ha őstermelő veszi meg nincs utánna illeték?

Tisztelt Andrea!
Nem tudok segíteni, mivel a korrekt válaszhoz az ingatlan tulajdoni lapját minimálisan ismerni kellene.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 16214 számú kérdése
  • 2006-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy használt, tetőtéri, 2 szintes lakást szeretnénk vásárolni, de a tulajdoni lapon a valós 85 m2 alapterület helyett csak 55 m2 (az alsó szint) szerepel.

Mi lehet ennek az oka? Ha így megvásároljuk a lakást lehet ebből később bármilyen problémánk?

Köszönettel,
István

ui.: Ha esetleg fontos körülmény: 1. A társasház régi és az építettő homlokzat felújításért cserébe építhette be a tetőteret.
2. A lakás felső szintje ~190 cm belmagasságú.

Tisztelt István!
Nem ideális a helyzet. Javasolnám, hogy csak a tényleges és a jogi helyzet egyezéskor vásárolják meg a nevezett ingatlant.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 16210 számú kérdése
  • 2006-12-17

Üdvözlöm !

Vázolom röviden a problémám...
Montenegroba egy kis házat szeretnék vásárolni .. van egy magyar ismerösöm aki ismeri annak a kis háznak a tulajdonosát.. szerbek a tulajok.. ügyvéd a család..(tulajdoni lapot intalan iroda már látta semmi probléma nincs vele)
A problémát az okozza hogy a vétalár 20 ezer euro.. ( ottani jogszabály hogy montenegroi biro elött kell alárini az ingatlan adásvételt)
Na már most én ugy szeretném ha készpénzbe fizetnémn ki lent a biro elött a házat és ugy irnánk alá a papirokat lent montenegroba.. ez lenne a tiszta.. de a tulajdonosnak ez nem jo mert haza kéne határon vinni a pénzt és fél... Ö szerinte ugy kéne intézni a dolgokat hogy az anyukája ügyvéd és ügyvédi letétbe elhelyeznénk a vajdaságba a pénzt és alá irva a papirokkal mennénk le a montenegroi birohoz és ugy intéznénk el a papirokat... de én félek hogy ha nem lesz mégse biro lent és nem irja alá a biro is a papirokat vagy valami gond adodik akkor én már nem tudom visszaszerezni a pénzem a tulaj édesanyjátol ( szerb ügyvédtöl) ....
Aggodásom alaptalan?Ügyvédi letétbe ha helyezek pénzt azt a z ügyvéd köteles visszaadni? Tejjesen jogszerü lenne ez az eljárás? vagy jol gondolom hogy nem biztos hogy visszakapnám a pénzem ha valami nem jol sülne el?
Válaszát elörre is köszönöm!

Tisztelt Tamás!

Az ügyvédi letét jogilag teljes garanciát nyújt az ön részére, de javaslom, hogy teljesen független harmadik ügyvédet válasszanak, de rokont vonjanak be ebbe. az ügyvéddel ön köti meg a szerződést, önnel kerül jogviszonyba, így elszámolási kötelezettsége is ön felé van az ügyvédnek. Fontos, hogy a letéti szerződést tartalmilag ismerje Ön, mert az abban foglaltak lesznek irányadóak a visszafizetést illetően.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 16180 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Ügyvédnő!

Szüleim 42 évvel ezelőtt költöztek abba családi házba, melyben ma is élnek. A háznak egyenlő arányban tulajdonosai. Én saját tulajdonú laká-somban élek. A szülői házból való elköltözésem után onnan nem jelentkeztem ki, jelenleg is ez az állandó bejelentett lakcímem. Szüleim egyet-len gyermeke vagyok. Folyamatosan jó közöt-tünk a kapcsolat, rendszeresen látogatom és segítem őket. A ház karbantartását folyamato-san végeztük, néhány évvel ezelőtt nyílászáró-kat cseréltünk.
Tervezzük az épület hőszigetelését, valamint a tetőszerkezet cseréjét, melyekhez anyagilag és fizikai munkával jelentős mértékben járulnék hozzá.
Szeretném megtudni, hogy:
•állandó lakcímem megváltozása (kijelentkezés a szülői házból) jár-e hátrányos következmé-nyekkel majd az ingatlan öröklése esetén?
•öröklés esetén az ingatlan értékének megálla-pítása hogyan történik?
•a későbbi értéknövelő beruházásokat hogyan célszerű megvalósítani, hogy az általam elvég-zett munka után ne kelljen illetéket fizetni?
Válaszát köszönöm.

Tisztelettel:
F. Tamás

Tisztelt Tamás !

Az ingatlanból való kijelentkezés, illetve az öröklés között nincs összefüggés, tehát az öröklés nem függ attól, hogy be van a házba jelentkezve.
Öröklés esetén az örökség tiszta értéke a megszerzett vagyonnak az alábbiakban foglaltak szerint csökkentett forglami értéke.
A tiszta érték kiszámításánál a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a hayatékot terhelő tartozást, és az egyéb teher értékének egy-egy örökösre eső részét.
Az öröklési illeték számításánál nem lehet figyelembe venni a korábbi értéknövelő beruházásokat. Amennyiben Ön jelentős értéknövelő beruházásokat eszközöl az ingatlanban, akkor esetleg célszerű még a szűlők életében más jogcímen (pl. ráépítés, adásvétel) tulajdoni hányadot szerezni, amely hányad nem lesz a hagyaték tárgya.
Természetesen illetéke van a szűlők életében megszerzett tulajdoni hányadnak is, azonban ez más mértékű mint az öröklési illeték.


Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd
2800 Tatabánya, Béla király krt. 52.
+36 34 337466

drlehoczreka@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 16163 számú kérdése
  • 2006-12-14

Tisztelt címzett!
Lakást szeretnék vásárolni egy társasházban. A megvásárlandó ingatlan két tulajdoni lapon szerepel, mivel egymás meletti két kisebb lakást nyitottak össze eggyé. A kérdésem a következő: Ha megvásárolom mind a kettő külön tulajdoni lapon szereplő ingatlant, akkor van-e valamilyen kötelezettségem, hogy egyesítsem a kettőt, vagy ez maradhat így a továbbiaban is. Van-e valamilyen hátránya ennek. Van-e valami, amire különösen oda kell figyelni.

A választ előre is köszönöm.

Tisztelt Zsolt!
Nincs iylen kötelezettsége, bár prakikus lehet...
Hátránnyal sem feltétlenül jár, de egy eladás esetén vonzóbb lehet egy ingatlant eladni, mint kettőt, hiszen Önnek is felmerülnek ezek a kérdések, ugyanígy fel fognak merüli az Ön esetleges vevőjénél.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsóka 16159 számú kérdése
  • 2006-12-13

A Tisztelt Ügyvéd Úr!

Miskolcon lévő lakásomat Ingatlanközvetítő útján értékesítem.
A Vevő jelölttel megállapodtunk, hogy kérek 500 ezer ft foglalót. Az Ingatlanközvetítő irodájában találkoztunk, ahol az iroda vezetője aláíratott a vevőkkel egy szándéknyilatkozatot, melynek értelmében kinyilatkoztatták, hogy meg kívánják vásárolni a lakásomat. Az irodavezető a részemre járó 500 e Ft foglalót elvette " letétbe ",s közölte, hogy adásvételi szerződés megkötésekor abból majd levonja az iroda közvetítői díját, a többit ideadja.
Kérdéseim:
1. A fogalalót jogosult-e magánál tartani?
2. Jogosult-e abból levonni az őt megillető jutalékot?
3. Mi a vevővel csak előszerződést szeretnénk kötni, mivel a hitelügyintézésükhöz egyelőre ez elegendő, s akkor szeretnénk adásvételi szerződést írni, amikor a bank megítélte számukra a hitelt. Kierőszakolhatja-e az iroda, hogy adásvételi szerződést kössünk akaratunk ellenére, csak azért, mert akkor ő hamarabb hozzájut a jutalékához, illetve az általa ajánlott ügyvéd is megkapja az 1%-ot.
4. Ha előszerződést kötünk, mennyit kell fizetni az előszerződés megkötésekor és mennyit a majdani adásvételi szerződés megkötésekor az irodának illetve ügyvédnek?
Köszönöm előre válaszát.
Üdvözlettel: Zsóka

Kedves Zsóka!
A fizetésre vonatkozó kérdéseire azt tudom válaszolni, hogy az megállapodás kérdése. Attól függ hogy önök hogy állapodnak meg az ingatlanközvetítő irodával. Amennyiben a foglalóból vonják le a jutalékot, akkor a foglalót kell külön kiegészítenie, vagy fordítva.A foglalót amennyiben az eladó elfogadta, hogy az ingatlanközvetítőnél legyen joggal tartja magánál, gondolom letétként kezeli.
3. A pénzintézetek rendszerint a hitelkérelmet a véglleges adásvételi szerződés alapján bírálják el. Szerintem felesleges előszerződést kötni. Amennyiben a hitelt nem kapják meg,vagy kevesebbet kapnak abban az esetben módosítani szoktuk a szerződést a pénzintézet által megadott összegre, a különbözetet viszont készpénzben kifizeti a vevő. Ilyenkor viszont érdemes a szerződésben kikötni,h ogy a foglaló esetében a hitelkérelem elutasítása vagy módosítása nem minősül szerződésszegésnek.
4. Az ügyvédet mindig a vevő fogadja és fizeti. ön nem köteles elfogadni az ingatlanközvetítő által ajánlott ügyvédet, szabadon választhat bárkit itt Miskolcon is. Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Laczkó Orsolya 16157 számú kérdése
  • 2006-12-13

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy édesanyám nagybátyja úgy döntött 3 testvérre (azaz ránk) hagyná lakását, amelyet még most valamilyen formában a nevünkre szeretne írtani vagy legalábbis elrendezni azt, hogy halála után a mienk lehessen.
Az lenne az egyik kérdésünk, hogy ennek mi a legoptimálisabb módja (tehát hogy kerülne a legkevesebb pénzbe a számunkra)?
A másik része a kérdésnek pedig arra vonatkozna, hogy ő ezt úgy tervezi ránk hagyni, hogy egy harmadik személy haszonélvezeti joggal fog rendelkezni a lakás felett.
Ha ő elhalálozik és a haszonélvező szeretne a lakásban lakni, akkor nekünk ebben az esetben is van-e lehetőségünk arra, hogy a lakást eladjuk esetlegesen vagy a haszonélvezeti jogot valamilyen módon megváltsuk.

Előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelt Orsolya!
Többféle megoldás elképzelhető a tulajdonjog átruházására, a legoptimálisabb megoldás kitalálásához azonban néhány további info-t és körülményt kellene ismerni. A haszonélvező által lakott lakás eladható, de az eladás nem érintheti a haszonélvezeti jogot, ami nyilvánvalóan rányomja a bélyegét az eladási árra. Amegváltás csak a haszonélvező hozzájárulásával lesz lehetséges.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 16118 számú kérdése
  • 2006-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párommal olyan családi házat szeretnénk megvásárolni amelyen kb. 10 millió jelzálog van.
Az ügyvédünk szerint az első lépés mindenképpen a jelzálog kiegyenlítése kell, hogy legyen. Tehát csak a hitelező bank felé fizethetünk, és ha a bank kiadja a 0-ás tartozási egyenleget akkor lehet róla szó, hogy a további részleteket a jelenlegi tulaj megkapja.
A tulaj szerint megoldható oly módon is, hogy a foglalót vagy előleget kap kézbe és csak később foglalkozunk a jelzáloggal.
Kérdéseim:
1. Megoldható-e az adásvétel úgy ahogy a tulaj szeretné?
2. Van-e lehetőség arra, hogy a hitelt átvállaljuk, ezzel fizetve ki az előleget-foglalót?
Milyen kockázatokkal jár az első, illetve a második megoldás?
Köszönettel: János

Tisztelt János!
1. Igen. De az Önök számára kevésbé biztonságos.
2. Igen, de az a bank hozzájárulásával lehetséges, tehát itt a banké a döntő szó.
3. A kockázatot az első esetben is lehet minimálisra csökkenteni vagy kizárni egy jó szerződéssel, a második esetben a kockázat ugyanakkor, mint ha egyébként hitelt vennének fel.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • vkriszti 16107 számú kérdése
  • 2006-12-11

Tisztelt Ügyvédnő!

Most szeretnénk elöször vásárolni ingatlant és fogalmunk sincs róla, hogy mire kell oda figyelni ,hogy ne csapjanak minket be, így arra kérem írja meg nekem, lépésről lépésre mire kell figyelni és mivel kihez kell fordulni.

Köszönettel
Vörös Kriszti

Tisztelt Vörös Kriszti!

Valamennyi adásvételi szerződés típusról általánosságban tájékoztatni nem tudom, valamennyi variációt és lehetőséget leírni lehetetlen. Nem mindegy, hogy használt, vagy új ingatlant vásárolnak, önerőből, vagy bankhitellel, esetleg most épülő ingatlant, állami támogatást kívánnak e igénybe venni stb. Javasolnék egy személyes megbeszélést irodámban. Szíveskedjék időpontot egyeztetni a 34-337-466-os telefonszámon.

Tisztelettel
dr.Lehőcz Réka ügyvéd
2800 Tatabánya, Béla király krt. 52.
+36 34 337466

drlehoczreka@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • József 16094 számú kérdése
  • 2006-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy osztatlan ingatlan megvásárrlását tervezem. Négy élő tulajdonosa van, akiknek gyakorlatilag mindegy mi lesz az ingatlan sorsa, ők együtt az ingatlan kb. 1/3 részének tulajdonosai, a többi rész a már elhunyt tulajdonosok nevén van, az örökösökre még nincs átírva, viszont nehezen megtalálhatóak, külföldön vannak stb.
Kérdésem az lenne, hogy hogy lehet az ingatlanhoz hozzájutni. Mennyi a költsége az illetékeknek öröklés, illetve ajándékozás esetén. Milyen költsége van a közjegyzőnek vagy az ügyvédnek? Az ingatlan értéke 2-3 millió Ft között van, belterületi kis telek rajta egy romhalmaz.

üdvözlettel
Szikraszer Jzsef

Tisztelt József!
Az ingatlan - ha lakóháznak minősül - forgalmi érétke után 2 % illetéket kell fizetnie, de a nagyobb probléma a megszerzés maga... nehéz lehet ugyanis megtalálni a tulajdonosokat, azokat rávenni az eladásra stb... Ez befolyásolja az ügyvédi munkadíjat is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Albert 16075 számú kérdése
  • 2006-12-08

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretném megtudni, hogy családtagok cserélhetnek vagy adhanak-e el egymás között saját tulajdonú ingatlanokat?
Szüleimnek két lakásuk van, melyből az egyiket eladják, majd a hitelemmel kipótolva az árát, egy új lakást vennénk belőle, melyben én laknék. Nekem is van egy lakásom, de azt nem értékesítjük. Elcserélhetjük-e majd szüleimmel az új lakást az én jelenlegi lakásomra vagy esetleg megvehetik-e ők azt?Így már az én tulajdonomba kerülne az új, ráadásul jobb hitelkonstrukciókhoz jutnék.

Köszönöm válaszát, tisztelettel; Albert F.

Tisztelt Albert!
Igen, semmi akadálya a családtagok közötti ügyleteknek. A legjobb megoldás "kitalálásához" az egyes ingatlanok értékét és a a tervezett ügyleteket kellene ismerni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 16045 számú kérdése
  • 2006-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ősz folyamán vásároltam az erősen felújítandó, egyszintes önálló kis házat, ami egy helyrajzi számmal szerepel egy négy emeletes társasházzal. A kis házhoz épült egy kb. 12nm-es, 2m belmagasságú garázs, amelynek átjárója közvetlenül kapcsolódik az ingatlanom egyik szobájához(!). Mint megtudtam, a garázs önkormányzat tulajdonában van most. Ezt a garázst még 25-30 éve építette az ingatlanom előző tulajdonosa - hogy milyen jogi háttérrel azt nem tudom. A lényeg az, hogy azóta birtokolta, bért nem fizetett. Kérdésem a következő: van-e módom ún. elbirtoklásra? Ha igen, akkor mi a menete, bonyolult-e és mennyi időbe telik az ügyintézés? Egy szakember azt mondta nekem, szinte kizárt, hogy az előző tulajdonos nem kapott soha felszólítást az önkormányzattól a helyzet rendezésére, annál is inkább, mert az elmúlt években ezeket a szituációkat komolyan veszik. A garázs kifejezetten elhanyagolt állapotban van kívül-belül, szeretném rendbehozni, de csak abban az esetben, ha egy egyértelműsíteni tudom a jogállását.





két garázs, amelynek egyike tudtommal tulajdonjoggal bír.

Tisztelt Gábor!
Az elbirtoklás kapcsán bírósági utat kell igénybevenni, de annak megalapozottságához további információk lennének szükségesek.
Hogyan lett önkormányzati tulajdon, ha a korábbi tulajdonos építette? Külön tulajdoni lapon szerepel a garázs?
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • András 16027 számú kérdése
  • 2006-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Városunk külterületén több mint 10 éven keresztül műveltem több ingatlant, melyek tulajdonosai valószínűleg még azt sem tudják merre fekszik ingatlanjuk. Véleményem szerint minden minden feltétel adott, hogy elbirtoklást kezdeményezzek. A kérdésem arra irányulna, hogy a hazai joggyakorlatban léteznek-e már hasonló esetek, illetve mi a pontos menete az elbirtoklásnak (peres úton, illeték mértéke, tanuk, többi körülmény), illetve milyen kockázatokat rejt egy ilyen eljárás.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Aandrás!
A legfontosabb, hogy 15 évi szakadatlan, tulajdonoskénti használlat és birtoklás kell az elbirtokás iránti per megindításához. Joggyakorlat van, de a körülémények ismeretében lehet csak esélyekről vagykockázatokról beszélni... jelenleg azonban (a 15 év hiányában) felesleges peren gondolkodni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: