Hozzászólások

  • Judi 47453 számú kérdése
  • 2015-12-28

Tisztelt Uram/Hölgyem!-r-n12 éve a fiamnak vásároltunk egy ép. telket, és miután kiderült ő nem akar építkezni, vettünk egy kis lakást neki megtakarított pénzünkön, férjem élvezeti jogával, azzal, hogy a telek pedig a miénk marad. Azóta mi gondozzuk a telket, és most szeretnénk, ha a nevünkre kerülne, mert úgy látnánk biztosítva hogy megmaradjon, esetlegesen ne terheljék adósságok. A kérdés, hogy ajándékozással, vagy lemondó szerződéssel, vagy hogyan egyszerűbb és olcsóbb hogy a nevünkre kerüljön a telek. Egy 12 éves gyermekük van, és szeretnénk majd segíteni a további életében. -r-nKöszönöm válaszukat és Boldog Újesztendőt kívánok!-r-n

Tisztelt Judi!

Ha a fia tulajdonjoga be van jegyezve a földhivatalnál, az ő hozzájárulása nélkül nem lehet az ingatlant "visszaszerezni", különös tekintettel arra, hogy azt nem is Önöktől kapta papírforma szerint, hiszen tulajdonosként valószínúleg vétel jogcímén lett bejegyezve, nem pedig önöktől való ajándékozás jogcímén. Mindemellett a leveléből nem olvasom ki az ajándék visszakövetelése feltételeit sem, tehát ha igazolható is, hogy az Önök pénzéből vette a telket, sem lehet tőle egyoldalúan visszakövetelni. Ha ő hozzájárul ehhez és nagykorú, egy lépcsőben, szerződéssel, ügyvédi közreműködés mellett és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzséssel megoldható a dolog. Mind az ajándékozás, mind az esetleges visszavásárlás illetékmentes, hiszen szülő-gyermekről van szó.
Ha a gyermek kiskorú, az átruházáshoz a gyámhatóság hozzájárulása is szükséges lesz, ebben az esetben az ajándékozás kizárt, az ingatlant csak vissza lehet vásárolni és a vételárat a gyermek érdekeinek megfelelően felhasználni, pl. új ingatlan vásárlásával, tehát ez nem oldaná meg a kérdésében jelzett problémát.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • TÓTH ATTILA 47445 számú kérdése
  • 2015-12-22

Tisztelt Ügyvéd ÚR!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz segítségül,hogy vásároltam egy lakást havi részletfizetéssel,tulajdonjog fenntartással.A lakás felújításakor derült ki,hogy a gerendák életveszélyes állapotban vannak csak a válaszfal tartotta őket-ez meg is látszik a válaszfal repedésein.Pontosabban 8db gerenda annyira elkorhadt a végeinél,hogy a levegőben lógtak.Mindez a lakás megvásárlásakor nem volt látható ,csak egy kb 40cm-es vakolatleverődés.Ha tudtam volna hogy ennyire rossz állapotú,nem kezdtem volna bele a vételbe,ill. felújításba,de a békesség kedvéért nem szóltam az eladónak.Szakemberrel alá ducoltattam,gerendákat megerősíttettem,menetes szárral még pluszban felfogattattam,gipsz kartonoztattam kifestettem,kéményt megjavíttattam...több mint 500ezer forintot költöttem (szarufákat,tetőléceket,cserepeket cseréltettem-az előző tulaj semmit sem törődött vele,évek óta ázott az épület emiatt korhadtak el a gerendák.Elfogyott a pénzem teljesen és említettem az eladónak,hogy kések-ezek miatt a kiadások miatt-a fizetéssel-erre ma küld egy sms-t hogy nem fizettem,megteszi a jogi lépéseket(a fizetési határidőig még 5 nap van-nem is értem ezt a hozzáállást)-szerintem pályázik a most már rendbe hozott lakásra.Nem szeretném a lakást visszaadni,de lehet,hogy nem jön össze a pénzem a részlet fizetésre ,kérem segítsenek mi tévő legyek-esetleg előbb én jelentsem fel,hogy elhallgatta előttem ezeket a problémákat?Beleöltem az összes pénzem,ha mégsem tudom befizetni akkor ezt elvesztem,vagy van e jogilag valamilyen megoldás,hogy visszakapjam?Az eddig befizetett összegre nem számítok,mert a szerződésben mint albérleti összeg lett megjelölve.Kérem szíves segítségüket,mi tévő legyek,hogy elsősorban ne kerüljek utcára a családommal,másodsorban megmaradjon a lakás-ill megkapjam a pénzem ha már ki kell költöznünk. Most néztem át alaposabban az adásvételi szerződést és azt hiszem ez jól ki letalálva az eladó részéről-abban az áll,hogy kijelentik,hogy az ingatlan rejtett hibáiról nincsen tudomásuk,valamint az is,hogy én mint vevő a szerződés megszűnése esetén a felújításokra nem tartok igényt-akkor szerintem itt bukott a mutatvány!Csak ugyebár,ha nem tudott volna ezekről a hibákról-egy deszkát szegelt fel a gerendára hogy eltakarja mindezt,az amúgy stukatór nélküli kb 30cm széles 6 méter hosszú 130 éves fagerendára-akkor ez meg sem fogalmazódott volna benne,hogy feltüntesse a szerződésben.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste fel kérdésével.

Problémájára a konkrét okiratok, adatok ismerete nélkül az alábbi általános tájékoztatást tudom adni.

Az adásvételi szerződésben feltüntetett fordulatok nyilván mindkét félre kötelezőek az aláírást követően. Bár a rejtett hibákról szóló bekezdés általánosnak mondható, a felújításokról való lemondás megszűnés esetén valóban nem mindennapos.

Amennyiben bizonyítható, hogy az eladó tudott a ház hibájáról, úgy értelemszerűen hatálytalannak tekinthető a szerződés, vagy legalábbis ezen része. Ellenkező esetben esetlegesen felmerülhet a feltűnő érték-aránytalanság, mely a hibák következtében egy könnyebben védhető pozíció jogi vitában.

Ennél részletesebben csak az iratok pontos ismerete alapján tudnék válaszolni.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel kérem, forduljon hozzám bizalommal!



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • TÓTH ATTILA 47436 számú kérdése
  • 2015-12-17

Tisztelt Ügyvédnő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz segítségül,hogy vásároltam egy lakást havi részletfizetéssel,tulajdonjog fenntartással.A lakás felújításakor derült ki,hogy a gerendák életveszélyes állapotban vannak csak a válaszfal tartotta őket-ez meg is látszik a válaszfal repedésein.Pontosabban 8db gerenda annyira elkorhadt a végeinél,hogy a levegőben lógtak.Mindez a lakás megvásárlásakor nem volt látható ,csak egy kb 40cm-es vakolatleverődés.Ha tudtam volna hogy ennyire rossz állapotú,nem kezdtem volna bele a vételbe,ill. felújításba,de a békesség kedvéért nem szóltam az eladónak.Szakemberrel alá ducoltattam,gerendákat megerősíttettem,menetes szárral még pluszban felfogattattam,gipsz kartonoztattam kifestettem,kéményt megjavíttattam...több mint 500ezer forintot költöttem (szarufákat,tetőléceket,cserepeket cseréltettem-az előző tulaj semmit sem törődött vele,évek óta ázott az épület emiatt korhadtak el a gerendák.Elfogyott a pénzem teljesen és említettem az eladónak,hogy kések-ezek miatt a kiadások miatt-a fizetéssel-erre ma küld egy sms-t hogy nem fizettem,megteszi a jogi lépéseket(a fizetési határidő 15-e,ma 10-e van-nem is értem ezt a hozzáállást)-szerintem pályázik a most már rendbe hozott lakásra.Nem szeretném a lakást visszaadni,de lehet,hogy nem jön össze a pénzem a részlet fizetésre 15-éig,kérem segítsenek mi tévő legyek-esetleg előbb én jelentsem fel,hogy elhallgatta előttem ezeket a problémákat?Beleöltem az összes pénzem,ha mégsem tudom befizetni akkor ezt elvesztem,vagy van e jogilag valamilyen megoldás,hogy visszakapjam?Az eddig befizetett összegre nem számítok,mert a szerződésben mint albérleti összeg lett megjelölve.Kérem szíves segítségüket,mi tévő legyek,hogy elsősorban ne kerüljek utcára a családommal,másodsorban megmaradjon a lakás-ill megkapjam a pénzem ha már ki kell költöznünk. Most néztem át alaposabban az adásvételi szerződést és azt hiszem ez jól ki letalálva az eladó részéről-abban az áll,hogy kijelentik,hogy az ingatlan rejtett hibáiról nincsen tudomásuk,valamint az is,hogy én mint vevő a szerződés megszűnése esetén a felújításokra nem tartok igényt-akkor szerintem itt bukott a mutatvány!Csak ugyebár,ha nem tudott volna ezekről a hibákról-egy deszkát szegelt fel a gerendára hogy eltakarja mindezt,az amúgy stukatór nélküli kb 30cm széles 6 méter hosszú 130 éves fagerendára-akkor ez meg sem fogalmazódott volna benne,hogy feltüntesse a szerződésben.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Cím!

Az alap-probléma az, hogy amikor Ön észlelte a hibát, és az még nem volt betakarva a felújítási munkákkal, egyeztetni kellett volna az eladóval, neki feltárni a problémát. Lehetett volna megegyezni árleszállításban, vagy, ha nem egyeznek meg, akkor Ön elállhatott volna a szerződéstől. És akkor nem öli bele a pénzét az ingatlanba. Ön azt vállalta, a hibának az eladó előtti elhallgatásával, hogy felújítja az ingatlant, ám az eladóval megkötött szerződést is teljesíti, az eredeti feltételek szerint.

Ha készítettek képeket a gerendák felújítás előtti állapotáról, akkor most is egyezkedni kellene, kilátásba helyezve, hogy Ön eláll a szerződéstől. Ha a szerződéstől eláll, akkor az a megkötésére visszamenőlegesen megszűnik, azaz nincs. Azaz a benne lévő rendelkezések sincsenek. Azaz nem irányadó, hogy Ön a felújítást nem kérheti. Feltűnő értékaránytalanság miatt is meg lehet támadni a szerződést, ami azt jelenti, hogy a szerződésbeli ár az ingatlan valós forgalmi értékéhez képest túl magas. A túl magas, általában a 40%-os eltérés.

Azt javaslom, ezt a feltűnő értékaránytalanságon alapuló megtámadást helyezze kilátásba, és törekedjen az értékcsökkentésre, a szerződésnek az eladóval közösen való módosítására, árleszállításra.

Egyébként a kiköltöztetés nem egyszerű dolog, kb. másfél év, mire per és végrehajtás után oda jut az ügy, hogy az ingatlant el kell hagyni, mert, ha nem, akkor a végrehajtó rendőri segítséggel kirakja. Ezt az eladó is tudni fogja, és neki meg az az érdeke, hogy vagy eladva legyen a lakás, vagy üres legyen a lakás, hogy eladhassa. Egyeztessék az érdekeiket. Szerintem az árleszállítás lenne a legjobb.

Tisztelettel:



Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Roli 47412 számú kérdése
  • 2015-12-03

Tisztelt Ügyvéd Úr,Ügyvéd Nő!

Ötlakásos ,földszinti társasházban lakom,saját tulajdonú lakásban,most sikerült meg vennem a szomszéd lakást,havi részletre-tulajdonjog fenntartással.A többi 3 lakás most eladásra kerül az önkormányzat által.Az lenne a kérdésem,hogyha esetleg találnék vevőt az egész ingatlanra-egy patinás,sarokházról van szó- nyilván egyben nagyobb értéket képvisel-jogilag van-e arra lehetőség,hogy a tulajdonjog fenntartással megvásárolt lakást eladjam,(természetesen minderről tudni fog az eladó-az eladási árról szerintem jobb ha nem tud:)))ill. ha igen és magasabb áron a megegyezett vételi összegnél,a különbözet illethet-e engem?Természetesen miután kifizettem belőle az eladót-pl.addig ügyvédnél elhelyezve az összeget.

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel Roland

Tisztelt Roli!

Megoldható az eladás, annak folyamatában - azaz a befolyó vételárból - ki lehet fizetni az Ön eladóját. Gondos és alapos ügyvédi közreműködést igényel, de jogi akadálya nincs.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Roli 47410 számú kérdése
  • 2015-12-02

Kedves Ügyvéd Úr!

2 kérdéssel fordulok Önhöz.1.Egy nagy lakásból szeretnék hivatalosan kettő kisebbet létrehozni,mi ennek a folyamata,ill. milyen hivatali költségekre számíthatok?
2.Önkormányzati lakást kínálnak eladásra pályázati úton,van-e lehetőség az Önkormányzattal részletfizetési megállapodásra?
Köszönettel Roland

Tisztelt Roli!

1. Alapító okirat módosítása szükséges, amelyhez geodéta és ügyvédi közreműködésre lesz szükség, ill. a társasházi közgyűlés ilyen tartalmú döntésére.
2. Igen, az elvi lehetőség fennáll, az más kérdés, hogy a bérleti jog megszerzésének akadálya lehet a további ingatlan tulajdonjoga.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 47403 számú kérdése
  • 2015-11-30

Tisztelt Ügyvéd Úr

köszönettel olvastam válaszát, és a gyorsaságot is külön köszönöm Önnek.
az eladó és vevő is az alábbi kötelezettséget vállalták, eredeti szezrődésben, ( -tehát nem a módosított szerződésben vállalta hogy aláírja....)

" szerződő felek, kötelezettséget vállalnak, hogy a banki hitel ügyintézésre tekintettel az a dásvételi szerződést szükség esetén módositják a hitelt nyujtó bank/ok előirásai szerint."

a szerződést kötő ügyvéd urat sem sikerűl elérnem, nem tudom az eladóval sikerült -e tárgyalnia.

Ha a mai nap eltelik aláírás nélkül ? Mi a következő lépés ? Mit tehetünk ?

Mivel a gyermekem a lakásban lakik, felújította azt, Ő nem állt el a szerződéstől, nem akadályoztatta annak folyamatát semmiben... gondolom van valami normális folytatásra mód. ?!

Az eladó sem veszi fel a telefont, a hétvégén is többször is kereste a fiam, de nem reagál vissza.

Köszönettel: ILdikó

Tisztelt Ildikó!

A jogvitákat - és nagy általánosság lesz, amit most írok - kétféleképpen lehet elintézni, peren kívül, a felek egyezsége, megállapodása útján vagy bírósági úton. Az elsőnek a lehetőségét, esélyét Ön tudja felmérni. A másodikkal ebben az esetben az a probléma, hogy a jognyilatkozat pótlása iránti per - főleg az időigényessége miatt - nehezen képzelhető el ebben a helyzetben. Emiatt az első megoldás megvalósítására kell koncentrálni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nori- 47396 számú kérdése
  • 2015-11-26

Üdvözlöm !

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy perben felperes követel 1/2 tulajdonjogot (de bizonyítani csak kevesebbet tud) és a követelést alperes ellenzi mert indokolatlan, majd később a felperes egy bírósági szakértői vélemény hatására követelését leszállítja 1/3-adra (ezt az alperes is elismeri mindvégig) és ezt szerzi meg és a bíróság pernyertesként emeli ki felperest.

A felperes eredeti követelését ilyenkor már nem is kell alapul venni ? Hogy lehet így pernyertes, amikor annyit szerez meg, amennyit alperes is elismer neki valós arány szerint ???

Köszönöm válaszukat Nori

Tisztelt Nori!
Korbban már kértem, hogy ne ezen a fórumon keresse a megoldást a - szemmel láthatóan - összetett és per(eke)t is magába foglaló problémájára. A per során - az ítéletet megelőző berekesztésig - a felperes módosíthatja a keresetét, itt is ez történt a jelek szerint, és ennek megfelelően döntött a perköltségekről a bíróság.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mihály 47389 számú kérdése
  • 2015-11-20

Tisztelt Cím!

Bejegyezhetnek e tulajdonosként ingatlanra hozzájárulásom nélkül? (telek, ház, társasház)
Mit kell tenni a kéretlen tulajdonlás megszüntetéséhez?

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Mihály!

Szerződésen alapuló tulajdonszerzésnél nélkülözhetetlen az Ön hozzájárulása, aláírása, pl. alá kell írnia az adásvételi, ajándékozási, stb. szerződést. Öröklés nyomán elvileg elképzelhető, hogy a hozzájárulása nélkül válik tulajdonossá... Mi történt pontosan?


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nori 47356 számú kérdése
  • 2015-11-02

Üdvözlöm Önöket !

Szeretném megkérdezni, hogy pernyertesnek tekinthető-e az a felperes, aki perben követelve pontosan ugyanannyi tulajdonjogot szerez, mint amennyit az alperesek peren kívül és a per alatt is elismernek neki, de a felperes a per indításakor kicsit többet szeretne bejegyeztetni, de a különbözetet nem sikerül kétséget kizáró módon bizonyítani. Tehát csak annyit szerez meg per által, amennyit alperesek mindvégig elismertek neki.
Ilyenkor is pernyertes a felperes, vagy pervesztes vagy részben pernyertes-részben pervesztes ?
Köszönöm válaszukat Nóri

Tisztelt Nori!

Részlegesen pernyertesnek minősül, részlegesen pedig pervesztesnek. A költségekről szóló bírói döntésnél viszont figyelembe kell(ene) venni, az alperesi elismerést.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 47347 számú kérdése
  • 2015-10-29

Vásàroltam egy ingatlant aminek 1/1.-ben vagyok a tulajdonosa viszont van egy pàrom akivek közössen szeretnènk hozzàèpìteni ez hogy lehetsèges el kell neki ajàndèkoznom vagy adnom a hàz egy rèszèt vagy lehet az hogy az èpìtkezès vègèn közös legyen az ingatlan ? Hogy indìtsuk az èpìtèsi endedèjt ?

Tisztelt Andrea!

Semmiképpen sem ajándékozási szerződést kell kötni. Nem ajándékozás az ügylet, hanem közösen építkeznek! Kérjek ki Ön, saját nevében az építési engedélyt és annak birtokában lehet kötni egy ún. ráépítési szerződést. Ez azt jelenti, hogy az Ön párja a közös építkezés rá eső része erejéig tulajdont szerez az ingatlanon.
Ez akkor illetékmentes, ha (nagyjából) akkora részt szerez az ingatlanból, mint amekkora a beruházás rá eső része. Ügyvéd előtt kell megkötni a szerződést és be kell adni a Földhivatalba.



Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • edina 47334 számú kérdése
  • 2015-10-26

Üdvözlöm.
Édesanyám, még életében 2012-ben ügyvéd előtt szerződést kötött egy ingatlan egyik tulajdonosával, mivel a másikat nem találták. Előleg átadása is meg történt az ügyvéd előtt, sőt, édesanyám, és az eladó között is történt pénz át adás. Az ügyvédi költségeket is édesanyám fizette ki előre, az első találkozás alkalmával az ügyvédnek. Sajnos, édesanyám idő közben el halálozott 2013 -ban. Én jeleztem ezt az ügyvéd felé, aki azt mondta, hogy folyamatban van az ügy, a bíróság előtt,mivel a másik tulajdonost nem találták,és a címem kérte, és azt mondta, értesítenek a fejleményekről. Én akkor mondtam az ügyvédnek, hogy az öcsém fel vette anyukám halála után az ingatlan tulajdonosával a kapcsolatot, és ő is előleget adott neki, mondván, hogy neki adja el az ingatlant,erről egymás között papírt is írtak. Az ügyvéd erre azt mondta, hogy ilyen nem lehetséges, hiszen amíg folyamatban van az édesanyám ügye az egyik tulajdonossal, és le nem zárul a tárgyalás,addig nem adhatja el másnak az ingatlant. Jelzem, édesanyám halála óta, semmilyen postai küldemény nem érkezett ezzel kapcsolatban,sem nekem, sem édesanyámnak . A kérdésem az lenne, hogy az öcsém, meg vásárolhatja e ezt az ingatlant ., és hogy hova forduljak segítségért ezzel kapcsolatban, mert hogy az akkori ügyvédnek nincs elérhetősége, és sajnos, az én birtokomban sincsenek ez ügyben papírok a tulajdonomba.
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdv: Edina

Tisztelt Edina!

Leveléből úgy tűnik, hogy az édesanyja az egyik tulajdonos hányadát szerződéssel megszerezte, csak még nem fizette meg a teljes vételárat. Az a szerződés tehát úgy tűnik, még "él". Ha az öccse az édesanyja örököse úgy a szerződésben is a helyébe lépett a többi esetleges örökössel (Önnel például) együtt. Ha ez a helyzet, nem újabb eladásról van szó, csak az örökös fizetett az édesanyjuk "helyett". A másik tulajdonostárs elleni perről nem tudjuk, hogy hol, mi iránt van folyamatban, így annak a mi ügyünkre való hatásáról is nehéz nyilatkozni. Mindenesetre az ő tulajdonrészét fő szabály szerint az aláírásával lehet megszerezni csak


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • László 47327 számú kérdése
  • 2015-10-19

Tisztelt Ügyvédnő!
Arról szeretnék információt,hogy elajándékozhatom e a tulajdonrészemet az anyámnak,aki az engedélyem nélkül kiadta a lakásomat egy olyan meghatalmazás segítségével,amelyet egyet nem értés miatt érvénytelenítettem.most nem tudom eladni a lakást és az albérlőket sem tudom kirakni,pedig magánlaksértést követnek el.és a nem érvényes,sőt a nullával egyenértékű albérleti szerződésre hívatkoznak.6 gyerekkel és egy teljesen más címre szóló befogadói nyilatkozattal laknak ott.én a volt párommal 1/2 tulajdonos vagyok,de az eladásra meghatalmazást kaptam tőle.az anyámnak nincs haszonélvezeti joga.elég kilátástalan a helyzet,ezért elajándékoznám neki,engem meg felejtsenek el!van erre lehetőség?

Tisztelt László!

Az ajándékot a megajándékozottnak el kell fogadnia, így az édesanyja akarata nélkül nem tud így megszabadulni az ingatlantól. Ha elfogadja, persze semmi akadálya az ügyletnek nem lesz. Mindazonáltal nem biztos, hogy ez az Ön érdeke, esetleg érdemes lehet a bérleti szerződés megszüntetésének, a bérlők eltávolításának a lehetőségeit megvizsgálni.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • László 47326 számú kérdése
  • 2015-10-19

Tisztelt Ügyvédnő!
Arról szeretnék információt,hogy elajándékozhatom e a tulajdonrészemet az anyámnak,aki az engedélyem nélkül kiadta a lakásomat egy olyan meghatalmazás segítségével,amelyet egyet nem értés miatt érvénytelenítettem.most nem tudom eladni a lakást és az albérlőket sem tudom kirakni,pedig magánlaksértést követnek el.és a nem érvényes,sőt a nullával egyenértékű albérleti szerződésre hívatkoznak.6 gyerekkel és egy teljesen más címre szóló befogadói nyilatkozattal laknak ott.én a volt párommal 1/2 tulajdonos vagyok,de az eladásra meghatalmazást kaptam tőle.az anyámnak nincs haszonélvezeti joga.elég kilátástalan a helyzet,ezért elajándékoznám neki,engem meg felejtsenek el!van erre lehetőség?

Tisztelt László!

Természetesen elajándékozható, illetékmenetes az eljárás


Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • József 47308 számú kérdése
  • 2015-10-10

Tisztelt Szűcs Úr!
Nagyapánktól örököltünk egy szülői házat hozzá tartozó területtel együtt. Erre szükségünk nincs, ezért megpróbáltuk értékesíteni. Találtunk is rá vevőt, amikor kiderült, hogy a terület határa nem ott van a földhivatal nyilvántartásában mint a valóságban. Ez azért lehetséges, mert a nagypapám még 50 évvel ezelőtt megvásárolt a szomszéd telekből egy darabot, viszont a tulajdonjog nem került átírásra. A terület értékesítése most sajnos ezen múlik.
Sajnos még nem sikerült megtalálnunk a szomszéd terület örökös tulajdonosait, akivel lehetne egyeztetni ezzel kapcsolatban.
Mit tudna nekünk javasolni? Van e megoldás arra az esetre, ha nem tudunk megegyezni a mostani tulajdonossal, ha nem ismeri el a nagypapám korábbi vásárlását? Adásvételi szerződésünk sincs meg sajnos.
Természetesen első körben megpróbálunk megegyezni, de bizonyítani nem tudjuk az 50 évvel ezelőtti terület vásárlást.

Válaszát előre is köszönve!

Üdvözlettel:
József

Tisztelt József!


Tájékoztatom, hogy a válaszokért felelős ügyvéd kollégám nyugdíjazása miatt 2016. évtől én vettem át az oldalon Zala megyéből érkezett kérdések megválaszolását.

Kérem, szíveskedjen jelezni, hogy a kérdésében jelzett problémára az eltelt időszak alatt sikerült-e megoldást találni vagy az még mindig aktuális. Amennyiben még aktuális, úgy az alábbiakról tájékoztatom.

Javasolom, hogy az illetékes földhivatalnál tekintsék meg a fenti ingatlan tulajdoni lapját, amely alapján megtudhatják az ingatlan művelési ágát és a tulajdonosát. Amennyiben a kérdéses ingatlant meg szeretnék venni, úgy javasolom, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tulajdonossal írásban tértivevényes levélben. A másik lehetőség lehet a véleményem szerint bonyolultabb megoldás, az elbirtoklási per megindítása a tulajdonossal szemben, amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak. [Ptk. 5:44. § (1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt ... éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja.] Az esetleges elbirtoklási per esetén javasolom a szóbeli ügyvédi konzultációt, mivel amennyiben a terület nem osztható meg, úgy az adott elbirtoklási per sem vezethet eredményre.

Ezúton kívánok boldog új évet!

Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 47275 számú kérdése
  • 2015-09-25

Ez év július 08 - én vásároltunk egy lakást adásvételi szerződéssel egyidejűleg kifizetésre került a vételár.
Szerződésben az áll hogy október 15 - ig át kell adni a lakást az eladónak.
De ügyvéd jelenlétében ígérte hogy szeptember végén átadja a lakást de erre nem reagál.
Hogyan tudnám behajtani rajta a három havi bérleti díjjat. köszönöm

Tisztelt Zsuzsanna!

Az eladó szerződésszerűen köteles teljesíteni, azaz október 15. napjáig köteles az ingatlant birtokba adni. Eddig az időpontig Önnek nem jár bérleti díj.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal: