Hozzászólások

  • Piroska 29981 számú kérdése
  • 2008-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Az élettársammal összeházasodtunk, 22 év után. Az ingatlanban, ahol élünk, én tulajdonos, ő haszonélvező. Ahhoz, hogy a férjem is tulajdonos legyen, mennyi illetéket és ezzel járó egyéb kiadást kell fizetnünk. (a haszonélvezet után, annak idején fizettünk illetéket)
Válaszát előre is köszönöm. Piroska

Tisztelt Piroska! Az ötletük megvalósítható, de a költségvonzatáról csak az ingatlan értéke, az Önök életkora és az átruházás jogcíme ismeretében tudok nyilatkozni. Ez utóbbi megállapítása már a költségek függvénye is, amit érdemes - és bizonyos szempontból szükséges is - a jogi képviselőjükkel megbeszélni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • márta 29953 számú kérdése
  • 2008-12-17

Tisztelt Ügyvédúr/nő!
Az alábbiakban kérem segítségüket:
2000-ben ügyvédi közreműködéssel vásároltunk egy családi házat.A tulajdoni lap "tiszta" volt.
(Földhivatali vázrajz nem lett kikérve)

Idén kiderült,hogy a Földhivatali vázrajz szerint a ház nem a mi tulajdonunk,mivel más helyrajzi száma van,mint annak a teleknek,amire 1970-ben építették.A ház tulajdoni lapja szerint 3 tulajdonos van,akik közül 2 már elhunyt.(egyikük az eladók édesapja volt,a másik a II.világháborúban feltételezhetően elhunyt).Az egyetlen még élő tulajdonost felkerestem,ő 1960-70 körül lemondott a részéről az eladók édesapja részére.
Mikor a szerződésünket ellenjegyző ügyvédet felkerestem,hogy segítsen kibogozni az ügyet,ő azzal védekezett,hogy "hozott" anyagból dolgozott,holott,én,-mint vevő-részére semmilyen anyagot nem vittem.Az ügyet pedig nem vállalta.
Kérdésem:Terheli-e valamilyen felelősség az ügyvédet,hiszen (tudom,hogy nem törvényi előírás számára)ha kikéri az adás-vételkor a vázrajzot,akkor egyértelműen kiderül a két helyrajzi szám,és így,annak tisztázásáig nem vásárolom meg a házat?
Illetve:Kihez,milyen jogi szervezethez lehet fordulni ebben az ügyben?
Mindenki ide-oda küldözget,de érdemben senki nem tud tenni semmit.A Földhivatalban annyit tudtak mondani,hogy várjuk ki az elbirtokláshoz szükséges időt....
Az ügyvéd pedig azt,hogy a háborúban elhunytat nyílváníttassam halottnak,indítsak hagyatéki eljárást az elhunyt tulajdonosok után.

Ez egyszerűen elkeserítő és nevetséges,hogy más hibája miatt még nekem kell felelősséget vállalnom!

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Márta!
Az elmondottak alapján nem lehet megítélni sem az ügyvédi felelősséget, sem a megoldás lehetőségeit. Véleményem szerint indokolt lenne ügyvédi közreműködést igénybe vennie mindkét felmerülő kérdés kapcsán.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 29871 számú kérdése
  • 2008-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy építtető cég által megépített, illetve jelenleg még építés alatt álló (de már 99%-os készültségű) házat fogunk megvásárolni, amiről előszerződés megkötésére került (már) sor ezidáig, míg a végleges adásvételi szerződés a ház elkészültekor kerül majd megkötésre. Ehhez kapcsolódóan csak annyi kérdésem lenne, hogy ügyvédi díjazás külön - külön az előszerződésért és a végleges adásvételi szerződésért is fizetendő-e, vagy csak egyszeresen "kell" az ügyvédnek fizetni (s jogszabály határozza ezt meg, vagy csak a felek megállapodásától függ?).
Köszönettel
Ágnes

Tisztelt Ágnes!
Csak a felek megállapodásáztól függ.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 29601 számú kérdése
  • 2008-11-20

Tisztelt ügyvéd úr, vagy ügyvédnő!
Arra szeretnék választ kapni, hogy egy ingatlan adás vételi szerződés esetén az eladási ár átvételéről ill. átadásáról minden esetben kell-e készüljön átvételi elismervény, esetleg ennek ügyvéd jelenlétében kell-e megtörténnie, vagy elegendő egy nyilatkozat a tulajdonjog teljes átruházásáról és a vételár megfizetéséről? Az adás vételi szerződésben kell-e szerepeltetni összegszerűen, hogy a foglaló átadása után, a meghatározott időpontig még mekkora összeget kell átadnia a vevőnek az eladó részére, vagy ezt az eladó és a vevő már egymás között is intézheti?

Tisztelt Mária! Ha készpnzben törétnik a kifizetése, akkor célszerű írásba foglalni, de nem szükséges hozzá ügyvédi közreműködés.
A fizetési ütemezést a szerződésben megint csak szükséges meghatározni, és a teljes vételár kifizetését követően az eladónak ki kell bocsátani az ún "bejegyzési engedélyt", amelyben hozzájárul a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Terézia 29558 számú kérdése
  • 2008-11-18

Tisztelt Nagy Zoltán!
2004-ben váltunk el. Családi házunk 50-50% megosztásban közös tulajdonban maradt., abban kizárólag az ex férjem lakik. Az eladásba eddig nem egyezett bele,a ház állaga romlott. Most, hogy nem tudja fizetni a közüzemi számlákat ő maga hozott vevőt és beleegyezésemmel eladjuk a házat 11 millió Ft-ért. Ő 2,9 millióért vett magának házat. Az adásvételek lebonyolítására a vevőnk bízott meg ügyvédet.
A kérdéseim a következők:
Én, mint eladó kell- e fizessek az ügyvédnek? / Valahol azt olvastam, azt a vevőnek kell fizetni/
A kapott 5,5 Millió Ft-ot én bankban szeretném elhelyezni, ingatlant nem vásárolok.
Kell -e fizetnem illetéket?
Az ex férjem kell-e fizessen ügyvédi költséget mint eladó?
Mennyi illetéket kell fizessen az ex-férjem, ha 5,5 milliót kap az eladott házért és 2,9 millióért vesz másikat.
Megkaphatom-e én a pénzemet az adásvételi szerződés megkötése után rögtön, mert az ex-férjem csak tavasszal akarja elhagyni a házat, vagy csak akkor, amikor ő kiköltözik?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Terézia!
1. Nem kel ügyvédet fizetnie, kivéve, ha ezt vállalja.
2. Az eladás nyomán soha nem kell illetéket fizetni.
3. Az eladó jellemzően nem fizet ügyvédi költséget.
4. az illeték 76000 ft.
5. Ez a szerződéses megállapodásuk függvénye, de jogi akadálya nincs.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szné.Anikó 29435 számú kérdése
  • 2008-11-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a következő lenne, 2001-ben szüleim családi házának telkére építkezni kezdtem saját erőből, majd férjhez mentem 2002-ben és férjemmmel közösen felvettünk lakáscélú kiegészítő kamattámogatású kölcsönt, amiből befejeztük a házat.Megkaptuk rá a 400.000.-Ft adó-visszatérítési támogatást, majd 2003-ban az első gyermek születését követően 200.000.-Ft szoc.polt., minden terhelés a tulajdoni lapon szerepel. Azonban a tulajdoni lapon csak a szüleim szerepelnek 1/2-1/2 tulajdonrésszel, még 2001-ben megállapodást kötöttünk ráépítés közös tulajdon keletkezése tárgyában közjegyző előtt azonban a Földhivatali bejegyeztetés nem történt meg. A második gyermekünk idén született beadtuk a takarékszövetkezethez a szoc.pol. igényünket, akik most kérik hogy rendezzük a tulajdoni viszonyokat, kerüljünk fel mi is a tulajdoni lapra, csak azután folyósítják az összeget.
A másik, hogy társasházi alapítói okiratot készítsünk az ingatlanra.
Abban kérnénk a segítségét, hogy hogyan kezdjünk az intézéshez, és milyen illetékekkel jár az ügyintézés.
Köszönettel: Sz-né Anikó

Tisztelt Anikó! A megoldáshoz ügyvéd által készített és ellenjegyzett okirat szükséges, ezért a megfelelő ügyvéd kiválasztásánál javasolnám kezdeni. Illetékvonzata - értve ezalatt a vagyonátruházási illetéket - nem lesz az ügyleteknek, ügyvédi munkadíj és eljárási díjak, illetékek fogják terhelni a megvalósítást.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Melinda 29398 számú kérdése
  • 2008-11-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2008.05.28-n eladtuk lakásunkat, a vevő most be akar perelni minket, mivel szerinte nem tájékoztattuk megfelelően az ingatlan korszerűsítéséről. Ingatlanirodán keresztül adtuk el, a szerződés aláírásának időpontjában 2 tulajdonos külföldön tartózkodott, így lett ellenjegyezve a szerződés. Azt szeretném megtudni, hogy az ellenjegyző ügyvédnek, illetve nekünk mint eladóknak lehet-e ebből problémánk, ha bíróság elé kerül az ügy.
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Németh Melinda

Tisztelt Melinda!
Az ügyvéd a szerződés ellenjegyzésével azt igazolja, hogy a szerződő felek a szerződést előtte írták alá, s a szerződés az akaratukat tartalmazza.
A korszerűsítésről való tájékoztatás elmaradása a szerződés hibás teljesítését jelenti.
Mindkettőből lehet "problémájuk", de a lehetőségek felsorolására - információk hiányában - nem vállalkozom. Javaslom,kérdezze meg a szerződést ellenjegyző kollégát.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 29303 számú kérdése
  • 2008-11-02

Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeptember hónapban adásvételi szerződést kötöttem a lakásomra. A szerződés aláírásával egyidejűleg a vevő a vételi ajánlatban szereplő foglaló egy részét adta csak át, a többi rész a vételárban foglaltatik foglalóként.
A vevő a lakást banki hitelből kívánja megvásárolni, az ehhez szükséges formák az adásvételi szerződésben szerepeltek. Időközben a jelen gazdasági helyzet miatt az érintett bank befagyasztotta a deviza alapú hitelt, ezért a vevő másik bankhoz fordult és kérte, hogy módosítsuk a szerződést. Ekkor derült ki, hogy ez a bank ELŐZETESEN olyan dokumentumot kér tőlem, mint eladótól, melyben nyilatkozok, hogy átvettem a lakás vételárát, lemondok a tulajdonjogról és hozzájárulok a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez. Ezen nyilatkozatot ügyvédi letétbe kell helyezni, ami csak a vételár kifizetésekor szabadítható fel a letétből.
Nagyon megdöbbentem ezen! Hogyan kérhet a bank olyan nyilatkozatot, hogy megkaptam a lakás vételárát, amikor ez a banki hitelből lenne majd kb 1 hónap múlva folyósítva? Nem írtam alá a nyilatkozatot, hanem az alábbiakat ajánlottam: 1. az én ügyvédemnél helyezzük letétbe a nyilatkozatot és akkor aláírom. Ennek költségeit viselje a vevő.
2. keressen másik bankot 3. válasszon forint alapú hitelt
Az ügy sürgős, mivel e hónap végén lejár a szerződés szerint a lakás vételárának kiegyenlítési határideje!Kérdésem: ha nem írom alá ezt a nyilatkozatot, hanem ragaszkodok az eredetihez, meghiúsulhat-e miattam az adásvétel, ami a foglaló visszafizetésével jár. A foglaló 70%-át az ingatlanközvetítő cég egyből elkérte tőlem, így lehetőségem sem lenne ennek visszafizetésére.
A vevő ügyvédje azt mondta, hogy ez vis major helyzet. DE én nem hiszem, hogy bárki is kötelezhetne olyan nyilatkozat aláírására, ami olyasmit tartalmaz, ami meg sem történt még.
A vevő szintén nem szeretné elveszíteni a foglalót.
Mit tanácsol az ügyvéd úr, mit tegyünk?

Köszönettel!

Tiszelt Andrea!
Adásvételek százai bonyolódnak így, sajnos a banki elvárások ezt igénylik, de nem találkoztam még azzal, hogy a bank vagy az ügyvéd visszaélne ezzel a helyzettel.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Irén 28651 számú kérdése
  • 2008-09-22

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lányom 2007-ben eladott egy kis lakást. Lakásszerzési kedvezményt szeretne érvényesíteni, a következőképpen.

Megvásárolja tőlem testvére részére annak a lakásnak az 1/2 tulajdonrészét, amelynek másik 1/2 része már testvére tulajdona. (Igy ő - a testvér - válik egyedüli tulajdonossá.) Kérdésem: van-e az adásvételi szerződésben szokásos megfogalmazása annak, hogy a magánszemély a közeli hozzátartozója részére vásárol lakást, lakásszerzési kedvezmény érvényesítésével? Vannak speciális kritériumok?

Megjegyzem: a szerződéskötés/adásvétel még az adóbevallás előtt megtörtént, a szerződést mind a hárman aláírtuk. A földhivatal a tulajdonjog bejegyzését azonban határozatban elutasította (a kérést érthetetlennek tartotta, és más alaki hibára is hivatkozott).

Tanácstalanok vagyunk - kérem szíves véleményét. Köszönettel: Irén

Tisztelt Irén! Kérdésükkel forduljanak a szerződést szerkesztő ügyvédhez, elvileg a porblémát könnyedén meg lehetett oldani, nem tudom, mit kifogáslt a földhivatal...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 28507 számú kérdése
  • 2008-09-12

Tisztelt Ügyvédnő!
Szeretnék venni egy ingatlant, de az ingatlan tulajdonosa külföldön lakik. Az ingatlan tulajdonosa megbízott egy itteni ügyvédet hogy bonyolítsa le az adás-vételt. Ez többek között azzal is jár, hogy a tulajdonos az ügyvédet teljes jogkörrel felhatalmazta, vagyis a tulajdonos nem jön el a szerződéskötésre sem a házra a foglalót úgy tesszük le, hogy az ügyvéd írja alá a szerződést a tulajdonos helyett. A kérdésem csak az, hogy a szerződést is az ügyvéd írja, de lehet-e ugyanaz a személy a szerződés ellenjegyzője, mint aki részt vesz a szerződésben is. Nekem ez egy kicsit ellentmondásos. Vagy ilyen esetben mit szoktak tenni? Elfogadja-e a földhivatal illetve a bank ( mert hitelt is veszünk föl rá) Nehogy esetleg semmissé nyílvánítsák.
Köszönöm válaszát további sikeres munkát kívánok.
Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!

Jól érzékeli, ugyanis ez így összeférhetetlen. Az ügyvéd nem szerkesztheti és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést, amelyben ő maga szerződő fél, márpedig itt arról van szó, hogy a kolléga a meghatalmazás alapján az egyik szerződő fél, nevezetesen az eladó helyett jár el.
Javaslom, hogy az okirat(ok) megszerkesztésére és a jogügylet lebonyolítására válasszon Ön ügyvédet, hiszen az adásvétel költségeit úgyis a vevő viseli.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Róbert 28212 számú kérdése
  • 2008-08-28

Tisztelt ügyvéd Úr!

Egy ikerház egyik felét birtoklom amit most szeretnék eladni, anno a földmérő megcsinálta a vázrajzot, megosztotta A illetve B részre a helyrajzi számot de csak a felépítményre, a telek az maradt osztatlan közös tulajdon.
Most eladás során mi a pontos menete, az ingatlant és telek rám eső részét külön kell eladni, vagy egy földhasználati megállapodás megkötése esetén az ingatlant adom el, ami tartalmazza a megosztás szerinti hozzá tartozó telekrészt is automatikusan.

Tisztelt Róbert! Egy ingatlan-adásvételi szerződésben kell eladnia a felépítmény-tulajdonát és a telek tulajdoni hányadát, szerintem az eljáró ügyvéd meg fogja tudni oldani a feladatot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szabó Róbert 27803 számú kérdése
  • 2008-08-06

Tisztelt Jogász Úr(Hölgy)
Kérdésem csak annyi lenne,hogy kinek kell fizetni az ügyvédi költségeket egy ingatlan vásárlása esetén.A vevőnek?Vagy az eladónak?És mennyit %-ban?

Tisztelt Róbert!

Megállapodás kérdése, de általában a vevő viseli. A munkadíj pedig szabad megállapodás tárgya.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7630 Pécs, Mohácsi út 16.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Erzsi 27318 számú kérdése
  • 2008-07-12

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Szeretném megkérdezni, mennyibe kerülne egy személyes tanácsadás ,illetve,ha az adott ügyben felkérném Önt, hogy képviseljen a biróságon milyen költségei vannak./sikeres és sikertelen ügylet esetén is/
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Németh Lászlóné /ingatlanközvetitő

Tisztelt Erzsi!
Kérem, hogy írjon nekem közvetlen e-mailt a znagy_dr@innosec.hu -ra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Martin 26974 számú kérdése
  • 2008-06-22

Tisztelt Ügyvédek!
Elég régóta olvasom ezen oldalakon feltett kérdéseket és az önök válaszait. Sajnos azt kell mondjam,hogy szerintem a kérdezők azért valamennyire konkrétabb választ várnának némely kérdésre. Nekem borzasztóan unalmas az mikor a feltett kérdés a haszonélvezeti jogról szól és a válasz minden esetben az ide vonatkozó törvény idézése.(szándékosan nem másoltam le). Szerintem azért lehetne biztatóbb megoldást is találni mint a beletörődé,nem tehet semmit,vagy a személyiségi jogainak a megsértése miatt tehet panaszt. Oké ! Én is kérdeztem itt és én is ezt a választ kaptam minduntalan. Aztán elkezdtem ovasni és megnézni ezt az annyiszor emlegett törvényt. Igen...És volt ott pár dolog amit ugye nem említett meg senki. PL: Édesapám halála után a én örököltem a családi ingatlan 50%-át,míg édesanyám a haszonélvezetet. Ez rendjén is volt mindaddig amíg oda nem fogadott valakit az én hátrányomra. Számomra ez az együttélésük nem tisztázott és nagyon nem van jól. Édesanyám azóta kifordult anyai szerepéből és kedvenc szórakozása az hogy rendszeresen zaklat azzal amivel eddig nem tette. Pl: én nem tehetek semmit ,ő azt csinál amit akar,és azt fogad ide akit akar. Ennek nyomatékosítására mindent amit én örököltem,elrontanak vagy elzárnak előlem és ha kérdezem hol van (pl: apám ékszerei),csak nevet és azt mondja semmi közöm hozzá. Meg sem tudnám számolni mi mindent eldugott vagy ajándékozott előlem. Pl ennek a jóembernek odaadta örökbe, apám egyik kéziszeszámát,vagy rádiósmagnóját és szinte minden használati tárgyát. Hmmm???? Na ez nem hinném hogy megosztás mint ahogy a törvény engedi??? Nem?
És mi van akkor ha én nem tudom gyakorolni a jogaimat??? Nevezetesen hogy ellenőrizzem a Haszonélvezetet??? Hmm??? És ha kérdezhetném,ugye én és édesanyám illetéket fizettem azután amit örököltem és ő az élvezeti joga után. Na akkor akinek átengedi annak nem kellene fizetnie? És még egy kérdés: Ha én ugy látom hogy a fentieket figyelembe véve nem hinném hogy úgy kapom vissza az ingatlant ahogy azt megörököltem,márcsak azért sem mert az ingatlan jellegében változtattak,átépítették és ez nekem nem megfelelő,persze meg sem kérdeztek soha,szóval ha úgylátom hogy több károm származik ebből mint hasznom,akkor lehetek -e annyira tiszteletlen édesanyám hodolójával szemben,hogy pénzbeni biztosítékot kérjek tőle??? hm??? Szerintem sokan vannak fiatalok ebben a helhyzetben mint én. És szerintem mindenki békésen szeretné megoldani ezen gondjait. És azthiszem itt az idevonatkozó törvények,amikre hivatkozást kaptunk,ezt nem segítik.Eszem ágában sincs belenyugodni hogy saját lakásomból a Saját JÓANYÁM kénye-kedve szerint kitehessen,csak hogy megmutathassa hogy apám után ő az úr a háznál. Na igen ez látszik is rögtön. Kinek mi a fontosabb. Nekem ezek után is a családom. És nem anyám és az anyosom ...csókolom. Azthiszem aki 60éves korára nem tudatosította magában hogy mi is a család,attól én nem várhatok már semmit sem. Hát csak gratulálni tudok mindenkinek aki itt várt megoldást efféle problémáira. Ne adja fel sohasem,mert egyszer mindenki hibázik. Addig pedig kapaszkodjon az idevonatkozó törvénybe...

Tisztelt Martin!

Levelének egy részét a vendégkönyvbe is írhatta volna, mint az ingatlanjog.hu oldal működésével kapcsolatos kritikai észrevételeit.
Nyilvánvaló, hogy a honlap közreműködő ügyvédei nem azonos "minőségben" válaszolják meg a kérdéseket, és ez gyakran a kérdéseken is múlik...
Úgy vélem egyébként, hogy a haszonélvezeti joggal - és még sok más témával kapcsolatban - a honlap tájékoztató és az archívum rovatai kellő mennyiségű és minőségű információt tartalmaznak, akár kérdés nélkül is megtalálhatóak a kielégítő válaszok a problémák kapcsán. Megértését köszönöm!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • SzKata 26331 számú kérdése
  • 2008-05-20

T. Ügyvéd Úr!
Ingatlant vásárolok áthidaló hitel igénybevételével. Az eladandó ingatlant ha az áthidaló hitel miatt megterhelik, az eladást hogyan tudom bonyolítani? Banki ügyintéző szerint az adásvételi szerződés tartalmazni fogja, hogy eladás esetén a kapott vételárral rendezni tudom az áthidaló hitel ügyletet és leveszik a terhet az ingatlanról. Jól mondták-e ezt nekem és mit kell még tudnom ezzel kapcsolatban ami fontos?
És ha a vevőm is hitel miatt meg szeretné terheltetni az ingatlant? sajnos sok embernek a bankokhoz kell fordulnia, biztosan meg lehet oldani ezt a kérdést de szeretném tudni a megoldást mielőtt aláirok bármit...

26214 válaszára visszatérve: a térképvázlatot az ép.hivatal állitása szerint akkor adhatják csak ki, ha van érvényes használatbavételi. Akkor, ha van a részemről megvásárolandó ingatlanhoz korrekt térképvázlat, melyen szerepel a 3 évvel ezelőtti hozzáépitett rész/helyiségek, ezek szerint kell legyen használatbavételi? Mert anélkül nem készitenek térképvázlatot?Feleslegesen nem akarom zavarni az eladóimat ha a következtetésemet helyesnek tartja Ön is?

Még két kérdésem volna: A szerződés tervezetben áll:
-Vevő kijelenti, hogy az 1. pontban írt ingatlant a x ingatlan-nyilvántartásban felvett xy . hrsz.-ú ingatlanának értékén vásárolja meg, erre való tekintettel kéri a cserétpótló vétel illetékkedvezmény biztosítását. MIT JELENT EZ A CSERÉTPÓTLÓ VÉTEL ILL. KEDVEZMÉNY??

-Az eladók kötelesek a letétről szóló ügyvédi igazolást a hitel folyósítást megelőzően, a tulajdonjog bejegyzést engedő nyilatkozatotokat az utolsó vételárrész kifizetésével egyidejűleg közvetlenül a Banknak kiadni. A bejegyzési engedélyt a Bank nyújtja be az illetékes földhivatalba. - EZ MIT JELENT?

Szives válaszát ismét köszönöm, tisztelettel!

Tisztelt Kata!
A kérdéseiből úgy tűnik nekem, hogy a vásárláshoz nem vette még igénybe ügyvéd segítségét, amelyet nemcsak kötelező rossznak, de célszerűnek és nélkülözhetetlennek gondolok. Kérem, hogy tegye megy ezt, mert úgy sem tudja elkerülni, akkor viszont az ügyvédkolléga - megismerve az ügy részleteit - kellően tudja Önt támogatni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: