Hozzászólások

  • Anya31 47288 számú kérdése
  • 2015-10-01

T.Cím
Előző válaszukon felbátorodva további jogi kérdésekben is segítséget kérnék.
80éves keresztapám évekkel ezelőtt tartási szerződést kötött Gyömrőn található nyaralójára,melyben eltartók vállalták hogy nyaranta lent tartózkodáskor ellátják.Ez kb.2000 körül lehetett,mert első gyermekem 99-es születéséig én is laktam rövid időt a telken.Sajnos akkor kapcsolatunk egy családbarát/szerelmi kapcsolat miatt megromlott,így 13évig nem beszéltünk.2012-ben mégis segített nekem venni egy ingatlant,hogy válásom után ne albérletben kelljen laknom 4 gyermekemmel.Számomra akkor derült ki,hogy az évek alatt nagynéném(keresztapám nővérének,apai nagyanyámnak lánya),gondozási szerződést kötött keresztapámmal lánya nevében. A problémám ott kezdődik hogy sem az eltartási,sem a gondozási szerződés nem teljesült.Eltartója évente 1-2x látogatja,nyaralóba már előtte sem járt le keresztapám egészségügyi okok miatt,ilyenkor 20-30000Ft-ot visz neki éves szinten.Gondozási szerződése ott bukott el szerintem,hogy nagynénémék,akik rendelkeznek keresztapám nyugdíjával is(bár se kiskorúsitva,sem gyámság alatt nem áll),nem gondozták megfelelően,így kezeletlen /nem megfelelően kezelt cukorbetegsége miatt részleges végtag amputációkon esett át,és augusztusban volt 2.éve hogy a Margit kórházban tartózkodik.Onnan nagynénémék nem akarják és másnak sem engedik hazavinni.2012-es békülésünk óta keresztapám több ízben segített/támogatott engem és gyermekeimet anyagilag is,melyet nagynéném adósságként rám olvas,annak ellenére hogy keresztapám egyértelműen nyilatkozott róla:nem visszafizetendő összegek.
Szerettem volna a tavalyi évben keresztapámat egy-a Margit kórháznál komfortosabb,zöld környezetben lévő,vidéki idősek otthonában elhelyezni-köszönetképp amiért segített nekünk házat venni,de ezt nagynéném megakadályozta.Úgy gondolom lánya nem teljesíti a gondozási szerződésben vállaltakat.Nagynéném mentségére szolgál hogy hetente 1-2x legalább elmegy a szennyeséért,viszont ellenük szól,hogy a kórházi tartózkodás díját és a saját(haláláig tulajdonában lévő) III.kerületi lakásának rezsijét keresztapám nyugdíjából fedezik.
Kérdésem:hol indulhatnék el a szerződések megtámadására,és mennyi esélyem lenne megnyerni azokat.Nem tartanék igényt az említett ingatlanokra,de szeretném keresztapámat élete végéig megfelelő gondozásban részesíteni,még akkor is ha ez esetlegesen intézeti keretek között történik,mert úgy gondolom jelenlegi ellátása nem érdemszerű.Keresztapám sok mindenben egyetért velem,de mikor szóba hozom,akkor annyit mond csak:ő már csak egy bekötött szemű ló,arra megy amerre terelik,kulcs nélkül,iratok nélkül úgy sem tehetünk semmit.
Én mégis tenni szeretnék.

Tisztelt Anya31!
Ismerni kellene a szerződéseket, aztán ügyvédi segítséggel el lehet indulni a felmondás irányába...
Ha lehet kapni tőle egy meghatalmazást, akkor nélküle, az Ő aktív közreműködése nélkül - természetesen az időszakonként tájékoztatása mellett - el tud járni részben Ön is, de akár egy ügyvédi iroda is. Ebben mi is készséggel állunk rendelkezésükre, ha erre igényt tartanak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anya31 47282 számú kérdése
  • 2015-09-28

T.Cím Segítséget szeretnék kérni.Idős néni gondozásért cserébe rám vagy gyermekemre szerette volna íratni ingatlanját,melyet kórházban fekvése alatt én rakattam rendbe(ablak csere, zár csere, takarítás,fertőtlenítés, festés). A szinte felújításnak is nevezhető rendbetétel után és az átírás előtt derült ki hogy önkormányzati öröklakásról van szó,ám a néni továbbra is ragaszkodik ahhoz hogy rám hagyja. Milyen lehetőségei vannak, Vannak-e egyáltalán? Illetve kérheti-e az ingatlan ki/megvásárlását most.
Köszönettel: R.G./ Anya31

Tisztelt Anya31!
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakásra is lehet tartási szerződést kötni, de ahhoz természetesen az önkormányzat hozzájárulása is szükséges. A szerződést ügyvédi közreműködéssel kell készíteni, így a lebonyolításban is tudunk az Önök segítségére lenni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 47228 számú kérdése
  • 2015-09-07

Tisztelt Uram!
2015.Augusztus 12,-én Örökbefogadási szerződést kötöttünk egy 69-éves bácsival.
A testvéreit kitagadta,és most ők pereskedni akarnak és orvos szakértőt akarnak kérni,mert a bácsit otthonba akarták dugni,a pénzét elvitték.A lényeg a bácsi 69-éves nem meghatározott demens,és pszichiátriai gyógyszereket kap,Hejőkeresztúrról-Pécsre akarják,hogy majd vigyük bíróságra,hogy kivizsgálják beszámítható volt-e szerződés kötéskor.A szerződés közjegyzőnél készült,kényszer és rábeszélés nélkül.
Nem tudom mit tehetnénk,a bácsi fél.
Várom válaszát.Köszönettel és Tisztelettel Schlichter Ágnes

Tisztelt Ágnes!

A lényeges az, hogy amikor önök a szerződést megkötötték akkor a bácsi belátási képességének birtokában volt e. Felteszem igen, hiszen ha közjegyző előtt kötötték, a közjegyzőnek is kötelessége, hogy meggyőződjön arról, hogy beszámítható e a szerződő fél.

Tehát ha meg akarják támadni a szerződést, akkor a felpereseknek a közokirattal ellentétesen kell bizonyítaniuk, hogy a szerződő fél nem volt akaratnyilvánításra alkalmas állapotban, ezt azonban csak olyan orvosszakértő tudná megállapítani aki a szerződéskötéskor vizsgálta, vagy ha van abból az időszakból ilyen tartalmú orvosszakértői vélemény.

Azt egyébként szintén lehet kérni a bíróságtól, hogy a jelenlegi egészségi állapota miatt ne kelljen odautaznia, ha idéznék.


Tisztelettel:
Dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 47125 számú kérdése
  • 2015-07-21

Sajnos papir nélkül gondoztam egy házaspárt akiknek van egy lányuk aki abszólult nem foglalkózott az idös szüleivel, a nénit 2004-ben tisztességesen ektemettük a bácsival mivel kettőjük nyigdija nem volt elég a temetésre igy ki kellet pótolnom. 2004 szeptemberben a bácsi kapot egy kisseb infarktus, amitöl részlegesen lebénult 2006-ban jobboldalára teljesen lebénult mivel tobra is tisztességesen gondoztam rám iratta a háza haszónélvezeti jógát. de a ház eléggé romos állapotba van igy nem lehet lakni vérszerinti gyereke nem hajlandó semmit tenni.2013. február 19én a bácsi meghalt és én temettem el a saját pénzemböl, kértem váltsa meg a haszónélvezetemet, és fizesse ki az édesapjára amit költöttem mivel a nyugdija csak a gáz, villany és a kötelező biztósitásra volt elég, I. II. másodfokon is el vesztettem a pert semminek nem néztek utána, most nem tudom hová tudnák fordulni.
Válaszukat előre is köszönöm szépen ha egy mod van rá az eimail cimemre legyenek szivesek a választ küldeni

Tisztelt Ilona!
Amennyiben Önnek az ingatlanon haszonélvezeti joga van, a lány pedig tulajdonos, úgy nem tudja bírósági úton kikényszeríteni a tulajdonost, hogy váltsa meg a haszonélvezeti jogot. Kivétel, ha eladásra kerül az ingatlan, úgy a szerződésben ön is szerződő fél lesz, és a vevőtől tudja megkapni a haszonélvezet, mint vagyoni értékű jog ellenértékét. A perrel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, nem tudom, hogy mire irányult volna...

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 47105 számú kérdése
  • 2015-07-19

Üdvözlöm!

Tartási szerződés felbontásáról érdeklődnék:

Egy adott ingatlanért "cserébe" lett kötve tartási szerződés,közjegyző előtt 8 éve.
De az eltartott szerencsére még jó egészségnek örvend, és szeretné felbontani a szerződést.Tényleges eltartás nem történt még eddig.
Egy oldalúan van erre lehetősége, illetve ilyen esetben a földhivatali bejegyzés hogy alakul?

Az adott ingatlant az eltartó(1/1 tulajdonos) szeretné használni bővíteni, beköltözni. Az eltartott pedig inkább eladná az ingatlant (ha a tartási szerződést felbontja)

Köszönöm!

Üdv.Attila



Tisztelt Attila!

A szerződő felek közös megegyezéssel szabadon felbonthatják a szerződést, vagy pl. átalakíthatják életjáradéki szerződéssé. Az sem kizárt, hogy közös döntés alapján adják el, és az újonnan vásárolt másik lakás kerüljön be a tartási kötelembe.
Amennyiben nincs közös megegyezés, úgy bármelyik fél az átalakítás vagy a felbontás iránt pert indíthat.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 46992 számú kérdése
  • 2015-05-19

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő lenne: Életjáradéki szerződést
kötöttem egy házaspárral közel húsz éve. A bácsi kb. 10 éve meghalt, s tegnap a néni is elhunyt. Mi ilyenkor a teendőm, hol kezdjem az ügyintézést?
Üdvözlettel: János

Tisztelt János!

Ha életjáradéki volt a szerződés, akkor Ön már az ingatlannak a tulajdonosa. Az egyéb bejegyzett terhek - életjáradéki jog, haszonélvezet - törölhető az ingatlan-nyilvántartásból, de szükség van hozzá az elhunyt jogosultak eredeti anyakönyvi kivonatára.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 46759 számú kérdése
  • 2015-02-18

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Öröklési szerződést szeretnék kötni lányommal arra az ingatlanra, ahol most is együtt lakunk (két lakásra van osztva). Ezen ingatlan 4/5 része lányom, 1/5 része az én tulajdonom, és az egész ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti jogom van. Az 1/5 rész tulajdonom fejében kötném vele az öröklési szerződést.
Amikor megvettük az ingatlant, a Magyar Államkincstár lányom korábbi építkezésének 400 ezer forintos áfa jóváírása miatt jelzálogot és elidegenítési tilalmat tett a házra, (áthozta erre az ingatlanra) ami jövő ősszel jár le, (az én részemre is ráterhelte, tehát az egészre!), továbbá saját munkáltatómtól felvett hitel miatt jelzálog van ráterhelve az én 1/5-öd részemre. (elidegenítési tilalom nem)
Azt tudom, hogy tartási szerződést ezek miatt nem köthetünk, de vajon így, hogy van rajta jelzálog, illetve jelzálog és elidegenítési tilalom, öröklési szerződést köthetünk?

Ha nem köthetünk, megpanaszolhatom-e a kincstárnál, hogy az én 1/5-öd részemre is ráterhelte a lányom korábbi építkezésére jóváírt áfát és nemcsak a lányom tulajdonát képező 4/5-öd részre?
Ha ezek miatt a terhek miatt nem lehet kötni, megoldás-e a kincstárnál a panasz? Az én munkáltatóm biztos engedélyezné egyébként a szerződéskötést, ha ez engedélyhez kötött lenne, tehát az nem lenne akadály.

De elsősorban a kérdésem, hogy ilyen terhekkel megköthető-e az öröklési szerződés?

Válaszát várva, üdvözlettel:
Gabriella

Tisztelt Gabriella!

Az öröklési szerződés megkötésének nincs akadálya, legfeljebb elidegenítési tilalom nem lesz bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára, mindaddig, amíg más ilyen tilalmak terhelik, vagy beszerzik a jogosultak engedélyét a tilalom bejegyzéséhez.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 46613 számú kérdése
  • 2015-01-01

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy.

2013.03 hóban eltartási szerződést kötöttem egy 54-éves úriemberél.
Az eltartási szerződés ötletével ő keresett fel,mivel nem rendelkezett saját jövedelemmel,és már étkezésre sem nagyon jutott neki,(Éhezett.)
Megkérdeztük tőle,milyen tartozásai vannak.
Azt mondta,egy-kétszáz ezer.A villanya,gáza,ki volt kötve,és már a vízóra következett volna.
Mi belevágtunk.Amikor jogunk lett a számlákhoz hozzáférni,kiderült hogy,milliónál is több tartozása van a házon.(villany,víz,gáz,csatorna...stb.)Mi ezeket keserű szájízzel rendeztük.
De 1év után,miután a számlák majdnem teljesen rendeződtek,a házon ablakokat cseréltünk,és egy új fürdőszoba kiépítését is megkezdtük .Egyre ellenségesebb,mind velünk,mind a kisfiunkkal is.Az ételt amit kiteszünk nem fogyassza el,mert szerintünk most hogy,mindent rendeztünk,mással szeretne szerződni.
Kérdésem az,ha ő szerződésben kijelentette hogy,a házon semmilyen tartozás nincs,de kiderült hogy mégis csak van nagyon is sok.Ha valótlant állított,az szerződésszegésnek minősül-e,és felbonthatom szerződést.Ha igen,követelhetem vissza az ide fordított több milliót.Ha igen,akkor ezt miképp kapom vissza mert ő biztos nem tudja visszafizetni.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Attila!

A tartási szerződés ismerete nélkül nem lehet teljeskörű és korrekt választ adni, de alapvetően a szerződés módosítása és/vagy megszüntetése közös megegyezéssel történhet, vagy - ilyen ok fennállása esetén - egyoldalú felmondással, ami egy bírósági pert is maga után vonz, ami az elszámolást fogja rendezni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: