Hozzászólások

  • Tünde 46594 számú kérdése
  • 2014-12-08

Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!
Nem a saját nevemben van Önökhöz kérdésem, ezért is nem egyezik a név, és az e-mail cím. Az illetőnek nincs internete, engem kért meg a kérdés feltevésére.
Bné (Tünde), a keresztfiam volt felesége. Azért írom múlt időben, mert sajnos a keresztfiam 45 évesen, 2011-ben meghalt.
Szoc.polt vettek föl, a keresztfiam részét, 3 millió Ft-ot eltörölték, viszont nekem vonják havonta a szintén 3 millió Ft-ot, mivel 2 néven volt fölvéve.
3 kisgyermek maradt árván, és egyedül nevelem. Még iskolás mindhárom, 2 középiskolás, és a legkisebb 5-ik osztályos. 2 fiú, és leány.
A kérdésem az lenne, hogyan lehet teljes mértékben töröltetni az én szoc.pol. részemet, van-e méltányossági alap, ami figyelembe vehető. Havonta 64 ezer ft-ot vonnak. Hála istennek van munkahely, 3 műszakban, de dolgozik a feleség, Tünde.
A tápiószentmártoni ingatlan sosem készült el, és már az OTP régen "rátette a kezét", majd el fogják árverezni.
Köszönöm szépen válaszukat, további sikeres munkát kívánok Önöknek.
Soha nem írtam még ilyen fórumba, bízom benne, hogy kedvező választ fogok Önöktől kapni.

Tisztelt Tünde!

Nem világos a kérdés, mivel a szocpol nem is lehetett hatmillió forint, így nem tudom, hogy mi az, ami törölve lett és mi az, ami még "élő" kötelezettség. Ezt kiderítve lehetne elindulni a kérdés érdemi megválaszolásának irányába.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 46398 számú kérdése
  • 2014-09-27

Tisztelt ingatlanjogi szakértő!

A szocpollal kapcsolatban lenne kérdésem, mégpedig arra lennék kíváncsi, hogy az "emeletráépítésre vagy tetőtér beépítéssel " részt hogyan kell értelmezni. Ha például vásárolunk egy családi házat és a jelenlegi földszintes épületre ráépítünk egy emeleti szintet, tehát használatbavételi engedélyköteles lesz az ingatlan akkor igényelhető-e a szocpol? Más fórumon azt olvastam: nem. De akkor mire vonatkozik az alábbi rendelkezés és hogyan kell értelmezni?

"... (8. új lakás:
a) az alapozási munkáktól kezdõdõen teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy
tetõtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint)..."

Köszönöm a válaszát!

Tisztelettel: Pál Gábor

Tisztelt Gábor! Arra vonatkozik, hogy emeletráépítéssel vagy tetőtérbeépítéssel is jöhet létre új lakás. Ha viszont egy meglévő lakásra épít rá emeletet vagy építi be a tetőterét, azzal nem jön létre új lakás, csak a meglévő bővül - erre pedig nem jár a "szocpol".
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Márk 45784 számú kérdése
  • 2014-03-20

Üdvözlöm!

Feleségemmel egy 3 éves gyereket nevelünk, a párom ikrekkel állapotos, a babákat októberre várjuk. 3 gyerekkel a lakáscsere elkerülhetetlen. A jelenlegi lakás, ahol élünk, nem a nevünkön van, vagyis nem volt még ingatlan tulajdonunk és a legjobb tudomásunk szerint minden egyéb feltételnek is megfelelnénk (mi és a választott ingatlan) szocpol igénylése esetén.
Kérdésem a következő. Mivel az elmúlt 5 évben alig történt új ingatlan projekt kivitelezés, a meglévő új kínálat főleg "beragadt" lakásokból áll, meglehetősen szűkös a felhozatal, annak is a 90%-a 40-70nm között mozog. Arról nem beszélve, hogy nehéz 300.000 Ft/nm ár alattit találni, ha az ember nem a budapesti peremkerületekbe/agglomerációba kíván költözni. Mi most olyan lakás(oka)t néztünk ki, amelyek hasznos területe megközelíti, de nem éri el a 70nm-t (ugyebár erkély/terasz felét nem lehet hozzászámolni). Kérdésem, hogy ez esetben kaphatunk-e egyáltalán szocpolt 3 gyerekre, vagy "kötelező" 70nm feletti lakást venni? (nem tudunk 70 nm-nél nagyobbat venni, ugyanis hitelt NEM veszünk fel.) Azt reméljük, hogy nem ennyire agyrém a korlátozás és felvehető ilyen esetben is szocpol, csak legfeljebb 2 gyerekre igényeljük, ahol már 60nm-es lakás is vásárolható. Jó lenne legalább arra a 800.000 Ft-ra számítani. Tehát: igényelhető-e a 2 gyerekre érvényes összeg 3 gyerek esetén is? Az is kérdés, hogy mivel a lakáscserét fél éven belül szeretnénk lebonyolítani (ha sikerül), így a szerződéskötéskor még csak egy gyerekünk lesz - tudom, hogy létezik megelőlegezett szocpol is 40 éves korig, de érdeklődnék, hogy mi ilyenkor a jogi szituáció?
Korábban szó volt a támogatási összegek duplájára emelésére 2014-ben - ebből vajon idén még lesz vmi, vagy a március 1-től érvényes változások után már ne számítsunk semmi továbbira?

Köszönettel,
Szalai Márk

Tisztelt Márk!

Véleményem szerint megkaphatják a már megszületett gyerekre a szocpolt, a meg nem születettekre pedig megelőlegező kölcsönt vehetnek igénybe, amely a születés nyomán "átalakul" szocpollá. Én nem tudok 70 nm-es korlátról, a méltányolható lakásigény szobaszámokhoz van kötve, ezért érdemes megnéznie a 12/2001. Korm. rendeletet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • I. Sándor 45541 számú kérdése
  • 2014-01-22

Tisztelt Ügvéd Úr,

A lakásom tulajdoni lapján a Magyar Államnak be van jegyezve egy 400e Ft-os jelzálogjog, ami azért van mert kedvezményt igényeltem a lakás vásárlásakor (ha jól sejtem).

A kérdésem az lenne, hogy (1) ha el szeretném ajándékozni a lakást, akkor azt megtehetem-e, addig amíg a jelzálogjog rajta van, illetve milyen engedélyt kell kérnem a Kincstártól?
(2) Ha nem ajándékozhatom el, akkor gondolom ezt vissza kell fizetni, és mennyi idő lehet, amíg ezt leveszik a tulajdoni lapról?

Tisztelt I. Sándor!

1. Igen, ez az ún. adó-visszatérítési támogatás igénybevétele nyomán került bejegyzésre.
2. Nem ajándékozhatja el, és engedélyt sem kapna rá.
3. Pár napos-hetes folyamat, amíg a kincstár kiadja a szükséges törlési engedélyt a visszafizetés után.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: