Hozzászólások

  • Éva 41517 számú kérdése
  • 2011-12-27

Tisztelt Ügyvédnő!
A kérdésem a következő lenne: Nagyanyám után kötelesrészként örököltem a háza 1/6-át. Ezt természetben kaptam meg. A nagynéném, aki a ház nagy részét örökölte, elvben árulja a házat, vagy a sajátját (abból fizetne ki). Azt szeretném tudni, hogy van-e bármiféle határidő, amin belül ki kell fizetnie? Szeretnék hozzájutni az örökségemhez, de úgy látom ő nem igazán akarja eladni. Még azt is szeretném tudni, ha az ő házát adja el, és beköltözik a nagyanyám házába, akkor köteles-e engem kifizetni? Ha nem adja oda akkor a pénzt, mit tehetek?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Éva

Tisztelt Éva!

Közös tulajdonban vannak a nagynénjével. Ezt értékesítéssel lehet megszüntetni (az egészet másnak adják el vagy valamelyikük "kivásárolja" a másikat)

Semmilyen határidő nem vonatkozik a nagynénjére. Ha a fentiek nem valósulnak meg és Ön azt szeretné, hogy hozzájusson a része értékéhez, peres eljárást indíthat.


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 41514 számú kérdése
  • 2011-12-27

Tisztelt ügyvéd Úr/ Asszony!
A következő problémában szeretném tanácsukat kérni.Páromnak és testvérének van egy közös tulajdonú lakása, szeretnénk a testvér tulajdonjogát ajándékozással a párom tulajdonrészéhez hozzávetetni, de ugy hogy a testvér holtig tartó használati jogot kap a lakásban. A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható-e így, és hogy milyen jogai lesznek a testvérnek a holtig tartó használattal, valamint ez minekünk milyen anyagi költséggel járna? És hogy, arra van-e mód hogy a holtig tartó használati jogú szerződést ugy megírni, hogy részünkről a testvérnek ne kelljen havonta x összeget fizetni, hanem amennyiben eladásra kerűlne az ingatlan ugy az összeg fele őt illetné. Illetve lenne még egy kérdésem: a 2testvér a tulajdonos, az egyiknek van egy nem tiszta életű barátnője akit 1hónap után készűl feleségűl venni, csak azért hogy ne tudjuk a lakásból kirakni, a másik testvér ezt ellenzi, és kiszeretné rakni a lányt a lakásból ( akit ő engedett ide, majd összejött a testvérrel) van annak valamilyen módja hogy a másik tulajdonos társ a lányt a lakásból kirakja, mert egyrészt igen kautikusak azóta az állapotok a házban, mindnnapos az idegesség, a vita, és nem szeretné a másik tulajdonostárs egy olyan emberrel megosztani a lakásást aki becstelen, bűnöző, erkölcstelen... Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm. Tímea

Tisztelt Tímea!

Az ajándékozás és a haszonélvezet alapítása is lehetséges, sőt abban is meg lehet állapodni, hogy eladás esetén hogyan osztoznak az érintettek a befolyó vételáron.

A haszonélvezeti jog azt jelenti, hogy a jogosult birtoklhatja és használhatja az ingatlant, ill. lyen jogot másnak is biztosíthat. Így az ominózus hölgy kirekesztése elég nehézkesen oldható meg, csakis a testvér beleegyezésével távolítható el.


Amennyiben a lebonyolítással az Irodánkat bíznák meg, úgy kérem, hogy e-mailben jelezzék!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • . Györgyi 41488 számú kérdése
  • 2011-12-19

A férjem és a testvére örököltek egy lakást. Az édesanyjuk halála után, a testvér lakik a lakásba. Az lenne a kérdésem, hogy ha a testvér nem akar kiköltözni a lakásból - mivel el szeretnénk adni - kérhet-e férjem bérleti díjat, mivel az ő részét is a testvér birtokolja. Ha igen, akkor milyen összeg a reális?

Tisztelt . Györgyi!

Igen, ún. többlethasználati díjat követelhet a testvérétől. Ez a lakás egészének a bérleti díjához igazodik.
A férje kérhetné a közös tulajdon megszüntetését is, akár bírósági úton is, ill. ezt a két igényt együtt is érvényesítheti.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 41473 számú kérdése
  • 2011-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne,hogy társasháznál/2 ikerlakás,külön bejárattal/ Amiről társasház alapító okirat készült,hivatalosan külön -külön van e,mivel a földhivatalnál megosztani külön -külön nem tudták ezáltal se ,mert a porta olyan kicsi,hogy helyrajzi számon egy,viszont minden külön van így értve gázórára ,villanyra,csak a vízakna van az én oldalamon,és 2 óra van benne,nővéreméké és a miénk!
Családi okok miatt nagyon elmérgesedett a viszony,és volt már olyan,hogy mikor jöttek leolvasni órát,fogta a középső elválasztó kerítését és átjött beengedte a leolvasókat,magát is ,holott csak át kellett volna szólni és én is beengedtem volna őket!
Én nem járok át az Ő portájukra ,viszont Ő önállósította magát! Lehet e valami úton módon kérni,hogy szüntesse meg az én oldalamon lévő aknából a vízóráját!
a hátsó udvar felől pedig a szennyvíz csövük megy keresztül! Gondolom ha azzal is bármi problémája volna,akkor nálam volna minden felbontva majd akkor az udvaron!
Hogy lehetne ezekre megoldást találni??

Tisztelt Éva!

Ezek olyan szomszédjogok, melyeket sajnos Önnek tűrnie kell (pláne, hogy még csak nem is két önálló ingatlan, hanem osztatlan közös tulajdon). Tehát Önnek kötelessége biztosítani számára,hogy az óraleolvasás miatt átmenjen az ingatlanára.

Ha fel kellene bontania az Ön udvarát a szennyvíz javítás miatt azt is tűrnie kéne, azonban az ezzel kapcsolatos költségek viszont őt terhelnék, ha kifejezetten csak az ő érdekében állna a javítás. Tekintve, hogy ez osztatlan közös tulajdon, olyan esetekben amennyiben a javítások a teljes ingatlant érintik, úgy közösen kötelesek viselni a költségeket, tulajdoni hányadaik arányában.

Nyilván a jó megoldás az lenne ha közösen tudnák rendezni a helyzetet, akár azzal, hogy átteszik a mérőórát. Csak feltételezem a szomszédja ennek költségeit nem akarná állni.


Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Klaudia 41472 számú kérdése
  • 2011-12-15

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd úr!

Tulajdonostársammal 1/2-1/2 arányban vagyunk egy lakóingatlan tulajdonosai, én viszont szabadulni szeretnék saját tulajdoni hányadomtól. A másik tulajdonos (aki egyébként több más ingatlannal is rendelkezik) az ingatlant értékesíteni nem hajlandó (ő lakik benne). Arra jutottam, hogy bíróságon kérem a közös tulajdon megszüntetését.
1.A bíróság mit értékelhet a bennlakó tulajdonostárs méltányos érdekeként abban az esetben, ha beleegyezése nélkül adja a tulajdoni hányadomat a tulajdonába? (Tehát mely esetben nincs erre lehetőség?) Ez azért lényeges számomra, hogy mire hivatkozhat velem szemben (jövedelmi viszonyai jók, ill. több ingatlantulajdonnal is rendelkezik)
2.Tulajdonostársam kizárólagosan használja az én tulajdonrészemet is, amiért nekem semmilyen díjat nem fizet. Hogyan tudok használati díjat követelni, amennyiben nincs közöttünk semmilyen írásbeli megállapodás a használatot illetően? (ő nem hajlandó ilyet aláírni, nem vagyunk jó viszonyban) Tanút igénybe lehet venni ennek bizonyítására, irat hiányában?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Klaudia!

A közös tulajdon megszüntetése iránti perek érdekes perek, abból a szempontból, hogy nem kell különösebb indokolás annak megindításához és megnyeréséhez. Ebben a perben a többlethasználati díjat is követelheti, nem szükséges ahhoz megállapodás, elegendő, ha írásban közölte vele ezen igényét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 41463 számú kérdése
  • 2011-12-14

Üdvözlöm!
Egy haszonélvezettel és közüzemi tartozással kapcsolatos kérdésben zavarom önöket.
Röviden a történtek:
2006-ban anyósom halála után a feleségem megörökölte a szülei lakásának az 1/4 részét. A testvére egyéb okokból lemondott az örökségéről. Így apósom 3/4 részben tulajdonosa annak a lakásnak amiben lakik, és a feleségem tulajdonrésze felett haszonélvezeti joga van. A lakásba csak apósom lakik, és ő van szerződésbe a közüzemi szolgáltatókkal. Az utóbbi 2 évben lettek tartozásai! A távfűtő művektől a napokban kapott a feleségem egy levelet, hogy a tulajdonát képező ingatlannak tartozása van, és fizessen 8 napon belül. Egyből felkerestük a távfűtő műveket, hogy a feleségem csak 1/4 részben tulajdonos, és az felett is haszonélvezeti jog van! Hivatkoztunk arra is, hogy a használattal kapcsolatos költségeket a haszonélvezőnek kell megtéríteni! Ők valami egyetemes felelősségre hivatkoznak.
Kérdezném, hogy jogos a követelés?
-A haszonélvezet vagy az egyetemes felelősséget kell itt figyelembe venni?
-Tartozik a feleségem anyagi felelősséggel az ingatlan használata alatt keletkezett költségekben?
-Vonhatnak az ő fizetéséből a tartozás miatt? -Vagy amíg apósomnak van megterhelhető fizetése ez nem fordulhat elő?
-És mi van akkor ha nem lesz fizetése vagy az egyéb terhelések miatt már nem tudnak tőle levonni?
-Ha nem jogos a követelés, de mégis levonnak mik a lehetőségeink? Azon kívül, hogy követelhetem az apósomtól? Nem akarunk vele pereskedni, de nem szeretnénk helyette kifizetni több százezer forintot.
-Ha jogos a követelés, nem csak az 1/4 része követelhető a feleségemtől?
-Ha már letiltásig jut az ügy, és már vontak le a feleségem fizetéséből, akkor egy ajándékozási eljárással ha vissza ajándékozza a tulajdonrészét az apjának, így megszabadulva a tulajdonrészétől a levonásoktól is meg lehet szabadulni? Ez költséggel járna nekünk, de még mindig kevesebb mint a tartozás.
Várom válaszát!
Köszönettel: Zoltán

Tisztelt Zoltán!

1. Igen, a követelés jogos, de azt a felsége az édesapjával szemben jogosult érvényesíteni, mivel Ő nem használja az ingatlant.
2. Igen, de csak jogerős ítélet alapján.
3. Ez esetben egyéb vagyontárgyaival is felel a tartozásokért.
4. A követelés jogos.
5. Nem, az egyetemlegesség miatt az egész követelhető.
6. Nem, ez már akkor késő.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 41454 számú kérdése
  • 2011-12-13

Válás során vagyonmegosztás történt. Az ez alapján történő ingatlan átiratása esetén az illetékmentességet mi alapján, milyen igazolási móddal és a válás után meddig lehet kérni?
Köszönettel:
Isvtán

Tisztelt István!

Erre a kérdésre az alapokirat (szerződés vagy ítélet) alapján tudnék választ adni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Borsó 41440 számú kérdése
  • 2011-12-12

T.Cím!

A lakás, amiben élünk a párom (25%), a bátyja (25%), és az apjuk (50%) tulajdonában van, 3 szobás. Papa nem itt él, de néha jön, szobája lezárva. A másik két szobában élünk mi, egyikben párom és én (én július óta vagyok itt), a másikban a bátyja és annak barátnője (kb. 3 éve eszi itt a fene). Tavaly karácsony előtt párom és bátyja összeverekedtek, a bátyja és a barátnője feljelentették súlyos testi sértésért (mivel páromnak két kiskorú tanúja van, így nem sokat tehet, bár szeptemberben a báty beismerte két felnőtt tanú előtt, hogy ő kezdte, de ez most lényegtelen). A barátnője azóta folyamatosan provokálja páromat, abbéli reményében, hogy párom valóban megüti, és akkor a korábbi eseményekre való tekintettel, azonnal lecsukják.

Mit lehet csinálni ebben az esetben? Párom nem rakhatja ki valahogy ezt a nőt? A saját tulajdonú lakásában nem élhet szabadon, úgy ahogy akar, mert ez folyamatosan provokálja (szándékosan)!! Kezd már finoman őrjítő lenni ez a tehetetlenség, mert a helyzet egyre rosszabb. (sajnos nincs hova költözni, a lakás eladásra meghirdetve, de jelen piaci körülmények között vajmi kevés esély van rá, hogy olyan ajánlatot kapunk, amit el tudunk fogadni).

Válaszát előre is köszönöm!!

Tisztelt Borsó!

Tekintettel arra, hogy az ingatlan közös tulajdon, így a tulajdonosok mindegyike jogosult használni az ingatlant, ill. mások számára azt birtosítani. Ennek csak a többi tulajdonostárs hasonló joga szab határt, azaz gyakorlatilag egy megoldás van: közösen dönteni a használat és az együttélés szabályairól.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilonka 41418 számú kérdése
  • 2011-12-08

Tisztelt Ugyvedno / Ugyvedur!
az alabbi problemaval fordulok Onhoz: osztatlan kozos ingatlan a megjelolese a tulajdonunknak. 4 csalad lakja, egymastol teljesen lekeritve, 4kulon bejarattal a telekhanyadokra. a problema a kovetkezo: a vizora aknaban ikresitett fomero van,az egyik 1 csalad vizfogyasztasat meri,a masik 3 csaladet mert egy vezeteken vagyunk. mi rakattunk be almerot es az egyik szomszed is a 3bol. eddig a vizszamla ugy volt elosztva hogy az osszeget elosztottuk ahanyan hasznaljuk a vizet es folszoroztuk a csaladok letszamaval. van egy szomszed aki semmilyen megoldasra sem hajlik, vizdijat nem fizet es almerot sem szereltet be, noha 2 evvel ezelott sajat koltsegemen vettem egyet es nekik adtam. a vizmuvek azt mondta hogy nem kotelezheto sajnos semmire, irtunk levelet a kedves szuloknek akik az ingatlanresz haszonelvezoi hogy szerintuk milyen megoldas lenne elfogadhato, de semmi valasz nem erkezett. autoval nem merunk a haz elol elallni mert a vizmuvek a szolgaltatas korlatozasaval fenyeget ha bejutnak az udvarunkba, ha a foelzarot zarjak el az utcan abbol botrany lesz a 4 szomszed fele aki az ikresitett fomerovel rendelkezik es evek ota maga fizeti a fogyasztasat. a vizmuvek meg azt javasolta hogy vegyuk fol a telepules jegyzojevel a kapcsolatot, neki van hataskore vitas helyzetek rendezesenek segitesehez. Azonkivul az ingatlanreszet nem tartja rendben sem keritesen belul sem kivul.tiszta szegyen ahogy kinez a kornyezet. Tisztelettel kerem a segitseget mit javasol. udvozlettel, Ilonka

Tisztelt Ilonka!

A jegyzőnél éppenséggel tehetnek bejelentést, de nem hiszem, hogy érdemi segítséget tud nyújtani. Valóban nehéz helyzet, mert kötelezni őt nem lehet semmire. Valamiképpen azt kellene/lehetne talán megoldani, hogy az Önök fogyasztása kerüljön külön hálózatra, aztán Ő a sajátjával azt csinál, amit akar...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szabó Katalin 41399 számú kérdése
  • 2011-12-06

Tisztelt ügyvéd úr!
Elhunyt férjem után leszármazott hiányában megörököltem egy házas ingatlan 5/16-od részét.
További tulajdonos a sógornőm ,szintén 5/16-od részben,valamint Anyósom(86 éves) 6/16-od részben.Az ingatlant a Mama haszonélvezete terheli.
Az ingatlanban az Anyósom és a sógornőm fia(37) lakik,
akire a Mama -halála esetére- végrendelkezett, rá hagyta a részét ügyvéd előtt kötött szerződésben.
Jelenleg a Mama nyugdíjából élnek mindketten, mert az unoka hol dolgozik,hol nem.
Félő, ha bekövetkezik Anyósom halála,közüzemi tartozásokat fog felhalmozni,lumpen életvitele miatt,vagy ellepik a házat a cimborái.
Kérdésem az lenne,hogy mi a legrövidebb járható út a majdani közös tulajdon megszüntetésére,és a majdani közüzemi és egyéb tartozást az ingatlan egészére vagy csak az ő 6/16-od tulajdoni hányadára terhelik?
Sógornőm és én nem használjuk a házat,azt a sógornőm fia birtokolja közel 20 éve a Mamával.

Köszönöm válaszát!
Katalin

Tisztelt Szabó Katalin!

Ilyen esetekben - amennyiben közös megegyezéssel nem lehet eredményt elérni - a közös tulajdon megszüntetése iránti per vezethet eredményre, amelyet még kiegészíthet azún. többlethasználati díj iránti igénnyel.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 41390 számú kérdése
  • 2011-12-05

T. Ügyvédnő és Ügyvéd úr!
Örökölt, osztatlan közös tulajdonú házas ingatlan használati megállapodását nem fogadja el hónapok óta a testvérem (ketten, 50-50%-ban örököltünk a szüleink után). Konkrét oka nincs, ill. nem jelölte meg, de nem írja alá. Ügyvédem, (aki az iratot készítette) szerint nincs mód a kikényszerítésre. A testvérem elzárkózik a teljes ingatlan értékesítésétől és egyértelműen az időt húzza. Lenne vevőm a saját részemre, de megállapodás nélkül nem veszi meg. Csak azt szeretném, hogy megszülessen a használati megállapodás. Hogyan, milyen eljárás keretében kaphatok segítséget? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen költségekre számíthatok, és ezeknél a 'feljegyzést' igénybe vehetem-e? Köszönöm.

Tisztelt Katalin!

A megoldást a közös tulajdon megszüntetése iránti per jelentheti, ami többféle módon megvalósulhat. Mivel van ügyvédje, így a további válaszokat mellőzöm, feletehetően meg fogja tudni adni a szükséges válaszokat, annál is inkább, mert azokhoz némileg több info-ra lenne szükséges.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anetta 41380 számú kérdése
  • 2011-12-04

Tisztelt ügyvédnő

AZt szeretném megkérdezni, hogy ha egy ingatlan közös tulajdonának egy részét felakarják ajánlani karitatív szervezetnek, akkor a fel nem ajánlott rész sorsa mi lesz? illetve karitatív szervezet mihez kezd pl 2/3 tulajdonrésszel? Mivel az egy harmadában közös tulajdonrésszel rendelkezők laknak?
milyen lehetőség lenne arra, hogy esetleg más ingatlantulajdonrésszel kompenzálni lehessen, hogy minél nagyobb tulajdoni hányadot lehessen szerezni, és a fennmaradó rész megvásárlására van e részletfizetési lehetőség? anélkül, hogy más személyeké lenne a többi tulajdonrész
köszönöm

Tisztelt Anetta!

A saját tuulajdoni illetőségével ( hányadával mindenki maga szabadon rendelkezik. Amennyiben adás-vétel útján kívánják értékesíteni, akkor a többi tulajdonostársnak elővásálrási joga van. Ha úgy akarják elajándékozni akkor ez nem áll fenn. Meg kellene keersniük az átruháézó személyt és kérni, hogy hadd vegyék meg, ha meg tudnak állapodni, és ajánlja fel helyette a pénzt a karitatív szervezetnek. Ha ez nem megy beszéljen a karitatív szervezettel eladná-e Önöknek az ingatlan illetőséget. Ha léehetőségük van cserére is, akkor ezt is felajánlhatják mind amostani tulajdonosnak, mind a karitatív szervezetnek a tulajdonszerzését követően. A részletfizetési lehetőség is megállapodás kérdése, azaz az átruházó ha enged részletfizetést nanak nincs akadélya.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Júlia 41371 számú kérdése
  • 2011-12-02

Tisztelt Ügyvédnő!
A párom pár éve elvált,van egy közös lakásuk,de ő nem lakik ott.Nem tettek semmit,ugyanúgy fele-fele arányban van részük a lakásban.Hitelre vették,de mivel a párom ott hagyta a lakást,így ő nem fizet semmit a törlesztőbe.Sajnos a párom felhalmozott jelentős adósságot az apeh-nál,s ráterhelték a lakásra.Párom megszeretné menteni a lakást,de nem tud előteremteni ennyi pénzt a kifizetéshez,viszont azt sem szeretnénk hogy a volt párja s a kisgyermek emiatt az utcára kerüljön,ugyanis végrehajtásra akarják küldeni az összeget.A kérdésem:mit tehetnénk annak érdekében,hogy ez ne következzen be?Azonkívül,hogy próbálunk egyezkedni a NAV-val.Lehetőség van-e lemondania a lakásrészről a gyermek javára vagy az ajándékozás lehetősége szóba jöhet-e?Előre is köszönöm válaszát:Júlia

Tisztelt Júlia!
A végrehajtási jog bejegyzés alapjául szolgáló teher törlését megelőzően nem tudnak semmiféle módon rendelkezni az ingatlannal. Az eljárás megszüntetését követően kellene intézkedniük, mégpedig a feleség által történő hitelátvállalással amihez viszont a bank hozzájárulása szükséges. Kisgyermek nevére terhelt ingatlan általánosságban nem kerülhet.



Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412
703257645

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Miklós 41333 számú kérdése
  • 2011-11-30

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd úr!

Van két szomszédos telek, az egyiknek A és B, a másiknak C és D a tulajdonosa, mindkét pár fele-fele arányban (mind a négyen testvérek). A és B eddig közösen szerette volna eladni a telkét, de B elállt ettől, erre A elhatározta, hogy C-nek felajánlja a saját részét.
1. Kell-e A-nak B beleegyezését kérnie, hogy eladhassa a részét C-nek vagy szabadon rendelkezhet vele?
2. Jól olvasom-e ki e honlapról, hogy B-nek jogszabály szerinti elővásárlási joga van?
3. Ha ezzel B nem él, tehet-e A C-nek vételi ajánlatot?
4. Mit lehet tenni ilyen érdekellentétek feloldására?
5. Mely jogszabályok vonatkoznak a közös telektulajdon megszüntetésére? (Itt nem találtam, csak a hozzászólások között hivatkozást rá.)
6. A 78/1993 tv.-hez (lakások) hasonló létezik-e a földtulajdonokra vonatkozóan?
(Amit megtaláltam, áttanulmányoztam a honlapjukon.)
Minden kérdésre külön választ kérek szépen.

Üdvözlettel
Miklós

Tisztelt Miklós!

1. Igen, B-nek elővásárlási joga van. Ez azonban nem hozzájárulást jelent, hanem azt, hogy a C által kínált feltételekkel B jogosult megvásárolni A részét. Ha nem él ezzel a jogával, akkor A szabadon adhatja el C-nek.
2. Igen.
3. Az elővásárlási jog gyakorlására már C vételi ajánlata vagy A és C megkötött szerződése alapján kerülhet sor.
4. Azt nem tudom, de az eladás a fentiek alapján végbemehet. Mögöttes megoldásként pedig a közös tulajdon megszüntetése iránti per kínálkozik a felek előtt.
5. A Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezései érvényesülnek, ill. az elővásárlásra vonatkozó szabályok, szintén a Ptk.-ból.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 41326 számú kérdése
  • 2011-11-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt feleségemmel és a két felnőtt gyermekemmel a közösen épített családi házunkban lakom! (közös tulajdon) Volt feleségem talált magának társat és behozta a közös házunkba! Kérdésem az, hogy ezt én megtilthatom- e vagy sem. A lakás elég kicsi 5 embernek és ráadásul a költségek felét én fizetem!
Tisztelettel várom a válaszát!
István

Tisztelt István!

Ebben a kérdésben a tulajdonostársaknak együttesen kellene/lehetne dönteniük, így kifogásolhatja a volt-feleség eljárását, az más kérdés, hogy az Önök jogai megegyeznek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: