Hozzászólások

  • anna 45434 számú kérdése
  • 2013-12-29

Tisztelt Cim!

Testvérem gyógyíthatatlan betegségben szenved és
most zajlik válópere is.

Szeretné testvérem "kifizetni" a volt feleségét,amit csak úgy tudunk kivitelezni, hogy én eladom a saját lakásomat és a testvéremhez költöznék.

Testvérem halála után nem szeretnék a híd alá költözni. JOGILAG hogyan kivitelezhető, hogy mint haszonélvező életem végéig az ingatlanban maradjak.

Testvéremnek 4 gyermeke van.

Tisztelt Anna!

Szerződést kell kötnie testvérével a haszonélvezeti jog alapításáról testvére ingatlanára

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • István 45411 számú kérdése
  • 2013-12-16

Haszon élvezettel kapcsolatban kérdeznék. 2004- ben meghalt fiam lányom majd feleségem. Feleségem után öt unoka örökölt.Haszonélvezeti jogom van a lakásra és 67 évesen már tiz éve nevelem lányom gyermekeit pelenkás koruk óta. Anyagilag az unokáim árvaságija és családi pótlék segíttet hogy fen tarthassam a lakást és unokáim számára megőrizem a vagyont. de menyem és vejem több mint hat millió Ft összegben tartoznak. Anyagilag el lehetetlenítettek. Rezsi tartozás miat és banki tartozásér menyem árverezést kért a Bíróságtól.Igy két unokámmal utcára kerülök. Menyem 15 éve vejem 24 éve nem dolgozik.Mivel 67 éves vagyok és unokáimnak kinek gyámja vagyok biztonságra van szükségük anyára. Hisz bármi történhet velem. Megnősülhetek e é elvesztem e haszonélvezeti jogom???Lakásba fele részben tulajdonos vagyok.Ez az egyetlen módja hogy unokáim ne kerüljenek otthonba.Apjuk nem dolgozik részeges és már újabb három gyermeke van.

Tisztelt István!

Valóban az új házassággal elveszíti a korábban felesége tulajdonát képező tulajdon rész felett az özvegyi jogot, azonban mivel felerészben az ingatlanban saját jogán tulajdonos, így minden joga megvan ahhoz, hogy az ingatlan fele rését saját jogán használja és birtokolja.


Tisztelettel
dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Kiss Péter 45398 számú kérdése
  • 2013-12-11

Tisztelt ügyvédnő! (ügyvéd úr)
Kérdésem haszonélvezeti joggal kapcsolatos:
A ház amiben idestova 9-éve élünk,és amire közel 3milló forintot költöttünk,valamint színtén 9-ik éve fizetjük a törlesztését is,merthogy a tulajdonos aki a feleségem húga hitelt vett fel rá.
A témához tartozik még hogy a feleségem apja a haszonélvező,aki lemondana a jogáról,a lánya,
(vagyis a feleségem javára,nevére), persze nem ingyen. Kérdésem az lenne,megteheti-e ezt,vagy a tulajdonos beleegyezésével történhet kizárólag.
Tisztelettel: Kiss Péter

Tisztelt Kiss Péter!

A haszonélvezet nem forgalomképes jog, azaz nem ruházható át semmiylen jogcímen másra, azaz az Ön felesége javára sem, aki ha jól értem nem tulajdonosa az ingatlannak, igy a feleésge javára a haszonélvező nem mondhat le sem ajándék képpen, sem ellenérték fejében.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • József 45395 számú kérdése
  • 2013-12-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két éve elköltöztem Kakasdról Madocsára. A saját tulajdonú házamat otthagytam a két fiamra azzal a feltétellel, hogy lakhatnak benne, az átlagát megőrzik, és a rezsijét fizetik. A melléképületeket bezártam. Sajnos most már a házat teljesen tönkre tették, és ki fosztották. A számlákat nem fizették. Van már KB. 1 millió Ft adóság rajta. A konvektorokat, a villanyt szétverték, egy részét eladták. A ház körül, ami vasból volt azt mind elbontották, és eladták. Már rendőrségi ügy is lett belőle. De sajnos nem jutottam előrébb. A hitelkártyámat is ellopták, amiről a 150000 Ft-ot elverték. Most már nem tudom, hogy mit csináljak. Kihez fordulhatnék. A házból elmenni nem akarnak, az adóságukat sem akarják rendezni. Most már rajtam akarják behajtani az adóságot, mivel az én tulajdonom az a ház. Én rokkant nyugdíjas vagyok. És a fiaim adóságát nem tudom átvállalni. 2013 December 5.-én volt a biroksági tárgyalás. Amin kötelezték a fiukat, hogy 2014. január 5.-ig elkel, hagyják az ingatlant.
Sajnos ők most hajlani sem akarnak róla. Sőt inkább fenyegetőznek.
Szeretném a fiaimat ki tagadni. Hogy lehet ezt megoldani?
Kérem, ha tud, segítsen? Legalább tanáccsal. Mit tehetek még én.
Tisztelettel Molnár József

Tisztelt József!

Az egyes felvetéseimre az alábbiak a javaslataim:
- a kilakoltatásra akár végrehajtói erővel is sor kerülhet, a lefolyt bírósági per és ítélet alapján. Ha azonban nem lakja senki az ingatlant, várható, hogy idővel újabb hívatlan személyek költöznek majd oda, akár a fiai is visszaköltözhetnek, ha nincs, ami megakadályozza őket ebben.
- a közműadósság a fogyasztót terheli, ha Ön van bejelentve fogyasztóként, akkor sajnos Önt terheli a kötelezettség, hogy a szolgáltató felé fizessen. Kérheti viszont a tényleges lakóktól az ellenértéket. Az ingatlan tulajdonosa - ha nem fogyasztó - az elfogyasztott közművek díjaiért nem felel. ha Ön a fogyasztó, akkor azt javaslom, kérje a szolgáltatások szüneteltetését, és akkor nem lesz áram ill. víz a házban.
- a kitagadásnak törvényben meghatározott feltételei vannak, hogy érvényes legyen, végintézkedésben van erre lehetőség.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Péter 45338 számú kérdése
  • 2013-11-27

T. Ügyvédi Iroda!

Az ingatlanunk tulajdoni lapjára az ELMŰ által "Vezeték jog" van bejegyezve 35nm-es területre. A vezeték a kerítés előtt az utcán fut(légvezeték). Azt nem tudom van-e telek alatt elektromos kábel.
A kérdésem, hogy ez mit jelent számomra?
Az ELMŰ emberei bármikor bemehetnek a telkemre?
Illetve más hátránya is van ?

Köszönettel Péter.

Tisztelt Péter!

Pontosabban kellene ismerni a vezetékjog tartalmát, de lehet, hogy csak az építmények, növényzetek elhelyezésének a tilalma érinti az ingatlant, ami nem is teszi szükségessé, hogy az ELMÜ szakemberei bemenjenek a telekre.

Ez az ingatlanra nézve terhet jelent, de pl. a fenti ügyben feltehetően nem befolyásolj érdemben az ingatlan értékét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 45319 számú kérdése
  • 2013-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr! Először is köszönöm előző kérdéseimre adott válaszát! Felmerült azóta még egy kérdés bennem, ebben szeretném a segítségét kérni!
Az ügyről emlékeztetőül annyit, hogy a párommal egy lakótelepi lakásban élünk kisfiunkkal. A párom a lakás tulajdonosa, az édesanyja a haszonélvező. Sajnos az anyós és köztem lévő kapcsolat teljesen megromlott, így ő azt mondta, hogy ha valamelyik családtagomat meglátja nálunk, akkor másfél hónapom van elhagyni a lakást. A párom maradhat, de természetesen ő nem hagyná magára a családját. Felmerült bennünk a gondolat, hogy a tarthatatlan helyzetre való tekintettel minél hamarabb elköltözünk a kerületből. Van-e joga a páromnak kiadni a lakást, hogy a befolyt bérleti díjból egy másik albérletet ki tudjunk fizetni? Anyósom kijelentette, hogy nem adhatjuk ki a lakást. Megteheti, hogy ő mint haszonélvező ezt meggátolja? A másik kérdésem: jelenleg még hiteltörlesztés folyik a szóban forgó ingatlan kapcsán, mely másfél-két éven belül teljesen kifizetésre kerül. Utána a párom mint tulajdonos eladhatja-e a lakást, vagy ezt is megakadályozhatja a kedves édesanyja, aki igyekszik minket teljesen ellehetetleníteni?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mónika

Tisztelt Mónika!


Nincs bérbeadási joga. A haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni és hasznosítani, csak az Ő enegdélyével adható bérbe az ingatlan. Az eladás szintén csak úgy lesz lehetséges - tehermentesen - ha a haszonélvező is quasi eladóként részt vesz az ügyletben, ellenkező esetben csak a tulajdonjog adható el, ami azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jog fennmarad, azaz a vevő nem tudja majd birtokba venni az ingatlant.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 45303 számú kérdése
  • 2013-11-19

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Ismeretségi körömben az alábbi helyzet állt elő. Meghalt az édesapa, az ingatlant az egyik fia - nevezzük Bélának - örökölte, az édesanya özvegyi jogával. (A másik fiú - Gyula - már korábban kapott a szülőktől egy házat, ezért lemondott az örökségről.) Vagyis 1/1 arányban tulajdonos Béla, az édesanya özvegyi jogával. A házban lakik a 83 éves édesanya - külön lakrészben - és Béla az élettársával. Gyula minden héten két napot az édesanyjánál tölt, ott is alszik, ilyenkor őt teljesen Béla ellen hangolja, fenyegeti, hogy kiteszi a lakásból az élettársával együtt stb. Béláék próbálnának a házban, kertben rendezkedni, felújítani stb., de semmit nem akar megengedni az édesanyja és Gyula. Az élettársak szeretnének valamilyen biztosítékot, hogy ne tehesse ki őket az utcára az édesanya, aki mindig csak a másik gyereke pártját fogja. Arra gondoltak, hogy haszonélvezeti jogot alapítanak az élettársra, akivel már több mint 10 éve együtt vannak.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a szerződéshez kell-e az édesanya hozzájárulása, aláírása, vagy nem szükséges, hiszen az ő özvegyi joga így is fennmaradna, nem változna. Kinek lesz több joga a haszonélvezők közül? Vagy ugyanannyi lesz a joguk? Szeretnék ketten lerendezni a szerződést, az édesanya nélkül, nem tudom, mehet-e így.
Sajnálom Béláékat, mert tényleg próbálnák az életüket élni, szebbé tenni a házat, de az édesanya folyamatosan betart nekik, mert mindig Gyula volt a kedvence.
Előre is köszönom a válaszukat!

Tisztelettel:
Anikó

Tisztelt Anikó!

A tulajdonos alapíthat az özvegyi jogosult nélkül haszonélvezeti jogot, de az csak az özvegyi jogot követő haszonélvezeti jog lehet, azaz érdemben azt az élettársa csak az özvegyi jog megszűnése után gyakorolhatja. Ahhoz, hogy egyidejűleg legyen gyakorolható a két haszonélvezeti jog, kellene az özvegyi jogosult hozzájárulása is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kitti 45296 számú kérdése
  • 2013-11-18

Tisztelt Ügyvég nő/úr!

A volt párom édesanya megkért engem, hogy írjunk egy szerződést, mely az tartalmazza, hogy a volt párom tulajdonában lévő ingatlan felett, melynek egyedüli tulajdonosa ő, annak haszonélvezője nincs,bármit is tesz a beleegyezésem keljen. Nem szeretnék haszonélvező lenni. Számomra még ez is kellemetlen lenne, de a volt párom édesanya nagyon szeretné.
Van erre valamilyen jogcím. Azt szeretnénk, hogy a beleegyezésem nélkül ne adhassa el, hogy, ha bármit szeretne kezdeni az ingatlannal, arra a beleegyezésemet keljen kérnie. Lehet ilyen szerződést írni ügyvéd előtt.?Van erre valami jogcím?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Kitti

Tisztelt Kitti!

Ha jól értem, a párja édesanyja ezzel szeretné a párját, mint tulajdonost, korlátozni az ingatlnnal való rendelkezésben. Erre elvileg a haszonélvezeti jog is megfelelő lenne,más olyan jogcím, ami ezt a célt szolgálná és az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető lenne, nem tudok...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 45292 számú kérdése
  • 2013-11-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi, egyre csúnyább helyzetben szeretném a segítségét kérni:

Élettársam 2011 szeptemberében kapott egy lakást az édesanyjától. Anyósom a lakás haszonélvezője. A kezdeti viszonylag normálisnak mondható kapcsolatom anyósommal a kisgyermekünk 2012. január 1-jei megszületését követően fokozatosan megromlott. Sajnos rájöttem, hogy folyamatosan becsapja az élettársam, engem is, illetve a kisfiunkat is. Én azt mondtam, hogy nem szeretném, ha ilyen nagymamája lenne a gyermekemnek, akitől erkölcsileg sajnos csak rosszat tanulhat. Addig fajult a helyzet, hogy megállapodtunk az élettársammal, hogy akkor láthatja az unokáját, amikor az én édesanyám, illetve nagymamám. Ez működött többé-kevésbé 4 hónapig, azonban tegnap kiabálva megjelent, hogy mostantól nem ülhetek be az autóba, amit még ő vett 1999-ben, és a fia a tulajdonos. Követeli, hogy a gyermekülést is vegye ki belőle a párom (így tehát már az általa (állítása szerint) úgy imádott unokája sem ülhet bele. A tetőpont akkor jött, amikor azt mondta, hogy ha meglátja, hogy valamelyik családtagom jön hozzánk, akkor 6 hetem van elhagyni a lakást. Ez már holnap el is kezdődhet, mivel a testvérem az egyetlen segítségem jelenleg, aki vigyáz a kicsire, míg én a leendő munkahelyemre megyek ügyintézésre. Tudom, hogy a kedves anyósnak mint a lakás haszonélvezőjének, joga van engem kitenni. Nekem semmilyen jogom sincs? Ha ez megtörténik, és az élettársam is költözik velünk, követelhetek-e az anyóstól pénzt például azért, mert igaz, hogy a lakást ő vette, de azóta a párommal közösen fizettünk és fizetünk minden költséget, a felújítást is. Igaz, hogy olykor adott pénzt a fiának erre-arra, de azon kívül mi még rengeteget költöttünk a lakásra.

Mit tehetek?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mónika

Tisztelt Mónika!

Sajnos ebben a helyzetben a haszonélvezeti jogból kiindulva valóban azok a lehetőségek illetik meg az anyósát, amit Ön is írt. A költségek megtérítését nyilvánvalóan nem kérheti, hiszen azokat Önök halmozták fel, a felújítással összefüggő összegek vonatkozásában viszont egy megtérítési igényt elképzelhetőnek tartok, akár bírósági úton.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Réka 45219 számú kérdése
  • 2013-11-03

Tisztelt ügyvédi Iroda!

Tulajdonosa vagyok egy lakóingatlannak 1/1 arányban.
2010-ben elváltam férjemtől aki a bírósági jegyzőkönyvben használati jogot kapott az én 1/1 tulajdonú ingatlanomra. A közüzemi számlák az én nevemre érkeztek amelyeket nem fizetett így az ingatlant lekapcsolták az áramhálózatról a vízszolgáltatás már korlátozva lett. A volt férjem elhagyta az ingatlant csak raktárként használja a kacatjait tartja ott. Sem az ingatlant sem a hozzá tartozó területet nem gondozza, így a helyi önkormányzat mint tulajdonost felszólított arra hogy tegyek rendet mivel elszaporodtak a rágcsálók is. A volt férjem nem enged az ingatlanra (a lakcímem is oda van bejelentve) birtokháborításra hivatkozik. Az ő használati joga csak a váláskor készített bírósági jegyzőkönyvben szerepel a tulajdoni lapon nem. Nevezett ingatlanra lakcímmel nem rendelkezik. A zárakat lecserélte csak hulladékot tárol ott. Kérdésem jogosan be mehetek e az ingatlanra illetve én mint tulajdonos miként vehetem ismét birtokomba a tulajdonomat? A bírósági jegyzőkönyvben szerepelő használati jogot hogyan szüntethetem meg ha ő rongálja az ingatlanomat és még ott sem lakik?
Köszönettel
Réka

Tisztelt Réka!
A bíróság által adott használati jog az ingatlan közös használára jogosítja fel a férjét, nem a kizárólagos használatra. A közüzemi díjakat is a használat arányában kell fizetni.
A volt férje nem tehetné meg, hogy Önt nem engedi be az ingatlanra. Amennyiben ő költözött el, ezzel a használati jogáról lemondott, ő követ el birtokháborítást, ha önt nem engedi be. Az ingatlant tulajdonjoga alapján használhatja, birtokba is veheti.Ehhez segítséget a helyi jegyzőtől kaphat, ha birtokvédelmi kérelmet ad be a jegyzőségre. A használati jogot bírósági jegyzőkönyv csak akkor álapíthatja meg, ha a tárgyaláson a férjévek erről egyezséget kötöttek. Az egyezség egy szerződés, ezt a feltételek megváltozása miatt bíróság előtt, perben támadhatja.




Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • rozsa 45158 számú kérdése
  • 2013-10-21

Üdvözlöm
Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy férjemnek az első házasságából van egy lánya, akinek még 1-2 éves korában vásárolt egy lakást a nevére, és haszonélvezeti jogot kapott az anyuka. Viszont a kedves anyuka eladta ezt a lakást, cserébe vett egy másikat, és azt szeretnénk megtudni, hogy ilyen esetben is megmaradt e az anyuka haszonélvezeti joga, az új lakáson. köszönöm szépen

Tisztelt rozsa!

Jogszabály alapján biztos, hogy nem maradt meg, de lehetségets, hogy egyéb okból az anyának alapítottak ezen az új lakáson egy újabb haszonélvezeti jogot.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 45154 számú kérdése
  • 2013-10-21

Tisztelt Ügyvéd Úr / Nő !

Kérdésem haszonélvezetre vonatkozik. Elváltként, közös gyermeknek lakást vásárolt ismerősöm volt házastársával fele-fele haszonélvezeti joggal. A lakás a gyermek tulajdona. Most a férj szeretné a lakást nagyobbra cseréltetni amihez valamennyi pénzzel ő járul majd. Maradhat-e az újonnan vásárolt lakáson a feleség haszonélvezeti joga? Ha igen milyen arányban?
Kérdésemre tisztelettel várom a választ: Mária

Tisztelt Mária!

Ez kizárólag a tulajdonos és a haszonélvezők megállapodásán múlik, tehát IGEN.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 45085 számú kérdése
  • 2013-10-06

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Tulajdonomban van egy ingatlan Ráckevén melyben édesapám él,övé a haszonélvezet.Sajnos most derült ki hogy több mint 3 éve nem fizette a közös költséget,a vizet a fűtést stb.A tartozás közel 800 000 Ft A számlák az ő nevére mennek..Mi nem tudtuk hogy ezt nem fizeti,engem mint tulajdonost senki nem értesített a tartozásról.Mikor a közös képviselővel beszéltem azt mondta hogy ő azt hitte apukámé a lakás,és azért halogatták eddig hogy szóljanak mert sajnálták édesapámat.Most viszont ha jól értelmeztem át akarják adni az ügyet a végrehajtónak.Kérdésem az lenne hogy miért nekem kellene kifizetnem a tartozást mikor nem is lakom az ingatlanban,valamint törvényesen jártak e el akkor amikor nem értesítettek mint tulajdonost a tartozásról.A házon már van egy jelzálog .Ha 3évig nem szóltak a tartozásról akkor most miért olyan sürgő?Hová fordulhatnánk segítségért?Tisztelettel:Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!

A tartozásokért a tulajdon tárgya is "felelhet", és nem kifogásolható, hogy három évig semmit nem csinált a közös képviselő, az öt ves elévülési időn belül bármikor megindíthatja az igénye érvényesítése érdekében a szükséges eljárást.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Móni 45074 számú kérdése
  • 2013-10-03

Tisztelt Ügyvéd úr/asszony!

A férjemmel tulajdonosai vagyunk egy ingatlannak. Apósomnak haszonélvezet van rajta kb. 12 évig lakott a lakásban. A viszony közben megromlott közöttünk, 5-6 éve kiköltözött a lakásból, amiről nem is tájékoztatott bennünket. Hallottak alapján valószínű, hogy a fűtőtest is tönkre ment, mert nem víztelenítette. A lakás állapota egyre romlik, külső javításokra lenne szükség sürgősen. Ő a lakásra nem költ meg is mondta. Kulcsunk nincs a lakáshoz. Beszélni nem akar velünk, levelünkre nem válaszol. A kérdésem az lenne,hogy mit tehetünk ez ügyben?

Tisztelt Cím!

Mivel a lakást a haszonélvező nem használja, így a tulajdonos használati joga feléled, vagyis a tulajdonos használhatja. Ha senki sem lakja az ingatlant, akkor a saját tulajdonú ingatlan feltörése nem bűncselekmény. Csak akkor lenne magánlaksértés, ha valaki lakná az ingatlant. Így az lenne a legkézenfekvőbb, hogy egy lakatos segítségével feltörik a saját lakásuk zárját, és zárat cserélnek, esetleg, még erről korábban írásban, ajánlott levélben értesítik a haszonélvezőt. Az nem baj, hogy nem válaszol.

A Ptk. vonatkozó része:

157.§ (2) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 45064 számú kérdése
  • 2013-10-02

Tisztelt Cím!

30 éve építkeztünk a kertünk végében levő szomszéddal szinte egyszerre. Megengedtük neki, hogy az áramot a telken keresztül végig vigye, mert csak így lehetett megoldania az áramszolgáltatást. A megállapodás a régi szomszéddal szóban történt, szolgalmi jog nincs a telken. Mivel a bácsi meghalt és új szomszédunk van, úgy érzem már nem vagyok köteles tovább tűrni a villanykábelt. Mivel most már lehetősége van arra az új szomszédnak, hogy az utcájából és ne a mi telkünkön keresztül vigye az áramot, szeretném megtudni van-e lehetőségem leköttetni?
Mivel nyugdíjasok vagyunk, szeretnénk rendezni a telkünket a gyerekeinknek.

Tisztelettel:
Erszébet

Tisztelt Erzsébet!

Bár formailag nem, de gyakorlatilag szolgalmi jogot biztosítottak anno a szomszédnak. Most - mivel a szolgalmi jog feltételei nem állnak már fenn - kérhetik annak megszüntetését, ezt közös megegyezéssel vagy bírósági úton érhetik el.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: