Hozzászólások

 • István 45429 számú kérdése
 • 2013-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvéd Nő!
Családi házban élek!Szomszédaim a házunk előtti,tulajdonunkat képező területet használják szolgalmi be járásra!(sokáig az udvarunkon át jártak,de nagyon zavaró volt,ezért onnan a bíróság ki tiltotta már őket és ezt az általunk fel ajánlott területet jelölte ki nekik be járásra)
A fiatal ember vásárolt egy autót,annak csomagtartójába egy nagy hangfalat szerelt!Amikor itthon van,meg állás nélkül dübörög a zene,teljes hangerőn!Még az ablakok is remegnek!Amikor a házunk előtt megy el,akkor még a poharak is rezegnek a szekrényben!
Szólni nem lehet neki,mert ahogyan mondja,az ő területe,azt csinál amit akar és a szolgalmi bejárásra a bíróság adott neki engedélyt személyautóval is!Szerintem a szolgalmi bejárás feltételei között szereplő szabályt sem tartja be,mert a törvény szerint a legkisebb zavarással kellene használni és meg közelítenie az ingatlanát!Kérdésem az lenne,ha ő nem teljesíti a törvényben elő írtakat,akkor kérhetem-e,hogy tiltsa meg bíróság a személygépkocsival történő áthaladást,be hajtást és kizárólag gyalogosan használhassák?Mit lehet tenni,hogy kissé csendesebben szóljanak a dobok akár nappal is?
Csak egy kis nyugodt nap lenne!!!
Remélem érthetően fogalmaztam?
Előre is tisztelettel köszönöm ha válaszolnak!Üdv

Tisztelt István!
A bíróság ítélete rögzíti az útszolgalmi jog terjedelmét (milyen szélességben használható az út) is. Ha a szmélygépkocsival való áthaladást nem tiltja az ítélet (vagy egyezség), Önnek kis esélye van a szolgalmi jog korlátozására.
A szomszéd fiatalember a hangos zenehallgatással szükségtelenül zavatja Önöket az ingatlanuk használatában, ezért a helyi jegyzőnél birtokvédelmi eljárást kell kezdeményezniük. Ha Önök bizonyítani tudják a zavarást (pédául a szomszédok tanúkénti meghallgatásával), a jegyző eltilthatja a fiatalembert a zavarástól.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


 • Ildikó 45386 számú kérdése
 • 2013-12-06

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

Anya vagyok,van egy 6 éves lányom és egy 4 hós lányom.
Sose volt gondunk az alsó szomszéddal se gyerekkel,se gyerek nélkül.Mivel panelban nőttem fel anyukám mindíg úgy nevelt minket,hogy ne rohangáljunk,mondjuk akkoriban mindenhol padlószőnyeg volt,ami nagyon sok zajt fölvesz.Így nevelem én is a gyerekem,alattunk laknak és oda kell figyelni ezért a szőnyegen játszunk.
Felettünk szintén gyerekes család,most már 3 gyerekkel. Eddig nem volt gondunk.Szerencsétlenségünkre az ő gyerekszobájuk a mi hálónk fölé került a 6 és 9 éves gyerekkel.Eddig padlószőnyeg volt,nem hallottam őket,de kicserélték a padlószőnyeget laminált parkettára,valószínüleg semmi szigetelés nincs alatta és így minden lehallatszik.Sajnos a vasbetonnak(mivel panelban lakunk)van egy jellemző tulajdonsága:viszi a hangrezgést,felerősíti,vizhangossá teszi a födém és a falak a zajokat,főleg ha parketta van.A háló mellett a kicsi gyermekem alszik.Olyannyira zaj van a két kisszoba felett,hogy minden reggel ,hétvégén is velük kelek 6.30.-kor.Amúgy jó alvókánk van,8-9 -ig alszunk,most már csak aludnánk.A kicsim éjszaka 1-3 alkalommal ébred .Minden anyuka tudja,hogy ez hosszú távon zombi üzemmódot igényel,ezáltal éberebben alszunk.Sajnos a kicsi is többször ezekre a zajokra megébred.Mindezt fokozza,hogy sokszor korán reggel megkaristolják a radiátort és az brutál hangos,olyan,mintha egy lakásban élnénk.A nagyszobánkban szinte ugyenez volt a helyzet,parketta,a kicsi a parkettán kopog a játékával,a két nagy meg dobálja a kicsi játékait.Olyan ,mintha egy barkács műhely költözött volna a fejünk fölé.A hálóban lehetetlen akkor pihenni,mikor én akarok.Volt,hogy napközben a már alvó gyerekkel jártam a lakásban,és nem tudtam eldönteni,hogy hová rakjam le aludni,hogy ne ébredjen meg és én is tudjak pihenni.Az tudja,hogy milyen ha egy akármilyen korú gyerek játszik és dobálja a parkettára a játékokat,aki alattuk lakik és hallja.Ez előtt nem volt ilyen gond a két gyerek eddig is rohangált,de nem foglalkoztunk vele.De ez így most elviselhetetlen szintet ütött meg.HANGSÚLYOZNÁM NEM AZ A GOND AHOGY A GYEREK JÁTSZIK,HANEM AZ,HOGY A NEM MEGFELELŐ PADLÓSZIGETELÉS VISZI A HANGOT.SAJNOS A SZÜLŐK SOK HELYEN NEM TUDJÁK,VAGY MÉG NEM TAPASZTALTÁK,HOGY EZ MILYEN ZAVARÓ.Már beszéltem az anyukával,a nagyszobában lerakott játszószőnyeget,így elviselhetőre csökkent a zaj.A kisszobákban nincs változás.Arra hivatkozott,hogy az egyik gyerek poratka allergiás,ezt tudomásul vettem de van polifoam játszószőnyeg amiben nem marad meg a poratka.Azt sem rakott le kérésemre.Amúgy albérlőkről van szó.Ha az anyukával nem sikerül megoldást találni mit tehetnék?Kihez forduljak?Volt rá példa,hogy mikor 2 hétre elutaztak,itthon hagyták az üvöltő rádiójukat,mondván az a riasztó,hogy be ne törjenek.Két lakó is megjegyezte,hogy zajosak.Mi kapjuk a legtöbbet alsó lakóként.A hálóban ellehetetlenítették az életemet.Kérem,segítsen!Előre is köszönöm!

Egy elkeseredett Anya!

Tisztelt Ildikó!

Véleményem szerint egy birtokháborítási eljárás az önkorm. jegyzőjénél vezethete eredményre.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Levente 45337 számú kérdése
 • 2013-11-26

Tisztelt Ügyvédúr/Ügyvédnő!

Idén nyáron külföldre költöztünk feleségemmel , így az üresen maradt ( nagy értékű ) soproni lakásunkat ( teljesen hivatalosan , számlaképesen ,ügyvéd előtti több oldalas szerződéssel , Nav felé bejelentve , adózva , átutalással , stb - nem akartunk emiatt későbbi bonyodalmakat , hazajárkálást ) kiadtuk albérletbe , eléggé jelentős összegért .

Az albérlővel semmi gond ( Ausztriában dolgozó házaspár ) , pontosan ,időre mindig fizetnek . rendben tartják a lakást , a probléma a szomszéddal van , egy a gyerekeit ( három , 18 - 25 év közötti ) , egyedül nevelő hölgy , aki pár hónapja elköltözött Sopron mellé egy faluba , és a fiatalokra hagyta a lakást.
Azóta folyamatos a házibuli , éjszakába nyúló "tivornyázás" , italozás , fél részeg-részeg üvöltözés , kibírhatatlanul hangos zenehallgatás és a többi. ( az üresen maradt szobákat kiadták "feketén" , hasonló korú és szellemi szintű albérlőknek .
A mi albérlőnknek több alkalommal ki kellett emiatt hívni a rendőrséget ,azonban pár nap szünet után , ugyanúgy folytatódott a dolog , sajnos odáig fajult a helyzet, hogy emiatt el akarnak költözni.

Kérdésem , hogy mit tehetünk ez esetben ,( a normális , emberi hangon folytatott elbeszélgetések nem vezettek eredményre, arrogáns , flegma válaszokat kaptunk )

Kérhetek- e jegyző általi " birtokvédelmet" ?
Van-e értelme a folyamatos rendőrség kihívásnak ?
Jelentsem a Nav- nak az Ő általuk véghezvitt nem adózott bérbeadás ( nem szivesen tenném , soha életemben még nem jelentettem fel senkit )
Indithatok-e polgári peres ügyet a kieső bevétel ( új albérlő keresése , kieső albérleti idő stb )miatt . Ki fogja nekem kifizetni a Németo.-ból való hazautazás , munkahelyi kiesés , stb. költségét.
Egyáltalán mit tehetek jogszerűen , ebben az esetben ?

Válaszukat előre is köszönöm..
Tisztelettel..
Sz.L.

Tisztelt Levente!

A birtokvédelem is ereedményre vezethet, ill. a rendőrségi feljelentés is, tekintettel arra, hgy ezek a magatartásformák már a garázdaság bűncselekményének a gyanúját is felvetik.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Balázs 45297 számú kérdése
 • 2013-11-18

Szép estét. r
A testvérem lakásában lakom és az egyik szomszéd piszkalodik mert túl izgaganak tartja a kislányom. És a páromra panaszkodik mert sokat takarít . Mit tehet ellenem? nem albérlet csak a rezsit fizetem.

Tisztelt Balázs !

Birtokháborítás miatt a jegyzőhöz fordulhat, ha valóban zavaró a lakáshasználatuk rá nézve. Annak nincsen jelentősége, hogy Önök milyen jogcímen használják a lakást.Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


 • Gyöngyi 45266 számú kérdése
 • 2013-11-13

Tisztelt Ügyvéd Úr / Hölgy!
Segítségét szeretném kérni a következő ügyben A nyaralónk melletti lelek beépítetlen a szomszéd nem gondozza nem kaszálja.mondhatni feléje sem néz. A telken 3 öreg cser tölgy volt a múlt évben ebből kettőt kívágatott, minek következtében egy a nyaralónkat súrolva az udvarunka dölt be,leszakítva a bejövő vezetékeket és a köztünk lévő 20 éves nyírt tuja kerítést teljesen összetörte. Nagy nehézség árán visszaszereltette az áram és tv vezetékeket, de többet nem volt hajlandó tenni a kár rendezésében. Ezek után úgy döntött, hogy az egy még álló fának a kivágásától eláll. Ez a fa az épületünktől 4 a keritéstől 2 m.re van és teljesen behajlik. a lelkünkre . Nem lehet az udvarban parkolni mivel törnek le az ágak , potyog a makk az autónkra, Nagyon félünk , hogy vihar alkalmával kidöl és az épületre esik. A jegyzőhöz fordultam segítségért most 4 év után válaszolt a levelemre, és az írja, hogy nekem kell a szakértőt kifizetnem ami 60 ezer Ft, és majd Ö eldönti, hogy valóban veszélyes-e a fa addig Ö nem szólítja fel mert erre nem terjed ki a hatásköre.Nem tudom hova forduljak ezek után ezért kérem az Ön segítségét az ügyben. Tisztelettel: Gyöngyi

Tisztelt Gyöngyi!
A porbléma szomszédjogi probléma, ami ellen 1 éven belül a jegyzőhöz fordulhat, azaz neki kell határozatot hoznia. A jegyző határozata ellen a határozata kézhezvételétől 15 napon belül keresettel bírósághoz fordulhat az akinek az érdekét sérti a jegyző határozata.Mindkét eseteben annak kell bizonytania a birtokvita eldöntéséhez szükséges tényeket, akinek érdekében áll, hogy a jegyző azt valósnak fogadja el. Ez azt jelenti, hogy a költésgeket is neki kell vislenie, illetve megelőlegeznie.Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


 • Máté 45263 számú kérdése
 • 2013-11-12

Tisztelt Ügyvéd nő / Ügyvéd úr!

A következő problémával fordulok Önökhöz: a tegnapi nap során a felettem folyamatossá vált éjszakai jövésmenést megelégelve felkerestem a felettem lakót. Meglepetésemre 8 nagyon kedves lengyel túrista nyitott ajtót és elmesélték, hogy néhány napra érkeztek Budapestre és hivatalosan egy ezzel foglalkozó weboldalon foglalták le a lakást.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy nincs ennek a tevékenységnek valamilyen jogi korlátja illetve a tulajdonos nem köteles erről előzetesen tájékoztatni a lakóközösséget?
Praktikusan: 2013-ban Budapesten bárki csinálhat hotelt a lakásából ezzel ellehetetlenítve a többi tulajdonost?

Válaszukat, előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Máté

Tisztelt Máté!

Kérem, keresse fel az önkormányzatot és tegyen ott bejelentést, tekintettel arra, hogy az adott tevékenység - mint üzleti tevékenység is - ill. mint esetleges birtokháborítási tevékenység is az Ő hatáskörük. Előbbinek a feltételrendszeréről is ők tudnak felvilágosítást adni, hiszen az sem kizárható, hogy a tevékenysége folytatása teljessséggel legálisan folyik az adott ingatlanban.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábort 45231 számú kérdése
 • 2013-11-05

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Köszönöm gyors válaszát a 45228. számú problémámra. A legfontosabb kérdésre azonban nem kaptam választ: kinek a költsége a külterületen levő fa gallyazása/kivágása? Enyém (akinek a kerítése előtt áll), vagy az önkormányzaté (akinek a tulajdona), esetleg az Elműé (akinek a villanyvezetéke megy a koronán keresztül)?
Kérem erre vonatkozó tájékoztatását!
Előre is köszönöm!

Tisztelt Gábort!

A közterület fenntartójának a kötelezettsége, emmiképpen nem az Öné.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 45228 számú kérdése
 • 2013-11-04

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az ingatlanom előtt található egy nagy fa, amely lomkoronáján keresztül a telefon légvezeték és a villany vezeték is átmegy. Ez mind baleset veszélyes. Arra szeretnék információt kapni, hogy a fa gallyazása, esetleges kivágása kinek a feladata (mivel közterületen található) és ezen munkálatok költségét kinek kell fizetnie? Továbbá, ha ez netán az Önkormányzatot terhelné, kérhetem-e a fa kivágását, mivel annak gyökere folyamatosan befelé dönti a kerítésemet, ami félő, hogy ez miatt hamarosan bedől a telekre?

Tisztelt Gábor!

Ki kell nyomozni - pl. önkormányzat - hogy ki a közterület fenntartója, és feltehetően a telefon- és az elektromos társasággal kell megtalálniuk a megoldást az ő kötelezettségeiket is figyelembe véve.
A fa miatt akár birtokvédelmet is igénybe vehet, vagy a jegyzőnél vagy bírósági úton.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Anita 45192 számú kérdése
 • 2013-10-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, hogy az önkormányzati vízelvezető árok az udvaromban található, nincs külön helyrajzi számon, sőt semmilyen írásos forma nincs arról, hogy annak építését bárki engedélyezte volna. Mit tehetek, mivel volt már rá precedens, hogy mire hazaérkeztem az önkormányzat emberei az udvaromban voltak mindenféle engedély nélkül, és ástak, betonoztak és persze a kertemben található örökzöld növényeimet megrongálták, illetve kb egy jó fél méterrel megnövelték az árok szélességét. Hiába tiltakoztam, semmi nem történt, de nem szeretném ha ez továbbra is ott lenne. Feltölthetem? Van bármi jogi lépés, amit megtehetek?

Tisztelt Anita!

A vízelvezető árok létesítésének körülményeit kell tisztázni (közérdekű szolgalom vagy használati jog pl. nincs-e bejegyezve). Ettől sokminden függ. Ennek egyébként az Ön ingatlanának tulajdoni lapján kell legyen nyoma. Az illetékes földhivatalban erről ingyenesen adnak Önnek, mint tulajdonosnak tájékoztatást. Ha nincs szolgalom, vagy használat bejegyezve, akkor ennek létesítése érdekében mielőbb érdemes jogi képviselő útján megkeresni az önkormányzatot, ha van, akkor annak gyakorlását érdemes tisztázni. Az ilyen munkálatokról pedig készítsen fényképeket, ha engedik, a munkásokkal együtt, ha nem, a gépekről, és a károkról, miután levonultak.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Anni 45183 számú kérdése
 • 2013-10-27

Kedves Ügyvéd Úr!
Keskeny kis faluvégi utca immár egyetlen lakói vagyunk. A kertünk kerítése vonalában, a telekkel örökölt gyümölcsfák állnak, már benőve a kerítésbe.
A mai napon, az utánunk fekvő szántóföld öntörvényű fiatal tulajdonosa egy mg vállalkozó, szalmát szállított mg járművével az utcán, gondolom útjában volt a mi szilvafánk, és szándékosan a traktor rakodó eszközével kitörte a szilvafánk fő ágát ami a kerítésre és a telekre zuhant.. Jól látszanak a nyomok, az út melletti fűben ahogy ráfordult a fára és kitört fa ágain is a szalmanyomok.Ezzel megölte a fát,hisz szabályosan flbe törte.Kérdésem, hogy ehhez volt-e joga, ha nem, kihez forduljak orvoslatért, és milyen jogszabály alapján.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Anni!

Amennyiben valósnak fogadjuk el az állítottakat, megállapítható, hogy nem volt joga a vállalkozónak így tenni. Ebben az esetben felmerülhet birtokháborítás, forduljanak mielőbb a település jegyzőjéhez, és károkozás, ami viszont bírósági ügy. Ilyen esetekben a polgári jog szabályai irányadók.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Szilvia 45099 számú kérdése
 • 2013-10-09

Tisztelt Hölgyem / Uram !
Szeretném kérni szíves állásfoglalásukat az alábbiakra vonatkozóan. A szomszédom több állatot is tart (lovak, nyulak, galambok). A lovak tartására karámot épített a határvonalra, melyhez nem kérte az engedélyünket és tudomásunk szerint az önkormányzattól sem. A karámnak a hátfalára villanypásztort is szerelt. Mivel a kertnek azon a részén folyamatosan végzünk kerti munkákat, így félünk a villanypásztor okozta balesetveszélytől, melyet szóvá is tettünk. Ezt követően a karám hátuljára dróthálót szerelt. Mivel a telekhatár az ő részéről nincs lekerítve, így folyamatosan átjár a mi telkünkre és onnan javítgatja a telekhatárra épített karámot és kerítést, valamint a villanypásztort.
Véleményem szerint ez kimeríti a birtokháborítás Kérdésem, hogy hova fordulhatok, illetve mit tehetek ez ellen, valamint az állattartásból fakadó bűz, légy és patkány okozta kellemetlenségek, illetve a galambok által okozott piszkok ellen.
Szíves válaszukat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Szilvi

Tisztelt Szilvia !

A leírt birtokháborítási körülmények okán az önkorm. jegyzőjéhez fordulhat első körben, nemleges válasz esetén a bírósághoz.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • László 44944 számú kérdése
 • 2013-09-07

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az alábbiakban kérnénk szíves segítségét. Testvéremmel 1/2 részben (50-50%-ban) már tulajdonosai voltunk az ingatlannak. 2012.07.hóban sajnos elhunyt a nagymamánk, aki 2009-től halála napjáig cselekvőképtelensége miatt gondnokság alatt állt, kirendelt gondnoka a saját lánya volt. A nagymamánknak kb. 30 évig volt egy élettársa is, akivel a nagymamánk kizárólagos tulajdonában álló lakásában laktak, illetve ez az élettárs a mai napig ebben a lakásban lakik. 2013.áprilisában a hagyatékátadó végzéssel megörököltük az ingatlan másik 1/2 részét is, így ez az ingatlan 100%-ban a tulajdonunkban van. Az élettársat felszólítottuk az ingatlan elhagyására, aminek nem tett eleget. Válaszul követel 975.000 Ft-ot az ingatlan értéknövelő beruházása címen arra hivatkozva, hogy ez az ő megtakarításából készült az élettársi életközösségük alatt. Ezek: WC szésze csere, ablakcsere, gázbekötés, gázkonvektor, emésztőakna, konyhabútor. Mindez az 1980-as évek vége és az 1990-es évek elejéből. (1992-ig) Továbbá közölte,(állítólag ügyvédnél járt) hogy őt megilleti a lakáshasználati jog, még a tulajdonos rovására is. Nehezíti a dolgunkat, hogy az ingatlanon a nagymamám, aki akkor már gondnokság alatt állt, és élettársa 600.000 ft gáztartozást, és 400.000 ft vizhasználat tartozást halmozott fel, amit most természetesen rajtunk mint örökösökön követelnek kamatostul, így egyre több és több a tartozás.
2011.09.hótól a Gázművek megszüntette a lakásban a gázszolgáltatást. Az élettárs a gázórán lévő jogi zárat szétszerelte, és tovább használta azt. Bejelentésre az órát leszerelték, új órát hoztak, de ezt is bármikor megrongálhatja, hogy használhassa a gázt. Mindezt természetesen a mi felelőségünkre és költségünkre.
Testvérem szeretné birtokb venni az ingatlant, de az élettárs közölte, hogy oda nem megy, ugyanakkor havi 80.000 ft-ot fizet elbérletre. Amikor megkérdezte az élettárstól, hogy mégis mikor költözik el, közölte, hogy ő nem megy sehová, neki joga van ott lakni, majd elment a rendőrségre és feljelentette a testvéremet, hogy megfenyegette őt. Ez az ember az élettársi kapcsolat alatt semmit nem csinált, a nagymamám nyugdíjából éltek, az egész ház, ahogy most kinéz nemhogy értéknövelő, hanem erősen lepusztult állapotban van. Arra nem képes, hogy a gazt kiszedje a ház körül.
Kérdésünk:
Hogyan tudnánk ezt az embert rábírni, hogy kiköltözzön a lakásból, hiszen a nagymama halálától ő jogcím nélküli lakáshasználó.
Követelhetünk-e tőle lakáshasználati díjat?
A gondnok felelős lehet-e a közüzemi tartozásokért?
Ha esetleg jegyzőhöz fordulunk, tud-e tenni valamit?

Köszönettel:
Takács László


Tisztelt László!

Az egyetlen leglis megoldás egy kiürítési per kezdeményezése a bennlakóval szemben, amelyn során követelheti az ingatlan elhagyását, a költségek megfizetését, sőt használati díjat is, hiszen jogcím nélkül használja az ingatlanukat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Katinka 44942 számú kérdése
 • 2013-09-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni!4 emeletes ház magasföldszíntjén lakunk.1 hónappal ezelőtt klímaberendezést szereltettünk fel az elviselhetetlen meleg miatt!A kültéri egységet ,lévén,hogy földszínt,nem az ablak alá,hanem mellé szerelték fel,ami a szomszéd lakó erkélyétől kb.20-30 cm -re helyezkedik el.A nagyothalló szomszédom azt állítja,hogy bírtokháborítást követtünk el,őt a kültéri egység zúgása zavarja.Az említett Úr 67 éves nyugdíjas és olyan hangerővel tévézik,hogy áthallatszik a falakon!A kültéri egység a saját falunkra lett felszerelve és az ő erkélyének hatalmas betonfal az oldala,kizárt dolognak tartom,hogy bármit is hall a zúgásból!A feljelentést megtette és az Önkormányzattól 17.-én ki fognak jönni hozzánk szemlére.Kérdésem,hogy a hivatalos levélben tájékoztattak arról,hogy szemlekor a panaszos jelen lehet.Én köteles vagyok a szomszédomat beengedni a lakásomba vagy ezt megtagadhatom,illetve a férjemnek ezért ki kell vennie egy napot a munkahelyén,ezért kötelezhetem a szomszédomat kártérítésre?Ön szerint bizonyítható,hogy ilyen hangerejű televiziózás mellett zavarja az én klímaberendezésem?Pláne úgy,hogy mióta felszerelték kb.4-szer volt bekapcsolva1-2 órára!Kihívhatom rá a rendőrséget,amikor üvőlteti a tévéjét vagy csendháborításért én is feljelenthetem?Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Katinka!

Az eljárási cselekményeknél a panaszo jelen lehet, ezért be is kell engednie a lakásba adott esetben. Egyébként a kültéri egység elhelyezése társasházi engedéllyel lett volna jogszerű, tehát sokkal inkább ez lesz a probléma, nem pedig a vitatható birtokháborítás. Egyébként Ön is kezdeményezhet ilyen eljárást a szomszéd cselekményei miatt. A szabadság miatt nem lehet kártérítési igénye a szomszéddal szemben.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Bernadett 44930 számú kérdése
 • 2013-09-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szüleim telkén áll egy régi parasztház, amolyan tárolóként használva. A hátsó fala pont a telekhatáron van, tehát mezsgyére épült. A kérdésem arra vonatkozik, hogy van-e valami szabályozás arra, hogy a szomszéd mire használhatja a hátsó falat( ha jól sejtem semmire) esetleg meg van-e adva centiben, méterben hogy kell-e távolságot tartania mondjuk egy fa vagy bokor vagy bármilyen növény esetén? ( próbáltam keresni, de nem találok pontos szabályozást)
A hátsó szomszéd jelenleg paradicsomot futtat a ház oldala mentén, a mi háztetőnkre ( régi cseréptetős) kötözve a madzagjait, a ház tövébe ültetve a növényeket, azokat napi rendszerességgel gondosan locsolgatja is. Mondanom sem kell, az épület alapjait mossa ki lassan. Mikor megkértük, hogy ezt a tevékenységet hagyja abba, azzal érvelt, de hát az nem is lakóépület.
Természetesen nem az, de a célnak megfelel, ráadásul apukám minden évben állagmegőrző munkálatokat végez rajta, így van esély arra, hogy még sok-sok éven át ott álljon. Hacsak a szomszéd nem gondolja ezt másképp.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Bernadett

Tisztelt Bernadett!

Osztom az Ön álláspontját, a szomszéd nem használhatja, és főleg kárt nem okozhat a nevezett ingatlanrészben.
A szabályozás kapcsán a helyi szabályokat kell megnézni az önkormányzatnál, az lesz az irányadó.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • József 44899 számú kérdése
 • 2013-08-28

Tisztelt ügyvédek!
Egyedül neveltem fel a két fiamat. A fiaim 25 -28 évesek. Én megint megnősültem és elköltöztem a saját tulajdoni házamból. Amit otthagytam a fiaimnak, hogy lakhatnak bene azzal a feltétellel, hogy
a házat rendben tartják, és a rezsijét fizetik. Sajnos nem fizették a gázt, villanyt, vizet. Vagyis semmit sem fizetek. A házat teljesen tönkre tették. A konvektorokat eladták vagy szét verték. Még a villany vezetéket is kitépték a falból. Most már körülbelül egy millió Ft adóság van a házon. Amit rajtam akarnak be hajtani. Kértem ökett, hogy menyjenek ki a házból, hogy tudjam eladni és az adosággótt rendezni. Amit ök. csináltak. Sajnos nem akarnak ki költözni, és fizetni sem hajlandók. Már rendőrségi ügy is volt belőle. Én rokkant nyugdíjas vagyok. Kérem, írja meg, hogy egyáltalán mit tudok ebben a helyzetben csinálni.
Tisztelettel Molnár József

Tisztelt József!

Nehéz helyzetben van. A köztartozások Önt terhelik, ha Ön volt a fogyasztója ezeknek, függetlenül attól, hogy ki használta a közműveket. mindenképpen ki kellene költöztetni a fiúkat, akár bírósági per és végrehajtás útján, hogy utána, ha üres a ház, el lehessen adni. Forduljon először a jegyzőhöz, és egyéb körülmények alapján ő fot tudni Önnek segíteni.

Végső esetben egy birtokpert lehet indítani bíróság előtt.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal: