Hozzászólások

  • Erzsébet 46607 számú kérdése
  • 2014-12-20

Tisztelt ügyvéd Nő!

Érdeklődni szeretnék az iránt, hogyha az ingatlanközvetítő eladott egy lakást de az eladók visszaléptek az eladástól, az ingatlanközvetítőnél
alá lett írva a közvetítői szerződés, akkor mennyibe kerül a közvetítői díj.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Erzsébet!

Erre én sajnos nem tudok választ adni, elvileg az ingatlanközvetítővel kötött szerződésben erre vonatkozó megállapodásnak is lennie kell.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tibi 74 46555 számú kérdése
  • 2014-11-21

Tisztelt ügyvéd Úr/Hölgy

Egy ingatlan irodával kötöttem szerződést a balatoni nyaralóm eladására az iroda rövid idő elteltével hozott is egy potenciális vevőt, aki a foglalót ki is fizette. Az ingatlanos a foglalóból visszatartotta magának a megbízási díját. Az adásvétel látszólag rendben volt. Pár nappal később a "vevő" visszalépett a vásárlási szándékától, ami tudom, hogy mit jelent.
Az ingatlan iroda a megbízási díjjal kapcsolatos kérdésemre azt válaszolta, hogy az nekem nem jár vissza, mert ők mindent megtettek a siker érdekében, viszont azt válaszolták,hogy a jelenlegi helyzetben az új ügyfél érkezésekor ezt a összeget beleszámítja a következő eladás sikerdíjába. A szerződés fajtája általános megbízás.
A szerződés csak a sikeres eladás esetére szól, a meghiúsult eladásról nem.
Nem találok olyan mondatot amely szerint, meghiúsult adásvétel esetén is járna a megbízási díj.
Arra hivatkoznak, hogy az előszerződés az teljesített megbízás és az adásvétel nem kell hozzá.
Mi van akkor ha még 10 ilyen eset történik "véletlenül" meg, akkor ők gyakorlatilag megkapják az ingatlan árának 50 százalékát.
A szerződés csak az ingatlan tulajdonjogról és az eladásról szól.

Tisztelt Tibi 74!

Az irodának kifizetett megbízási díj általános esetben csak a megbízás sikeres teljesítése esetén jár. Amennyiben a szerződésük nem tartalmaz ezzel ellentétes kikötést, a díjat bírósági eljárásban követelheti vissza.

Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 46505 számú kérdése
  • 2014-11-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2014.szeptember 30-án, ingatlanos közreműködéssel megtekintettünk egy ingatlant, melyre vonatkozóan vételi szándéknyilatkozatot is aláírtunk 100 ezer ft letéti díj mellett, mely az adásvételi szerződés megkötésekor a foglaló részeként funkcionál. Az ingatlan jelzáloggal terhelt, melyet fedezetcserével tehermentesítenek az OTP-nél. A folyamatot még a mi megtekintésünk előtt elindították, viszont a mai napon megtudtam, hogy az uj ingatlan fedezeti értéke kevés a cseréhez. A kérdésem: Van e felelőssége az eladónak az ügyletben, hiszen , én vártam a tehermentesitésre, ugyanakkor az ingatlanárak szép lassan kúsznak felfelé, hasonló paraméterekkel már nem is tudok ingatlant vásárolni, igy anyagi veszteség ért.
Véleményét kérem Ügyvéd úr!
Köszönettel.

Tisztelt Mária!
Véleményem szerint nem érvényesíthet kártérítést az eladóval szemben.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 46469 számú kérdése
  • 2014-10-20

Jó napot kivárok!
Egy olyen kérdéssel fordulok Önhöz, hogy vásároltam egy lakást Szegeden, amit előzetesen egy ingatlanközvetítő által néztem meg, de az iroda nem ment semmire az eladóval és ezért nélküle bonyolítottuk le a vásárlást, de én az ingatlanosnak telefonon mondtam, hogy sikerült megegyeznük az eladóval és ennek ellenére ma kaptam fizetési felszólítást, miszerint én őket kihagyva szerződést kötöttel, ezért 15 napon belül fizessek 250ezer forintot, ha nem akkor 500ezrét kell fizetni. Arról nem én tehetek, hogy miután mondtam az ingatlanosnak, hogy sikerült megegyeznünk az eladóval, ők nem tudtak egymással dűlőre jutni.
Én az irodán keresztül tettem vételi ajánlatot is, de azt sem tudták elintézni és letelt az ajánlati szerződésben foglalt határidő és vissza is fizették a foglalók. 1 hónapba telt, hogy bejussunk a lakásba szétnézni és rá 2 hónapra írtuk meg a szerződést, de ismétlem én szóltam az irodának,hogy megvesszük.
A megtekintési nyilatkozaton, ami nem is volt normálisan kitöltve, nem voltak tanúk, nem voltak a lakcím adatok se kitöltve, volt olyan rész, hogy nem vehetem meg nélkülük, de az én ajánlatom már régen lejárt.
Várom mielőbbi válaszát.
Üdv. Tibor

Tisztelt Cím!

Az Ön és az ingatlanközvetítő iroda tekintetében az Önök között létrejött jogviszony, azaz a szerződés rendelkezése a legfontosabb. Ezek gyakran úgy szólnak, hogy a megbízott, azaz az ingatlanközvetítő iroda a megbízási díjra akkor is jogosult, ha nem az ő közreműködése útján jön létre a szerződés. A perben az ilyen díjat - a szerződés alapján - meg is szokta ítélni a bíróság. Önnek mondjuk lehet beszámítási kifogása a díj igénnyel szemben, hogy Önnek mennyi kárt okoztak azzal, hogy nem tudtak eredményt elérni. Ezt a kárt forintosítani kell, és szükség esetén bizonyítani. Tehát, hogy Önnek x.-Ft kára keletkezett abból, hogy nem tudtak bejutni a lakásba. Ezt esetleg peren kívül is le tudják egyeztetni. És meg tudnak állapodni. Mivel 1.000.000.-Ft alatti a követelés, ezért az ingatlanközvetítő iroda csak a MOKK útján, azaz közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárás keretében érvényesíthet Önnel szemben követelést. Ha a MOKK feladótól jön levele, akkor 15 nap alatt lehet ellentmondást beadni,ha ilyet nem ad be, akkor a követelés végrehajtható lesz.
Az lehet még fontos, hogy a szerződés 2014. március 15. előtt vagy után köttetett, mert, ha előbb, akkor a régi Ptk, ha később, akkor az új Ptk. szabályait kell alkalmazni.
Javaslom, alaposan nézze meg az iratokat, mit tartalmaznak a díjfizetés keretében. Akár egyeztetés útján azt is kérheti, hogy az ingatlanközvetítő iroda mutassa be Önnek az az iratot, ami alapján Ön fizetni köteles szerintük. Ha Önnek ilyen nincs.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 46468 számú kérdése
  • 2014-10-20

Tisztelt Dr. Baksáné!

Egy ingatlanügynökkel merült fel problémám. Ezzel kapcsolatban kérem a segítségét tanácsát.

Édesanyám házát örököltük az öcsém és én. Ezt áruljuk 4 éve. Bejött egy vevővel egy ingatlanügynök( Malini Kft.)2014, 06,10-én.
Jelezte hogy árulná az ingatlant .Én szóban jeleztem, hogy már bent van több ingatlanközvetítőnél is a ház és mi is áruljuk, de nincs akadálya annak , hogy vele is szerződést kössünk. Ekkor ott kitöltött egy előre megírt megbízási szerződést. Úgy gondoltam amit megbeszéltünk az van a szerződésben.
Nem volt nálam a szemüvegem olvasatlanul aláírtam a szerződést. Több vevőt is hozott az ingatlanügynök, de egyik sem adta meg az általunk kért árat Nekünk pedig jött egy vevő akivel szóban megegyeztünk a vételárban .Ekkor olvastam el az ingatlanügynökkel aláírt szerződést, és döbbentem meg azon, hogy abban az áll, hogy ha nem Ő adja el az ingatlant akkor is jár neki 500000 forint + áfa..Mikor telefonon jelezte az ingatlanügynök, hogy hozná a következő vevőt mondtam neki, hogy ne hozza mert eladtuk az ingatlant .Erre néhány nap múlva felhívott, hogy hozza a vevőjét neki adjuk el a házat. Mondtam neki hogy már elkelt nem tudjuk adni. Következő telefonbeszélgetésünkben közölte már nem árulja a házat mert megszegtük a szerződési feltételeket. Megküldte a dokumentációkat Budapestre a központjukba. Most várom a felszólító levelet Budapestről, hogy fizessek több százezer forintot az ingatlanirodának, holott nem ők adták el a házat. A megbízási szerződésben 129000000 forint eladási ár szerepel. Az ügynök azt állítja aláírtam egy papírt amiben a megbízási szerződésben szereplő ár 11000000 millió forint de én erre nem emlékszem és nincs róla példányom Több írásos dokumentum nem készült az ügynökkel mindent csak szóban beszéltünk meg. A mi vevőnkkel nem mertünk semmilyen szerződést kötni az ügynök miatt. Az ügynökkel kötött szerződés 2014,12,10-én jár le.

Most minden követ megmozgatok hogy ne kelljen fizetni .Közben nagyon félek nehogy az én vevőm elálljon a vételi szándékától. Ebben kérem a segítségégét. hogyan tudom ezt a számomra előnytelen szerződést megszüntetni, megtámadni..Milyen fórumhoz forduljak, vagy ön
tud-e segíteni Szerződés a mellékletben

Segítségét előre is köszönöm.

Szabó Zoltán

Tisztelt Zoltán!

A szerződések ismerete nélkül nem tudok felelősséggel nyilatkozni. Amennyiben jogi segítségre lehet szüksége, úgy kérem, hogy a honlapunk Bács-Kiskun megyei tanácsadóját keresse!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 46430 számú kérdése
  • 2014-10-09

Tisztelt Ügyvédnő!

Segítséget szeretnék kérni az esetemben! Egy ingatlan irodánál vételi ajánlatot tettem egy lakásra,majd vételi előszerződést is aláírtam,de sajnos rajtam kívül álló okból nem teljesült az adásvétel, valamint az ingatlan iroda képviselője is eléggé sürgetett,nem hagyott szinte csak pár percet átgondolni az adásvételt,mert,hogy többen is meg szeretnék venni az ingatlant,de később kiderült,hogy már 5 éve árulják! A vételi ajánlat,és az előszerződés is bánatpénzzel volt biztosítva,az eladó felé,valamint az ingatlan iroda felé is, 1-1 millió ft-tal! Most ott tartunk,hogy az eladó fizetési meghagyást küldött részemre! Arra lennék kíváncsi,hogy a bíróság esetleg mérsékelheti-e ezt az összeget kisebbre,elég magasnak tartom,az eladóval nem sikerült megegyeznem az összeg csökkentésében!Az eladó azóta sikeresen értékesítette az ingatlant,anyagi kár nem érte miattam! Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Csaba!

Emlékezetem szerint kérdését telefonon megbeszéltük.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Lajos 46301 számú kérdése
  • 2014-08-28

Szerintem egy nagyon ritka eset ami velünk történt kerestem hasonlóeseteket de még nem találtam. Még ilyenről nem hallottam hogy az ingatlan vásárlóval akar az ingatlanközvetítő kötbért fizettetni mert nem jelentette be nekik hogy megvásárolt egy ingatlant. Mivel van nekik egy megtekintési nyilatkozat amit olvasatlanul írattak velünk alá azt mondva ez csak formaság az eladó fizet a közvetítésért. Valóban van egy ilyen nyilatkozat amiben benne van hogy be kell jelenteni nekik hogyha megvennénk a lakást és nem jelentjük be az irányár 2% át be kell fizetni,
de az hogy hogyan és meddig az nincs benne. Amit valószínűleg mindegy milyen körülmények között mit mondva íratták alá. Másolatot nem kaptunk hogy esetleg később elolvashattuk volna nyugodt körülmények között A lakás megnézése után a közvetítő irányárán szóba sem jött hogy megvegyük vagy egyáltalán ajánlatot tegyünk az irodán keresztűl. Már el is feledkeztünk a lakásról és az irodáról amikor néhány héttel később az interneten a tulajdonos hirdetni kezdte a lakást. Erre a hirdetésre jelentkezve végül is a lányom nevére megvettük a lakást jóval olcsóbban. Most az iroda az ő irányáruk 2% ának megfelelő kötbért követel a lányomtól. A megtekintési nyilatkozaton az én aláírásom szerepel ennek a lakásnak a sorában a másik 3 sorban a lányom aláírása aki még nem volt 18 éves akkor.
A kérdésem az lenne ha én most megteszem a bejelentést akkor ezzel teljesítem-e az előírtakat.
A megtekintési nyilatkozatról most kaptam egy másolatot amikor bementem a fizetési felszólítást küldő ügyvéd irodájába ebből láttam hogy nincs határideje és módja a bejelentésnek.

Tisztelt Lajos!

A közvetítői "világban" előfordul, hogy így próbálják megelőzni, elkerülni azt, hogy a vevő kikerülje a közvetítőt és az általa mutatott ingatlant. Amennyiben ilyen nyilatkozatot aláírt, így vállalt ilyen kötelezettséget, úgy a fizetési kötelezettsége is fennáll. Az, hogy nem derül ki, hogy mikor kell a kötbérfizetést elkerülő bejelentést megtennie, nyilván jól jön most, javaslom, hogy tegye meg haladéktalanul, de azt tudnia kell, hogy ez esetben a közvetítőnek feltehetően az eladóval szemben lesz megbízási díj iránti igény.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóra 46296 számú kérdése
  • 2014-08-26

Köszönöm szépen 46295 számú kérdésemre érkezett válaszukat. A vételi szándéknyilatkozatban ez áll: "Amennyiben a jelen ajánlat érvényét veszti, - mert az eladó az ajánlatot nem fogadja el, vagy az eladó által módosított ajánlat az ajánlattevő által nem kerül elfogadásra - úgy a Biztosíték az ajánlattevőnek kerül visszafizetésre 3 munkanapon belül az ajánlattevő .... számú bankszámlájára történő átutalással."
Az ingatlanos telefonon tájékoztatott minket arról, hogy az ajánlatunkat elfogadták, de írásban csak a határidő után 1 nappal kaptam meg egy nyilatkozat másolatát amelyet egy olyan személy írt, aki nem szerepel a tulajdoni lapon, állítólag az Eladók meghatalmazottja, de a meghatalmazást többszöri kérésem ellenére nem küldték el nekem.

Tisztelt Nóra!

Az a véleményem, hogy a közvetítőnek haladéktalanul vissza kellene fizetnie a letétet. Érdemes lenne írásban - postai út vagy e-mail - felszólítani erre, megemlítve, hogy ellenkező esetben fizetési meghagyásos eljárást fog kezdeményezni ellenük.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóra 46295 számú kérdése
  • 2014-08-26

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

A következő a problémám: 5 nappal ezelőtt aláírtam egy vételi szándéknyilatkozatot lakás vásárlással kapcsolatban egy ingatlanos hölgynél és szándékom megerősítéséül letétbe helyeztem az ingatlan irodánál 270 000 Ft-ot. Az ajánlatom érvényessége másfél napja lejárt. A nyilatkozatom aláírása előtt kérdésemre szóban megerősítették hogy az ingatlan valóban azonnal költözhető, mint ahogy az a hirdetésben is szerepel. Sajnos ezt a nyilatkozatban nem rögzítettük. Azóta az ingatlanos hölgy telefonon közölte velem, hogy a vételt elfogadták,azzal a feltétellel hogy az ingatlant 2 hónap múlva tudják birtokba adni, ami nekem nem felel meg. A vételi ajánlatom határidején belül írásban semmilyen módon nem tájékoztattak arról, hogy az Eladók a vételi szándékomat elfogadták-e. 1 nappal később kaptam e-mailben egy nyilatkozat másolatát, amiben egy hölgy nyilatkozik arról, hogy a vételi szándékomat elfogadja, de ez nem az én általam tett nyilatkozaton szerepel, hanem egy külön nyomtatvány. Ráadásul ez a hölgy nem szerepel a tulajdoni lapon. Kérdésemre telefonon azt a választ kaptam az ingatlanostól hogy ő egy meghatalmazott, aki a tulajdonosokat képviseli, de többszöri kérésem ellenére ezt a meghatalmazást nem küldték el nekem. Szeretném visszakapni a letétben elhelyezett összeget, ezért a kérdésem az lenne, hogy ezt valamivel meg tudja-e akadályozni az ingatlaniroda. A vételi szándéknyilatkozatban az szerepel, hogy ha az Eladók nem fogadják el határidőn belül az ajánlatomat, akkor 3 napon belül a letétben elhelyezett összeg visszajár. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Nóra!

A szándéknyilatkozat pontos ismeretében tudnék korrekt választ adni, de hajlok arra a kérdése alapján, hogy - mivel az adásvételre nem került sor - az ajánlati kötöttsége megszűnt, és a letett összeg visszajár.
Amennyiben további kérdése lenne vagy az Irodánk a lebonyolításban lehet a segítségére, úgy kérem, hogy keressen az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Timi 46273 számú kérdése
  • 2014-08-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a 46271 számú kérdésemre a választ.
"Ezt Ön megelőzhette volna, ha a bemutatás előtt jelzi, hogy a lakást már megtalálta, és nem tart igényt az újabb bemutatásra." - Sajnos nem tudtam előre jelezni, hogy már megtaláltam a lakást, csak bent derült ki, amikor a korábban látott képek alapján felismertem (a képeket a magánszemély hirdetésében láttam, az ingatlanos nem bocsátott rendelkezésemre ilyet). A helyszínen viszont az ingatlanos számára is egyértelműen kiderült, hogy már korábban kapcsolatba léptem a tulajdonossal közvetlen módon.
Így őt mindenképpen be kell vonni az adátvételbe?

Köszönöm válaszát!

Tisztelt Timi!

Nem kell belevonni, de egyértelműen igazolni tudja a megtekintési nyilatkozattal az Ő közreműködését, azaz az Eladó mindenképpen kockáztatja azt, hogy tőle követelni fogják a megbízási díjat. Az ügylet során a megtekintési nyilatkozat megléte és aláírása kulcskérdés, tapasztalataim szerint a bíróságok ilyen helyzetben nem látják vitatottnak a közvetítő követelésének jogosságát.

Amennyiben további kérdése merülne fel, vagy az Irodánk a lebonyolításban segíthet, úgy az alábbi módok valamelyikén keresheti Irodánkat!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Timi 46271 számú kérdése
  • 2014-08-19

Tisztelt Ügyvédnő/úr!

Találtam az interneten egy lakást, amit magánszemély hirdetett, fel is hívtam és megbeszéltünk egy megtekintési időpontot. Mielőtt az idő eljött volna, találtam egy másik lakást is, és felhívtam az ingatlanközvetítőt, hogy időpontot kérjek tőle. Le is beszéltük, de később hívott, hogy a kinézett lakás elkelt, de tud mutatni másikat. Mondtam oké. Az ingatlanos által megbeszélt időpont 2 órával korábbra esett, mint a magánszeméllyel megbeszélt időpont, de a helyszínre érve kiderült, hogy a két lakás egy és ugyanaz. Tehát technikailag előbb találtam meg a magánszemély hirdetését és beszéltük meg az időpontot, mint az ingatlanközvetítővel (ezt végső esetben akár telefonos híváslista alapján is lehet bizonyítani), de ő vitt a lakásba először. A végén aláíratott velem valamilyen megtekintési nyilatkozatot, de az az érdekes, hogy ebből nem kaptam saját példányt. Ez így jól van? Szerintem kellett volna adnia, bár akkor nem törődtem vele, mert arra gondoltam, hogy úgyis közvetlenül a tulajdonoson keresztül fogom megvenni a lakást. Milyen esélyeink vannak így, ha szeretnénk kikerülni a közvetítőt?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Timi!

A megtekintési nyilatkozatból önnek is kapnia kellett volna,de ettől még nem vitatható az, hogy a közvetítő közreműködött a vevő felkutatásában, és a szerződés ilyetén előmozdításában. Ezt Ön megelőzhette volna, ha a bemutatás előtt jelzi, hogy a lakást már megtalálta, és nem tart igényt az újabb bemutatásra. Így most az adásvételi szerződés aláírása esetén a közvetítő alappal követelheti a megbízási díjat az eladótól, már amennyiben erről tudomást szerez, de erre minden esélye megvan, hiszen az ingatlan-nyilvántartásból látható lesz, ha Ön megszerzi az ingatlant.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Emilia 46226 számú kérdése
  • 2014-08-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlanom eladása miatt "nem kizárólagos szerződést kötöttem egy ingatlan irodával. A vevőm az ingatlan irodán keresztül is és a saját hirdetésem által is megtekintette a lakást. Az ingatlanközvetítői megtekintésnél nem írt alá megtekintési nyilatkozatot. Viszont az ingatlanközvetítő tudja a nevét, telefonszámát és email címét.
Kérdésem: jogos-e az ingatlanközvetítő követelése - ingatlanközvetítői díj - vonatkozásában, - nemkizárólagos szerződés esetén, aláírt megtekintési nyilatkozat nélkül?

Üdvözlettel:

Emília

Tisztelt Emilia!

A közvetítő közreműködését és teljesítését nem csak a megtekintési nyilatkozat igazolhatja - bár az a tipikus - így ebben az esetben a közvetítő jogosan követelhet Öntől megbízási díjat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Teréz 46214 számú kérdése
  • 2014-07-31

Tisztelt Ügyvéd Nő!
A következő kérdésben szeretném az Ön segitségét kérni. A nevemen lévő családi ház értékesitésével megbiztam több ingatlan irodát, de az ingatlan tulajdoni lapjára a férjemnen elővásárlási joga van bejegyezve. Ezt természetesen a megbizásokban feltüntettük. A kérédésem a következő lenne, ha valamelyik ingatlan iroda tényleges vevőt hozna és a férjem élne az elővásárlási jogával abban az esetben köteles vagyok-e kifizetni az iroda jutalékát?Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Teréz!

Elviekben igen, mert férje elővásárlási joga akkor fog megnyílni, amikor majd tényleges vevő - akit valamelyik iroda közvetít - lesz. Ön az eladásra adott megbízást, és az meg fog valósulni. Ugyanakkor viszont az Ön és az irodák közötti megbízási szerződésben foglaltakat kell alkalmazni, melynek tartalmát Ön ismeri.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Teréz 46200 számú kérdése
  • 2014-07-27

Tisztelt Tanácsadók !
Kérdésem az alábbi: a jófogás.hu-n feladott lakáshirdetésemre egy ingatlanközvetítő cég munkatársa jelentkezett azzal, hogy van egy vevőjelöltje, aki régóta kerestet vele lakást az én lakásom környékén. Megtekintés után a vevővel megállapodtunk az adás-vételről, majd utána közölték - vevő és közvetítő egyöntetűen - hogy a közvetítői díj engem terhel, miután én vagyok az eladó. Majd később a vevő bankja a hitelfolyósításhoz egy ügyvéd által készített dokumentumot kért a szomszédokkal közös tulajdon megosztásáról szóló megállapodásról - melynek költsége 60e Ft -, amire készpénzes vevő esetén egyáltalán nem lett volna szükség. Ennek költségét is rám terhelték. Kérem szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy jogos volt-e ennek a két költségnek az áthárítása. Köszönettel: Teréz

Tisztelt Teréz!

Mivel elfogadta és aláírta ezeket az okiratokat, ezért ez nem kérdés... Egyébként a közvetítőt valóban az eladó/megbízó fizeti, a használatról szóló megállapodás pedig mindenkinek érdeke, ebben az esetben leginkább Önnek volt az...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Irén 46083 számú kérdése
  • 2014-06-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Vételi ajánlatot tettünk a Reális Otthon Kft-nek egy 7. kerületi lakásra. 100ezer Ft-ot adtunk át, "amelyet vevő jelen ajánlatban tett kötelezettségvállalása jeléül biztosítékként megfizet letétbe a jelen ügylet közvetítésében eljáró Realitás Ingatlaniroda képviselője/meghatalmazottja kezébe a Ptk. letétkezelésre vonatkozó szabályai szerint. Így felek közt külön letéti szerződés nem születik".
A vételi ajánlatot visszavontunk, mivel megtévesztésen/ csaláson alapult: a hirdetésben álló 35 nm helyett a valóságban csak 27 nm volt. A hirdetésben "ár alatt" szerepelt, a valóságban jócskán ár fölött lett volna.
Kértük a letét visszafizetését, amit a tulajdonos megtagad. Ügyvédi felszólításra nem válaszolt.
A fizetési meghagyás küldetése újabb kiadást jelentene nekünk, a pereskedés hosszadalmas és költséges lenne.
- Hogy kaphatjuk vissza a pénzünket?
- Hol, hogyan jelenthetjük fel a céget?
Ez a cég lakásokat újít föl (nagy méretű lakásokból kicsiket csinál), nagyobbnak tünteti fel az eladásra kínált lakásokat a valósnál, így tesz szert extrajövedelemre.)
Köszönöm a jogi segítséget
Irén

Tisztelt Irén!

Ha peren kívül nem fizetik vissza a pénzt, akkor a fizetési meghagyásos eljáráson kívül más lehetőség nincs. Feljelenteni bűncselekmény miatt akarják? akkor azt a rendőrségen tehetik meg!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: