Hozzászólások

  • Tamás 29909 számú kérdése
  • 2008-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő?2005. novemberében tartási szerződést kötöttem egy idős nénivel.Az ingatlannak 10 millió forint körül lehet az értéke, az eltartás értékét havi 40 ezer forintban állapítottuk meg,az ingatlan 1/1 tulajdonban a nevemre került.Három éve rendszeresen végzem a ház körüli munkákat, fizetem a víz, villany, fűtés, bevásárlás költségeit, valamint újítgatom a házat.Az elmúlt egy évben tudomásomra jutott, hogy a néni nincs megelégedve ezzel és lépéseket akar tenni azzal kapcsolatban, hogy nemkem ne legyen jó.Vele nem lehet leülni beszélni-kicsit flúgos.Nincs semmi rorkona csak egy szomszéd látogatja, neki panaszkodik.Állításom szerint mindent amit a szerződésben vállaltam azt 3 éve teljesítem.
Kérdésem az lenne, hogy megteheti, hogy megszünteti a szerződést?Mi történik a 3 év alatt kifizetett költségeimmel, a ledolgozott munkámmal?A 3 év alatt felmerült költségeimről nem minden számla van meg, attól még el lehet számolni? Valamint ha tárgyalás lesz mennyi ideig húzódik el?Nem akarom, hogy a szomszéddal összebeszélve elvegyék a 3 év munkámat, valamint a beleinvesztált pénzemet.Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Tamás!

A tartási szerződés kétoldalú jogügylet, ennek okán azt megszüntetni csak közös megegyezéssel lehet. Ha valamelyik fél szerint a másik szerződésszegő módon járt el, kezdeményezheti a szerződés felbontását, ennek hiányában azt bíróság előtt is megtámadhatja.
A jogviszony megszüntetése esetén elszámolási kötelezettség áll fenn, amelynek következtében ön követelheti a 3 év alatt végzett tartási tevékenysége ellenértékének megtérítését. Amniről nem rendelkezik számlával, azt egyéb módon, pl. tanú segítségével is igazolható. Az eredeti állapot helyreállítására csak a teljes elszámolás esetén kerülhet sor.
Egy esetleges peres eljárás időtartama sok mindentől (pl. bizonyítási eljárás összetettsége, bíróság terheltsége) függ, de - figyelemmel a jogorvoslati lehetőségre is - mindenképpen hónapokban (esetleg évben) valószínűsíthető.

Tisztelettel
dr.Czudar Sándor ügyvéd
2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 13.
+ 36 35 500031

sandor.czudar@czudarugyved.hu

Közösségi oldal:


  • Lali és Mari 29908 számú kérdése
  • 2008-12-14

Talán ilyen problémával még nem találkoztak. 2008 márciusában testvéremmel hozzájárultunk, hogy egy házaspár édesanyánkkal (már akkor is demenziás beteg volt) eltartási szerzödést kössön (annak idején is kértük az Önök véleményét ). Az eltartás és gondozás fejében megkapták volna édesanyánk Budapesten lévö bérlakásának föbérleti jogát (önkormányzati lakás) édesanyánk halála után.
Közben az önkormányzat el akarja adni a lakást a bérlöknek. Édeasnyánk egészségi állapota agyvérzés után olyan, hogy nem képes egyedül semmit sem intézni, kórházban van és ágyhoz kötött.
Az „eltartók“ egy az önkormányzat által kijelölt egyedi gondnokkal (ügyvéd) és saját ügyvédükkel most egy olyan szerzödést kötöttek, ami szerint a lakást ök kifizetik és édesanyánk halála után (ami egészségi állapotát figyelembevéve sajnos minden nap megtörténhet) megkapják.
Mi sajnos nem tudtuk édesanyánkat ellátni, mivel mi nem Magyarországon élünk. Nics is azzal problémánk, hogy egy jó gondozás után a gondozók ne üres kézzel álljanak ott. Mi csak azzal nem tudunk egyetérteni, hogy édesanyánk lakása (a megvásárlás után övé lenne), ami nem kis érték, teljesen velünk történö megegyezés illetve megbeszélés nélkül az eltartóké lenne. Edesanyánk egész élete benne van ebben a lakásban.
Kérdésünk: lehet ezt az új szerzödést megtámadni és módosítást elérni az értékesítés elosztása irányában (körülbelül igy: mi esetleg 25% eltartók 75%).

Köszönjük remélhetöleg gyors válaszukat.

Lali és Mari

Tisztelt Lali és Mari!
Jogi szempontból nem tudom kifogásolni a tervezett ügyletet, a tartás ilyen lehetőséget teremt az eltartó számára, így azt Önöknek is tudomásul kell venni. Üzleti értelemben sem lehet jogos igényük, azt legalábbis az eltartó feltehetően elutasítaná.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csilla 29860 számú kérdése
  • 2008-12-10

Tisztelt Ügyvéd úr!
Eltartási szerződést szeretnék kötni idő hölggyel, kérdésem elsősorban a bejegyzést követően a nevemre kerül az ingatlan tartási jog címen, ill. az illetékfizetést mi alapján számolják ki a piaci értéket veszik figyelembe, vagy esetlegesen más értéket , mert ez egy belvárosi lakás de lepukkant? A szerződést közjegyző előtt kívánom kötni, rögtön életbe léphet a szerződés úgy tudom. Sehol viszont nem találtam megnyugtató választ arra az esetre, hogy mennyi időnek kell eltelni. Nos én az idős hölgyet kedvelem de hihetetlen számomra ha 1 nap után akár mert bekövetkezik az elvesztése az enyém lehet az ingatlan. Az ingatlanban levő ingóságok sorsa ilyenkor az eltartóra száll vagy az állam örökli? A hölgynek semmilyen élő rokona nincs. Köszönöm Csilla

Tisztelt Csilla!
Nem kell eltelnie meghatározott időnek, a szerződés alapján azonnal megszerzi a tulajdonjogot, és elképzelhető, hogy ezért "csak" egynapi tartást kell biztosítania. Az ingóságok szintén tárgyát jelenthetik a szerződésnek, arról külön kell rendelkezni, nem kerül automatikusan az Ön tulajdonába. Az illeték az ingatlan forgalmi értéke mínusz a tartási és haszonélvezeti jog értéke képlet aapján számolható, és 2, ill. 6 % illetéket kell fizetni. Amennyiben további kérdései merülnek fel, úgy kérem, hogy keresse Irodánkat!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Marika 29718 számú kérdése
  • 2008-11-27

Érdeklődni szeretnék, lesz-e még az éven termőföldért életjáradék ?
ű
Fog-e az állam felvásárolni életjáradékért erdőt?
mennyi lesz az alsó korhatár, akik felajnlhatják majd ?
Az enyémet ( 56 éves leszek ) felajánlhatja -e majd a férjem is?

Köszönettel: Marika

Kedves Marika!

A jelenlegi szabályozás marad érvényben ebben az évben, mert eddig nem láttam olyan módosítást, ami ezt megváltoztatta volna. A jövő évre vonatkozóan nem tudom megmondani, hogy milyen politikai döntések fognak születni.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 29603 számú kérdése
  • 2008-11-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám örökösödési szerződést kötött édesanyjával, miszerint halála után édesanyám örökli a ház tulajdonjogát. Az lenne a kérdésem, hogy lehet e jelzálogot felvenni így az ingatlanra, ha mindkét fél beleegyezik?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szilvia! Igen.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsóka 29479 számú kérdése
  • 2008-11-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A megvásárolandó lakás tulajdonjogának bejegyzése előtt lehet örökösödési szerződést kötni?

Kérem mielőbbi szíves válaszát. Köszönettel: Zsóka

Tisztelt Zsóka!
Az öröklési szerződés - megfogalmazásától függően - vonatkozhat az örökhagyó majdani teljes vagyonára, azaz a tulajdonjog bejegyzése nélkül is kiterjedhet adott ingatlanra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 29425 számú kérdése
  • 2008-11-10

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdéseim a következők:
Köthető-e öröklési szerződés olyan formában, hogy az örökhagyó nem kíván ellenszolgáltatást (pénzbeni, rendszeres juttatásra gondolok) igénybe venni a másik féltől?
Illetve ha az éppen lakott ingatlanból át szeretnének költözni egy, a másik félhez közelebbi megyében vásárolt ingatlanba, az hogyan befolyásolja az előzőleg megkötött szerződést, azaz lehet-e módosítani a szerződés ingatlanra vonatkozó részét?
Válaszát, előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Kata

Tisztelt Kata!
1. Igen, de az támadható lesz, azaz nem javaslom. Ez akkor inkább végrendeletnek fog minősülni, amelyre más szabályok lesznek érvényesek.
2. A szerződés egyébként módosítható.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 29376 számú kérdése
  • 2008-11-06

Tisztelt Ügyvédnő!

Szüleim megromlott egészségi állapotuk miatt kb. két éve ápolásra szorulnak, melyet egyre nehezebben tudunk ellátni a köztünk lévő távolság miatt. Ezért felmerült az ötlet, hogy a szülőket odaköltöztetjük hozzánk. Ehhez azonban szükséges a családi házunk átalakítása, átépítése. A szülőkkel megállapodtunk, hogy az ingatlanukat eladjuk, majd annak vételárából fedezik az átalakítás és építés költségeit, és haszonélvezeti jogot biztosítunk számukra a saját ingatlanunkon.
Az értékesítés jelenleg is folyamatban van (adás-vételi szerződés készült, de a vevők még nem kaptak banki hitelt), az építkezésnek viszont neki kellett állunk, hogy még a tél beállta előtt a szülőket beköltöztethessük.
A problémánk abból adódik, hogy az ingatlan átalakításához hitelt kellett felvennünk, és közben az eddigi ápolásban részt nem vállaló másik gyermekük, valamint harmadik gyermeküktől (aki 2 éve elhalálozott) származó unokájuk bejelentette igényét az ingatlanból befolyt vételár rájuk eső részére, mert öröklés szerint neki az járna.
A kérdéseim:

1. Lehet-e igényük még élő szüleivel/nagyszüleivel szemben?

2. Köthetünk-e eltartási szerződést a szüleimmel, melyben a jelenleg értékesítés alatt álló ingatlan helyett, annak vételárát jelöljük meg az eltartás tárgyaként?

3. Ha igen, akkor a szülők halálának esetén megtámadhatja-e a testvérem, vagy az unoka a szerződést, formálhatnak-e igényt öröklés jogcímen bármire is? (pl.: A szüleimnek biztosított haszonélvezeti jog, vagy az eltartás tárgyát képező pénzösszeg)

4. Kiköthetjük-e a szülőknek, hogy az ingatlanuk értékesítéséből befolyt összeggből rendezzük az átalakítás és átépítés miatt felvett tartozásunkat?

5. Milyen illetékek, adók jelentkeznek az eltartási szerződés megkötésével, ha az nem az ingatlanra irányul?

Válaszait előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Péter

Tisztelt Péter!
Válaszaimat pontokra hivatkozva adom meg:
1./ Szülei életükben annak adják a pénzüket és az ingatlanukat is akinek akarják, arra vonatkozóan sem testvére, sem unokájuk nem támaszthat igényt, saját vagyonukkal és jövedelmükkel szabadon rendelkeznek.
2./ Az eltartás mindig ellenérték fejében történik. Ellenérték lehet ingatlan, ingóság, és pénzeszköz is.
3./ Minden szerződést meg lehet támadni, így az eltartását is. Amennyiben azonban szülei megfontolt, befyolástól mentes, szabad elhatározásukból, belátási képességük teljességével kötnek Önnel vagy mással tartási szerződést, és a tartás feltételei huzamos időn belül megfelelően teljesülnek is, akkor nem lesz eredményes megtámadásuk. A hasznonélvezeti jog nem öröklődik, az eltartás ellenértékeként kapott vagyontárgy vagy összeg az eltartót illeti meg. Mindaz a vagyontárgy amiről az eltartottak még életükben rendelkeztek nem képezi örökésg tárgyát.
4./ Ha az eltartás fejében Önök megkapják a szülei családi házának ellenértékét, akkor azzal szabadon rendelkeznek.
5./ Az eltartás visszterhes vagyonszerzésnek minősül,azonban az illetéktörvény a készpénz ellenében történő eltartást nem sorolja fel, mint visszterhes vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség alá eső esetet.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Éva 29312 számú kérdése
  • 2008-11-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1996ban eltartási szerződést kötöttünk.Az ingatlan 1/2 1/2 arányban a nevünkre került.Az eltartottaknak haszonélvezeti joga nincs.2000ben kérték a szerződés felbontását.A bíróság életjáradékra váltotta át.Közben a bácsi meghalt.De az eredeti összeget fizettük továbbra is.Mi bírósági letétben teljesítünk,mivel a néni nem vette át az összegeket.AZ ingatlanban nem jártunk kb.8éve,a néni nem enged be.Most azt kérte emeljük fel az összeget a duplájára,és közvetlenül neki postázzuk.Közben lehet,hogy az ingatlan már közel nincs olyan állapotban,mint amikor a szerződést kötöttük.Milyen módon tudunk bejutni a házba?És mi történik,ha a bírósági letétbe történő fizetés helyett a néninek utaljuk a pénzt?Természetesen az összeggel nem értünk egyet.Annak tudatában,hogy eddig át sem vette az eddig küldötteket.

Várom válaszát T: Éva

Tisztelt Éva!
Hatóságilag nem feltétlenül lehet elérni, h bejussanak a házba, arra elsősorban a megállapodás szolgálna alapul.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ferenc 29305 számú kérdése
  • 2008-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Családi házban lakom, mely fele-fele részben a szüleim nevén van! Most készülök tartási szerződést kötni édesapámmal, hogy a nevemre kerül az Ő része, de neki haszonélvezetet tennénk rá, hogy érezze van hol laknia. Ez egy gesztus részemről, hiszen Ő a mindenem! Kérdésem: ez csökkenti az illetéket? s mennyivel? Ő 73, én 45 évesek vagyunk!
Másik kérdésem: már több mint 20 éve külön élnek, de mivel megosztható a lakás, így elférünk! a rezsit eddig megosztottuk, de pl. már tavaly édesanyám már nem fizette be a nov. villanyszámlát, amelyiket nekünk kellett befizetni, mert nem akartuk hogy kikapcsolják a villanyt. Most megint nem fizeti be, visszateszi az édesapám postaládájába a számlát. Sajnos az EON nem hajlandó két névre szóló számlát küldeni, /mint pl. a vízmű/ s a számlán édesapám neve áll! Mit lehetne tennünk hogy megoldódjon ez a helyzet? Beszélni nem lehet vele, nem hallgat a józan észre! Már azon gondolkoztunk, hagyjuk hogy kikössék az áramot, s majd mi visszaköttetjük saját részre! Vagy mi van ha egyszerűen nem adunk neki áramot míg be nem fizeti a rá eső részt! Tanácstalanok vagyunk: kérem adjon tanácsot, mit tehetünk jogilag?
Válaszát előre is köszönöm! Ferenc

Tisztelt Ferenc!
1. Igen, csökkenti. Az Ő haszonélvezeti joga az ingatlanrész értékének 20 %-át teszi ki, az illetékre is nagyjából ilyen mértékű csökkenést jelent.
2. Ezek is megoldást jelenthetnek, jobbat magam sem tudok ajánlani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ferenc 29244 számú kérdése
  • 2008-10-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Családi házban lakom, mely fele-fele részben a szüleim nevén van! Most készülök tartási szerződést kötni édesapámmal, hogy a nevemre kerül az Ő része, de neki haszonélvezetet tennénk rá, hogy érezze van hol laknia. Ez egy gesztus részemről, hiszen Ő a mindenem! Kérdésem: ez csökkenti az illetéket? s mennyivel? Ő 73, én 45 évesek vagyunk!
Másik kérdésem: már több mint 20 éve külön élnek, de mivel megosztható a lakás, így elférünk! a rezsit eddig megosztottuk, de pl. már tavaly édesanyám már nem fizette be a nov. villanyszámlát, amelyiket nekünk kellett befizetni, mert nem akartuk hogy kikapcsolják a villanyt. Most megint nem fizeti be, visszateszi az édesapám postaládájába a számlát. Sajnos az EON nem hajlandó két névre szóló számlát küldeni, /mint pl. a vízmű/ s a számlán édesapám neve áll! Mit lehetne tennünk hogy megoldódjon ez a helyzet? Beszélni nem lehet vele, nem hallgat a józan észre! Már azon gondolkoztunk, hagyjuk hogy kikössék az áramot, s majd mi visszaköttetjük saját részre! Vagy mi van ha egyszerűen nem adunk neki áramot míg be nem fizeti a rá eső részt! Tanácstalanok vagyunk: kérem adjon tanácsot, mit tehetünk jogilag?
Válaszát előre is köszönöm! Ferenc

Tisztelt Ferenc!

Amennyiben megköti a tartási szerződést az édesapja tulajdonában lévő fele ingatlanra, ez esetben viszzterhes vagyobátruházási illetéket kell fizetnie az ingatlanrész forgalmi értéke után, melyből levonásra kerül az édesapja haszonélvezeti jogának értéke. Azt úgy kell kiszámolni, hogy a forgalmi értéket el kell osztani 20-al, ez az egy évi tiszta érték , és meg kell szorozni az édesapja életkorához igazodó szorzóval,esetében 4-el. Az így kiszámított összeg képezi az illeték alapját. Tájékoztatom, hogy a tartási szerződét, amennyiben az ingatlanra terjed ki, ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni.
Ami a villanyórát illeti, azt nem tartom jó ötletnek, hogy hagyják kikapcsoltatni az áramot, ugyanis a visszakapcsolás komoly pénzbe kerül. Próbáljanak meg utána járni annak, hogy nem lehet-e műszakilag megosztani az áramellátást és az anyukájának i külön villanyórát csináltatni.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Szabó Zsuzsanna 28937 számú kérdése
  • 2008-10-08

Tisztelt ügyvéd Úr !

Az alábbiakban kérném segítségét!

Édesapám Öröklési szerződést kötött velem. Sajnos azóta elhunyt.
Szeretném tudni, hogy milyen illetéket és milyen mértékben kell fizetni, öröklési illetéken kívül kell-e vagyonszerzési illetéket, vagy egyebet is fizetni és milyen mértékben? Egy 53 m2-es lakóingatlanról ( lakótelepi lakás )és egy 1461 cm3-es gépjárműről lenne szó. A gépjármű üzembentartója 2007 június 20-óta Én vagyok.
Valamint milyen eséllyel támadható meg az öröklési szerződés, egyáltalán megtámadható-e?

Köszönettel és Tisztelettel
Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa! A szerződés támadható, de annak sikerét csak a szerződés ismeretében és a "támadó" álláspontja ismeretében lehet megbecsülni. Az illetékekhez használja az ingatlanjog.hu oldal illetékkalkulátorát.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 28926 számú kérdése
  • 2008-10-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A családunkban egy nagyon érdekes helyzet állt elő és nem tudjuk mit lehet ebben az esetben tenni. Az élettársamnak van egy lánytestvére, az ők kapcsolata teljesen normális volt. A párom kapcsolata a szüleivel viszont egyáltalán nem mondható annak. Gyerekkorától kezdve nagyon durvák voltak vele a szülei, amikor 18 éves lett, az anyja kijelentette a lakásból, mert nem tetszett neki a párom akkori barátnője (pedig főleg a szülők szerették volna hogy ők összejöjjenek). Ettől függetlenül a párom később is tartotta velük a kapcsolatot, egy időben rendszeresen járt hozzájuk, de szinte soha nem volt hozzá egy jó szavuk. A pohár 6 évvel ezelőtt telt be nála, amikor engem be akart nekik mutatni, közölték vele a szülei, hogy nem kiváncsiak rám és hogy én majd biztos elszedem a Zoli pénzét. (Azért hozzátenném, hogy én jobb anyagi háttérrel rendelkezem mint ő, tehát nem tudom, hogy ezt honnan szedték főleg úgy, hogy engem még soha életükben nem láttak). Mindegy, én ennek ellenére minden évben karácsonykor feladok nekik egy képeslapot kettőnk nevében. A párom huga mindíg érdekesen viselkedett, neki központi dolog a pénz kérdése. Nem állnak túl jól anyagilag, van egy férje meg egy gyereke de a házasságuk is totál romokban hever. Amikor mi mentünk a barátainkkal valahova , elhívtuk őket is és nagyon sok mindenben segítettük nekik. A párom már egy ideje úgy érzi, hogy a testvére valamit kavar a háta mögött. Megszereztük a szüleik lakásának a tulajdoni lapját és látjuk rajta, hogy 2007. decemberében a huga lett bejegyezve 1/1 arányban tulajdonosként, a szülők pedig haszonélvezők lettek a lakásban (addig a lakás a 2 szülő nevén volt) és ezt úgy csinálták meg, hogy a párom hugával eltartási szerződést kötöttek. Mondanom se kell, mennyire megdöbbentünk. Az lenne a kérdésem, hogy ez szabályos-e és egyáltalán lehet-e ilyet csinálni ugyanis egyértelmű, hogy azt azért csinálták, hogy a páromat kihagyják az esetleges örökségből.
Azt még hozzátenném, hogy a párom nem bűnöző, nem volt börtönben és soha még egy légynek sem tudna ártani, tehát erre nem tudnak hivatkozni hogy emiatt hagyták őt ki.
Vajon az az ügyvéd aki megírta nekik a szerződést, tudott arról, hogy van egy testvér is? Nem kellett volna a páromat is megkérdezni arról, hogy nem akar-e beszállni a tartásba?
Kérem segítsen, mert nem tudjuk, hogy lehet-e ezzel a helyzettel kezdeni valamit!
Válaszát előre is köszönöm!
Ildikó

Tisztelt Ildikó!
A történtek jogszerűek, maximum csak erkölcsileg lehet negatív véleményt formálni róla. A szülők dönthettek ezen szerződés megkötése mellett, és sem nekik, sem a a testvérek nem kellett megkérdezni a másik testvért, és a másik testvérnek sem lett volna lehetősége a szerződés megakadályozására.
Az ügyvéd közreműködése sem kifogásolható.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Margita 28901 számú kérdése
  • 2008-10-05

Tisztelt Ügyvéd Úr, köszönöm a válaszát, de a második részére (miszerint : mi a teendő akkor, ha vannak gyermekei az eltartottnak és esetleg ők nem egyeznek bele, de a szülő ragaszkodik a szerződés megkötéséhez?) nem kaptam meg a választ.
Köszönettel: M

Tisztelt Margita!
A gyermekeknek nincs lehetőségük megakadályozni a szerződést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Margita 28898 számú kérdése
  • 2008-10-05

Tisztelt Ügyvéd Úr / Asszony !
A kérdéseim a tartási szerződéssel kapcsolatosak. Amennyiben az eltartottnak vannak gyermekei, rokonai, kizáró ok lehet-e ez a szerződés megkötése szempontjából, (ha nem, mi a teendő ilyenkor? A másik: lehet-e egyidejüleg két személlyel is kötni t. szerződést? (ugyanis összevesztek rajtam).
Köszönettel: M

Tisztelt Margita!

1. Nem kizáró tényező a "rokonság".
2. Lehet két - vagy több - tartási szerződést is kötni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: