Hozzászólások

  • Ibolya 41494 számú kérdése
  • 2011-12-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Valahol olvastam a lakáshasználattal kapcsolatban miszerint az a házastárs aki az ingatlanból Önként a visszatérés szándéka nélkül távozik nem jogosult lakáshasználati díjra. Kérdésem igaz-e ez az állásfoglalás illetve melyik paragrafus határozza meg?

Köszönettel: Ibolya

Tisztelt Ibolya! Ez abból következik, hogy az önkéntes és a visszatérés szándéka nélkül történő távozás arra utaló magatartás, hogy az illető lemond a lakáshasználati jogáról, illetve annak az ellenértékéről.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 41449 számú kérdése
  • 2011-12-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kétgyermekes (9 és 13 évesek) édesanya vagyok. Novemberben megszületett egy adásvételi szerződés a lakásunkkal kapcsolatban, a vevők lefoglalózták a lakást. Kb. márciusban kellene elköltöznünk belőle..

A problémám: Én nem vagyok a lakás tulajdonosa, az a férjemé és az anyósomé. A közelmúltban a házasságom zátonyra futott, lehet, hogy elválunk. Viszont nekem nincs hova költöznöm az eladási folyamatban szereplő, mostani lakásunkból. Én nem szeretnék elmenni ebből a lakásból, az idő sürgető lenne, hogy felbontsuk az adásvételi szerződést a vevőinkkel.


Hogy véd engem a jog? A férjem, hiszen ő az ingatlan egyik tulajdonosa, eladhatja a lakásunkat? Mire számíthatok egy esetleges válás esetén, ha nincs hová költöznöm innen?

Tisztelt Anna!

A kérdése nem tartalmazza azokat az információkat, amelyek alapján az Ön lehetsőgété vagy jogait meg lehetne határozni, így érdemes lenne felvennie a kapcsolatot egy ügyvéddel.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ica 41366 számú kérdése
  • 2011-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr/nő!

Az alábbi ügyben szeretném kérni segitségét ill. véleményét.

2006.augusztusában lányomék felvettek lo mFt hitelt lakásépitésre. Mivel a lányom GYesen volt a férje nevére szólt a hitelszerződés, leányom adóstárs én mint dologi adós szerepeltem a jelzáloghitelen.
Augusztustól novemberig minden anyagot már megvettek, hogy kora tavasszal tudják kezdeni az épitkezést. Ugyanez év december 2-án vejem azzal, hogy ő ezt idegileg nem tudja végigcsinálni, otthagyta feleségét, hathónapos és hároméves gyermekét. Válóper lett belőle, ahol a volt vejem nyilatkozatot tett, hogy mivel már nincs lehetőség visszalépni az épitkezéstől /mivel minden anyag megvolt/ vállalja, hogy 40 %-ban hajlandó fizetni a kölcsönt, ennek fejébe a legkevesebb gyermektartásdijat kérte a leányom. Jegyzőkönyvbe vállalta továbbá azt is, hogy lemond a lakásról és ezután semmiféle követelése nem lesz volt feleségével szemben. Ezidáig nem is volt gond, fizetett rendesen, mignem kaptunk a biróságtól egy idézést, hogy a volt vejem nem hajlandó tovább fizetni a részét csak akkor ha a lakás negyedrészét ráiratjuk. Tegnap volt a tárgyalás de ez csak meghallgatás volt, ahova a vejem ügyvédet is vitt magával, sajnos mi anyagi okok miatt nem tudtunk ügyvédet fogadni. Ott az ügyvédje azt állitotta, hogy elfogjuk vesziteni a pert mivel a volt vejem fizeti a 40 %-ot neki jogszerint jár valamennyi a lakásból. Ezt nem is vitattuk, csak azt, hogy Ő erről a jogáról lemondott hivatalosan, akkor visszavonhatja-e ezt a lemondását majdnem 5 év mulva. Hiszen ha ezt nem igéri meg akkor inkább eladtuk volna az anyagot még ráfizetéssel is és nem kezdtünk volna bele az épitkezésbe, hanem akkor amit tudtunk volna visszafizettük volna rögtön. A birónő tegnap nem mondott semmit, csak azt kérdezte a végén tőlünk, hogy mi nem gondoljuk-e ugy, hogy jogilag neki is járna a lakásból. Mondtuk, hogy nem mivel lemondott.
Annyi volt a válasza, hogy Ő most nem tudja mondani, hogy jogos vagy nem, csak a mi véleményünkre volt kiváncsi.
Kérdésem az lenne, hogy mivel jogilag biztosan járna neki valami ezt nem is kétlem, de visszavonhatja-e a lemondását, és mekkora esélye van neki, hogy megnyerje a pert.

Tisztelt Ica!

Az iratok ismerete nélkül nem tudok és nem szeretnék érdemi választ adni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 41315 számú kérdése
  • 2011-11-28

Tisztelt Ügyvéd úr/ nő!
Próbálom röviden tömören felvázolni a velem történteket és szeretném megtudni, hogy mi várhat rám. 2001-ben megismerkedtem a volt Párommal összeköltöztünk és az ő szüleinél éltünk, 2006-ban terhes lettem, így elköltöztünk egy külön lakásba, melyet banki hitelből vásároltunk viszont a lakás tulajdonjoga a volt Páromé 100 %ban. 2010 tavaszán a szülőktől kaptunk 5,5 millió forintot melyet befizettünk teljes mértékben a lakáshitelbe. A lakást 7,5 millió forintért vásároltuk teljesen banki hitelből, ill. igénybe vettük a fél szocpolt. A befizetés révén fennmaradt 3,5 millió forint tartozás a bank felé. 2010 nyarán az exem megcsalt a kapcsoltatunk megromlott és 2011 februárjában elköltözött az új barátnőjéhez. Én márciusban a bíróságon kértem a gyermekem elhelyezését és ezt meg is kaptam, fizeti a nekem itélt gyerektartást is rendszeresen. A lakást amit közösen vettünk, közösen törlesztgettük, mivel egy közös háztartást alkottunk, de csakis az ő nevén van jelenleg én lakom a gyermekemmel ill. a hitel esedékes törlesztő részletét én fizetem. Kérdésem a következő lenne: A lakásból járhat e nekem valamilyen rész, ha elköltözöm innen (amit egyébként tervezek) akkor jár e nekem valamennyi pénz. A lakáson kívűl minden használati tárgyban meg tudtuk egyezni! Nekem csupán egy bírósági papírom van melyen elismeri, hogy 10 évig éltünk együtt! Ha esetleg lemondanék a gyerektartásról vagy annak egy részéről az ingatlanért cserébe ez lehetséges lenne? Mi lenne a legjobb megoldás? Kérem mielőbbi válaszát és előre köszönöm a segítségét! Kata

Tisztelt Kata!
A párjával élettársi kapcsolatban éltek,közösen hozták létre a házat,ez közös tulajdonuk valamilyen arányban, tehát önnek van - ingatlan-nyilvántartáson kívüli tujajdonosként - valamennyi tulajdoni része az ingatlanban. Az élettársi közösségben közösen létrehozott tulajdon a hozzájárulásuk arányában oszlik meg a felek között.A bankhitel Ön által való törlesztése (jó esetben) az Ön tulajdoni részarányát növeli, rossz esetben csak az Ön által befizetett összeg kamatokkal növelt részét követelheti vissza. A gyermektartásről Ön nem mondhat le, az a gyermek életkörüményeinek javításához szükséges, de magára vállalhatja az apa helyett a fizetését, ha az apával ennek ellenértékében (a házból való tulajdoni részesedésének változásáról Ön által is elfogadottan) megtudnak állapodni.
Véleményem szerint ezt az ügyet egy élettársi vagyonközösségi perben, bíróságon tudják tisztázni, ahol szakértő állapítja meg a hozzájárulás arányát, e ebből következően a tulajdoni hányadokat.A szakvélemény ismeretében tudni fogja, hogy érdemes-e a tulajdoni hányada ingatlan-nyilvántartási bejegyzését kérnie, vagy a gyermektetásdíj " egyösszegű megváltása" előnyösebbb az ön és a gyermek s számára. Megállapodásuk esetén a per elkerülésére szívesen segít irodánk, így a várható költség kb. fele megtakarítható.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 41298 számú kérdése
  • 2011-11-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Válásom folyamatban van már elég hosszú ideje, majd 3 éve. A férjem nem fizeti a rá eső rezsiköltségeket immár 3 éve, holott ő is a házban lakik. Itt van az állandó bejelentett lakcíme. Azt hazudja az ügyvéd nőjének, hogy ő egész nap nem tartózkodik otthon,csak éjszaka, így ő nem hajlandó a rezsi felét fizetni, csak a negyedét. Ezt mondta a tárgyaláson is mikor a Bíró Úr megkérdezte tőle, mennyi rezsit kíván fizetni. Hozzá teszem, évek óta munkanélküli, tehát napjában többször is otthon van! Van egy kiskorú gyermekünk is, a nagyobbik lányunk nem régóta dolgozik. Ilyen kifogásra hivatkozva tényleg elkerülheti, hogy neki ne kelljen a rezsi tartozását kifizetnie? Már 1.000.000ft-ról van szó! Mellesleg gyermektartást sem nagyon hajlandó fizetni, csak elvétve. Meg bízom az Ügyvédemben, csak kíváncsi vagyok más Ügyvéd véleményére is, így az Önére. Ön már nekem egyszer nagyon hasznos tanácsot adott így levélben, ezért kérdezem meg a Tisztelt Ügyvéd Urat, mi erről a véleménye, tapasztalata. Hazugságokkal tényleg félre lehet vezetni akár egy Bírót, akár egy ügyvédet? Hozzá teszem, mivel én egész nap dolgozom én sem vagyok otthon reggeltől estig. Én is hivatkozhatnék rá, hogy nem fizetem a számláknak a felét, csak a negyedét. De akkor ki köteles fizetni egy kiskorú gyermek részét? De ez már csak költői kérdés volt. Válaszát előre is köszönöm. További jó munkát kívánok! Tisztelettel: Anna

Tisztelt Anna! Véleményem szerint Önnek van igaza, ilyen alapon nem bújhat ki a férje a rezsifizetés alól.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • MAMA 41288 számú kérdése
  • 2011-11-26

Tisztelt Ügyvédi iroda!
Az unokám és az élettársa első közös lakásukat úgy tudták meg vásárolni 7.millió Ft-ért ,hogy mi a nagyszülei adtunk 3.5millió Ft készpénzt,az élettársa meg felvett ugyanennyi hitelt,amit utána pár évig közösen törlesztettek.De ezt a lakást egy idő után eladták,vettek egy másik lakást,amire felvettek kettőjük nevére újabb hitelt /7.milliót/ 25évre amiből 5év letelt már. A kapcsolatuk pár hónapja megromlott,az unokám ki szeretne lépni ebből a kapcsolatból úgy,hogy ott hagy mindent,de nem tudja fizetni a havi 80.000 Ft törlesztés felét ,az élettársa azt mondta ő fizetné egyedül,/70.000Ft a nettó keresete/ ha az unoka kiköltözik,van egy 3 éves közös kisfiúk is.Az lenne a kérdésem,ha az unoka ügyvéddel csináltat lemondó nyilatkozatot ezzel mentesülhet-e a hitel alól? a bank elfogad-e ilyen jellegű papírt ?mit lehet ilyen esetben tenni,mert a hitel a banknál továbbra is kettőjük nevén maradna,mi van akkor ha az élettársa sem tudja majd fizetni ? a húsz év nagyon sok idő,bármi közbe jöhet. A másik kérdésem az lenne,ha az élettárs marad a lakásban ,mi nagyszülők perelhetjük-e az élettársat azért a pénzért, amit az unokánk részére adtunk az első lakásvételekor,vagy bizonyos ideig nem kellene az unokánknak gyermektartásdíjat fizetnie,mert mi a nagyszülők így nem éreznék azt ,hogy kisemmizték az unokánkat ?! Válaszát nagyon megköszönjük,Tisztelettel : MAMA és PAPA

Tisztelt MAMA!

A banki hozzájárulást érdemes lenne előzetesen megérdeklődni, ők akár olyan tanácsot tudnak adni, hogy miylen megoldáshoz adnának hozzájárulást.
Az élettárssal szemben az unokájuk indíthat pert.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andi 41270 számú kérdése
  • 2011-11-25

Tisztelt Ügyvéd nő!
Ingatlan tulajdon jog megszüntetésével kapcsolatban fordulok önhöz.
Először is élettársi kapcsolatom nem rég megszakadt közös tulajdonban van a ház amin lakásvásárlási hitel tartozás van.Én úgy döntöttem hogy nem szeretném a házat ezért lemondanék a tulajdon részemről és a volt párom lakna tovább az ingatlanban és fizetné tovább a hitelt. Az a kérdésem lenne hogy milyen formában tudok lemondani a tulajdon jogomról és hogy az ingatlanból jár-e nekem valami anyagi térítés?
Van még egy közösen vásárolt autónk is és az is az övé marad és hogy abból jár-e nekem valami anyagi térítés.
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

Nem ártana tudni, hogy a lakásvásárlási hitel kinek a nevén van. Ha ugyanis közös néven, tehát Ön is adós, akkor a bank Önt is előveheti a kölcsön nem fizetése esetén. Ön csak akkor kerül ki a kölcsönből, ha banki kölcsönszerződés-módosítás során ehhez a bank hozzájárul, pl. más adós bevonása mellett. Van egy értéke az autónak, van a lakásnak is, pl. 8.000.000.-Ft az együttes érték, pl, 5.000.000.-Ft a közös adósság, akkor a 3.000.000.-Ft-ot kell ketté osztani, feltéve, hogy Önoök közül senki nem vitt a kapcsolatban korábban megvolt vagyon, vagy örökölt, ajándékba kapott vagyont, mert azt másképp kell elszámolni. Ebben az esetben 1.500.000.-Ft járna Önnek, de a helyzet csak akkor lenne megnyugtató, ha a banki kölcsönből kiengedésre kerül. Ha Ön nincs benne adósként vagy kezesként a kölcsönben, akkor erre nincs szükség. De ha több az adósság, mint a közös vagyon, akkor nem jár Önnek semmi.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • ÁGI 41255 számú kérdése
  • 2011-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A problémám a következő: 2008-ban vásároltunk a párommal (nem vagyunk házasok) egy házat, melyben ő 3/5, jómagam 2/5-d rész tulajdonjogot szerzett. Időközben vettünk vel 10.millió ft hitelt, hogy szépítsük, javítgassuk. A jelenlegi helyzetben ő most kitalálta adjuk el a házat, mivel neki szabad élet kell és már talált párt magának. Kérdésem lenne, hogy egyedül nevelve a 4 éves gyermekemet, tényleg eladhatja a részét másnak? Mivel nem tudom kifizetni, az elővásárlási jogommal se, tényleg mehetek az utcára a gyermekkel? Mert ő mindenképp kéri azt az összeget amennyit befektetett. Ami 6 millió ft. Segítene, hogy milyen lehetőségeim, akár bírósági is , hogy ne vesszen kárba egy élet munkája (mindenemet eladtam, hogy közösen vegyünk házat).Köszönettel.

Tisztelt ÁGI!

Azért nem eszik olyan forrón a kását... Ha most kér 6 mFt-ot,és Ön nem tudja kifizetni, akkor Ő pert indíthat. Ebben a perben elvileg nem kizárt a közös tulajdonmegszüntetése oly módon, hogy közösen lesznek kötelezve az eladásra, de előbb a bankot is ki kell fizetni, majd a fennmaradó pénzt lehet elosztani a tulajdoni arányoknak megfelelően.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Buzásiné Ili 41240 számú kérdése
  • 2011-11-21

Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretném a segítségét kérni, abban az ügyben, hogy el akarok válni a férjemtől, de nem tudom milyen jog illet meg. Ugyanis az ingatlanon, ahol éltem a férjem eltartási szerződést kötött az édesanyjával, azaz a férjem a tulajdonos és az anyósomnak holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Nekünk van két kiskorú közös gyermekünk. Érdeklődöm, hogy igényt tarthatok-e az ingatlanból a rám eső részre?
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Buzásiné Ili!

A tartási szerződés okán elég bonyolult módon található ki, hogy miylen igényei lehetnek, ennek megállapításához további ismeretekre lenne szükség, és nem tartanám indokolatlannak, ha ügyvédi segítséget is igénybe venne.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 41230 számú kérdése
  • 2011-11-20

Tisztelt Cím,

Élettársi kapcsolatunk megszakadt élettársammal 2 év után. Az én lakásomban laktunk, minden rezsiköltséget feleztünk.
Vagyonjogi elszámolási vitába kerültünk, ennek részletei nem kérdésesek (Ptk.), azonban a családja vitatkozik. Csúnya ügy egy kapcsolatot így lezárni, de az igény erősebb most.
Kérdés:
1./ a saját lakásomban a jelenlegi szabályok szerint szívességi lakáshasználóként élt velem egy háztartásban, a lakáshitelemet egyedül én fizettem, ő csak a szlák felét. Igényelhetem a lakáshasználatának ellenértékét? Albérlet esetén közösen fizettünk volna, de így csak én fizettem a lakás törlesztő-részelteit. Vagy ez az igény a szívességi lakáshasználat miatt nem érvényesíthető?
2./ Bp-i lakásárakat nézve 60e Ft-os díj fele majd' 2 év után kb. 600e Ft lenne. Öv alatti eszközök előhúzása esetén keresetváltoztatásként/beszámítási kifogásként/viszontkeresetkánt ilyen igény megáll? Bizonyítás nem kérdés.
3./ Vagy csak a tartási határokon belül 6 hónapig lehet érvényesíteni?
Úgy vélem egy mindenre kiterjedő vagyoni elszámolás ezt is magába foglalja.

Köszönöm.

Cs.

Tisztelt Csaba!

1. Véleményem szerint nem.
2. Véleményem szerint nem állna meg ez az igény.
3. Ez a hat hónap itt nem irányadó.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Noémi 41227 számú kérdése
  • 2011-11-20

Jó napot!
Tudna nekem valaki segíteni?
Édesapám 2010.júniusában elhunyt. Édesanyámmal 35évig éltek együtt,házasságban. Édesanyám úgy döntött,hogy újra férjhez megy. Az lenne a kérdésem,hogy az Új férjnek lenne valami köze ahhoz a vagyonhoz,ami az Anyukámnak van? Hárman vagyunk testvérek,meg volt a hagyatéki tárgyalás.Édesanyám tulajdonjogából járna valami az új férjnek (ház,2 telek,vagyis 3 ingatlan,amit Apuval közösen "szereztek"/ha ne adj Isten történne valami Édesanyámmal illetve a vállással végződne a dolog? Vagy ami Anyumnak van,az házasság előtt szerzet vagyonnak számit,és semmi köze ahhoz az új férjnek ?Csak akkor kapna valamit az új férj,ha az ingatlanok értékesítve lennének,például?
Kérem,aki tud valami okosat és valósat ezzel kapcsolatban,segitsen. Előre is köszönöm!

Tisztelt Noémi!

Az édesanyja jelenlegi vagyona az Ő különvagyona, és arra az újabb férj semminemű igényt nem támaszthat, egy esetet kivéve. Ez az eset pedig, ha az édesanyja meghalna, úgy ezeke a vagyontárgyakon a túlélő házastárs özvegyi jogot szerezne, amelynek megváltása pedig elvezethet akár oda is, hogy részbeni tulajdonos lenne az új férj. Ezt elkerülendő - ha ez cél - a vagyont teljes egészében Önöknek ajándékozhatja - illetékmentesen - max. a haszonélvezeti joga fenntartásával biztosíthatja a saját számára, hogy élete végéig használhass a vagyonát.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 41225 számú kérdése
  • 2011-11-19

Tisztelt Ügyvédnő!
Olyan kérdésem lenne,hogy 2000-ben örökölt apám házat szülőktől,teljesen az övé,édesanyám még itt élt vele három évig.Utána édesanyám elköltözött,lakcímileg nem jelentkezett ki innen és nincsenek elválva.Kérdésem,apám teljes joggal rendelkezik az ingatlan felett egyedül,édesanyámnak nincs része benne?Hárman vagyunk testvérek,egyik gyermekére szeretné íratni az egészet.Megteheti?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szilvia!
Az ingatlan az édesapja különvagyonának a része, kizárólagosan jogosult felette rendelkezni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Linda3 41202 számú kérdése
  • 2011-11-16

Kedves Hölgyem/Uram!

Szeretnék egy olyan fontos kérdésemre választ kapni, hogy válóperben vagyok, gyermektartással kapcsolatos meghallgatásom volt tegnap, ahol a bírónő több iratot kért tőlem, amelyek közül az egyik arról szólt, hogy a férjem idén májusban egy olyan nyilatkozatot írt alá, amelyben lemond a közös ingatlanunkon lévő tulajdonjogáról, ezt két tanú hitelesítette, így a bírónő azt mondta, hogy ez teljesen hivatalos okirat. erre a férjem jogi képviselője azt válaszolta, hogy akkor azt megtámadják.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a férjem ezt a papírt aláírta, tehát minden teljesen hivatalosan történt, akkor én eltudom-e adni az ingatlant az ő aláírása nélkül, illetve hogyan tudom őt töröltetni a tulajdoni lapról?

Várom tiszteletteljes válaszát:

Linda

Tisztelt Linda3!

Az okirat tartalma mellett a formai sajátosságait is ismerni kellene az okiratnak, azt követően lehetne választ adni. Az elmondottak alapján egyébként az okirat a földhivatali bejegyzésére nem alkalmas - ügyvédi ellenjegyzés hiányzik róla - de a perben felhasználható a tulajdonjog megszerzésére.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • viki 41196 számú kérdése
  • 2011-11-16

Tisztelt Ügyvédi Iroda.
Kell-e külön vagyonnyilatkozatot tennem a házasságkötés elött.Ugyan is van egy lakásom és két gyermekem nem szeretném ha ezaz ingatlan közös vagyonná válna.Azzal nem vagyok tisztában hogy ez a házasságkötéstől függetlenül mindíg az én tulajdonom marad 1/1 részben?

Tisztelt viki!

Nem szükséges a vagyonjogi szerződés, ez az ingatlan az ön külön vagyona, és az is marad, amennyiben ezzel ellentétesen nem rendelkezik, vagy a másik fél nem végez el értéknövelő, ráépítés címén tulajdonjogot eredményező beruházásokat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 41130 számú kérdése
  • 2011-11-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Anyósom szomszédjában van egy üres telek, mely szintén az ő tulajdonában áll. Erre a telekre beleegyezésével szeretnénk építkezni a férjemmel. A felépült ingatlanra anyósom 25% tulajdonjogi bejegyzést kér a telek fejében. Mi a férjemmel 3 kiskorú gyermekünkkel természetesen ott laknánk a felépült házban. Viszont ha úgy alakulna, hogy eladásra kerülne a ház, szükséges-e az anyósom beleegyezése, hozzájárulása az eladáshoz, azaz beleszólhat-e hogy kinek, mikor, mennyiért adom el? (félek, hogy ő majd nem szeretné eladni) Természetesen az eladási ár 25%-a kifizetésre kerülne számára.
Valamint a kérdésem másik fele, hogy a ház az én apai örökségemből épülne, amit már a házasságom alatt fizettek ki részemre. Lehet-e az ingatlan felépülése előtt a férjemmel olyan szerződést kötni, hogy eladás esetén én megkapjam azt az összeget amit örököltem (ill. annak inflációval növelt részét, hogy ha esetleg elválunk ugyanazt a lakást meg tudjam venni belőle mint amit most kapnék) A felépült ingatlan 75%-ban a nevemen lenne, csak félek a házastársi vagyonközösség miatt majd gond lesz.
Szeretnék minden eshetőségre felkészülni, hiszen anyósom telkére építenék. :)
Köszönöm kedves válaszát!
Tisztelettel:
Ágnes

Tisztelt Ágnes!

1. Közös tulajdon esetében a tulajdonosok közösen adhatják el az egész ingatlant, egyébként mindenki csak a saját tulajdoni hányadát. A közös tulajdon kialakulásához egyébként ügyvéd által készített és ellenjegyzett ráépítésis szerződést kellene kötniük.

2. Igen, sőt praktikusnak is mondható, hogy ilyen megállapodást kössenek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: