Hozzászólások

  • Mária 41532 számú kérdése
  • 2011-12-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám nagy értékű hitelt vett fel ingatlan vásárlására. A hitel felvétele előtt, ügyvédi szerződésben lemondtam minden Tőle kapható örökségről. Kérdésem az lenne, hogy ezáltal egy esetleges tartozás örökléséről is lemondtam vagyis tartozást nem örökölhetek Tőle?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Mária

Tisztelt Mária!

Igen, de örökölni tartozást egyébként is csak olyan mértékig lehet, amilyen mértékben pozitív vagyont is örököl.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 41523 számú kérdése
  • 2011-12-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz.
Nagyanyám házát a következőképpen birtokoljuk osztatlan közös tulajdonként. 1/8-a az enyém, 1/8-a az öcsémé , 6/8-az unokatestvéremé. A nagyanyámnak haláláig tartó haszonélvezeti joga van a házra. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen módon juthatunk a Nővéremmel az örökségünkhöz,ill. annak értékéhez?
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Andrea!
Ha találnak vevőt, haszonélvezeti joggal terhelten is eladhatják a tulajdoni hányadukat. Az eladás a haszonélvező jogait nem érintheti.


Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 41519 számú kérdése
  • 2011-12-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Az alábbi ügyben kérném a segítségét.
Testvérem két gyermeke meghalt, négy unokája van. Ezek közül kettő unoka kb. 30 kilométerre lakik, ha tehetik, látogatják a nagyanyjukat, szükség szerint segítenek neki. A harmadik unokája elmúlt már 30 éves, de még összesen 1 hónap munkaviszonyt nem tud felmutatni, ráadásul úgymond szipózik; az ő segítségére egyáltalán nem lehet számítani, nem is tart kapcsolatot a nagyanyjával. A negyedik unokája többször látogatja, de csak azért, hogy pénzt vigyen el a nagyanyjától. Már közel másfél milliót kapott íly módon.
A testvérem azt szeretné, ha az elsőként megjelölt két unokája örökölne utána, és úgy érzi, hogy még a köteles részt sem érdemli meg a másik két unoka.
Szeretném megtudni, hogy öröklési szerződéssel erre van-e lehetőség.

Tisztelt Edit!

Megfelelő lehet az öröklési szerződés. Van azonban olyan bírósági vélemény, mely szerint közeli hozzátartozók között létrejött tartási, életjáradék, öröklési szerződésnél fokozottabban kell vizsgálni, hogy a leendő örökösök (eltartók) valóban tartást nyújtanak, azaz többet segítenek, mint amire unokaként kötelesek lennének.


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 41518 számú kérdése
  • 2011-12-28

Az alábbi ügyben kérnék felvilágosítást: Szüleim tartási szerződést kötöttek a szomszéd nénivel, aminek következtében a ház édesanyám nevére került, a néni holtig tartó haszonélvezetével. A néninek fia meghalt, 2 unokája, 1 dédunokája van, de unokái már vagy 10 éve - amióta édesanyám át is járt hozzá - nem is látogatják. A néninek van 2 bankszámlája is, de ő ezt még nem akarja záradékoltatni, mivel azt mondja, hogy a pénzét ő akarja kezelni. Megérti, hogy a záradékolással édesanyám csak halála után férhetne a pénzhez, de akkor sem. ugyanakkor kategórikusan kijelentette, hogy unokáinak semmi szín alatt nem akarja a pénzt adni. Ilyenkor ki örökli meg a bankban lévő pénzt, illetve van-e lehetőség esetlen végrendeletben fogalalni. Ha van végrendelet hogy megy az öröklés százalékos arányban? Illetve ilyenkor, ha van tartási szerődés a néninek nem kötelessége a bankszámlán lévő pénzt záradékoltatni? Kérem segítségüket a problémánkra.

Tisztelt Krisztina!

A tartási szerződés nem kötelezi az eltartottat arra, hogy a teljes vagyonát áadja a tartás fejében. A bankszámlán levő összegeket ezért, ha nincs más végintézkedés, a törvényes örökösök öröklik.
Végrendelettel az eltartóra hagyható a bankszámlán levő összeg, de ez esetben a törvényes örökösöknek köelmi igénye keletkezik a törvényes örökrész felére. Inkább öröklési szerződés kötését javaslom.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • ANIKÓ 41515 számú kérdése
  • 2011-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr! Örököltem egy erdőrészt és megszeretném kérdezni, hogy a kifüggesztés hogy zajlik és hány napig tart ? És hogy ahol az erdő van annál az önkormányzatnál kell-e kifüggesztetni? Válaszát előre is köszönöm. Anikó.

Tisztelt ANIKÓ!
Öröklés esetén nem kell kifüggeszteni a szerzést.


Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • ERIKA-ILONA-SAROLTA 41513 számú kérdése
  • 2011-12-27

TISZTELT ÜGYVÉD UR. Komárom megyében el adtam az ingatlanomat. Férjem INGATLAN RÉSZÉBE FEKTETTEM 1.MILLO ft.-ot Férjem kiadásainak a finanszirozására ,szintén 5.-száz ezret. szeretetböl talán hálábol, ö nekem ajándékozta az ingatlan részét. Ez 6.-dik éve történt. 2010.március 31-én férjem meghalt hirtelen.Atemetésére banki hitelt vettem igénybe .Amit most törlesztek. AZ ö elézö házasságábol származö fia, most a birosághoz fordult ,követeli a köteles részét az ing.-bol 9.évig éltem a férjemmel ezt a fiát 4 alkalommal láttam ,közel 4.száz ezret adtam neki -mivel neki nem kellet az ehuny t édes anyja után járo örökség. apját nem látogatta temetésén sem vett részt. Mivel ez az ingatlan rész 6.-éve a tulajdonom, szinte e miatt adtam el a házamat,hogy férjem kérésének eleget tegyek, most köteles vagyok e bár mit is fizetni. kéremszépen segitsen kevés nyugdijbol élek, jan.-ban lesz a tárgyalásom mire számithatok..

Tisztelt ERIKA-ILONA-SAROLTA!

A gyermeket megilleti a kötelesrész az alábbiak miatt:
A Ptk. 661. §-a szerint kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.
A Ptk. 607. § (1) bekezdése alapján törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke. Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
A Ptk. 665. § (1) bekezdése alapján kötelesrész címén a leszármazót annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

A Ptk. 666-668. §-ai alapján a kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke. Nem tartozik a kötelesrész alapjához az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke. A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenesen kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani (betudás).


Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Barnabás 41511 számú kérdése
  • 2011-12-25

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvédúr!
Kérdésem:
Apám a családiház fele részét eladta a húgomnak és Apámnak csak a haszonélvezeti jog maradt. Édesanyámnak (még hál Istennek él)maradt a másik fél rész.
Apám halála esetén jár-e valami a Nővéremnek és Nekem?
Válaszukat előre is köszönöm:

Tisztelt Barnabás!
Az eladott ingatlanrészből semmi. A többi vagyonból jár.




Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • József 41507 számú kérdése
  • 2011-12-23

Tisztelt Ügyvéd úr! Segítségét szeretném kérni az alábbi jogi problémámra:Volt egy háromlakásos családi házunk. Az 1es sz. lakásban laktunk,két fiam meg mi, a szülők. A 2.sz lakásban lakott édesanyám. Amikor a nagyobbik fiam megnősült a2-es sz. lakásra kialakított a fiam egy lakást, majd a teljes ingatlara épített egy emeletráépítést, amihez minden további nélkül adtuk a beleegyezésünket. Amikor elkészült az épület banki és a helyi építési hatóságok akaratára az egész ingatlan 1/2-ed részét telekkönyvileg nagyobbik fiam nevére irattuk.ajándékozási szerződét nem kötöttünk Most tehát az a helyzet, hogy a kisebbik fiam nevén nincs semmi, az ingatlan megmaradt része 1/4- 1/4-ed részben a feleségem és az én nevemen van.Irtunk egy végrendeletet az előbb említett1/4-1/4-ed részekről. Kérdésem, hogy halálunk esetén a nagyobbik fiunk fel léphet-e további igényekkel (köteles rész, stb ), illetve, megkapja-e a kisebbik fiunk a végakaratunk szerinti 1/2-ed ingatlanrészt. Köszönettel:József

Tisztelt József!

A leírtak alapján a nagyobb fiának lehet öröklési vagy kötelesrész iránti igénye, tehát a céljuk eléréséhez más megoldást kell keresni. Vagy a nagyobb fiú hozzájárulása mellett kell egy megállapodást kötniük négyesben, vagy - ha ez nem szerezhető be - más jogcímen kell átruházniuk az ingatlant. Ennek kitalálásában és megvalósításában az Irodánk természetesen a segítségükre tud lenni, ha igyént tartanak erre, úgy kérem, hogy e-mailben folytassuk a konzultációt!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Blanka 41461 számú kérdése
  • 2011-12-14

Kérdésem lenne, hogy párom előző házasságából származó gyermeket levették párom nevéről, tehát vezetékneve nem a vérszerinti apáé. Örökölhet-e még így is ingatlant, ingóságot vérszerinti apja részéről?

Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Blanka!

Erre a kérdésre az örökbefogadási iratok ismeretében lehetne választ adni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Barbara 41439 számú kérdése
  • 2011-12-11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Édesanyám nemrég elhunyt, a lakás, amelyben 40 évig együtt éltek édesapámmal, 1/1 részben édesanyám nevén volt.
Édesapám még a hagyatéki tárgyalás előtt szerette volna a családjogi tv értelmében őt megillető 50%-ot a tulajdoni lapon saját nevére íratni, mert attól félt - nem ok nélkül - , hogy testvéreim valami módon elérik, hogy elhagyja az ingatlant és utcára kerül. Egyik öcsém nem ismeri el ezt az igényét édesapámnak, sőt, már be is költözött az ingatlanba.
Valóban szükséges, hogy az örökösök elismerjék a házastárs ilyen jogát, mi van ha egyikük nem hajlandó ezt az elismerést megtenni, és a hagyatéki eljárásban ez lezajlik, vagy külön ügyvédi eljárás szükséges hozzá?
Az öcsémnek van-e joga édesapám mellé beköltözni, ha övé az ingatlan bizonyos hányada?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Barbara!

Igen, ez az örökösök ezirányú beleegyezésével lehetséges tulajdonszerzési mód, tekintettel az édesanyja halálára. (Életében természetesen Ők ketten köthettek volna ilyen tartalmú megállapodást.) Így viszont már külön eljárásban, egy perben kell ezt elérni, amelyhez az ügyvédi közreműködés nem kötelező, maximum ajánlott. Amennyiben gondolja, úgy a mi Irodánk is készséggel a rendelkezésükre tud állni.
A beköltözés kapcsán viszont a fentiektől függetlenül nem illeti meg az öccsét a birtoklás és használat joga, hiszen az édesapja özvegyi jogot szerez az ingatlanra - legrosszabb esetben az egészre, jobb esetben a felére, de ekkor a másik felének Ő a tulajdonosa - azaz kizárólagosan jogosult birtokolni és használni a lakást.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 41420 számú kérdése
  • 2011-12-09

Tisztelt Ügyvéd úr!
Hat éve meghalt édesanyám,hárman vagyunk testvérek és mindenki egyformán örökölt.Apámal meg romlot a kapcsolatunk,mert egy uj kombány vásárlásához hitelt szerettet volna felveni de a fedezet lett volna az örökségünk,de ebbe nem mentem bele .Bátyámal együtt dolgoznak a gazdaságban.Hugomat meg engem folyamatosan ki szeretnének zárni az örökségból hogy mondjunk le a javukra csak a semmiért.Hat éve egy fillért sem kaptuk mert hogy használják de az állami támogatást is ök vesszik fel És ezzért szeretnénk ki szállni a közös örökségböl.Az én örökségem 26Ha termö föld, és a hozzá tartozó ingatlanok és,gépek, rám esö részei "Össz földterület 160HA +ingatlanok kb25-30mill.ft",de apám haszonélvezeti joggal terhelte.Azt szeretném megtudni hogy meglehet -e váltani a haszonélvezeti joggot,ha pl.nem akkarja eladni, letétbe lehet-e helyezni a haszonélvezetijoggért járo összeget ? Készpénzzel csak, vagy ingosággal is lehet-e fizetni? Elöre is köszömöm a segitségét.
Tisztelettel:Anita

Tisztelt Anita!

Amit Önök már megörököltek, annak tulajdonjogát természetesen nem tudják Önöktől "elvenni" az Önök beleegyezése nélkül. Más kérdés az édesapjuk majdani hagytaékának kérdése, ott elképzelhető olyan megoldás, amely nymomán Önök nem örökölnek, de egyelőre erről nincs szó.

A jelenlegi helyzetben sajnos az özvegyi jog megváltására már nincs lehetőség, de a korlátozására még lehet.Ez esetben néhány vagyontárgy felszabadulna az özvegyi jog alól, és ott lehetne kezdeményezni a közös tulajdon megszüntetését.

mindenképpen bonyolult a helyzet, és csak hosszadalmas eljárásokkal tudnak jobb helyzetbe kerülni, amennyiben a másik oldal fogadókészsége nincs meg...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 41392 számú kérdése
  • 2011-12-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy amennyiben egy törvényes örökös elfogad egy végrendeletet érvényesnek, mely az ő örökrészét másra ruházza (az örökhagyó házastársára - az örökös pedig egyenesági leszármazott), valamint nem támaszt igényt a kötelesrész iránt sem, és mindezt jogerős hagyatéki végzésbe foglalják, az ingatlan tulajdonosaként a házastársat bejegyzik, akkor az örökös a későbbiekben megváltoztathatja-e ezt a döntését, és ha igen, meddig. (Tehát megtámadhatja-e az általa érvényesnek elfogadott végrendeletet később, illetve támaszthat-e később bármiféle igényt.)

Válaszukat nagyon köszönöm,

Tamás

Tisztelt Tamás!

A saját nyilatkozatát kell és lehet ez esetben megtámadni, amelynek pl. tévedés esetén lehet realitása. Tehát nem kizárt az "ötlete", de a korrekt válaszhoz további ismeretek lennének szükségesek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mihály 41346 számú kérdése
  • 2011-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elhunyt testvérünk után érvénytelen végrendelet maradt, amiben egy másik tesvérünket nevezte meg örökösnek. Úgy tudom ilyen esetekben nem lehet örökölni.
Van erre a helyzetre pontos jogyszabály?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Balogh Mihály

Tisztelt Mihály!

Az érvénytelen szerződésen nem alapulhat öröklés, azaz így a történyes öröklés rendje fog érvényesülni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsi 41340 számú kérdése
  • 2011-11-30

Nagynénémtől örököltem egy ingatlant, melyről nem jogerős közjegyzői végzésem van. A hagyatéki leltár felvétele után jelentkezett egy fiatal ember, hogy végrendelettel rendelkezik az elhunyttól. A hagyatéki eljáráson értesítés ellenére sem jelent meg, sőt a Végrendeletet sem mutatta be. A végrendelet a Közjegyzői nyilvántartásban nem szerepel.A közjegyző által küldött tértivevényes végzést nem veszi át. Mikor lesz így jogerős, és hogy jutok az ingatlanhoz? Tisztelettel várom válaszát.
Erzsi

Tisztelt Erzsi!
A közjegyzőtől kérjen tájékoztatást, mert van pl. kézbesítési vélelem, ha többszöri kézbesítés eredménytelen.



Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Andy 41323 számú kérdése
  • 2011-11-29

Tisztelt Ügyvédnő ! Szeretnék tájékozódni jelen problémámról.Apukám 1 éve halt meg, és én egyedüli gyermeke vagyok. A lakásuk fele-fel arányban volt a mostani feleségével. A hagyatéki tárgyaláson megegyeztünk a feleségével, hogy engem kifizet 4 mill.ft-tal. De sajnos csak egymás között. Ezért én lemondtam az Ő javára mindenről. A közjegyzői okiratban az szerepel hogy( egyezség ) bővebben nincs beleírva hogy miben is egyeztünk meg. Most azt mondja a felesége hogy nem ad csak 3 mill.ft-ot , mert nem bír többet. Tudok valamit tenni hogy megkapjam a kialkudott jussomat??
Esetleg egy új hagyatéki eljárást kérhetek-e , és hogy megéri -e ez nekem??
A hagyatékból. lényegesen nagyobb összeg járna , ha belevettem volna az ingóság értékét is, de én jóhiszeműleg nem tettem , hisz leéltek együtt 40 évet.Nagyon kérem ha van valamire lehetőségem , kérem segítsen. Egyedül nevelem gyermekemet, albérletben lakom, és most lettem munkanélküli. Eőlre is köszönöm. Andy

Tisztelt Andy!

A hagyatéki eljárásról szóló törvény szerint a közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség a bíróság által jóváhagyott egyezséggel azonos hatályú. A hagyatéki eljárásban hozot egyezséget jóváhagyó végzés fellebbezéssel támadható. A fellebbezést a végzést hozó közjegyzőnél kell előterjeszteni és a törvényszékhez kell címezni. Az egyezség megkötése körében Önt nyilvánvalóan megtévesztették. Célszerű adott esetben a volt feleséget hivatalos levélben megkeresni és felszólítani az egyezségük betartására.


Tisztelettel
Dr. Auth Veronika ügyvéd
3100 Salgótarján, Füleki út 115.
+36 32 789107
http://www.authiroda.hu
veronika.auth@authiroda.hu

Közösségi oldal: