Hozzászólások

  • Rita 43690 számú kérdése
  • 2012-11-25

Tisztelt Ügyvéd úr!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy férjem 2002-ben kötött egy eltartási szerződést a szüleivel az édesanyja 2007-ben meghalt. Az édesapja pedig most felakarja bontani a szerződést mivel a sógornőm szeretné rátenni a kezét a vagyonra. Nekem és férjemnek 4 kiskorú gyermekünk van és ki akarnak rakni a házból és a földeket amit az férjem apja az eltartási szerződésben foglalt. Én mit tudok csinálni ,hogy ne veszítsek el semmit minden maradhasson a nevemen. Mivel az összes jövedelmünk 100000ft egy hónapra ebből érünk 6-n. Nem telik nekünk ügyvédi költségekre .A papa nyugdíja 103000ft amiből csak 5000ft ad víz villanyra. Papa már mégis bízott egy ügyvédet az eltartási szerződésnek a felbontásával. Olyat is hallottam ,hogy életjáradékra kötelezhet a bíróság ? kérem segítségét tisztelettel Rita

Tisztelt Rita!
A mama halálával a tartási szerződés félig megvalósult, a mama által adott ingatlanrészek tehermentesen az eltartó tulajdonába kerültek. A papa a szerződés rá vonatkozó részét tudja a bíróságon felbontani, de ebben az esetben az ő 10 éves tartási költségeit Önök elszámolhatják, a különbséget kell (esetleg) fizetniük.
Életjáradéki szerződéssé csak akkor alakulhat át a tartás, ha ebben a szerződő felek megállapodnak.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Marcsi 43657 számú kérdése
  • 2012-11-17

T. Dr.Nagy Zoltán ügyvéd úr !

Itt a lakóhelyemhez közel Lakik egy idős bácsi,akinek 3 éve mindenben segítek(bevásárlás,takarítás,orvos,posta...stb),de nem számításból,hanem sajnálom,mert nincs senkije.Mindig hangoztatta,hogy nekem ad mindent.Most 2 hete nagyon sokminden történt,többek között,hogy megtudtam,hogy egy ügyvédnőre bízta a takarékszövetkezetben lévő pénzét,és az már nincs ott.Az ügyvédnő ráadásul aláíratott vele egy életjáradék szerződést úgy,hogy el sem olvasta a bácsi,és ő sem tájékoztatta a fontos dolgokról.ez a szerződés az ügyvédnő egyik rokona és a bácsi között íródott.A bácsi most jött rá,hogy becsapták,és nem tudja,hogy mit csináljon.Az életjáradékos ember nem segít semmit.Az a kérdésem,hogy ezt a szerződést egy mostani friss végrendelet 2 tanuval felül írja-e?Válaszát előre is köszönöm,tisztelettel:Marcsi

Tisztelt Marcsi!
A végrendelet jelenleg már nem jó megoldás, a korábbi szerződés és a történtek pontos ismeretében lehetne meghatározni a lehetőségeket, ami feltehetően egy per megindítását jelentené... Amennyiben az Irodánk a segítségükre lehet, úgy az alábbi módokon érhetnek el:
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Eva 43650 számú kérdése
  • 2012-11-15

Tisztelt Dr Nagy Zoltan,
Erdeklodni szeretnek, orokosodesi szerzodes ugyben.
Edesanyank elhunyt es a hagyateki targyalas utan tudtuk meg, hogy a lakasa tulajdonlapjan orokosodesi szerzodessel bejegyzes van. Ez az orokosodesi szerzodes elettarsaval tortent. Ennek a szerzodesnek a tartalmaval en es testverem sem ertunk egyet.
Az elettars elobb elhunyt, mint Edesanyam.
Mit tehetunk?

Tisztelt Eva!

A szerződést is ismerni kellene a válaszhoz és a lehetőségük korrekt meghatározásához, ill. a szerződés teljesülésének körülményeit is. Amennyiben a probléma megoldásában segíthetünk,úgy az Irodánk elérhetőségeit alább találja:


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Adrienn 43643 számú kérdése
  • 2012-11-14

Tisztelt Cím! Érdeklődnék, ha az apósom eltartási szerződést köt a fiával, vagyis a férjemmel ez adóköteles-e. Az apósomnak egy kis családi háza van. Várom válaszát. Tisztelettel Adrienn

Tisztelt Adrienn!

Az eltartónak vagyonszerzési illetéket kell fizetnie . Oka pedig, hogy a kétoldalúan aláírt eltartási szerződés alapján az eltartót tényleges járadékfizetési vagy ápolási, gondozási, eltemettetési stb. kötelezettség is terheli, melynek fejében – azaz ellenszolgáltatás fejében- szerzi meg az ingatlan tulajdoni jogát. Ezért kell visszterhes vagyonszerzési illetéket fizetnie.




Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • mlatilik 43634 számú kérdése
  • 2012-11-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagyon furcsa helyzetbe kerültem akaratomon kivül és kérném segitségét ennek megoldására.
Nevelőapukám /aki már elhunyt/ testvérének felesége - akinek senki rokona sincs - megkért, hogy halála után a lakását 3 hónapon belül az OTP Éeltjáradék ZRT kiüritve adjam át. Ezt egy formanyomtatványon alá is irtam. A lakás az OTP ZRT tulajdonát képezi. tehát így az nem örökség. Ennek ellenében a lakásban lévő ingóságokkal és minden vagyonával én rendelkezem. A lakáshoz nincs kulcsom sem. A hamvait arra kért, hogy szorjam a Dunába. Mivel végrendelet nincs, mert Ő úgy gondolja, hogy erre nincs szükség. A megbizást az OTP ZRT-nél szerettem volna visszavonni, de közölték, hogy csak a meghatalmazó vonhatja vissza. Ha jók az információim januártól a hamvait is csak az Ő végakarata alapján kaphatom kézhez. Ennek hiányába felő, hogy még azért is én fogok fizetni, hogy Őt eltemessem. Hát nagyjából jelenleg itt tartok. A néni 83 éves és bár nem beteg, de nem nagyon sikerül Őt meggyőzni arról, hogy mint kellenne tennie. Kérem ha tudna segitsen megoldani ezt a problémát.
Köszönettel: M. Lászlóné

Tisztelt mlatilik!

Sajnos nem fogok tudni segíteni, az Otp eljárása jogos, tehát a nénit kell meggyőznie arról, hogy bizonyos lépéseket még neki kell megtennie.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Máté 43598 számú kérdése
  • 2012-11-06

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit javasolnak a következő esetben. Közeli ismerősöm korlátozó gondnokság alatt áll, általános jelleggel Viszonya a gondnokkal jelentősen megromlott. Sajnos befolyásolhatósága miatt ingóságait elajándékozza, vagy kicsalják tőle, több alkalommal közvégrendeletet is készített. Mi lenne a megoldás? Gondolkodtunk a gondnokság átvállalásán. Tartási szerződést is javasoltak. Ha gondnokságot vállalunk ez esetben köthetünk-e vele tartási szerződést? Nem szeretnénk a jelenlegi gondnok gondnoksága mellett tartási szerződést kötni. Ha a párom családtagja vállalja pl. testvére a gondnokságot, akkor mi köthetünk tartási szerződést? Mi lenne a megfelelő megoldás? Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt Máté!

Pedig az lenne a legjobb - ha jól értem a helyzetet és a kérdést - ha most kötnének tartási szerződést, a gondnok szerepe egyébként is mellékes a szerződés aláírása után.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Károly 43570 számú kérdése
  • 2012-10-30

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Az alábbi kérdésben kérnék a tanácsot.
A édesapám és édesanyám koruk, egészségi állapotuk miatt már állandó intézményi ellátásra szorulnak. Elhunyt testvérem gyermekeivel arra a szóbeli egyességre jutottunk hogy a továbbiakban én biztosítom az anyagi támogatást a szüleim idősek otthonában történő ellátására. Cserébe én kapom meg az egész szülői házat amelynek egyébként is én lennék fele részben az örököse. Milyen típusú megállapodás (szerződés) lenne a legmegfelelőbb a szüleimmel amely a legkedvezőbb lenne illetékfizetés (vagyonátruházás, stb) szempontjából ill. amely a legkevésbé támadható a későbbiekben?

Tisztelt Károly!

Életjáradéki vagy öröklési szerződés felelhet meg leginkább a céljaik megvalósulásának. Ennek megkötése során - lévén ingatlan tulajdonjogi helyzetét érintő szerződések - ügyvédi közreműködés kötelező, és ebben azIrodánk is készséggel közreműködik, amennyiben erre igényt tartanak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • alexander 43561 számú kérdése
  • 2012-10-29

Tisztelt ugyvedno/ur

Eletjaradeki szerzodest szeretnek kotni egy baratommal , az ingatlan nem adomentes 3 millio forint OTP hitel van rajta . A baratom arra kert, hogy fizessem ki a 3 milliot , utanna pedig 60.000 fizetnek havonta ez az oszeg valtozhat az igatlan hivatalos erteke utan Azt sem szeretnem ha igatlan erteke es az eletjaradek osszege nem egyezne meg a kesobbi problemak elkerulese veget . Az ingatlan hivatalos jelenlegi erteke 29 millio azt mondta . Szamomra nem telejesen villagos a kerese En kifizetek neki elore 47 honapot azt az adosagot amit o csinalt . Kerdesem az lenne hogy ezt az osszeget jogilag nekem kell ki fizetni , ez engem terhel ? Azzal tisztaban vagyok hogy az ingatlannak tehermentesnek kell lenni . De nem hinnem , nekem kellene errol gondoskodni . Koszonom a tanacsukat Tisztelettel alexander

Tisztelt alexander!

A szerződés tartalmát közösen határozhatják meg, így az egyoldú elvárásokból csak akkor lesz szerződés, ha azokat Ön is elfogadja. A leírt metódus azonban nem ütközik jogszabályba és a gyakorlat is jellemzően úgy szokott alakulni, hogy az életjáradéki szerződés megkötésével az egyik fél egy nagyobb összeget megfizet a tulajdonos részére, ill. vállalja az időszakonkénti járadék juttatását, a másik fél pedig cserébe átruházza az ingatlan tulajdonjogát. Jelenleg a tartozás kifizetése azért fontos - és ennyiben az Ön érdeke is - hogy az ingatlan tulajdonjogát megszerezhesse!
A szerződés egyébként ügyvédi közreműködést igényel kötelező jelleggel, így akár az Irodánk közreműködésére is számíthat a lebonyolításban.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 43544 számú kérdése
  • 2012-10-26

T. Cím !

Az általam megvásárolt használt ingatlan birtokbavétele 2012. 09. 04-én történt.

Az ingatlan építésének éve : 2002

Az egyes közmű szolgáltatókkal kapcsolatos kötelezettségeimnek eleget tettem ( víz, gáz , villany, csatorna stb. ) , az ingatlanra biztosítást is kötöttem.

A beköltözést megelőző felújítási munkákba kezdtem, amelynek során a fürdőszoba helységből kiinduló ( wc csésze kifolyó ág ) folyamatos vízvesztés miatti „vízkár” –t tártunk fel. A wc csésze gumiharang tömítése rosszul volt rászerelve az elfolyó ágra !

Az érintett biztosító megbízott képviselője az írásos kárbejelentést követően felkeresett minket , személyesen megtekintette az ingatlant.
A bejelentett kárral kapcsolatos állásfoglalása alapján a biztosító ezen káromat nem kívánja megtéríteni ; mondván a jogalap nem megfelelő az érvényes biztosításommal összefüggésben ; sőt méltányossági kereteken belül sem áll módjukban kárrendezésre.

Véleményem szerint - és a feltárt hiba mértékét is szem előtt tartva - a hiba már bizonyosan fennállt az adás-vételkor (birtokba vétel időpontját megelőzően is ) ,

A hiba kijavítása – tekintettel – a károsodás mértékére ( a padlólap , aljzat beton alatt lévő kőzetgyapot jellegű szigetelés átázott, a ház faszerkezete ( könnyűszerkezetes házról lévén szó ) is a hiba környezetében vizes ; a fürdő átellenes oldalán a nappali felől a tapéta leszedése után látható hogy a gipszkarton fal vizes, felázott stb. ) , azt gondolom ezen kár kijavítása több százezer forint költséggel jár majd.

Eladót (eladókat) ennek tényéről – egyenlőre szóban – tájékoztattam; ám ők elzárkóztak a „kártérítéstől”, nem kívánnak helytállni.

Kérném segítségét abban, hogy ezen kárral kapcsolatban az eladó felé milyen igénnyel léphetek fel ?! pl. polgári peres eljárás , igazságügyi műszaki szakértőt kell-e felfogadnom ..bármi más.

Semmiképpen sem szeretném a kijavítás költségeit saját költségemen megfizetni ( nyilván – szükség esetén - átmenetileg kész vagyok előfinanszírozni ! ) , lévén hogy elszenvedője vagyok csak ennek az esetnek, semmi esetre sem okozója vagy felelőse.

Tisztelt Attila!

Szavatossági igényét perben érvényesítheti. Még a pert megelőzően nemperes eljárásban kezdeményezheti a szakvélemény elkészítését, azzal ugyanis a per kockázatát csökkentheti, hiszen úgy tud a perhez kezdeni, hogy szakértői vélemény támasztja alá vagy cáfolja az állításait.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Donatella 43538 számú kérdése
  • 2012-10-25

Eladtam 1 éves általam 1 évig lakott családi házam az új tulajdonos - be sem költözött a házba és azt mondja 2 db Wc és 2 db bidé letörött (mi 1 évig használtuk semmi baja nem volt) , amit lefotózott mikor már letörték , most ránk akarja a költséget hárítani - amit mondtunk neki , hogy a mi kőmüvesűnkhez forduljon és garanciába kijavítja - úgyan ezt csinálta a házon lévő kövekkel és az ő embereivel átrakadta- ennek az árát is rajtunk követeli.
Mi felajánlottuk , hogy visszavesszük az eladott áron , de már a tetőteret is beépítette - annyiért nem akarja elfogadni az árat. Mit tegyünk ?

Köszönettel Donatella

Tisztelt Donatella!

Ne foglalkozzanak vele, utasítsanak vissza mindennemű követelést, egy esetleges perben neki kell majd bizonyítani minden állítását, márpedig ha Ön biztos az igazában, akkor nem érheti baj...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kovács Tamás 43510 számú kérdése
  • 2012-10-20

Tisztelt Ügyvédnő!

A következő ügyben kérném segítségét:
Adott egy ingatlan 50%-ban édesapám nevén, és 50%-ban nagymamám (édesapám anyja) nevén. Édesanyámnak tartási szerződése van nagymamámmal és ezen ingatlanrészre elidegenítési tilalom van bejegyezve. Most két részre szeretnénk osztani az ingatlant, és a telek ház nélküli részét nekem ajándékoznák!
A kérdésem a következő:
- Milyen feltételei vannak a megosztásnak nagymamám részéről a tartási szerződés miatt? (A megosztásba egyébként mindhárman beleegyeznének.)
Emiatt módosítani kell az eltartási szerződést is? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kovács Tamás

Tisztelt Kovács Tamás!


Amennyiben mindhárman beleegyeznek, semmi akadálya a megosztásnak és az ajándékozásnak, és én módosítanám is a tartási szerződést egyúttal. Lehet ugyanabban az okiratban is.

Tisztelettel
dr. Bai Mónika ügyvéd
9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 50.
+36 96 618628;

baimoni@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 43500 számú kérdése
  • 2012-10-18

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

A következő problémával fordulok Önökhöz. Apósom édesanyjának van egy háza, ami 18/36-od részben az övé, másik fele, az elhunyt édesapa részéről a 3 gyermek (apósom és két, azóta elhunyt testvérének gyerekei) nevén van. A nénit évek óta apósomék látják el, felügyelik, figyelnek rá. Idén szeptembertől cselekvőképességet kizáró gondokság alá helyezték a nénit, gondnokául apósomat jelölték ki. A néni nagyon haragszik az elhunyt gyerekei leszármazottjaira, mert feléje sem néznek évek óta, még egy lapot sem küldenek neki. Szeretné őket valamilyen módon kvázi kizárni az örökségből (legalábbis a 18/36 rájuk eső részéből). Kérdés, hogy ezt meg tudja-e bármilyen módon tenni?
Például eltartási szerződést aláírhat a néni a gondnokával (apósommal) együtt?
Ilyen esetben (eltartási szerződés) a gyámhivatalnak engedélyezni kell a szerződést?
Az eltartási szerződés engedélyezése során értesíti (értesítenie kell?) a többi örököst (a két elhunyt gyermek leszármazottait)?

Előre is köszönöm a tájékoztatást!

Tisztelt Ferenc!

A tartási szerződés megfelelhet a céloknak,de ahhoz a gyámhatóság hozzjárulása lesz szükséges, viszont a tulajdonostársakat nem kell értesíteni! Amennyiben további kérdéseik merülnek fel, vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségükre, úgy kérem,hogy keressen az alábbi módok valamelyikén:


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kristóf 43450 számú kérdése
  • 2012-10-09

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Kérdésem a következő: Köthetek-e Édesanyámmal ajándékozási szerződést ha az általa ajándékozott ingatlanon jelzálog van (én vagyok az adós) és milyen illetéket kell fizetnem utána? Megtámadhatja-e az öcsém a szerződést, vagy jobb az Öröklési szerződés? Édesanyámat én gondozom évek óta öcsém nem törődik vele semmilyen téren.

Köszönettel
Kristóf

Tisztelt Kristóf!

Köthet, de a jelzálog jogosultjának feltehetően szükséges lesz a hozzájárulása - ezt a jelzálogmegállapodás alapján lehetne biztosan megválaszolni - és nem keletkezik illetékfizetési kötelezettség. A leírt helyzetben az ajándékozás nem a legjobb megoldás - nem zárja ki az öccse kötelesrész iránti igényét - az öröklési szerződés viszont már optimálisabb lehet, akárcsak a tartási szerződés is!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 43440 számú kérdése
  • 2012-10-08

Tisztelt Országbíró Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
1,5 évvel ezelőtt idős rokonommal életjáradéki szerződést kötöttünk,ennek értelmében köteles vagyok havonta 60,000ft-ot életjáradék jogcímen átadni számára.
Eddig készpénz átvételi elismervény fejében adtam át az összeget,az idős hölgy azonban balesetet szenvedett,kórházba került,melyben értelmileg sérült.
Hogyan tudnám törvényesen,jogszerűen(úgy,hogy később ne származzon belőle károm) átadni az összeget?
Bankszámlája nincsen,mivel a kórházban tartózkodik postán sem tudja átvenni az összeget,a személyes átvétel a kórházban nehézkes lenne,mindamellett,hogy későbbi zárójelentésében nagy valószínűséggel értelmileg sérültnek is nyilváníthatják.
Mit tanácsol?Mit tegyek?
Köszönöm szépen a segítségét!
Üdvözlettel:
Andrea

Tisztelt Andrea!

Letétbe kellene helyeznie vagy az egyébként felmerülő költségeit igazolható módon megfizetni helyette...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • EmmA 43370 számú kérdése
  • 2012-09-27

EmmA 43368 számú kérdéséhez:
Tisztelt Ügyvédasszony és Ügyvédúr,
köszönöm válaszukat! Szerintem a tartás tényét nem is tudnák megtámadni, mert az megvalósult, úgy látom viszont, hogy van egy olyan fogalom, hogy jóerkölcsbe ütközés, és az tény, hogy az eltartási szerződés az eltartott kórházba kerülésekor köttetett meg kb. 1 hónappal az elhalálozás előtt, bár már jóval előtte is megvalósult az eltartás. De ha jól értem emiatt sem kell aggódnom, ha az ingatlan az én tulajdonomba -ahogy írták- jóhiszeműen kerül.

Köszönettel,
EmmA

Tisztelt EmmA!

Igen, valóban van olyan fogalom, hogy jóerkölcsbe ütközés, de egy ilyen időpontban megkötött szerződés sem feltétlenül minősül ilyennek. A pontos körülmények ismeretében lehetne közelebbit mondani, én azt gondolom, hogy ez már Önökre nem fog kihatni, megvásárolhatják az ingatlant.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: