Hozzászólások

  • Péter 30008 számú kérdése
  • 2008-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vásároltam egy új építésű lakást Bp.X.kerületében. A lakás műszaki átadása 2008.nov.20-án megvolt. Kérdésem az lenne, hogy a beruházó mennyi idő múlva köteles beadni a lakhatási engedély kérlemet az Ökormányzathoz.
A beruházó megállapított egy közös költséget, amit nekem neki kellene megfizetnem(?).
Jogszerű-e ez?
Köszönettel:
Péter

Tisztelt Péter!
A szerződés ismerete nélkül nem tudok biztos választ adni, de az engedély iránti kérelmet már be kellett/lehetett volna adni, a közös költség kapcsán viszont ismét csak a szerződésre és az alapító okiratra tudok "mutogatni".
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 29945 számú kérdése
  • 2008-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Családi házamat szerettem volna eladni,már adásvétel is született,sőt a vevő is széljegyzeti bejegyzésre került a bankhitel miatt. Az értékbecslő jelentése után fénykép alapján szerkezethibásnak mondták ki a házat, a bank nem ad kölcsönt a vevőnek. A ház értéke nincs közölve, de jóval áron alól adtam volna,mivel sűrgős lett volna az eladás. A vevő rendelkezik önerővel,vagyis csak a kétharmadát kérte volna hitelből.Kérdésem: a bank minősítheti-e ilyen formán a házat,dönthet-e úgy,hogy a ház nem hitelképes függetlenül a valódi értékétől?Mint eladónak ilyenkor mi a teenőm,hiszen én nem a bankkal kötöttem szerződést,vissza kell adnom ezesetben a foglalót?A házat ismert állapot után akarta megvenni a vevő ,semmit nem fedtem el.

Kedves Katalin!

Ez két külön meder. Amennyiben a vevőnek lett volna készpénze, a bank nem került volna képbe. Így viszont a bank kockáztat, amikor kihelyezi a hitelt, esetleg olyan ingatlan fedezettel, ami mögött az ingatlan szerkezet hiba miatt nem lesz forgalom képes, vagy életveszélyt okozhat. A pénzintézet saját hatáskörben dönti el, hogy elfogajda-e fedezetül a felajánlott ingatlant vagy nem, így azt tudom javasolni, hogy módosítsák a szerződést, és kíséreljék meg más pénzintézettől felvenni a hitelt. Amennyiben vissza állítják az eredeti állapotot, a foglalót vissza kell fizetnie.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Réka 29872 számú kérdése
  • 2008-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő a helyzetünk:
2005- ben költöztünk egy új építésű társasházba, ahol a kivitelező elhanyagolta a garanciális javítások egy részét(külső- belső). Néhány lakónál repedések jelentkeztek, amelyet már több szakértő látott és egyöntetűen azt mondják, hogy nem szerkezeti hiba, hanem a ház mozgásából adódik.
Ez a néhány lakó azonban ezt nem fogadja el. Jelenleg egy igazságügyi szakértő bevonását tervezik, majd bíróságra készülnek az üggyel. Mi is azt szeretnénk, ha ezek a hibák (amelyek nagy valószínűséggel kőműves munkával helyreállíthatók) meg lennének csinálva, de nem szeretnénk bíróságra menni. Egyrészt, mert szerintünk nem akkora nagyságú hibákról van szó, másrészt nem szeretnénk egy több évig tartó,kétséges kimenetelű, költséges ügybe verni magunkat. Egyébként a kivitelező a mi lakásunkban az összes garanciális kötelezettségének eleget tett.
A fő hangadó érték csökkentté szeretné nyilváníttatni a lakását (a repedés miatt), amellyel véleményem szerint mindannyiunk- egyébként jó minőségű - lakásának is csökkenti az árát és eladási esélyét. A közgyűlésen rendszeresen csak az a néhány lakó vesz részt, aki támogatja az ügyet,így aztán rendszeresen mellette szavaznak, mi pedig fizetünk.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy miképpen lehetne elkerülni a továbbiakban, még több szakértő kifizetését (miközben a közgyűlés megszavazza)?
Másrészről pedig, hogy amennyiben a lakók egy része úgy dönt, hogy perre viszi az ügyet, hogyan, mi módon lehet ezt elkerülni? Kényszeríthetnek-e arra egy közgyűlési határozattal, hogy akaratom ellenére részt vegyek egy peres eljárásban és fizessem annak költségeit?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel,

Réka

Tisztelt Réka! A lakások kapcsán egyedileg kell pert indítani és vinni, esetleg a közös tulajdonú ingatlanrészek vonatkozásában lehet felperes a társasház (közgyűlés). Az esetleges értékcsökkenés semmiylen hatással nem lesz az eladási esélyekikre és még kvésbé az eladási árakra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tom 29867 számú kérdése
  • 2008-12-10

Tiszteletem!
Következő problémára szeretnék választ kapni.
Új építésű társasház.80% ban eladott lakásokkal.Az eladó a lakások átadása után kijelentette hogy ő fogja a kommunikációs szolgáltatást végezni és a kábel tv és a telefonvezeték az ő tulajdonát képezi a lakáson belüli csatlakozóaljzatig..
A közös helyiségben a lépcsőházban levő illetve a lakásokba bejövő vezeték használatáért bérleti díjat akar kérni más szolgáltatótól.
Megakadályozva ezzel hogy más szolgáltató bejöjjön . Ráadásul három hónapja a lakások átadása óta nincs semmilyen szolgáltatás. Az adásvételi szerződésben az szerepel hogy a lakások tv/telefon csövezve vezetékezve kerülnek átadásra. Nincs semmilyen kitétel hogy az eladó fog szolgáltatni (erről ma letett mert hivatkoztunk a Hírközlési Törvényre) illetve a tulajdonában marad a vezetékhálózat. Most a hálózat vélt tulajdonjogával tart be.Mindenképp azt szeretné hogy vele kössenek szerződést a lakók.
Lakhatási engedély még folyamatban.
Van valamilyen jogszabály amire hivatkozással felléphetünk az eladó/építtető ellen?
Mit lehet ellene tenni?
Előre is köszönöm a választ.

Tisztelt Tom! Látni kellene az adásvételi szerződést, abban lehet a válasz a kérdésére.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 29809 számú kérdése
  • 2008-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni egy ingatlan garanciális igény ügyében.
2003-ban vettünk egy tetőtéri lakást, amiben csak 2005-ben kezdtünk el lakni. Folyamatosan jelentkeztek "szigeteléssel " kapcsolatos problémák, amelyet először saját magunk próbáltunk orvosolni(szobák falainak belső szigetelése 4cm-es hungarocellel, majd a tetőtéri ablakok üvegeinek kicserélésével, de sajnos ez nem segített).Most tudomásunkra jutott, hogy a fűtés és ezzel kapcsolatos hideg (és a penészedés az ablakok körül)problémáját az okozza, hogy az építtető az ablakok körüli sziigetelést teljesen kihagyta. Levélben kértük, hogy vizsgálják ki és garanciálisan javítsák ki ezt, de erre azt a választ kaptuk, hogy" a panaszomat érdemben kivizsgálni nem tudják, mert a lakásra vonatkozó jótállási idő már lejárt".
Kérdésem az lenne:
-Hány év a jótálás ebben az esetben?
- Mi az, amit mi ebben az esetben tehetünk ez ügyben?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Csaba

Tisztelt Csaba!
A jótállás idôtartama az átadás-átvételi eljárás befejezésének idôpontjától számított három év.
Tisztelettel
dr.Szegedi Zsolt ügyvéd
4400 Nyíregyháza, Iskola u. 3.
+36 30 289 2889

mail@drszegedi.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 29807 számú kérdése
  • 2008-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Új építésű ingatlant vásároltam, aminek a kivitelezése nem készült el időben. Volt műszaki átadás (jegyzőkönyv...), ami már szintén késve történt. Azonban ehhez volt kötve a módosítási díj 30eFt megfizetése lakás 16M Ft. Ezt, tekintettel a késedelemre nem fizettem ki. A használatbavételi engedélyt mostanában kapták meg én kértem a ködbért, de azt mondták nem jár, fizessem meg a 30eFt-ot és megkapom a lakást. Azt szeretném megtudni, hogy elesek-e a ködbér igénytől, ha kifizetem a 30eFt, hogy a lakást megkapjam és ezután követelem a ködbért?

Köszönettel,
Zoltán

Tisztelt Zoltán! Ha a szerződés lehetővé teszi a kötbér alkalmazását, és arról nem mond le, akkor azt az átvételtől függetlenül a későbbiekben is követelheti.Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Balázs 29805 számú kérdése
  • 2008-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Műszakilag átadható -e egy lakás, ha még nincs bekötve a gáz? Építési engedély szerint gáz fűtés lesz az épületben (ez a gáz kazán biztosítja a melegvizet is), de ki van építve egy kémény, ami által a vegyes tüzelés is megoldható.

A gáz bekötés igénylését a vállalkozó intézte a nevemben, tigáz viszont válaszolt, hogy a téli időszak miatt nem tudnak rácsatlakoztatni az elosztó hálózatra.

Ebben az esetben a csúszás miatt igényt tarthatunk a kötbérre? Ugyanis a vállalkozó tudott arról, hogy a gáz bekötés ügyintézése idő igényes és nekünk azt mondta (sajnos nem vetettük papírra), hogy ő elintéz mindent.

Segítő válaszát előre is köszönöm!
Balázs

Tisztelt Kérdező!

Ahhoz, hogy kérdésére részletes és pontos választ tudjak adni, szükséges lenne látni a vállalkozó és az Önök között létrejött vállalkozási szerződés rendelkezéseit.

Általánosságban leszögezhető, hogy amennyiben a lakás fűtése kizárólag gázfűtéssel oldható meg, nyilvánvalóan műszakilag nem tekinthető késznek, ha a gázbekötés még nem valósult meg.

Ennek ellenére, ahhoz, hogy a kötbér igényükről, illetve egyéb kérdéseiről pontosan és megalapozottan nyilatkozni lehessen, látni kellene a vállalkozási szerződés rendelkezéseit, hiszen ennek alapján lehet azokra válaszolni.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Rozália 29658 számú kérdése
  • 2008-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!!
Lakást vásároltam egy újépítésű lakótömbe Bp.-en melynek az átadási határideje dec.31 +4hó eddig nem kell kötbért fizetni a szerződés szerint. A TV ügyvédje műsorban mutatták ezt az építkezést (vállalkozó ki fizetésének elmúlasztása miatt) melybe már 5O%-ot befizettem. Mit lehet tenni ilyenkor fizessem tovább a következő részletet??vagy mit csináljak??Kérem segítsen már most is fizetni kellene.

Tisztelt Rozália
Az adásvételi szerződés ismeretében lehetne meghatározni az Ön helyzetét, lehetőségeit, így ezen a fórumon nem tudok segíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Reni 29611 számú kérdése
  • 2008-11-20

Kedves Ügyvéd Úr!
Férjemmel új építésű ingatlant szerettünk volna vásárolni. Meg is találtuk az általunk megfelelőnek ítélt ikerházfelet, melynek építése most kezdődött. 2009. májusi átadással költözhettünk volna. Az építési vállalkozóval tárgyaltunk, cégadatait leellenőriztük, az építkezést megnéztük, ügyvédje elfaxolta az előszerződés tervezetet, minden jól alakult mindaddig, amíg ki nem derült hogy az előszerződés aláírását nagyon sürgeti a vállalkozó és nem adott időt annak áttekintésére és saját ügyvédünkkel történő átnézésére. Valamint a szerződés tervezetben olyan iratokra hivatkozott, amiket mi még nem is láttunk. Ekkor úgy döntöttünk, hogy nem vásároljuk meg az ingatlant. SEMMIFÉLE szerződést NEM kötöttünk, de még az elején 200 ezer forintot előzetesen átadtunk a vállalkozónak, amit bevételi pénztárbizonylattal nyugtázott. Ezt arra a célra adtuk, hogy vásárlási szándékunk "komolyságát" igazoljuk. Az összeg beleszámított volna a 10% foglalóba. A bevételi pénztárbizonylat szöveg mezőjébe helyrajzi számot és "foglaló" címet tűntetett fel az eladó. Mivel semmiféle szerződést nem kötöttünk, semmilyen dokumentumot nem írtunk alá és fenti okok miatt elálltunk a vételtől és a szerződéskötéstől, így visszakértük a 200 ezer forintot, melynek visszafizetését a vállalkozó megtagadta, mondván, hogy "ez foglaló és nem jár vissza". De férjemmel utánnajártunk és úgy tudjuk, hogy csak akkor számít foglalónak a foglaló, ha elő/szerződéskötés is történik... egyébként nem.

Tisztelettel kérem Ügyvéd Urat, hogy válaszával segítsen, mik a lehetőségeink? Forduljunk-e ügyvédhez? Igazunk van-e? Visszajár-e az összeg?

Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Tisztelt Reni!
Foglaló érvényes előszerződés vagy szerződés keretében köthető ki és fizethető, a pénztárbizonylat és a szóbeli megállapodás nem minősül ilyennek, így a foglalót jogosan követelik vissza.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • K. Antal 29374 számú kérdése
  • 2008-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem Ön felé, hogy ha a már 7 éve tulajdonomban lévő lakóingatlanomat eladva (~8M Ft), egy új építésű (vállalkozótól vásárolt, ~18M Ft-ért) lakóingatlant vásárolok - adófizetési kötelezettségem ha jól tudom nem keletkezik -, akkor a 18-15=3M (15M-ig illetékmentes) utáni 6% illetékfizetési kötelezettségem vagy a vásárolt és 1 éven belül eladott lakóingatlan különbözeti értéke utáni 2% ill. 4M utáni 6% illetékfizetési kötelezettségem keletkezik? A kettő közül választani lehet? Nyílván az első lehetőség számomra kedvezőbb.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Antal! Adófizetési kötelezettsége nincs. Az illetékkedvezmények közül pedig választhat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hegedűs Adrienn 29299 számú kérdése
  • 2008-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy hónappal ezelőtt lefoglalóztunk egy ikerházat, melynek átadása 2009. őszén lesz. Eddig még konkrét szerződést nem írtunk alá, hanem egy vételi szándéknyilatkozatot, amely tartalmazza a foglaló összegét valamint a ház főbb paramétereit, fizetési ütemezést. Csatolva hozzá megkaptuk a tervrajzokat. A tervrajzra kézzel ráírták, hogy a ház alapterülete várhatóan 1,5 m2-el csökken, ezt tudomásul vesszük. Majd aláírtuk, anélkül, hogy bármit szóltunk volna vagy kértünk volna cserébe.
Tegnap megkaptuk a végleges, módosított tervrajzot, ám ezen már 2.68 m2 a ház alapterületének csökkenése. A ház ára pedig, hogy ugyanannyi maradjon, emelték a m2 árat. Kérdésem az lenne, hogy kérhetem-e a 2.68-1.5 = 1.18 m2 árat, vagyis, hogy annyival csökkenjen a ház ára? A foglalónál a 1.5 m2 csökkenést még szó nélkül elfogadtuk, de ez már majdnem a duplája.
Ha nem engednek az árból emiatt, és nem írjuk alá a végleges szerződést, akkor visszakaphatjuk-e a foglaló összegét? Hiszen csökkentették a ház alapterületét. Illetve mit tudunk tenni ebben az esetben? Minden változtatást el kellene szó nélkül fogadnunk?
Az számít-e, hogy a foglalózás pillanatában még nem volt jogerős építési engedélyük? Mert ezek szerint nem volt, bár nekünk azt mondták, hogy van.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Hegedűs Adrienn

Tisztelt Adrienn!
Az építési engedély meglétének nincs jelentősége, az érdemi válasz pedig az aláírt okirat tartalmától függ elsősorban, de valószínűsíthető, hogy lehet elállási joguk, ill. jogosultak akár a foglaló kétszeresét is visszakövetelni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágota 29297 számú kérdése
  • 2008-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben az új ingatlant nem veszem birtokba (mivel a használatbavételhez szükséges feltételek (közüzemi csatlakozások üzemszerű és biztonságos bekötését tanúsító hatósági engedélyek, mint pl. TIGÁZ, Kéményseprők, ÉMÁSZ, Vízmű, akik előzetesen műszakilag átveszik az ingatlant, és erről tanúsítványt állítanak ki) nem biztosítottak), köteles vagyok-e a teljes vételár fennmaradó részét kifizetni (ami a birtokbavétel feltétele)? A fennmaradó részletet kell-e kifizetnem vagy a szerződésben megállapított kötbérrel csökkentett utolsó részletet?

Tisztelt Ágota!
A válasz attól függ, hogy az utolsó részlet fizetése mihez van kötve: időponthoz, feltételekhez stb.
A kötbér kapcsán is hasonló a helyzet, de elvileg nincs akadálya a beszámításnak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dóa 29201 számú kérdése
  • 2008-10-26

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Társasházi lakás műszaki átvétele előtt állunk. A lakás nagyjából kész, de a társasház és az emeleti lakás bejárata közötti közös területen még építési tevékenység folyik, pl. a bejárat, a lépcsőház burkolata, a lift hiányzik, stb. Mivel a lakáson túl az ingatlan egy meghatározott része is tulajdonunkba kerül, nem kívánjuk a műszaki átadásról szól jegyzőkönyvet aláírni addig, amíg a ház el nem készül. Kérdésem, s fenti okokra hivatkozva jogosan megtagadható-e a műszaki átvétel.

Köszönettel

Dóra

Tisztelt Dóra!
A szerződést is ismerni kellene a korrekt válaszhoz, de jogosnak érzem a felvetését, és az aláírás megtagadását, még akkor is, ha prognosztizálható, hogy a beruházó nem fogja osztani az álláspontját.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • lajos 29144 számú kérdése
  • 2008-10-21

Tisztelt Válaszadó!

Kérdezném: Ha a mellettem álló telekre egy két emeletes társasház épül,ablakokkal és teraszajtókkal énfelém,mivel a kerítéstől több mint három métert elhagytak akkor kérhetek e olyan magas kerítést az építtetőtől, ami eltakarja az épület legmagasabb olyan ablakát amiből ha akarnak sem tudnak az udvaromba belátni? ( Ha az akár öt méteres is lehet.)

Én már 5 éve lakom a jelenlegi házamban,és ezidáig egy olyan ingatlan állt a szomszédságomban aminek nem voltak felém nyílászároi.
Tehát a magánéletem úgymond zavartalan volt. ( Ezért vesz az ember kertes házat ) Ennek a kerítésnek megépíttetésével van e jogom arra,hogy a magánélet sérthetetlensége továbbra is megmaradjon?

Tisztelt Lajos!
Az 5 m magas kerítést kizártnak tartom, arra a hylei építési szabályok nem fognak engedélyt adni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szabó László 29060 számú kérdése
  • 2008-10-15

Tisztelt dr.Nagy Zoltán!

Egy olyan jogi kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy ingatlan adásvételünk, melyben mi vagyunk az eladó cég és van egy hölgy vásárlónk. Az adás vétel tárgya egy Dunakeszi belterületen lévő ikerház fele.
Az utolsó vételár rész kifizetésének határideje már lejárt. A hölgy nem hajlandó addig kifizetni, amíg az általa kifogásolt javításokat el nem készítjük. Olyan kifogásokat is emelt, amelyeket már 5 éve nem engedélyez az Építési Hatóság és egyébként is teljesen alaptalan. Így már független szakértő véleményezését kellett kérjük. Mivelhogy lejárt a szerződésben meghatározott idő, nem minősül-e szerződés szegésnek részéről, hogy visszatartja a vételárat?
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel:
Szabó László

Tisztelt László! A jelek szerint igen, de biztosat csak a szerződés ismeretében tudnék mondani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: