Hozzászólások

 • Tamás 38317 számú kérdése
 • 2010-12-25

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Szüleim közel 40 évig béreltek egy önkormányzati bérlakást, ahol a tulajdonjoguk 50-50%-ban volt rögzítve.
Édesapám 14 évvel ezelőtti halálakor édasanyámra szállt a bérleti jog, ő szerepel 100%-ban bérlőként.
2010.12.14-én édesanyám váratlanul elhalálozott.

Én 36 éve (születésemtől fogva) élek életvitelszerűen a lakásban, igaz jelenleg külföldön dolgozom, melynek várható időtartama még 1-1,5 év. Az önkormányzati iratokban nem szerepelek sehol sem a lakás jogszerű használatával kapcsolatban. Igaz, még egy szabályos bérleti szerződést sem tudtak felmutatni 1971 óta.

Kérdésem a következő lenne:
Szüleim halálával a bérleti jogot örökölhetem-e törvény szerint, vagy el kell hagynom az ingatlant?
Az önkormányzat szerint újrapályázhatom a lakás bérleti jogát, de kis valószínűséggel kapnám meg azt, illetve jóval a piaci ár felett van a bérleti díj új megállapodás esetén.

Másrészt mivel nem vagyok felvezetve az általuk alkalmazott belső használatú adatlapra, ami miatt nem maradhatok a lakásban, jogilag ki a felelős ennek elmulasztásáért?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Tamás! Ha Ön születésétől fogva életvitelszerűen a lakásban él, és ezt igazolni is tudja, akkor jogosult kell hogy legyen a bérlet folytatására.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • AmErica 38058 számú kérdése
 • 2010-11-17

Tisztelt Dr. Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

Pár nappal ezelőtt is tettem fel kérdést, köszönöm a választ, de közben sok minden változott és egyéb kérdés is felmerült bennem.
19 évvel ezelőtt lehetett az önkormányzattól megvásárolni ingatlant, ez apukám meg is tette, melyben felnőtt anyukájával együtt. Az adásvételi szerződésben az apukám van feltüntetve mint bérlő, aki jogosult megvenni a lakást. Azért is került az ő nevére, anyja haszonélvezete NÉLKÜL, mivel az anyukája tudta, hogy apukám soha nem rakja ki az anyukáját az utcára, ebből nem lenne gond, meg örökösödési illetéket se kelljen fizetni később (akkor még kellett).
2 éve a nagyit (apukám anyukáját) otthonba kellett adni sajnos, a testvérem (aki ugye nem áll szóba velünk) most magához vette a nagyit. Nagyival ügyvédi meghatalmazást irattak alá, amivel elég sok mindenbe belerondítottak, otthont még fizetni kéne, de már a nyugdíjat átirányították, bankszámláját leürítették stb.
Kérdésem, hogy megtámadható-e ennek a lakásnak a tulajdoni joga bármilyen, akár kitalált ürüggyel? (esetleg nagyi nyilatkozik vmi affélét, hogy életére tört apukám, hogy a lakást ő vehesse meg) Természetesen nem történt semmi, se bűncselekmény, se zsarolás, se semmilyen törvényellenes dolog. Nagyit fél éve próbálják ellenünk fordítani, addig a nagyi őket nem akarta szívesen maga körül, hiszen laktak egy lakásban és teljesen kiakasztották őt szegényt (tanúk vannak erre).
Tehát megtámadható-e ez a tulajdoni jog (apukám 1/1-es tulajdonos, nincs se széljegy, se teher, se haszonélvezet a lakáson)???

Előre is köszönöm a segítséget

Tisztelt AmErica!

A megtámadás elvi lehetőségét nem lehet kizárni, de annak megalapozottságát a kérdésből nem
lehet meghatározni.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 38042 számú kérdése
 • 2010-11-13

Tisztelt Iroda,

Önkormányzati lakás bérlésével/pályázatával kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni Önöktől.

20 éves vagyok, jelenleg nappali tagozatos diákként tanulok egy iskolában. Emellett, már 4,5 éve diákként dolgozom egy cégnél.
Édesanyámmal a VIII. kerületben élünk egy 1 szobás lakásban, amely öröklakás.

2 éve van párom. (Ő bejelentett állással rendelkezik) Lassan elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy önálló életet kezdjünk, amelyhez viszont elegendő fedezettel nem rendelkezünk, ezért szeretnénk önkormányzati lakást bérelni.

Ennek feltételeiről sajnos semmilyen információval nem rendelkezünk.

A fent leírtakat csupán azért írtam le Önnek, hogy tisztábban lássa a jelenlegi helyzetet.

Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint mennyi esélyünk lenne a pályázat elnyerésére (Egyáltalán érdemes-e pályáznunk)

Hogyan lehet pályázni ilyen típusú ingatlanokra? Milyen dokumentumok szükségesek hozzá? (Gondolom, "csak" abban a kerületben adhatom be a pályázatot, amelyben jelenleg élek...)

Kb.: Milyen időközönként írnak ki ilyen pályázatokat?

Segítségét előre is KÖSZÖNÖM!

Üdvözlettel:
Gábor

Tisztelt Gábor!

A kérdéseit az önkorm. lakásosztályán kell feltennie!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Viktória 38025 számú kérdése
 • 2010-11-11

Önkormányzati bérlakás estén,ha a bérlő nem fizet és felbontják vele a szerződést,kérelmezheti más a lakásba bejelentett és két kiskorúval ott is lakó egyéb személy a bérleti jogviszony folytatását?
Tehát ebben az esetben lehetek én a lakás bérlője?Hogy kell ezt intézni?
Várom válaszukat
Köszönettel:W.Viktória

Tisztelt Viktória!

Elvileg igen, de gyakorlatilag a választ az önkorm. lakásosztálya tudja megadni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • András 38010 számú kérdése
 • 2010-11-10

Tisztelt Ügyvéd úr,

Az alábbi kérdésem lenne:

Van egy Belváros

Köszönettel

Andrási ingatlan, mely jelenleg önkormányzati lakás, de megvehető. már ki is jött a csekk, de a 2 hónapos megvételi idő lejárt, így újra beadták a megvételi szándék nyilatkozatot. A tulajdonosoknak viszont nincs pénze a megvételre, ahogy az szokott lenni, így a foglalóból / előlegből tudná kifizetni.
lenne most egy vevő jelölt a lakásra, és érthető módon aggódik a vétel lebonyolitása miatt, hogy hogyan lehetne ezt jogilag és ügyvédileg megoldani, hogy neki is legyen biztosítéka az átadott foglalóra, és hogy tényleg megvehető legyen öröklakásként. (a lakás ára 14 millió forint, és kb 2,5 millió lenne a megvétel összege az önkormányzattól.)

Mi lenne a vétel menete?

Tisztelt András!

A mi irodánk több hasonló ügyletben működött már közre, így akár ebben az ügyben el tud járni, ami gyakorlatilag egy előszerződés + végleges szerződés konstrukciót takar(na). Amennyiben igényt tart az Irodánk közreműködésére, úg az alábbi módok valamelyikén érhet el bennünket!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • irén 37999 számú kérdése
 • 2010-11-09

Tisztel Ügyvéd Ur. Bátyám egy önkörmányzati lakás bérlője.amit most megvásárolhatna,de nincs pénze.Én mint testvér megvásárolhatom-e a lakást ,ugy hogy az az én nevemre kerüljön

Tisztelt irén!

Ön nem vásárolhatja meg, csak ha előbb bérlőtársá "avanzsál", amihez a bérleti szerződést kell módosítani. Ha ez nem működik, akkor megfelelő biztosítékkal megvalósítható, hogy az Ön pénzből a bátyja közbenső tulajdonjogán keresztül az Ön tulajdonába kerüljön a lakás. Amennyiben ez utóbbiban az Irodánkra számítana - több ilyenügyletben kártunk már el - úgy az alábbi elérhetőségek valamelyikén kereshet bennünket!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Adrienn 37933 számú kérdése
 • 2010-11-02

Tisztelt Ügyvédnő!

Az lenne kérdésem, hogy Önkormányzati lakás bérleti jogát át lehet-e iratni külső személy nevére, tehát nem hozzátartozóéra és ha igen ennek van-e valami külön költsége, és milyen módon lehet?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Adrienn!

Minden önkormányzat saját rendeletében szabályozza az önkormányzati lakások bérleti jogával kapcsolatos szabályokat. Így a konkrét üggyel keresse meg a soproni polgármesteri hivatal lakásirodáját.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628 begin_of_the_skype_highlighting              +36 96 618628      end_of_the_skype_highlighting;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Móni 37931 számú kérdése
 • 2010-11-01

Tisztelt ügyvédi iroda!
Önkormányzati lakásom határozatlan idejű bérleti jogát vásárolta vissza az önkormányzat mert átalakítják a házat, 10 éve béreltem az ingatlant, kb 10mill ft-ot kapok, ebből 9 mill ft-ot költök saját tul ing. vásárlására. Kérdésem kell-e ez esetben illetéket fizetnem, valamint különbözet után kell-e adóznom? Üdv. Móni

Tisztelt Móni!

Illetéket a megvásárolt lakás után kell fizetnie, adót viszont nem, sem az ellenérték, sem a különbözet után...

9 mFt vételár után a fizetendő illeték mértéke 280.000 Ft lesz, amelyre esetleg mérséklést vagy részletfizetési kedvezményt kérhet, bár ezek sikerébe nem szabad nagyon beleélnie magát.

Amennyiben az Irodánk a lebonyolításban tud a segítségére lenni, úgy az alábbi elérhetőségeken talál meg bennünket:

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Kata 37824 számú kérdése
 • 2010-10-20

Tisztelt Uram!
Keresztapám élettársával egy önkormányzati lakásban laktak Zuglóban.Keresztapám családi okok miatt kijelentkezett ebből a lakásból egy évvel ezelőtt, de továbbra is ott lakott, melyet a szomszédok is igazolni tudnak. Élettársa meghalt, és ő kérvényt nyújtott be a vagyongazdálkodási hivatalhoz, a bérleti jogviszony folytatására. Bő egy hónap múlva jött egy levél, miszerint még elbírálás alatt az ügy. Kérdésem, meddig tarthatják bizonytalanságban keresztapámat? Nincs arra valamilyen jogszabály, hogy mondjuk 310 napon belül kötelesek döntést hozni az ügyben?
Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelt Kata!
Elvileg 30 napon belül meg kellene hozni a határozatotTisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • zsuzanna 37768 számú kérdése
 • 2010-10-14

Tisztelt Ügyvéd ur vagy Hölgy! 2éve elcseréltük öröklakásunk önkormányzati garzonlakásra férjemmel kettönk keresete alapján piaci lakbért álapitottak meg.Időközben elváltunk, férjem lemondott bérleti jogviszonyárol és elköltözött.Az uj bérleti szerződésben maradt a piaci lakbér,hiába élek egyedül fizetésem hatvanezer ft,2 éve levelezek a polgármesterrel.paragrafusra hivatkozva 10 honapra levitte a lakbért,de visszaállitotta.A bérleti szerződésem határozatlan idejü,felajánlotta hogy felbontja ezt a szerződést és 5 éves időtartamra köti meg,amit 5 évente megujitanak,és akkor leviszi a lakbérem.Tanácsát szeretném kérni,mit csináljak mit jelent ez az 5 éves szerződés.mi van ha 5 év mulva nem ujitja meg azt mondta ilyen nincs ha rendesen fizetek akkor megujitja.csak annyi a hátrányom hogy nem csereélhetem el nem rendeklezem a lakás felett.A lányom be van jelentve családtagként.A kérdésem az lenne még ha meghalok,ő nem viheti tovább a lakásbérlését,mert a határozatlan idejüvel tovább viheti.Kérem szives válaszát,mit jelent ez az 5 éves határozott idejü szerződés,mivel járok rosszabbul,a határozatlan idejű szerződéssel szemben.Válaszát köszönöm Üdvözlettel Zsuzsanna,
l

Tisztelt zsuzanna!

A határozott időtartamú szrződés a lejártával megszűnik, és nem tudja kikényszeríteni a meghosszabbítását. Ebből a szempontól tehát mindenképpen rosszabbul jár, de pontosan csak a lehetséges bérleti szerződések tartalmának pontos ismeretében lehet az előnyök és a hátrányok vonatkozásában nyilatkozni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Andrea 37623 számú kérdése
 • 2010-09-25

Tisztelt ugyvedur.

Azt szeretnem megkerdezni hogy onkormanyzati lakas berleti joga atadhato e .A lakasba lakhatok e tovabb ha
eltartasi szerzodest kototem a 87 eves tulajdonossal es papiron 2 honapja ott lakom vele a lakasba.de most idos othonba megy .Az onkormanyzat engedi igy a berlovaltast.

varom valaszat es koszonom.

Tisztelt Andrea!

Az önkormányzati lakásnak feltehetően nem a tulajdonosával - az önkormányzattal - kötött szerződést, hanem a bérlőjével, ami lehetővé teheti az Ön számára, hogy folytassa a bérleti jogviszonyt, de ehhez szükség van az önkorm. hozzájárulására, ezt szerezze be!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Viktória 37540 számú kérdése
 • 2010-09-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az lenne,hogyha önkormányzati bérlakásom van,de lakhatatlan,és nyílászáró cserére lenne szükségem,valóban nem fordulhatok az Önkormányzat lakásügyi osztályához támogatás vagy új nyílászáró behelyezése ügyében?
Én nem kaphatok semmilyen támogatást,csak ha a bérleti szerződés kötésekor,külön megemlítettem volna a lakás rossz állapotát és kötök valamilyenféle megál lapodást velük?
Hogyan működik ez?
Engem terhel ez a költség?
Vagy esetleg van mód és lehetőség valamilyen segítség igénybe vételére az Önkormányzattól?

Tisztelt Viktória!

A nevezett felújítás a bérlőt terheli, ami nem egy korrekt helyzet, de jogszabályon alapul. Az egyedi esetben meg kell kérdezni az önkormányzatot, hogy tudnak-e segítségeet, támogatást adni, de ennek jogszbaályi alapja nincs...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Évuska 37530 számú kérdése
 • 2010-09-13

Tisztelt Iroda!
Hálásan köszönöm gyors válaszukat, bent voltam az Önkormányzatnál és valószínű, hogy a lakás kiürítése, ill.felújítása miatt a felajánlott összeget fogom elfogadni nem másik bérlakást. Állítólag felajánlanak két hasonló bérlakást, de érdemi választ, hogy hol nem tudtak a mai nap mondani, majd telefonon értesítenek, cím megadás végett. A lakás négyzetméter árát közölték, de arra a kérdésre, hogy azután adót kell-e fizetni nem tudtak válszolni.
Kérem válaszukat, amennyiben nem fordítom az összeget lakásvásárlásra, adóznom kell-e az összeg után vagy nem?(önkorm.bérlakás,kártalanítás)
Várom ismét gyors válaszukat!
Köszönettel:Évuska

Tisztelt Évuska!
A vonatkozó SZja-idézetek az alábbiak:

Vagyoni értékű jog: a földhasználat, az ingatlanon fennálló haszonélvezet és használat, a telki szolgalom, valamint az ingatlan bérleti joga.

59. § Az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erre vonatkozó szerződés kelt.Vagyoni értéku jog átruházásából származó adóköteles jövedelme magánszemélynek|3Ingatlan tulajdonjogának átruházásából származó adóköteles jövedelme magánszemélynek.
60. § (1) Az ingatlan, továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz - illetve 1986. július 1. napja előtt az illetékhivatalhoz - benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni. Ha jogi személy 1989. január 1. napja előtt értékesített ingatlant a magánszemély részére, az ingatlan megszerzésének időpontja a szerződéskötés napja.Kisajátításból származó adóköteles jövedelme magánszemélynekTisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Évuska 37523 számú kérdése
 • 2010-09-13

Tisztelt Iroda!
A napokban kaptam kézhez az önkormányzat levelét, miszerint a Képviselő-Testület aszerint határozott, hogy az épület felújítása miatt döntött annak kiürítéséről. Elhelyezésem érdekőben jelenjek meg az Ingatlancsoport ügyintézőjénél. Az épület tulajdonosa az önkormányzat én bérleti joggal rendelkezem. Mai nap fogok bemenni az illetékeshez az ügyben. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mik a jogaim, mik illetnek meg engem mint bérlőt, gondolom felajánlanak hasonló lakásokat, amennyiben lehetséges a megváltáson is elgondolkoznék, annak van-e adózási kötelezettsége?
Válaszukat mielőbb várom és előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel:Évuska

Tisztelt Évuska!
MInd a cserelakás, mind a megváltás felmerülhet, javaslom, hogy először halgassa meg az önkormányzatot, ne kötelezze el magát, de az ajánlat ismeretében beszéljük meg a lehetőségeit!Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Kornél 37436 számú kérdése
 • 2010-09-01

Szeretnék érdeklődni hogy ha a XIII. kerületi önkörmányzati lakasában lakunk 15 éve és szeretnénk megvenni ,de az önkormányzat nem akarja eladni akkor mit lehet tenni?
köszönettel:
Kornél

Tisztelt Kornél!

Semmit. Az eladást nem lehet kikényszeríteni, legfeljebb vonzóvá tenni egy magas vételi ajánlattal. De az is lehet, hogy az önkorm. megtiltotta, hogy a lakáok eladásra kerüljenek, így még utóbbi sem segít.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: