Hozzászólások

  • Éva 34818 számú kérdése
  • 2009-12-27

Tisztelt Cim!
Családi ház, két tulajdonos, osztatlan közös terület, csak az egyik fél tulajdon joga van megterhelve végrehajtásokkal, van-e elővásárlási joga a másik tulajdonosnak? Kinél vagy hol kell ezt megerősitetni, érvénybe léptetni a végrehajtás előtt? Mi ennek a részletes folyamata?
Köszönöm válaszát.
Tisztelettel:
Éva

Tisztelt Éva!
Végrehajtási árverés esetén nincs elővásárlási jog. A jog, ill. az árverés attól függetlenül érvényesíthető, hogy a kötelezett nem lakik ott. A vh. elkerülése csak oly módon lehetséges, hogy kifizetik a kötelezett helyett a tartozásokat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoli 34755 számú kérdése
  • 2009-12-15

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Kérdésem az lenne, hogy fiamnak 12 tulajdoni illetősége volt egy ingatlanban. Ezen a tulajdoni hányadon nekem holtig tató haszonélvezeti jogom volt bejegyezve az ingatlan nyilvántartásba. A fiam tul. illetőségét tartozás miatt elárverezték és az én haszonélvezeti jogom törölték, holott nem mondtam le róla illetve semmilyen megváltást nem kaptam. Jogszerűen jártak el? Ha nem gondolom bírósághoz lehetne fordulni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Zoli!

Ez így valóban nem jogszerű, és ahogyan írta, csak bíróság előtt orvosolható. Előtte esetleg felkeresném a végrehajtót egy teljes szemlét tartalmazó tulajdoni lappal, amelyen az ingatlant érintő minden korábbi bejegyzés is szerepel.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • zoli 34713 számú kérdése
  • 2009-12-11


Tisztelt ügyvéd úr
Ingatlanra vonatkozolag: végre hajtás alatt álló ingatlant, végrehajtást kérőtől (Fabthorn pénzügy zrt) engedményezési szerződés kötéssel meg vettem, követelésnek és a végrehajtási költségnek eleget tettem megfizettem .
A követelés és a végrehajtási költség elégtételét figyelembe véve , új vére hajtási cselekményre került sor a Körzeti Földhivatalnál.
A végre hajtási jog bejegyzése alaptalan mivel végrehajtás kérő nem adta beleegyezését,illetve hozzá járulását kérelmét aláírását .

Kérdésem: kihez fordulhatok és mit tehetek ügyeim megoldása érdekében ? anyagi körülményeim nem megfelelők

Köszönettel:Zoli

Tisztelt zoli!

Úgy érti, hogy az ingatlanra ujabb végrehajtást kérő kérte a végrehajtási jog bejegyzését? Sajnos nem teljesen értem a kérdését!

Amennyiben az ujabb vh jog bejegyzése alaptalan, tehát a jogszabályi feltételek nem állnak fenn, azt a földhivatal minden bizonnyal el fogja utasitani.


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • János 34710 számú kérdése
  • 2009-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanban lakunk.
Egymás melletti két helyrajzi számon 4 db. lakás és a hozzájuk tartozó kert található. Az I. hsz. 760 nm. és 3 lakás található rajta valamint a 4. lakás fürdőszobája "belóg" erre a területre.
A 4. lakás a II. hsz. alatt található, ez a terület 360 nm.
A lakások és kertek kerítéssel el vannak választva mindenki a tulajdoni hányadának megfelelő részt használja.
Mindenki egyformán tulajdonos mindkét ingatlanban. (10-25-35-30%)
Házszámmal is megvan különböztetve a két telek, így az első három lakás 17 sz. a negyedik lakás 17/a szám alatt van nyilvántartva.
Az első három lakásnak közös a bejárata, a negyedik lakás önálló bejárattal rendelkezik.
A családommal ebben a negyedik, külön bejáratú lakásban lakunk a 17/a sz. alatt.
Az első lakásban lakó egy éve kapott az önkormányzattól kölcsönt és annak fedezetéül jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztek be, de nem az általa használt 17. sz.-ra hanem a 17/a-ra. (Nem kaptunk értesítést.)
Most kaptunk értesítést, hogy egy telefontársaságnak történő tartozása miatt újabb bejegyzés történt, bírósági végrehajtó megkeresése alapján. Ez a bejegyzés is az 17/a-ra történt.
Ráadásul az adós csak 10 % tulajdoni hányaddal rendelkezik mindkét ingatlanban, így a bejegyzés összege már meghaladja 17/a sz.-ú ingatlanlan meglévő tulajdoni hányadának az értékét.
Egy régi birtokháborítási perben a bírósági itélet leírja a használat módját, de ezt természetesen a földhivatalnál nem tartják nyilván.
Kell-e valamit lépnünk a bejegyzésekkel kapcsolatban?
Származhat-e kellemetlenségünk a társtulajdonos trükközéséből?
Amiben lakik az még futja a tartozását, de nem arra jegyezték be, hanem az általa nem használt kisebb hsz.-ú telekre.
Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt JÁnos! Feltételezem, hogy a terhek cska a tulajdonostárs tulajdoni hányadát terhelik, így az Önök számára ez nem jelent kockázatot vagy veszélyt, legfeljebb egy árverés nyomán új tulajdonostársuk lesz. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 34635 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lányom, pár éves élettársi kapcsolata után adóstársi kötelezettséget vállalt barátja családi ház vásárlásához,mely 20 mFt-os bankhitel felvételét jelentette. l év után kapcsolatuk megromlott, lányom hazaköltözött családi házunkba.
Mi 2 évvel ezelőtt vettünk fel jelzáloghitelt a házunkra, melyből már a felét előtörlesztettük. Ebben az ingatlanban a lányomnak 3/40 részben tulajdonrésze van, továbbá egy budapesti ingatlanban 1/4 részben, ami viszont a nagymama haszonélvezeti jogával terhelve van.
Az lenne a kérdésem, amennyiben a lányom volt barátja nem tudja fizetni a hitelét, /Ami a duplájára emelkedett, és időközben a munkaviszonya is megszűnt/ és a bank elárverezi a hitellel tehelt ingatlant, úgy a maradvány hitelösszeg a lányomtól behajtható-e, /jövedelem 33 %-kal terhelhető/ illetve, hogy a volt barát bankja a mi jelzáloggal terhelt ingatlanunkat megterhelheti-e, illetve végrehajtási eljárás alá vonhatja-e a lányom tulajdonhányadát, és ez milyen következményeket von maga után.
Milyen lehetőségeink vannak, mit tehetünk?
Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Katalin

Tisztelt Katalin! A lánya kezessége azt jelenti, hogy rajta - és vagyontárgyain - a teljes tartozás behajtható. Ez csak a lánya tulajdoni hányadait érintheti, az Önökét nem.
A megoldás: nehéz kéréds, mert a szereződésszerű teljesítésen túl csak a szerződés módosítása lehetséges, amiben a bank nem feltétlenül partner, főleg ha az adós fizetési képessége is megrendült.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Evelin 34622 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztel Ügyvéd Úr!
Köszönöm válaszát,bár az ügy megoldásához nem kerültünk közelebb.Valószínűleg én tettem fel rosszul a kérdésemet.Tehát árverezés indul a családi házunk 1/4 rész tulajdonával szemben:mit tehet az árvereztető(felperes) az ingatlannal?Lakott ingatlanról van szó.Lehetséges,hogy lesz valaki aki megveszi az 1/4 részt?? A 3/4 rész tulajdonosának van elővásárlási joga???
Várom mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel:Evelin

Tisztelt Evelin! Igen, lehet, hogy valaki megveszi a lakás 1/4-ed tulajdoni hányadát, és a tulajdonosok közösen lesznek jogosultak használni az ingatlant. Elővásárlási jog ez esetben nincs, de árverési vevőként megjelenhet a jelenlegi másik tulajdonos is, vagy akár harmadik személy is. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Veronika 34620 számú kérdése
  • 2009-12-06

Tisztelt Ügyvédúr/hölgy!

Édesapám a munkahelyén sikkasztott és miután lefolyt a tárgyalás a ház felére ami az ő nevén volt ráterhelték a visszafizetendő ősszeget. A tartozást édesanyám kiegyenlítette annak fejében, hogy az ő tulajdonába kerül az egész ingatlan. Időközben a tartozást kiadták egy végrehajtó irodának ahol a tartozás kiegyenlítésre került. Ők az igazolást kiadták, hogy a végrehajtási összeg kiegyenlítésre került, de a földhivatal e papírok alapján nem törölte a bejegyzett jelzálogot. A bejegyzést a rendőrség nyújtotta be a földhivatalhoz. Megkerestük az illetékeseket, de azt mondták, hogy náluk az ügyirat már nincsen meg és ebből kifolyólag nem is tudják töröltetni azt. Azt mondták, hogy peres úton tudjuk csak töröltetni a jelzálogot. A kérdésem az lenne, hogyha egy végrehajtó irodánál amihez az ügy került én kiegyenlítem a számlát, nem kéne e az ügyben intézkedniük, hogy a jelzálogjogot töröljék a tulajdonról. Vagy a földhivatal miért nem törli, ha én benyújtom a végrehajtó által aláírt papírokat?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt Veronika!
Ki kellene deríteni,hogy hol vesztek el az iratok... lehet, h a földhivatalban, akkor nekik kellene lépni, de a legvalószínűbb, hogy - per nélkül - újra be kell szerzeni az iratokat a korábbi teher jogosultjától.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsó 34617 számú kérdése
  • 2009-12-04

Tisztelt Ügyvédnő.
2008-ban vettem fel jelzálog hitelt én vagyok az adós
férjem az adóstárs ezt még rendesen tudjuk fizetni. Viszont a férjem vett fel személyi kölcsönt és van egy hitelkártyája amit nem tudunk már fizetni.Fel mondták már mind a kettő hitelt és egybe kérik a fennmaradó összeget vagy beperelik a férjemet.Ezt kifizetni nem tudjuk.Attól félek,hogy végrehajtást kérnek és akkor hiába fizetem a jelzálog hitelt rendesen végrehajtást jegyeztetnek be a lakásra.A bank felmondhatja-e a jelzálog szerződést?Mit tudunk csinálni,hogy nehogy kirakjanak a lakásból hisz akkor utcára kerülünk.
Válaszát előre is köszönöm. Erzsó.

Tisztelt Erzsó!

A jogszabály szerint:

(3) Ha elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be, szerződésen alapuló további jogokat csak a tilalom jogosultjának hozzájárulásával lehet bejegyezni. Nem szükséges a tilalom jogosultjának hozzájárulása a végrehajtási jog bejegyzéséhez.

Tehát az ingatlanra a végrehajtás bejegyezhető.

Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 34612 számú kérdése
  • 2009-12-04

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr! A kérdésem a következő lenne: egy önkormányzati bérlakás főbérlője vagyok, édesanyám a társbérlőm. A lányom és férje pedig családtagként szerepelnek a bérleti szerződésben. Mivel született egy unokám itt lakhatnak a gyermek érdekeit szem előtt tartva. De a vejem szépen halmozta fel az adósságokat a saját és a lányom nevére. Mostanra úsznak a hitelekbe, fizetési meghagyások, végrehajtások veszik kezdetét. Viszont bár ez az állandó lakcímük, de itt semmi sem az övék. Egy végrehajtás során hogy tudom ezt bizonyítani, vagy mi lenne a legjobb megoldás arra, hogy a házamból el ne vigyenek semmit? Kijelenteni nem tudom őket, mert itt tartózkodnak, a lányom apósa nem jelenti be őket fenti okok miatt, nincs hova menniük és az utcára mégsem tehetem a gyerekemet a 4éves lányával. Van megoldás esetleg egy ügyvéd előtt papírt írni, hogy itt minden az én tulajdonom, ami a lakásban található, vagy mit tegyek? Kérem segítsen, mert nagyon el vagyok keseredve. A saját életüket tönkretették nem szeretném ha az enyémmel is ezt tennék, mert elviszi a végrehajtó a holmimat. Üdvözlettel: Szőkéné. Segítségét pedig előre is köszönöm.

Tisztelt Erzsébet! Több módon is bizonyíthatja, hogy adott vagyontárgyak az Ön tulajdonát képezik és nem a lányáét, számlák, szerződések, akár ügyvéd vagy közjegyző előtt tett nyilatkozatok is megfelelőek lehetnek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó69 34605 számú kérdése
  • 2009-12-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy nagyon kedves munkatársam helyett írok most levelet. Gyermekotthonban élt születésétől fogva, most is ott dolgozik, itt vagyunk kollégák. Nagyon jó ember és nagyon sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetbe jutott. Sajnos a pénzkezeléssel gondjai voltak, és tanácsot is elkésve kért.
A helyzete a következő:
Otthonteremtési támogatásból és Banki hitelből vásárolt egy kis lakást. Úgy tudom, hogy az otthonteremtési támogatás miatt 5 évre elidegenítési tilalmat jegyzett be az ingatlanra az állam. Próbáltunk a bankban átütemezési kérelmet beadni, a bank válaszát még nem láttam.
Sajnos egyik hitelét nem tudja most fizetni.

Nem tudom, hogy elárverezhetik-e a lakását a bank részéről?

Tisztelt Ildikó! Amíg az átütemezési kérelmet el nem bírálták, addig biztosan nem fognak végrehajtást kezdeményezni. Egyébként lehetséges lenne.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Evelin 34596 számú kérdése
  • 2009-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

November 18.-án az alábbi kérdéssel fordultam Önökhöz.
Bírósági eljárás folyik az ingatlanunk ellen,mivel az ingatlan 1/4 rész tulajdonosa tartozás fejében az Ő részét ajánlotta fel.A 3/4 része a felesége nevén van.
A tartozás fejében elárvereztethetik a házat?A tartozás összege körülbelül annyi mint a tulajdoni rész.
Ezt a tartozást valahogy be lehet hajtani?Más tulajdona nincs az adósnak.
Válaszukat előre is köszönöm.


Sajnos a mai napig nem kaptam rá választ.
Az ügyünkben annyi változás történt,hogy a tulajdoni lapon megjelent az a bejegyzés,hogy árverezési jog indul ellenünk.
Kérem minél előbb válaszoljon,hogy tehetnek-e valamit az ingatlanunkkal.Kétségbe vagyunk esve.
Köszönöm előre is.

Tisztelt Evelin! A jelek szerint az 1/4-ed rész ellen indult végrehajtás? Ha igen, úgy az kerül árverezésre.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 34595 számú kérdése
  • 2009-12-02

Tisztelt Hölgyem és Uram!
Készfizető kezes vagyok egy olyan ingatlant terhelő jelzáloghitelnél (az adós a ház 1/1-es tulaja) , ahová tartózkodási helyként be vagyok jelentve. Az évek során nekem is elég sok pénzem elment a törlesztőkre. Sajnos a törlesztőrészletek fizetése egyre nehezebbé válik. Azt a tanácsot kaptam, hogy valamennyi tulajdonrészt jegyeztessünk be az én nevemre, és akkor ha esetleg árverésre kerül sor, akkor én is jogosulttá válok a tulajdonrészem ellenértékére. Az a kérdésem, hogy amennyiben ezt az okiratot ügyvéd által készíttetjük el és a földhivatalban is bejegyeztetjük, akkor valóban számíthatok-e arra, hogy visszakapom a pénzt? Magyarán: milyen jogok illetik meg a többi tulajdonost ha az egyik tulaj nemfizetése esetén árverezik a házat, illetve hogyan érintene ez engem, mint készfizető kezest?
Segítségüket előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Krisztina

Tisztelt Krisztina!

A banki hitel megakadályozhatja a terv végrehajtását, ill. annak célszerűségét csak akkor tudom eldönteni, ha mind a tulajdoni lapot, mind a kölcsön pontos adatait, mind az ingatlan értékét ismerni kellene...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 34570 számú kérdése
  • 2009-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az, hogy haszonélvezettel terhelt ingatlan esetén, ha a tulajdonos nem tudja fizetni a banki hitel részleteit, a bank árverezése után megszűnik-e a haszonélvezeti jog? Illetve a haszonélvezőnek el kell-e hagynia az ingatlant, az az a vevő haszonélvezeti joggal terhelten tudja csak azt megvenni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt László! Ez attól függ, hogy a haszonélvező be volt-e vonva a banki kötelembe, vagy sem. Ha igen, akkor tehermentesen és üresen kerülhet árverezésre az ingatlan.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ági 34551 számú kérdése
  • 2009-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nővéremék több hitelt (egyik sem jelzáloghitel) vettek fel és most úgy néz ki, hogy nem bírják őket törleszteni. Azt szeretném megtudni, hogy a sógorom nevén lévő hiteleket ráterhelhetik-e a házra, amiben laknak, hogyha az 1/2 része a nővérem nevén (örökség), a másik 1/2 rész pedig két gyermekük nevén van (én ajándékoztam nekik).
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Ági!

Nem terhelhetik rá.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 34524 számú kérdése
  • 2009-11-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnénk felvenni. A jelzálog az adóstárs 1/1 tulajdona, de az édesanyjának haszonélvezete van a lakáson.
A bank szerint nem elég, ha a haszonélvező a hitelszerződésben lemond a haszonélvezeti jogáról arra az esetre, ha a bank a kielégítési jogát gyakorolja az ingatlanon, valamint tűri a haszonélvezeti jogának törlését; emellé még készfizető kezességet is kell vállalnia. Mi ezt nem szeretnénk.
Kérdésem, hogy valóban nem elég a feltételes lemondás (jogi kiskapukra hivatkoznak), vagy csak túlbiztosítani akarja magát a bank? Ez utóbbi esetben kénytelenek leszünk másik bankot keresni.

Tisztelt Éva!

Sajnos, ez nem jogi, hanem (banki) üzletpolitikai kérdés. Ha a bank ezt kéri, akkor vagy elfogadják vagy elmennek másik bankhoz...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: