Hozzászólások

  • Elemér 34835 számú kérdése
  • 2009-12-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e lehetőségem önkormányzati lakásom bérleti jogának eladására, s ha igen a forgalmi érték hány százalékára számíthatok?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Elemér!
Az elsődleges "vevő" az önkormányzat lehet, aki fizethet ellenértéket a bérleti jog megszüntetéséért, érdemes lehet első körben náluk érdeklődni...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szalmásiné 34821 számú kérdése
  • 2009-12-27

Tisztelt dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd!

Pár kérdésem lenne Önökhöz.
Ha a határozatlan bérleti szerződésben Tulajdonos mint az Önkormányzat képviseletében Csécsei Béla van írva és már Kocsis Máté a polgármester az szabályos dolog e?
- A házunkkal sok probléma van főleg műszaki jellegü és pereskedik is a kivitelezővel az önkormányzat emiatt, mert repedezik folyamatosan és a felrakott gipszpecsétek is megrepedtek, penész, 60%-os páratartalom meg ehhez hasonló problémák. Ez ügyben már többször is éltem panasszal az önkormányzat felé. Válasz nem igen van és a bérleti díjjat sem csökkentik pedig igencsak nem ér fel a lakás havi 19000Ft-os lakbérrel. Úgy tudom a tulajdonosnak kötelessége a tv. szerint a bérleti díjjat csökkenteni, ilyen esetben.
- Most kiderült (a ház 2004 ben épült 2005ben költöztünk)a háznak nincs 3. lépcsőháza csak a házszám van. Elvileg ez van a lakcímkártyán példával írom: 1084 Bp Illés u.42 3.lph 1/108
Kaptunk egy közjegyző által hitelesített papírt hogy fáradjunk be az okmányirodába, mert nincs is 3. lph és rosszul állították ki a lakcímkártyát. Kérdem én akkor eddig hova fizettem a lakbért? ha hivatalosan nincs 3.lph? a kérdés hogy a többi eme hibából fakadó költségemet megtérítetthetem e az önkormányzattal. Mert ugye elvileg minden hova így van bejelentve és minden hova le kel jelenteni a változást és persze ez idő és pénz.
Kérem mielőbbi válaszát meret fontos lenne.

Tisztelt Kati!
1. Igen, a szerződés érvéynes ettől függetlenül is.
2. A bérleti szerződés rendelkezései szerinti lehetőségeikkel élhetnének...
3. Ezt én egy adminisztrációs problémának látom, nem gondolom, hogy érdemben befolyásolja a bérleti jogviszonyt.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 34816 számú kérdése
  • 2009-12-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megtudni,hogy a bérlakásom állagmegóvásában (pl:a fürdőben leszakadt a vakolat a plafonról,a nyílászárók elavultak stb..)tényleg nem köteles az önkormányzat kivenni a részét?A bérleti szerződésben le van írva,hogy a bérlő köteles a lakás jelenlegi állapotát fenntartani, de ez azt jelenti,hogy minden javítási költséget nekem kell állni és az ÖK nem fizet semmit?Azt is szeretném megkérdezni,hogy a zajos szomszéddal közös falat hang szigeteltetni szeretném és ennek a költségnek egy részét sem kérhetem a bérbeadótól valamilyen jogcímen?
Tisztelettel:K. Andrea

Tisztelt Andrea! Sajnos az állagmegóvó munkák költségei a bérlőt terhelik, és a hangszigetelés költségét is csak akkor tudja megosztani a bérbeadóval, ha erről meg tud állapodni vele.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Mazsola Kata 34576 számú kérdése
  • 2009-12-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bp. Zuglói főbérletem van idestova 11 éve.
2 hónapja lehetőséget kaptam megvásárolni a kis lakást egy előnyös összegért,amely döntésre kaptam 90 napot.
1.,Tisztelettel szeretném Öntől megtudni, hogy miután TELJESEN kifizetem az önkormányzat által hozott vételárat, beleszólhat-e, megtílthatja-e az önkormányzat a lakás 5 éven belüli értékesítését?
Ugyanakkor még egy kérdésem lenne.
2.,Amennyiben megtílthatja az értékesítést a P.H., abban az esetben én milyen áron adhatom vissza vagy éppen mekkora áron kell, hogy "visszavásárolja" a lakást az önkormányzat?
Az ingatlan értékét 6.500.000,-Ft -ban határozták meg.
Munkáját köszönöm,
Kata

Tisztelt Kata!

1. Én úgy emlékszem, hogy a zuglói lakásrendelet nem enged ilyen lehetőséget az önkormányzat számára.
2. Nincs visszavásárlási kötelezettsége az önkormányzatnak, az ár ennek értelmében szabad alku függvénye.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 34308 számú kérdése
  • 2009-11-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a válaszát.Kérdezném még,hol tudnék utána nézni,illetve kérdezném :milyen kedvezményeket kaphatok pontosan önkormányzati lakás megvételenél.Igaz e,hogy a megvételtől számított öt éven belül csak az önkormányzatnak adhatom el.Ki kell e fizetnem a lakás helyreállítási költségeit(lakhatatlan volt a lakás)és ezt az összeget ők hogy számolják a vételi árba(vastagon foghat a ceruzájuk,nekem el kell fogadni?)A lakás értékének hány %-a lehet a felkínált vételi ár? és mik azok a dolgok ,amiket az önkormányzatnak biztosítani kell a másik lakásban.(pl.nem jár "csap" az automata mosógéphez...stb)Köszönöm a válaszát.

Tisztelt Katalin! Az adott önkormányzat lakásrendeletét hívhatja segítségül, és infokat is leginkább tőlük - lakásosztály pl. - kérhet és kaphat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rebeka 34307 számú kérdése
  • 2009-11-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő. Önkormányzati bérlakásban élek és olyan élethelyzet állt elő, minek következtében nem tudom tovább fizetni a költségeit. Eladhatom-e a lakás bérleti jogát vagy ez illegális? Kérem segítsen!
Köszönettel és tisztelettel
Kiss Rebeka

Tisztelt Rebeka!
Legálisan nem adhatja el, minden bérlő változáshoz meg kell kérni a tulajdonos előzetes hozzájárulását.



Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 34278 számú kérdése
  • 2009-11-07

Tisztelt Iroda!
Több évtizede önkormányzati lakásban élek, amit most bontani fognak.A felkináltakból elfogadtam egy kevésbé rosszat,amit most lakhatóvá tett az önkormányzat.A későbbiekben megvásárolható lesz,amivel élni szeretnék,és utána eladnám.( A bontandó lakásra régebben vételi szándéknyilatkozatot adtam be,amit elutasítottak) A kérdésem a megvétellel ,ill. a majdani eladással kapcsolatos,milyen jogaim,kötelezettségeim vannak. Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Katalin!
A megvétel kapcsán- ha az önkorm. el akarja adni - akkor Önnek elővásárlási joga lesz. A fizetési ütemezésben kaphat kedevzményeket, ha egyösszegben fizet, de akár részletfizetési kedvezményben is részesülhet.
Az eladásban nincs korlátozva, de legkésőbb akkor ki kell fizetnie az önkorm. felé az esetleges hátralékokat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Cs. Erika 34161 számú kérdése
  • 2009-10-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsát szeretném kérni.

Édesanyám elszeretné cserélni önkormányzati lakását két kisebbre. Mivel ez szinte lehetetlennek tűnik, lehetséges lenne egy olyan megoldás, hogy leadja az önkormányzatnak és bizonyos összeget kap cserébe? A lakás a VIII. kerületben található. Kötelező a hivatalnak visszavenni, ha mi mindenképpen leszeretnénk adni?
60.000 ft. a nyugdíja és 40.000 ft. a havi bérleménye a lakásnak, amit már nehezen tud kifizetni, ezért szükséges. Köszönöm tanácsát, előre is.

Tisztelt Era!
Megvalósítható a terve, a bérlet felmondás ellenében kérhetnek pénzbeni értéket...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Márta 34134 számú kérdése
  • 2009-10-26

T.Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő: kilakoltathatnak-e 2 kiskorú és 1 nagykorú,de főiskolás gyermekemmel az önkormányzati lakásomból? Sajnos közalkalmazotti fizetésből nevelem, neveltem fel 4 gyermeket, egyedül, apa, és gyermektartásdij nélkül, utóbbit lehetetlen volt behajtani, mert a kedves papa felszivódott. Igy nagyon sokszor kerültem fizetésképtelen helyzetbe, amit ugyan utólag rendeztem, de mindig visszaestem. Igy volt egy per, aminek alapján rosszhiszemű jogcimnélküli lakója vagyok a lakásnak. A főbérletet viszont csak akkor kapom vissza, ha nullás papirokkal igazolom, hogy nincs tartozásom se gázművek, sem elektromos művek felé. Ezeket fizetem, igaz csúszásokkal, de a nullás papirt nem adják ki. A lakbérekkel ugyanúgy csúszok, de ha késve is, befizetem. Örök rémálmom, hogy utcára tesznek önhibámon kivül. Ha megfeszülök sem tudok többet keresni, még esti takaritásokkal sem. A kereszt pedig itt lebeg felettem és rettegek, minden nap ezzel fekszem és kelek. Várom mielőbbi válaszát. A gyerekeket nem védi valami jog, az anyagi biztonságukról ők még nem tudnak gondoskodni, miért őket büntetik, ha a szülő fizetésképtelen?

Tisztelt Márta! Sajnos igen, a körülményei - bár métánylást érdemlőek - nem alkalmasak arra, hogy elkerülje a kiköltöztetést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Burján István 34031 számú kérdése
  • 2009-10-16

Kedves Tanácsadó!
Van egy szoba-konyhás, határozatlan idejű szerződéses önkormányzati lakásom a IX. kerületben. Ez egy régi bérházban van, annyira penészes, hogy gyakorlatilag lakhatatlan. 4 gyermekemmel élek benne, kértem az önkormányzat segítségét, hogy szüntessék meg a penészt vagy ajánlanak fel egy másik lakást. A segítségkérésre a válasz az volt, hogy a ház bontandó épület, másik lakást pedig nem tudnak adni, mivel csekély a kerület kiadható lakásállománya....Kérelmemet beadtam a vagyonkezelési bizottsághoz, hogy közös megegyezéssel, pénzbeli térítés ellenében szüntessük meg a bérleti jogviszonyom. Elutasítottak indok nélkül. Ezután fellebbezést nyújtottam be a képviselő testülethez, csatolva egy bérleményüzemeltető kft. főmérnöki szakvéleménnyel a lakás lakhatatlan állapotáról, amely helyreállítása nem a bérlő feladata.
A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok ezzel a fellebbezéssel, ha esetleg ezt is elutasítanák, hová fordulhatok?

Tisztelettel:
Burján István

Tisztelt István! Bírósági utat vehet igénybe, de ennek sikerét nem tudom megjósolni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hedvig 33995 számú kérdése
  • 2009-10-12

Tisztelt ügyvéd úr!
Édesapám és én az általa bérelt önkormányzati lakásban élünk. A testvérem már nem lakik a lakásban és nincs is bejelentve. Az önkormányzat felajánlotta a lakást megvételre. Testvérem nem szeretne részt venni a megvásárlásban sem felújításában. Még úgy sem, hogy ketten vegyük meg. Ha én megvenném, a testvérem követelhet-e tőlem valamilyen jogcímen pénzt a lakás után? Akár a jövőben, amikor én saját erőmből illetve kölcsönből felújítanám. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Hedvig!
Nem, az ez Ön különvagyonának a részét fogja képezni - de ha kétségei vannak, foglalják ezen megállapodásukat írásba...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • I. István. 33942 számú kérdése
  • 2009-10-07

T. ügyvéd úr alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Önkormányzati lakásom vételi szándékát bejelentettem a helyi önk- vagyoni irodájába. Jogillag mindent rendbe találtak.A lakás forgalmi értéke 16.000.000 mil. A vételár a forgalmi érték50%-a azaz 8.000.000 mil részletfizetés esetén a szerződés megkötésekor a vételár 10%-át egyösszegben, mig a fennmaradó vételárhátralékot 25 éven keresztül havi 68.290,-Ft-os egyenlő részletekben kell megfizetni. Kérdésem nem tévedtek a havi részlet megálapításánál. Szerintem nekem a 8.000.000 milliót kellene 25-év alatt kifizetnem, és nem a 16.000.000 milliót ami a számítások szerint Kb:21.000. 000 mil lenne. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel I. István.

Tisztelt István!
Osztom a véleményét, kérni kell a számítás javítását.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • péter 33805 számú kérdése
  • 2009-09-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Először is,köszönöm megtisztelő válaszát,nagyon sokat segített!Kérdésem a következő lenne:Négylakásos(+1 műhely) társasházban,2magán,2önkormányzati,+1 műhely önkormányzati.Ha én,mint tulajdonos bérleti szerződést kötök a műhely használatára,van-e elővásárlási jogom,ha igen,mire?Csak a műhelyre,vagy a lakásokra is? köszönöm válaszát!

Tisztelt Péter!
Csak a műhelyre, azaz a bérlet tárgyára.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 33720 számú kérdése
  • 2009-09-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A X. kerület 39/2008 (IX.19.) számú önkormányzati bérlakásokra vonatkozó rendelete az alábbiakat írja:
"5. § (1) Az állam tulajdonából az Önkormányzat tulajdonába került - az Ltv. alapján elővásárlási joggal érintett - önkormányzati lakásra érvényes vásárlási jog illeti meg:
a) a bérlőt, három év bérleti jogviszony után
b) a három év bérleti jogviszonnyal nem rendelkező bérlőt abban az esetben, ha bérlővé válását megelőzően - lakcímkártyával és hatósági bizonyítvánnyal igazolhatóan - legalább 10 évig tartózkodott a lakásban
c) a bérlőtársakat egyenlő arányban, három év bérleti jogviszony után
d) a társbérlőt az általa kizárólagosan használt lakóterület arányában, három év bérleti jogviszony után
e) az a)-d) pontban felsoroltak kérelmére, illetve a bérlő elhunyta esetén azok egyenes ági rokonát, valamint örökbefogadott gyeremekét,

amennyiben az a Vagyonkezelő Zrt. részükre megvételre felajánlja."
Kérdésem, hogy ugyanazon bérlakásra vonatkozóan kell-e fennálnia a 3 év bérleti jogviszonynak, vagy korábban bérelt lakás bérleti jogviszonya is beleszámít-e a 3 évbe, ha a csere következtében nem szakadt meg a bérleti jogviszony?
Válaszát előre is köszönöm!
Katalin

Tisztelt Katalin!
Nem szükséges ugyanazon ingatlanra fennálló bérleti jog.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Jaskóné Tausach Éva 33507 számú kérdése
  • 2009-08-30

T.Ügyvéd Úr!
Én érdeklődni szeretnék, hogy lehetőségem van-e arra, hogy az önkormányzattól lakás korszerüsitésre támogatást kapjak,mivel bankoktól sajnos nem jutok pénzhez, 3 kikorú gyermeket nevelek egyedül árvasági,csp. és 11.ooo.-Ft-os özvegyi nyugdijból. Az önkormányzaton azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs ilyenre lehetőség mivel kicsi a költségvetés és ilyen keretet nem kapott az önkormányzat.

Köszönöm előre is válaszát. Jaskóné Éva

Kedves Éva!
Mwegerősítem az önkormányzat által mondottakat, ez helyi költségvetési kérdés, ebben enélkül nem terheli kötelezettség az önkormányzatot.


Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal: