Hozzászólások

  • zsuzsanna 46600 számú kérdése
  • 2014-12-11

Tisztelt ügyvédi iroda!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a szomszédom felé nézö falam északi oldalát már 2 éve nem tudjuk bepucolni, a rosz szomszédi viszony miatt nem engedtek be bennünket. Az elsöfoku bíroság helyt adott a kérelmünknek azzal, hogy a bíroság nem csak a szakembert hanem a tulajdonost is be kell hogy engedje a munkálatok elvégzése idejére. Mivel a szomszédunk bennünk mint tulajdonosokat nem csak idegen embereket enged be az udvarába. Mivel lennének olyan munkálatok is ami nem szakmunka, igy mint tulajdonosok mi is el tudnánk végezni azért miért fogadjak pénzért külön embert. Ezt az elsöfoku bíroság is helybenhagyta, igy a pert megnyertük. A szomszéd megfellebbezte a törvényszéken amit december 4-én tárgyaltak. A türvényszék az elsöfoku bíroság ítéletét modosította, de sajnos nem tudtunk ott lenni mivel a munkahely 600 km-re van, igy csak telefonon megkérdezve tudtunk meg annyit, hogy modosították azzal hogy a szomszéd területére a munkák elvégzésére be lehet menni , de azt elötte 15 nappal a szomszédnak jelezni kell. De sajnos azt nem tudjuk, hogy mi mint háztulajdonosokat a bíroság be engedett-e vagy csak a kömüvest. Elöfordulhat-e ilyen, hogy a bíroság a tulajdonost nem engedi , hogy az ingatlanát megtekintse, vagy azon munkálatot végezzen, mert a szomszéddal rossz viszonyban van? És ha a másodfok az elsöfoku bíroság ítéletét modosította, az lehet számunkra perveszteség is?

Tisztelettel

Tisztelt Zsuzsanna!
A törvényszék ítéletében (amit hamarosan meg fognak kapni) rögzítve lesz valamennyi válasz a kérdéseikre.


Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Beáta 46596 számú kérdése
  • 2014-12-10

Tisztelt Ügyvédi iroda!

Sajnos május óta alkoholista szomszédom bűzzel birtokháborítást követett el, erről birtokvédelmi határozatom is van. Maga alá piszkított, folyosón és a lakásomban, erkélyemen is érezhetők voltak a szagok. Egészségem is ráment, pszichésen teljesen kikészített az ügy, mivel nagyon érzékeny a szaglásom és a félelem most egyfolytában bennem van, hogy a szagok ismét előjönnek.
Gondolkodom nagyon, hogy mielőtt még rosszabbul lennék, inkább eladom a lakásomat.
Birtokháborító szomszéd rejtett hiba, vagy mivel ez szabálysértés, mégsem minősül annak?
Ha nem tudom a lakásom normál értékén eladni, újat sem tudok venni, legalábbis hasonló színvonalút, ezért nagyon nem mindegy a jogi helyzet. Szomszédom miatt egyébként sem szeretnék anyagi veszteséget elszenvedni, bár a költözés maga is az, főleg ha kényszerből teszi az ember.
Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Beáta!

Amennyiben jelenleg nincsenek ilyen "tünetek" szomszéd részéről, úgy gondolom, hogy eladhatja a lakást, nincs rejtett hiba.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nikolett 46512 számú kérdése
  • 2014-11-05

Tisztelt Hölgyem/URam!

2 éve vásároltunk egy házat ÉRden-bizonyos méretű telekkel (telken 4 lakásos társasház áll), a mögöttünk lévő szomszéd jelezte, hogy kimérte a telkét és 2 méterrel rövidebb, mint kéne.
Azt állítja, hogy a kerítésünk nem jó helyen van, a telkünkből 2 méter az ő jogos tulajdona.
A kerítést még az építettő húzta fel, kb. 10 éve.
Jogosan követelhei vissza a szomszéd a telekrész, köteles vagyok-e visszaadni?
Ha pert indít, engem fog perelni, vagy az építettőt, aki odatette a kerítést.
Én jóhiszeműen így vettem a házat, az említett területen egyébként garázslejáró húzódik.

Nagyon köszönöm,

Tisztelt Nikolett!

A szomszéd a jelenlegi tulajdonost fogja perelni, és ez a követelése bírósági úton is érvényesíthető.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 46498 számú kérdése
  • 2014-10-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tisztelt Ügyvéd Nő!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:
2010. év augusztusában a Testvéremmel közösen vásároltunk egy ingatlant, melyet 2010. év december végén vettük „ténylegesen birtokba”. 2011. karácsonya előtt megszületett a Testvérem kislánya, így ők a 2012-es évet jóformán az otthonunkban töltötték. Ekkor tapasztalta a Testvérem, hogy a szomszéd kéményéből a füst napi szinten a telkünkön gomolyog. Ajtót, ablakot nyitni képtelenség, az udvaron való tartózkodás lehetetlen volt. Megpróbálta először a szomszéddal rendezni a helyzetet, de –sajnos – 2012. telén is változatlan volt a helyzet, ezért 1.) levélben az Érdi Járási Hivatal – Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal / Építésügyi Hatósági Osztályához, valamint 2.)személyesen: Polgárok Háza Környezetvédelmi Osztályához fordult, abban bízva, hogy szakértő vizsgálja meg az ügyet.
2013. április 12-én érkezett egy Határozat a PMKH-ÉJH Építésügyi Hatósági Osztályától, melyben kötelezték a panaszolt ingatlan tulajdonosát a kémény megfelelőséget tanúsító szakvélemény megszerzésére. Ettől a naptól kezdve semmiféle információ (pl.: válaszlevél az ellenőrzés megtörténtéről) nem érkezett, viszont 2013. novemberében a Testvérem gyermeke súlyos asztmatikus rohammal kórházi kezelésre szorult, (melynek feltételezhetően a szennyezett levegő is kiváltója volt). A füstölés továbbra sem szűnt meg, ezért 2014.03.16-án birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. A mai napon (2014.10.30-án) a Jegyző Tájékoztatás tárgyú levelet küldött, - hivatkozva az Ptk. 1959.évi 4.tv. 191.§ 1.bekezdésére - mely szerint a birtokháborítás 1 éven túli, és a a Budaörsi Járásbírósághoz kell fordulni, továbbá kéri ennek a tájékoztatásnak az elfogadását.
Kérdésem: a Jegyző nem köteles Határozatot hozni a birtokvédelmi eljárás megszűnéséről? Továbbvihető a bíróság elé egy „Tájékoztatás” című levél? Valamint, ha a birtokháborító magatartás - jelen esetben „szezonálisan” (fűtési időszaktól függően) ismétlődik, nem külön-külön kell figyelembe venni ezeket a cselekedeteket? Honnan számolódik az „1 éven belüli” időszak?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Zsuzsa!

1. A jegyző jogszerűen járt el.
2. A jelenlegi helyzetben a bírósági út vehető igénybe.
3. Az egy év a birtoksértő magatartás megkezdésétől számítandó.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóra 46483 számú kérdése
  • 2014-10-27

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

A következő problémával fordulok Önökhöz: Vásároltunk egy lakást, kifizettük a teljes vételárat 1 héttel ezelőtt. Az egyik tulajdonos azonban, aki a lakásban lakik, nem hajlandó kiköltözni. A szerződésben az szerepel, hogy a birtokbaadásnak a teljes vételár kifizetésekor meg kell történnie, amennyiben nem, 10 000 Ft/nap használati díjat kell fizetnie az Eladónak. Ennek ellenére nem költözik ki és azt mondja úgysem tudja kifizetni a használati díjat. Mi ilyenkor a teendő? Rendőri segítséggel ki lehet költöztetni? Elvileg van hova mennie, mert vett egy házat a pénzből amit a lakásért kapott. Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Nóra!

A kiürítési per eredményre vezethet, a használati díjat pedig az ingatlana terhére - akár árverés útján is - be lehet hajtani.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 46473 számú kérdése
  • 2014-10-21

Örökléssel kapcsolatban kérnék segítséget. A nagyszülők halàla utàn megkaptam a lakàsukat. Velük lakott nagybàtyàm akinek ez az àllandó bejelentett lakcíme. Ő kijelentette hogy nem mehetek oda mert beengedte a hajléktalankènt nyilvàntartott hugàt ill. annak élettàrsàt is. Voltam màr a kerületi jegyzőnél ill. a rendőrségen is, mégis tanàcstalan vagyok. Nagybàtyàm kijelentette hogy a testvérét mindig be fogja engedni, igy akàr odaköltözök akàr nem ràkényszeríthetnek hogy 2-3 alkoholista éljen a lakàsban? Igy is minden értéket eladtak màr a lakàsból hogy a szàmlàkat fizetni tudjàk, az én dolgaim sem lennének biztonsâgban. A bejelentett nagybàtyàm mindent megtehet? Nem szeretnék minden nap rendőrt hívni, értelmetlen lenne.... Kérem segítsenek!

Tisztelt Andrea!
Amennyiben a lakás 1/1 arányban az Öné, akkor kiürítési pert indíthat a bennlakók ellen, függetlenül attól, hogy ők bejelentett lakcímmel rendelkeznek, a használatukhoz nincs jogcímük, az Önt illeti/illetné meg.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóri 46472 számú kérdése
  • 2014-10-21

Üdvözlöm Önöket !

Szeretném megkérdezni, hogy ha birtokháborítási per befejeztével (a per közös tulajdonban lévő közműhasználat folyamatos akadályozása miatt indult) a pervesztes alperesre több millió forintos adósság hárul és azt a felperes végrehajtás útján akarja tőle minél hamarabb megszerezni,

I. - ilyenkor csak az alperes felel tulajdoni hányadával, saját ingóságaival illetve fizetésének egy részével a tartozásokért ?

II. - a felperes a végrehajtási követelését kiterjesztheti-e az alperessel együtt élő élettárs (nem házastárs) ingóságaira illetve az élettársi viszony alatt szerzett különvagyonára ?

III. - a felperes perelheti-e az élettársat is, akinek semmi köze sincs a birtokvitákhoz és az alperesi birtoksértő magatartáshoz, de a folyamatos birtoksértés alatt ő is a helyszínen lakott és tudott a birtoksértésről.

Várom és megköszönöm mielőbbi válaszukat Nóri

Tisztelt Nóri!

I. Ki más felelne? Ha az ítélet így szól, akkor igen.
II. Más vagyontárgyaira nem terjeszthető ki, max. a közös tulajdonban lévő vagyontárgyak alperest illető hányadára.
III. Ha nem valósít meg az élettárs birtoksértést, akkor max. csak alaptalanul.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Laci 46348 számú kérdése
  • 2014-09-15

Üdvözletem !

Szeretnék a következővel tisztában lenni:

Családi perek miatt felfüggesztett hagyatéki eljárás lefolytatását megelőzően, egy ingatlanon még be nem jegyzett tulajdonostársak követelhetnek-e egymással szemben birtokvédelmet abban az esetben, ha az egyikük már évek óta, ténylegesen, életvitelszerűen lakja az ingatlan egy részét, a másik pedig szeretne a másik részébe beköltözni, de a már bent lakó fizeti a saját nevére jövő közüzemi számlákat, a beköltözni kívánó pedig nem nyilatkozik arról, hogy a saját fogyasztását miként fogja rendezni a már bent lakóval.

Ilyen esetben van-e a már korábban bent lakónak joga ahhoz, hogy megvédje magát a beköltözni kívánó tulajdonostárs közműfogyasztásának bizonytalan rendezése (fizetése) ellen ?

Válaszukat megköszönöm, tisztelettel László

Tisztelt Laci!

A birtokvédelem szempontjából nincs jelentősége annak, hogy milyen megállapodásra jutnak vagy nem jutnak, pl. a költségviselés kapcsán. A jegyzői birtokvédelem körében azt fogják vizsgálni, hogy a tényleges birtokost sértette-e valaki a birtokában vagy sem. A bírói birtokvédelem körében kerülhet az vizsgálatra, hogy ki jogosult birtokolni az ingatlant.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 46336 számú kérdése
  • 2014-09-12

Tisztelt Ügyvédi Iroda !
Problémám a következő.
Sarudon lévő ingatlanom melletti /bal oldali szomszédom / a rendkívül rossz állapotban lévő házból elköltözött. Hatósági intézkedésre a ház egy részét lebontatták. A tulajdonos ezt követően kiadta az ingatlant bérbe / információm szerint havi 15 000 Ft-ért. / Az ingatlan nincs bekerítve. A bérlők gyerekekkel, kutyákkal vették birtokba a házat és a teljes ingatlant / kb. 400 négyszögöl/. Az én ingatlanomra átjárnak, használják a portámon lévő infrasrtuktúrát, stb. Számunkra az ingatlanunkon lévő tartózkodás szinte lehetetlen.
Kérdésem, hogy a bérbeadó kötelezhető e kerítése megépítésére.
Tisztelettel várom válaszukat.

Tisztelt István!

Igen, ill. Ön is megépítheti, ez esetben - ha ez egyébként a szomszéd kötelezettsége lenne - pedig követelheti tőle a költségét.

Egyébként birtokvédelmi eljárást is kezdeményezhet az önkormányzat jegyzőjénél,


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Istvan 46324 számú kérdése
  • 2014-09-07

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!
Birtokvédelemmel kapcsolatos kérdésem van.Az a problémám,
hogy a szomszédom eladta a házát /családi/és az új tulajdonos fel újítást végez,melynek során szerintem a telek
határon lévő házam falához túl közel keveri a betont,közel pakolja az építőanyagokat.Mi az a távolság,amit ilyen esetben
neki be kell tartania?Valamint új kerítést épített,amit rá épített
a házam szigetelésére.Én ezt sérelmesnek tartom,mivel 2010
be szigeteltük körbe a házat.
Tisztelettel István

Tisztelt Istvan!

Nincsenek meghatározott távolságok, de az ön szomszédjogait tiszteletben kell tartania. Amennyiben ezek a munkálatok zavaróak, úgy birtokvédelmi eljárásnak lehet helye, melyet az önkorm. jegyzőjénél kezdeményezhet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Pavi1987 46282 számú kérdése
  • 2014-08-22

Tisztelt Jogász/ Ügyvéd/ Segítő!

Vettünk egy ingaltalnt melyben csak az ottlakás látszatát kelti nagybátyám. Mi már ott lakunk, átköltöztünk! Nincs semilyen jogcíme, csak annyi hogy kb 25 évvel ezelőtt beköltözött majd ezt követően lakcímkártyát kapott az akkori tulajtól, a édesanyjától azaz nagymamámtól.
nem áll szándékában kiköltözni. gyanakkor mi szeretnénk ha elhagyná az ingatlant. ( alkoholista, bennt dohányzik, közel 1 millios tartozást halmozott fel amit mi mint új tulajdonosok már kifizettünk) mit tegyünk?
már folyamatban van ellene egy kilakoltatási per is. amit még anno mamámék kezdtek el, de még nincs vége. a tulajdoni lapon mi vagyunk a jogos tulajdonosok. Hogy tegyük ki?
Segítségüket előre is köszönöm szépen!

Tisztelt Pavi1987!

Azt a pert kell végigvinni, a jogerős ítélet alapján lesznek jogosultak őt a lakás elhagyására kötelezni, ill. ennek végrehajtás útján érvényt is szerezni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Soma 46237 számú kérdése
  • 2014-08-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy 70 lakásos társasházban lakunk, a lakásunk az első emeleten van, egyik fele az utcára néz a másik fele pedig egy játszótérre ahol még a kocsi parkolók vannak. A lakók többsége megszavazta, hogy közvetlenül az egész lakásunk alatt egy Pékáru Bolt és Reggeliző létesüljön, én ellene szavaztam. Előtte itt egy nagy forgalmú biztosítónak volt az irodája, akivel soha nem volt problémánk. A többség határozata alapján el is kezdődött az új tevékenységnek megfelelő átalakítás, de ez sem ment teljesen úgy, ahogy azt a közgyűlés megszavazta. Az áru fogadása miatt a parkoló felőli oldalra ajtót kellett nyitni, de a megbeszélt egy ajtó helyett kettőt nyitottak és ráadásul az átalakítási munkálatokat a leghidegebb téli hónapokban végezték el. Csak az éberségemnek köszönhető hogy a légkondicionálót nem közvetlenül a szobaablakomhoz tették fel. Az átalakítás folyamán többször rákérdeztem a hangszigetelésre és szagelvezetésre, mert helyben sütött fagyasztott termék forgalmazása is szerepelt a termékek között, erre mindig azt a választ kaptam, hogy minden meg lesz oldva. Sajnos semmi nem úgy történt, ahogy az elvárható lenne nincs se szagelszívó se semmilyen zajcsökkentő csak egyszerű álmennyezet. Így minden zaj hallható a lakás egész területén a sütőből kiáramló kellemetlen égett szag elárasztja az egész lakást. Teljesen úgy működnek, mint egy pékség igaz mire 2013 tavaszán megnyitottak a nevük már Pékség lett. A problémáinkat többször jeleztük a közös képviselőnknek is, de ő azt válaszolta, hogy semmit nem tehet ez ügyben. Megjegyzem a többi lakót is zavarja főként a hajnali árurakodással járó forgalom és zaj. 2014 májusáig még úgy, ahogy türelmesek voltunk és elviseltünk minden zajt és egyéb kellemetlenséget. 2014. júniustól azonban már éjjel egy órakor elkezdik a sütést ez által a keletkező meleget és a szagokat is egyszerűen kiengedik az ablakon, ami közvetlenül a mi hálószobánk ablaka alatt van így még éjjel sem tudunk friss levegőhöz jutni, kénytelenek vagyunk mi becsukni mindent, hogy ne érezzük a bűzt, ebben a kánikulában megfulladunk a melegtől. Gondoltuk, hogy átköltözünk, a másik oldalra az utcafront felőli szobába, de oda meg kiülőt csináltak asztalokkal, az ablakunk alá, ahol a kedves vendégek a péksütemények fogyasztása mellett dohányoznak és sörözgetnek, miközben igyekeznek az utcazaját túlkiabálni mivel az úttest alig pár lépésre van. Ismételten szóltunk a közös képviselőnek Ő azt tanácsolta szóljunk, mi az üzletben, mert semmit nem tud tenni, de hát ez egy társasház! Rájuk a társasházi szabályok és előírások nem vonatkoznak? 2014.július 29.-én beszéltünk az üzletvezetővel, aki azt ígérte, mivel a szagelvezetést nem tudja megoldani, mert az sokba, kerülne, de reggel 6 óráig nem nyitják ki az ablakokat és igyekeznek a lehető legkisebb zajt kelteni. Ezt egy napig teljesítették, azóta viszont ugyanúgy nyitva tárva vannak az ablakok és ajtók, sőt még a sütőlemezekkel is zörögnek, csapják őket a rekeszekről meg nem is beszélve. Az árut is direkt a szobalakunk alatt levő ajtón pakolják csak, hogy bosszantsanak, mert szólni mertünk. Azt nem értjük, hogy az engedélyt Pékáru Boltra és Reggelizőre kapták meg 5 óra 30 -18 óra nyitva tartással akkor, hogy működhetnek úgy, mint egy pékség már éjjel 1 órától sokszor 19 óráig és főleg egy társasházban? Kinek a feladata jogköre a tevékenységhez szükséges feltételek ellenőrzése? Ami a számunkra a legfontosabb hogyan kaphatnánk vissza a nyugalmunkat 25 éve lakunk ebben a társasházban soha senkivel még egy hangos szóváltás sem volt. Szeretnénk egyszerűen csak élni és pihenni a lakásunkban és nem menekülni, mert azért dolgoztunk, hogy ha majd nyugdíjasok leszünk, legyen egy nyugodt otthonunk. Most nyugdíjasokként csak ezt szeretnénk visszakapni. Milyen megoldást tud javasolni a problémánkra? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Soma!

Az önkormányzathoz forduljanak egyrészt az üzem működtetésének ellenőrzése másrészt a jegyzőhöz fordulhatnak a zavarás miatt.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • János 46176 számú kérdése
  • 2014-07-19

Tisztelt Ügyvédnő!
Tulajdonomban van egy a 70’-es években épült sorgarázs. A garázsok hátsó falában az építés során szellőzőrácsok kerültek elhelyezésre. A garázssor mögött családi ház áll kis kerttel. Idén tavasszal a ház új tulajdonosa a garázsok hátsó falát lefestette, de előtte a szellőzőket levakolta. A kis kertet befüvesítette. Az én garázsom hátsó falára kerti csapot és locsolótömlő tartót szerelt. Azóta a garázsom hátsó fala erősen penészedik és dohos szag van, tapintásra érezhető, hogy nedves. Ennek oka szerintem a szellőzők eltakarása, vagy pedig hogy a füvesítés miatt a talajszint a szigetelés fölé került és a fal vizesedik vagy a kettő együtt.
Felkértem, hogy a fennálló állapotot szüntesse meg, de erre nem hajlandó. Szerinte egyszerűen csak rossz a szigetelés. Szerintem egy 70’-es években épült épület szigetelése még nem mehetett tönkre, főleg nem így egyik pillanatról a másikra, véletlenül pont akkor mikor ők odaköltöztek.
Kérdésem, hogy a fent leírtak kimerítik-e a birtokháborítás fogalmát és, hogy mit tehetek a helyzet rendezése érdekében, pontosan kihez kell fordulnom?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Cím!

Az Ön által leírtak abszolút kimerítik a békés birtoklásban zavarás fogalmát.

A Ptk. (2013. évi V.tv.) alábbi szakaszai az irányadók:

5:8. § [Birtokvédelem a tényleges birtoklási helyzet alapján]
(1) A birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.
(2) A jegyző elrendeli az eredeti birtokállapot helyreállítását és a birtoksértőt a birtoksértő magatartástól eltiltja; kivéve, ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelmet kért, nem jogosult a birtoklásra vagy birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. A jegyző - kérelemre -jogosult a hasznok, a károk és a költségek kérdésében is határozni.
(3) A jegyző határozata ellen közigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs. Az a fél, aki a jegyző birtokvédelem kérdésében hozott határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól a másik féllel szemben indított perben kérheti a határozat megváltoztatását.
(4) A jegyzőnek a birtoklás kérdésében hozott határozatát a meghozatalától számított három napon belül végre kell hajtani. A keresetindításnak a jegyző által hozott határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, kivéve, ha a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is határozatot hozott, és az érdekelt fél ebben a kérdésben vagy a birtoklás kérdésében pert indított.
(5) A bíróság elrendelheti a birtoklás kérdésében a jegyző által hozott határozat végrehajtásának felfüggesztését, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a határozat megváltoztatása várható.

5:23. § [A dolog használatának általános magánjogi korlátja]
A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Ön tehát kérelmet adhat be a jegyző előtt, hogy a zavarást a szomszéd szüntesse meg. A jegyző alatt a polgármesteri hivatali jegyzőt, és nem a közjegyzőt kell érteni.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 46071 számú kérdése
  • 2014-06-10

Tísztelt Ügyvéd Úr!
A szomszédom évek óta tart disznokat a szomszédban. Pár hónapja a telehatáron álló leghátsó épületükön lévö kéményét használja, az állati eledel(moslék) meg főzésére. Melynek szaga a fűstszaggal keveredve borzasztó és a széljárás miatt nem lehet szellöztetni az udvaron tartókodni még Nyáron sem. Ezt a kéményt csak erre használja, naponta egyszer, kétszer.A szél peding legtöbbször felénk fúj. Próbáltunk birtókvédelmet kérni, de épp most kaptuk meg a határozatott, amelyben elutasították a kérelmet. A szomszéd letagadta hogy Ö disznót tart ezen az ingatlanon
ebben a kerületben van egy telke ott is tartja öket). Hiába vittem fényképeket(dátummal) a füstölésről, Tanúkat akik látták és érezték. Nem tartották elégségesnek a bizonyitékokat Még kisem jöttek megnézni a helyszint. Most 15 napom van hogy bármit is tegyek. Pegig csak annyit szerettem volna elérni, hogy az ajtót, ablakot kinyithassam, a kertbe kiülhessek gyönyöködni, bámikor. Kérem a segitségüket abban,hogy mit érdemes tennem és van-e remény. Elörre is köszönöm.

Tisztelt Ferenc!

A birtokvédelem kapcsán hozott határozatot fellebbezze meg! Amennyiben az eredmény negatív lesz, úgy bírósági úton érvényesítse a zavartalan birtokláshoz fűződő jogát.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 46024 számú kérdése
  • 2014-05-27

2011-ben örökségünket elcseréltük egy lakásra,amelyben 1/2-1/2 részben vagyunk tulajdonosok a nővéremmel.A lakás üresen állt,eladásra szántuk,de nem sikerült még eladni.Az ő nehéz anyagi helyzete miatt a lakás fenntartási költségeit én fizetem,a felújítási költségek is az én terheim voltak,a megállapodás szerint majd az eladáskor rendezi.A tavalyi év végén már olyan rossz anyagi körülmények között éltek,hogy saját lakásukat elvesztették a felhalmozott adósságaik miatt.A nővéremnek négy nagykorú gyereke van,akik közül a legkisebbek a 22 éves fiú ikrek. Már kiskoruktól kezdve folyamatosan problémásak voltak,züllött társaságba keveredtek,nem tanultak,ezért nyolc általános iskolai végzettségük van, magatartásukkal már rendőrségi ügyük is volt,nem dolgoznak,isznak.A nagyapjuknak nagy háza van,de nem engedte!!!,hogy odaköltözzenek,ezért az apa a nagyobbik fiúval odaköltözött,viszont az ikreket a nővérem nem tudta hova tenni,ezért odavitte őket a közös lakásunkba,a megkérdezésem és engedélyem nélkül.Amikor a tudomásunkra jutott,hogy ott vannak,megegyeztünk,hogy egy hónapig maradhatnak,addig találnak megoldást.Az anyjuk intézett nekik egy albérletet egy hónapra,és lelépett,felköltözött pestre a lányához annak az albérletébe,külföldre akar menni dolgozni.Az ikrek valamiért nem jöttek ki a főbérlővel,és áprilistól megint a lakásban vannak.Mondtuk,hogy addig nem balhézunk,amíg fizetik a rezsit...Nem járunk oda,ezért nem tudjuk,hogy élnek ott.Az én nevemen vannak a közművek,megkaptuk az első felszólítást 41000 ft villanyszámláról....akkor odamentem,és megdöbbentem:a lakásban még két nő is lakik,meg egy kutya...az új bejárati ajtó szétbarmolva,ablak betörve...a felújított lakás már sehol...Kitettem őket ,a lakást lezártuk,de már aznap délután betörtek mégegy ablakot,és bementek.A lakók telefonáltak nekünk,hívtam a rendőrséget,de kimentek,és nem csináltak semmit...Másnap feljelentést tettem a rendőrségen. Mit tehetünk?Milyen jogaink vannak?Nekik csak jogaik,nekünk meg a terhek?Két élősködő,nem tudnak viselkedni,a házban mindenki panaszkodik rájuk,trágárul beszélnek a lakókkal,dajdajoznak,nincsenek tekintettel senkire.Cigire,piára van pénzük,állítólag alkalmi munkákból tengődnek...a rezsi eszük ágában sincs.Nekem is van családom,nem szeretnénk megvárni,amíg elúsztatják a szülői örökséget,mit tehetünk?Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt József!

Vagy a rendőrséghez lehet fordulni (amit meg is tettek), vagy a jegyzőhöz, akinél birtokvédelmi eljárást kell indítani.
Sajnos azonban amennyiben a nővére, mint tulajdonostárs engedélyezi, hogy a gyermekei az ingatlanban tartózkodjanak, úgy az ikreknek van érvényes jogcímük arra, hogy birtokban legyenek.

Ilyen esetben - ha nincs megegyezés - közös tulajdon megszüntetése iránti pert kell indítani a bíróságon.


Tisztelettel
dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal: