Hozzászólások

  • Andrea 30028 számú kérdése
  • 2008-12-29

2008. augusztusában vásároltunk Debrecen egyik most épült lakóparkjában egy lakást, melyet szeptember 20-ától 1 év időtartamra kiadtunk albérlőknek. Rezsit és lakbért ők fizetik. 2 havi kauciót kértünk előre, ami nálunk marad- az én értelmezésem szerint, amiért ők szerződést bontanak, ugyanis tegnap közölték, hogy találtak olcsóbb albérletet ezért 1 hét múlva kiköltöznek.A probléma, hogy 3 havi gáz- és melegvíz számlát nem fizettek be, azt mondták azt fizessük ki a kaucióból, mert nem találják méltányosnak a számlában a szolgáltató által megállapított egységárat. Az általuk fogyasztott melegvízet és gázt valóban a kaucióból kellene kifizetnünk? Azt gondoltam, ők rendezik a hátralékukat és a kaució teljes összege szerződés-szegésük miatt nálunk marad. Nem tudom valahogy bevasalni rajtuk a hátralékukat?Cseréljek zárat a lakáson és az ingóságukat jelzálogként tartsam ott, míg leróják a tartozásukat. Vagy azt csak én látom úgy, hogy ez tartozás? Hozzáteszem megpróbáltunk ideális főbérlők lenni, nem zaklattuk őket, mióta ott laknak egyszer jártunk a lakásban, amikor leesett a fürdőszobaszekrényük, amiben tudtunk mindig a segítségükre voltunk, pedig 350 km-re lakunk a kiadott lakástól.

Tisztelt Kérdező!

Ahhoz, hogy kérdésére megalapozottan tudjak válaszolni, szükséges lenne látni a bérleti szerződést, amit egymással kötöttek. A bérlők által átadott kaució alapvetően arra szolgál, hogy a bérlő által felhalmozott tartozásokra legyen fordítható a bérleti jogviszony megszűnésekor. A bérlő ilyen tartozást nem halmozott fel, ebben az esetben a kaució részére visszajár. Tehát, anélkül, hogy a szerződés rendelkezéseit át tudnám tekinteni, azt a választ tudom adni, hogy az Önöknél lévő kaució a bérlő által felhalmozott közműtartozás, az általa az ingatlanban okozott károk kiegyenlítésére szolgálhat, azonban, az mint egyfajta kártalanítás nem vehető igénybe.

A kérdéséből azonban az derül ki, hogy a bérleti szerződést határozott időtartamra kötötték. Ezzel kapcsolatosan érdemes tudni, hogy a határozott időtartamra kötött bérleti szerződést rendes felmondással nem, csak rendkívüli felmondással lehet megszüntetni. Ennek alapján tehát a bérlő által közölt felmondás nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ennek alapján a bérleti jogviszony álláspontom szerint jelenleg is fennáll.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 29950 számú kérdése
  • 2008-12-17

Tisztelt Ügyvéd Nő!
Kérdésem a bérleti díj összegének mértékével kapcsolatos. Ingatlan bérbeadása hónap közben szűnik meg akkor teljes havi bérleti díj illeti meg a bérbeadót vagy, csak félhavi.

Tisztelt Mária!

A megállapodástól függ, de más megállapodás hiányában alapvetően a megszűnésig jár. Tehát fél havi.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+ 36 20 3593147; + 36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 29944 számú kérdése
  • 2008-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem ingatlan bérbeadására vonatkozna, amelynél elvileg a bérbeadásra jogosult a tulajdonos, de esetünkben más megoldás lenne kézenfekvő.A feleségem tulajdonában van egy garzon, amit átadott a szüleinek használatra, mi pedig a szülők tulajdonát képező családi házban lakunk.Mindez egy, a testvérrel szerződésben rendezett öröklési vagyonmegosztás része, vagyis a garzon később egyéb más tulajdonnal feleségem bátyjáé lesz, cserébe a családi házból őt megillető tulajdonfélért.A szülők a garzont addig is használhatják, azzal külön írásos megállapodás alapján szabadon rendelkezhetnek.Tanácsunkra bérbe adták, a feleségem édesanyja az APEH-nál saját nevére adószámot kért -hiszen a jövedelem is nála keletkezik-, ezzel kapcsolatos a kérdésem, hogy a teljes körű használati jogot biztosító szerződés birtokában szabályosan jártunk-e el, vagy mindenképpen muszály a feleségemnek belefolyni az ügyletbe csak azért, mert a vagyonmegosztásig ő a nyilvántartás szerinti tulajdonos, viszont nem ő a tényleges bérbeadó, nem használja a lakást és abból semmiféle jövedelme nem származik.Adózási szempontból az adózó lényegtelen, hiszen mindketten a 20%-os adózást választanák, tehát ugyanannyit fizetnek be.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel: Zsolt

Tisztelt Zsolt!
Szerintem a leírt konstrukció hibátlan, jogszerű és indokolt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Levente 29832 számú kérdése
  • 2008-12-08

Tisztelt ügyvédúr!
Két hete kibéreltem egy belvárosi lakást. Miután beköltöztem észrevettem,hogy a szekrények mögött ázik a fal,az ablakokat nem lehet rendesen csukni. Értesítettem a tulajt. Szeretném felmondani a szerződést és a 2 havi kaukciomat visszakapni,mivel ilyen körülmények között nem vagyok hajlandó a lakásban maradni. A hibákra nem lett felhívva a figyelmem. A lakásból már kiköltöztem,de természetesen a kulcsokat nem adtam még vissza. A tulaj német állampolgár. Ő azt szeretné,hogy felújítja a lakást és utána újra bérbeadja és abból az összagből adja vissza a kaukciómat. Mi ilyenkor a teendő? Jár nekem vissza pénz? A szerződésben az állt,hogy minimum 2 hónapot kell az ingatlanba töltenem különben nem jár vissza a kaukcio.
Várom válaszát!
Szabó Levente

Tisztelt Levente! A szerződés alapján Önnek nem jár vissza a kaució!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Joli 29822 számú kérdése
  • 2008-12-07

Tisztel Ügyvéd Úr!
Olyan albérletben lakom ahol a másik szobában van egy lakótársam. Sajnos vele megromlott a kapcsolat, képtelenség vele együtt lakni. Felmondtam szóban a bérletet a tulajdonosnál. Tudomásul vette. Pár nap múlva közölte, csak akkor veszi felmondottnak a béleti szerződést, ha írásban jelentem be. Én már szeretnék elköltözni, de két helyen nem tudok fizetni. Itt 2 havi kauciót is fizettem. Mit tehetek? Visszajár-e a kaució? Mikortól lehet a felmondást számítani? Soha nem kaptam számlát a befizetéseimről. Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelt Joli
A szerződés ismerete nélkül nem tudok korrekt választ adni, a kaució sorsát sem tudom biztosan megítélni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 29791 számú kérdése
  • 2008-12-04

Tisztelt dr. Nagy Zoltán!

Ingatlan bérbeadásával kapcsolatban szeretném a segítségét, tanácsát kérni.
3 hónapja béreltem ki egy budapesti panellakást, ingatlanirodán keresztül, mivel a tulajdonosok vidékiek. Már akkor voltak számla elmaradások, amikor beköltöztem, valamint a legsúlyosabb probléma, hogy már beköltözéskor rendeltetésszerű használatra alkalmatlan állapotban volt a lakás, mely a megtekintésekor természetesen nem volt észlelhető. A sütő, gáz égők nem működtek, valamint a zuhanyozó is használatra alkalmatlan volt, tehát sem főzni, sem tisztálkodni nem lehetett elvárható módon. A zuhanyozó állapota miatt orvosi károm is keletkezett, súlyos bőrgombásodás. További problémák, hogy a radiátorok szakember ismerősöm szerint rosszul lettek üzembe helyezve, így hősugárzóval kell fűtenem mely az én költségeimet növeli. A lakás biztonsága sem volt biztosítva, mert mint kiderült, a lakás kulcsát üres állapotában kiadták több ingatlanirodának is, így előfordult hogy az egyedül itthon tartózkodó gyerekre rá akarták nyitni az ajtót, hevederzárat kellett felhelyezni, mert ki tudja hány ingatlanos jöhet-mehet kulccsal(mert a lakás eladó is volt, melyről engem nem tájékoztattak a bérleti szerződés megkötésekor). További kellemetlenség hogy a mostani tulajdonos előtti lakó nevére behajtó cégektől jön rengeteg levél, valamint személyesen is megjelent itt egy úr, akinek jómagam magyarázkodhattam. Véleményem szerint a fenti problémák a tulajdonos felelőssége és bár sajnos nem tudom a PTK mit foglal magában erre vonatkozóan, de a szerződés már az aláíráskor meg lett szegve hiszen rengeteg feltétel nem volt biztosítva. Most fogok kiköltözni és a számlákat követelik rajtam, melyeket én kártérítésemként nem akarok kifizetni,jogos-e ez részemről? Illetve milyen lehetőségeim vannak? Szerintem én mint bérlő, teljes mértékben be lettem csapva. Számlát kértem tőlük, az igénybe vett szolgáltatásról, de gyanítom hogy nem legálisan adták ki nekem az ingatlant, ilyenkor érdemes-e az APEH-hoz fordulni, ha nem állítanak ki részemre számlát?
Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Viktória

Tisztelt Viktória!

A szerződés határozhatja meg a lehetőségeit,így pontos választ nem tudok adni, de nem feltétlenül igaz az, hogy a költségek megfizetését elmulaszthatja - kártérítés címén. AAPEH-hez éppenséggel tehet bejelentést, de ez az Ön problémájt nem fogja megoldnai, legfeljebb neki okoz kényelmetlenséget.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Török Tímea 29772 számú kérdése
  • 2008-12-02

Bérlőink 4 havi tartozásuk miatti felmondásunk végett a napokban kiköltöztek. Nemfizetésüket (utólagosan novemberben) az ingatlan rossz állapotára alapozzák, felszólításunkat, hogy ingóságaikra tartozásuk miatt jelzálog igényt tartunk, figyelmen kívül hagyták. A napokban átadás-átvételt akarnak illetve a 2 havi kauciójukat. Mivel tartozásuk ennek legalább a kétszerese illetve feltételezhető a külső környezet (kert) állapota alapján, hogy az ingatlanon belül is számos meglepetésre számíthatunk, ezt elutasítjuk. Mi a helyes eljárásmód? Hogyan lépjünk tovább?

Tisztelt Tímea! vegyék birtokba a lakást, és a kinemfizetett bérleti díjak, költöségek, károk fedezetére tartsák vissza a kauciót - de mindezt pontos elszámolás alapján, írásban dokumentálva és a bérlőt is tájékoztatva - majd az esetleegs károk javítását is dokumentáltan, számla ellenében végezzék el. A bérlő pedig forduljon bírósághoz - ha akar - a kaució iránt, Önök majd ott igazolják, hogy annak (vagy egy részének) visszatartása jogszerű és indokolt volt. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nikolett 29719 számú kérdése
  • 2008-11-27

Kedves Júlia!

Azt szeretném megtudni, hogy ha ketten vagyunk egy lakás tulajdonosai a férjemmel, akkor lehetek-e egyedül én a bérbeadó?
Költözés miatt szeretnénk kiadni a lakásunkat.
Az adózás miatt kedvezöbb lenne így kiadni, csak nem tudom, hogy ez így lehetséges-e?

Válaszát elöre is köszönöm.
Üdvözlettel:

Nikolett

Kedves Nikolett,

véleményem szerint lényegtelen, hogy 2 tulajdonos közül ki lesz a bérbeadó, azaz a szerződő fél.

Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • B.Bea 29711 számú kérdése
  • 2008-11-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2008.10.13-án Gödön aláírtam a bérleti szerződést és megbeszéltem a tulajdonossal,hogy október 26-án költözöm.Ez így is történt Egerből költöztem és segítségül magammal vittem a húgomat is.Előző este a tulaj hívott Írországból ő úgyanis ott él és a nagynéni volt a megbízott akitől át kellett vennem a lakáskulcsot.A tulaj közölte velem,hogy valami probléma van a gázzal és nincs sem fűtés sem pedig melegvíz,szóljak valamelyik szomszédnak.Vasárnap este megérkeztünk a húgommal Gödre és a hideg házban kellett aludnunk hisz este 20-kor már nem szívesen zavartam volna számomra idegen embereket.Hétfőn átmentünk a szomszédhoz és a fia közölte,hogy estig dolgozik az édesapja.Hívtam több szerelőt is aki ki jött volna 20.000ft-os költségről beszélt.Nekem erre nem volt pénzem.Ismételten a hideg házben aludtam fűtés és melegvíz nélkül.A tulajnak előre nem fizettem bérleti díjjat,viszont még szeptemberben elutaltam a számlájára 100000ft kaukciót!!!Kedden reggel úgy döntöttem,hogy mégsem szeretnék itt lakni,felhívtam a nagynénit és csütörtökön vagyis október 31-én édesanyám és húgom jelenlétében visszaadtam a kulcsot és hiánytalanul rendben talált mindent!2 éjszakát aludtam a jégverem házban és ők azóta nem hallattak magukról.Eltelt egy hónap és a kaukciómat nem adták vissza.Mi ilyenkor a teendő?Szeretném visszakapni a 100000ft-ot nagy szükségem lenne rá,mert addig nem tudok más lakás után nézni!Várom válaszát.

Tisztelt Bea!
A kaució iránt fizetési meghagyásos eljárást vagy pert kezdeményezhet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 29669 számú kérdése
  • 2008-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Szeretném tudni, hogy létezik-e magántulajdonú házban a bérlő fogalma, vagy csak albérlő lehet valaki. Ha létezik, akkor mi a különbség a bérlő és az albérlő között? Igaz-e, hogy a bérlőt csak akkor lehet kitenni a házból, ha biztosítanak neki egy cserelakást? Milyen jogszabályban találhatom ezt meg?
Sürgős választ kérek, mert a "bérlő" elleni lakás kiürítési per következő tárgyalása december 1-én lesz.

Köszönettel:
Dienes Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!
A bérlő a tulajdonostól bérli a lakást, az albérlő a bérlőtől (jellemzően önkormányzati lakás esetében). A bérlet szabályait a szerződés rendezi, így az elhelyezési kötelezettség kapcsán is azt kell segítségül hívni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 29634 számú kérdése
  • 2008-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne,hogy az albérlő ideiglenes lakcímként jelentkezhet be a bérelt lakásban?
Állandó lakcímet a tulajdonos nélkül nem is tud intézni ?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szilvia!
Ingatlan bérlője a tulajdonos hozzájárulásával kérheti állandó vagy ideiglenes lakcímeként a bérlemény bejegyzését, illetve okmányain lakcímként feltüntetését. A hozzájárulás megadása okmányirodán rendszeresített nyomtatványon történhet, a tulajdonos általi aláírással, az aláíráson kívül egybekben nincs szükség a tulajdonos közreműködésére, ha ez nincs. akkor azonban megtagadja a hivatal a kérelem teljesítését. A régi lakcímkártya újra cserélését ingyenesen végzik.
Tisztelettel
dr. Adamik Péter ügyvéd
6800 Hódmezővásárhely, Medgyessy Ferenc. u. 6/c. fsz.6.
+36 30 9747027

adamikpeter@invitel.hu

Közösségi oldal:


  • Kolonicsne Gyöngyi 29630 számú kérdése
  • 2008-11-22

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, ha a tulajdonomban van egy lakás és azt ki szeretném adni albérlőnek, milyen adatoknak kell szerepelni a bérleti szerződésen, vagy ha esetleg van valahol interneten nyomtatvány az hol található. És esetleg mire fontos odafigyelni a szerződés írásánál?. Segítségüket elöre is köszönöm.Kolonicsné Gyöngyi

Tisztelt Gyöngyi!
Az ingatlanjog.hu oldalon talál egy lehetséges tervezetet:

http://www.ingatlanjog.hu/index.php?adv=&action=21&tema2=1

Tisztelettel

Közösségi oldal:


  • Szilvia 29622 számú kérdése
  • 2008-11-21

Van Cegléden egy társasházi lakásunk. Ez év március 10-én kiadtuk albérletbe. Az albérlő felesége október hónapban elhagyta a férjét. Felmondtuk a szerződést csak... villanyszámla: 73,000( mivel csak általányt fizettek és nem bemondás alapján), víz elmaradás: 18,860, a kábel tv-t júliusban kikapcsolták, és nagyon lelakták a házat. Tapéta leszaggatva, a fehér padlószőnyegen piros és fekete üdítő nyomok( nagy kiterjedésű) , az állmennyezet alatt(36 M2) a nappaliban hemzsegnak a csótányok, és a fűtés csöveket is ki kell cserélni mivel forralták a vizet rendszeresen a vegyes tüzelésű kazánban. Ők nem akarják kifizetni a károkat mondván az nem az felelősségük ők csak ÉLTEK a lakásban . Szeretném megtudni ,hogy van -e értelme a bírósághoz fordulnunk( jogunk) Bérleti szerződésünk van . Köszönettel! Szilvia

Tisztelt Szilvia! Az elmondottak alapján bírósághoz folrdulhatnak a károk megtérítése érdekében.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Klaudia 29618 számú kérdése
  • 2008-11-21

Tisztelt Ügyvéd Ur!

Albérletbe lakom és nem kötöttek velünk szerzödést és nem is adoznak utánunk.
Mit lehet tenni?

Tisztelt Klaudia!
Természeteesen kérhetik az írásos szerződés megkötését - a tulajdonos adózásához nem sok közük van - ha nem teljesül, marad az elköltözés.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Irén 29610 számú kérdése
  • 2008-11-20

Tisztelt Ügyvéd úr!

A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni.
Adott egy budapesti lakóingatlan, melynek a tulajdonosa magyar születésű, de külföldön élő kettős állampolgársággal rendelkező személy.
Mivel nagyon ritkán jön csak haza, így az ingatlant szeretné bérbe adni. Jelenleg sem tartózkodik Magyarországon (és nem is tud hazajönni), így csak rokon tudja intézni helyette a szükséges teendőket. Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet ebben az esetben számlát kiállítani, kinek a nevére valamint milyen adó és egyéb költség vonzata lenne a bérbeadásnak.
Egyúttal azt is szeretném megkérdezni, hogy jogos-e az önkormányzat részéről az építmény adó kivetése, amit már több mint10 éve szednek az ingatlan után.
Köszönettel
Irén

Tisztelt Irén !
Az építményadóról a helyi önkormányzati rendelet rendelkezik, így abban az ügyben nem tudok segíteni. A bérbeadás a jelek szerint meghatalmazott útján lehetséges, a számlakiállítására, a pénz átvételére, esetleg az adóbevallás elkészítésére is ki kell terjednie a meghatalmazásnak, amelyet ebben az esetben javasolnék külföldi konzulátuson elkészíttetni.
Az adózás helye az ingatlan fekvése, azaz Mo.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: