Hozzászólások

 • gyuri 45438 számú kérdése
 • 2013-12-30

tisztelettem!én egy kis tetötéri lakásban lakom.kicsi ablakok vannak,körbe penészesedik a lakás a konyhátol a szobáig.szigeteléve nincs a lakás kivülröl.mivvel körbejártam a lakást,többi rész nincs még beépitve,gyakorlatillag a kocka van,fellete a cserép.kire tartozik ennek beszigetelése,mert valoszinülleg a penész ettöl is lehet!a közös képviselö ugy látja nem a társasházra tartozik!!köszönöm válaszát!!!tisztelettel!!!

Tisztelt gyuri!

Javasolom a társasházi alaptó okirat áttekintését, abban szerepelnie kell a közös tulajdonban lévő " részeknek" ha ez is annak minősül a társasház költsége


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Zoltán 45435 számú kérdése
 • 2013-12-29

Tisztelt ügyvéd úr.
Avval a kérdéssel fordulok önhöz,hogy egy üdülési jog eladás,majd egy másik vétel szerződését kötöttük és sajnos kétes ügyek merültek fel itt az interneten böngészve.Ugyan is az történt,hogy egy cég ilyenekkel foglalkozik és fel ajánlották,hogy a meg lévő jogunkat meg veszik,majd egy másikat felajánlottak meg vételre,mert így tudják csak eladni a mostani jogunkat .Arra lennék kíváncsi,hogyha nincsen ott az eladó amit meg vettünk,meg a két tanú akkor érvényes e a szerződés és még vissza lehet e mondani.Ugyan is 15 nap már eltelt és január 10. én kellene kezdenünk a részleteket fizetni.Vagy már ki futottunk az időből?? Tisztelettel:Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Látni kellene a szerződéseket ahhoz, hogy megbízható tanácsot lehessen adni, több körülménytől függhet, hogy ebben a helyzetben mi lehet a megoldás. Az, hogy az eladó nincs jelen, nem feltétlenül jelenti a szerződés érvénytelenségét, a tanúk hiánya miatt sem lesz hibás a szerződés.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Tamás 45421 számú kérdése
 • 2013-12-19

Tiszteletem!r
r
Mit jelent pontosan az hogy irodalakás?r
Tulajdonos lehet magánszemély?r
r
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Tamás!
Ez a köznyelv szerint olyan irodai funkciót betöltő lakást jelent, ami lakásként van nyilvántartva az ingatlan-nyilvántartásban. Természetesen lehet magányszemély tulajdonosa.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Lilla 45385 számú kérdése
 • 2013-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Olyan kérdésem lenne, hogy testvéremmel örököltünk egy ingatlant fele-fele arányban. Már a hagyatéki tárgyalás is lezajlott.
A problémánk az, hogy édesapánk együtt élt egy nővel, bejelentett élettársi kapcsolat nem volt köztük.
Most, hogy mi örököltük az ingatlant, szeretnénk eladni, de a hölgy nem hajlandó távozni.
Ideiglenesen oda van bejelentve, de szerződés által nincs kapcsolata a házzal.
Milyen úton lehet őt kirakni a házból?

Válaszát előre köszönöm!
Lilla

Tisztelt Lilla!

A tulajdonosok kiürítési peert kezdeményezhetnek ellene, ebben az ideiglenes lakcíme sem képez akadályt. Amennyiben a lebonyolításban a segítségére lehetünk, úgy Irodánkat az alábbi módok valamelyikén érheti el:

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • József 45379 számú kérdése
 • 2013-12-05

"T.Előző kérdésemben megkaptam válaszukat mejet köszönöm.de a telepűles jegyzőjéhez írt levelemre a válasz 30 nap után sem érkezett meg kérdésem hogy most mi a teendőm.

Tisztelt József!

Jelezze a jegyzőnél, hogy eltelt a 30 nap a válasz megszületése nélkül, azaz sürgesse a válaszukat!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Kati 45357 számú kérdése
 • 2013-12-02

Kérdés:

Hónapokkal ezelőtt Előleg címen (ingatlanvásárlás szándék okán) adtam az eladónak 100 ezer Ft-ot...végül az adásvétel nem jött össze, de az előleget a mai napig nem kaptam vissza...és nincs is szándékában visszaadni. Mit tehetek?
Hol tehetek feljelentést? Van-e értelme? Mail-címemre kérném a választ, köszönettel: E. Kati

Tisztelt Kati!

Fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhet az eladó ellen, valamely közjegyzőnél, ahová a követelésének alapjául szolgáló okiratok másolatait kell vinnie.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • jános 45349 számú kérdése
 • 2013-11-29

Tisztelt Ügyvéd úr! Én azzal a problémámmal szeretném a tanácsát kérni,hogy a szomszédom a háza elötti részt a járda és a uttest közötti részt beültette külömböző növényzettel,ami ugye közterület,van 2 autójuk és mivel a saját háza elé nem tud odaállni ezért előszeretettel az én házam elött parkolnak felváltva reggeltöl-estig.szemetet hagyva maguk után.mi ilyenkor a teendő elk ell türnöm,hogy ott áll vagy van erre valami tőrvény?Még egy kérdésem van a házam mögötti közkeritéstöl hány méterre épitheti a garázsát?aminek a tetejéröl az összes esöviz a házam tövébe folyik.köszönöm a türelmét,és várom válaszát.

Tisztelt jános!

Ezt a kérdést vagy a szomszéddal vagy önkormányzati úton tudja rendezni. Megjegyzem, hogy utóbbinak korlátát képezi, hogy a közterület használatára ugyanúgy a szomszédja, mint Ön is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • György 45347 számú kérdése
 • 2013-11-28

Tisztelt Ügyvédek,

A józsefvárosi lakóingatlanom előtt egy forgalmas köztér található, ahol rendszeres a különböző célú közterület felhasználás (rendezvények, koncertek, vásárok, film forgatások, stb.). A rendezvények miatt nem tudom megközelíteni az ingatlanomat a személygépkocsimmal. Van-e ennek a problémának a megoldására valamilyen jogi lehetőség?
Sajnos gyakran előfordul a tájékoztatás teljes hiánya, ami véleményem szerint jogosan háborítja fel az érintett lakóközösségeket. Erre van valamilyen szabályozás? Én sajnos nem találtam egyértelmű választ a kérdéseimben a közterület használatról szóló jogszabályokban, rendeletekben.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Tisztelt György!

Úgy vélem, hogy ennek jogi megoldása nincs, az önkormányzatra gyakorolt nyomással lehet talán azt elérni, hogy kevesebb hasonló célú közterülethasználat valósuljon meg.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • János 45323 számú kérdése
 • 2013-11-23

Makón csatorna építés folyik, és belterületi szántóm van a Magyar utcán ebből az önkormányzat kisajátítás nélkül és mellőzve minden egyeztetést utat épített ami után az adót továbbra is fizettem 1Ft / négyzetméter. Most a csatornát is a földembe tették minden egyeztetés és indoklás nélkül. Se kártérítés se egyeztetés semmi nem történt gondolom utólag akarnak szorgalmi jogot bejegyeztetni mert akkor már nem kell a beleegyezésem és nem is fizetnek kártérítést. Mit tehetek közel 200négyzetmétert vettek el.


Tisztelt János!

Szolgalmi jog utólagos bejegyzése esetén is kell kártalanítást fizetni. Keresse fel a kisajátítást végző kormányhivatalt, és kérdezzen rá, hogy az Ön esetében miért maradt el a kártalanítás. Amennyiben nem tudnak megegyezni a kártalanítási összegben, csak peres úton tudja igényét érvényesíteni.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


 • Mária 45316 számú kérdése
 • 2013-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni építményadóval kapcsolatban. 1998-ban ajándékozás útján tulajdonosa lettem egy tatai vályogból épült családi háznak. 2006-ban töröltettem róla a Földhivatalnál a haszonélvezeti jogot rokonom halálával. Most kaptam egy felszólítást és egy bevallási nyomtatványt építményadóról a tatai önkormányzattól. Én tősgyökeres budapesti vagyok, nem gondoltam, hogy építményadó bevallást kellene tennem, erre senkitől nem kaptam figyelmeztetést, sem hivatali szervtől, sem magánszemélytől. A dolog váratlanul ért. Felhívtam az ügyintéző hölgyet a nyomtatvány kitöltését és a várható költségeket illetően. Azt mondta, hogy az adókötelezettség keletkezésének időpontjához 2008.01.01-et írjak. Tehát a 2013-as év mellett, még további 5 év adóját vagyok köteles megfizetni. Továbbá, mivel 2012. év közben jelentettem be magam állandó lakóhelyre Tatára, ezért csak a 2013-as évre élvezhetem az állandó lakosoknak járó kedvezményes 150 Ft/m2-es adóterhet, míg a többi 5 évre a csak tartózkodási hellyel rendelkezőknek járó 350 Ft/m2-es díjat kell fizetnem (ezek a jelen díjszabások). Ezen felül még késedelmi pótlékot is kell majd fizetnem. A 2003. évi XCII. törvényben találtam I. fejezet 1 (5) „Az adóhatóság az adózónak a törvények megtartásához szükséges tájékoztatást megadja, az adóbevallás, az adóbefizetés rendjét vele megismerteti, az adózót jogainak érvényesítésére figyelmezteti. Az adózó köteles a jogait jóhiszeműen gyakorolni és elősegíteni az adóhatóság feladatainak végrehajtását.”
Kérdéseim a következők:
1. Az Önkormányzat jogosan követeli tőlem a 2008-2012 közötti 5 év építményadóját, ha csak most tájékoztatott először adóbevallási kötelezettségemről?
2. Jogosan kérik tőlem 5 évre a 350 Ft/m2-es díjat?
3. Jogosan kérnek tőlem késedelmi pótlékot?

Köszönöm válaszát.

Tisztelt Mária!
Sajnos Mária,erre az esetre alaklmazható a "jog nem tudása nem mentesít" kezdető mondás.
A NAV és az önkormányzat, mint adóhatóság valóban ad tájékoztatást annak, aki kéri, de nem hívja fel a tulajdonosokat a megfizetésre azon adók vonatkozásában, amelyek önbevallás mellett "működnek":


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • ilona 45314 számú kérdése
 • 2013-11-21

Tisztelt Ügyvédek.
Kérdésem a szomszédom ingatlanán át megy a
szenyviz csövem a korábbi tulajdonos hozzájáru-
lásával történt kb. 27 éve.Ez a földben megy nem
ható semmi talajszint felett nincs semmi ami aka-dályozó tényező lenne.Az irat nincs meg a vizműnél
sem mivel előttük tette az egedély megadását, azota ez a szomszéd meghalt.A vizmüves dolgozó
aki a munkálatok megkezdése előtt ezt a hozzá-
járulást átvette vagyis előtte irta alá ez sem él már-
A jelenlegi uj szomszédom most azzal jön szüntessem meg a földben a tulajdonán azaz a
kapubejárója alatt huzódó vezetéket. Az Ő egész
portája telibe le van térkövezve a csövek felvétele
sem lenne egyszerű mivel ezek béléscsövekben
vannak - de ha igy van akkor amikor megvette kb
7 éve miért nem akkor szólt. Van-e lehetőség arra
hogy maradjon hiszen ez nem kicsi költség- egy ujabb kiépitése,. ugyanakkor kérhetem-e hogy Ő
szedje fel a saját portáján lévő csövemet ha zavarja de ne az én költségemen mivel arra a
csőre az uj kiépitésénél szükség lesz.
Vele már beszélni nem lehet birósághoz fordult.
Milyen eséllyel?

Tisztelt ilona! Ha tudja bizonyítani, amit leírt, akkor véleményem szerint Önnek fognak igazat adni.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • Mária 45313 számú kérdése
 • 2013-11-21

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék érdeklődni, osztatlan közös tulajdonnál mi a helyes eljárás végrehajtás esetén?

Adva van egy egy telek, melyen két db külön álló kis ház van, egy helyrajzi számon tehát két önállóan forgalomképes ház külön közüzemi mérőórákkal, külön-külön szolgáltatói szerződésekkel.
Adásvételi szerződésben, valamint megosztási megállapodási rajz alapján vannak rögzítva a kizárólagos használati viszonyok. (ügyvéd, szárazbélyegző)
Az egyik kis ház tulajdonosa hitelt vett fel, nem fizette most a faktoring cég önálló végrehajtónak adta át az ügyet. A másik ház a kiskorú unokám nevén van, én holtig tartó hasznonélvező vagyok, nekünk tartozásunk nincs, a másik ház tulajdonosának a hiteléhez papiron sins közünk. A tulajdoni lapon név szerint a tulajdonjog 1/2-1/2-ed rész.
A hitel összege, ill. jelzálog csak a hitelfelvevő személyének az 1/2-ed részénél van jelölve.

Mi lehet, hogy tulajdonostársak vagyunk, de adóstársak nem. Ennek ellenére viszik a mi házunkat is?

Köszönöma válaszokat.

Tisztelt Mária!

Az adós tulajdoni hányadát fogja érinteni a teher , a végrehajtás.


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


 • László 45308 számú kérdése
 • 2013-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!
A bátyámmal 1/1-1/2-ed részben vagyunk tulajdonosai két ingatlannak. Az egyik egy lakóház, a másikban pedig 10 éve egy orvosi rendelő müködik. Az orvosi rendelő bérli tőlünk az ingatlant. Most el szeretnénk adni valamelyiket. A kérdésem az lenne, hogy melyik ingatlan az értékesebb (négyzetméterre kb.azonosak)? Az ingatlan értékét növeli-e az ,hogy orvosi rendelőként értékesitenénk (A orvosi rendelő maradna, csak az ingatalan tulajdonosa változna. A doktor ur a továbbiakban az uj tulajdonosnak fizetné a bérleti dijat).
Köszönettel:
László

Tisztelt László!
Ezt értékbecslés nélkül nem lehet megállapítani, indokolt lenne tehát egy szakvéleményt készíttetni az ingatlanrészekről. Aztán az eladási szándékot befolyásolhatja a kapott érték, ill. az is, hogy melyik részre lehet nagyobb kereslet, hiszen az egyik részt lakásként használhatná a vevő, a másik viszont egy befektetési célt valósíthatna meg.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • ÉVa 45307 számú kérdése
 • 2013-11-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházunkban az önkormányzat tulajdonában álló alagsori helyiségben ahol eddig iroda működött kávézót akar nyitni a bérlő. A bejárat a szomszéd házzal közös kertrészben van. A lakók nem szeretnék a funkcióváltást mert félnek a zajtól, dohányfüsttől. Mivel a nyitandó kávéház az én lakásom alatt van ez leginkább engem érint.
A bérlő nem kérte a Társasház engedélyét mert szerinte ha nincs alkohol fogyasztás ekkor nincs is szükség a Társasház beleegyezésére.
Kérem írja meg milyen jogszabályok szerint járnak el ebben sz ügyben.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt ÉVa!
Egyrészt a vonatkozó önkorm. rendeletet, másrészt a társasház alapító okiratát és szmsz-t kellene ismerni a kérdés megválaszolásához.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • István 45294 számú kérdése
 • 2013-11-18

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Abban kérném a segítségét, hogy vettünk egy ingatlant amin 2 ház található, viszont 1 vízóra van ami az Én nevemen van a másik ingatlanban 1 almérő van, de nincs hitelesítve. A kedves szomszéd nem hajlandó hitelesíttetni az almérőjét és a vízfogyasztását se nagyon szereti kifizetni. Mit tudnék tenni ez ügyben? Le választhatom a vízhálózatról, vagy kötelezhetem-e az óra hitelesítésére illetve az óra ikresítésére?

Élörreis köszönöm a válaszát!

Tisztelt István!
A vízóra hitelesítése lehet elsősorban cél, amit akár bírósági úton is elérhet.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: