Hozzászólások

  • Molnár Ilona 16272 számú kérdése
  • 2006-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Használati jog megszüntetésének problémájával fordulok Önhöz.10 évvel ezelőtt vettünk egy telket majd 2 lakásos házat építetttünk rá.Miután ide költöztünk,édesanyám minden évben jelezte a hátsó telek szomszédnak,hogy oldja meg a vízellátását a saját telkén keresztül,ami időközben kiépült az ő utcájukban is.Szeretném megjegyezni,az úr semmiféle szolgalmi joggal nem rendelkezik,szóbeli megállapodás volt az elöző tul. és közte,amig kiépül náluk az utcában a vízhálózat.Sajnos nekünk most egy vmérőnk van mert az aknába nem lehetett beszerelni mégegyett,amíg ő nem viszi el a vízóráját.A Vízmüvekhez fordulta,aki megerősitette kérésemet,miszerint van egy 1995/38 rendelet,mely kimondja,hogy a türési kötelezettséget meg kell szüntetni,ha kiépült az utcában a vízhálózat,de erre csak a Bíróság képes vagy a Jegyző.Az utóbbi nem vállalta,mondván nem ő alapított szolgalmi jogot.De a telkünkön senkinek nincs szolgalmi joga!!Az illető kocsmát üzemeltet ami méginkább zavarja ami vízellátásunkat.Most Bíróságon van az ügy,szeretném megtudni,mivel védhetem jogos érdekeimet,és mit tehete,hogy jogos kérésemet a Bíróság végrehajtassa?Mi lehet ami miatt a Bíróság elutasítja a kérelmemet?Köszönettel:Molnár Ilona

TiszteltIlona!
Ennyi információ alapján folyamatban lévő bírósági ügyben nem tudok - és nem is szeretnék - érdemi választ adni, de a megindított bírósági eljárás véleményem szerint elvezet az Ön által elképzelt állapothoz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • PISTI 16271 számú kérdése
  • 2006-12-26

TISZTELT ÜGYVÉDÚR! TULAJDONOMBAN LÉVŐ LAKÁSOMRA SZÜLEIM A LAKÁS VÁSÁRLÁSAKOR RÁTETTÉK A HASZONÉLVEZETET. EZT A LAKÁST MOST SZERETNÉM ELADNI, DE A SZÜLEIM EBBE NEM EGYEZNEK BELE. HOGYAN TUDNÁM MÉGIS ELADNI A LAKÁSOMAT? A HASZONÉLVEZETI JOG ÁTRUHÁZHATÓ-E MÁS CSALÁDTAG SZÁMÁRA? KÖSZÖNETTEL: PISTI


Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a tulajdonát képező ingatlant értékesíteni kívánja, azt haszonélvezeti joggal terhelten is megteheti. Nyilvánvalóan kevés a realitása annak, hogy valaki a haszonélvezeti joggal terhelten vásárolja meg az Ön tulajdonát képező ingatlant.

Ahhoz, hogy a haszonélvezeti jog az ingatlanról törlésre kerüljön, mindenképpen a haszonélvező hozzájárulására van szükség. A haszonélvező visszterhesen vagy ingyenesen mondhat le haszonélvezeti jogáról, de lemondó nyilatkozata nélkül az a jogosult élete végéig – vagy a szerződésben meghatározott ideig – fennáll az ingatlanon.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4026 Debrecen, Piac u. 3. V.60.
+36 52 432326
http://web.t-online.hu/racsaidr
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Fruzsina 16240 számú kérdése
  • 2006-12-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A párom tulajdonában áll egy lakás és egy garázs, melyek ki vannak adva albérletbe. A haszonélvezők a párom szülei.
Az lenne a kérdésem, hogy az albérleti díj kit illet meg jogosan. A páromat, vagy a szüleit?
Ugyanis a párom ezekből semmit nem lát, és el sem adhatja ezeket.

Köszönöm mielőbbi válaszát!

Kedves Fruzsina!

A bérleti szerződéssel a használat joga lett továbbadva, ami a haszonélvezőket illeti, ezért nem kap semmi a párja a bérbeadásból.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 16233 számú kérdése
  • 2006-12-19

Tudni szeretném a haszonélvezö jogát és kötelezettségeit.

Köszönöm

Tisztelt Erzsébet!
www.ingatlanjog.hu - haszonélvezetről szóló tájékoztató rovat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hajnalka 16199 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Ügyvédnő!

Új építésű lakást szeretnék vásárolni, a szüleim (57 és 62 évesek, házastársak) haszonélvezeti jogával. Az illeték számítási módját ismerem, nem tudom viszont, személyenként kell-e fizetniük a kiszámolt összeget, vagy házasként van bármi kedvezmény (elég egyikőjüknek fizetni).
Köszönettel: Hajnalka

Tisztelt Hajnalka!

A fiatalabb ahszonélvezeti jogszerző után számított illetéket kell megfizetni.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Mária 16197 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Volt férjem lakását elhalálozása után leányom örökölte volt férjem Édesapjának haszonélvezeti jogával terhelten, aki már a közjegyző előtt kijelentette, hogy oda lányom nem költözhet be.

Ez a lakás egy VI.kerületi, régi építésű ház II.emeletén van, tehát a házba való bejutás is nehézkes. Tudjuk, hogy bérlők laknak a lakásban, hogy fizetnek-e vagy sem a haszonélvezőnek, nem tudjuk. Leányom levélben kérte, hogy ugyanolyan feltételekkel ő is szeretne ott lakni, de nagyapja azt válaszolta, hogy magának szeretné a lakást fenntartani idősebb napjaira, tehát nem nyilatkozott arról, hogy kiadja a lakást másnak.

Minden évben megkapjuk a közös képviselőtől a közös költségről szóló kimutatást, ebben az évben több hónapos elmaradás mutatkozik. Ezen kimutatás szerint a lakásban élők száma: 0. Azon túlmenően, hogy felszólítjuk a közös költség pontos fizetésére, kérhetjük-e pl. a gázszámla, villanyszámla, stb. másolatait? Felszólíthatjuk-e arra, hogy mutassa meg a lakást nekünk, milyen gyakran vagy rendszeresen megtehetjük-e ezt? Köteles-e nekünk egyáltalán bejutást biztosítani a lakásba, mert ezt csak az ő segítségével tehetjük meg. Köteles-e nekünk nyilatkozni írásban, hogy térítés ellenében adja-e ki a lakást, vagy ingyen és bérmentve. Ő semmilyen kapcsolatot nem óhajt velünk, ez tehát csak hivatalos levelezés szintjén mehet.

Tisztelt Ügyvéd Úr! A következő kérdések jutnak még eszembe ezzel a "tulajdonjoggal" kapcsolatban, ami eddig csak terhet és gondot jelentett:

Ha a gyermekem szeretne pénzintézetnél kölcsönt felvenni a lakástulajdonára, akkor ehhez kell-e a haszonélvező hozzájárulása?

A haszonélvezettel terhelt ingatlanon bíróság által jogerősen megítélt végrehajtás hogyan történik (pl. ha a tulajdonos tartozik pl. az APEH-nak)? Ha elárverezik a lakást, akkor mi történik pl. a haszonélvezeti joggal? A tulajdonos kártérítést kell adjon?

Válaszait előre is köszönöm, üdvözlettel: Mária


Tisztelt Mária!
A tulajdonosnak joga van - nem túlzó és nem zavaró módon - a haszonélvezet tárgyát ellenőrizni, a megtekintést a haszonélvezőnek kötelessége biztosítani, ez akár bírósági úton is kikényszeríthető. Az esetleges tartozások kapcsán - szintén bírósági úton - biztosítékot követelhetnek a haszonélvezőtől, amely fedezetet jelenthet a felhalmozódott tartozások kapcsán.

Az ingatlan fedezetül kínálható, bár ahaszonélvezeti joggal terhelt ingatlan iránt a bankok nem nagyon szoktak "örülni".

A végrehajtás nem érinti a haszonélvezeti jogot, azzal terhelten szerzi meg az árverési vevő.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krizsán 16162 számú kérdése
  • 2006-12-14

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Szeretnék tanácsot kérni a házammal kapcsolatban, aminek a tulajdonjoga az enyém, de haszonélvezete az apukámé. A problémám, hogy már 7 éve apu lakik benne az új feleségével és teljesen lelakják, mielött beköltöztek teljesen fel lett újjítva. Most fel kellene újítani megint, de ök nem akarják, azt mondják, hogy nekem kellene. Azzal kezdtek el zsarolni, ha nem újjíttatom fel, akkor megcsináltatják ök és benyújtják nekem a számlákat. Megcsinálhatják ezt? Kinek kell felújjíttatni?

Köszönettel,

Tisztelt Krizsán!
Édesapja köteles az ingatlan állapotának fenntartására, viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheketis.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Somogyi János 16152 számú kérdése
  • 2006-12-13

Tisztelt Ügyvédnő!
Özvegyi joggal kapcsolatban szeretnék tájékoztatást Kérni.

Tulajdonomban lévő termőföldön anyámnak holtig tartó özvegyi joga van bejegyezve. A földet egy mezőgazdasági kft-nek adtam bérbe már a 4. éve.
A bérleti szerődést én írtam egyedül alá.
Az idei évben a bérleti díjat a kft anyámnak kívánja kifizetni.
Az lenne a kérdésem, hogy a bérleti szerződés az én aláírásommal elfogadható-e, és a másik kérdés az, hogy ebben a formában a bérleti díjat kinek kell a kft részéről kifizetni, illetve hogyan tudok élni a jogorvoslati lehetőséggel?
Köszönettel:
Somogyi János

Tisztelt Somogyi Úr!

Az Ön édesanyja özvegyi jogánál fogva jogosult rendelkezni az ingatlannal, húzza annak hasznait és viseli terheit. A haszonbérleti szerződést, annak érvényességéhez neki kellett volna aláírnia. A bérlő jogosan kíván az övegyi jog jogosultjának fizetni. Kívánatos lenne azonban, hogy az Ön édesanyja írásban is jóvá hagyja a bérleti szerződést.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Gyöngyvér 16135 számú kérdése
  • 2006-12-12

Eladott ingatlan után /ami holtig tartó haszonélvezeti jog gal apa-anya van terhelve/ ha az adásvételi szerződésben nincs konkrét összeg leirva kell-e fizetni illetéket, adót a tulajdonosoknak, vagy a haszonélvezőknek, és hogy kell kiszámolni a haszonélvezet értékét, eladáskor. Tehát 3oM ingatlan eladásakor 2 tulajdonos+2 holtig tartó haszonélvező van bejegyezve, akkor a két szülő papirok nélkül a haszonélvezeti érték összegét a gyerekek javára adhatja szóban, lakásvásárlásra, vagy irásban kell nyilatkozni, hogy a 2 gyereknek adják az összeget, amit ki számol a hivatal. Illetéket kell-e fizetni a haszonélvezőknek, vagy adót? Bevalláskor mi a teendő? Mert sajno 5 ügyvéd, 5 féle variáció, válaszát nagyon szépen köszönöm, tisztelettel Gyöngyvér

Tisztelt Gyöngyvér!
A kérdés megválaszolásához ismerni kellene az adásvételi szerződés pontos szövegét, továbbá a haszonélvezők életkorát.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Béla 16098 számú kérdése
  • 2006-12-10

Tisztelt Uram!

Azután szeretnék érdeklődni Öntől, hogy a haszonélvezeti joggal bíró személy, milyen mértékben köteles a tulajdonomban lévő épület állagát megóvni. Ha nem fordít rá kellő gondot, s az ingatlan állaga folyamatosan romlik, mit tehetek? A haszonélvező egészségi állapota folyamatosan romlik, nem képes az ingatlant rendben tartani. Végig kell néznem amíg tönkre megy, rákölteni, mivel nem én használaom nem akarok. Nem rendkívüli javításról van szó, hanem állagromlásról. Valamint az is érdekelne, ha bevezetik az ingatlanadót kit fog terhelni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Béla!

A vonatkozó rendelkezések szerint az állagmegóvó karbantartások elvégzése rendszerint a használót terhelik az ezentúli költségek viszont a tulajdonosok költsége. Az ingatlanadóról szóló rendelkezés döntés kérdése, tekintettel a vagyonadó jellegére, feltételezem, hogy a tulajdonost fogja terhelni.
Tisztelettel:
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 16069 számú kérdése
  • 2006-12-08

Tisztelt Ügyvéd úr!
Élettársammal közösen, hat évvel ezelőtt vásároltuk meg lakásunkat.
Házasságot nem fogunk kötni, de szeretnénk egymás részére kölcsönösen haszonélvezeti jogot biztosítani.
Kérem tájékoztasson, mi a teendőnk?
Tisztelettel:
Anna

Tisztelt Anna!
Ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalniuk a megállapodásukat, amely alapján a földhivatal bejegyzi a haszonélvezeti jogokat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Cserhalmi Nóra 16058 számú kérdése
  • 2006-12-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék tájékoztatást kérni öntöl.két dolog miatt.
--1.Van egy lakása a nagypapáméknak és most meg vesszük az önkormányzattol.a lakásnak 3bérlöje van a nagypapa a nagymama és az édesanyánk.és mi ketten az unokák veszük meg.ezáltal mi leszünk a tulajdonosok.
mind a hárman haszon élvezeti joggot kapnak.
a nagypapával és a nagymamával semmi probléma nincsen!az édes anyánkrol pedig csak annyit hogy nem megbizhato ember (iszik nem dolgozik ráadásul ezekbol adodoan semmit nem fizet! mi pedig gyermek otthonban nevelkedtünk fel!!!)kénytelenek voltunk haszon élvezeti jogot adni neki mert más különben nem ment volna bele hogy a lakást megvegyük az önkormányzattol.
hogyha isten neadja a nagyimék meghalnak és anyánk a 120nm-es lakást nem tudja és ahogy 28 éven keresztül tette nem is áll szándékában semmi rezsifélét fizetni! és mi pedig nem lakunk ott ,azt tudom hogy a tulajdonosnak kell minden anyagiakat állnia de ha egyszer nem lakunk ott miért fizetnénk? akor mi a tehendö?
2.hitelt veszünk fel és ugy veszük meg a lakást.ha mi rendesen fizetjük a törlesztött és anyánk ugy dönt hogy kirak benünket mivel neki nagyobb hatalma van velünk a tulajdonosokkal szemben akor mi ezt hogy tudjuk kivédeni?

válaszát elöre is nanyon szépen köszönöm!!!

tisztelettel: nóra

Tisztelt Nóra!
1. amennyiben a haszonélvező nem fizeti a költségket, és Önöknek kell azt megtenni, akkor megtérítést kérhetnek tőle - akár bírósági úton is - amelynek persze a tényleges megtérülése kérdéses.
2. Sehogy...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 16055 számú kérdése
  • 2006-12-07

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
Volt feleségemmel 6 éve váltunk el. A családi házon, amelyben laktunk nekem haszonélvezeti jogom van. Ezt a haszonélvezeti jogot a Bíróság a feleségem beadványára megszüntette, vagyis törölték a haszonélvezeti jogomat a tudtom nélkül. A bíróság határozatában semmiféle indoklás nincs. Ehhez tartozik, hogy a válásról is csak kb. 1 év után szereztem tudomást, ugyanis a Bíróságon meg sem jelentem, hiszen nem tudtam a válóperről (sokat dolgoztam külföldön). A lényeg, hogy a volt feleségem abban az időben amikor a bíróság levette a haszonélvezeti jogot 5 millió forint hitelt vett fel a házra. Másodfokon visszakaptam a haszonélvezeti jogot, de a bank után szerepelek, vagyis engem hátrány ért.
Volt feleségem nem hajlandó a házba engedni, nincs kulcsom sem. Kértem a bíróságot, hogy állapítsa meg hivatalosan, hogy a ház mely részét használhatom (életkoromból kifolyólag 40%). Az utolsó tárgyaláson a volt feleségem beadott egy kérvényt, hogy ő 2,5 millió forintot hajlandó nekem fizetni. Kérdésem, hogy kötelezhet-e a bíróság, hogy lemondjak a haszonélvezeti jogomról? Illetve, köteles vagyok-e elfogadni a 2,5 millió forintot, mert az ingatlan jelen piaci értéke kb. 16-17 millió forint.

Tisztelt Gyula!

Haszonélvezeti jogánál fogva jogosult az ingatlant birtokában tartani, használni és hasznait szedni.
A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.
Tehát a haszonélvező jogosult az ingatlan használni.
Ön nem köteles lemondani a haszonélvezeti jogáról. A haszonélvezeti jog értéke jogszabály által meghatározott: az ingatlan forgalmi értékének 1/20-ad része, szorozva egy konstans értékkel, mely a haszonélvező életkorától függ:
25 év alatt 10-szer,
25-50 év között 8-szor,
50-65 év között 6-szor,
65 év felett 4-szer.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • János 16031 számú kérdése
  • 2006-12-06

Jónapot kivánok. a kérdésem a következő lenne.Egy telken lakom szüleimmel külön álló lakásban,minden az én nevemen van mindkét ház telek stb.Nekik haszon élvezet van mindenre.A gondom a következő, szeretnék élettársi kapcsolatba kérülni egy hölgyel,de nem tudok, mert szüleim beleszólnak az életembe,sőt az illető hölgyet kellemetlen helyzetbe hozzák (kiabálás vita stb).A kérdésem az lenne,hogy van e lehetőség az ingatlanról a haszonélvezetet töröltetni,hogy két külön álló ingatlant tudjak venni,nekik és nekem.Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt János!
kizárólag a szülők (haszonélvezők) hozzájárulásával, azaz közös megegyezéssel lehetséges...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • katinka 16030 számú kérdése
  • 2006-12-05

Üdvözlöm Ügyvédur! Kérdésem a következö volna.Évekkel ezelött sporoltam egy lakásra,3 éve élek élettársi,1 éve pedig házasságban a férjemmel.A sporolt pénzemen vettem egy lakást.Erre a lakásra a férjemet mint haszonélvezőt (holtomig) jegyeztettem be. Mivel középkoruak vagyunk,ugy gondoltuk ez a házasság hosszantarto lessz.De problémák adodnak közöttünk, amit ugy néz ki nem tudunk rendezni.Ha netán válásra kerülne a sor, mi lessz a férjem bejegyzett haszonélvezetével.A házat 10.mill.ft-ért vettem, a férjem 53 éves, ilyenkor,hogy lehet töröltetni,kártalanitanom kell?Vagy a házon marad a haszonélvezet,kifizetni nem tudom,akkor mi a teendö. A másik kérdésem,ha elválok,és ujbol férjhez mennék,lehetne-e a másik férjemet is bejegyezni mint haszonélvezö.Magyarán lehet két haszonélvezö?Elnézést a kérdésekért,de 30 éves házasságom szakadt meg,a férjen halálával 2002-ben,és a jogban egyántalán nem vagyok otthol.Köszönöm válaszát.Üdvözlettel.Katinka

Tisztelt Katinka!
A haszonélvezeti jog megszüntethető, de kell hozzá a jogosult beleegyezése is...
Egy ingatlanon lehet két haszonélvezeti jog, de a második csak az első megszűnését követően gyakorolható...
Javaslom egyébként elolvasni a www.ingatlanjoghu oldalon a haszonélvezetről szóló tájékoztató rovatot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: