Hozzászólások

  • Kriszta 43812 számú kérdése
  • 2012-12-31

15 éve vásároltuk a lakóházunkat.Közösen vettük és újítottuk fel férjemmel. A ház a férjem nevére került , és anyósom a haszonélvező.10.éve összeházasodtunk.van egy közös gyermekünk , és egy a férjemnek előző házasságából.Megromlott a kapcsolat és tájékozódni szeretnék hogy válás esetén hogy alakul az ingatlan elosztása.
Köszönettel:egy csalódott anyuka

Tisztelt Kriszta!

Amennyiben közös vagyonból vásárolták, és ekként kezelték és tartották fenn, úgy az ingatlan egy részére joggal formál igényt. A házassági vagyonközösség előtti időszakban kérdés - és ez határozza meg a tulajdoni hányadok alapját - hogy milyen arányban fordítottak a vásárlásra. A tulajdonjogot egyébként közös megegyezéssel, de akár bírósági úton is jogosult rendezni a férjével.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kriszta 43792 számú kérdése
  • 2012-12-26

Tisztelt Ügyvédnő!!
Férjemmel egy éve váltunk el albérletbe költöztem három közös gyermekünkkel. Ügyvéd előtt úgy egyeztünk meg közös tulajdonú családi házunkról, hogy a megváltási ár hátralékát 2012 végéig kifizeti számomra, ha ezt nem teljesíti jegybanki késedelmi kamatot kell fizetnie. A napokban közölte se a megegyezett teljes ár, se a kamatot nem tudja teljesíteni . Mit tehetek milyen lépéseket tehetek az ügy érdekében , hogy minél hamarabb pénzemhez jussak. Ha tegyük fel jegybanki kamatot fizeti akkor nem kötelezhetem a minél hamarabbi kifizetésre?? El árverezhetem a házat ?? Kérem segítsen mit tehetnék
köszönettel Kriszta.

Tisztelt Cím!

A pénzt követelheti fizetési meghagyásos közjegyzői eljárásban, de 1.000.000.-Ft felett közvetlenül pert is indíthat. A pénz jár, de, hogy abból mikor lesz ténylegesen pénz, nem tudni. Természetesen a volt féje tulajdonát képező ingók (pl. gépkocsi) és ingatlan, vagy ez utóbbiban tulajdoni hányad lefoglalható, árverezhető. Először tehát vagy pert vagy fizetési meghagyásos eljárást kell kezdeményezni, aztán végrehajtási eljárást a behajtás érdekében. Bármelyik eljárásban költségkedvezményt igényelhet, a bírósági eljárásban államilag finanszírozott ügyvédi közreműködést, képviseletet is. Erről bővebbet a www.kimisz.gov.hu oldalon talál, a jogi segítségnyújtás címszó alatt.



Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 43779 számú kérdése
  • 2012-12-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiam februárban kötött házasságot, 2 éve ő tartja el a mostani feleségét, mert sosem dolgozott - jelenleg sem. Elvált asszony egy fia van. A nyár során a felesége életbiztosítás kapcsán több ezer eurót örökölt elhalálozott testvére után.
Jelenleg vásároltak egy lakást, de csupán a feleség nevére lett átírva. Kérdésem az, hogy akkor az én fiamnak ehhez a lakáshoz semmi köze, pedig továbbra is egyedüli kereső, és a megvásárolt lakás teljes felújításában úgy anyagilag, mint fizikai értelemben is részt vesz.
Amennyiben ez a vagyon külön vagyonnak számít a feleség részéről, akkor az én fiam egy esetleges váláskor a nulláról fogja kezdeni, hiába dolgozza ki a lelkét?

Tisztelt Mária!

A családjogban alapvetően az a vélelem, hogy a házasság megkötése után, az életközösség megszakadásának időpontjáig, minden közösen vagy akár külön-külön szerzett vagyon és jövedelem a házastársi vagyonközösségbe (a felek osztatlan közös tulajdonába) kerül, melyben a felek 50-50%-arányban tulajdonosok. Tehát akkor is ha pl. egy ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásban egy bejegyzett tulajdonosa van, a házastársa ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosnak minősül.

Ez alól a főszabály alól természetesen rengeteg kivétel van. Pl. különvagyonnak minősül az örökléssel szerzett vagyon, vagy ennek értékén vett vagyontárgy.
Tehát a kérdéses ingatlan akkor minősülhet a fia feleségének különvagyonaként, ha pl. az ingatlant teljes egészében az ő örökségéből vásárolták (vagy olyan arányban különvagyoni jellegű, amilyen arányban az ő örökségéből ráfordítottak.)

Hangsúlyozom, hogy számos további körülmény és részletszabály tovább árnyalhatja a fenti főszabályt.

Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43755 számú kérdése
  • 2012-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem több mint 30 évi házasság után, személyes holmijaival és a kocsival elköltözött. Már 10 hónapja külön élünk. Én a lakásban maradtam és szeretnék itt maradni. nincs szándékomban eladni. A ház tulajdonjogának 2 harmada az enyém ,a gyermekeink már felnőttek. Jelenleg albérletben lakik a jövedelme az átlaghoz képest jónak mondható az enyém nem. A kérdésem az,hogy válás esetén enyém lehet-e a lakáshasználati jog,fizetnem kell-e a férjemnek/nem tudok,csak nagy nehézségek árán/,rákényszerülhetek-e arra,hogy el kelljen adni a házat és ki kellene neki fizetni az egyharmad részt?
Köszönettel:Éva

Tisztelt Éva!

Mind a lakáshasználat, mind az eladásra való kötelezés elvileg elképzelhető, de kérdés, hogy egy esetleges perben ki mit kérne.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Margó 43728 számú kérdése
  • 2012-12-04

Tisztelt Ügyvéd Úr! (elnézést a figyelmetlenségemért (vendégköny)
2008-ban tanácsot kértem Öntől, amit sajnos nem fogadtam meg. "Előzmény: Margo 16028 számú kérdése" (2006.12.05). A lényeg, hogy saját lakásomat eladtam, melynek teljes összegét befektettem abba a házba, melyet párommal vettünk. Ő a házra hitelt vett fel, kp-t nem tett bele. A tulajdoni hányadot 50-50%-ban osztottuk meg (sajnos a szerelem vakká tett). Kapcsolatunk évek óta megromlott, ezért megbeszéltük, hogy szétköltözünk. A hitelt nem fizeti, rezsiben évek óta nem száll be, gyermekünkről én gondoskodom. Javasoltam, hogy adjuk el a házat, de ő ehhez nem járul hozzá. Ellenben azt szeretné, ha a gyermekemmel együtt én költöznék el. Párom úgy gondolja, hogy őt megilleti a ház értékének az 50 %-a, mely számomra elfogadhatatlan.
Mit javasol, milyen lehetőségeim vannak? Köszönettel: Margó

Tisztelt Margó!

Tulajdonjogi per, amelyben a ráfordításoknak megfelelő arányt ki lehet alakítani, ill. utána lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 43678 számú kérdése
  • 2012-11-22

Fiam és felesége (a lakásvásárlás idején még csak barátnő) közösen lakást vásároltak, 7/10 és 3/10 tulajdoni hányadban. Azóta összeházasodtak és van egy két éves kisfiuk is. A menyem édesapja most hirtelen ragaszkodik hozzá, hogy a lakás tulajdoni hányadát a gyerekek rendezzék úgy, hogy a tulajdoni hányad 50-50 % legyen.
Kérdésem: hogy lehet ezt megoldani a legegyszerűbben és természetesen a legköltségtakarékosabban? Ez azért is fontos, mert a lakást hitelre vették, a menyem GYED-en van, vagyis máról holnapra élnek.
(A lakást 5,8 MFt volt és a vétel 2004.09. hóban történt.)

Tisztelt Judit!

A legegyszerűbb megoldás ha írnak egymás között egy (kvázi házastársi közös vagyont rendező) megállapodást, melyben rögzítik, hogy az ingatlant házastársi közös vagyonnak minősítik, így annak tulajdoni megoszlása, nem az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett arányoknak felel meg, hanem így 50-50%.
Ezen okirat ha bármi vita vagy per lenne a felek között bizonyítaná az ingatlan közös vagyoni jellegét és egyenlő tulajdoni arányát.

A legolcsóbb megoldás ha ezt egymás között készítik el, és két tanúval íratják alá, a drágább megoldás ha ügyvéd vagy közjegyző közreműködését veszik igénybe. (Ügyvédi munkadíjra általánosan az irányár kb az ingatlan értékének 1%+ÁFA, de nyilván az eset összes körülményeitől változhat.)

Szintén a költséget növeli - de a legbiztosabb megoldást jelenti - ha ezt az okiratot a földhivatalba is benyújtják és így az ingatlan-nyilvántartásban is rendezésre kerülnek a tulajdoni hányadok.


Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Magdolna 43673 számú kérdése
  • 2012-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
1988-ban kötöttem házasságot a volt férjemmel. Házasságunk alatt két házat is felépítettünk, de mindkét ház 1/1 tulajdonosa az ex volt. Első házunkhoz a telket a szüleitől kapta, erre építettük a házunkat, ezt 2004-ben eladtuk, így tudtuk megvenni a telket a második házunk építéséhez. 2006-ben a második házunkat hitellel (60 millió) terhelte. Időközben kapcsolatunk megromlott, így 2009-ben beadtam a válópert. 2012-ben a válást kimondták, de vagyonmegosztást nem kértem. Azonban a Fővárosi Bíróságon tulajdonjog megállapítására indítottam pert, ugyanis a volt férjem ingatlanrészt nem akart adni, de a hitelt rám akarja terhelni. Jelen pillanatban a volt férjem állítása szerint több a hitel rám eső része, mint a tulajdonrészem, így ismét ki akar tenni minket a közösen épített házból.
A legjobban attól tartok, hogy olyan hitelt terhel rám amit életem végéig sem tudok törleszteni. Azt szeretném tudni, hogy jár-e az ingatlanból tulajdonrész illetve ha járna is azt a hitellel együtt ítélik meg? Szeretnék választ kapni arra a kérdésemre is, hogy célszerű-e elhagynom a házat ilyen körülmények tükrében?
Előre is köszönöm a válaszát.
Hálásan köszönöm a választ.

Tisztelt Magdolna!

Az elmondottak alapján Önnek valamilyen arányban - feltehetően kevesebb, mint fele-fele arányban - megalapozott tulajdonjogi igénye lehet a férjével szermben. Ennek megállapítására a bírósági eljárás megfelelő lehet, bár annak részleteit nem ismerem.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Joszef 43593 számú kérdése
  • 2012-11-05

Tisztelt Ügyvédnő

A feleségemmel húsz év házasság után ugy döntöttünk, hogy elválunk. 
Ő elköltözött albérletbe, én külföldön dolgozom.
Közös tulajdon egy családi ház Dunavecsén amely fél Szocpollal van terhelve,
még 7 évig más hitel nincs rajta. 
Jelenleg a fiam és anyosom él benne, a fiam 22
 éves még tanulo, és én fizetem a ház rezsiét és a fiam költségeit plusz a 15
 éves lányom eltartását a volt nejemnek
Szertnék meg egyezni a volt nejemmel de nem tudom a lehetöségeket. 

Szeretném ha a lakás nem kerülne eladásra tehát a gyerekeké maradna,
milyen lehetöség van arra hogy az egyik fél kilépjen a házasságbol a szocpol vissza fizetése nélkül?

Válaszukat elöre is köszönöm

Tisztelettel Jozsi

Tisztelt József!

Azt tanácsolom, hogy - mivel úgyis a közös gyermekeiknek szánják az ingatlant - most az azon fennálló házastársi közös tulajdon megszüntetésével ne foglalkozzanak, mert amennyiben gyermekeiknek ajándékozzák, úgy az elidegenítés, melyre figyelemmel vissza kellene fizetni a szocpolt. Házasságukat a bíróság enélkül is felbontja, és majd ha letelik a még fennálló hét év, térjenek erre a kérdésre vissza.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 43584 számú kérdése
  • 2012-11-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Számomra egy nagyon fontos dologban szeretném a segítségét kérni!

2008-ban a párommal közösen vettünk fel egy svájci frank alapú hitelt, amiből vásároltunk egy ingatlant 1/2 - 1/2 hányadban. Ő az adós, én pedig az adóstárs a hitelben. Ezután nem sokkal megromlott az élettársi kapcsolatunk és különváltunk. Neki nem kellett az ingatlan, úgyhogy azóta én fizetem teljesen egyedül a hitelt és a lakás minden költségét. Ügyvédnél készült egy "Közös tulajdont megszüntető okirat" amiben ő mindenről lemond. El szeretném intézni, hogy a hitel is és a lakás is átkerüljön az én nevemre. A bankban nem engedélyezték csak nekem a hitelt, így beszállna a testvérem a volt párom helyett. Már most úgy néz ki, hogy minden rendben lenne a bankban, viszont a volt párom se szó se beszéd és kiment Amerikába (évekig nem tervezi, hogy hazajön). Meghatalmazást persze nem csináltatott. Most úgy állunk, hogy a bankban el lett indítva a folyamat, de nem tudjuk folytatni, mert nincs itthon. Felkerestem egy ügyvédet, aki elmondta, hogy attól, hogy ő Amerikában tartózkodik lehet meghatalmazást készíteni. Elmondta, hogy hogyan én szóltam a volt páromnak és az lényeg, hogy beleköt mindenbe, azt mondja, hogy majd megcsináltatja a meghatalmazást, össze-vissza beszél, nem segítőkész egyáltalán. Egyszerűen nem lehet vele egyről a kettőre jutni. Nem tudom, hogy mitévő legyek. Az ügyvéd úr még azt is mondta, hogy csak ezzel a meghatalmazással lehetne folytatni az ügyet, ha pedig nincs meghatalmazás nem tehetek semmit. Ez az amit én nem akarok elhinni, hogy egy ilyen helyzetben ne lehessen semmit csinálni.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet tenni, vagy hová fordulhatok a problémámmal?
Ha minden így marad ahogyan most van és 20 év múlva lejár a hitel akkor a fél lakás ugyanúgy az övé lesz, annak ellenére, hogy csak én fizettem?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Ildikó!

Amennyiben a "közös tulajdont megszüntető okirat" nem tartalmaz meghatalmazást az ügyvéd részére a földhivatali eljárásra, vagy egyéb ok miatt nem alkalmas arra, hogy a földhivatalhoz a benyújtásra kerüljön bejegyzés végett akkor a kolléga helytálló tájékoztatást adott. Új okiratot kell készíteni, melyet a férje távollétében kizárólag a megfelelő alakiságokkal rendelkező meghatalmazás birtokában lévő személy írhat alá az Ő nevében.

A földhivatal kizárólag a megfelelő alakiságok mellett jegyzi be a változást.

Tisztelettel
dr.Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Csanád 43578 számú kérdése
  • 2012-11-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A feleségemmel 50%-50%-ban vagyunk tulajdonosai egy lakóépületnek.Most válni szeretne,de ragaszkodik hozzá , hogy neki több készpénze fekszik a lakóingatlanba.és a lakóépület eladásánaál módosítani szeretne a tulajdonviszonyokon, hogy több pénzhez jusson. Mit tehet ilyenkor?Vagyonmegosztási pernél megtámadhatja a földhivatali bejegyzést ami 5 éves?

Üdvözlettel : Cs.

Tisztelt Csanád! Ha a felesége tudja bizonyítani, hogy a (házasságkötésük előtti, örökölt vagy pl. a szüleitől ajándékba kapott) különvagyonából többel járult hozzá az ingatlan jelenlegi értékének megteremtéséhez, mint Ön, akkor elvileg módosulhat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett 1/2-1/2 tulajdoni arány.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Karakum 43564 számú kérdése
  • 2012-10-29

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm előző válaszukat. Új kérdésem a következő.
Még házasságkötésünk előtt férjem szülei két fiuknak ajándékozták lakásukat, természetesen lakáshasználati jogukat fenntartva. Anyósom ma is ebben a lakásban él. A férjem tehát "hozta" ezt a (mind a mai napig virtuális) tulajdont a házasságba. Szeretném megtudni, közös vagyonnak számít-e ez a bizonyos fél lakás.

Tisztelt Karakum!

A házastársak által ajándékba kapott vagy örökölt vagyon a különvagyon részét képezi - amennyiben pl. az ajándékozó másként nem rendelkezik. Jelen esetben tehát az ajándék tárgyát képező ingatlan nem része a közös vagyonuknak, ahogyan az Ön által örökölt vagyontárgy sem.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Karakum 43543 számú kérdése
  • 2012-10-26

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel elhatároztuk, hogy elválunk, de a keresetet csak a vagyonjogi kérdések tisztázása után adjuk be.
Édeasanyám után idén édesapám is itt hagyott bennünket, így (testvéremmel) örököltem egy fél lakást. Szeretném megtudni, igaz-e az, hogy a feleség öröksége a házastársak közös vagyonának számít.
Köszönöm!

Tisztelt Karakum!

Nem igaz. Az örökség a külön vagyon része.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43517 számú kérdése
  • 2012-10-22

Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

A következő kérdésre keresem a választ: pillanatnyilag még házasságban élek, de a közeljövőben új életet fogok kezdeni egy önálló házban. A jelenlegi házunk 50-50% tulajdonjogú a férjemmel és van egy 10 milliós jelzáloghitel rajta. A házban 3 felnőttkorú gyermek és a férjem marad az én elköltözésem után. Válni a későbbiek folyamán szeretnék, de vagyonmegosztás nélkül. Ennek oka, hogy nem szeretném eladni a házat az ott maradok érdekében, ha nem nagyon muszáj. Kérdésem, hogy a havi 120 ezres hitelt kinek, kiknek kell és milyen arányban fizetni? Azt biztosan tudom, hogy egyedül ezt képtelen leszek fizetni, ezért szeretnék előre tájékozódni.

Köszönettel várom szíves válaszát!

Tisztelettel: Éva

Tisztelt Éva!

Ez a megállapodásuktól függ, de abank mindkettejüktől követeli a teljes összeget - feltételezem, hogy így szól a kölcsönszerződés - de egymás között ettől eltérően is megállapodhatnak. A kockázatot az jelenti, hogy ha megállapodnak, de a férje nem fizeti, akkor az Önre is kihat, hiszen az Ön ingatlana is veszélybe kerül.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • marika 43498 számú kérdése
  • 2012-10-18

Tisztelt Ügyvédnő!
A férjem ellen egy készfizető kezességi szerződés miatt végrehajtást kért egy a bank. A végrehajtási lapon csak a férjem van megnevezve adósként, melyben a végrehajtást kérő az adós bárhol fellelhető vagyona tekintetében kér végrehajtást. A tulajdonunkban ingatlanként a családi házunk van, melynek 1/3-1/3-1/3 arányban a férjem, a fiam és én vagyunk a tulajdonosai, valamint az ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti joga van az édesanyámnak. Ezen kívül az én tulajdonomban van 6 ha szántóföld, melyet saját jogon kapott kárpótlási jegyen vásároltam az első kárpótlási földvásárlások idején. A termőföld megöröklésének idején még lány voltam, mivel nem termelőszövetkezetben dolgoztam a föld tulajdonjogát tőlem államosították el, de a kárpótlási árverés idején már férjezett voltam.
Kérdéseim:
- A végrehajtó a családi házunkból az én tulajdonrészemre is jegyezhet-e be foglalást, vagy csak a férjemére, mivel csak ő van megnevezve kötelezettként? Az én, és a fiam része érintetlenül maradhat?
- A termőföldem különvagyonnak, vagy közös vagyonnak számít a fent leírtak miatt? A férjem ellen megindult végrehajtás miatt az én tulajdonomban lévő földet is árverésre bocsáthatják? Van-e bármilyen jogom a tulajdonom védelmére?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!

I. válasz:
A végrehajtó csak a férje tulajdonát képező 1/3-ad részre jegyezhet be végrehajtási jogot, azt a részt áverezheti. Valószínű, nem lesz rá vevő, hiszen haszonélvezet is terheli, ami az árverésre tekintet nélkül fennmarad. De, árverésen Ön, vagy a gyermekük is megveheti a férje részét, mint tulajdonostárs, elővásárlási joggal rendelkezőként. A készfizető kezességvállalás, mint kötelem, mint tartozás a scaládjogi törvény szerint nem közös adósság. Közös adósság akkor lehetne, ha az Ön férje kapott volna valami juttatást azért, hogy ő készfizető kezes legyen. Ilyen nem történt, gondolom, ezért a Csjt. alábbi szakaszai szerint nem közös adósság:

Csjt. 30.§ (2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.
(3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.

Ha közös adósság lenne, akkor kérhetné a hitelező, hogy Ön is feleljen érte, az Önt a "közös vagyonból megillető rész erejéig". Ezzel a szó szerinti kitétellel. De ehhez így kellene szólni a végrehajtható iratnak, ami lehet közjegyzői nyilatkozat, szerződés, vagy bírói ítélet, vagy fizetési meghagyás. Mivel ilyen irat nincs, és nem is lenne jogos, lévén a tartozás nem közös tartozás, ezért Ön nem felel érte. Bár nyilván érinti az Önök közös kasszáját a férjétől behajtott összeg.

II. válasz:
Az én és a fia része érintetlenül marad, elvileg is csak az Ön része lenne érintett, ha közös lenne az adósság, és lenne egy kötelezés Önre, kifejezetten.

III. válasz:
A termőföld különvagyon, mert a hazásság előtt megvolt vagyon értékén szerzett vagyontárgy. De nincs jelentősége, mert a tartozás nem közös adósság, és Ön ellen emiatt nem folyik végrehajtási eljárás.

IV. válasz:
A férje ellen indult eljárásban nem hajthatnak végre olyan ingatlanon, mely az Ön nevén szerepel.

Tájékoztatom arról, hogy a férje által készfizető kezesként fizetett, vagy tőle ebben a pozíciójában behajtott összeget az Ön férje követelheti Ptk. szerinti késedelmi kamattal attól a személytől, aki helyett fizetett, aki tehát az adós volt. A követelés 5 év alatt érvényesíthető, azt követően elévül. Az 5 évente való igényérvényesítés az elévülést megszakítja, tehát, ha 20 év múlva lesz vagyona az adósnak, elvileg akkor is megtérülhet. De persze az is lehet, hogy soha nem térül meg.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Gina 43458 számú kérdése
  • 2012-10-11

Tisztelt Cim!

Férjem házasságkötésünk előtt vett egy telket, amely az ő kizárólagos 1/1 arányú tulajdona.

Időközben házasságot kötöttünk. A házasság fennállása során fenti telekre közösen egy házat építettünk. A terveken a férjem szerepel építtetőként.
Hamarosan várható a használatba vételi engedély kiadása.
Kérdés: hogyan kell eljárni, hogy a földhivatalban a felépítményre 1/2-1/2 arányú bejegyzés kerüljön férj és feleség nevére. Kell-e ezért külön illetéket vagy bármit bárkinek fizetni? A használatba vételi engedélyt kinek a nevére kell kiadja az önkormányzat.

Tisztelt Gina!

Ügyvéd által készített és ellenjegyzett okratban rendezhetik a tulajdonviszonyokat, a telek értéke és a közös ráfordítások figyelembevételével. A használatbavételi engedély az építési engedély jogosultja részére szól, ez feltehetően azért is jó megoldás, mert a férje illetékmentességének ez feltétele is lesz, de az Ön - fentebb részletezett - tulajdonszerzését nem akadályozza. További kérdéseivel, ill. a lebonyolítással az alábbi módok valamelyikén kereshet:


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: