Hozzászólások

  • Géza 30040 számú kérdése
  • 2008-12-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném segítségét kérni a jelzáloghitelek "működésének" megértetésével kapcsolatban.
Ha van egy ingatlan, 0% önrész melletti jelzáloghitellel. A fedezet az ingatlan.
Az ingatlan értéke (egyszerűség kedvéért) 10M HUF.
A lakásra deviza hitelt vettem fel. A válság miatt a devizahitel mértéke (tőketartozás visszaszámításával forintra) 15M forintra növekedett. A bank időközben megnövelte a kamat (5,9 -> 7,25%) és a kezelési költség (0,6 -> 2,5 %) értékét, így a törlesztő részlet 65.000 -> 110.000 forintra változott.
Kérdéseim:
1. ha a fizetést elmulasztom s a lakás eladásra kerül, akkor a 10-15 =5M forint értékkülönbözetet a bank követelheti rajtam?
A bank a fedezeten túl is támaszthat követelményeket?
2. a bank felajánlotta a tartozás EUR-ra történő váltását, adóstárs bevonásával. Kérdésem az, hogy az adóstárs felelőssége milyen mértékű?
Az adóstárs (az én nem fizetésem esetén) milyen mértékig súlytható (akár az Ő ingatlanát is "veszélyeztetem")? (visszautalva az előző problémára, miszerint a forint gyengült, az ingatlan piaci értéke a kölcsön értéke alá eset)?

Szeretném látni a pesszimista világkép esetén előálló helyzetet.
Természetesen a hitel visszafizetése a cél, csak szeretném látni az esetleges negatívumokat is.

Köszöm előre is válaszát.

Tisztelt Géza!
1. Igen, a teljes tartozás követelhető Önnel szemben - akár a fedezeten túlmenően is.
2. Az adóstárs felelőssége az adóssal egyenértékű, praktikusan Ő is adósnak minősül, azaz a saját vagyonával is felel.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Pál 30034 számú kérdése
  • 2008-12-29

Üdvözletem.A kérdésem a következő lenne.Van egy ingatlanom jelzálog alatt.Szeretnénk felvenni hitelt bővitésre.Kérdezném,hogy lehett-e két jelzálog egy ingatlanon?

Tisztelt Pál!
Elvileg igen, a kérdés csak a hitel(ek) nagysága és az ingatlan értéke, azaz a bank csak akkor fog újabb hitelt nyújtani, ha az ingatlan értéke akkora, hogy még a második hitelre is kellő fedezetet biztosít. Nagyobb eséllyel indulnak, ha ugyanattól a banktól akarnak felvenni újabb kölcsönt, mint az elsőtől.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 30021 számú kérdése
  • 2008-12-28

Tisztelt Ügyvédnő!
1. Van egy behajtási ügyem a bírósági végrehajtónál, azt a tájékoztatást kaptam, hogy a szociális járadékból nem vonható le a tartozás, csak a gyermektartási díj. Helyes volt a válasza?
2. Előre láthatólag hosszú időt vesz igénybe, melyet 5 évenként kérelmezek. Az egészségi állapotom igen rossz, szeretném kérdezni, hogy ezt a követelelést érvényesítheti-e az örökösöm az adóssal szemben?

Tisztelt Sándor! Mindkét kérdésére igen a válaszom, azonban ezúton jelezni kívánom, hogy amennyiben felmerült kérdése az ingatlanjogot nem érinti, úgy a jövőben nem áll módomban rá válaszolni. Megértését előre is köszönöm.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • anett 30013 számú kérdése
  • 2008-12-27

Tisztelt Ügyvédúr!Kérdésem az lenne,hogy szeretném a férjemre iratni az előző házasságomból szerzett 1/2 tulajdonhányadomat,valamint az édesapám után örökölt 1/8 részemet.Mindkét részen végrehajtási bejegyzés van egy korábbi kezességem miatt.Lehetséges ez igy?Ha igen milyen jogcimen?Ajándékozás,vagy adás-vétel?Melyik járna kevesebb kölséggel,és mennyi ennek az átfutása?Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Anett! A bejegyzett végrehajtási jog nem akadálya az átruházásnak, de a végrehajtási jog természetesen az átruházást követően is fenn fog maradni. Azt, hogy milyen jogcímen olcsóbb az átruházás, az ingatlan értéke határozza meg. Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 30003 számú kérdése
  • 2008-12-26

Tisztelt ügyvéd úr! egy kérdéssel fordulok önhöz. A gyerekeim nevére vettem meg a lakást, de haszonélvezetem van rajta. A fiam lakik benne, de azóta nem fizeti a számlákat és most Bírósági végzést kapott.Kérdésem, hogy el lehet a fejem felől jelzálogosítani?, mivel hitel fedezetként is jelzálog van rajta amit én fizetek rendesen. kérem, ha ebben érdemleges választ tudna részemre adni azt nagyon megköszönöm. TISZTELETTEL: Erika

Tisztelt Erika! Amennyiben a hitel nyomán bejegyzett zálogjogot nem biztosítja elidegenítési és terhelési tilalom, úgy újabb zálogjogot is rá lehet terhelni az ingatlanra - ami egyébként akár a kölcsönszerződés felmondási oka is lehet. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Réka 29998 számú kérdése
  • 2008-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a válásommal kezdődik.Nem akar a férjem könnyíteni az életemen ezért mindent megpróbál.Van a férjem és az édesanyja tulajdonában egy családi ház.Megterhelték 6.5 millió hitellel(szabadfelhasználású).Az anyósom az adós a férjem mint dologi adós szerepel a hitelben.Engem mint élettársat feljegyeztek egy széljegyzetben.Letagadták a gyerekeket és,hogy házasok vagyunk.Azzal próbálkoznak,hogy rám terheljék a hitelt,vagyis,hogy fizessem én a törlesztést.Legalábbis ezzel fenyegetőznek.Lehetséges ez,hogy engem ez terhelhet? Megköszönöm előre is válaszát. Tisztelettel

Tisztelt Réka! Ön csak abban az esetben felel a hitel visszafizetéséért, ha adósként, adóstársként vagy kezesként aláírta a bankkal kötött szerződést. A "dologi adós" csak azzal a vagyontárggyal felel, amit fedezetül felajánlott. Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 29941 számú kérdése
  • 2008-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő: szeretnék tulajdonrészt szerezni egy olyan ingatlanban, melyre jelzálog jog van bejegyezve és a földhivatali nyilvántartás szerint elidegenítési és terhelési tilalom is van rajta. A bank beleegyezését adja-e az ügylethez, ha igen, az eladóval kötött szerződésnél mire figyeljek? Amennyiben az eladó nem tudja fizetni a hitel törlesztő részleteit, nekem, mint résztulajdonosnak keletkezik fizetési kötelezettségem?

Kedves Tünde!

A jelzálog jogosult hozzájárulása szükséges a tulajdonos változáshoz. Ha ő nem járul hozzá, akkor nem jegyzi be a földhivatal. Kockázatos az ilyen vásárlás, mert végső esetben, amennyiben az adós nem fizet, a felajánlott ingatlant is megszerezheti a jelzálogjog jogosultja, azaz ön fizet egyszer azért, hogy a tulajdonjogot megszerezze, másodszor azért, hogy nem fizetés esetén tehermentesítse az ingatlant, vagy a jelzálog szerződés szerint közvetlen végrehajtással a jelzálogjogosult birtokba is veheti az ingatlant.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Mariann 29861 számú kérdése
  • 2008-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakásunkra felvett hitelt kiváltani szerettük volna egy másik banki hitellel. A folyósítás a bank szerint október 7.-én kezdődött, hozzánk viszont 13.-án érkezett az összeg, mikor a válság miatt már jelentősen változott a CHF árfolyama. Jogos, hogy a bank a 7.-i árfolyamon számol, ha az összeg nyilvánvalóan nem akkor lett utalva, csak a bank procedurája ilyen hosszadalmas? Valamint mindezek után az első törlesztés után már levelet kaptunk rendkívüli kamatemelésről, holott 6 hónapos kamatperiodussal íródott a szerződés, ez jogos eljárás? Így csaknem 30000Ft-tal emelkedett a fizetendő törlesztés egyetlen hónap után!
Válaszát várom!Üdv.

Tisztelt Mariann! A kölcsönszerződés ismeretében lehetne választ adni a kérdésére, nem tartom kizártnak, hogy a bank eljárása jogszerű és indokolt, de az ellenkezőjét sem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Panni 29714 számú kérdése
  • 2008-11-27

2008.10.22-én levélben értesített a monori földhivatal , hogy végrehajtási jogot jegyeztek be lakóingatlanomra, melynek élettársam halála után haszonélvezője vagyok, és 4/8 részben tulajdonosa.
A végrehajtási jog bejegyzése az 1/8 tulajdonnal rendelkező / volt élettársa leánya/ örökös ki nem egyenlített számlája miatt került a tulajdoni lapra.
A végrehajtó iroda az alábbi tájékoztatástadta:
ilyen esetben nem kell a többi örökös hozzájárulása a bejegyzéshez, a jelenleg fennálló tartozás 150/e forint de 2 millió ft összeghatárig is terhelhetik az ingatlant
kérdésem : valóban nem kell hozzájárulni a tuladoni lapon szereplő többi örökösnek a bejegyzéshez?
a fizetési kötelezettségét elmulasztó 1/8 tulajdonrésszel rendelkező örökös miatt a többi tulajdonos is hátrányt szenved az ingatlan eladása esetén?
saját lakása is van , miért nem arra terhelik?
milyen összeg erejéig terhelhető az ingatlan?
mit tanácsol, mit lehet ilyen esetben tenni a többi tulajdonosnak?
várom válaszát, köszönettel JP

Tisztelt Panni!
Jogos az eljárás.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Márta 29698 számú kérdése
  • 2008-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy ingatlanunk a férjemmel 1/2-1/2 arányú tulajdonosok vagyunk, de az anyósom haszonélvezeti jogosult. Személyi hitelt vett fel anyósom, nem jelzálog alapút, és már nem tudja fizetni. Megterhelhetik végrehajtási joggal az ingatlant ha nem fizeti ki a tartozását?

Tisztelt Márta!
Feltételezem, hogy az ingatlant nem terheli jelenleg zálogjog. Ez esetben az ingatlanukat nem fenyegeti veszély, mivel a haszonélvezeti jog nem terhelhető, nem forgalomképes jog.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lejla 29695 számú kérdése
  • 2008-11-26

Tisztelt Hölgyem!

Jelenleg a férjemmel 50-50% tulajdonrészünk van egy kaposvári családi házban, melyen jelzálogjog is fennáll. Az ingatlan értéke kb. 40 millió forint a jelzálog pedig 7,5 millió forint. A férjem egy Kft. ügyvezetője, amely cég beruházási hitelt igényelt. Azonban a bank a folyósítást ahhoz köti, hogy az ügyvezetők készfizető kezességet vállaljanak a cég által felvett hitelre. Azt szeretném tudni, ha valamilyen oknál fogva a cég mégsem képes visszafizetni a tartozását és a bank a készfizető kezesektől kíván kielégítést kapni, akkor a jelzálogjoggal terhelt ingatlant el tudja e idegeníteni?

Kedves Lejla!

Készfizető kezesség esetén, ha az adós nem fizet, a kezeseknek kell helytállnia. A közjegyzői okiratba foglalt jelzálogszerződés alapján bírósági végrehajtásnak van helye.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@axelero.hu

Közösségi oldal:


  • Noémi 29662 számú kérdése
  • 2008-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A mi esetünk elég súlyos,a testvéremék vettek egy kertes házat hitelre,mivel nem volt elég fedezet 2 millió Ft jelzálogként rákerült a szüleim házára.Már 2 éve fizetik és most felmondta a bank a jelzálog szerződést,arra hivatkozva,hogy augusztus óta nincs befizetve rendesen a törlesztőrészlet.Kértük az ügy kivizsgálását és a hitel helyreállítását.Beküldtük az igazoló szelvényeket is,hogy bizonyítsuk valóban megtörténtek a törlesztőrészletek befizetése.Kérdésem a következő:Ha a bank kivizsgálja az ügyet,visszaállíthatja a hitelt?Vagy erre már nincs lehetőség és kikell fizetni a jelzálogot?Ha nem tudjuk egy összegben kifizeetni, elárverezheti a házunkat?
Várom mielőbbi válaszát!Tisztelettel:Noémi

Tisztelt Kérdező!

Jelzáloghitellel kapcsolatos levelével keresett meg a napokban.
Kérdésére az alábbi választ tudom adni:

Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy a kérdés pontos megválaszolásához feltétlenül szükséges lenne az Önök által kötött szerződés rendelkezéseinek pontos ismerte.
Ennek hiányában csak azokat a jogi rendelkezéseket tudom Önnel ismertetni, ami abban az esetben érvényes ha Önök a szerződésben eltérően nem rendelkeztek.

Abban az esetben, ha Önök valóban határidőben törlesztették a hitel részleteit, s ezt a befizetést igazolni is tudják, a hitelintézet nem jogosult arra, hogy a szerződést egyoldalúan felmondja, s a hátralévő részleteket egy összegben esedékessé tegye.
Így abban az esetben ha Önök igazolni tudják, hogy a szerződést nem szegték meg, véleményem szerint nemcsak hogy visszaállíthatja, hanem köteles is visszaállítani az eredeti szerződési feltételeket, s abban az esetben ha nem követtek el szerződésszegést, nem kötelezheti Önöket a fennmaradó részlet egy összegben való törlesztésére.

Levelem végén szeretném azonban még egyszer hangsúlyozni, hogy a fent leírtak abban az esetben érvényesülnek, ha a szerződés eltérő rendelkezést nem tartalmaz, s a pontos válasz megadásához mindenképpen szükséges a szerződés rendelkezéseinek ismerete.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 29637 számú kérdése
  • 2008-11-22

Tisztelt Ügyvédnő!
Vettem egy házat,aminek a 40%-át én fizettem, 60%-ra pedíg CHF-os hitelt vettem föl. A tulajdonjogra való bejegyzés rendben, viszont a jelzálog / lehet, hogy csak az én tájékozatlanságom / de nekem nem teljesen érthető. A szerződésben szereplő összeg 280000 CHF amit alá is írtam mert azt modták ne ijedjek meg mert 15%-ot ráhagytak az árfolyam ingadozás miatt, hogy legyen a számlán megfelelő mennyiségű pénz. A pénzt át is utalták, de 220000 CHF-ot. Kaptam a banktól egy értesítést is hogy a kölcsön összege 220000 CHF. Viszont meglepődtem amikor a tulajdoni lapra 280000 CHF-ot jegyeztek be, hisz ez nem fedi a valóságot. Reklamáltam is a bankba de azt mondták nyugodjak meg ez csak egy technikai szám , mert ez van a szerződésben aláírva, de a bank nyílvántartásába szereplő 220000 CHF a tényleges tartozás, ha ezt kifizetem törlik az ingatlannyílvántartásból. Tényleg megnyugodhatok, nem kellene most a banknak kijavítani ? Még van fellebbezési időm, vagy jó ez így, nagyon sok pénz a külömség.
Köszönöm válaszát, sikerekben gazdag munkát kívánok . Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!

A kölcsönszerződés és a zálogszerződés ismeretében lehet pontosan meghatározni, hogy jogos-e a bejegyzés, feltételezésem szerint "technikai okokból" - úgy is mondhatnánk, hogy a bank biztonságát növelendő - nagyobb összeg bejegyzésére is sor kerülhetett, de a tartozás összege ettől nem növekedhetett meg. A szerződést olvassa át, és abból ki fog derülni, hogy jogos-e a bejegyzés, ha nem, akkor érdemes fellebbeznie, egyébként inkább a tudomásulvétel a megfelelő megoldás.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 29557 számú kérdése
  • 2008-11-18

Tisztelt Nagy Zoltán!

Jelzálogot szeretnénk felvenni osztatlan közös tulajdonú családi házunkra. 1/2 része nagymamám nevén van, 1/4 része édesanyámén, 1/8ad 1/8ad része a két unokatestvéremén. Továbbá a nagymama után eltartási szerződés alapján édesanyám fogja örökölni a nagymama 1/2ed részét.
A kérdésem az lenne, hogyha jelzálogot szeretnénk felvenni, azt minden tulajdonosnak alá kell e írnia? (Mert az egyik unokatestvérem külföldön él, és elég rossz a kapcsolatunk vele).
Az ingatlan értéke kb28-30millió Ft. 8-9milliót szeretnénk felvenni.
Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Szilvia!
A kölcsön kapcsán azok a tulajdonosok nélkülözhetetlenek, akik adósok adóstársak/kezesek lesznek, ill. akiknek tulajdoni hányadát a banki teher (zálogjog) terhelni fogja. Emiatt tehát nem feltétlenül van szükség a külföldön élő személy hozzájárulására, bár a közös tulajdon finanszírozása esetén a pénzintézetek gyakran kérnek ún. használatmegosztási megállapodást, amelyhez viszont mindenkinek az aláírása szükséges.
A lehetséges banki kondíciókról az ingatlanjog.hu oldalon talál egy hitelkalkulátort is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Napsugár 29530 számú kérdése
  • 2008-11-17

Tisztelt Ügyvéd úr!


Ismerőseimnek kölcsönadtam több millió forintot. A visszafizetési határidő már lejárt. Mivel nem kaptam vissza az emlitett összeget, megállapodásunknak megfelelően, az ügyvédnél kötött jelzálogjogot bejegyeztettem az ingatlanukra. Azóta is hitegetnek, hogy egy hónap múlva visszakapom a pénzemet. Egyenlőre még tűrelmes vagyok, de lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem.

1. Meddig várhatok a feljelentéssel. Mennyi az a meghatározott idő, vagy egyáltalán van-e ilyen, amit be kell tartani a teljesítés dátuma és a feljelentés között.
2. Szeretném tudni, ha nem kapom meg a pénzemet, és felkell hogy jelentsem őket, milyen esélyeim vannak igy.
3. A tapasztalatai alapján mennyi az az idő körülbelül ami alatt megkaphatom a pénzemet.

Köszönettel: Napsugár

Tisztelt Napsugár!
1. Amennyiben a visszafizetési határidő eredménytelenül eltelt, úgy bírósági utat vehet igénybe, nincs kötelezően előírt várakozási idő.
2. Nem rosszak az esélyek arra, hogy a pert megnyerje, de ismernem kellene a jelzálogszerződést.
3. Erre nem lehet felelősséggel válaszolni, de érdemes hosszú időre felkészülni... éppen ezért fontos lehet mielőbb elindítani a pert.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: