Hozzászólások

  • alexandra 34841 számú kérdése
  • 2009-12-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Hiába böngészem a hozzászólásokat, igazán rám vonatkozót nem találok, így inkább kérdezek. Másfél évvel ezelőtt adtam el házamat, melyet a vevő megtekintett állapotban, stb. (szokásos szerződés) vett át. A ház közel 30 éve épült (általam), egy-két hibája persze volt, ezekről tájékoztattam a vevőt - rejtett hibáról nem tudtam (ha már egyszer rejtett). Birtokbavétel után a ház egy évig üresen (télen fűtetlenül) állt, majd mikor elkezdték átalakítani, falat bontani itt-ott, hirtelen mindenféle bajok jöttek elő, ázik innen, onnan, csövek repednek, stb. A vevő most perelni akar. Nálam még minden rendben volt, de hogyan tudom én ezt bizonyítani? Az egy év hanyagolás, majd napi ütve-fúrás nem tehetett tönkre valamit? Arról nem is beszélve, hogy egy 30 éves házban szerintem azért várható, hogy előkerül majd egy-két probléma ha megbontják a falakat. És mennyi itt a szavatossági idő? Három év? Vagy a következő 5-10 évben bármikor megtalálhat, ha valami elromlik?
Előre is köszönöm válaszát: Alexandra

Tisztelt Alexandra! Az Ön helyében nem aggódnék, a szavatossági idő letelt, egyébként is nehezen tudna bármit is bizonyítani a másik fél - igaz, hogy Ön is - ezért szerintem nem fog eljutni a másik fél egy per megindításáig...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • gyula 34805 számú kérdése
  • 2009-12-22

Tisztelt ügyvéd úr/nő.

Tisztelettel szeretném kérni az ön tanácsát.Pár hónapja eladtuk az anyósom 30 nm-es házát, mely 1973-ban épült.Az akkori tekhnológiának megfelelően, úgy szigetelés, mint födém, Stb.Anyósomék 35 évet éltek a házban életvitel szerüen.Ápolgatták szépítgették,Stb. Az új tulaj 1.5 hónap alatt szétrohasztotta a házat belül. Szó szerint.Most perrel fenyegetőznek. Az általuk kért szakvélemény felhívja a figyelmemet ,hogy nem megfelelő a szigetelése a háznak (tetőtér,falak,aljzat )idézve ( a mai tekhnológiának nem felel meg ).
Mit csináljak ? pénzem pereskedni nincs.Viszont nem szeretnék valakinek a kénye kedve szerint fizetni, holott nem vagyunk bűnösök. Mindenről tájékoztattuk az új vevőt ( vegyes falazat,tető állapot, Stb) Az ingatlan KB 2 év alatt kelt el ezalatt az idő alatt, meg fordultak ingatlanosok (akik adatbázisba vették fényképpel együtt).
Bizonyítani tudom visszamenőleg Tanukkal, fényképekkel az ingatlan állapotát.Nem frissen festve kínáltam az ingatlant, 8 éves tapéta 2 éves festéssel.10 éves fehér vakolat (ma is makulátlan állapotban ).
Ennek ellenére az uj tulaj 1.5 hónap alatt, lepenészesítette a házat (csak belüllről) telezsúfolta bútorokkal, nem szellőztette, nem fűtötte megfelelően. Most a saját hibáját rajtunk akarja leverni. 35 év életvitel szerüen - a másfél hónappal szemben.Létezik hogy,a tőrvény egy ijen barbárnak adjon igazat ?Van igazság ?

Bővebb infót a megadott számon tudok adni, ha szükséges.Kérném tisztelettel segítségüket.

Köszönettel: Gyula

Tisztelt Gyula! Az elmondottak alapján nem kell aggódnia, ha a vevő pert indít, az ellen is jó esélyekkel veszik fel a harcot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Papp Tibor 34781 számú kérdése
  • 2009-12-17

Tisztelt Ügyvédnő és Ügyvéd Úr!

A következő problémával fordulnék Önökhöz:
2007 januárjában vásároltam a pilisvörösvári Klapka utcában egy tetőtéri, 58 nm-es lakást, körülbelül 20%önerővel, 14.500.000 Ft-ért.
Maga az épület 1985-89 körül épült, a tetőteret 2003-ban építették rá. Amikor a lakást átvettem az eladótól, szépen ki volt festve és a lakás teljes állaga kiválónak látszott.
Azóta viszont az építésből adódott problémák sokasága került napvilágra, amiket az előző lakó természetesen eltitkolt az adás-vétel alatt.
Természetesen az építtető vállalkozó cége már nem létezik.

A problémák a következők:

- a lakás több pontja a szellőzés megoldása mellett is penészedik

- a tetőtér feletti padlás szigetelése hiányos

- továbbá a tetőtéri szint teljes külső szigetelése alultervezett (vagy az építtetők ellopták a nyersanyagot)-ez a momentum azért is lenne fontos, mert a társasház egy magasabb hegy gerincén fekszik, így a természeti hatások rendkívül kegyetlen módon érik!

- mindennaposak a beázások

- és az északi oldalon lévő háló-és fürdőszoba annyira hideg (alul szigetelt), hogy hiába megy a fűtés a maximumon, akkor sem képes felfűteni a szobát, hideg az ágynemű, hűvös a padló, szinte jegesek a falak...

Kérésem az lenne, segítsenek abban, hogy az ügy megoldása érdekében milyen jogi vagy egyéb lépéseket lehetne tenni!!!

Kérem segítsenek, mert nem tudom kihez fordulhatnék ezzel a problémával!

Köszönettel: Papp Tibor

Tisztelt Tibor! Jótállási lehetőségeit érvényesíthetné, de egyrészt közeleg a hároméves határidő letelte, másrészt viszont - ha az építtető cég megszűnt - nincs kivel szemben érvényesíteni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nelli 34757 számú kérdése
  • 2009-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr / Nő!
Teljesen tanácstalan vagyok,remélem Önök segíteni tudnak.
2007.nov.30-án átvettük új építésú társasházi lakásunkat(idén kb.5 éve,hogy épült).Beköltözés után pár hónappal megjelent a penész.Most ott tartunk,hogy az összes helységben vastagon penészesek a falak és nem csak a sarkokban!Festés és penészmentesítés után 2-3 héttel újra ugyan olyan.A kisfiam állandó hörghurutban szenved,mióta itt lakunk.Megkérdeztem a gyerekorvost,Ő szerint biztosan a penész okozza és még asztmás is lehet tőle.A lakást hiába szellőztetem,a szag tömény.A fürdőszobában és a WC-ben beázás nyom is van,a páraelszívó köröl rohad a plafon.A fürdőben ha nem vagyunk otthon és éjjel is lekapcsoljuk az áramot,mert zárlatos a páraelszívó,szó szerint csöpög a víz belőle és szikrázik.Az építtető nyáron kijött hosszas unszolásra,azt mondta,ki kell cserélni a mennyezetet,de azóta el se lehet érni.Egy ismerős szakmabeli megnézte és azt mondja,az egész tető rosszul van megcsinálva,rossz a szigetelés,le kéne bontani és a páraelvezetők sincsenek kivezetve.Tehát mindenki párája felettünk csapódik le!A többi lakásban is vannak gondok,de nálunk a legsújosabb a helyzet.
Nem tudom van-e a peren kívül más megoldás,de arra sajnos nincs pénzünk.Kihez fordulhatnánk?Félünk,hogy egyszer leég az egész ház egy szikrától!
Üdvözlettel: P.Nelli

Tisztelt Nelli!
Ha az eladó nem működik közre, akkor a peren kívül más megoldást nem tudok javasolni. Vagy közvetlenül perelni őt a javításokért, vagy Önök sjaát költségen javíthatnak, és a költségek megtérítése iránt pereskedhetnek... Ennél pontosabb véleményhez további infokra lenne szükség...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Barbér Csaba 34744 számú kérdése
  • 2009-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltam egy házat Alsónémediben.
Az ingatlant házként hiredették mely téglából épült az eladó személyes találkozáskor is állította ,hogy a falak téglafalak.
A ház felújítása során derült rá fény ,hogy az épület teljes egészében vályog.
A rendelkezésemre bocsájtott tervrajzból ez nem derült ki.

Kérdésem jogosult vagyok e kártérítésre vagy árleszállításra?

Vételkor arra nem volt lehetőség ,hogy um. leverjem a vakolatot ezért sajnos csak az adásvétel után derült erre fény.

Köszönettel:

Barbér Csaba

Tisztelt Csaa!
Igen, akár arra is van lehetősége, de még a szerződés érvénytelensége és az eredeti állapot visszaállítása iránt is indíthat pert.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Balázs 34684 számú kérdése
  • 2009-12-09

TIsztelt Ügyvéd Úr/NŐ!A következő kérdéssel,problémával fordulok/unk önökhöz.Mi egy társasházban lakunk több mint 2éve.a ház most december 31 lesz 3 éves a társasház.A lépcsöházban 2 szinten a fal beázik,salétromos lett,amit az éppittetö azóta ugy javitott meg,hogy leverték a vakolatot,és azóta ugy van!Ö azt mondta,hogy a hibát elháritották,megtalálták a problémát,de ez nem igy van,azóta ugyan ugy beázik,és vizes a fal!ott tátong az új épületben a levert beázott fal!Öcsak huzza halasztja,hogy a garancia lejárjon ,és nem fogja megcsinálni!!!Mit lehet vele csinálni?Fel kéne jelenteni,de nem tudjuk,hogy hol,mert a közös képviselö sem tesz semmit ennek ügyében,meg neki is azt mondja hogy már minden ok!ezt a lakást luxus lakásként kinálta,most ugy néz igy ki a lépcsöház mint egy 20éves épület!Elöre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel :Balázs

Tisztelt Balázs!
A társasháznak hibás teljesítés miatt pert kell indítania az építtető ellen.
A garancia lejáratától nem kell tartaniuk, ha a hiba javítását már megkezdték.
Javaslom, az építtetőt a per kilátásba helyezésével szólítsa fel a közös képviselő a javításra. A pert csak a társasház indíthatja.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • D. Noémi 34676 számú kérdése
  • 2009-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2005.december 1-én adás-vételi szerződést kötöttem egy új építésű lakás vásárlására. A lakásra 2007.márciusában kaptuk meg a használatba-vételi engedélyt. A műszaki átadás időpontját nem tudom, garancia jegyet nem kaptam a lakáshoz.
Több, mint 1éve beázom a felső szomszédom teraszáról, egyre nagyobb mértékben. A beázás nem közvetlenül a terasz alatt jelentkezik, de jól látható, hogy a födémben elfolyik a víz(a szigetelő lapok körvonalai látszódnak).Valószínűleg a szigeteléssel lehet probléma, mert először nagyobb esőzésekkor áztam be,most már mindennemű vizes tevékenységnél(locsolás,medence használat).Sajnos ezidáig bárkihová is fordultam (építtető,szomszéd,közösképviselő,önkormányzat,biztosító)nem sikerült megoldani a problémámat.Kérném segítségüket, hogy az ingatlan garanciálisan javíttatható-e még vagy vagy milyen megoldással élhetek, hogy a szomszédom kijavíttassa a teraszát.
Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: D.Noémi

Tisztelt Noémi!
A garanciális időszak elvileg eltelt, de kérdés az, hogy mikor jelentette először a beázást, ha az az átvételtől három éven belül volt, akkor még a jótállási lehetősége megvan. Amennyiben már nem, úgy a szomszéd akár perben is kötelezhető a javíttatásra, annál is inkább, mert egy kártérítési pert lehet a nyakába akasztani, ami nyilván motiválni fogja...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergely 34490 számú kérdése
  • 2009-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Idén vettem át új építésü lakásomat, melyet immárom már használni sem tudok az alábbiak miatt:

A ház átadása után sajnos több problémával találta magát a ház szembe, én egy , ámbátor nagyon naggyal! A lakásom a ház 60 férőhelyes garázsbejárója felett van, amit tudtam is, hogy ott lesz, de amivel találkoztam problémával,az azt hittem csak rémálmaimban jöhet elő.
A tervezés során, az építtető szerint az volt előirva nekik, hogy 1 db garázskapu kerüljön beépítésre.Namost beépítésre került egy hörmann típusu szekcionált 5,5x2m es kapu, egy ipari nyitás zárásra használatos líneáris motorral, aminek eredménye képpen a kapu zaja kibírhatatlan jelenleg.A líneáris motor gyakorlatilag azonos sebességgel nyit és csuk, ennek eredménye, hogy borzalmas rezgést, hangot ad, valamint a profilszerkezet a terhelés miatt kezdi feladni a harcot.Első körben az építtetőhöz fordultunk a probléma megoldása miatt, aki a kapus alvállalkozó felé mutogatott...a vége az lett, hogy a ház megbízott egy vállalkozót, hogy adjon szakvéleményt.A szakvéleményben több érdekesség találtatik.
1. A líneáris motor helyett 3 fázisu motort kellett volna szerelni, amelyik lassu nyitással és záródással bír, un tandem görgő beépítéssel egyetemben az egyenletes futás miatt, így a kapu hangja nagyon halk lenne.2. A kaput nem szabadott volna beépíteni közvetlen a vasbeton szerkezetbe, a rezgés továbbadás miatt(kivitelezési hibák?).3. Ettől függetlenül a kapu működik, nyit zár.
Namost jelenleg ott tartok, hogy nem tudok a saját lakásomban megmaradni, alvásról nem is "álmodhatok" jelenleg.
Kérdésem az, hogy ha minden fronton abba ütközök, hogy senki nem hajlandó a problémával érdemben foglalkozni( építtető felé jeleztem minden 2 hétben a problémát fél!!! éven keresztül, 14 oldal levelezés jött össze, a hivatalos bejelentés is megtörtént, a közös képviselő is be lett vonva), akkor hova fordulhatok hathatós segítségért?
Tudtommal létezik előírás arra, hogy egy lakásban milyen zaj értékek számítanak még elfogadottnak, és ha jól tájékozódtam, akkor egy hivatalos mérés már sokat lendíthetne a dolgon, viszont ez elég drága, ~100e ft os nagyságrend.

Kérem, adjanak tanácsot, hogyan tudok az ügyben előre jutni mihamarabb!

Köszönettel:

Gergely

Tisztelt Gergely! Ön az eladóval áll jogviszonyban, így vele szemben kell jótállási igényét érvényesíteni, vagy - esetleg - a szerződést megtámadni... A szakvélemény elkészítésének lehet értelme, de arra már a perben is sor kerülhet a kirendelt szakértő által, bár ettől még nem lesz olcsóbb...
A lényeg: az eladóval szemben határozottan fellépni, és lerázni a másramutogatását...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilágyi Mária 34488 számú kérdése
  • 2009-11-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eladtam Dunaharasztin 1956ban épült vályog vagyes téglafalazatú házamat. A vevő beköltözött még csak nem is festett utánam. Majd benne lakot 1,5 évet utána teljes tatarozást végzett belülről elkezdett penészesedni az ingatlan, pert inditott a szakértő szerint hőhídas az ingatlan,a tatarozás csak részben befolyásolja a jelenséget. Az a kérdésem 1,5 éven belül miért nem inditott pert és régi házaknál ha elismerte tudta miből van és a ház korával is tisztában volt akkor itt is 3évig bármikor perelhet?
Előre is köszönöm válaszát: Mária

Tisztelt Mária!
A szerződés ismeretében lehet korrekt választ adni, de a szavatossági igénye valóban elkésettnek látszik...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor Gusztáv 34251 számú kérdése
  • 2009-11-04

Tisztelt Ügyvéd, Tisztelt Ügyvédnő!

Családi ház vásárlása előtt álok. A kiszemelt ingatlan - bár még csak szerkezetkész - már rendelkezik használatbavételi engedéllyel.
A tulajdonosa - aki eddig építtette (nem tudni kivel) - vállalja a kulcsrakész átadást 3 hónapon belül.
Azt gondolom (a használatbavételi engedély megléte miatt), hogy ez egy "használt" családi ház, amit ingatlan-adásvételi szerződéssel (és nem építési szerződéssel) tudunk megvenni. (?)Ebben az esetben az eladó milyen jótállási, szavatossági, garanciális kötelezettséggel rendelkezik, illetve mit vállalhat?

Ha van ilyen jellegű felelőssége, az hogyan érvényesíthető? Felel a magánvagyonával?

Egyébként az épületet megnézettük szakemberrel, aki a látható szerkezeti elemek alapján jó minőségű munkának tartja.

Tisztelt Gusztáv!
A kérdése alapján nem látom egyértelműnek a helyzetet, így pontos választ sem tudok adni.
A válasz függ a tulajdoni lap állapotától (ez még az illeték szemppontjából is érdekes lehet!), az eladó személyétől, az ingatlan építési körülményeitől, de általánosságban azt tudom mondnai, hogy az új lakásokkal kapcsolatos 3 éves jótállási szabályokat lehet alkalmazni, ha nem a jogszabály alapján, akkor a felek megállapodásán alapulva. Természetesen ez utóbbihoz a szerződést ilyen tartalommal kell megszövegeznide ez már az eljáró ügyvéd feladata lesz.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 34245 számú kérdése
  • 2009-11-04

Tisztelt Cím!

2008-ban vettünk egy újépítésű házat, azóta már milliószor kerültünk összetűzésbe az építtetővel. A szerződésben, pontosabban a műszaki leírásban foglaltak egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak (pl. más csapok, más színek, a szomszédtól elválasztó kerítés máshoz van, mint ahol a tervrajzon... stb.) Nem szóltunk semmiért... eddig. Folyamatosan fenyegetnek, mert a kocsibeállót, amit annak idején csináltak, felfagyott, és leviacolorozták most tavasszal. Úgy döntöttünk, addig nem vagyunk hajlandók kifizetni az anyagdíjat, amíg a műszaki átadásnál felírt dolgok nincsenek kijavítva, megcsinálva, aminek lassan egy éve már. Újrabetonozni nem akarták a beállót, mert az macerás lett volna, ezért rábeszéltek a viacolorra. De ennek anyagköltségét nekünk kellene állnunk. A sorházból csak nekünk, ez is érdekes. Másnak szó nélkül megcsinálták - ingyen. Amit ők barmoltak el, nekem kell kifizetnem. Ja, és lábtöréssel fenyegetnek, meg azzal, hogy ezt az ügyet el lehet intézni peren kívül is. Általában ez a hozzáállásuk.
Még egy kérdés: az ügyvédjük, akivel annak idején a szerződést kötöttük, benne van a kft-ben, mint tulajdonos. Ez szabályos?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm. Üdv: Mónika

Tisztelt Mónika!
Az ügyvéd üzletrész-tulajdona nem problémás, az más kérdés, hogy mivel a szerződést ő ellenjegyezte, ezért most Önökkel szemben nem képviselheti az eladót.
A többi kérdés kapcsán némileg több információ lenne szükséges a korrekt válaszhoz, de az adásvételhez kapcsolódóan jótállási, szavatossági jogokkal bírnak, amelyeket érvényesíteni lehet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 34160 számú kérdése
  • 2009-10-27

T.ügyvéd Úr/Nő!
5.évvel ezelőtt az akkori párommal eladtunk egy házat Lakihegyen mert életünk útjai szétágaztak!A ház története a következő:Megvettünk egy Kb.1950-es években épült mondhatni lakhatatlan házat!Nem állt szándékunkban beköltözni míg fel nem újjítlyuk!ez aeltartott 2-3 évig hitelekből és saját kezi munkával!Maradtak még munkálatok/parkettázás eresz és egyéb más amit egy új tulaj maga kedve kénye szerint ki tud alakítani!Eladtuk mert szétmentünk!A kedves új tulaj kb.3 mostmár 5 év után perelni szeretne mert állításai szerint rejtett hibákkal adtuk el a házat!vizesedik a fal reped a mennyezet/gipszkarton,problémája van a szigeteléssel az alappalSTB./
Kérdem hogy olyan dolgokért mint Pl.az 50 éves alap én hogy vállalhatnék garanciát???
Gondolom ennyi információból nem sok rálátása van az ügyre de szeretném tudni hogy jogosak-e a panaszai,milyen esélyeink vannak?!

Tisztelt Csaba! Én nem aggódnék az Önök helyében, pereskedjen...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gaby 33944 számú kérdése
  • 2009-10-07

Tisztelt Címzett!

Az alábbiakban kérném szíves tanácsát:
2008. novemberében vásároltam egy frissen felújított garzonlakást egy Bt.-től.
A garzon azóta is üresen áll, mivel a szabadidőmhöz és lehetőségeimhez mérten folyamatosan történik a szükséges bútorok, felszerelések beépítése.
A múlt héten vettem ésre, hogy a szekrény mögött egy hatalmas penészfolt van, tehát a lakás vizes. A szomszédok is megerősítették, hogy Ők is folyamatosan küzdenek a penésszel.
Az eladó telefonon történt reklamációmra közölte, hogy megtekintett állapotban vettem meg a lakást. Ez valóban így van, de a frissen festett falak mögé nem láthattam, továbbá a szerződésben sincs utalás a rejtett hibákra, illetve a rejtett hibák esetén követendő eljárásra.
Kérdéseim:
- Felléphetek-e bármilyen igénnyel (pl. értékcsökkenés miatt a vételár egy részének visszakövetelése, vagy kártérítés) az eladóval szemben?
- Ezt mennyi időn belül tehetem meg az eladó felé, illetve mivel megegyezésre nem látok lehetőséget a bíróság felé?
- Körülbelül a vételár hány %-ára tehető az értékcsökkenés, illetve kártérítés?
- Amennyiben az eladó Bt. megszünteti a Bt.-t, kitől követelhetem a károm megtérítését?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Gaby
-

Tisztelt Gaby! szavatossági igénnyel már nem élhet, de a szerződés megtámadására és érvénytelenítésére - tévedés, ill. tévedésbe ejtés címén - van lehetőség. Ez az eredeti állapot visszaállításához vezethet, azaz Önnek még a beruházásai ellenértékét is meg kell kapnia, de természetesen az sem kizárt. Ha a Bt. megszűnik akkor a beltag korlátlan vagyoni felelőssége okán ellene is fel lehet lépni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 33838 számú kérdése
  • 2009-09-29

Tisztelt Uram!
2002-ben vásároltunk egy (akkor) 20 éves ingatlant, amit teljesen felújítottunk. Gyakorlatilag az eredeti állapotból csak a falak és a tetőzet maradt meg. A munkálatokat szakemberek végezték, egy olyan munkafelügyelővel, aki azt megelőzően már több, sokmilliós beruházást is levezényelt.
Másfél évvel ezelőtt elváltam, az ingatlan nekem ítéltetett. A vagyonmegosztás amolyan "vagy elfogadod, vagy nem kapsz egy fillért se" pozícióból zajlott, aholis az volt férj az ingatlan árát irreálisan felverte. (5-10 millió Ft-tal)
Ez az ingatlan kb. 3 hete hirtelen megsüllyedt. A süllyedésnek feltűnő előzményei nem voltak. Most viszont megrepedezett falak, lógó zsaluk, széttöredezett lábazat,...stb.
A süllyedés okát a héten szakértő fogja vizsgálni, de szeretném tudni, hogy vannak-e érvényesíthető jogaim? És ha igen ki felé? A volt férj felé, aki másfél éve még 50 %-os tulajdonos volt?
Köszönöm előre is:
Edit

Kedves Edit!

Úgy gondolom, 20 év távlatából nincsenek már mással szemben érvényesíthető jogai, a kötelező 10 éves alkalmassági idő is eltelt, ami épületekre irányadó, így a tulajdonosnak kell viselnie a kárát. Nincs véleményem szerint jelentősége, hogy korábban a férj részben tulajdonos volt.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Móni 33730 számú kérdése
  • 2009-09-20

Tisztelt Hölgyem!
A következő helyzetről szeretnék felvilágosítást kérni. 2004-ben átalakítottuk ingatlanunkat, akkor teljesen új tetőszerkezetet kapott. Az alvállalkozónk, aki a faanyagot intézte, és az ácsokat is szervezte, 10 év teljeskörű garanciát vállalt az elvégzett munkára. Sajnos az egyik tartógerendánk "bogaras", vagy fakukac él benne, és szép folyamatosan pusztul, szuvasodik. Egy igazságügyi faanyagszakértő véleményét már kikértük, akielmondta, hogy a tetőszerkezethez használt fák közül egyik sem lett lekezelve, így történhetett, hogy bogarunk van. A bogár, elmondása szerint a beépítéskor már benne élt a fában, nem pedig utólagosan került bele. A másik gond, hogy ahhoz, hogy a teljes gerendátle tudjuk ellenőrizni, meg kellene bontanunk a gipszkartonozást, ami hatalmsa költségekkel járna. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen előírás arra vonatkozóan, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egí tartógerendának, illetve milyen lehetőségeink vannak az egykori alvállalkozónkkal szemben?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel:

Móni

Tisztelt Móni!

Bizonyára van előírás arra, hogy egy tartógerendának milyen minőségűnek kell lennie, de erre a kérdésre egy építész/műszaki szakértő tud válasz adni.

Egyebekben a hibás teljesítésre a Ptk. 306.§-ának előírásait kell alkalmazni, melyet idézek:

"306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
(2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(3) Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
(4) A jogosult a kijavításig vagy kicserélésig az ellenszolgáltatás arányos részét visszatarthatja."

A fentiek alapján azt tanácsolom, hogy először peren kívül próbáljanak megegyezni az alvállalkozóval, és amennyiben az nem vezet eredményre, nincs más lehetőség, mint a bírósági út.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: