Hozzászólások

  • Andrea 22266 számú kérdése
  • 2007-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakás vásárlás után kiderült, hogy a korábbi tulajdonos felszólítást kapott az önkormányzattól, hogy béleltesse ki az egyedi kéményt, mert az életveszélyes, és ebben az állapotában egyáltalán nem használható.
Vagyis az oda csatlakozó eszközök nem használhatók illetve át kell mindent alakítani.
Az eladáskor erre semmilyen utalást nem tett az eladó.
Milyen alapon lehet beperelni, és mindez hányadrésze lehet a vételárnak?

Tisztelt Andrea!
Tévedés vagy feltűnő értékaránytalanság címén lehet megtámadni, de arányt nem tudok mondani, elvileg az eredeti állapot visszaállítása is megcélozható. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 22025 számú kérdése
  • 2007-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Következő a problémám: két éves családi házukat eladtuk. A vevők augusztustól áprilisig többször is megtekintették ( eddig húzodott a hitelfelvételük ), elmondtuk, hogy mi milyen hibákat véltünk felfedezni, tanácsoltuk, hogy ezeket orvosolják. Még azt is elárultuk, hogy állandóan fúj a szél és ez elég kellemetlen.
Most jelezték, hogy az egyik északi fekvésű szoba penészedik. Nálunk ez nem jelentkezett soha, tanúkkal is tudom ezt bizonyítani. Azt állítják, hogy biztos a festéssel takartuk el ezt a hibát, pedig csak azért újítottuk fel a házat, hogy szebb legyen és könnyebben találjunk rá vevőt. ( és egy telet mi is laktunk az új festés után ott )
Másik panaszuk: rossz a fűtési rendszer. Igazán komoly anyagokkal és szakemberrel dolgoztunk, míg mások 40 ezreket fizettek, mi 18 ezerből 23 fokon fűtöttünk. Minden évben szervízeltettük a gázkazánt. Aztán még felsoroltak több apró hibát is: állítólag bármihez nyúlnak, minden rossz. Pl: szerinte csupa rossz minőségű anyagból épült a ház, nem záródik az ajtó rendesen, ázik a kád mökgött a fal ( mert kiszedte a szigetelést és odapocskolja a vizet )... Szerintünk ez már kukacoskodás, jól kifogtuk ezt a vevőt.
Vannak jóakaró szomszédaink is, akik irigységből, amiért mi el tudtuk adni, ő pedig nem ( igen kieső helyen van ) adja alá a lovat és megpróbál minket teljesen aláásni és biztatja, hogy követeljen kártérítést.
Én úgy gondolom, hogy nekünk nincs és nem is volt semmi takargatnivalónk, és ezek után semmi közünk a házhoz. Nem tehetünk róla, hogy ők lelakják a házat. Mi mindenre nagyon vigyáztunk, ők másképp élnek. Hívhatott volna szakértőt is , ha ennyire bizalmatlan, de nem tette. Ezek után minden gondjával meg fog keresni évtizedeken keresztül?
Lehet ebből valamilyen problámánk, ha feljelent?

Kedves Ilona!

Öt év az elévülési idő Magyarországon,legfeljebb addig érvényesithet szavatossági igényt a vevőjük. Amennyiben Önök tudják bizonyítani,hogy a fennálló hibákról tájékoztatták a vevőket,esetleg ez a szerződésben is szerepel,akkor nem tudnak érvényesen fellépni Önökkel szemben. Az eladó szavatol azért,hogy eladáskor az ingatlannak nem voltak olyan hibái amiket felsorolt,kivéve,ha ezeket a vevőkkel közölték,és tudták mit vesznek. Szakértők tudnak ebben a kérdésben egyértelmű nyilatkozatot tenni, a bíróság is szakértőt von be ilyenkor.Ha peren kivül meg tudnak egyezni szerencsés elkerülni ilyen esetben a pert.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • vadász 21943 számú kérdése
  • 2007-12-05

Tisztelt Ügyvédnő!A nyárvégén adtuk el házunkat 2 évvel ezelőtt újittattuk fel 5rétegüAlpexcsőből,ezek idomaiból (ezek gégecsőbe behuzva),radiátorok és a régi kazán került a fütésrendszerbe.A gégecsőben elvezetett alpexcsövet 7cm-es betonaljzatba lett öntve.(ilyen rendszert szereltek be 1 hónappal ezeelőtt anyósomékhoz is teljesen új alkatrészekkel).Az új tulajdonos azt kéri tőlem hogy fizessem ki neki a rendszer szigetelését mondván,hogy ő a betont fűti és a házszavatosságába ez beletartozik.Mit tegyek,mivel ő perrel fenyegetőzik.Központi fűtésszerelők szerint nem előírás a szigetelés.Kérem szépen sürgös válaszát.Tisztelettel:Vadász Zoltán

Kedves Zoltán!

Javaslom, hogy keresse meg a gyártó vayg a forgalmazó céget a beépítési előírások közlése érdekében. Amennyiben előírás a szigetelés, és Ön bizonyíthatóan nem tájékoztatta a vevőt annak hiányáról, akkor szavtossági felelősséggel tartozik, a kifizetett összeget azonban érvényesítheti a kivitelezővel szemben.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • P.Szilvia 21931 számú kérdése
  • 2007-12-04

Tisztelt Ügyvéd Nő!

A férjemmel 3 évvel ezelőtt egy új építésű társasházban vettünk lakást. A vásárláskor még nem látszódtak azok a hibák, amelyek pár hónap eltelte után szép lassan felszínre kerültek, úgy, hogy a lakást nem lakta senki, tehát üresen állt. A legsúlyosabb ezek közül a fölöttünk lévő emeleti lakás fedetlen teraszáról történő "beázás" a rossz szigetelés, illetve vízelvezetés, esetleg tervezés miatt, így a fal több helyiségben is salétromos, penészes. Olyannyira, hogy a homlokzatról a vakolat leázott. A beruházót, a kivitelezőt 3 éve folyamatosan hívogatom telefonon, illetőleg a társasház közös képviselője, már több ízben is hivatalos levélben kereste meg őket. A válasz mindig az, hogy persze megcsinálják, majd ... ekkor, akkor. Sajnos a mai napig nem történt semmi előremozdulás az ügyben, úgyhogy kezd elfogyni a törelműnk. 1 év után utófelülvizsgálati eljárást is tartottak, ahol szintén szerepel ez a hiba.
Azt a kivitelező és beruházó is bevallja, hogy nem tervezési, hanem kivitelezési probléma van, mindezek ellenére a megoldás várat magára, mivel több alvállalkozó is be volt vonva az építkezésbe. Egyébként hasonló problémája a lépcsőházban több lakástulajdonosnak is van.

Tisztelettel kérdezem, hogy milyen megoldást lát erre az ügyre? Érdemes -e bírói útra terelni ezt az ügyet? Milyen jogaink vannak egyáltalán ilyen helyzetben még? - figyelemmel arra, hogy már 3 éve húzódik ez a dolog.

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel
dr.Illés Mária ügyvéd
2900 Komárom, Táncsics M. u. 34.
+36 34 540-080

dr.illeskomarom@t-online.hu

Javaslom, hogy a társasház közös képviselője tértivevényes levélben keresse meg a beruházót (kivitelezőt), szólítsa fel a hibák írásbeli elismerésére és szabjon részére póthatáridőt a hibák kijavítására. Amennyiben a póthatáridőben ez nem történik meg, úgy egyrészt a társasház a hibákat a beruházó költségére kijavíttathatja, illetve célszerű az ügyet bírói útra terelni - megfelelő jogi szakember segítségével - lehetőség szerint még a 3 év eltelte előtt. Valószínűnek látszik, hogy amennyiben a beruházó a hibákat nem ismeri el, úgy a perben igazságügyi műszaki szakértő bevonása válik szükségessé.

Közösségi oldal:


  • sz.szilvia 21877 számú kérdése
  • 2007-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2007 tavaszán vettünk egy lakást. Minden rendben volt míg be nem költöztünk. Ekkor vettük észre, hogy salétromosak a falak és a szomszédok is szóltak hogy mivel nincs az alap szigetelve vizesek a falak. Azt szeretném kérdezni hogy az eladónak nem lett e volna kötelességa szólni és nem eltitkolni ezeket a dolgokat. Felelősségre tudjuk e vonni illetve mit tehetünk így utólag. Előre is köszönöm a válaszát, tanácsát.
Tisztelettel: Sz. Szilvia

Tisztelt Szilvia!
Kellékszavatossági igényük lehet, amely kapcsán haladéktalanul kellene jelezni az igényüket az eladónak, és amennyiben nem tudják peren kívül megoldani a helyzetet, úgy bírósági úton jogosultak igényüket érvényesíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 21864 számú kérdése
  • 2007-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Sajnos nekem egy kellékszavatossági perem van Dharasztin eladtam egy családi házat 15MFt-ért az új tulaj a beköltözés után kb1 hónap múlva hivott hogy,párásodik a lakás elmentem és megállapítottam nem fűt eléggé és ben sok ruhát szárit feltehetőleg nem is szellőztett rendesen.Tanácsomra jobban fütsön és ne szárítson bent a jelenség szinte meg szünt.Ezt is elismerte.Majd eltelt kb1,5 év szinte belül teljesen átépítette a házat ami elkezdett penészesedni és pert indított.Volt szakértő aki megállapította penészesedés oka kb10%-ban az átalakitás miatt van továbbá az épület 1956-os vályog és vegyes falazatu a szigetelése hiányos,hőhidas, a vizesedési probléma már a vételnél is fenn állt.
Az új tulaj a bíróságon elismerte tisztában volt az épület korával és építési anyagával.Kérdésem az adás vétel után 1,5 év re lehet e még ilyen követelése és van e kellékszavatosság ilyen idős épületnél.Most a vételárból 6,4M Ft-ot követel vissza.A szerződésünk szerint megismert és megtekintett állapotban vette meg.
Várom Válaszát.
Üdvözlettel:Szilágyi Mária

Tisztelt Mária!
Lehet ilyen követelése, de a lényeges kérdés az, hogy az megalapozott lehet-e... Nos, a szerződés említett idézete és a jkv-be mondott nyilatkozat alapján a kellékszavatossági igénye nem látszik megalapozottnak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • K.S.Anikó 21830 számú kérdése
  • 2007-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a problémával fordulom Önhöz,hogy 2éve vásároltunk egy társasházi ingatlant,amivel már több problémánk is adodott.A jelenlegi,hogy hogy az ablakok mellett jön a hideg.De az építető nem akarja elismerni.Mire lehet kötelezni,és mivel lehetne bizonyítani.?
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel.
K.S Anikó

Tisztelt Anikó!

Ha az, akivel szerződtek, nem ismeri el a jótállási kötelezettségét, amit írásban jeleztek, akkor pert indíthatnak, melyben kérhetik akijavítást, vagy árleszállítást. A jogosságát igazságügyi szakértővel bizonyíthatják.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 96 618628

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Nikolett 21731 számú kérdése
  • 2007-11-26

Tisztelt Anikó!

Idén augusztusban vásároltunk egy családi házat 12 millió forintért.Töbször megtekintettük,nagyon szép,rendezett ház volt.Látszólag nem volt rajta semmi hiba.Ahogy elkezdődött a fűtési szezon elkezdett penészedni a ház több helyen,Elöször csak a kamra,utánna az előszoba is,ami nem túl szép látvány,és most már az egyik szoba is.Erről a problémáról minket nem tájékoztattak,pedig véleményem szerint nekik is tudniuk kellett róla,mert itt laktak.A tulaj amikor megnéztük a házat szólt hogy nézzünk meg jól mindent,meg ha akarjuk nézessük meg szakemberrel is,nehogy később ebből probléma legyen.Sajnos szakértőt nem hívtunk,mert akkor minden pézt a ház vásárlására kellett fordítani,de semmi problémát nem láttunk a házzal.Szép tiszta volt,frissen festett tiszta ház.Mit lehet tenni ebben az ügyben?Lehet kérni kártérítést?Ha igen,akkor is lehet,ha a tulaj erről a problémáról nem tudott?Mindenki aki most ebben az állapotban látja a házat,csak sajnálkozik,hogy ennyi pénzt kiadtunk ezért a házért.Kérem adjon tanácsot,mit tehetnénk.
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel:Nikolett

Először ki kell deríteni, hogy mi a penészedés oka. Ha például a felmenő szigetelés hiánya, illetve egyéb olyan hiba, amiről az eladó tudott - és elhallgatta!! - akkor az eladó felel.
ha olyan hiba, amiről az eladó sem tudott, akkor nem felel. magánvéleményem: nem valószínú, hogy a ház csak ez évben kezdett el penészedni, és az is kirívó, hogy eladás előtt festettek, talán ezzel akarták eltakarni a hibát.
persze ne legyünk rosszhiszműek, de most mindenképpen meg kell mutatni a házat egy szakértőnek, aki megállapítja a penészedés okát.

Tisztelettel
Dr. Czenczi Anikó ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Színház u. 8. fsz. 2.
+36 22 311925

czenczi@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Gabriel 21718 számú kérdése
  • 2007-11-26

Tisztelt Ügyvédnő!
A korábban feleségem és anyósom tulajdonában volt nyaraló eladásával kapcsolatban kérjük tisztelt véleményét. Előzmények:
- Megelőző év telén az önkormányzat felújította a nyaraló utcájában az útburkolatot, egyúttal saját költségén elvégeztette a gázvezeték kiépítését is, azaz az utca összes telkére bevezettette a gázcsonkot.
- Az önkormányzat műszaki osztálya szerint a bevezetés költségét az fizeti (majd) meg, aki a gázszolgáltatóval szerződést köt, azaz ráköti a saját fogyasztóit a gázcsonkra.
- Mi a gázt nem igényeltük, nem akartuk bevezetni, kezdettől gázpalackot használtunk.
A nyaralót 2007 nyarán megvette egy hölgy, akinek mindezt pontosan elmagyaráztuk. Az adásvétel rendben lezajlott. Az adásvételi szerződés 4. pontja szerint "Az ingatlan víz, gáz, villanyárammal ellátott. (gázcsonk az ingatlanon belül)" 2. pont szeint "Vevő az... ingatlant megtekintette, annak műszaki állapotát elfogadta."
Vevő most a bekötés 68000 Ft-ját rajtunk követeli, perrel fenyegetőzik.
Kérdésünk, hogy van-e jogcím, ami alapján fizetnünk kell ("szerzési jog", stb??), milyen esélyünk lehet egy ilyen perben?
Köszönettel: Gabriel

Tisztelt Gabriel !
Amennyiben az esetleges per során bizonyítható az, amit az önkormányzat műszaki osztálya nyilatkozott, nevezetesen, hogy „ a bevezetés költségét az fizeti (majd) meg, aki a gázszolgáltatóval szerződést köt, azaz ráköti a saját fogyasztóit a gázcsonkra”, továbbá bizonyítást nyer az is, hogy Önök ezt a vevő hölgynek pontosan elmagyarázták, továbbá, hogy az adásvételi szerződés 2. és 4. pontjai – többek között – erre utalnak, úgy nem kell tartaniuk a per kimenetelétől.(Bizonyítékok elsősorban: okiratok, tanú vallomások, még az okiratszerkesztő ügyvéd vallomása is.) Ugyanakkor, ha ezek a tények és körülmények nem nyernek egyértelmű bizonyítást, sőt valamiről annak az ellenkezője (Önökre hátrányosan) bebizonyosodik, pl. hibás teljesítés miatt (mert az ingatlant ún. adóssággal adták el), vagy akár más jogcím alapján is előfordulhat, hogy a bíróság Önöket kötelezi a bekötés költségének megfizetésére, azonban ehhez nagyon részletesen ismerni kellene az ügyet.
Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Nera 21680 számú kérdése
  • 2007-11-24

Tisztelt Ügyvédnő!

4 éves könnyűszerkezetes házban lakunk. 1 éve jeleztünk problémát a kivitelezőnek, tervezőnek a tetővel kapcsolatban (túl nehezek a cserepek, 5-8 cm süllyedt a tető, beázás..). Szakember szerint le kell bontani a cserepet, kicserélni a szarufákat, megerősíteni a tetőszerkezetet, majd visszahelyezni a cserepeket. A kivitelező semmire sem hajlandó, sőt hagyjuk őt békén, a cég megszűnt. Hová fordulhatunk, mire számíthatunk? Előre is köszönjük válaszát!

Tisztelt Nera!

Ismerni kellene a szerződést, amit kötöttek, melyből kiderülne, hogy kivel álltak jogviszonyban. Garanciáli, szavatossági igényüket velük szemben érvényesíthetik. Ennek is meg vannak az időbeli korlátai, úgyhogy mindenképp érdemes lenne a szerződést megmutatni egy jogi képviselőnek, aki annak ismeretében tudna utána nézni, mi van a szerződésben szereplő céggel, illetve mit tudnának tenni.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 96 618628

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Lajos 21648 számú kérdése
  • 2007-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy Fóti ikerház-fél megvásárlása előtt állok, előszerződés, foglaló, már megvolt. Kérdésem, hogy a végleges szerződés megkötésekor, milyen formában lehet kikötni a garanciális feltételeket, létezik-e valamilyen erre vonatkozó szabály, ami a kivitelezőt kötelezi pontokba szedve, hogy mely munkákra(burkolás, szigetelés, gépészet, nyílászárók, stb...) mennyi garanciát kell vállalnia? Van-e olyan, akár uniós, akár magyar szabályozás, amihez tartania kell magát?

Előre is köszönöm válaszát,
Tisztelettel
Bihari Lajos

Tisztelt Lajos!
Igen, magyar szabályozás van, mely szerint az új építési ingatlanokra 3 éves jótállást kell vállalnia, ettől csak a vevő számára kedvezőbb irányba lehet eltérni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Baba 21636 számú kérdése
  • 2007-11-22

T.Ingatlanjog.hu! Problémám a következő.

Tavaly költöztem be egy új építésű társasházi lakásba. Pár hónap elteltével már elég zavaró volt az, hogy a fölöttem lévő lakásból minden apró zaj lehallatszik. Két kisgyerek (1, ill. 3 évesek) és szüleik laknak ott. A gyerekek nagyon aktívak, a játszásuk, a lépkedésük, esetleges szaladásuk, ugrálásuk minden-minden lehallatszik és ez engem nagyon zavar, nem tudok nyugodtan pihenni. Már az építtetővel is felvettem a kapcsolatot, aki a háló szobám menyezetét belülről leszigetelte, de a zajokat továbbra is hallom. Egyébként a szobám felett az ő nappalijuk található. Megjegyzem, hogy nem csak a fölöttem lakótól, hanem a lépcsőházból és a szomszéd lakásból is behallatszik elég sok minden zaj a lakásomba és a társasház más lakója is jelezte már, hogy a hangszigeteléssel náluk is gond van. Kérdésem, hogy ilyen esetben mit tudok tenni, mely hatósághoz tudok fordulni, mert az éppítettő elzárkózik a hangszigetelési probléma elől. Szerintem az épület hangszigetelése egyenlő a nullával. Milyen jogi lépéseket tehetek az éppítettővel szemben, bevizsgáltatásokat kérhetek-e és kitől? Esetleg a fölöttem lakókat jelentsem-e fel valahol, mivel 18 és 20 óra között a nappalijukból lehallatszó zajok rendszeresek és ez nagyon zavarja a nyugalmamat. Sem ők nem hajlandók elköltözni sem én, azonban az elsődleges probláma a nem megfelelő hangszigetelés.

Várom mielőbbi válaszát, egy elkeseredett nyugdíjas.

Tisztelt Kérdező!

A szigetelésnek illetve a födém rétegrendjének az általános építési normáknak való megfelelősége ingatlanszakértői kérdés.

Amennyiben ezek hiánya vagy hibás mivolta a laikus számára is nyilvánvalóak, abban az esetben a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003 (XI.5) Korm. Rendeletben foglalt jótállási jogait gyakorolhatja az építtetővel szemben.

Ezen jogszabályhely 3. § szerint
A jótállás időtartama az átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított három év. A jótállási jogokat a lakás (lakóépület) tulajdonosa, a lakás tulajdonba adásáig a megrendelő (a továbbiakban együtt: jogosult) a vállalkozóval vagy az általa javításra kijelölt szervezettel szemben érvényesítheti.
A rendelet meghatározza, hogy mely épületrészekre (ebben megtalálható a födém is) vonatkozik a jótállás:
„1. A lakások és a lakóépületek kötelező jótállás alá tartozó épületszerkezetei:
a) a lakóépület alapjai, fal- és födémszerkezetei,
b) a lakások burkolatai (ideértve a festést, a mázolást, tapétázást is),
c) a lakóépület nyílászáró szerkezetei, korlátjai és mellvédjei,
d) a lakóépület kéményei,
e) a lakóépület tetőzete és az azon levő tetőfelépítmények,
f) a lakóépületen levő ereszcsatornák és esővízlefolyó vezetékek,
g) a lakóépület szigetelése és a külső vakolat."

A fentiek szerint tehát Önnek jogosan állhat fenn igénye az építtető vállalkozóval szemben, ha a hiányosságok a fentiek szerinti körbe beletartoznak. A hivatkozott jogok gyakorlására a fentiek mellett a polgári törvénykönyv szabályait kell alkalmazni, ami alapján Ön kérheti a kijavítást. A Jogosult a jótállási határidő alatt bármikor közölheti kifogását a kötelezettel. Amennyiben a kivitelező által kínált megoldás nem megfelelő, és a vállalkozó saját költségén nem hajlandó az Ön által kért kijavítási munkát elvégezni, az érdekérvényesítés valószínűleg csak peres úton lehetséges, melyben a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő véleménye lesz döntőnek tekinthető.

A felső szomszédok által keltett zaj az Ön által leírtak alapján valószínűsíthetően a nem megfelelő szigetelésnek köszönhető, a már fent leírtak szerint, így a kivitelező esetleges hiányosságait nem célszerű a szomszédokra vetíteni, különös tekintettel arra, hogy ebben az esetben is a feljelentőnek kell az általa állítottakat igazolni. Ennek elmaradása esetén adott esetben a jogi következményeket a feljelentőnek kell viselni.


Tisztelettel
dr.Balla András ügyvéd
5000 Szolnok, Mária u. 31.
+36 56 426-345

dr.balla@chello.hu

Közösségi oldal:


  • T. János 21613 számú kérdése
  • 2007-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy összetettebb kérdéssel fordulnék önhöz. 5 évvel ezelőtt vásároltunk egy új építésű lakást. A beruházó sok mindent vállalt a szerződésben, például első osztályú kivitlezést, határidőt a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban való átadásra, melynek 60 napos késése esetén konkrét módon meghatározott kártérítésre vagyunk jogosultak.
A szerződés mellékletében az szerepel, hogy a lakásokat használatba vételi engedéllyel adják át. A lakást átvettük a megszebott határidő előtt, csak később kaptuk meg a használatba vételi engedélyt, szinte könyörögni kellett érte, mert szükségünk volt rá az adóbevallaláskor.
Mivel természetesen a lakásban voltak garanciális problémák, többször megkerestük őket. Elsősorban a falak repedése okozott problémát, amit két alkalommal ki is javítottak, de természetesen az továbbra is reped, sőt nemrég a plafonról több négyzetméternyi helyen leesett a vakolat. Utoljára még az eredeti garanciális időn belül jeleztük nekik a hibát, amit azóta nem javítottak ki. Igaz, mi mással szerettük volna kijavíttatni, de nem vállalták a költségek kifizetését. Erről sajnos nincs semmilyen papírom.
Ezen kívűl volt problémánk az ablakokkal is, ki kellett cserélni az ablakszárnyat, rohadt belülről, mert nem a gyártó ajánlásai szerint szerelték be. Ezt a problémát a gyártó javította, és felhívta a figyelmünket arra, hogy az ablakok szigetelése nem megfelelő, mert nem szakszerűen szerelték be az ablakkeretet. Erre a problémára ők nem vállalták a garanciát. Természetesen erről kértem tőlük írásos véleményt, melyben szerepel a szakszerűtlen beszerelés. Ez még 2005-ben volt.
Nem negyon szerettünk volna problémázni a beruházóval, de amikor a plafon leesése kapcsán megkerestük őket, azt a választ kaptuk, hogy a lakásra már nincs garancia.

A konkrét kérdéseim a következőek:

Az általuk vállalt határidő előtt átvettük ugyan a lakást, de a használatba vételi engedély csak 74 nappal a határidejük után lett jogerős. Ebben az esetben rendeltetésszerű használatban vettem-e át a lakást, vagy kérhetem tőlük - 5 évvel később - a kártérítést a késedelemért?

Az ablak szakszerűtlen beszerelése, és a folyamatosan repedő falak, a leeső plafon szerintem nem első osztályú minőség. De le van-e írva valahol, hogy mi számít annak? Kérhetek-e kártérítést, mert nem teljesült a szerződés erre vonatkozó pontja?

A lehullott vakolat alatt vörös színű a monolitbeton födém, ami valószínűleg a nem megfelelő aládolgozás miatt van. Le kellett volna kaparni a sablonleválasztás megkönnyítésére használt anyagot, mielőtt vakoltak. Ilyen esetben van-e olyan, hogy rejtett hiba?

Mivel garancialevelet nem kaptunk, pedig az akkor hatályos jogszabály ezt előírja (most már tudom...), kérhetem-e tőlük? Ezt csak azért tenném, hogy ők is kénytelenek legyenek látni, hogy még garanciális kötelességük van.

Válaszait előre is köszönöm:

T. János

Tisztelt János!
A történtek -és az esetleges dokumentációk ismeretében- lehetne meghatározni, hogy jelenleg milyen igényeik lehetnek az eladóval szemben. Elvileg a jótállási kötelezettsége még -legalább egyes részek kapcsán - fennállhat, de pontosabbat nem tudok mondani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Klaudia 21612 számú kérdése
  • 2007-11-21

Tisztelt Ügyvédnő!

2002 szeptemberben vettünk egy házat, az adásvételi szerződésben ez áll: Az ingatlan per-, teher-, és igénymentes. 2007 februárban kaptunk egy levelet a helyi Vízgazdálkodási Társulástól és azt írták benne, hogy van 63000 ft közműfejlesztési tartozásunk és fizessünk. Kiderült, hogy a faluban 2000-ben kötelező volt a szennyvizet bevezetni. Ekkor az előző tulajdonos nem egyösszegben fizette ki a költségeket, hanem közműfejlesztési hitelt vett fel, amit csekken havi egyenlő részletben teljesített, egészen a háza eladásáig. A hitelből 15000ft volt amit nem fizetett meg. Én megkerestem a Vízgazdálkodási Társulatot (az Önkormányzatot) 3 napon át jártam be és senki nem világosított fel, hogy miért rajtam követelik a tartozást, mert szerintem ez az előző tulajdonos tartozása. Ekkor tértivevényes levelet írtam nekik, de válaszra nem méltattak.

2007 novemberben újra kaptam fizetési felszólítást, már az Önkormányzattól (a Vízgazdálkodási Társulat átadta nekik az ügyet) 84000ft-ra, és már a 8 napos végrehajtással fenyegetnek. Most is személyesen megkerestem az Önkormányzatot és a jegyző azt a felvilágosítást adta, hogy az eladásig az előző tulajdonos fizetett, az eladás után az új tulajdonosnak kell fizetnie.

Kérdéseim:
Ha nem én kötöttem a közműfejlesztési hitelt, akkor miért nekem kell kifizetnem? Vagy erre más jogszabályok vonatkoznak, ha igen melyikek?
Milyen jogcímen hajthat be az önkormányzat, nem kell paragrafusra hivatkoznia, nem kell bizonyítania valamivel, hogy az az én tartozásom?
Megteheti-e azt az Önkormányzat és a Vízgazdálkodási Társulat, hogy egy tértivevényes levelet válaszra nem méltat?
Ha mégis nekem kell fizetnem, akkor miért kell 84000ft-ot fizetnem, hiszen már 5 éve miénk a ház és 2007 februárban kaptam az első levelet?!

Válaszát nagyon szépen köszönöm. Ez az összeg nagy teher lenne a háztartásunknak, de ha bizonyíthatóan nekünk kell fizetni, akkor mi ki fogjuk fizetni.

Tisztelettel: Klaudia

Kedves Klaudia!

A helyzet egyértelmű:

A közműfejlesztési hozzájárulást a közműtársulat mindenkori tagjának kell kifizetnie. Ha őt az eladó megtévesztette, akkor is ki kell (Önöknek) fizetni, és a költségeket az eladón lehet és kell nagyon keményen bevasalni.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 21489 számú kérdése
  • 2007-11-16

Kedves Ügyvéd Úr!

A közeljövőben értékesíteni fogom a lakásom, mellyel kapcsolatban nem szeretném, ha utólagosan rejtett hiba vádjával élne a vevő!
A lakás egy legfelső emeleti, mely felett található a ház kazánja!
Ennek korszerűsítése tavaly ősszel történt!
Ezután jeleztük, hogy a födémen keresztül tompa zaj hallatszik, amit ki is vizsgáltak audiológus segítségével.
Ezek után a kivitelező több lépcsős zajcsökkentést végzett (izzócsere, és a lábazat alá speciális hangszigetelő réteg elhelyezése)
Az ezt követő audiológiai szakvizsgálat már teljesen a normál értéken belüli zajszintet mutatott a lakásban, mi is elégedettek voltunk az eredménnyel!
A kérdésem az lenne, hogy eladást követően amennyiben az új tulajdonosnak mégis lenne ezzel kapcsolatban panasza, lehet e jogos követelése velünk szemben?
Köszönettel
Tamás

Tisztelt Tamás!
Amennyiben ezekről a körülményekről tájékoztatja a vevőt, úgy nem lehet megalapozott igénye utólag.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: