Hozzászólások

  • Erika 43747 számú kérdése
  • 2012-12-11

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Érdeklődni szeretnék, hogy olyan ügyben amelyre 2009-ben volt egy Megyei Bíróság által hozott jogerős bírósági végzés, jelen esetben a szomszéd ingatlanon engedély nélkül épített nagyméretű garázs lebontása. Hová lehet fordulni jogorvoslatért, vagy hol lehet azt kérni, hogy valaki vizsgálja felül miért nem hajtatja senki végre az ítéletet.
Az I. fokú építésügyi Hatóság levelezik az érintettel, nem veszik át a levelet, vagy kiszabnak 50ezer Ft bírságot, amelyet nem fizetnek ki. Mi a szomszédok voltunk a tanúk ez ügyben az akkori Közigazgatási Hivatalnak.Már jeleztük a Megyei Kormányhivatal felé, hogy a bontás áll, senki nem csinál semmit. Ők újabb eljárást kértek az I. fokú Hatóságtól. Az I.fokú hatóság. és a jegyző azt a választ adta nincs pénze a Hivatalnak lebontatni.
Kérném szíves válaszukat, a mai világban hogy van ilyen , hogy az egyik embernek minden törvényt be kell tartani a másiknak a jogerős bírósági végzéstől is eltekintenek,vagy legalábbis nem hajtják végre.
Köszönöm előre is válaszukat: Tisztelettel

Tisztelt Erika!

Ha jogerős ítélet született az ügyben akkor lehet rá végrehajtást kérni és végső esetben a végrehajtó intézkedik a bontás felől.

A jogerős bírósági ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, csak rendkívüli perorvoslatnak: tehát perújításnak, vagy felülvizsgálatnak van helye.
De jelen esetben ha jól értem a végrehajtás nem halad. Amennyiben a végrehajtó nem megfelelően jár el a végrehajtás során intézkedése ellen panaszt lehet benyújtani.

Sajnos egyéb jogi lehetőség nincs az ügyben. Esetleg ha az eset különösen kirívó érdemes esetleg a médiához fordulni és esetleg a sajtónyilvánosságtól tartva a hivatalok jobban rászoríthatók, hogy betartsák az egyébként jogerős ítéletet.

Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 30 414 220
http://www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Mikó Zsoltné 43658 számú kérdése
  • 2012-11-17

Tisztelt Hölgyem!

Nekem több problémám is lenne. A szomszédom most épített a telkére(telekhatárra) egy új házat. Lakhatási engedélye még nincs. Mi tavaly vettük a házunkat(mikor már állt a szomszédé), előttünk egy kedves idős mozgáskorlátozott néni lakott itt, akit nem zavart semmi, mivel még az udvarra sem tudott kimenni.. A szomszédunk nagyon tehetős és úgy gondolja bármit megtehet.
- Az utca az ő irányába lejt, ő megemelte az előtte lévő közterületi rész magasságát 16cm-rel, ezért előttünk áll meg a víz és mivel egymás mellett van a kapubejárónk így mikor kifordulunk az ő emelt szintjén is átgördül a kerekünk és most azzal jött, hogy miattunk megsüllyedt ez a térburkolat,ami mellesleg tönkre teszi az autónk felniét, mivel semmilyen lejtése nincs,csak egy 16 cm magas pereme. Mit tehetünk? Mi az erre vonatkozó jogszabály?
- A nagykapunk az ő házfalától 50 cm távolságra van, ő pedig úgy építette meg a tetőt, hogy a falsíkjától 77 cm-rel lóg be, így a mi kapunkba 22 cm-rel lóg bele,így mikor a teherautóval hozzák a tűzifát nem tudnak beállni az udvarunkba, mert nem férnek be a tetőtől, ezért csak az utcán tudják lerakni, ami elég nagy probléma. Mi az erre vonatkozó jogszabály? Mennyire lóghat át a tető?
- A háza mögötti telekrészen tégla kerítést emelt, amin egy kb. 1*2m-es nyílást hagyott. Mikor megkérdeztük mi ezzel a célja, azt felelte,hogy ezen a nyíláson fog átjönni az eresztakarítás miatt és úgy gondolta, hogy utánfutóval betolatnak a kertünkbe és ezen a nyíláson fogják átpakolni a tűzifájukat,mert pont ott van a fatárolója és az ő kertjébe nem csinált beállót.
- Az ereszcsatornáját a fala kertünk felőli oldalán vezette le és így a mi kertünkbe ereszti a csapadékot,ami miatt a garázsunk előtt állandó sártócsa áll.

Szeretném, ha segítene megtudni mire milyen jogszabály vonatkozik, mert lenne valami adu a kezemben. Nem szeretnék bíróságra menni, (pedig még így lakhatási engedély nélkül eléggé be tudnák nekik kavarni) ezért ha meg tudnám mutatni neki a jogszabályokat gondolom megértené, abbahagyná a kötözködést és máshogy állna hozzánk.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mikó Zsoltné

Tisztelt Mikó Zsoltné!

A feltett konkrét kérdéseire csak és kizárólag a helyi - lakóhelyük szerint illetékes - építési hatóság tud válaszolni, mert az Általános Rendezési Terv tartalmazza ezeket az előírásokat.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Maria 43503 számú kérdése
  • 2012-10-19

Kerdesem lenne hogy kulteruleti telken milyen lakhatasra alkalmas (marciustol-oktoberig terjedo ott lakasi szandekkal) epulet/epitmeny epitheto? illetve kell-e ehhez epitesi engedely?

koszonom valaszat!

Tisztelt Maria!

A helyi önkorm. építésiműszaki osztályát kell megkérdezni a lehetőségekről és a feltételekről, de az elvi lehetősége fennáll az építménynek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • snowy 43439 számú kérdése
  • 2012-10-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Részben engedély nélküli házépítés miatt építéshatósági eljárás indult elleneünk. Ennek jogosságát nem vitatjuk. Megadták a helyszíni szemle időpontját, melyen a közvetlenül határos telekek tulajdonosai is részt vehetnek. Ugyankkor azt a szomszédot, aki feljelentett minket ezügyben , nagyon nem szeretném a telkemre, a házamba beengedni. Egyébként is rossz a viszonyunk,de ez az ügy pláne tetézte az ellenérzéseimet.
Azt szeretném megtudni, hogy tényleg köteles vagyok tűrni, hogy az ingatlanomban mitegy terepszemlét tartson?
Tűrnöm kell, hogy az, aki megkeseríti a mindennapjaimat szabadon flangáljon a házamban, és azt nézze, hogy miként élek? Nagyon köszönöm a válaszát előre is!
Tisztelettel:
snowy

Tisztelt snowy!

Nem kell beengedni a szomszédot, csak az eljárást végző hatóságot.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 43384 számú kérdése
  • 2012-09-30

A fenti ingatlanomon 2011 ben építési engedéllyel beépítettem a tetőteremet,külső lépcső feljáróval lett tervezve.Az idén egy tervmódosítást adtam be mivel az 5,6 m széles udvaron , a saját telekhatároló kőkerítésemmel párhuzamosan tervezett lépcsőfeljáró nagyon meredek lett volna.Faszerkezetes dübeleken álló 2,3 széles lépcsőfordulóval a tetészerkezet hozzácsatlakoztatva./terv szerint/Belvárosi egymáshoz épített régi házak pici belső udvarral a bejárat is dufartszerű 1,4m es kis folyosóval.Az udvaromat teljes szélességében a szomszéd tűzfala határolja.A határozatot melyben engedélyezték kézhez kaptam.A tervezővel megbeszéltük hogy mivel ez az előző építkezés folytatása hozzákezdhetek.Kész a szerkezet már a cseréptetőt akartuk rátenni, a szomszéd szóban tiltakozott a 14. napon.Visszavonták a határozatot,bár mindenki nagyon sajnálja mert milyen gyönyörű.A ter szerint hozzáér a szomszéd falához/bádogszegély lett tervezve.A beépítettségem már eleve 45% kb.Hogy tudnám megmenekíteni ezt szép feljáratot a pénzem a munkám.Egyezkedni még próbálok a szomszéddal/2 tulajdonos/Egy nagy nyitható ablaka néz rám próbáltam erre is hivatkotni.Eddig semmilyen kompromisszumra nem kész.Hogy tudnám ezt megvédeni.A tetőszerkezetet nem építemém össze akkor mint különálló kerti építmény, ha nem teszem rá a cseréptetőt? Köszönettel várom a válaszukat.

Tisztelt Anna!

Az egyes építési munkálatokat, melyet a jogszabály engedélyhez köti, kizárólag az illetékes hatóság engedélyével lehet.

Amennyiben az engedély megadásának feltételei fennállnak a hatóság kiadja a megfelelő engedélyt, melynek birtokában az építési tevékenység kifejethető.

Műszaki kérdésekben az adott területen tapasztalattal, gyakorlattal és ezen tevékenység ellátására való jogosultsággal rendelkező szakember segítségét szükséges igénybe venni.

Tisztelettel
dr.Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 43360 számú kérdése
  • 2012-09-26

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni,hogy mi a teendő egy olyan helyzetben amikor benne lakunk egy általunk épített házban amin nincs lakhatási engedély.
Az építési engedélyt 1987-ben adták ki. A ház sokkal később készült el és eszemben sem volt ez az engedély.Csak a minap vetődött fel,hogy mi van ilyenkor,ha el szeretnénk adni ,vagy csak magunknak rendezni szeretnénk ezt a helyzetet.
Mi a teendő! Ráadásul már van egy hátsó terasz ami elég rossz állapotban van és nincs korlátja.De ezt nem használjuk az ajtó be lett falazva. A belső kialakítás sem olyan mint a terven.Vagyis át vannak cserélve a helyiségek és gipszkarton falak is épültek a nappali elválasztására.Ilyenkor új engedély kell? Vagy jó a régi és azzal kell menni a hivatalba?Előre is köszönöm szépen a válaszát!Mónika

Tisztelt Mónika!

Az helyi önkormányzat építési hatóságánál (Prügy esetén Szerencsen) be kellene szerezni a használatbavételi engedélyt. Ott minden ezzel kapcsolatos kérdésről adni fognak felvilágosítást.

Valószínűleg mivel maga az épület sincs feltüntetve az ingatlan-nyilvántartásban (tehát jelenleg egy üres telekként szerepel) földmérővel épületfeltüntetési vázrajzot is be kellene adni.

Tisztelettel
dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • oncz 43337 számú kérdése
  • 2012-09-23

Tisztel ügyvédnő!

Következő kérdéssel , problémával keresném meg.
Pécs külterületén 5000 négyzetméter zártkerti ingatlanunk van .Hosszas szaladgálás és 2 év eltelte után kaptunk építési engedélyt. Minden felmerülő szabálynak meg tudtunk felelni! Közvetlen útkapcsolat ,nem közös osztatlan, A kerítésektől 3 méter , az élő vízöl 30 méter távolságot kellett tartani, 50m3 tűzívíztározót és 21 m3 szennyvíztározót építettek velünk.egy helyrajzi számon egy épület lehet 3% , max 90 nm alapterületű épületet építhettünk. Mindez 2009 ben történt. Szomszédaim fel lelkesültek engedély nélkül építkeztek. aztán lebontatták velük. kivéve egyet.Ő csak a tetőt szedte le, és idővel lám kapott engedélyt. Csak, hogy a pécsi építési törvényben leírtak alapján semmilyen kritériumnak nem felel meg. és a max 3% helyett jogerősen 6,62% a beépíthetősége, mindez egy 900 m2 es közös osztatlanon ami közvetlen útkapcsolattal nem rendelkezik.Szeretném megtudni , hogy hol és milyen formában tudok panaszt tenni a városi műszaki csoport tevékenysége miatt.Úgy vélem nem csak velem , de másokkal szemben sem korrekt eljárásokat folytattak le.

Megtisztelő válaszát várom.
Tisztelettel Oncz

Tisztelt oncz!

Javaslom, hogy panaszával első körben forduljon a Pécs Megyei Jogú Város Jegyzőjéhez.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Sándor 43261 számú kérdése
  • 2012-09-13

Tisztelt Ügyvédi iroda!

2005-ben boldogan neki álltunk, bővíteni,az 50-es években épűlt kis családi házunkat!Hozzá építettünk egy 20 nm2 nappalit,és a tetőteret kialakítottuk olyanná,hogy majd egyszer ott is kialakíthassunk 2-3 szobát!
2006 januárjában meg is kaptuk a használatba vételi engedélyt az alsó szintre!
Aztán ha volt egy kis pénzünk,a felső szintet is kezdtük kialakítani!
A mai napig gipszkartonból létrehoztunk 2 szép szobát a 3 gyereknek!
De mostanra elfogyott a kilátás ,hogy tovább tudjunk lépni,ezért úgy döntött a családi tanács,hogy eladnánk!
Találtunk is rá nagyon szimpatikus vevőt,de ők észre vették hogy a felső szintre nincs építési engedélyünk!
Az lenne a kérdésem,hogy lehet-e fennmaradási engedélyt kérni a már megépült két szobára a tetőtérbe,és ezáltal eladható-e törvényesen?
Tisztelettel várom válaszukat:
Katona

Tisztelt Sándor!
Igen. Részletes feltételekről és szabályokról a helyi építési osztály (önkorm.) tud felvilágosítást adni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dávid 43203 számú kérdése
  • 2012-09-03

Tisztelt Válaszadó!
1100 nm külterületi ingatlanomra 10 évnél régebben (tanúkkal tudom bizonyítani) építettem több építményt összesen kb. 100 nm. A helyi építési hatóság felszólított hogy rendezzem az engedély nélkül épített építmények státuszát.
Kérdésem az kaphatok-e fennmaradási engedély annak ellenére, hogy a helyi építési szabályoknak nem felelek meg, úgymint, beépíttethetőség 3 szorosa, oldaltávolság a szomszéd telkétől egy méter az előírt három méter helyett, lépcső közvetlen a telekhatárra építése és az öt méteres előkerten belüli garázs építése.

Válaszát előre is megköszönve
Dávid

Tisztelt Dávid!

Jó kérdés... az építéshatósági eljárásokban sok minden lehetséges, bár jog szerint véleményem szerint nem kaphatná meg. Pontosabbat az építési hatóság tudna mondani.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ancsa 43121 számú kérdése
  • 2012-08-24

Tiszteletem!


Olyan kérdésem lenne, hogy ingatlant szeretnék vásárolni egy osztatlan közös udvarral rendelkező társasházban lévő lakást, amivel egy olyan aprócska probléma van, hogy a tulajdonlapon bejegyzett négyzetméter nem egyezik a tényleges négyzetméterrel, mivel a jelenlegi tulajdonos kibővítette. Viszont nem kért építési (bővítési?) engedélyt az ingatlanra. Ez az állapot az elmondottak alapján már 10 éve fent áll. Amennyiben mégis úgy döntenék, hogy a jelenlegi állapotban és papírokkal megvásárolnám, akkor milyen költségekkel illetve kellemetlenségekkel számolhatok hosszútávon? Esetleg milyen lépésekkel tudnám magam bebiztosítani a negatív jogkövetkezmények elkerülésének érdekében?

Előre is köszönöm: Ancsa

Tisztelt Ancsa!

A 10 éves időtartam már biztosítja, hogy elbontást ne lehessen elrendelni, de ezzelegyütt is érdemes lehet az adásvételi szerződésbe erre a körülményre kitérni, és az esetleges negatív jogkövetkezményeket az eladóval átvállaltatni. Ez neki természetesen nem fog "tetszeni", de elveszítheti Önöket, mint vevőket, ezért érdemes megpróbálni.


Amennyiben a lebonyolítás során az Irodánkra számítanának, úgy az alábbi módok érhetnek el:


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • zsolt 43075 számú kérdése
  • 2012-08-15

ÜDV Szeretném megkérdezni hogy bejelentés nélkül építettem a garázsom -2009 ben , választhatom a bontást vagy mindenképp bírságot kell fizetnem - köszönettel !

Tisztelt zsolt!

Ezt a meghozott határozat fogja megállapítani. A bontás egyébként nem zárja ki a bírság alkalmazását.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 43062 számú kérdése
  • 2012-08-13

Tisztelt Zoltán és Melinda!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy van egy házunk,ami 1984-ben épült!Most van eladás alatt!Tehát amikor épült, akkor 1 szobával készült róla tervrajz,és így lett rá engedély kiadva!Viszont,rá 7 évre bővítve lett, vagyis hozzá lett építve egy 20négyzetméteres szoba!De sajnos arra nem volt engedély!Mivel ennek már 20éve,,én hallottam egy olyanról hogy Megmaradási állapot!Ez mit jelent,és érvényes e erre a dologra?Vagy egyáltalán mire számíthatok?Köszönöm előre is válaszukat!Tisztelettel:Éva.

Tisztelt Éva!

A jelenlegi helyzetre kérhetnek és kaphatnak fennmaradási enegdélyt, mivel több, mint tíz éve épült, amennyiben a helyi építési szabályoknak megfelelő. Érdemes lenne megszerezni ezt, mert a vevő is így lehet biztosítva arról, hogy építésjogilag rendben van az épület.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Irén 42705 számú kérdése
  • 2012-06-13

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2010 szeptemberében beépítettük a teraszt,mert ha eső esett folyamatosan beáztunk. Ez méreteiben ! 1.56x1.96m.megközelítőleg 3 négyzetméter. a belmagassága 210cm. Most lebontásra köteleznek bennünket. A fennmaradási költség kb. 270ezer forint lenne,amit mi nem tudunk vállalni, mert nincs miből.Van-e rá lehetőség hogy ne kelljen elbontani? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által felvázolt tényállás alapján az illetékes építési osztály határozatának áttanulmányozása nélkül az alábbi, általános tájékoztatást tudom adni:

a 37/2007. évi ÖTM rendelet értelmében építmény építése, bővítése építési engedély alapján végezhető építési tevékenység.
A fennmaradási engedély megadására az építésügyi bírság megfizetése mellett van lehetőség, amely - levele alapján az Önök esetében - 270.000,- Ft összegben került megállapításra.

Valószínűnek tartom, hogy a határozatban megjelölték a fellebbezésre nyitva álló határidőt is, mely amennyiben még nem járt le, esetlegesen kérhetnek méltányosságot, illetve részletfizetést.

Azonban a pontosabb válasz megadásához mindenképpen szükséges lenne a határozatot áttanulmányoznom.

Végezetül tájékoztatom, hogy amennyiben az épület utolsó bővítése/átalakítása óta 10 év eltelt, az építésügyi hatóság intézkedési lehetőséggel már nem rendelkezik.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsai@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 42649 számú kérdése
  • 2012-06-04

Tisztelt szakértők!

Létrejött egy adás-vételi szerződés. Eladásra került egy lebontásra szánt lakóépület. Az épület közvetlenül a szomszéd ház mellé épült, tehát közös tűzfallal rendelkeznek. Az a probléma merült fel, hogy a szomszéd kijelentette, nem járul hozzá semmilyen formában a telken lévő épület bontásához, sem az elképzelt építkezéshez. Azzal indokolja, hogy a bontás esetén az ő fala összeomlik. Az új tulajdonosnak ezt a nézetét rögtön a megvásárlás után kifejtette a szomszéd. Mint kiderült, ez a személy az utcában több ottani lakost feljelentett már korábban, különböző ügyekben. Erről most szereztünk tudomást, a korábbiakban velünk semmiféle nézeteltérése nem volt. Az ingatlan öt éve, édesapám halála óta, gyakorlatilag üresen áll. A vevő a műszaki osztályon érdeklődött, hogy ez a helyzet mennyire hátrányos számára. Ott valószínűleg már ismerték ezt a szomszédban lakó személyt és az új tulajdonos onnan szerzett tudomást, a korábbi feljelentésekről. Megtántorodott és az alig egy hónappal ezelőtt kötött szerződésünket legszívesebben felbontaná. Jelenleg albérletben lakik és fél, hogy beláthatatlan ideig akadályozhatják az építkezésben. Mit lehet tenni jelen esetben a szomszéddal és mi a legelőnyösebb lépés mindenki számára?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Éva!

A helyzet nyilván nem ideális, de nem olyan reménytelen. Amennyiben ugyanis a vevőjük a bontásra és az építésre vonatkozó országos és helyi szabályokat betartja, úgy a szomszéd nem tudja meggátolni azokat. A szomszéddal pedig nem kell semmit tenni, ha akar, majd fellebbez, de ha a feltételeknek megfelel a bontás/építés, akkor azt majd elutasítják...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Roland 42626 számú kérdése
  • 2012-05-30

Tisztelt Ügyvédnő,

A következő kérdéssel fordulok Önhöz és kérem amennyiben tud megoldást szíveskedjen segíteni. Édesanyáméktól kaptam egy nyaralót 20 évvel ezelőtt. Ezt a nyaralót, most szeretném bővíteni az utcafront irányába és átminősítettném lakóházzá. Az épület utca felöli oldalán van egy 80 cm magas teljes épület szélességű terasz. Ezt a teraszt építeném be. A gond az, hogy a terasz széle a kerítéstől 3,5 méterre van. A helyi rendezési tervben viszont 5 métert kell elhagyni. Az utcában sok épület csak 1-2 méterre van, persze ezek már régebben épültek. A helyi irodában nagyon segítőkészek voltak és kérvényezték, hogy a győri tervező (aki a komáromi rendezési tervet készítette) szíveskedjen engedélyezni a beépítést, de Ő elsőkörben azt mondta, hogy nem lehet, mivel elrontja Komárom látképét. Nos ez a kis település egy nyaraló övezete a városnak, ami a központtól kb. 6 km-re fekszik. Tekintettel, hogy sok pénzünk nincs, így a terasz beépítése lenne a legkézenfekvőbb, mivel a hátra, oldalra bővítés sokkal többet emésztene fel. Ez a rendezési terv tavaly lépett életbe, így sajnos néhány hónapot késtünk csak. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdv!

Tisztelt Roland!

Nem tudom, miben tudnék segiteni, ha a tervező előzetesen azt mondta, hogy a tervet nem lehet engedélyeztetni...


Tisztelettel
dr.Kende Júlia ügyvéd
1039 Budapest, Viziorgona u. 10.
+36 1 2434321
http://www.drkendejulia.eoldal.hu
kende.julia@t-online.hu

Közösségi oldal: