Hozzászólások

  • Krisztián 22335 számú kérdése
  • 2007-12-30

Tisztelt ügyvéd úr!
2002-ben 6,8 millió FT-ért vásárolt házunkat, 2008 januárban eladnánk 11,4 millió FT-ért. 15 millió FT lesz az a ház amit megvennénk (újépítésű).
A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben, minket milyen adók, ill. illetékek fognak terhelni?
Január 1-től bevezetésre kerül a fordítottt ÁFA. Ez a magánszemélyeket is érinti? Tehát az ÁFÁ-t nekünk kell megfizetni?
Mielőbbi válaszát várom, és előre is köszönöm!
Tisztelettel: Pokornyi Krisztián

Tisztelt Krisztián!
Ha az új lakás vásárlása kapcsán megfelelnek a feltételeknek (lakásépítésre jogosult vállalkozótól veszik, első értékesítés),úgy illetékmentesen szerezhetnek. Ha a feltételeknek nem felelnek meg, úgy az ún. cserepótló illetékkedvezményt vehetik igénybe, ez esetben 72,000 Ft illetéket kell fizetniük.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 22295 számú kérdése
  • 2007-12-27

Tisztelt Ügyvéd úr!

Éppen családi ház építése előtt állok. Olvastam, hogy ha az építendő ingtlan számított értéke a 245/2006.(XII.5.) kormányrenelet szerint meghaladja a 30 millió forintot akkor bejelentési kötelezettségem van az Építésügyi Hatósághoz és az APEH-hez. Kérdésem az lenne, hogy a 30 milliós határ nettó vagy bruttó összeg? A négzetméternél a nettó vagy a bruttó négyzetmétert kell figyelembe venni(az építési engedélyen csak nettó szerepel 177nm és 50 pince, de a bruttó 206 nm és 65 nm pince).
Szertném megtudni, hogy ez az ingatlant be kell-e jelentni?
Kérdésem lenne még az milyen következményei vannak, ha az APEH bejelentést elmulasztom(tartva egy esetleges vagyanosodási vizsgálattól).
Esetleg ha van információ arról, hogy egy ilyen bejelentés milyen mértékben adhat okot egy vagyonvizsgálatra, kérem ossza meg velem.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Sándor!
Ezt az építkezést be kell jelenteni. A vagyonosodási vizsgálatok megindításának körülményeiről nem sokat lehet tudni, főként nem hitelesen, de akár ez a bejelentés is előidézheti, mint ahogy akár a bejelentés elmulasztása is...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 22161 számú kérdése
  • 2007-12-16

T. Ügyvédnő!
2001-ben vetem egy családi házat,még azon év júliusában építési engedélyt kértem,és kaptam a lakórész átalakításához,garázs,melléképület hozzáépítéshez.Hibáztunk:Amikor az átépítés,építkezés elkezdődött,azt sem jelentettük be,mint az elkészültét sem.Évekig üressen állt a kész ház.Pár hónapja erre a lakcímre be is jelendkeztünk,itt lakunk.Ha jól tudom,kellene kérnem lakhatási,használatbavételi engedélyt.
Gondolom,utólag is kérhetnek pl: hulladékszállításról számlákat,de már nincsennek meg.Hogyan lehet rendbe tenni a dolgokat?Jobban járok,ha még várok,hogy elévüljön a dolog?Mi történik ha nem kérek?Minden közüzemi szolgáltatóval van érvényes szerződésem.

Kedves Zsuzsanna!

Ha az építkezés jogerős építési engedély alapján készült, akkor kérheti a használatbavételi engedély kiadását az I. fokú építési hatóságtól.Építésrendészeti bírságot csak abban az esetben szabnak ki, ha az építkezés engedély nélkül történt.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • Roger 22157 számú kérdése
  • 2007-12-16

Tisztelt Ügyvédnő!

Új családi ház vásárlása előtt állunk.
Tisztelettel érdeklődöm - hallva a jövőben tervezett ingatlanokat érintő illeték és adózási szabályok megváltozásáról - hogy járok jobban, ha még az idén megírjuk az adás-vételi szerződést vagy ráérek jövőre is? Azt hallottam, hogy a kedvezményeket is megnyirbálják, ami ugye most van az új ingatlanokra.
Tud-e valami konkrétabbat a változásokról, mit javasol e tekintetben?

A házat jelenleg még építik, adásvételit csak a használatbavételi engedély után szokás írni? Előszerződés már van.

Az mit jelent, hogy a házra a kivitelező bankhitelt vett fel és a bank X összeg és járuléka erejéig valamint 5-ször X keretösszeg erejéig jegyeztetett be jelzálogjogot? Itt az 5-ször X keretösszeg a lényeg...

Köszönettel:
Roger

Tisztelt Roger !

1.) Én nem hallottam új lakás/családi ház vásárlásához kapcsolódó illeték kedvezmények módosulásáról, tehát jelenleg úgy látom, hogy Önök vevői pozícióban ráérnek jövőre is megkötni az adásvételi szerződést.
2.) Teljesen elfogadható, ha a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követően kerül sor a (végleges) adásvételi szerződés megkötésére, addig pedig az adásvételi előszerződés szabályozza a szerződő felek jogviszonyát. Ez utóbbi ugyanis szintén teljes bizonyító erejű magánokirat – csakúgy, mint az ún. végleges adásvételi szerződés -, csak előszerződés alapján nincs mód az ingatlan-nyilvántartást érintő kérelem előterjesztésére.
3.) Csupán feltételezni tudom, hogy összesen 5 alrészlete lesz a jelenleg még egységes egész ingatlannak, azaz ott majd öt darab családi ház/lakás kerül kialakításra külön-külön hrsz.-ok alatt, ezért a kivitelező hitel-szerződése a pénzintézettel is ehhez igazodik, nevezetesen, ahogy kelnek el a házak/lakások, úgy tudja majd a befolyó vételárakból tehermentesíteni az egész ingatlant, illetőleg azzal párhuzamosan a kialakításra került egyes ingatlanokat. Etekintetben azonban javaslom, hogy kérdezzen rá erre a kivitelezőnél, sőt – amennyiben szükségét érzi – ezzel egészítsék ki az előszerződést.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • lászló 22086 számú kérdése
  • 2007-12-12

tisztelt ügyvéd úr! ingatlant veszünk az lenne a kérdésem hogy 16m ért veszem meg de 18m ról kérek számlát a vállalkozó akitől vaszem azt mondja a 2 milliónak 400.000ft az áfája tényleg kell neki áfát fizetnie az eladás után? ez egy épitkezési vállalkozó és kucsrakész ingatlant ad el ő épiti a házakat

Tisztelt László!
Igen, kell áfa-t fizetnie az eladás után.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • H. Anikó 22085 számú kérdése
  • 2007-12-12

T. Ügyvéd Úr!

Idén tavasszal előszerződést kötöttünk egy építési vállalkozóval egy dunakeszi ikerházi lakásra. Az általa vállalt határidő 2007.aug.31. volt. Októberben megkötöttük a végleges adásvételi szerződést, úgy, hogy közben a lakásban továbbra is elég sok minden hiányzik (nincs a padlástér leszigetelve, az elektromos dobozok nyitva vannak, a festés nincs kijavítva, padlásfeljáró nincs kész, stb.). Ő állandóan azt mondja, hogy nincs elfelejtve semmi, meglesz minden. Nem hivatalos birtokba adás már megtörtént (azaz bent lakunk, mert 2 hónappal aug. vége előtt fel kellett mondjuk az albérletünket), műszaki átadás-átvétel még nem. Pár napja észrevettem, hogy 2 szoba 3 sarka penészes. A kivitelező szerint ez teljesen normális, többet kéne szellőztetnem. Egyelőre még csak nemhivatalos "szakértői vizsgálat" volt náluk, szerintük ez hibás teljesítés miatti értékcsökkenés. Már csak a bankhitel van vissza, amivel mi tartozunk felé és az adásvételi szerint a bank neki fog utalni. A kérdéseim a következők:
Mi van, ha nem írjuk alá az átadás-átvételi papírt? Érvényesíthető így a jótállásra / garanciális javításra vonatkozó igényünk?
Van-e lehetőség a szerződéstől való elállásra (Ptk. vagy egyéb jogszabály alapján)(jóhiszeműen jártunk el és nem feltételeztük, hogy nem lesz kész, vagy hibás lesz), ha abban erről nincs konkrétan szó? Visszakaphatjuk-e tőle az önrészt (amiről nem kaptunk számlát, de az utalási igazolások megvannak)?
Mi van, ha nem tudja visszafizetni a pénzünket (3 milliós törzstőkéjű kft) de nem is hajlandó elismeri a hibás teljesítést?
Kötelezhet-e engem, hogy elfogadjam a penészt, mint teljesen természetes velejáróját egy új lakásnak?
Válaszát előre is köszönöm.
H.Anikó

Tisztelt Anikó!
A kérdései kapcsán mindenképpen szükséges lenne ismerni a szerződésüket, különösen ahhoz, hogy milyen lehetsőégeik vannak ebben a helyzetben. Elvileg nem kizárt a szerződéstől való elállás sem, de akár a jótállás különböző módozatai is szóba kerülhetnek. És egy rossz hír: ha aza adott összeget egy cégen nem lehet behajtani, akkor sajnos nem lehet semmit tenni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 21959 számú kérdése
  • 2007-12-06

Tisztelt Ügyvédnő,

2007.júl.02-án kötöttünk adásvételi szerződést és hitelszerződést egy új építésű lakásra, ami a szerződés szerint szept.30-án került volna átadásra + megengedett 3 hónap halasztás.
Ez dec.31-vel lejár és lejár a hitelünk rendelkezésre tartási ideje is a 6 hónap (de ezt a bank meghosszabítja ha szükséges).
Most kaptunk értesítést, hogy nov.29-vel a használatbavételi engedély kiadásra került, és ha nincs fellebezés ebben a hónapban jogerőre emelkedik. Mi ennek nagyon örülnénk mert végre leáródna az ügy, a műszaki átadás megvolt de a birtokba adás nem, de kulcsot már adtak.
Mennyi ideig tart a használatbavételi engedély jogerőre emelkedése? Ki fellebezhet?
Állítólag a szomszéd társasház megsüllyedt a darutól, ők élhetnek fellebezéssel és miattuk meghiúsulhat a jogerőre emelkedés?
Köszönöm szépen.
Üdv:
M. Andrea

Tisztelt Andrea !

1.) A használatbavételi engedély ellen 15 napos fellebbezési határidő áll rendelkezésre, tehát amennyiben minden címzett tértivevénye visszaérkezik az építési hatósághoz, azok alapján megállapítható, hogy ki vette át a határozatot legutoljára, ahhoz kell a 15 napot hozzászámítani, és ha addig senki nem nyújt be fellebbezést a jogosultak közül, úgy az azutáni napon emelkedik jogerőre a határozat. Általánosságban – mivel azért a hivatalos levelet nem biztos, hogy mindenki azonnal át tudja venni – 20-30 napba beletelik, míg – fellebbezés hiányában – a hatóság kiadja a jogerős határozatot.
2.) Az fellebbezhet, akit ügyfélként ( az Önök esetében az építtető/építő) illetőleg az eljárás egyéb résztvevőjeként (szomszédok) az építési hatóság értesít, azaz küld részére a határozatból, de az is fellebbezhet, aki valamely okból nem kap a határozatból, de arról tudomást szerez, és érdekeltségét bizonyítja.
3.) Igen, a szomszédok élhetnek fellebbezéssel, és akkor – ha nem is meghiúsul – de időben elhúzódik a jogerőre emelkedés mindaddig, míg a fellebbezésben foglaltak tisztázásra nem kerülnek (ugyanis nyilvánvalóan mindenkinek ahhoz fűződik érdeke, hogy a későbbiekben ebből az építkezésből kifolyólag ne maradjon rendezetlen körülmény). A fellebbezést a Közig. Hiv. bírálja el, mely ellen 30 napon belül - végső esetben - még bírósághoz is lehet fordulni, azonban úgy gondolom, hogy az Önök építtetőjének is ahhoz fűződik érdeke, hogy mihamarabb megérkezzen a jogerős használatbavételi engedély, ekként amennyiben az építkezés során probléma merült fel, úgy azt igyekszik majd orvoslni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Papp Attila 21934 számú kérdése
  • 2007-12-04

Tisztelt Ügyvéd úr!

Visszatérve a 44 lakásos osztatlan közös tulajdonon épült "elátkozott" lakóparkhoz, amelynek beruházó-kivitelezője ellen felszámolási eljárás zajlik egy újabb ellentmondó ténnyel kapcsolatban kérnénk szíves felvilágosítását.
Hogyan lehetséges az, hogy noha a végleges adásvételi szerződéseket per és tehermentes ingatlanra kötötték velünk és egy banktól felvett 150 milliós projekthitel miatti jelzálogjog törlési kérelmét is belefoglalták a szerződésbe 2004-ben, a 2007 novemberi tulajdoni lapról ez a jelzálogjog még mindíg nincs letörölve?
Amennyiben a banki tartozást a beruházó-kivitelező nem fizette ki ennek a fennmaradó jelzálognak milyen következménye van a lakástulajdonokra nézve?

Szíves válaszát megköszönve,
Tisztelettel,

Papp Attila

Tisztelt Attila!
Ez több dolgot is maga után vonhat, de nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, mivel sem a tulajdoni lapot,sem a hitelszerződést nem ismerem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tóth Alexa 21899 számú kérdése
  • 2007-12-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy telkünk, amin építkezni szeretnénk. A probléma az, hogy a telek jellege zártkert ingatlan, és külterület. A Polgásmesteri Hivatalban azt mondták, hogy talán majd valamikor belterületté nyilvánítják, de hogy mikor azt nem lehet tudni. Kérdésem az, hogy milyen "kiskaput" lehetne találni, hogy építési engedélyt kaphassunk. Igazándiból nem érdekelne, hogy megadják-e, vagy nem, mert ha már egyszer felépítettük úgysem bontatnák le, hiszen körülöttünk több lakóház is van, ők is így csinálták. Viszont nekünk szocpol-ra és némi kölcsönre lenne szükségünk a bank pedig nem ad hitelt, ha nincs építési engedély, hát még hogy zártkerti ingatlan is.

Kedves Alexa!

A bank sem ad hitelt külterületen épített ingatlanra,ezért bármit kivánnak lépni előtte járják körbe minden oldalról. Az építési engedélyt a szakhatóság a feltételek meglétének vizsgálata után adja ki. Ezért a felelősség őket terheli. Át kellene minősíttetni belterületté azt a rész, különösen arra tekintettel,hogy több ház is van ott. ezt kezdeményezni kellene.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Eszter 21743 számú kérdése
  • 2007-11-26

Tisztelt Ügyvédnő Azzal a kérésel fordulokönökhöz, hogy részemre felvilágositást adni sziveskedjék. Arról lenne szó, hogy immáron 5 éve nem tudok építésiengedélyhez jutni. Mivel a helyi önkormányzat rendezésitervében az ingatlanomra egy utat tervez. A telkemet az illetékes földhivatalnál nem jegyezték le, csupán az építésügyileg illetékes polgármesteri hívatalnál. én átolvastam"Az épített környezet alakításáról és védelméről" szoló jogszabályokat, de sajnos csak olyan jogszabályt találtam. Ami akkor érvényes bármiféle időbeni korlátozásra, ha a telkemlejegyezték volna a földhivatalnál. Tehát én azt zseretném tudni a helyi hivatal hány évig tarthatja fenn ezt az állapotott? A telkem megvásárlásakor beépitésí kötelezettséget vállaltam . Aminek a határideje sajnos lejárt és komoly anyagi következményekkel járt. De ezenkivül is már nagyon sok az anyagi és természetbeni illetve egézsségügyi károm. És nem tudom, hogy van e lehetőségem kártalanítást, illetve kártérítést kérni?!Többször megkerestem a helyi polgármesteri hivatalt.Levélbenis és személyesen is. A válasz mindig annyi, hogy a legrövidebb időnbelül. Megprobálják megoldani a problémát. De sajnos ez a mai napig nem valósult meg. Ismételten kérem sziveskedjék tályékoztatni hány évig tarthatja fenn ezt az állapotott a helyi hivatal? hány évig korlátozhat a jogostulajdonom használatában? Ebben a helyzetben kérhetem e az azonnali kisajátítást? Mert én már ugy vagyok vele mindegy hol csak valahol felépíthessem a házamat. Amennyiben esetleg ön nem tud ebben a kérdésben segíteni kérem legyenszives tályékoztatni. Kihez és hová forduljak a problémámal. Válaszát előre is köszönöm tisztelettel Harmosné Takács Eszter

Kedves Eszter!

Ha az ingatlannyilvántartásba az Ön ingatlanára építési tilalom van bejegyzeve, akkor nem kaphat építési engedélyt.
A településrendezési tervek és a helyi építési szabályzat megalkotásának eljárási rendje van, ha ezeket a szabályokat nem tartotta be az önkormányzat, akkor az önkormányzati rendelet alkotmányellenességének megállapítását kérheti. Javaslom, hogy próbáljon újra építési engedélyt kérni, az elutasító határozat ellen pedig éljen jogorvoslattal.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 21698 számú kérdése
  • 2007-11-25

Kedves Ügyvéd Úr!

Nagynénémék kb 6 évvel ezelőtt engedély nélkül építettek egy kis faluban egy kétszintes házat, mely stílusában megegyezik az ingatlanon korábban szabályszerűen épített és felújított nádfedeles házzal. A két ingatlan szépen illeszkedik a környezetbe, nem feltűnő, a telek hátsó részén fekszik a kétszintes ház, mely mindenféle engedély nélkül épült és most szeretnék legalizálni az építményt. A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan variáns, hogy kifizetnek mndenféle bírségot, és kérnek egy fennmaradási engedélyt? Találtam egy jogszabályt, ahol 1, illetve 10 éves elévülési időről írnak, mely azonban csak az építésügyi hatáság tudomásszerzésétől számít, így úgy érzem, hogy az elévülésre sem 'játszhatunk'.
Ön mit tanácsol?
Köszönettel: K. Anita

Tisztelt Anita! A fennmaradási engedély megigénylése és az esetleges bírságok megfizetése lehet az út az építmény legalizálása felé.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Wetti 21691 számú kérdése
  • 2007-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy újépítésű társasházban vásároltunk lakást.
Az átadás (műszaki) több mint egy éve csúszik.Vonatkozik-e ezekre a csúszásokra valamilyen törvényben előírt határidő, vagy esetleg akár 10 évig is elhúzódhat?
Nekem nagyon gyanús szaga van jelenleg a dolognak. Néhány leendő lakótársam már visszalépett a vételtől, mert az adásvételi szerződés összes határidején túl van már az építkezés, viszont az eladó nem fizeti ki nekik a foglaló kétszeresét, ami szerződés szerint járna, és ezeket a visszamondott lakásokat közben újra értékesíti az eladó.

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Wetti!
A késedelem esetén - amennyiben erre a szerződés lehetőséget biztosít vagy érdekmúlását bizonytíani tudja - elállhat a szerződéstől, és követelheti vissza a foglaló kétszeresét és a már megfizetett vételár-részleteket, akár bírósági úton is.
Az átadásra egyébként nincs jogszabályi határidő, csak a szerződés rendelkezései az irányadóak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • robert 21632 számú kérdése
  • 2007-11-21

Tisztelt ügyvédnő! Lakásvásárlás előtt állok. A lakás újépitésű tetőtéri ingatlan. Felszereltsége: fütés, viz, villany bekötve, szerelve. Viszont festés, burkolás, stb nem kész. Tehát szerkezetileg kész. Kérdésem az lenne hogy nekem, vagy az eladonak (épitetönek) kell a használatbavételi engedélyt beszerezni? A lakást hitelböl vásárolnám meg.

Tisztelt Róbert!

A használatba vételi engedélyt az eladónak kell beszereznie.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Edit 21617 számú kérdése
  • 2007-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2007.10.17-én vásároltunk egy lakást egy most épülő lakóparkban. A project honlapján a lakás adataiként 2+O, amerikai konyhás nappali + szoba lett megadva. Az ingatlanforgalmazótól is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy megelőlegező kölcsön vehető fel a lakásra, mivel 2 szobás. Az adásvételi szerződésben is, melyet az eladó ügyvédje ellenjegyzett, szerepel a kettő szobás lakás kifejezés.A szükséges 10 % foglalót befizettük, ez is foglaló megnevezéssel szerepel a szerződésben.
A FHB bankhoz adtuk be a papírokat, mivel a saját projectükről van szó, gondoltuk ez megkönnyíti a hitelfelvételt. A banki ügyintéző azonban, aki a hitelünket elbírálta, az mondta, hogy nem jár szocpol a lakásra, mivel az építési engedélyben 1 szoba+étkezős konyha szerepel.Csak akkor tudjuk felvenni rá a megelőlegező kölcsönt 2 gyermekre, ha az eladó módosítja az építési engedélyt. Az eladó ettől többletköltségeire hivatkozva mereven elzárkózott.
Kérdésem, hogy ebben az esetben ez eladó szerződésszegést követett-e el, ill. mivel a lakás nem felel meg az adásvételi szerződésben foglaltaknak, visszakövetelhetem-e tőle a foglaló kétszeresét, amennyiben nem hajlandó a módosításra.
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel, K.Edit

Tisztelt Edit!
A szerződés és a műszaki mellékletek ismerete nélkül egyértelműen nem tudok állást foglalni, de nem tartom kizártnak az igényük leírt módon történő érvényesítését.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 21520 számú kérdése
  • 2007-11-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi ügyben szeretném segítségét kérni!
Még az idei évben tervezünk lakás eladást és új lakás vásárlást.
Az eladni kívánt lakás tulajdonosa én vagyok, a szüleim fele-fele arányban haszonélvezeti joggal bírnak. A szüleim eladáskor lemondanak haszonélvezeti jogukról. Az eladási ár: 11 MFt.
A kiszemelt lakás, melyet még idén megvásárolunk ára 20,4 MFt, új építésű, társasházi lakás, melyet az építési vállalkozótól vásárolunk. Ennek a lakásnak fele-fele arányban leszünk tulajdonosai férjemmel.
Kérdésem az, hogy milyen, és milyen összegű fizetési kötelezettségeink lesznek nekem, férjemnek, szüleimnek - adó, illeték, áfa ?
Válszát előre is köszönöm !
Katalin

Tisztelt Katalin!
Adó: A szülőknél merülhet fel, de erre vonatkozóan adatokat nem adott meg, javaslom, hogy a www.ingatlanjog.hu oldalon a tájékoztató rovatok között tájékozódjon.
Illeték:
A férje 20.4 - 15 / 2 = 2.7 mFt 6 %-át fizeti. Ön vagy ugyanennyit, vagy - ha kedvezőbb - választhatja az ún cserepótló illetékkedvezményt, azaz az eladott és a vásárolt lakás(hányad) forgalmi érétkének különbsége után kell 2 mFt-ig 2, fölötte 6 % illetéket fizetnie.
ÁFA: A vállalkozó által értékesített telekhányad és lakásár után 20 %-os mértékű ÁFA megfizetésére kötelezettek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: