Hozzászólások

  • MÁRIA 41482 számú kérdése
  • 2011-12-17

tisztelt ügyvéd úr . szüleim halála után örököltemfál ingatlant . a testvérem .és a felesége úgy dőntöttek 6 éve már hogy az ingatlan t megvásárolják tőlem . ez adásvételi szerződésben megtőrtént , és hogy az év szept ben kifizetnek . én pedig hozzájárultam a tulajdonjog bejegyzéséhez . és aláirtam 6 éve - azóta sem fizettek ki . már felszőlitó levelet is kaptak - sajnos anyagilag mint egyedül álló nyugdijas már szükségem lenne az örökségemre . kérem hová forduljak . ügyvédi munkadijra pénzem nincs . testvéremnek anyagi helyzetük rendezett köszönöm válaszát

Tisztelt MÁRIA!

A szerződés alapján Önnek természetesen jár a vételár, azonban amennyiben ezt önként nem fizetik meg Önnek, csak jogi úton tudja érvényesíteni.

A legegyszerűbb megoldás fizetési meghagyásos eljárás útján érvényesítenie a követelését. Ehhez közjegyzőhöz kellene fordulnia. Magánszemélyként ügyvéd közreműködése nélkül is indíthat eljárást, illetve amennyiben az anyagi helyzete indokolttá teszi, kérhet személyes költségmentességet is.

Javaslom tehát keresse fel valamelyik a lakóhelyéhez közel illetékes közjegyzőt, és kérelmezze a fizetési meghagyás kibocsájtását.

A fizetési meghagyásos eljárásról bővebben a Magyar Közjegyzői Kamara honlapján olvashat.


Tisztelettel
Dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Veronika 41476 számú kérdése
  • 2011-12-15

Tisztelt ügyvéd /úr vagy nő /
Olyan problémám van hogy van két ingatlanom egyik társasház a másik pedig családi ház.Mind a két ingatlanon van jelzálog amit idén vettünk fel.A társasházi ingatlant szeretném eladni de sajnos nem tudom a bank nem nagyon engedi mivel a családi házhoz nem volt önrészünk és pótfedezetnek adtuk az társasházi ingatlant.Amivel nem is volt gond eddig,most hogy lenne készpénzes vásárlom aki megvenné az ingatlant nem tudom neki el adni a társasházi ingatlant mert a bank nem akarja le venni róla a családi házról szóló jelzálog bejegyzést.Így nem kerülhet tehermentesen az új tulajdonoshoz.Azt mondta a bank,hogy értékbecslőt kell hívnunk és újra felbecsültetni a családi házat.Ezt megettük de sajnos a bank küldte a becsüst és kevesebb lett a becsült érték mint mikor megvettük.Sajnos az a problémám,hogy így nem bírja el a hitelt a családi ház, pórfedezetet meg már nem tudok felajánlani.A térsasházért viszont olyan keveset adnak hogy nem elég arra ,hogy beforgassam a családi házba. Amit bevallok nem is szívesen tennék mivel olyan nagyon el vagyok maradva a számlákkal,hogy így lassan el fogom veszíteni mind a két ingatlant.Mert már nem tudok tovább várni ha még is várok még ennyit sem kapok a lakásért.Nem tudom mit tegyek tanácstalan vagyok kérem segítsenek dönteni.Köszönöm

Tisztelt Veronika!

Milyen segítségről szeretne olvasni? Konkrét kérdést nem tett fel.


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 41470 számú kérdése
  • 2011-12-15

Tisztelt Ügyvédnő !
Szeptemberben ügyvéd előtt , adásvételi szerződéssel vásároltam egy ingatlant. Az ingatlant a tulajdonosa a foglaló átvétele után birtokba adta. Mindezt tartalmazza az adásvételi szerződés is. A vételár további hátralékát lakáshitelből szerettem volna kiegyenlíteni. A szerződés szerint az ingatlanon közműtartozás és jelzálog van. A birtokba adás után a "tulaj" hosszú ideig nem volt elérhető, nem hozta sem a törlési engedélyt (közmű tartozás) sem pedig az OTP -s jelzálogról a pontos tartozás összegét. Én eközben az ingatlant felújítottam, mert nagyon rossz állapotban volt. Az adásvételi szerződés lejárt, a "tulaj" hossza utánjárással ugyan, de elérhető lett. Közölte, hogy a vételár-hátralék nem elegendő a jelzálog kiegyenlítésére és bár az adásvételi szerződésben vállalta, hogy az eseteleges különbözetet ő fizeti, most erre nem hajlandó. Kifejtette, hogy amúgy is van pénzem, hiszen felújítottam az ingatlant ! Ügyvédnő, mit tehetek ebben az esetben ? A "tulajdonosnak" több ingatlanja is van, melyeket nagy összegű számlatartozások terhelnek. Attól tartok, ha bíróságra megyek, akkor én ebből pénzt nem látok, sőt, talán hamarabb jön a végrehajtó.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Viktória!
Az ügye megoldható, de mindenépp kérnie kell a szerződést szerkesztő ügyvéd segítségét. A szerződést vagy felbontják és elszámolnak, vagy próbálják módosítani a megváltozott körülmények függvényében. Az,hogy birtokba léptek és felujítottak , bonyolítja a helyzetet.



Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412
-06-70-325-7645

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Attila 41466 számú kérdése
  • 2011-12-15

Üdvözlöm!

A követkző kérdéseim lennének.
Szeretnék vásárolni egy igatlant az általam kitalált konkstukcióban. Az ingatlan vétel árát 1 év alatt fizetném ki a jelenlegi tulajdonosnak.
Van e ezzel kapcsolatban valamilyen bejelentési kötelezettségem valahova.
Valamint ebben az esetben az illeték megfizetésre mikor vagyok köteles. Az első részlet kifizetésekor vagy az utolsó után?
A közmüveket mikor érdemes és egyáltalán mikor lehetséges átíratni? Már csak abban az esetben ha a lakás teljesen a tulajdonomban van?
Mennyibe kerül egy ilyen konksúkciókkal rendlekező szerződés elkészítése (akár önöknél is)?
Szeretnék mindent tisztán csinálni nem akarok a későbbiekben bonyodalmakat.
És egyáltalán ez jogilag megoldható hogy én részletekben fizessem ki neki a vételárat? Természetesen közös megegyezéssel.
Válaszukat kérem küldjék el email címemre is.
Előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Attila!

Közös megegyezésen alapulva természetesen semmi akadálya nincs a tervezett vásárlás megvalósításának. Az illetékfizetés akkor válik esedékessé, amikor az adásvételi szerződés a földhivatalhoz benyújtásra kerül. Ez elvileg lehetne az ügylet végén is, azaz a teljes vételár kifizetésekor - addig csak egy előszerződés kötné a feleket - de ez lenne az Ön számára kedvezőtlenebb és kevésbé biztonságos megoldás, így én azt javasolnám, hogy kössék meg most az adásvételi szerződést, függetlenül attól, hogy így illetéket hamarabb kell fizetnie.(Az ügylet pontosabb ismeretében tudnék illetékkedvezményre vonatkozó lehetőségeket mondani.)
A közművek átírása pedig akkor praktikus és logikus, amikor birtokba veszi az ingatlant. A kérdéséből nem derült ki, hogy az már az ügylet elején megtörténik-e vagy sem, bármelyik elkpzelhető, és a közművek átírását is az fogja megalapozni.
Az ügyvédi díj vonatkozásában kérem, hogy használja az ingatlanjog.hu honlap ügyvédi munkadíjkalkulátorát, ott megkapja a kívánt ajánlatot! A bizalmát előre is köszönjük!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 41459 számú kérdése
  • 2011-12-13

Tisztelt Ügyvéd Úr !

A kérdésem az lenne, hogy ingatlanra kötött ajándékozási szerződést utólag lehet-e

érvényteleníteni.

Ok: az ingatlanra kiszabott illetéket az ajándékozottak nem tudják kifizetni, erről tájékoztatták
az ajándékozót, aki emiatt szeretné érvényteleniteni a szerződést.

Ha lehet, akkor ennek mi a menete?

A másik kérdésem, hogy a már kiszabott illeték kifizetése alol mentesülnek-e, ha
érvénytelenítik a szerződést?

Köszönettel:

László

Tisztelt László!

Egy már megkötött szerződést vagy közös megállapodással lehet felbontani, vagy pert lehet indítani az ajándék visszakövetelésére, de csak a jogszabályban felsorolt feltételek, okok esetén. Az Ön által felsorolt ok nem tartozik ide. Az Illetékhivatal jelenlegi gyakorlata szerint felbontás esetén is csak akkor törlik az illetékfizetési kötelezettséget, ha a megajándékozott tulajdonjoga még nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.


Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Dorina 41456 számú kérdése
  • 2011-12-13

Tisztelt ügyvédnö!Érdekelne,hogy az én tulajdonomban lévö lakásra a férjem mire tarthat igényt ha önként távozott, ugy,hogy a kulcsot leadta.Feértékelték a lakást de nem tudom mit akar elérni vele mivel házasság elött vettem,a törlesztés bele esett a házasságba,fentmarado összeget szüleim fizették ki,Tárgyaláson szüleim jöttek tanuskodni,a befizetés miatt.A házasság elött vett lakás törlesztése egy részét bevittem a házasságba is ,de az nem keletkeztet tulajdon jogot a másik fél számára.De ha nincs tulajdonrésze,és önként távozott akkor mit kérhet,mikor én felajánlottam a házasságba közöse törlesztett összeg felét kifizetem.Úgy tudom az ellenértéket se kérheti mivel önként távozott.És érdekelne,ha felértékelték a lakást,annak összegét ki fizeti majd ki?A pervesztes ebben az ügyben mit és kit takar?Válaszát várom,köszönettel:Dorina

Tisztelt Dorina!

Nemt udom, hogy a perben az Ön férje mit követel. Amit Ön ír: külön vagyonát képező ingatlan, külön vgyonból véve, a törlesztéshez szülői hozzájárulás, mind az Ön javára szól, ha bizonyított. A közös törlesztés felét ha rendezi, bírói döntés a lakáshasználati jog ellenértékének megítélése. Mint írtam, a lakás önkéntes elhagyása, a kulcsok visszaadása nem jelenti, hogy emiatt nincs követelési joga. Ami téy, hogy külön vagyonú ingatlan nem válik közössé.


Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 41430 számú kérdése
  • 2011-12-09

Tisztelt Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd Hölgy!

Testvéremmel közösen megörököltünk 1/2 - 1/2 részben egy téglaépületi 2 szoba hallos lakást 2008-ban, amit azóta közösen próbálunk értékesíteni. Megállapodásunk értelmében, a mai piaci helyzetet figyelembe véve, 7,4 - 7M Ft-ban állapítottuk meg az eladási árat. Sajnos érdeklődő sok van, de vevő még nem. A testvérem a mai napon közölte velem, hogy eladta a saját lakását, és a közös tulajdonunkra ő most tesz nekem egy 6M Ft-os ajánlatot (melyből az én részem 1/2, azaz 3M Ft), mert nem ér többet, és amit ha nem fogadok el bírósághoz fordul, és ott majd köteleznek arra, hogy ennyiért eladjam neki a részemet. Vagy amennyit, majd az értékbecslő szerint elfogadnak. Az örökléskor 2008-ban az illetéket 8,9M Ft után fizettem meg, és bár nem megy most az ingatlan piac, de az ilyen típusú lakásokat értékét 7M Ft felett tartják az eladók. Eddig a testvérem egyszer sem említette, hogy 6M Ft-ért akarja értékesíteni a lakást, úgy érzem, hogy csak engem akar kihasználni, sarokba szorítani az ajánlatával.
Mivel én az értékesítéstől nem zárkózom el, de nem akartuk eddig a válság miatt alacsony áron eladni a lakást, kötelezhetnek-e engem bírósági úton, hogy neki áron alul eladjam az ingatlanom részét?

Válaszát előre is köszönöm! Kata

Tisztelt Kata!

Közös tulajdon megszüntetésére irányuló kereseti kérelem alapján valóban -a szakértői vélemény alapján- a jelenlegi piaci érték 1/2ed értékén történő " megváltásra" feljogosíthatja a testvérét a bíróság



Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Ákos 41422 számú kérdése
  • 2011-12-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Októberben aláírtunk egy ingatlan adásvételi szerződést, mely tartalmazza a lakásvásárlás feltételeit. A szerződésben fizetési határidőnek 2011.11.30 volt megadva. Én teljesítettem ezt a határidőt 2011.11.28-án, melyről átutalási számlám is van. Azonban mivel az eladók ingatlanát hitel terheli, ezért még most is húzodik az ügy. Az eladók nem akarnak kiköltözni, mivel még nem kapták kézhez a pénzt. Ugyanakkor az átutalás megtörtént, a végtörlesztés folyamata szerintem nem rám tartozik. Szerződésben pontosan ez úgy volt megfogalmazva, hogy amint a teljes összeg kifizetésre kerül, akkor két napon belűl el kell hagyniuk a lakást. Ha ez nem történik meg akkor 5000Ft kötbért kötelesek nekem fizetni naponta, hó utolsó napján történő átadással. A kérdésem az lenne, hogy mikor kell költözniük, illetve ez honnan számítodik? Amennyiben nem költöznek ki, milyen hatóságokhoz forduljak a jogaim miatt?
Segítségét köszönöm előre is.

Tisztelt Ákos!
Az Ön által írtak szerint már a pénz jóváírását követő 2 napon belül kellett volna kiköltözniük. Az ingatlan tehermentesítése nem tudom hogy van a szerződésben szabályozva, de feltételezem, hogy az eladónak kell ezt intézni, mivel szavatol azért, hogy Ön tehermentes tulajdonjogot szerezzen. Sajnos ha békésen nem oldódik meg, csak bírósághoz fordulhat.



Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 41408 számú kérdése
  • 2011-12-07

T. Cím!

Ingatlant készülök vásárolni 6.000.000 Ftért, a lakáson 7.300.000 Ft jelzáloghitel van, a különbözetet az eladó tudja állni. Megegyezésünk alapján egy adott napon együtt mennénk be az eladó bankjába egy összegben és készpénzben kifizetni a jelzáloghitelt. Rögtön ezután szeretnénk ügyvéd előtt aláírni a már előkészített adás-vételi szerződést. Kérdéseim ezzel kapcsolatban:

1, Kérhetünk -e a banktól a befizetést követően egy jogi nyilatkozatot arról, hogy a tulajdonjog fenntartással történő eladásának tényéhez hozzájárul? Vagy bármilyen ideiglenes igazolást arról, hogy a lakás tehermentes?

2, Kell-e tartanunk attól, hogy a befizetett pénzünket elbukjuk? Vagy ha a törlesztés megtörtént a bank felé, onnantól már garantált, hogy a jelzálog lekerül a házról?

Köszönöm válaszukat! Anikó

Tisztelt Anikó!
A felvázolt eljárás kivitelezhető, a szerződésben kell jelölni a biztosítékokat. A lényeg, hogy együtt menjenek a bankba, ahol az eladó kifizeti a kölönbözetet Ön a további törlesztést, mint vételárrész egyben és megvárják a törlési nyilatklozatot. nem szokott gond lenni, csak precíz szerződés kell.



Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412
06703257645

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Ágnes 41400 számú kérdése
  • 2011-12-06

Tisztelt Ügyvédnő,Ügyvédúr!
Szeretnék rövid felvilágosítást kérni öntől.
Édesapám testvére aki 94 éves haszonélvezője egy teleknek.Ő nem tulajdonos,az elhunyt férje után kapta a jogot,a telek tulajdonosai Amerikában élnek.
A nénivel én 15 éve írtam egy "kölcsönadási" szerződést ami igazából arról szól hogy én tartom karban a telket és vállalok minden költséget ami ott keletkezik,villany,víz,gáz,stb.A számlák is az én nevemre érkeznek.Időközben anyagilag is sokat fordítottam a telekre,kerítés,kertrendezés,tatarozás,stb,sajnos ezekről nincsen meg a számlám.
Az lenne a kérdésem hogy az elbírtoklás életbe léphet-e.Abban az esetben ha ez a papír meg van még,vagy jobb lett volna ha ez a "szerződés" meg se íródik?
Köszönettel!K. Ágnes

Tisztelt Ágnes!

Az elbirtoklás felmerülhet, de valószínűleg ez a papír csak hátrányt jelentene a perben, amit az elbirtoklás érdekében meg kellene indítania.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 41363 számú kérdése
  • 2011-12-02

Kedves Szakértő!

Kizárólagos, egyedüli tulajdonosa vagyok egy teljesen tehermentes, 'bejegyzésmentes' családi háznak 1996 óta. 7 éve, 2004 óta külföldön élek. Édesapám a házban él, akinek örök célja, hogy valamilyen úton megszerezze. Kitenni, kizavarni sosem próbáltam, nem is akartam, nem is szeretném. Ha ott éli le az életét, azt sem bánom, sőt, segítem anyagilag folyamatosan. Mindenre elszánt, akár hamis dokumentumokkal is képes eladni vagy átíratni magának, s így akar pénzhez jutni. Nem fél semmilyen hivataltól, sok ügye volt/van és szerintem bármire képes, szóvá is tette ezerszer. Nem járok haza és a leveleket is ő kezeli. Hálátlan és (bűn)tettre kész.

Kérdéseim a következők:
1. kérdés: Amennyiben tudomásomon kívül megtörténik egy bármiféle próbálkozás hamis papírokkal, nélkülem (pl. okirathamisítással, aláírásom hamisításával, hamis tanúkkal, stb), akkor megtörténhet-e, hogy a földhivatal bejegyzi? Esetleg már a második 'új' tulaj van rajta apám UTÁN?
2. kérdés: Tegyük fel, hogy már réges-rég megtörtént. Mennyi időm van intézkedni? Milyen eszközeim vannak? Mit kell felmutatnom vagy bizonyítanom?
3. kérdés: Mennyi ideig húzódik egy hasonló ügy és mik a költségei - csak úgy körülbelül? Mik az ESÉLYEIM?
4. kérdés: Eredeti állapot visszaállítása után ki fizeti a az eljárási (per)költségeket?
5. Hogyan védhetem a tulajdonom a távolból, ha egyelőre semmi nem történt? (ezt kétlem sajnos... fáj kimondani de a saját apám bombázza az életemet!)

Igazán hálás vagyok a professzionális segítségéért! Nagyon szépen köszönöm előre is, türelmesen várom válaszát! Köszönettel: János Kovács

Tisztelt János!

1. Igen. A Földhivatalnak ugyanis nincsenek eszközei a "valóságtartalom" vizsgálatához... Amennyiben a bejegyzési kérelemhez mellékelt okiratok a tartalmi és formai követelményeknek megfelelnek, az abban foglaltak alapján a kérelmet teljesítik.
2. A tulajdonjogi igények nem évülnek el, tehát bármikor intézkedhet, azt azonban tudnia kell, hogy amennyiben már édesapja is továbbadta az ingatlant, és azt ellenérték fejében (vételárért) szerezte a harmadik fél jóhiszeműen, azaz a mögöttes dolgokról nem tudva, akkor az ingatlan tőle már nem követelhető vissza, Ön édesapjával szemben támaszthat kártérítési igényt.
A szerződés semmisségének megállapítását kérheti az elkövetett bűncselekményre figyelemmel, illetőleg büntető feljelentést tehet, azt azonban az eset konkrét körülményei alapján lehet megmondani, hogy mit kell bizonyítania...
3. Sem időről, sem költségekről nem tudok nyilatkozni, mert nagyon eltérő, és ez bizony tényleg a konkrét történésektől függ...
4. A (per)költségeket a kérelmező félnek kell előlegeznie, tehát aki kezdeményezi az eljárást, és annak kell viselnie, aki elveszti a pert. Ez viszont nem feltétlenül jelenti a mai világban, hogy a pervesztes félen az be is hajtható, azaz ténylegesen ki is fogja fizetni...
5. Létezik a Földhivatal szolgáltatásai között egy ún. sms-értesítés, amelyet ellenérték fejében lehet igényelni, és amennyiben az Ön tulajdonát képező adott hrsz. alatti ingatlannal kapcsolatosan bármiféle eljárási cselekmény is történik, Önt a megadott számon értesíteni fogják. Bővebb információt a "takarnet.hu" honlapon talál.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Dorina 41359 számú kérdése
  • 2011-12-01

Tisztelt ügyvédnő! 41115-ös kérdésemre köszönöm válaszát,de lenne még egy kérdésem vele kapcsolatban.Azt írta kérheti a férjem az ellenértéket.De ha önként ment el a lakásból ,hogy a kulcsot is leadta ,nem én zavartam el hanem maga ment el, akkor nem kérhetné,nem ? Mert azzal lemond minden jogrol.És ha igen ,akkor mit is jelent az az ellenérték.Kérem válaszát erre a kérdésre.Köszönettel.Dorina

Tisztelt Dorina!
Az ingatlan önkéntes elhagyása nem jelenti a jogról lemondást.




Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Norbert 41358 számú kérdése
  • 2011-12-01

Tisztelt Cím!

Van egy olyan problémám, hogy a testvérem a vele közös tulajdonú ingatlanrészét el kívánta adni (1/2 illetve 1/2 tulajdoni hányad) és felajánlotta nekem megvételre 10 millió Ft-ért, de ennyi pénzem nem volt. Egyszer csak arról kaptam értesítést, hogy valaki megvette a testvérem tulajdonrészét 8 millió Ft-ért, ennyiért azonban én is megvettem volna. Milyen jogi lehetőségem van?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Norbert !

A szerződést Ön akár bírósági úton is megtámadhatja és 8 mFt-ért az ingatlanrész tulajdonosává válhat. A további részeletekről érdemes lenne személyesen konzultálnunk amennyiben a per során az Irodánkra számítana.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 41335 számú kérdése
  • 2011-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni.
Egy lakásnak ½-1/2 arányban tulajdonosa két testvér. Az egyik testvér megvenné a testvére részét Fundamenta Lakáskölcsönnel+ önerővel. A Fundamentát magánkölcsönnel váltanám ki addig míg utalna a bank( sürgősen pénzhez szeretne jutni). Ennek fejében az adásvételi szerződés megkötésekor a Sógorom aláírná a bejegyzési engedélyt is. Hozzájárulna , hogy a tulajdoni lapra bejegyezhető legyen az új tulajdonos. Lehetséges ez? A Földhivatal befogadná?
Válaszát előre is megköszönöm.
Tisztelettel: József

Tisztelt József!

Nem látok olyan körülményt, amely akadályozná a tulajdonjog bejegyzését, "mindössze" megfelelően szövegezett adásvételi szerződés kell hozzá.

A lebonyolítással pedig akár az irodánkat is keresheti.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Teréz 41334 számú kérdése
  • 2011-11-30

Szép napot!
Azzal a kérdéssel fodulok Önhöz,lehet -e megoldŕs az én problémŕmra,és mi lenne az:
Az ex-férjemre tulajdonŕban van egy nagy lakŕs,amit ŕllitolag majd a két gyermekem fog
örökölni.Mŕr évek ota kisegitem anyagilag,hogy
fenn tudja tartani,de hŕrom éve ez mŕr rendszeressé vŕlt,gyakorlatilag idönként kifizetem az összegyült szŕmlŕkat,(sulyos összegek)ami egyre több teher mŕr.Azért is tettem,nehogy jelzŕlog legyen a vége.(ezzel fenyeget)ö csak kevés rokkant ny.dijat kap.az enyém is elfogy egyszer.
Néha volt albérlöje,de azok is csak loptak,nemhogy fizettek volna.Nem tudom volt-e értelme ennek a fizetgetésnek(mŕr nem fogom birni)és szeretném,ha a gyerekek tényleg örökölnének.Van kiut ebböl a kilŕtŕstalan helyzetböl?
Elöre is köszönöm vŕlaszŕt
Tisztelettel!

Tisztelt Teréz!

Az exférje tulajdonában álló ingatlant törvényes öröklés esetén (tehát ha nem végrendelkezett)elsődlegesen az ő gyermekei fogják örökölni.
Tehát amennyiben a volt férjének az Önök 2 közös gyermeke lesznek az egyetlen leszármazói úgy 1/2 - 1/2 arányban ők fogják örökölni az ingatlant.

Célszerű lenne egyrészt legalább kölcsönszerződés formájában rendezni az Ön által fizetett összegeket, hogy mindenképp papíron is nyoma legyen annak, milyen összegekkel tartozik Önnek a volt férje.

Másrészt a probléma talán legkedvezőbb megoldása az lenne, ha Ön meg tudná váltani a férje ingatlanát valamilyen módon (ez esetben akár beszámításra kerülnének az Ön által kifizetett összegek is), és így az ingatlan az Ön tulajdonába kerülne.

Tisztelettel
Dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: