Hozzászólások

  • Mária 30023 számú kérdése
  • 2008-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!


2008 végén örökléssel szerzett lakásomat 2009 januárjában eladom (a leendő vevő már foglalót fizetett). Mivel a hagyatéki eljárás december közepén volt, nekem már nem kell örökösödési illetéket fizetnem. A kérdésem az, hogy az új szabályok szerint (nincs örökösödési illeték) mik az adózási szabályok? Igaz-e, hogy ha a hagyatéki eljárás során megállapított forgalmi értéken adom el a lakást, akkor nem keletkezik jövedelmem és így adóznom sem kell?

Előbbi kérdésem az ingatlan eladásával kapcsolatos adózásra vonatkozott. Másik kérdésem az ingatlan öröklésével kapcsolatos adózásra vonatkozik. Kell nekem valamit is feltüntettem a személyi jövedelemadó bevallásom során az ingatlan öröklésével összefüggésben (ami szerint a megállapított forgalmi értéknek megfelelő jövedelmem keletkezett)?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Mária!

Amenniyben jövedelme nem keletkezett, akkor adóznia sem kell, ez valóban igaz. Az örökléssel szerzett ingatlant nem kell feltüntetni a személyi jövedelemadó bevallásnál.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 29996 számú kérdése
  • 2008-12-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem eléggé egyedi és lehet, hogy meghökkentő, de sajnos az élet így hozta.
A szüleim egész kicsi koromban elváltak. Az apám kiskoromban szinte felém sem nézett, a gyerektartást is éppen , hogy fizette. Sosem volt bejelentett munkája igy vonni sem tudtak tőle. Mindíg üldözni kellett a gyerektartás miatt. Anyukám nevelt fel egy szoba-konyhás lakásban egyedül. Nem tudom ,hogy hol tudhatnám meg , hogy egyáltalán él-e az apám és, ha esetleg már nem él ,akkor engem illetne-e valami az örökségéből? /tudom, hogy a szüleivel élt, egy családi házban és utána élettársa volt, azzal élt / Következő kérdésem, hogy engem értesíteni kellett -e volna valakinek a haláláról. Vagy ha a szülők elválnak, akkor amelyik nevelei a gyermeket, csak annak vannak kötelezettségei, ebben az estben az apának válás után semmi. Mint ha nem is lett volna??
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Szilvia!
Ön az édesapja után - feltéve, hogy nem tagadta ki az örökségből - örökölhet, amenniyben neki volt akítv vagyona a halálakor. Abban, hogy hogyan lehet kideríteni, hogy él-e, hal-e, javasolnám az magyarorszag.hu oldal szolgáltatásain elindulni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tivadar 29990 számú kérdése
  • 2008-12-22

Szeretném kérdezni,hogy 1967-ben édesapámmal házasságot kötött nevelőanyámtól ki örökli az ő 1/2 részét. Édesapám 1989-ben meghalt az apai rész rám szált a haszonélvezet nevelőanyámra.

Tisztelt Cím!

A nevelőanya után, ha nem tesz végrendeletet, az ő vér szerinti rokonai örökölnek, (gyermek, ha nincs gyermek, de újabb házasságot köt a nevelőanya, akkor az új férj, ha nincs sem gyermek, sem új férj, akkor a hölgy szülei, ha azok sem élnek, akkor a távolabbi rokonai). Ha végrendeletet tesz, akkor utána bárki örökölhet, akinek a javára végrendelkezik.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • etikett 29964 számú kérdése
  • 2008-12-18

Kedves Ügyvéd úr!
Unokatestvérünk ez év április 20-án elhunyt. Nincsenek leszármazottai, sem testvérei. Van 1 felesége, akivel halála előtt 8 hónappal házasodott össze, viszont soha nem éltek együtt. Ezt a feleség ügyvédje a közjegyzői meghallgatáson vitatta, mivel az unokatestvérünk halála előtti 2 hétben a felesége lakásán tartózkodott, innen szállították kórházba, ahol elhunyt. A közjegyzői megállapítás szerint nincs ági vagyon, csak 1 budai ingatlan, melyet 40 millióra értékeltek. Január közepére a közjegyző újabb időpontot adott az örökség átadására, mert a rokonok közül többen nem igazolták rokoni mivoltukat. Az örökhagyónak meghaltak a szülei. Az örökhagyó édesapjának 2 testvére él még. Továbbá él még az örökhagyó elhunyt édesapja, testvéreinek 2 gyermeke. Ezek vagyunk mi ketten. Kérdésünk, hogy milyen esélyünk van a feleséggel szemben az örökség vagy egy részének megszerzése iránt.

Válaszát előre is köszönöm
Sz.Mária

Tisztelt Mária!
A túlélő házastárs megelőzi Önöket a törvényes öröklési rend alkalmazása során. De a vitatható körülmények miatt érdemes lehet a hagyatékátadó végzést- ha kedvezőtlen - megtámadni és pert indítani. De ennek sikerét felelőtlenség lenne megelőlegeznem!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyuszi 29962 számú kérdése
  • 2008-12-17

Egy ingatlanról szóló végrendelkezési mintát szeretnék kapni. Köszönettel: Gyuszi

Kedves Gyuszi! Egyetlen adat alapján nem tudok Önnek mintát küldeni. Egy végrendelet készítésénél számos körülményt kell figyelembe venni. Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Ricky 29958 számú kérdése
  • 2008-12-17

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az ügyben fordulok önökhöz tájékoztatást szeretnék
kapni lakás öröklési ügyben pl:3 gyermekből aki örökölné a házat kizárhato e ugy kető hogy átiratják az egyik nevére az ingatlant. vagy támadható e ez a dolog valahogy?A tájékoztatást előre is köszönöm .



Ricky üdvözlettel

Tisztelt Ricky!

A majdani örökhagyók, akik jelenleg még élnek, életükben a saját tulajdonukkal szabadon rendelkezhetnek akként, ahogyan akarnak, tehát amennyiben a 3 gyermek közül csak az egyiknek kívánják juttatni a házat, megtehetik, és ez nem az öröklésből történő kizárásnak minősül jogilag. Általában eredménnyel nem is támadható, dehát ebben a kérdésben csak akkor lehetne több konkrétumot válaszolni, ha már megtörtént volna az átruházás, és láthatóak lennének a vonatkozó okiratok.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tóth Bernadett Katalin 29954 számú kérdése
  • 2008-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem édesapja régen meghatl. A nagymama 2008. októberében. Így a férjem a tulajdon egy kisebb részének örököse. Még nem voltak közjegyzőnél az örökösök - tehát nincs még végzés az illetékhivataltól az illetékről. Kérdésem, hogy a férjemnek, mint 2. foku örökösnek kell-e illetéket fizetni, ill. milyen mértékben?
Segítségét előre is köszönöm.
Tiszelettel: Bernadett

Kedves Bernadett,

várhatóan nem, eltörölték az öröklési illetéket 20 millió forint vagyonig.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 29937 számú kérdése
  • 2008-12-16

Kérdésem a következő lenne:arról van szó,hogy adott egy bérházi lakás,a tulajdonosa egy éve meghalt,két lánya van, és az egyik lányával eltartási szerződést kötött(az egy másik történet,hogy nem lettek betartva azok pontjai).A másik lányának jár-e a köteles rész?Végrendelet nem készült.A hagyatéki tárgyalás megvolt,amelyben nem volt feltünteve a nevezett lakás,csak egy betétkönyv néhány tízezer forintról.Tehát az kérdés,hogy jár-e a köteles rész és %-ban mennyi????Válaszát előre is köszönöm tisztelettel Gyula!

Tisztelt Gyula!

Amit tartási szerződéssel szerzett meg az egyik lány, az ellenérték fejében történő szerzésnek tekintendő, tehát nem tartozik a kötelesrész alapjához. csak akkor igényelhetne kötelesrészt a másik, ha ajándékba, tehát ingyen kapta volna. Egyébként a kötelesrész az egyébként járónak az 50 %-a.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 20 3593147; + 36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Márton 29913 számú kérdése
  • 2008-12-14

Üdvözlöm ügyvédúr.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Édesanyám végrendeletet szeretne írni, és a testvéremet családi okokból kifolyólag szeretné kitagadni. Az egyetlen örökös így én lennék.
Testvérem 1997-ben ügyvéd elött kötött egy szerződést, amelyben egy bizonyos pénzösszegért lemondott a majdani hagyatéki jogáról.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez még most is érvényben van? Nem tudom ilyen esetre vonatkozóan nem-e változtak a törvények. Illetve azt se tudom, hogy a végrendeletbe bele kell-e írni ennek a papírnak a létezését, vagy külön is érvényes-e.
Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy ha elöbb halnék meg mint édesanyám, illetve egy baleset következtében együtt halnánk meg, akkor megnevezhet-e idegen személyt örökösként, úgyszint testvérem kihagyásával az örökségből.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Márton! A kitagadásnak csak rendkívül szűk és indokolt esetben van lehetősége, így ennek jogosságát nem tudom megállapítani, mivel a kérdésre erre vonatkozó információt nem tartalmaz. Az örökségről való lemondás érvényes lehet, de biztosat csak az okirat ismeretében lehet mondani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Homo sandor 29888 számú kérdése
  • 2008-12-12

Jo napot kivánok.Tisztelt Dr Nö.
Volna nekem egy olyan kérdésem hogy a kádár korszakban volt egy idöszak amikor csupán a szocpol-bol + kevés kölcsönböl lehetett házhoz jutni.Van egy asszony aki 2 gyermek után kapott 350 000 frt szocpolt,és fel vett 60 000 frt kölcsönt,és igy jutott lakáshoz.Azota a gyerekek felnöttek,söt már családjaik is vannak.Az anya ki akarja tagadni öket az öröklésböl,és másra akarja iratni a házat,Én ezt erkölcstelennek tartom,mert a ház a kettö gyermek szocpol-ábol lett véve.Mit mond erre a törvény?Tud-e a kettö gyerek valamit tenni annak érdekében,hogy hozzá jussanak az örökséghez.Köszönöm a figyelmét és a segitségét.Homo Sándor Dunavecse

Tisztelt Sándor!

Az anya életében szabadon rendelkezhet a saját tulajdonával, mert attól, hogy azt a régi szocpol. igénybevételével is szerezte, még az ő tulajdona. Tehát ha pl. eladja, elcseréli, elajándékozza, tartási szerződést köt rá, stb., gyermekei nem fogják tudni megakadályozni még akkor sem, ha tette erkölcsileg esetleg megkérdőjelezhető.
Amennyiben azonban végrendelettel rendelkezik róla akként, hogy halála esetén az ne törvényes örököseié (gyermekeié), hanem másé legyen, akkor a gyerekek majd érvényesíthetik kötelesrészüket, mely az egyébként járó örökrész fele, azaz ebben az esetben ¼-1/4 tulajdoni hányad lenne a házból.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mihály. 29849 számú kérdése
  • 2008-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Családomban meghalt egy nagybácsi,érvénytelen végrendelet maradt utánna.( ezt a végrendeletet egy másik nagybácsi ítra) Közjegyzö a hagyatéki tárgyaláson részletesen elmondta,miért nem jó a végrendelet, véleménye szerint sem jogilag sem formailag nem fele meg a jogszabályi követelményeknek. Ezért a hagyatéki tárgyaláson a hét testvérnek adta át a hagyatékot.(Azért a hét testvérnek mert a nagybácsinak nem volt közeli hozzátartozoja)
Az a nagybácsi aki a végrendeletet írta, bírósághoz fordult ez a per már évek óta tart, mert évente egy tárgyalás van. Kérdésem a követekezö lenne:Ha esetleg a bíróság is úgy dönt hogy érvénytelen a végrendelet,és megnyerjük a pert, va-e rá lehetöség hogy kártéritési pert inditsak a nagybácsi ellen, hiszen bizonyithatóan tudott róla hogy az általa
bírósághoz benyújtott végrendelet érvénytelen?
Válaszát elöre is köszönöm! Tisztelettel:Balogh Mihály.

Tisztelt Mihály!
Nem látok esélyt a kártérítési igényre.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 29815 számú kérdése
  • 2008-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hárman testvérek kb. 3 éve az apánk után örököltük egy ház 1/3-ad részét. A többi rész az apánk testvérének halála után (ez 1 éve történt) az ő gyerekeire szállna, ha megtalálják őket. Szüleink válása miatt nem tartottuk a kapcsolatot, így mi sem tudunk róluk semmit. Kérdésem az, hogy a hagyatéki eljárást meddig lehet lefolytatni, mi az időkorlátja? Ugyanis ha még évekig keresgélik őket, a ház állapota (lakó híján) meg fogja sínyleni ezt az időhúzást.

Tisztelt Tímea
Nincs időkorlát, a további lehetőségeket a közjegyzővel és esetleges saját jogi képviselőjükkel egyeztessék.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ata 29802 számú kérdése
  • 2008-12-05

dr. Nagy Zoltán
Szeretnék választ kapni azon kérdésemre hogy ha 3 örökös közül 2 lemond a 3.- nak a javára az örökölt ingatlan és ingó vagyon ráeső részéről /kötelesrész is /akkor azt milyen formába és módon tehetik meg ......
ill. a 3. félnek aki megörökli ezeket kell e valami féle papírt -szerződést stb. erről egymás között írnia hogy nyoma maradjon a későbbiekben vagy elég a szóbeli lemondásuk is ?
várom válaszát ...........

Tisztelt Ata! Igen, lehet és kell is okiratba foglalni a fenti megoldást. Vagy: megoldható mindez ahagyatéki eljárásban, de írásos nyoma -a jegyzőkönyvben - akkor is lesz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 29797 számú kérdése
  • 2008-12-04

Férjem idén nyáron elhúnyt. 2008. 12.03-ra idézést kaptam (hagyatéki) a közjegyzőtől, azonban leltárhiány miatt újabb idézést fogok kapni.
Lányom, 17 éves. Haszonélvezet esetén vonatkozik-e ránk a parlament által elfogadott új örökösödési törvény illetékmentessége.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Mária!

A jogszabályt kihirdetve még nem láttam, azonban a tervezet szerint minden olyan örökösödési illetékre vonatkozik, amelyet a jogszabály hatálybalépéséig még nem szabtak ki. Tehát nagy valószínűséggel Önökre is fog vonatkozni.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 20 3593147; + 36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • szilvi 29793 számú kérdése
  • 2008-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr
Szeretném megkérdezni Öntől, hogy öröklés esetén az értékpapír formájában elhelyezett pénzösszeg után kell-e illetéket fizetnem.
Köszönöm megtisztelő válaszát
szilvi

Tisztelt szilvi!

"Mentes az öröklési illeték alól:
a) ...
b) a takarékbetét, a gazdasági társaság tagját megillető vagyoni betét (üzletrész, szövetkezeti részjegy, befektetői részjegy, átalakított befektetői részjegy) öröklése."
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: