Hozzászólások

  • Évi 16223 számú kérdése
  • 2006-12-18

Tisztelt Cím!

Egy új építésű lakás vásárlásánál igénybe vettem a 400.000,- Ft összegű adóvisszatérítési támogatás. Ez az ingatlan eladásra kerül. Lehetőség van arra, hogy 1 évig letétbe helyezzük ezt az összeget és 1 éven belül egy másik lakás vásárlásánál felhasználhatjuk. A kérdésem az, hogy a letétbe helyezésnek milyen formái vannak illetve az ügyvédi és közjegyzői letétbe helyezésen kívül van e más lehetőség is?
Mi a letétbe helyezett összeg sorsa? Pl. a bankszámlára befizetett összeghez nem férhet hozzá az ügyvéd, közjegyző sem? Hogy működik ez az egész letét-ügylet?


Más.:

Ha egy használt lakás eladásra került és ebből az összegből egy másik ingatlan lesz megvéve (idén lesz megkötve a szerződés), amin elidegenítési és terhelési tilalom van (hitel kiegyenlítése lehet, hogy csak jövőre történik meg) kell e a 2006-os évi adóbevallásnál feltüntetni illetve van e tényleges pénzügyi vonzata? Igaz e, hogy addig a szerződés nem érvényes, míg a terhelés rajta van?



Tisztelt Évi!
Az ügyvédi vagy közjegyzői letéten kívül esetleg a bírósági jöhetne szóba, de annak lebonyolítása lenne a legkevésbé egyszerű.
A letét egy letéti megállapodáson alapul, amely alapján az ügyvéd őrzi a pénzt, fel nem használhatja, és csak az eredeti feltételeknek megfelelően szabadíthatja fel a letétből és fizetheti ki (vagy vissza)...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyöngyi 16119 számú kérdése
  • 2006-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kis faluban Borsodban van egy tulajdoni hányadom egy ingatlanon.Csatornázni fognak, ami nem kevés összeggel terhelné a tulajdonosokat. Ezt szeretném elkerülni és egy jelképes összegért eladnám a hányadomat egy ottani lakosnak. Egy rokonom járna el az ügyben, mert nem érdemes több 100 km-t utaznom.
A kérdésem, elég egy sima meghatalmazás 2 tanuval?
Köszönettel: Iski Gyöngyi

Tisztelt Gyöngyi!
Nem elég. Ügyvéd vagy közjegyző előtt kell a meghatalmazást írásba foglalni és ellenjegyezni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 16106 számú kérdése
  • 2006-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Svájcban élő rokonomnak van itt Magyarországon egy házrésze (1/3 rész). Ezt a házrészt szeretné rám íratni. Fel is vette a kapcsolatot egy budapesti ügyvéddel, aki szerint mindenképpen fel kellene mennem Pestre, hogy a szerződést megírjuk. Kértem tőle, küldje el a papírokat-gondolom, a rokonomnak kellett, hogy írjon valami papírt arról, hogy ezt a részt nekem át akarja adni. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lenne célszerű ezt a dolgot megoldani? Kell-e majd illetéket fizetnem? Nem lehetne úgy megcsinálni ezt a dolgot, hogy a pesti ügyvéd elküldi nekem a szükséges papírokat, és én itt Zala megyében elintézem egy másik ügyvéddel?

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Mónika!
Nincs akadálya annak, hogy Ön az okiratot helyi ügyvéd előtt írja alá. Vagyonszerzési illetéket kell fizetnie, ennek részletes szabályait az oldalon megtalálja.
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Zsóka 15667 számú kérdése
  • 2006-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!


A következőben kérném a segítségét. Most tervezek egy lakást megvásárolni. Az adás-vételi szerződést még nem írtam alá. Az eladó súlyos beteg és a lánya lenne a meghatalmazott, hogy aláírja a szerződést!Amikor a lakást megnéztük az eladó volt ott és egyáltalán nem tűnt súlyos betegnek!Származhat ebből valami problémám,hogy a lánya írja alá a szerződést? Ebben az esetben mire kell odafigyelni?
Előre is köszönöm a segítségét
Zsóka

Tisztelt Zsóka!
Az eladót meghatalmazott is képviselheti, de a meghatalmazásnak meghatározott tartalommal és formában kell létrejönnie, amely kellékeket az ügyletet bonyolító ügyvéd minden bizonnyal ismerni fogja, így Önnek csak a megfelelő ügyvéd kiválasztására kell "figyelnie".
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Laci 15569 számú kérdése
  • 2006-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eladtam az ingatlanomat "tulajdonjog fenntartással". Ennyi a nyilvántartásba be is lett jegyezve. A vevő határidőre nem fizette a vételárat. Nem akarom tovább fenntartani ezt az állapotot, mert lenne más fizetőképes vevő. Ahhoz, hogy a nyilvántartásban lévő bejegyzést töröljék elég ha egy nyilatkozatot küldök erről a földhivatalba? Ha nem akkor mit kell tenni?
Az okiratot készítő ügyvédet a vevő szerezte ezért szeretnék független véleményt is ismerni.
Tisztelettel: Laca

Tisztelt Laci!
Közös okiratba kell foglalni a tulajdonjog fenntartásával történő eladás tényének törlése iránti kérelmet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andi 15209 számú kérdése
  • 2006-11-16

Tisztelt Tanácsadó


A kérdésem a haszonélvezeti joggal kapcsolatban annyi lenne, hogy lehetőség van-e arra, hogy a haszonélvező a holtig tartó haszonélvezeti jogáról lemondjon egy családtagja javáról?
Ha van ilyen lehetőség akkor Önök foglalkoznak-e ilyen jellegű dokumentum kiállításával?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm: Andi

Tisztelt Andi!
Igen, van arra lehetőség,hogy a tulajdonos(ok) hozzájárulásával a haszonélvező rendelkezzen a haszonélvezeti jogról, ha ezzel nem sérti más jogait.
Az iroda foglalkozik szerződések teljes körű ügyintézésével.
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • magdolna 14953 számú kérdése
  • 2006-11-08

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lakásmaffiával kapcsolatos a kérdésem.

Szeretnék egy kis lakást venni, valahol Pesten, de tartok tőle, hogy esetleg a pénzem is elvész és a tulajdonjogot sem kapom meg. Mit lehet tenni, azon kívül, hogy leellenőrzöm a tulajdoni lapot és az eladó személyazonosságát?
Ma már az ingatlannyilvántartást és a benne lévő adatok valódiságát is fenntartással fogadja az ember...
Esetleg az újonnan létrejővő ingatlanközvetítő hálózatok nagyobb biztonságot nyújthatnának, vagy ha baj van, ezek ellen sem lehetne kártérítési igénnyel élni?
Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel:
egy frissdiplomás pálykezdő

Tisztelt Magdolna!
Nem szeretnék "hazabeszélni", de nem az ingatlanközvetítő a kulcsa a lakásvásárlásnak, hanem az ügyvéd! Ha abból megtalálja a megfelelőt, akkor a kockázatokat a lehető legalacsonyabbra tudja szorítani. Önnek ez esetben nem kell sem tulajdoni lapot látni és vizsgálni, sem az eladót ellenőrizni, sem egyebet... mindezekhez az ügyvéd ért és ez a munkájának a része!
Egyébként a "lakásmaffia" nem elsősorban az ilyen ügyekre koncentrál, tehát szerintem némiképp túzottak az aggodalmai... Az óvatosság és megfontoltság természetesen nem árt, de azért nem is megoldhatatlan a feladat...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kiri Ferencné 14865 számú kérdése
  • 2006-11-05

Tisztelt Uram!
Hitelügyintézőként dolgozom már három éve.Vizsgázok szinte folyamatosan a különböző bankoknál,hogy hivatalosan dolgozhassam náluk.Folyamatban van egy ingatlanközvetítői tanfolyamom elvégzése is.Az irodám mellett működik egy ügyvédi iroda,ahol az ügyvédnő ingatlanközvetítést és hitelügyintézést is folytat borsos áron,folyamatos baklövésekkel.Állítja nekem,hogy az ügyvédi végzettségével ő ezt minden további nélkül folytathatja.Nem értem,hogy nekem miért kell bizonyítványokkal igazolnom a tudásomat,s neki miért nem kell ?Megbíznak benne az emberek,mert ügyvéd,s közben jól megfeji Őket.Engem a bank fizet.Legjobb tudásom szerint illegális az ügyféltől pénzt kérni a hitelügyintézésért.
Szeretnék választ kapni a kérdésemre,hogy őt valóban feljogosítja az ügyvédi végzettsége az ingatlanközvetítésre,hitelügyintézésre,s az ügyfelek megfejésére? Kiri Ferencné

Tisztelt Kiriné!
Az ügyvédi minőség valóban alkalmas arra, hogy ingatlanközvetítőként dolgozzon, a hitelügyintézés pedig "beleférhet" a jogitanácsadás kereteibe is... Az ügyvédnő eljárását tehát nem érzem kifogásolhatónak, legalábbis szabályozási oldalról ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 14838 számú kérdése
  • 2006-11-03

Üdvozletem!Azt szeretném megtudni hogy kb.mennyi az ügyvédi díj egy ingatlan eladásánál? Mitől függ?A lakás árától?Pl 6 milliós lakásvásárlásnál mennyit kérnek? Van erre valami szabály? Köszi

Tisztelt Andrea!
A munkadíj mindig megállapodás tárgya, fix jogszabályi előírás nincs rá. Leggyakrabban a lakás árának 1%-a körüli érték.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
+36 30/289-2889
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 14775 számú kérdése
  • 2006-10-31

Ingatlanközvetítő segítségével megnéztem egy garzon lakást, meg is egyeztünk az árban, most pénteken kell felkeresni az ingatlanközvetítő iroda ügyvédjét. Kérem részletes tájékoztatását, hogy mire kell figyelnem és mi az ügymenet, még sohasem vásároltam lakást. körülbelül féléves. felajánlottam, hogy készpénzben fizetem a teljes vételárat, amennyiben megfelel. Az árban telefonon megeggyeztünk.
Előre is köszönöm

Tisztelt Ágnes!
Részletes tájékoztatást adni nem tudok konkrétumok hiányában, de azt tudom tanácsolni, hogy hiteles tulajdoni lap alapján tájékozódjon az ingatlan tulajdoni állapotáról, tehermentességéről, és a szerződő felek személyazonosságáról is győződjön meg. Az okiratot szerkesztő ügyvédnek minden kérdését felteheti, mert neki ugyanúgy mind az eladó mind a vevő megbízója, függetlenül attól hogy ki kérte fel.
Amennyiben ezzel nem elégszik meg, úgy lehetősége saját ügyvédet bevonni, aki a szerződéstervezetet ellenőrzi az Ön számára, vagy az ingatlanközvetítő ügyvédje helyett más ügyvédet is megbízhat az okirat elkészítésével.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 5.
+36 42 402202
mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • echinocactus 14733 számú kérdése
  • 2006-10-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy lakás adás-vételével kapcsolatos szerződést ügyvéd készítette díjazás ellenében. A földhivatalnak is az ügyvéd továbbította a tulajdonjog és haszonélvezeti jog bejegyzése iránti kérelmet. A földhivatal azzal az indokkal utasította el a bejegyzést, hogy az adásvételi szerződés nem tartalmazza az "ellenjegyeztem" megjelölést. Az ügyvéd fellebbezett, de a fellebbezési díjat ránk akarja terhelni. (Az eladók és a vevő egy családnak a tagjai, én vagyok a kapcsolattartó az ügyvéddel.) Kinek kell ilyen esetben fizetni a fellebbezési díjat?

Válaszát előre is köszönöm!
echinocactus

Tisztelt Echinocactus!
A fellebbezési illetéket jellemzően a félnek kellene viselnie, de itt egyértelműen az ügyvéd mulasztásáról van szó, ezért méltányos és korrekt lenne, ha átvállalná... ezen kívül fellebbezni teljesen felesleges - ha valóban hiányzik a szóban forgó megjegyzés - azt ugyanis el fogják utasítani. Helyesebb lenne egy nem kellékhiányos szerződést készíteni és azt benyújtani...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Cili 14440 számú kérdése
  • 2006-10-13

Szeretném megkérdezni, hogy akkor, ha el szeretnék adni egy használt autót (Dacia) egy külföldi (román) állampolgárnak, ki kell-e előtte vonatnom a forgalomból, vagy sem!Nagyon sürgős lenne a válsza!Köszönöm!

Igen
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Gabi 14357 számú kérdése
  • 2006-10-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltünk féltestvéremmel 1/4, én 1/4, 1/2apai rész hegyi ingatlant zártkerti. Édesapám, aki féltestvéremnek nem édesapja Kifizette a nővérem 1/4 részét 1,5m forintot. Édesapám azonban a pénzt átutalással fizette ki, ügyvédi ellenjegyzés nélkül, azzal az indokkal, hogy még ráérnek az ügyvédet rendezni, a féltestvérem szóban így lemondott az ingatlanról, tehát édesapám úgymond megvásárolta.(Elég e az átutalás tényének bizonyítása a kifizetésre?) Apám tart a magas ügyvédi költségtől, illetve az illetéktől (melyik a kedvezőbb,ha ajándékozási illeték lesz, vagy pedig sima eladás?) Önöknél mennyi az ügyvédi %?Többször mondtam neki, hogy forduljon ügyvédhez, mert ha vele valami történik nem elég a szóban mondás illetve az átutalás bizonyítása, a saját lányaival "szúr" ki és a féltestvéremet újból ki kellene fizetni.Melyik illeték lenne a kedvezőbb és mennyi lenne az összege egy 6m értékű zártkerti ingatlan esetén?Válaszát várva
Köszönettel: Gabriella

Tisztelt Gabi!
Kérdésének elejét nem értem.
Az átutalás csupán a pénz átadását bizonyítja, de azt nem, hogy milyen okból adták.Az ajándékozási illeték mértéke 1,5 millió Ft értékű zártkerti ingatlan-részre 165.000,-Ft, az adásvétel illetéke 150.000,-Ft. Az illeték mellett befolyásolja a költségeket az esetleg fizetendő személyi jövedelemadó. Az ügyvédi díjba a szerződés szerkesztésén és ügyintézésén felül beletartozik a legkedvezőbb lehetőség megkeresése is, ami adott esetben a fentebb írt összegeket is csökkentheti. Az ügy össz költsége (adóval, illetékkel, ügyvédi díjjal) 200.000,-Ft körül alakulhat.
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • ne irjatok 14322 számú kérdése
  • 2006-10-09

ne pazaroljátok az idötöket, hogy ide irkáltok, csak felidegesititek magatokat... ugyse válaszolnak :)

inkább hivjatok fel egy ügyvédet :) ugyis az lesz a vége....

yotanács

Kedves "ne írjatok!"
Két válaszom van az Ön által név nélkül írt bátor levélre:

Az els?: A 2006. október 4-i levelekig jutottam el tegnap (vasárnap !) este a válaszadásban, amely talán azt is jelzi, hogy tartalmilag megalapozatlan a levele. Mivel a hétvége egy részét nem töltöttem Bp.-n, ezért jelenleg valóban van egy 4-5 napos hátralék, amelyet mind én, mind a vidéki kollégáim áldozatos munkával el?bb-utóbb feldolgozunk... Az érintettekt?l elnézést kérünk, bár mindezideig nem érkezett komoly kifogás a válaszadásaink gyorsaságára vonatkozóan.

A második: az nem t?rné a nyomdafestéket, így inkább mell?zöm!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 14079 számú kérdése
  • 2006-09-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnénk megvásárolni egy Farmos belterületén lév? 3500 m2-es belterületi építési telket. A kialkudott vételár 500.000.- Ft. (víz, villany nincs a telken, a telek mellett földút van)
Milyen ügyvédi (szerz?déskötési) díj a reális?

Köszönettel: B. Éva

Tisztelt Éva!
Az ügyvédi díj szabad megállapodás tárgya, és ügyvédenként változó ajánlatot kaphatnak, de ne számítsanak arra, hogy a forgalmi érték 1 %-nak megfelel? ajánlatot fognak kapni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: