Hozzászólások

 • Péter 22347 számú kérdése
 • 2007-12-31

Tisztelt ügyvéd úr!

1996-ban vettük akkor 4,5 millió forintért lakásunkat (két tulajdonos), érdeklődnék, ha most át akarom íratni a tulajdonviszonyomat(50%) egy harmadik személyre (egy rokonomra), akkor ehhez mit kell tennem, illetve várhatóan milyen költségek merülnek fel ennek során?

Tisztelt Péter!
A vevőnek illetéket kell majd fizetni, Önnek adófizetési kötelezettsége nem lesz, ill. az ügylethez ügyvédi munkadíj és némi szerződéskötéi költség fog párosulni. Ha meg akarja valósítani, akkor érdemes a megfelelő ügyvédet megkeresni/megtalálni első lépésként.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Bedi 22122 számú kérdése
 • 2007-12-13

T. Tanácsadó rovat.

Fenti településen lévő ingatlan vásárlásával kapcsolatban szeretném megtudni a következőket.

-Az adás-vételi szerződéshez szügséges e az ügyvédi ellenjegyzés,ha igen akkor annak kölsége százalékos vagy fix összegű ha az ingatlan /zártkert,szöllős /vásárlási értéke 200.000.-ft.

-Mely földhivatlhoz tartozik ezen telek átiratása.

-Vásárlás esetén mennyi időn bellűl kell az átirást megvalósitani.

Válaszát előre is megköszsönve:

Tisztelettel: Bedi István


Tisztelt István!
1. Igen. szükséges. A díj ügyvédenként változó lehet, és ez esetben pl. jómagam nem %-osan, hanem egy fix összegben határoznám meg az ügyvédi díjat.
2. A telek fekvése szerinti Fh. az illetékes, de ezt most nem tudom megmondani, hogy Tereske melyik fh-hoz tartozik.
3. A szerződést 30 napon belül be kell nyújtani a fh-hoz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • zsuzsanna 22078 számú kérdése
 • 2007-12-12

Tisztelt ügyvéd úr!
2007.12.04-én írtam az Önök Tanácsadó Rovatába. Azt hirdetik, hogy 24 órán belül válaszolnak a jogi kérdésekre. 21913 számú kérdésemre a mai napig nem érkezett válasz. Sajnos én nem rendelkezem számítógéppel, ezért az e-mail cím nem az én nevemre szól, de választ mindenképpen kapnom kellett volna, ha igaz az Önök szolgáltatásukról szóló ajánlat.
Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!
Azt írjuk, hogy igyekszünk gyorsan válaszolni, amely néha valóban nem sikerül, de szintén írjuk, hogy ezzel kapcsolatban sajnos nem áll módunkban reklamációt elfogadni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 22039 számú kérdése
 • 2007-12-10

Tisztelt Ügyvédnő!

Köszönöm gyors válaszát. Még egy kérdést szeretnék feltenni Önnek. A szerződésben rögzített feltételek teljesülése az ügyvéd 2 bank munkanapon belül átutalja számlánkra a pénzt. Az ügyvéd most úgy tájékoztatott, hogy az feltételek teljesülése után még várhat 15 napot, hátha valaki fellebezni akar. A szerződést október 1-én írtuk alá. Létezik ilyen fellebezési határidő? Ha igen mikrotól?

Előre is köszönöm válaszát!
Katalin

Tisztelt Cím! Ahhoz, hogy pontosan tudjak válaszolni arra, hogy Önöknek mikor kellene megkapniuk a vételárat, jó lenne, ha pontosan leírná nekemm a szerződésnek a fizetési határidőre vonatkozó rendelkezéseit, tehát, hogy pontosan mik azok a feltételek, amelyek bekövetkezését meg kell várni.

Ha a szerződés azt tartalmazza, hogy a feltételek teljesülése utáni 2 banki napon belül kell fizetni, akkor ez azt is jelenti, nem módosítható az ügyvéd által további 15 napra. Tipikusan 15 fellebbezési határidő van a peres eljárásokban és a közigazgatási, gyámhivatali, építésügyi eljárásokban, a földhivatali eljárásban viszont 30 napos a fellebbezési határidő.

A fellebbezés lehetősége, mint a szerződési feltételek bekövetkezését befolyásoló tényező, csak akkor lehet fontos, ha a fizetési határidő valamilyen határozat meghozatalához kötődik. Ha nem volt határozatra utalás a szerződésben, akkor nem számít, hogy ki mi ellen fellebbez.

Ha volt utalás egy határozatra, akkor a fellebbezési határidő akkor kezdődik, amikor a határozatot az érdekeltekkel közlik. A szerződés tartalmát nem ismerve, feltételezem, hogy az ingatlanra bejegyzett teher törléséhez kötik a vételár kifizetését. A törlés azonban már a határozat meghozatalakor bekövetkezik, és ráadásul ellene 30 napos a fellebbezési határidő.

Ennél pontosabb felvilágosítást a szerződés fizetésre vonatkozó rendelkezéseinek ismeretében tudok adni.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 22022 számú kérdése
 • 2007-12-10

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

Az alábbi, számomra aggasztó kérdésre szeretnék választ kapni. Ez év október 1-én aláírtunk (3 fő) egy ingatlan adás-vételi szerződést, melyben mi vagyunk az eladók. A vevő a vételárat még szeptember végén átutalta az ügyvéd számlájára. Erről az ügyvédtől kaptunk egy letéti igazolást, melyben csak az áll, hogy az összeg nála van ügyvédi letétben és ha az adásvételi szerződésben rögzített feltételek teljesülnek, akkor kerül a bankszámlánkra a pénz. A pénz szeptember vége óta a mai napig az ügyvédnél van. Az lenne a kérdésem, hogy ezt az összeget ezen idő alatt (2 és fél hónap), az ügyvéd kamatoztathatja-e. Ha igen kit illet a kamat? Hogyan lehet hozzájutni? A letéti megállapodásból nem kaptunk példányt. A letéti díjat kinek kell fizetni, és mennyi lehet összegszerűen?
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím!

Ügyvéd csak írásbeli letéti szerződéssel kezelhet letétet, ami az Ön ügyében is valószínűleg megkötésre került az Önök vevője és az eljáró ügyvéd között. A pénzt ugyanis a vevő adta át, tehát ő a letevő, az ügyvéd pedig a letéteményes. Az ügyvéd Önt korrekt módon tájékoztatta. A kérdés az, hogy az adásvételi szerződés szerint Önöknek a vételárat mikor kell megkapniuk, illetve milyen feltételek fennállása esetén. Ha a szerződésbeli feltételek nem következtek be, akkor Önök egyelőre nem jogosultak a pénz átvételére, míg, ha igen, természetesen az ügyvédet terheli a kifizetési kötelezettség.

Az ügyvédi letéttel kapcsolatos esetleges díjazást a vevő és az ügyvéd letéti szerződése tartalmazza, de jellemzően bele szokott tartozni a szerződéssel kapcsolatban megfizetett munkadíjba, tehát a letétre külön nincs kikötve díj. A letéti összeg nyilván az ügyvédkolléga bankszámláján van, és az ügyvéd a letéti szabályok szerint a pénzt nem használhatja, vagyis nem is kamatoztathatja. Az ügyvéd tehát csak azt az összeget fogja Önöknek kifizetni, ami az adásvételi szerződésben szerepel. Az elő szokott fordulni, hogy az ügyvéd kihasználva a rendelkezésére álló nagyobb összeget, a pénzt - annak ellenére, hogy nem tehetné - leköti, és kamatoztatja a bankban. Ez azonban az Önök részéről nem ellenőrizhető. Ha viszont letelt a fizetési határidő, a vételár átadásának feltételi bekövetkeztek, és ennek ellenére az ügyvéd nem adja ki a pénzt - mert pl. lekötötte,és a fix idő nem telt le - Önök késedelmi kamatot kérhetnek az ügyvédtől, hiszen ő nem fizeti ki a pénzt annak ellenére, hogy a kifizetés ideje elérkezett.

Ha a kifizetés ideje az adásvételi szerződés értelmében még nem érkezett el, akkor természetesen az ügyvéd nem késlekedik, és késedelmi kamatot sem köteles fizetni.

A pénz tehát elméletileg nem kamatozik jelenleg senkinek, azt senki nem használhatja.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


 • Marina 21871 számú kérdése
 • 2007-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődnék arról, hogy ingatlan vásárlása esetén hány százalék jutalékért dolgozik Ön? Elnézést a merész kérdésért, mivel az emebr bődületes számokat hall, és szeretném tudni, hogy milyen összeggel kell számolnom?
Köszönettel:
Marina

Tisztelt Marina!
Az ingatlan-nyilvántartási eljárás lebonyolításának ügyvédi díja függ az ingatlan értékétől és az ügy bonyolultságától.

Átlagos esetben 2 MFt ingatlan értékig 1%, 10 MFt értékig 0,6%, 20 MFt értékig 0,4%, stb.Ezt a díjat 10-30 %-kal növeli a többlet ügyintézés, ha pl. bankkölcsönt is tartalmaz a vételár, ha az ingatlan terheit töröltetni kell, gyámhivatali eljárás is szükséges, vagy több különböző eljárásra van szükség. A fenti díjak az ügyvédi irodában való ügyintézésre vonatkoznak.

Amennyiben valamelyik fél (eladó, vevő, haszonélvező...)az irodába nem tud eljutni, a helyszíni aláírás költségei is növelik a fentieket.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


 • Anna 21490 számú kérdése
 • 2007-11-16

Kedves Ügyvédnő,

Érdeklődni szeretnék, hogy jelzálogjog törléséhez milyen okiratok kellenek, illetve az eljárás hogy zajlik, illetve kötelező-e ügyvédi képviselet, köszönettel Anna


Tisztelt Anna!

1./ A jelzálogjog jogosultjának engedélye a törléshez, és jogszabálynak megfelelő, lakáscélú hitel biztosítására bejegyzett jelzálogjog kivételével 12.000,- Ft földhivatali szolgáltatási díj .

2./Az ügyvédkényszerre vonatkozó kérdésére akkor tudnék válaszolni, ha megmondaná, hogy a bejegyzett jelzálogjog milyen jogviszonyon alapu, azaz pénzintézettől felvett hitel, magánkölcsön stb.Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 96 618628

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Gizella 21481 számú kérdése
 • 2007-11-16

Tisztelt ugyved ur! Azt szeretnem tudni, hogy mit tehetek, ha az ingatlan-veteli ugyemet intezo ugyved egyszeruen nem hajlando beadni az Foldhivatalba a papirokat immar negy honapja. A papirokat nekem sem adja oda ,hogy en bevihessem. A lakast kifizettem, felujitottam, mar ott lakom es sehol sincs nyoma a vetelnek.

Tisztelt Gizella!
Írásban felszólíthatja azzal, hogy kilátásba helyez egy kamarai eljárást vele szemben a további mulasztás esetére.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Anna 21451 számú kérdése
 • 2007-11-15

Kedves Ügyvédnő!
Ezúton szeretném megköszönni gyors és kielégítő válaszát.
Fordulhatok-e más témában is Önhöz? (öröklés, házassági vagyonszerződés)
Köszönettel

Tisztelt Anna !
- Szívesen.
- Igen.
Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B.
+36 76 479605

drbaksaerika@freemail.hu

Közösségi oldal:


 • Mária 21435 számú kérdése
 • 2007-11-14

Tisztelt Ügyvéd úr!

Visszaolvasva a jogi tanácsokat többször is azt olvastam, hogy haszonélvezettel terhelt ingatlant a tulajdonos eladhat a haszonélvező beleegyezése nélkül. Én most egy ilyen ingatlant szeretnék megvásárolni haszonélvezeti joggal terhelten, de már 2 ügyvéd is azt mondta, hogy kell a haszonélvező belegyezése az adásvételhez, amíg ez nincs meg ők nem vállalják az adásvételi szerződés elkészítését.
Mit tudok tenni ebben az esetben?

Tisztelt Mária!
Olyan ügyvédet keressen, aki ismeri az erre vonatkozó jogszabályokat és megszerkeszti és ellenjegyzi a szerződést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Betty 21192 számú kérdése
 • 2007-11-05

Tisztelt Ügyvéd úr!
Elfelejtettem megkérdezni,hogy a foglaló papírjának elkészítéséhez is már hivatalos személy kell vagy azt lehet még sajátmagunknak elkészíteni és két tanuval aláíratni?
Köszönettel: Betty

Tisztelt Betty! Fontos tudnia, hogy a foglaló átadásakor készülnie kell egy érvényes szerződésnek - legalább egy előszerződésnek -, mert az átadott pénzösszeg csak eben az esetben minősül foglalónak. Ehhez még nem feltétlenül szükséges az ügyvédi közreműködés, de tanácsos. Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • dr. Vízkeleti 21157 számú kérdése
 • 2007-11-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1973-ban vásárolt ingatlan helyrajzi számát az inngatlan nyilvántartás hibásan tartalmazza-a szomszéds ingatlan helyrajzi száma és a fenti ingatlan hrsz száma fel van cserélve, ami sok bonyodalmat okoz ügyfeleimnek.
A helyzetet hogyan lehet rendezni? A Földhivatal elzárkózik, szerinte nem felelős az elírásban.
Tulajdonjogot elismerő szerződés aláírására gondoltam, de nehezíti a helyzetet, hogy a másik ingatlannak 20 tulajdonosa van, akik közül már sok nem él, örökös nem ismert, illetve a tulajdoni lapon nincsenek feltüntetve.( lásd milyen naprakész az ing.nyt...)
Mit ajánl a probléma sikeres megoldása éredkében?
Válaszát előre is köszönöm
dr. Vízkeleti

Tisztelt Vivien!
Én is a tulajdonosok megállapodása irányába képzelném el a megoldást, bármilyen nehézségek is merülnek fel.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • virág 20931 számú kérdése
 • 2007-10-21

Tisztelt Ügyvéd Nő !

A következő pár kérdésre várom szíves válaszát:

- kell-e ügyvéd jelenléte kis értékű ( 90.000,- HUF) telek vásárlása esetén?
- ha igen, akkor melyik felet terheli az ügyvédi költség?
- az említett összeg esetében mekorra ügyvédi költség jöhet szóba?
- tulajdoni lap kikérése melyik fél feladata és költsége?

Tisztelettel

Virág

Kedves Virág! Kell ügyvédi ellenjegyzés. Ált. a vevő viseli az ügyvédi díjat. A tul.lap kikérése ált. az eladó kötelezettsége. Az ügyvédi díj megállapodás tárgya.
Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
forcekft@forcekft.hu

Közösségi oldal:


 • Diána 20894 számú kérdése
 • 2007-10-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan adásvételi szerződés tartalmi elemeivel kapcsolatban szeretnék érdeklődni:

Bevett gyakorlat-e, avagy ügyvédi praxisa válogatja, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza az alábbi pontokat?

- "Felek megállapodnak abban is, hogy amennyiben a lakásvásárlási kölcsönt folyósító hitelintézet a jelen szerződésben foglaltakon kívül egyéb feltételt szab, a felek a szerződést 5 munkanapon belül módosítják. A felek rögzítik, hogy ezen adásvételi szerződést a felek kizárólag írásban módosíthatják, szóbeli megállapodásra egyik fél sem hivatkozhat."
- "Eladó kijelenti, hogy az ingatlan szemrevételezéssel nem észlelhető és általa ismert rejtett hibában nem szenved."

Ezek nyilván a vevő, vagyis az én érdekeimet védik. De milyen esetleges hátrányt jelentenek ezek az eladóra nézve, ami miatt nem hajlandó aláírni a szerződést ezen pontokra hivatkozva?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Kormos Diána

Tisztelt Diána!
Kicsit megfordítanám a kérdést: A szerződés pontjai a felek szándékát és szerződéses akaratát tartalmazzák, ezért a nevezett pontok bizonyos szerződésekben megtalálhatóak, bizonyosakban esetleg nem...
Ha az eladó nem akarja aláírni a szerződést, akkor azzal azt kockáztatja, hogy nem lesz szerződés... tehát vagy tudnak egy kölcsönösen elfogadható szerződésszöveget megszerkesztetniük az ügyvéddel, vagy elválhatnak az útjaik...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ágnes Irén 20540 számú kérdése
 • 2007-10-01

Tisztelt Ügyvéd úr! Édesanyám végrendeletileg örökölt a volt házastársa után fél lakást és fél üdülőterületet (kb. 75 négyszögölt!) Az üdülő földhivatali hiba miatt csak póthagyatéki eljárásban kerülhetett rendezésre.A végrendeletet az első hagyatéki eljáráskor először megtámadták a volt házastársa (mostohaapám) gyermekei, aztán mégis a végrendelet szerint történt a hagyaték átadása, a gyermekek megkapták a kötelesrészt.Mire lezajlott a procedúra, édesanyám szintén elhunyt, a terheket én fizettem ki. A póthagyatéki eljáráskor a mostohatestvérek újból nem fogadták el a végrendeletet, végülis pervesztes lettem. Az ügyvédem elismerte, hogy műhibát követett el, mivel a bíróság előtt nem a végrendelet szerint kérte a hagyaték átadását, ahogyan a megbízásom szólt, hanem "öröklési szerződés" szerint, aminek természetesen a végrendeletnek nevezett irat nem felelt meg.
Ezek után úgy tájékoztatott, hogy ha megvásárolom az elvesztett tulajdonrészt, úgy az ügyvédi biztosítóhoz fordulhatok kártérítésért a bíróság előtt tett téves nyilatkozata miatt. A biztosító azonban előzetes tájékozódásra is elutasítja a kárigényemet. Most perelnem kellene az ügyvédemet, ő pedig a biztosítót. Kérem a véleményét, milyen lehetőségem van a
továbbiakban, mert nem tudok belenyugodni a kialakult helyzetbe - elsősorban az édesanyám emléke miatt. Reménykedve várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel: Ágnes-Irén

Tisztelt Ágnes Irén!
A bírósági úton kívül nem látok más lehetőséget, de az ügyvéd felelősségbiztosítóját is be kell vonni a perbe - függetlenül az eddigi döntésüktől.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: