Hozzászólások

  • László Attila 22328 számú kérdése
  • 2007-12-30

Tisztelt ügyvédi iroda.
Én egy három lakásos házban lakom a fent nevezett helyen.A három lakásnak közös udvara van.Az egyik szomszédom az udvaron nagyon nagy rendetlenséget tart.Mindenféle kacatokat,rossz háztartási gépeket,szemetet tart.Amellett szinte az egész udvart telehordta
tüzifával amit szintén hanyagul dobálta le.Kinézve az ablakon csak a nagy rendetlenséget látom már évek óta.Szinte minden nap a motorfűrész hangját hallani.Hétvégén és ünnepnap is.
Az lenne a kérdésem,hogy mivel tudnám megszüntetni ezt az áldatlan állapotot,mert a felszóllításainkra sajnos nem reagál .
Köszönöm.
Tisztelettel:László Attila

Tisztelt Attila!
Birtokvédelmi - esetleg valamiféle szabálysértési - eljárást kezdeményezhet a tulajdonos ellen az önkormányzat jegyzője előtt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 22248 számú kérdése
  • 2007-12-24

Tisztelt Ügyvéd úr!
Vettem egy telket, ami egy olyan utcában van, ami emelkedőn épült.A szomszédom, aki már beköltözött,hogy egyenes legyen az udvara legyalulta és épített egy kis, két tégla magasságú kerítést.A baj az, hogy elbontott az én telkemből is egy métert és, mivel az építésnél el kell hagyni 3 métert a telekhatártól nekem a házam mellett lenne egy 2 méter mély árok,amibe belepotyognak a gyerekeim.Mivel a kerítés gyenge, nem tudom feltölteni, de a szomszédot igazából semmilyen megoldás nem érdekli.Igazából mindenki támfalat épített az egyel feljebb levő szomszéd háza mellé(nekem is kell majd a felső szomszédhoz), de ő még az enyémet is elbontotta.
A kérdésem, hogy milyen megoldást ajánl,hisz nekem így még a pincét is felfelé kéne építenem.Támfalat pedig nem hajlandó építeni.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Péter

Tisztelt Péter!
Javasolom, hogy amenyiben nem sikerül rávenni a szomszédot a visszatöltésre, forduljon az illetékes építési hatósághoz, illetve a települési önkormányzat jegyzőjéhez birtokvédelem iránt. A tereprendezés ezen formája is építési engedély köteles tevékenység, gondolom a szomszédnak nem volt rá engedélye.
Tisztelettel
dr.Németh Sándor ügyvéd
H-8200 Veszprém, Budapest u. 2/B.
+ 36 88 325-550

nemeths@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Irma 22194 számú kérdése
  • 2007-12-18

Tisztelt Ügyvéd úr!
Röviden tájékoztatva a követkző ügyben várnám segítségét. Bírósági ügyben nyertes féként kikerülve ügyünekt bírósági végrehajtónak adták át....ezzel le is mondtunk arról, hogy pénzünket (ami egy ingatlan adás-vételnék foglalóként szerepelt) valaha is visszakapjuk, tekintettel arra, hogy az ellenérdekü félnek semmiféle vagyona, sem munkahelye nincs. A végrehajtó két év elteltével azonban váratlanul tájékoztatott minket hogy "ellenfelünk" nevén 1/1 arányban talált egy ingatlan, melyre végrehajtási jogunkat be is jegyeztette. Jelenleg ott tart az ügy hogy ki van tűzve az árverezés, de ettől függetlenül mi az ingatlant megvásárolnánk hogy a pénzüket biztos megkaphassuk. Kérdésem az lenne, hogy mivel a kilakoltatási tv. szerint márc. 1-ig nem lehet senkit az utcára tenni, hogyan tudok a törvény szerint az adás-vétellel az én tulajdonomba kerülő ingatlanba bejutni, használni stb...??? Ill. hogyan tudom elkerülni, hogy a márc. 1-ig tartó időszak (amennyiben tényleg nem tudom jogilag sehogysem kitenni a lakásból) alatt a még az ingatlanba lakó ne halmozzon fel több százezer forintos közműtartozást amit megint csak soha az életben nem tudok majd rajta behajtani. Ténylegesen nincs rá lehetőség, hogy a jelenlegi tulajdonost kirakjuk a lakásból az adás-vétel után? Abban az esetben sem, ha nem ebbe az ingatlanba van hivatalosan bejelentkezve, hanem egy másik címre (pl. szüleihez)? Nincs semmilyen törvény adta lehetőségem - mint majdani törvényes tulajdonosnak - hogy törvényes jogaimat az ingatlanban gyakoroljam?????

Köszönettel: Irma

Tisztelt Irma!
Sajnos valóban nem tudok jó hírekkel szolgálni, a tulajdonjoga ez esetben csak korlátozottan tud érvényesülni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamas 22173 számú kérdése
  • 2007-12-17

Tisztelt ugyved ur.Egy kerdessel szeretnek onhoz fordulni.Az ingatlanomon az udvaromon az ingatlanom folott lako szemelynek, barki is lakik ott 50 eve szuletett egy bejegyzes az akkori utviszonyok miatt, miszerint mindenkori tulajdonosnak az udvaromon keresztul atjarasi szorgalmi joga van.A mai idoszakban azonban mar egy masik utreszrol meglehet kozeliteni az ingatlanjukat, sot hasznaljakis, de rendszeresen veszekednunk kell veluk, ugyanis mindenfele targyat s gepjarmuvet is szoktak tartani az udvarunkon.Az atjarasi szorgalmi jogot hogyan lehet megszuntetni s ennek milyen meretszerinti meghatarozasa van, tehat ha en mondjuk csak 1 meter szeles utat engedelyezek nekik ezt megtehetem e .,Valaszat nagyon koszonom s mielobbi segitseget keremTisztelettel B.T.

Kedves Tamás!
A szolgalom mértékét és terjedelmét ezek szerint nem rögzítették annak idején. A megszűntetést közös megegyezéssel vagy Bíróság útján tudja kezdeményezni. Mindekét portált érinti, mert az egyik a jogosulti ingatlan, a másik pedig a kötelezetti ingatlan.



Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Valéria 21915 számú kérdése
  • 2007-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a következő: a házam elötti kocsifeljáratot rendbetartom, fűvesítem, ugyanis még nem állt módomban vízátvezető lapokkal (amit az Önkormányzat előír) lerakatni. A szomszédom rendre széttiporja, hol a kocsival hajt fel rá, hol pedig kapával, lábbal stb. túrja szét. Legútobb gallyakat tettem egy részére, természetesen a közlekedést nem akadályozva, hogy védjem az általam renbetett feljáratot. Hétfő reggelre a szomszéd az összes gallyat bedobálta az udvaromra, ketten lakunk az Édesanyámmal és ott tartunk hogy szólni sem szólunk neki, mert már többször életveszélyesen megfenyegetett. Szeretném megtudni, hogy jogom van-e megvédeni a házam elötti feljáratot, illetve a szomszéd rombolhat-e. Hová forduljak segítségért?
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Valéria!
A jegyző előtt birtokvédelmet kérhet, a fenyegetések miatt pedig feljelentést tehet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Patrícia 21679 számú kérdése
  • 2007-11-24

Tisztelt Ügyvédnő!
Olyan problémával fordulnék Önhöz,hogy társasházban a felettünk lakók zenélnek.Amikor beköltöztünk csak annyit mondott az előző lakó,hogy zenetanár lakik fennt.Az egész család szokott zenélni kétfajta hangszeren és ekkor mi a saját lakásunkban nem tudunk normál körülmények közt lenni.Tehát menekülünk otthonról.Egy szombati nap pl.a gyermek gyakorolt de.10.30-tól;majd a zenetanár dolgozott 12.10-től a férjem pedig reggel 7-kor feküdt le,mert éjszakás műszakban dolgozik.A házban nem foglalkoznak velünk,azt mondják őket nem zavarja a zene.Most próbálunk házirendet írni,de ha nem tudunk megegyezni van valami lehetőség jogi úton?Például:le kell hangszigetelniük a lakást.Végül is a társasházi lakás nem hangversenyterem.
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Patrícia !

Társasházban általában előírás, hogy a nap mely szakaszában lehet olyan tevékenységet folytatni, amely nagyobb zajjal jár. Javaslom, hogy a társasház lakógyűlésén próbálják közösen megoldani a problémát. Amennyiben nem járna sikerrel, úgy a polgármesteri hivatal jegyzőjéhez fordulhat segítségért, aki határozatban dönt a kérdésben.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • tamás 21255 számú kérdése
  • 2007-11-07

Tisztelt Ügyvédnő ! Kérdésem a következő , a szomszédunk a telekhatárra ültetett évekkel ezelőtt lombhullató fenyőket ,többször szóltunk neki ,hogy ha lehet vágja ki őket mert a házunk tetejét fedő bitumenzsindej kezd elszineződni a tűlevelektől , a ház oldalába növényt nem lehet ültetni mert nem marad meg a fenyő tüskék miatt ,az ereszcsatornánk mindig ősztöl tavaszig el van dugulva a sok levéltől,és persze nemutolsó sorban minden tiszta tűlevél,kérdésem mit lehet ilyen esetben tenni ,ha a tulajdonos nem reagál a többszöri kérésre sem .?Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.

Tisztelt Tamás!

A felvetett probléma kimerítheti a birtokháborítás kategóriáját, és felvethet szomszédjogi kérdéseket, esetleg ezzel összefüggő kártérítési igényük is lehet. Amennyiben békés úton nem rendeződik le, elkerülhetetlen a bírósági eljárás, mivel az esetleges birtokháborítás már évek óta tart, így sajnos az eredetileg jegyzői hatáskörbe tartozó ügy ( birtokvita)már csak peres útra terelhető Javasolnám, hogy először a többszöri kérésüket írásban ismételjék meg, és ennek eredménytelensége esetén sajnos nem tudok mást javasolni, minthogy forduljanak ügyvédhez.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 96 618628

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztián 21242 számú kérdése
  • 2007-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy elég specifikált kérdésben kérném segítségét: 1995-ben egy lakást vásároltam egy magánszemélytől, aki jelen lakást 1991-ben vásárolta meg a MÁV-tól. Az ingatlant 1998-ig nem használtam, majd ekkor szóban majd később 2001-ben vizuálisan is információt kaptam arról, hogy az ingatlanom alatt 15 rendezetlen lefutású MÁV működést biztosító kábel fut. Az ingatlan én és jogelődöm is per, teher és igénymentesen a tájékoztatás teljes hiánya mellett vásárolta(m) meg. A beépíthetőség lehetőségekkel élve szerettem volna bővíteni, de a kábelek miatt nem áll módomban. Milyen jogot tudok érvényesíteni és kivel szemben (kellékszavatosság, birtokháborítás, felróható magatartás,...).

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Ügyfelünk! Véleményem szerint a helyzet nem túl biztató. A jogelődje a MÁV-tól vásárolta az ingatlant. A MÁV-nak, mint tulajdonosnak bizonyosan joga volt a kábelek elhelyezésére. Azt, hogy a jogelődje nem tudott a kábelekről, ő állítja, a MÁV vélhetően azt fogja állítani, hogy tudott róla. (Egyébként nem MÁV alkalmazott volt véletlenül?) A követelések öt év alatt általában elévülnek, és 1998 óta Ön is tud a kábelekről. Esetleg a birtokvédelem jöhet számításba. Azt tanácsolom, első lépésként írjon egy levelet a MÁV-nak, tájékoztassa őket, hogy Önnek milyen problémát okoznak a kábelek, és szólítsa fel őket, hogy jelöljék meg a jogalapjukat, ami alapján ott tartják a kábeleket az Ön tulajdonában lévő ingatlanon. Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • brigitta 21148 számú kérdése
  • 2007-11-02

Németországból jött szomszédaink vannak. Amikor az udvarban tartózkodok minden alkalommal a keritésen átszól, kiabál, reklomál. pl:miét söpröm a leveleket, a fünyirásnál,miért nem gyüjtős fünyiróval nyirom ne söpörjek át az ö területéröl leveleket,van egy furt kutunk onnan kertet öntözök - lopom a vizet feljelent-mondja.összegyüjti a papizsepiket az utcán bedobja az udvaromba. amikor rövidnadrágban vagyok átröhög. pokol az élet az udvaromban amikor krumplit szedtem röhögött,hogy öneki nem kell ilyen munkát csinálnia van annyi pénze,hogy megvegye... Ö az életben már olyan sokat dolgozott, hogy most csak nevetni tud rajtunk-mondja s a magyarok csak dolgoznak mégis alig tudnak megélni...
Rengeteg példát tudnék irni persze mind apróságok, a speizablakában a szemüvegét lehet látni ahogy átnéz,aztán kijön és zaklat. Valószinü állandóan az udvarunkat kukkolja,hogy szinte minden alkalommal szólni tud.Az ablakába /padlástérben/kamera van beállitva a mi udvarunk felé.a hátsó ablakban is Több alkalommal kézi kamerával vesz fel a keritésén keresztül .Kérem adjon választ arra,hogy mit lehet tenni egy ilyen szomszéddal. Van e joga állandóan átbámulni, átszólni, kiabálni,videofelvételt késziteni,és a kamerát a mi kapunk felé beállitani-az a kamera mióta itt laknak mindig ott .
Kérem válaszoljanak mit tehetek,mihez van nekem jogom,hogy ezt ne folytathassa.
köszönettel:brigitta

Tisztelt Brigitta!
Álláspontunk szerint két lehetősége van jelen esetben:
1./ Kérhet birtokvédelmet a jegyzőtől. Birtovédelemre akkor is lehetőség van, ha a birtokost birtoklásában zavarják. A birtokost a birtokvédelem mindenkivel szemben megilleti. Álláspontunk szerint az Ön által leírtak kimerítik a zavarás jogi katagóriáját. A jegyzőnek lehetősége van a birtoksértőt a magatartástól eltiltani. A jegyző határozatot hozhat a károk kérdésében is, ennek végrehajtása azonban már bírósági útra tartozik. A jegyző határozata ellen közigazgatási úton nincs helye jogorvoslatnak, de amelyik fél a határozatot magára nézve sérelmesnek tartja, az 15 napon belül bírósághoz fordulhat. A jegyző határozatát 3 napon belül végre kell hajtani.
Azonban, ha a jogsértés már több, mint egy éve tart, úgy a zavarás megszüntetése közvetlenül a bíróságtól kérhető.
2./ Szerintünk az a magatartás, hogy Önt és családját kamerával figyeli a szomszéd, a személyhez fűződő jogok megsértésének minősül, azon belül is, képmással való visszaélésnek. A törvény szerint, a visszaélés megvalósulhat a felvétel készítésével is, ha valaki az érintett engedélye nélkül, illetéktelenül hatol be a személyiségi érdekkörébe. De szomszédja magatartása megvalósítja személyhez fűződő jogokon belül a magánlakáshoz való jog sérelmét is, mivel a törvény tilt monden olyan magatartást és védelmet biztosít minden olyan eljárásssal szemben, amely a magánszemélyt a lakásban folytatott és belátása szerint alakított életvitelében zavar vagy akadályoz. Ezen sérelmével közvetlenül a bírósághoz kell fordulnia, amely a Ptk. 84.§-ban foglaltak szerint határozhat, például eltilthjatja a személyt a további jogsértéástől, de Ön akár kártérítést is követelhet a polgári jogi felelősség szabályai szerint.

Álláspontunk szerint, tehát ezen két lehetőség közül választhat.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Géza 20985 számú kérdése
  • 2007-10-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Hencida községben egy birtokvédelmi eljárás után a jegyző határozatot hozott, mely szerint a telekhatáromon meg kell építeni a kerítést a szomszédnak.A határozathozataltól el telt már egy hét is és úgy tünik , mintha a jegyző nem tudná mi a feladata.A kérdésem az lenne, hogy milyen módon tudok érvényt szerezni a határozatnak, amit természetesen a jegyző hozott, ha még a jegyző sem képes azt betartatni.Természetesen az én részemről az eljárást a megfelelő módon indítottam el és úgy gondolom , hogy a törvényt talán még egy ilyen kis községben is ismernie kell a jegyzőnek.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint a jegyzőnek a birtoklás kérdésében hozott határozatát annak meghozatalától számított legkésőbb három napon belül végre kell hajtani akkor is, ha az érdekelt fél keresetet indított. A határozat végrehajtásáról a jegyző gondoskodik.
A döntés végrehajtását a jogosult kérelmére, végzéssel rendeli el.
Ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik, a végrehajtást a megindítására irányuló kérelem beérkezésétől számított öt napon belül el kell rendelni.
Ha a végrehajtás meghatározott cselekmény elvégzésére vagy meghatározott magatartásra irányul, a teljesítés elmaradása esetén a végrehajtást foganatosító szerv
a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégeztetheti,
feljogosíthatja a jogosultat, hogy a meghatározott cselekményt a kötelezett költségére és veszélyére elvégezze vagy mással elvégeztesse,
a jogosult kérelmére a kötelezettet a szolgáltatás pénzegyenértékének megfizetésére kötelezheti,
ha a teljesítés elmaradása a kötelezettnek felróható, a kötelezettel szemben eljárási bírságot szabhat ki,
a rendőrség közreműködésével kényszerítheti ki a meghatározott cselekményt.
Az eljárási bírság ismételten kiszabható, ha a kötelezett a meghatározott cselekményt a bírságot kiszabó végzésben megállapított újabb határidő alatt nem teljesítette, továbbá ha a meghatározott magatartásra vonatkozó rendelkezést ismételten megszegi.
A végrehajtás módjáról a végrehajtást foganatosító szerv határoz, a felsoroltak közül azt az intézkedést kell megtennie, amely - az eset összes körülményét mérlegelve - a leghatékonyabban biztosítja a kötelezettség teljesítését.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4025 Debrecen, Piac u. 1-3. II. em. 15.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 20900 számú kérdése
  • 2007-10-19

Tisztelt Ügyvédnő!
Pár éve vettük az ingatlant,ahol jelenleg lakunk.
Alsó,és felső szomszédságomban nem lakik senki,az ingatlanokat német állampolgárok vették meg,akik nem jönnek az ingatlanokhoz.A kerités nem volt rendbe tartva,most szeretném megtudni,hogy kinek a kötelessége azt rendbe hozatni,vagy újat csináltatni.
Eddig nem volt probléma ez miatt,de most adódott,a helybeli ebek(melyek nincsenek megkötve) bejárnak az udvaromba.2 gyermekem van,félek az udvarra ki engedni őket játszani ez miatt.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tünde!

A helyi építésügyi szabályzat rendelkezik arról, hogy a tulajdonosnak milyen módon kell az ingatlan elkerítéséről gondoskodni. Javaslom, hogy keresse fel a helyi építési hatóságot. Birtokháborításért pedig a helyi jegyzőnél tud bejelentést tenni.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 20880 számú kérdése
  • 2007-10-18

Tisztelt Ügyvéd úr ! Soha nem hittem,hogy nekem is gondom lesz ilyesmivel :(
Birtokvédelemmel kapcsolatosan kérem véleményét. A terület adottságából adódóan ( lépcsős- ugynevezett teraszos ) az alattam lévő szinten lakó szomszédom bírtokháborítási eljárást kezdeményezett ellenünk, mivel az építkezésünk II.ütemében a télikertet megépítettük. A szomszédhoz néző oldalt- a eredeti tervekkel ellentétben befalaztuk - ennek ellenére sérelmezi,hogy belátunk a kertjébe. A jegyzőnek tett közleményében azt sérelmezi,hogy ez a tény őt zavarja a napi normális életében. 6 éve lakunk itt, a domborzati viszonyok miatt nem tudok mit csinálni, mellesleg a felettem lévő " lépcsőkön" épült házak lakói ugyan úgy belátnak az ő kertjében, mint én, sőt az én kertemben is. Mindeddig béke volt, sőt szivélyes viszony, most mindez elromlik...meglepődve tapasztaltam,hogy elöbb tett panaszt, mintsem beszélt volna velünk :( Várom válaszát ! Tisztelettel: Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!
Nem tudok segíteni, a jegyző - vagy a bíróság - majd eldönti, hogy történt-e birtokháborítás, véleményem szerint - ha az építkezés az enegdélyeknek megfelelően történt - akkor nem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ágnes 20856 számú kérdése
  • 2007-10-17

Tisztelt Ügyvéd Úr
A nyaralónknál annyira elszabadultak az indulatók,tarthatatlan lett az állapot,hogy birtokvédelmet kértünk a helyi jegyzötöl.(A fórumba rendszeresen ezt javasolják az ügyvédek)A jegyzö azt nyilatkozta hogy semmiféle eszköze nincs megbüntetni nem tudja a birtok háboritott.Hoztak egy határozatott amivel eltiltják a további birtokháboritástól ,ennyi.A kedves szomszéd támadásba lendült,feljelentett a biróságon.hogy semmisitsék meg a határozatott.Úgyan akkor ö kért birtokvédelmet,kölönbözö hazugságokkal,hamis vádakkal illet bennünket,nem gyözzük bizonyitani az ellenkezöjét.Tanúink vannak mindenre,fényképek a szomszédok mind ellene tanúskodnak,már 2-éve folyik a per ,és még kitudja meddig fog tartani.Egész nap videóval rohangászik utánnunk,és ha kiborulunk mondunk valamit azt felveszi ,át dolgozza ha kell montiroz és azt adja be a biróságnak.Mit lehet ilyen emberel tenni?Érthetetlen a biróság hozzáállása,miért foglalkoznak koholmányokkal,miért adnak embereknek perköltség mentességet,amikor nincsenek rászorulva.Igy az adófizetök pénzével játszanak büntetlenül.Még a biróságot is félre vezeti.Mit tanácsol mit tegyünk?
Tsztelettel várom válaszát:Ágnes

Tisztelt Ágnes!
Nehéz ebben a helyzetben érdemi tanácsaot adni... A perben nyilván mindent meg kell tenni a pernyertesség érdekében - a jogszabályi lehetőségeken belül, de ha jól sejtem, akkor ebben a helyzetben nem ez a legnagyobb baj, hanem a szomszéd eljárása és viselkedése, amely a pertől függetlenül is fennáll és talán meg is fog maradni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 20659 számú kérdése
  • 2007-10-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségüket,tanácsukat kérném az alábbi ügyben:
Édesanyám elhunyt,élettársi kapcsolatban állt hat évig. Édesanyám saját szerzeményű lakásában éltünk együtt, A hagyaték szerint egyetlen örökös vagyok. Az ingatlan nevemre került .Élettárs nem akar elköltözni,mit tehehetek ami rövid ideig tart ?Tehetek birtokvédelmi eljárást az önkormányzat jegyzőjénél és mennyi ideig tarthat az eljárás ill. ,mennyi ideig tarthat egy lakás kiürítése iránti per ,
Élettárs megváltoztatta a lakás riasztó kódját nem tudok bemenni a lakásomba ,csinálhatok-e zár cserét ?
Segítségüket elöre is köszönöm.
Tisztelettel: Mónika


Tisztelt Kérdező!

Amennyiben édesanyja végintézkedésével hagyatékából nem részesítette élettársát, úgy a törvényes öröklés szabályai szerint élettársa sem mint állagörökös, sem mint özvegyi jog jogosultja nem örököl, vagyis s a kérdéses ingatlanon sem tulajdonjogot sem haszonélvezeti jogot nem szerzett. Ebből adódóan Önnek joga van ahhoz, hogy őt különböző eszközök segítségével az ingatlan elhagyására rábírja.

Természetesen lehetőség van birtokvédelmi eljárásra, melyet közigazgatási eljárás keretei között mind az illetékes jegyző, mind a bíróság előtt kezdeményezhet.

A birtokvédelmi eljárást, amennyiben a birtokháborítás egy éven belül történt, mindkét említett fórum előtt, egy év után csak a bíróság előtt kezdeményezhet.

A fentieken túlmenően lehetősége van arra, hogy a lakás kiürítése iránt pert indítson, álláspontom szerint ez a leggyorsabb és a legcélravezetőbb megoldás.

---
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4025 Debrecen, Piac u. 1-3. II. em. 15.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Gyöngyi 20606 számú kérdése
  • 2007-10-04

3. kerületben lakunk családi házban. Házunk szabadonálló, kerttel körülvett, nagytelkes körzet. Az egyik szomszédunkban szintén családi házban naponta du.-án 4h körül egy zenekar rockzenét kezd el próbálni, gyakran hétvégeken is délutáni órákban. Bezárt ablakok mellett is zaj van, a kertben kifejezetten zavaró. Ablakot nyitni nem lehet, mert olyan hangosak, hogy az énekest érteni lehet mit énekel. Mit tehetünk, hogy abbahagyják? Hova fordulhatok?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Gyöngyi!
Az önkormányzat jegyzőjénél tett bejelentés, ill. birtokvédelmi eljárás lehet a megoldás, de a sikerét ennek sem lehet garantálni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: