Hozzászólások

  • katica 41527 számú kérdése
  • 2011-12-29

Tisztelt ügyvéd nő/úr!
Osztatlan közös tulajdonú kaszálót szeretnék bérelni mely helyileg a szomszéd birtok.(külterület besorolású)
Minden tulajdonossal egyezségre jutottam kivéve egyet,az ő része kb...1/5 rész.
A többi tulajdonos egyet kivéve rokonságban áll ezzel a személlyel.(1 testvér,3 unoka hug)
Előbérlői rangsorra lennék kíváncsi,a terület nagysága fél hektár,helyben lakó szomszéd vagyok.
Köszönettel:
Katica

Tisztelt katica!
A használat, a hasznosítás kérdésében a tulajdonostársak szótöbbséggel határoznak; minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.
Ha a törvény szótöbbséges határozatot kíván meg, és a határozat az okszerű gazdálkodást sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, a kisebbség a határozatot a bíróságnál megtámadhatja. A megtámadás a határozat végrehajtását nem gátolja.
Ha a törvény szótöbbséggel hozott határozatot kíván meg, és ilyen határozat nincs, a használat vagy a hasznosítás kérdésében bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság határoz.
A fentiek alapján nyugodtan kösse meg a bérleti szerződést a többségben lévő tulajdonosokkal.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Juhász Ingrid 41506 számú kérdése
  • 2011-12-23

Tisztelt Ügyvédúr!

Szeretnék jogi tanácsot kérni, a követekezőkben:

Beköltöztem egy ismerősömmel egy ingatlanban (Budapest, XV.ker Szőcs Áron utca 2.szám alatt.)
Az ingatlan bérleti szerződése az ismerősöm nevére került, ez 2011.nov.25én történt meg, mely magában foglalja 140ezer kauciót és az első havi bérleti díjjat. A szerződés megszünéséről nem kaptunk nyomtatványt,de az ismerősöm elköltözött,neki kifizettem részét, ami azt jelenti hogy a 140ezer kaució és az elsőhavi bérleti díj az én költségem volt, nos az új szerződés még nem került a nevemre, de a probléma ott van, hogy a bérlő dec 25ével már a januári 70ezer forintot kérné el. Ami szerintem nem releváns, hiszen a tört hónap miatt esetlegesen fizetendő 5 nap megfizetése után, a tárgy hónapban fizetendő bérletidíjjat vagyok köteles fizetni (bár a szerződésben ez a rész a felvan tüntetve, persze még dátum nélkül) ami úgy gondolom 15ig hatályos.Erre van valamilyen Ptk. ami ezt alátámasztja? Illetve, ha kiköltöztetnének dec 28-ával a bérbeadó szeretné megtartani a kauciót, ami véleményem szerint nem lehetséges, hiszen semmiféle szerződés nincs érvényben. Ezt milyen módon tudnánk mégis érvényesíteni? Csak rendőréségi feljelentéssel?

Várom válaszát. Előre köszönöm.
Tisztelettel: Ingrid

Tisztelt Ingrid!

Ebben a kérdésben a szerződés pontos ismeretében tudnék választ adni. Amennyiben írott szerződés nincs, akkor viszont a vitás helyzetek tisztázása eleve nehézkes, hiszen mindenki másként emlékezik...feltételezem...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 41458 számú kérdése
  • 2011-12-13

Tisztelt Ügyvédnő!
Következő problémámmal fordulok Önhöz: Településünkön egy osztatlan közös területben lévő tulajdonostárs által eladásra kínált földterület megvételét jelezte egy szintén a területben tulajdonos , nem helyben lakó személy,mely szándékot a kifüggesztett vételi ajánlatban szerepeltettek. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti területben , ha én is tulajdonos társ vagyok, valamint helyben lakó. Ebben az esetben elővásárlási jogom van-e a megvásárlást jelző másik tulajdonostárssal szemben, mivel ő nem helyben lakó.

Tisztelt Zsuzsa!
jogi szabályozás a következő :
10. § (1) Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) a haszonbérlőt, felesbérlőt és részművelőt; jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet haszonbérlő esetén annak helyben lakó természetes személy tagját, illetve helyben lakó részvényesét;

b) a helyben lakó szomszédot;

c) a helyben lakót;

d) a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;

(2) Az (1) bekezdés b) - c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

a) a családi gazdálkodó;

b) nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó;

c) jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli más szervezet esetén annak helyben lakó természetes személy tagja vagy helyben lakó részvényese.

(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685 § b) pont] és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépésig zártkertinek minősült.

(4) Az (1) - (2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412
06-70-325-7645

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • kata 41445 számú kérdése
  • 2011-12-12

Üdvözlöm ügyvéd úr!A lányom és plusz 3 személy 6 hónapig bérelt lakást.A lakásban kár keletkezett,amit nem a lányom csinált.Peres ügy lett belőle,mert a főbérlővel nem tudtam megegyezni.jelenleg 600 ezret követel,ez az összeg tartalmaz egy perzsa szőnyeget,ami régi kopott szőnyeg,de nem perzsa.egy szekrény zárat,ill 400 ezer az eladásból származó kár.A főbérlő kijelentette írásban,hogy a lányom semmilyen kárt nem csinált,de mivel vele kötötte főként a szerződést ezért tőle követeli a kár rendezését.A lakás után adót nem fizetett,soha nem mutatott számlát a rezsiről,csak küldött egy smst az összegről.Keresek egy olyan ügyvédet aki tud nekem segíteni ebben és jól ismeri az erre vonatkozó törvényeket.

Tisztelt kata!

Az elképzelt ügyvédet megtalálta, de a jelenlegi leterheltségünk miatt nem tudunk érdemben jogi képviseletet ellátni. Javaslom, hogy keresse a honlapunk Komárom-Esztergom megyei tanácsadóját, remélem, Ő tud segíteni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 41419 számú kérdése
  • 2011-12-09

Tisztelt Jogi képviselő!


A kérdésem a következő lenne.Saját tulajdonú lakásomat albérlők részére bérbe adtam, de nem jelentettem be a hivatalok felé.Sajnos saját hibámból maradéktalanul megbíztam bennük, melynek eredménye több százezer forintos közüzemi tartozás lett.Ezt az összeget befizettem, mert már bíróság előtt volt az ügy, és nem akartam, hogy ráterheljék a lakásra.
Jelen pillanatban még a lakást elhagyni sem akarják, és a tartozásukat sem rendezni.Jogilag milyen lehetőségeim vannak a pénzemhez jutni és megszabadulni tőlük.Bejelentve nincsenek ideiglenesen sem,fordulhatok esetleg a rendőrséghez?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Zsolt!
Kiürítési pert kezdeményezhet a bennlakókkal szemben, ugyanabban a perben követelheti az elmaradt bérleti/használati díjakat, ill. a felhalmozott rezisköltségeket is.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 41407 számú kérdése
  • 2011-12-07

Tisztelt Ügyvédnő!

Felmondtam a külföldi albérlőmnek, mert nem fizeti a bérleti díjat, sőt a szomszédoknak is kárt okozott.
A lakás kiürítését megelőző napon az ügyvédje levélben közölte, hogy a bérlő letétbe helyezte nála az elmaradt bérleti díjat + még 1 havi díjat. Egyéb információt a letétről nem tudok és nem is értek egyet a letéttel.
Nekem úgy mondták, hogy a letét miatt a bérleti díj megfizetésre került, és az én felmondásom nem ér semmit.
Tényleg úgy kell érteni?
Hogyan juthatok hozzá a letéthez?

Tisztelt Edit!

A bérleti díj a szerződésük szerint vélhetően Önnek jár, ügyvédi letéttel csak erre irányuló megállapodás esetén lehet teljesíteni. Azt hogy a letéthez milyen feltételekkel jut hozzá a letéteményes ügyvédtől kell megkérdezni, hogy milyen feltételekkel helyzete az Ön javára letétbe a pénzt a bérlő. Ha utólag tett letétbe apénzt, az nem tezsi a fe4lmopndását érvénytelenné, ha az szabályeszerű volt.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Rita 41385 számú kérdése
  • 2011-12-04

Tisztelt Ügyvédnő!
Kiadtam albérletbe a családi házamat október 15.-ével. Kértem előre egy havi kauciót is az albérletért. A szerződésbe az áll hogy ha a Bérbevevő a bérleti szándékától 30 napon belül eláll, a kaució foglalóként értendő. A bérlő elhagyta úgy a lakásomat hogy nem fizette ki se a két havi rezsit, és még ő követeli vissza a kauciót is. Az lenne a kérdésem ilyen esetben hová fordulhatok? Hogyan tudnám elérni hogy kifizessék nekem a hátra hagyott tartozásukat?
Köszönettel: Rita

Tisztelt Rita!
Felszólítás után fizetési meghagyással kell a szerződés alapján eljárást indítania természetesen a kaució " leszámítását" követően fennmaradó tartozás megfizetése érdekében.



Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Zoltán 41377 számú kérdése
  • 2011-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy multinacionális vállalat birtokán lehelyeztünk több berendezést is melyeket béreltünk ( bár az eszközök tulajdonunkba kerülése még vitás kérdés, hiszen a bérlet egy idő után már törlesztése volt az eszköznek) egy harmadik személytől.
Harmadik személy a multinacionális vállalattal semmilyen szerződéses viszonyban nem áll mégis eltulajdonított ezekből a berendezésekből különböző alkatrészeket és ez által ezek a berendezések üzemképtelenekké váltak. A csavar a dologban, hogy ezek a berendezések a multinacionális vállalat birtokán voltak, több olyan dolog is amelyhez csak pl recepción keresztül lehet hozzáférni de volt olyan is amely ugyan a multi birtokán volt de könnyebben hozzáférhető.
A kérdésem, hogy a multinacionális vállalat mennyire vonható felelősségre, ha az Ő birtokán történt ez a cselekmény ( amit nevezzünk önbíráskodásnak, harmadik fél részéről) és nem tett semmit azért, hogy az említett cselekményt elhárítsa, sőt esetenként az említett recepción keresztül történt a jogtalan eltulajdonítás ( vagy vélt ugyan jogosságot harmadik fél de azt semmi nem bizonyította mikor a cselekményt elkövette)
E miatt a multi most minket kér, hogy állítsuk helyre a károkat és ez érintené a további együttműködést is ha nem történne meg. Véleményem szerint nem lett volna szabad hozzáférést engednie senki számára a birtokosnak ( ez lenne a multi, ugyan is a birtokba adás nem történt meg részünkre, mégis elhelyeztük ezeket a berendezések a birtokaikon, mert szerződést azt kötöttünk és leszállítottuk az eszközöket a multi birtokára de birtokba adási jegyzőkönyv már nem készült, a szerződés pedig aláírásra került)
Ebben az esetben van-e jogom a keletkezett káraimat megtérített-ni a multival aki a gondosság és a tőle elvárható alaposság valamint a jogos birtokvédelmet nem valósította meg azért, hogy az eszközeinkhez ne férjenek hozzá. Fontos megemlítenem, hogy nem rongálásról van szó.

Megtisztelő válaszát várva:

Zoltán

Tisztelt Zoltán!

A bérleti szerződés - ami ha jól értem a multival kötöttek - ismerete nélkül ebben a kérdésben nem tudok egyértelmű választ adni, de a rendelkezésre álló információk alapján az Ön érvei jogosak lehetnek, azaz elképzelhető, hogy több infomáció birtokában az állításait megerősíteném.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • kata 41369 számú kérdése
  • 2011-12-02

Tisztelt Ügyvédnő,Ügyvédúr!

Határozatlan idejű szerzödés 2 honapos felmondási idövel.
Nem fizetés estetén azonnali felmodás.. a lakok egy hölgy (aki nem dolgozik),a nagymama és a hölgy kiskoru gyermeke..A szerzödéssel felmentek az önkormányzathoz,hogy bejelentkezzenek mivel másként az ovoda nem vette volna fel a gyermeket.Sajnos Édesanyám elhunyt.Én vagyok az örökös. A bérlök január ota nem fizették utalták át sem a lakbért és ugy tudom a rezsit sem rendesen fizetik.Engem nem akarnak az ingatlanba beengedni ,pedig elöre jeleztem ,mikor jövök.Felszolitottam öket irásban,költözzenek ki és rendezzék az elmaradásaikat.Sem fizetni sem kiköltözni nem akarnak ezt a hölgy telefonon közölte velem,aki ráadásul részegen hivogat,zaklat szám nélkül! Fenyegetö sms-eket is kapok én is és a volt élettársam is! miként ha kiteszem öket ,szét lesz verve a fejem és az ingatlanom is a férje és az ismeröseik által,akik igen "erös" kopasz emberek!El kell adnom az ingatlant amint az örökösödési eljárás lezárul,van is rá vevöm,de sajnos nem tudom ,hogyan tudok a lakoktol megszabadulni.?Nagyon kérem válaszoljanak mit kell tennem step by step... ,mert teljesen tanácstalan vagyok!Sajnos ez már 11honapja megy ! ez most azzal egészült ki ,hogy nevetségesen még Ö adott be birtokvédelmet,holott ö hivogat zaklat rejtett számrol,mi több fel akar jelenteni ,pedig egyszer sem hivtam,nem zaklattam,és a tulajdonom környékére sem mentem,mert külföldön tartozkodtam .Közben én lettem a hivatalos tulajdonos,de nem tudom mit tegyek,irtam a jegyzönek ,mindenkinek ,eddig még segitséget nem kaptam.Milyen országban élünk kérem????Nem igaz ,hogy valakit nem lehet kitenni egy lakásbol,ahol már 11 honapja nem fizeti sem a lakbért sem a reszit,és még ö fegyeget engem????Hol a jog ilyenkor????Elöre is köszönöm!Tisztelettel! Kata
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza 2011-11-26
Tisztelt kata!

Kiürítési pert kellene kezdemnyeznie, annak végén a jogerős ítélet alapján a végrehajtó majd kiteszi őket az utcára. Ezt a bérleti szerződés tartalma befolyásolhatja, de innen kezdve érdemes lenne jogi segítséget is igénybe vennie.

(Tisztelt Ügyvéd Úr, Ügyvédnő!
Felkerestünk egy szakembert,ahogy tanácsolta és rendkivül elkeseritett bennünket amit mondott!Lehetséges az hogy akár 5 évig is elhuzodhat egy kiüritési per -eljárás és mi csak ténylegesen 5 év után kaphatjuk vissza a saját tulajdonu ingatlanunkat ettöl a lakásmaffiátol,aki valoszinüleg birtokvédelmet kért ,de semmit nem fizetnek???Legyen kedves jelezzen vissza,ez valoban igy van e ,valoban igy elhuzodik egy ilyen eljárás,holott ök már jogtalanul bitorolják a tulajdonunkat??!Illetve Önöknek mi a véleményük a gyakorlat mit mutat ilyen eljárás esetében mennyi a maximum idö mig ez lezárodik es beköltözhetünk a lakásunkba.Másrészt nem értem hogyan befolyásolhatj a a szerzödés ezt ?Ami jogilag ahogy kell felszolitás,aztan felmondás megtörtént.elöször nem vette át a hölgy de egy hete igen! Köszönettel.Kata


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290

Tisztelt kata!

Vigyázni kell ezekkel a szakemberekkel! Öt év az túlzás! A pert is viszonylag gyorsan meg lehet nyerni, ill. a végrehajtás - a tényleges kilakoltatás - sem tarthat ilyen sokáig.

Nehéz egyébként pontos becslést adni, de én kettőnél több évet nem mondanék!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 41362 számú kérdése
  • 2011-12-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdéssel fordulnék önhöz.Komáro-Esztergom megyéből költöztem Mezőkövesdre.Az állandó lakcímem ott van válás miatt 3 éve nem tartózkodom ott.3 éve Mezőkövesden élek először a jelenlegi párom szüleinél laktam most ugyancsak a jelenlegi párommal szintén Mezőkövesden de albérletben.A vállalkozásunkban a munkaviszonyom megszünt így bejelenkeztem a helyi munkaügyi központba regisztrált munkanélküliként.A gondom az,hogy sem a szülők sem a főbérlő nem engedi az ideiglenes lakcím bejelentést sem.Emiatt nem regisztrálnak se munka se segély.Kapnék segély mert ellőtte dolgoztam.A bejelenkezés nem kivitelezhető kérem adjon tanácsot mit tehetek.A Komáromi munkaügyre nem tudok regisztrálni a távolság miatt.A párom miatt viszont ebben a megyében szeretnék dolgozni.Köszönöm,hogy megtisztelt figyelmével.Várom mielőbbi válaszát.Maradok Tisztelettel:József

Tisztelt József!

Sajnos mindenképpen az ingatlan tulajdonosának engedélye, vagy bérleti szerződés kellene ahhoz, hogy a lakcímét bejelenthesse.

Mondhatnám, hogy akár bíróság előtt lehetne kérni perben, hogy a valós fennálló bérleti jogviszonyt állapítsa meg a bíróság, és pótolja akár a tulajdonos nyilatkozatát, de ennek nem sok értelme lenne, mert nyilván ez úgy elmérgesítené a viszonyt, hogy azonnal felmondaná a bérleti szerződést a bérbeadó.

Tehát vagy vele kellene egyezségre jutni, hogy engedélyezze a lakcímbejelentést, vagy olyan albérletet keresni aki ezt engedélyezi.

Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 41339 számú kérdése
  • 2011-11-30

Tisztelt ügyvéd úr!
Három éve kiadtam a lakásom, a villanyt a gázt és a vizet a bérlő nevére írattam. A bérlő ősszel elköltözött, a közüzemi díjakat az új bérlő nevére írattam. Amikor kint voltak az elektromos művektől átvenni a mérőórát, szabálytalanságot tapasztaltak, valószínűsíthető, hogy manipulálta az órát az előző bérlő. Ezt egy vizsgálat fogja kideríteni. Az a kérdésem, hogy nekem, mint tulajdonosnak lehet-e ebből problémám?
Köszönettel Tamás.

Tisztelt Nagy Tamás!

Feltehetően nem, az esetleges következmények a bérlőt fogják terhelni. Ha mégis Önre vetül valameilyen szankció, akkor viszont azt követelheti a bérlőtől, de ezt Önnek kell majd bizonyítania.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Levente 41330 számú kérdése
  • 2011-11-29

Kedves Ügyvédnő!

Ingatlanértékesítőként az alábbi problémával szembesültem. Cégünk az ingatlanhirdetéseket fotós megjelenítéssel hirdeti. Ügyfelem eladó ingatlanában albérlő lakik, aki - arra hivatkozva, hogy ott az ő holmija van - nem engedi, hogy a lakásban fényképfelvételeket készítsek. Így azonban nem tudok szerződni az ügyféllel, mivel az Irodánk a szerződésben kötelezettséget vállal ingyenesen többek közt a fényképes hirdetési szolgáltatásra.

Itt merül fel véleményem szerint, hogy:
1., Kár ér engem, mert nem tudom a szolgáltatást maradéktalanul kiajánlani.
2., Rajtam keresztül kár éri az irodát, mert a szerződés elmaradásával (minimum, a be nem látható károkon túl) ügyfelet veszíthet.
3., Kár éri az eladót, mert e-miatt
- nem tudja a szolgáltatást igénybe venni, illetve a tulajdonát képező ingatlan eladási szándékára irányuló magatartását hiúsítja meg az albérlő, amivel
- közvetve elesik a potenciális vevői körtől,
- elesik a szolgáltatásunk által nyújtott kedvezményektől stb.
Illetve a saját tulajdonát képező ingatlannal összefüggésben keletkezett jogaitól kerül megfosztásra.

(Megjegyzés: A fotók sohasem a lakók ingóságainak feltárására, hanem az ingatlan belső állapotának, méreteinek vizuális megjelenítésére irányulnak!)

Kérdésem: Igazam van-e a véleményezett körülmények és látens körülmények bekövetkezését illetően, valamint, ha nem vagy valamit kihagytam volna, kérem tájékoztasson, javítson!

Tisztelettel és köszönettel!

Tisztelt Cím!

Ön, és az eladó között vagy létrejött már megbízás vagy sem, ha még nem, akkor nincs kötelezettségszegés senki részéről. A bérlő magatartása az Ön és az eladó tekintetében, ha létrejött, vagy létrejön a megbízás, akkor az eladó terhére esik, semmiképp nem az Ön terhére, hiszen a bérlő az eladó "oldalán" jelenik meg. A lakástörvény a következőt tartalmazza:

12.§ (4) bek.: A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint évente több alkalommal - a bérlő szükségtelen háborítása nélkül - ellenőrzi. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles; ez a rendelkezés megfelelően irányadó a
rendkívüli káresemény, illetőleg a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén.

Fotó-készítésre spciális szabály nincs, de mivel a fotókon Ön nem rögzíti a bérlő személyes tárgyait, ezért semmilyen olyan érve nincs a bérlőnek, amivel a fotók elkészítését meg tudná akadályozni, ésszerűen. Az Ön bejutását a lakásba a fotók elkészítése érdekében - ha Önnek van szerződése az eladóval - az eladónak kell biztosítania, aki pedig az Ltv. 12.§ (4) bekezdés szerint bemehet a lakásba és Önt is beengedheti.

A Ptk. az alábbi sepciális szabályokat tartalmazza, ha időközben eladják a bérlet tárgyát:
Ptk. 432. § (1) A bérlő köteles megengedni, hogy aki a dolgot meg kívánja venni, azt megfelelő időben és módon megtekinthesse.
     (2) A határozott időre kötött bérletet a bérbe adott dolog vevője nem mondhatja fel, kivéve ha őt a bérlő a bérleti viszony fennállása vagy lényeges feltételei tekintetében megtévesztette.
     (3) Ha a bérbeadó személyében változás állt be, a bérkövetelés átszállásának időpontjára az
engedmény szabályait kell alkalmazni.
     (4) A vevő arra az időre, amelyre a bérlő a béreket az eladónak előre megfizette, bérfizetést csak akkor követelhet, ha az előrefizetésről az adásvételi szerződés megkötésekor nem tudott, és arról nem is kellett tudnia, különösen ha a bérlő az előrefizetés tekintetében megtévesztette.
     
A fentiek alapján a bérlő köteles mindenkit beengedni a lakásba, aki azt meg akarja venni, tehát magát a ingatlanközvetítőt is, ennek érdekében. Ha ezt nem teszi meg, az eladó, vagyis bérbeadó, a bérlet szabályai szerint felmondhatja a bérletet, szerződésből eredő kötelezettségszegés miatt. Fontos azonban azt tudatni a bérlővel, hogy az eladás nem szakítja meg a bérletet, csak új személy lesz a bérbeadó, azaz az új tulajdonos. Tehát őt automatikusan semmilyen konkrét hátrány nem éri, ha eladásra kerül az ingatlan. Persze, valószínű, hogy az eladó nem bérlővel kínálja a lakást, de ez az eladó dolga, hogy üres, birtokba vehető lakást prezentáljon a vevője részére, vagyis felmondja a bérletet, és gondoskodjon a bérlő távozásáról. Nem hiszem ugyanis, hogy valaki bérlővel akarna lakást venni. De még az is lehet, hogy igen.

A helyzet kulcsa tehát az eladó, az Ön lehetséges megbízója kezében van.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • K.Mónika 41301 számú kérdése
  • 2011-11-27

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Jogi kérdéssel fordulok Önökhöz, a segítségüket szeretném kérni.

2 éve lakunk egy bérelt ingatlanban. A bérleti díj 72 000.- Ft.
A tulajdonossal megegyeztünk, hogy havonta, átutalással fizetünk. Ezt egyoldalúan módosították, csak készpénzben fizethetünk, hogy ne legyen nyoma. Az eddig átadott pénzről aláíratott velünk egy kölcsön adási kérelmet. Ha nem írjuk alá, akkor mehetünk.
A jelen bérleti szerződés 10 000.- Ft-ról szól. És papíron az egyik szobában ( 4 szoba van ) Ő lakik. Persze, csak papíron. Ő is be van jelentve a lakásba. A 10 000.- Ft-ről fél évente utólag egy átvételi elismervényt irat alá, se számla, se nyugta.
Közben a tulajdonos anyagi helyzete megváltozott, és ezzel párhuzamosan a viselkedése is. Hiába jelezzük a lakással kapcsolatos problémákat ( postaláda feltörés, számlák eltűnése, a 10 éves csap kora miatt tönkre menetele…..stb ..) semmilyen megoldásra nem hajlandó, azt mondja örül, ha a hitel kifizetése után marad pénze ételre. A 2 év alatt 2 javítás valósult meg a lakásban, a bejárati ajtó szigetelése, és WC tartály cseréje, a kettő összege 40 000.- Ft volt, ezzel párhuzamosan 2 év alatt 1 700 000.- Ft-ot kifizettünk bérleti díjként. Kauciót nem fizettünk beköltözéskor, nem kért. De ezt is megjegyezte, hogy ha lenne kauciót, akkor a javításokat abból vonnám le. Én pedig úgy gondolom, hogy a lakás bérleti díját nem csupán zsebre kell tenni, hanem probléma esetén a javításokat finanszírozni is kell.
A lakásba be vagyunk jelentve állandóra, ezen most szerdán szeretne a tulajdonos változtatni, azt akarja, hogy jelentkezzünk ki. Ettől is nagyon félek.

Szeretném megkérdezni, hogy milyen jogaink vannak? Mi véd minket ez esetben? Mit tehetünk a bérleti szerződés és a valós összeg közti különbség megszüntetésére?
Milyen hátrányunk származik abból ha megszűnik az állandó lakhelyünk? Egyáltalán megszűnhet-e úgy, hogy nincs másik állandónk? Jelenleg is több dolog javításra szorul. ( az ablakokon ölik be a hideg, a postaláda fel van törve….), ez kinek a költsége?
Köszönöm a választ.
K.Mónika

Tisztelt K.Mónika!

1. A jogaikat a bérleti szerződés határozza meg.
2. Én a szerződés felmondását választanám, Önök lakások százai között válogathatnak, a bérbeadó meg majd kereshet másik bérlőt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Timea 41271 számú kérdése
  • 2011-11-25

Kérdésem az lenne, hogy ha a saját lakásomat bérbe adtam és a bérlőm szeretné ha a tartózkodási helye lehetne ez a cím. Tudom ez a tv. erelyénél fogva 5 év múlva magától elévül, de ha én csak 1 évre kötöttem bérleti szerződést(lehet hogy meg lesz hosszabítva)akkor ha távoznak én megszüntethetem a tartózkodást egyedül? Esetleg feljogosítja a bérlőt ez arra, hogy ne távozzon, ha nem akar?A bérleti szerz. nem ügyvéd előtt íródott. Mit tehetnék? Lehet határozott időre bejelenteni a tartózkodást?

Tisztelt Timea!

A bejelentett tartózkodási hely nem teremt birtoklási jogot a bennlakónak a szerződés megszűnése esetére, így szerintem hozzájárulhat a bejelentkezéshez, esetleg írasson alá vele egy kijelentkezési dokumentációt dátum nélkül.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • kata 41267 számú kérdése
  • 2011-11-25

szenvedö 40316 számú kérdése Budapest 2011-08-08
Tisztelt Ügyvédnő,Ügyvédúr!

Édesanyám kiadta a lakását ,mikor bevonult egy Idös otthonba,hogy kiegészitse az ott fizetendö ápolási költségeket.Határozatlan idejű szerzösédés 2 honapos felmondási idövel.
Nem fizetés estetén azonnali felmodás.. a lakok egy hölgy (aki nem dolgozik),a nagymama és a hölgy kiskoru gyermeke..A szerzödéssel felmentek az önkormányzathoz,hogy bejelentkezzenek mivel másként az ovoda nem vette volna fel a gyermeket.Sajnos Édesanyám elhunyt.Én vagyok az örökös. A bérlök január ota nem fizették utalták át sem a lakbért és ugy tudom a rezsit sem rendesen fizetik.Engem nem akarnak az ingatlanba beengedni ,pedig elöre jeleztem ,mikor jövök.Felszolitottam öket irásban,költözzenek ki és rendezzék az elmaradásaikat.Sem fizetni sem kiköltözni nem akarnak ezt a hölgy telefonon közölte velem,aki ráadásul részegen hivogat,zaklat! Fenyegetö sms-eket is kapok én is és a volt élettársam is! miként ha kiteszem öket ,szét lesz verve a fejem és az ingatlanom is a férje és az ismeröseik által,akik igen "erös" kopasz emberek!El kell adnom az ingatlant amint az örökösödési eljárás lezárul,van is rá vevöm,de sajnos nem tudom ,hogyan tudok a lakoktol megszabadulni.?Nagyon kérem válaszoljanak mit kell tennem step by step... ,mert teljesen tanácstalan vagyok!Sajnos ez már 11honapja megy ! ez most azzal egészült ki ,hogy nevetségesen még Ö adott be birtokvédelmet,holott ö hivogat zaklat rejtett számrol,mi több fel akar jelenteni ,pedig egyszer sem hivtam,nem zaklattam,és a tulajdonom környékére sem mentem,mert külföldön tartozkodtam .Közben én lettem a hivatalos tulajdonos,de nem tudom mit tegyek,irtam a jegyzönek ,mindenkinek ,eddig még segitséget nem kaptam.Milyen országban élünk kérem????Nem igaz ,hogy valakit nem lehet kitenni egy lakásbol,ahol már 11 honapja nem fizeti sem a lakbért sem a reszit,és még ö fegyeget engem????Hol a jog ilyenkor????Elöre is köszönöm!Tisztelettel! E.G

Tisztelt kata!

Kiürítési pert kellene kezdemnyeznie, annak végén a jogerős ítélet alapján a végrehajtó majd kiteszi őket az utcára. Ezt a bérleti szerződés tartalma befolyásolhatja, de innen kezdve érdemes lenne jogi segítséget is igénybe vennie.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: