Hozzászólások

  • Melinda 47431 számú kérdése
  • 2015-12-14

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ingatlan eladás esetén ingatlanközvetítői díj megfizetésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Az ingatlan 50-50%-ban 2 tulajdonosnál van. Az egyik tulajdonos (XY) a másik (VZ) tudta nélkül ingatlanközvetítővel kötött szerződést, ami magán értékesítés esetén is megbízási díj kifizetését tartalmazza. Időközben a másik tulajdonos (VZ) vevőt talált az ingatlanra. Ebben az esetben követelhet az ingatlan közvetítő megbízási díjat?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Melinda!

A megbízási szerződés ismeretében tudnék választ adni, ennyi információ alapján nem tudom kizárni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 47348 számú kérdése
  • 2015-10-29

Kiadó ingatlanunkat felkérés, engedély, szerződés nélkül hirdeti egy ingatlanközvetítéssel foglalkozó személy.
Jeleztem ezt már azon a hirdetési felületen is, ahol az illetéktelen hirdetés megjelent.
A hirdetővel is beszéltem telefonon, megtiltottam, hogy tovább hirdesse az ingatlant. Ennek ellenére, továbbra is folytatja a "kalózkodást".
Milyen lépéseket tehetek, hogy az álhirdetést eltávolítsák?
Mi a teendőm, hogy az ingatlanos tevékenysége ne maradjon következmény nélkül?

Tisztelt Judit!
Az ingatlanos cégek sok esetben tartoznak egy franchise keretébe, vagy valamely más - érdekvédelmi - szervezet kötelékébe, érdemes ott egy bejelentést tenni, ill. a törvényességi felügyeletet ellátó önkorm. jegyzőnél is élhet ezen jogával.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 47212 számú kérdése
  • 2015-08-31

100%-os tulajdonosa vagyok egy öröklakásnak, melynek felét haszonélvezet terheli, és jelenleg a teljes lakásban a haszonélvező lakik. A nyár közepén a haszonélvezővel egyetértésben elhatároztuk, hogy eladjuk, és kisebb lakást veszünk. A lakás eladására 6 hónapos kizárólagos szerződést kötöttem az egyik ingatlanközvetítő céggel. Az ingatlanos több érdeklődőt hozott. Az idős haszonélvező (85 éves) egészségi állapota azonban hirtelen leromlott és kis híján járás-képtelenné vált, így jelenleg nem tud új lakásokat nézni, sőt, betegségére való tekintettel, érdeklődőket sem tud fogadni. Amennyiben egyáltalán van remény a felépülésre, az is hónapokat vehet igénybe. Az ingatlanos időközben komolyabb érdeklődőt is hozott, és vételi ajánlatot akart velünk aláíratni, de ebbe nem mentünk bele. Az ingatlanossal kötött szerződésben többek között az is szerepel, hogy nem tagadhatom meg a lakás bemutatását a vevő jelölteknek, mert ellenkező esetben élhet kártérítési igényével.
Betegségre való hivatkozással fel lehet-e bontani a szerződést az ingatlanközvetítővel, ill. követelhetnek-e kártérítést, ha betegségre való tekintettel nem tudjuk megmutatni a lakást az érdeklődőknek, ill. nem tudunk újakat keresni?

Tisztelt Ágnes!
A szerződés rendelkezéseiből kell kiindulni, így azt kell teljesíteni a feleknek. A felmerült újabb körülmény miatt azonban van egy speciális lehetőség, a szerződés módosításának kezdeményezése bírósági úton,ezt az alábbi idézet szabályozza: "6:192. § [Bírósági szerződésmódosítás]
(1) Bármelyik fél a szerződés bírósági módosítását kérheti, ha a felek közötti tartós jogviszonyban a szerződés megkötését követően előállott körülmény következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése lényeges jogi érdekét sértené, és
a) a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható;
b) a körülmények megváltozását nem ő idézte elő; és
c) a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe.
(2) A bíróság a szerződést az általa meghatározott időponttól, legkorábban a szerződésmódosításra irányuló igény bíróság előtti érvényesítésének időpontjától kezdődően úgy módosíthatja, hogy a körülmények megváltozása miatt egyik fél lényeges jogi érdeke se sérüljön."



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gitta 47211 számú kérdése
  • 2015-08-30

Tisztelt Ügyvéd Úr,
A következő kérdéssel fordulok Önhöz.
Szüleimnek megromlott a viszonya még évekkel ezelőtt, és három évvel ezelőtt megbírtak egy ingatlanirodát a közös ház értékesítésével 18M ft-ért, erről készült szerződés. Sajnos a gyenge ingatlanpiac miatt nem volt érdeklődő, és az ingatlanos 2-3x kereste az elmúlt években a szüleimet telefonon, hogy vigyék lejjebb az árat, szóban/telefonon megegyeztek, hogy 16 M-ért fogja az ingatlanos tovább hírdetni az internetes oldalukon. Írásos megegyezés nem készült róla. Most hogy kicsit fellendült az ingatlanpiac, szüleim mégsem szeretnék ennyiért odaadni, hanem az eredeti szerződés szerinti áron, ami 18M, de legalább 17.5M ft-ért. Jelezték az ingatlanosnak, de ő közben hozott ki egy érdeklődőt aki még a 16M hírdetésre jeletkezett. Kérdésem, ha a vevő vételi ajánlatot tesz a 16M-ra, kötelesek a szüleim ennyiért eladni, vagy mondhatják hogy ők ragaszkodnak a szerződésben szereplő árhoz? az ingatlaniroda követelheti rajtuk a jutalákot, ha nem adják el az ingatlant 16M-ért?
Válaszát előre is köszönöm, nagyon sokat segítene a továbblépésben.
Üdv:
Nóra

Tisztelt Gitta!

Alapvetően a megbízási szerződés rendelkezéseit ismerni kellene, ill. úgy kell tekinteni, hogy a szerződésmódosítás a 16 mFt kapcsán megköttetett. Ezért a feleket ez köti, más kérdés, hogy bizonyítási nehézségek léphetnek fel, ha esetleg a jogvita bíróság elé kerül.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 47106 számú kérdése
  • 2015-07-19

2015.májusában egy bp-i Ing. irodával aláírtunk egy megbízási szerződést, mely főbb vonalakban tartalmazta, hogy 2015.aug.1-ig beköltözhető, üres lakást kapunk,szerződést kötünk ez év június 16-án ügyvédnél. Az ügyvédnél juni.16-án az eladó kijentette, hogy nem írja alá a szerződést, itt és ekkor! derült ki, hogy az Ing. Iroda által hirdetett lakás nem tégla, hanem un.purhab beton- ezt az energetikai tanúsítvány is tartalmazza. Kértük itt az ügyvéd előtt vissza a 200.000.ft. letétet, amit az Iroda képviselője megtagadott, nem mutatta meg és nem adta át az energetikai tanúsítványt sem. Sőt, ismét elkezdték hirdetni a lakást, TÉGLAKÉNT. Megkerestük az Ing. ir. vezetőjét, aki azonnal levette a hirdetést, majd különféle fondorlatokkal a mai napig nem akarja visszafizetni a 200 ezer ft-ot, holott minden határidő, amit szerződésben kötöttünk, lejárt! Négy, azaz 4 napja fotók nélkül, rajzzal ISMÉT HIRDETI AZ ING. IRODA A LAKÁST, PERSZE TÉGLAKÉNT. Szerintem ez ön magában is csalás, a szerződés szegésekről, határidők lejárásáról nem is beszélve.Az eladó- és most már én is- ezért bizonytalan, mert a lakásán hatalmas jelzálogjog kölcsön van, de másik lakást akar venni, lényegében az én KÉSZPÉNZEMBŐL. Mit lehet tenni az Ing.ir. ellen, hogy jogos érdekünk ne szenvedjen csorbát??

Tisztelt István!

Mi a céljuk? A pénzt visszaszerezni? Polgári per - haladéktalanul!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 47089 számú kérdése
  • 2015-07-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem lenne az alábbi üggyel kapcsolatban. Szerződést kötöttünk egy ingatlan irodával házunk eladására.A megbízás típusa kizárólagos.A szerződés határozatlan időtartamra szól azzal.hogy a kizárólagos időszak 2014.07.29.naptól,2015.01.29.napig tart.Ezen idő után hozott az ingatlanos egy "vevőt" 04.25.-én.
05.04.-én megtörtént egy vételi ajánlat,amit mindketten aláírtunk a "vevővel". Abban szerepel,hogy az aláírástól számítva vállalják,hogy velünk adás-vételi szerződést kötnek 15 napon belül,/ ami nem történt meg/ és onnantól számítva 2 hónapon belül kifizetik a teljes vételárat hitelből. 100ezer ft foglalót tettek le az irodában,amit mi nem kaptunk meg,mondván majd beleszámít a vételárba. Eltelt 42 nap,mikor eljutottunk az általuk megfogadt ügyvédhez,ahol szembesültünk azzal,hogy nem tudják tartani a határidőt,és foglalót is csak később tudnak adni. Mi elálltunk az adás-vételtől,mert nekünk nem várt volna tovább az eladónk. Mi oda adtunk foglalót.
Kérdésünk lenne,hogy kötelesek vagyunk e az iroda felé fizetni a jutalékot? Hozzátenném,lejárt megbízási szerződés után hozta az ingatlanos a "vevőt". Még megkérdezném,ilyen esetben,mi a sorsa a 100ezer forintnak,ami az irodában lett letéve.?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anna.

Tisztelt Anna!

Tekintettel arra, hogy a vevőnek felróhatóan hiúsult meg a szerződéskötés, ezért a közvetítő nem teljesítette a szerződésben foglaltakat - annak nincs jelentősége, hogy a szerződés lejárt - azaz nem jogosult a megbízási díjra.

A 100 eFt nem illeti meg Önöket, semmilyen jogviszony nem jött létre, ami alapján az Önöket illetné.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 47025 számú kérdése
  • 2015-06-10

Üdvözlöm!
Az ügyben szeretném tanácsát kérni,hogy mi tévők legyünk!?
Régóta áruljuk családi házunkat,amire nagy örömünkre végre megjött a vevő.Másfél hónapja húzódik az "adás-vétel"de még foglalót nem kaptunk.Azzal érvelnek,hogy fundamenta takarékuk van,ami jelenleg is tart,áthidaló kölcsönt akarnak mellé felvenni,de ha adnak foglalót,az önerőnek számít,és nem kapnak annyi hitelt amennyit szeretnének. Most ott tartunk,hogy volt részükről értékbecslő,megkapják a hitelt. Kikérték a tulajdonlapunkat,a térképkivonatot,és már szerződéskötésre elő vagyunk készítve úgy,hogy minden adatunk bent van az Ügyvédjüknél.Most jőn a csattanó!!!!!!!! Jött egy másik vevőnk,aki készpénzbe fizetne. Egy hét múlva hozná a foglalót,és pár napon belül készpénzben fizetné a fennmaradó összeget. Hozzátenném,hogy magasabb vételárral. Kérem adjon tanácsot,ha visszalépünk,milyen költségünk bánja ezt az első "vevőnk" felé? Ki kell fizetnünk a költségeit? Minket is sürget az idő,mert mi is lefoglaltunk egy lakást. Ráadásul úgy tudjuk a Fundamenta nem is utal napokon belül !? Ingatlan irodási megbízásunk volt,aki az első "vevőt" hozta,őfeléjük van e kifizetni valónk?

Sürgősen kérném válaszát!
Köszönettel,és üdvözlettel
Anna

Tisztelt Anna!
Ha közvetítő "hozta" a vevőt, akkor nem tudnak egyszerűen elállni az eladástól, ill. még elállás esetén is fennállhat a megbízási díjra vonatkozóan a fizetési kötelezettségük, ill. akár a vevőjelölt is követelheti a költségei és kárai megtérítését.
Egyszóval a közvetítővel kötött megbízási szerződést és a vevő által tett vételi ajánlatot mindenképpen ismerni kellene a pontosabb válaszhoz.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ria 46986 számú kérdése
  • 2015-05-17

Tisztelt, Ügyvéd Úr!
Kérem, segítsen. Szeretnék egy óbudai építési telket értékesíteni, a kerítésemre kitettem az eladó táblát, telefonszámmal. Érdeklődés volt bőségesen (méret, ár, közmű) ennek az lett a következménye, hogy egy-két ingatlanközvetítő jogot formált arra, hogy internetről lelopott képpel vagy kerítésen bedugva fényképezőgépét fotót készítsen telkemről és egy-két telkemen nem létező máshol készült képpel kiegészítve hirdesse (természetesen tárgyi tévedésekkel együtt). Tavaly már tettem rendőrségi feljelentést, de lezárták azzal, hogy anyagi hátrányon nem keletkezett (ami természetesen így nem igaz, mert ha téves információval hirdetnek egy ingatlant az előbb, utóbb eladhatatlan már csak azért is mert a telkem totál képe nagyon jellegzetes, összetévedhetetlen). Az ingatlanközvetítők azzal védekeznek, hogy többször beszéltek velem telefonon és én szóban adtam megbízást, ami természetesen nem igaz, de egy tagadás, egy állítás, - bizonyíthatatlan.
Az lehet, hogy többször felhívott „mint potenciális vevő”, de ha kiejtette a száján, hogy ingatlan-közvetítő már el is zárkóztam. Előfordult olyan is hogy letagadta, hogy ingatlanközvetítő, csak egy
baj volt túlságosan szakszerűen kérdezgetett, név és email cím alapján kiderült - ingatlanos.
Most joggal kérdezi, miért nem adom óda ingatlanközvetítőnek? – megpróbáltam még hozzá fél kizárólagos szerződéssel nagy irodának. Azt tapasztaltam, hogy nem igazán foglalkoznak ingatlanommal, beígérik, de nem hirdetik (rendszeresen ellenőriztem). Több hónapon keresztül egyetlen érdeklődőt sem hozott. Az eladás nem sürgős, de már nem vagyok fiatal (60 éves) szeretném én élvezni a hasznát.
Kérdésem kérhetem-e mint privát ember, hogy látogatási lapot töltsön ki az érdeklődő?- sértek-e valamilyen jogszabályt?- ha nem milyen adatot kérhetek el?- ellenőrizhetem az adatokat?- mert ezek után csak személyesen adok ki információt. Mit tehetek a partizánkodó ingatlanközvetítőkkel szemben?

Segítségét előre is köszönöm: Mária


Tisztelt Ria!

A közvetítők kapcsán fordulhat az ő cégvezetőjéhez, franchise-gazdájához vagy a számára tagságot biztosító társadalmi szervezethez, ill. a közvetítők feletti törvényességi felügyeletet ellátó jegyzőhöz.
Ön egyébként jogosult nyilatkozatot aláíratni az érdeklődőkkel, az adatok ellenőrzését azonban nem tudja kikényszeríteni, csak bízhat benne, hogy valós adatokat kap.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 46858 számú kérdése
  • 2015-03-30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem tanácsát.
6 hónapja kizárólagos megbízást kötöttem egy franchise ingatlanirodával 2x 3 hónapra, ami 03.31-vel lejár. 12 hónapon belül jár az irodának a jutalék, ha olyan vevőnek adom el az ingatlant, akinek Ők mutatták be azt. Ez rendben van idáig. A lakáskulcs az irodánál volt 03.14-ig, a megtekintésekről nem kaptam semmilyen tájékoztatást, sem az idejéről, sem a látogatók számáról. Mivel én nem voltam jelen a lakás bemutatásainál, ezért ezekről a mai napig nem is tudok. Az irodát e-mailban kértem, hogy részemre küldjék meg 04.01. 18 óráig a megtekintési nyilatkozatokat e-mailban, hogy én is tudjak róla milyen esetben jár a jutalék az irodának.
Kérem, legyen szíves megírni, hogy jogom van-e megkapni a megtekintési nyilatkozatot, mert ennek hiányában nem tudhatom, hogy ki nézte meg az ingatlanomat. A szerződésben szereplő "rokon, közeli hozzátartozó", megfogalmazást hogyan kell értelmeznem, és azt hogyan tudom ellenőrizni ?

Megtisztelő válaszát köszönöm:
Gabi

Tisztelt Gabriella!

A megtekintők listáját jogosult megkapni. A hozzátartozókat úgy tudja ellenőrizni, hogy megnyilatkoztatja őket a lista ismeretében, miszerint nem rokonai-e valamelyik korábbi megtekintőnek.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ákos 46834 számú kérdése
  • 2015-03-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2014 szeptemberében eladtunk és vásároltunk ingatlant párommal. A lakást amit végül megvettünk, megnéztük egy ingatlan irodával és a megtekintési nyilatkozatot aláírtuk. (ez sajnos azóta már nincs meg). Az mi lakásunk eladását végző ingatlan ügynökkel beszélgetések során megemlítettük, hogy melyik lakát szeretnénk megvenni. Másnap hívtak, hogy a rendszerükben megvan az ingatlan és meg tudjuk nézni náluk is. Belementünk és végül rajtuk keresztül vettük meg az ingatlant. A napokban kaptam egy fizetési felszólítást, hogy fizessek be X összeget az első irodának, mert őket megkerülve egy másik irodán keresztül vettük meg az ingatlant. Az adás-vétel időpontjában az egykori tulajdonos elmondása szerint már nem élt a szerződése azzal az ingatlan irodával.

Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint jogos-e a követelés az első ingatlan irodától?

Tisztelt Ákos!

A megbízási szerződések ismeretében lehetne pontosabb választ adni, de nem kizárt,hogy jogos a közvetítőiroda követelése. A kérdés eldöntéséhez szükséges lenne a megtekintési nyilatkozat ismerete is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 46823 számú kérdése
  • 2015-03-18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy felettébb kellemetlen helyzetbe kerültünk ingatlanvásárlás kapcsán. Párommal tavaly kezdtünk el ingatlant keresni, és idén februárban sikerült is egy megfelelő lakást találnunk. A lakás keresést, ingatlanügynökökkel való tárgyalást én intéztem, de a lakást a Párom saját nevére vásárolta meg.
A probléma ott kezdődött, hogy a szerződés aláírása után az eladói oldal nem akarta kifizetni az ügynökség jutalékát, arra hivatkozva, hogy kevesebbért lett eladva az ingatlan, és egy bizonyos összeg felett járt volna pénz az ingatlanirodának, bár nekik aláírt szerződésük volt egymás között. Az alkudozás, ügyintézés, szerződéskötés az ingatlan irodán keresztül zajlott, az ingatlanügynökök végig jelen voltak, mi csak az előszerződés megkötése után kaptunk elérhetőséget az eladókhoz. Tegnap levelet kaptunk egy ügyvédtől, akit az ingatlaniroda bízott meg, melyben összejátszással vádolnak bennünket az eladókkal, és a jutalékuk megfizetésére köteleznek. Arra hivatkoznak, hogy az eladó megtévesztette őket, mert nem ő volt a tulajdonos, hanem a felesége, és erre hivatkozva nem fizet. Az előszerződés során azonban még a mi számunkra is tiszta volt, hogy a feleség, illetve unokahúga közösen a tulajdonosok, mivel előzetesen tulajdonlapot kértek ki, ami alapján az előszerződés elkészült, amit az egyik ingatlanügynök által szervezett ügyvéd kért ki, aki később a végleges szerződést is elkészítette. Mi az ügyvédi költséget megfizettük, a vagyonosodási illeték megítélésére még várunk, de a minket terhelő költségeket becsületesen rendeztük. Követelheti rajtunk az iroda a jutalékát az eladói fél helyett? Van erre bármi jogi alapjuk?

Üdvözlettel:
Szilvia.

Tisztelt Szilvia!

Önök nem álltak szerződéses jogviszonyban az ingatlanközvetítővel, tehát megbízási díj fizetési kötelezettségük sem keletkezhetett. Az ingatlanközvetítőnek csak a megbízójával, tehát az eladóval szemben lehet díjkövetelése, annál is inkább, mert a közvetítő képviseletében eljáró ügyvéd maga is azt állítja, hogy az eladó volt az, aki megtévesztette az ügyfelét. Megjegyzem, mivel Önök a szerződéskötésig nem is ismerték az eladót, nyilván „összejátszani” sem tudtak vele. Öntől, mint a párja meghatalmazottjaként eljáró személytől legfeljebb az várható el, hogy az ingatlanközvetítő felhívására lenyilatkozza felé, hogy az ő közvetítői tevékenysége révén szerzett tudomást az ingatlanról. Ez azonban ingatlan keresésére irányuló, megbízási díj megállapodást is tartalmazó szerződés hiányában nem keletkeztet megbízási díj fizetési kötelezettséget az Ön oldalán. Egyebekben nem tartom etikusnak az ingatlanközvetítő eljárását. Kérem, küldje meg e-mailben, hogy melyik ingatlanközvetítőről van szó.

Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 46797 számú kérdése
  • 2015-03-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlanom (lakás) eladására megbíztam egy ingatlan irodát, a lakásom eladásába bekapcsolódott egy ügyvéd is abból a célból, hogy felmérjük, hogy az ingatlan milyen áron, mennyire hamar kelne el. Megemlítem, hogy a fő cél ez lett volna.
Az ingatlaniroda azt ígérte az ügyvédnek és nekem is, hogy ajánl számomra ingatlanokat, erre vonatkozó paramétereket az ügyvéd adta meg az irodának állítólag. Az ingatlaniroda összesen egy vevőt hozott, megtekintette a lakást, elmondta érdekeli az ingatlanom, a megbízásban szereplő árat megadta volna, én nem mondtam igent mivel váratlanul ért, hiszen az iroda a lakásom helyett nem ajánlott megfelelő ingatlant, továbbá tisztázatlanok voltak feltételek, pontos fizetési határidő (k) kiköltözési határidő stb. továbbá az ajánlat a társasház udvarán történt, ami nem alkalmas komoly üzlet megkötésére. Én akkor azt mondtam beszélni akarok a családommal, ügyvédemmel, ingatlanossal. Ezt követően nemsokára kaptam e-mailben egy vételi ajánlatot az ingatlan irodától, amelyet megküldtem az ügyvédemnek, akinek elmondtam ilyen feltételek mellett nem tudom eladni az ingatlant. Adás-vételi szerződést, nem kötöttünk, sőt előszerződést sem, ennek ellenére az iroda kéri a sikerdíjat, most már ingatlan közvetítési díjnak nevezik, nem kis összeg, több mint 1 m Ft. A lakást eladni nem tudom, a fent említettek miatt.

Kérem szíveskedjenek kérdéseimre válaszolni:

- köteles vagy-e vételi ajánlatot elfogadni
- köteles vagyok-e közvetítési díjat megfizetni amikor nincs aláírt adás-vételi szerződés, sem előszerződés
- köteles vagyok-e, kényszeríthetnek-e a lakásom eladására, úgy hogy az iroda nem tudott helyette másikat ajánlani, hiszen ez volt a megállapodás.


Szíves válaszukat várom.
Köszönettel, tisztelettel: Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!

Az 1. és 2. kérdésére a közvetítővel kötött megbízási szerződés ismeretében lehetne válaszolni.
A szerződés megkötésére - az elfogadott ajánlat hiányában - nem tudják kényszeríteni, de a jutalék iránti igény jogos lehet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 46791 számú kérdése
  • 2015-03-04

Tisztelt Cím!

Nem találtam kérdésemre választ: az ingatlan irodák a lakás vételáráért elkérik a saját százalékukat. Ez a tevékenység ÁFA-köteles? Ki kell fizetnem még a százalékon kívül az ÁFÁ-t is?

Válaszukat köszönöm!
Tisztelettel: Erzsébet

Tisztelt Erzsébet!

Igen. Az ÁFA kulcsa pedig 27 %, ezt feltehetően a megbízási szerződés is tartalmazza.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Norbert 46646 számú kérdése
  • 2015-01-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az ügyről röviden:
Ingatlan közvetítőn keresztül tett vételi ajánlatot a vevő.
Az ingatlan közvetítő nem nyilatkoztatott meg minket, hogy elfogadjuk vagy nem fogadjuk el a Vételi ajánlatot.
Az ingatlan közvetítő nem tud olyan iratot felmutatni amin nem fogadtuk el a Vételi ajánlatot.
Az ajánlattevő közben lefoglalt 1 másik ingatlant.
Most perel az ingatlan közvetítő.

Pár kérdésem lenne:
1. e-mail címről küldött pár sorban kért ármódosítás érvényes?
(Egy másik ingatlan árát módosítottam, csak akkor fogadták el, amikor aláírtam az új megállapodást.)
2. A Vételi ajánlat meddig érvényes?
3. Mi a Vételi ajánlat elfogadásának módja?
4. A vevő közben lefoglalt egy másik ingatlant, vissza kell mondani a vételi ajánlatot vagy érvényét veszti?

Előre is köszönöm és várom válaszát!

Tisztelt Norbert!

1.
Nem ismerem a megbízási szerződés ide vonatkozó rendelkezéseit. Ha lehetővé teszi az elektronikus levelezés útján történő feltétel módosítást, akkor igen.
2.
A vételi ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlati kötöttség idejét is, illetve azt, hogy az adásvételi szerződés megkötésére mikor kerülhet sor.
3.
Az ajánlat elfogadásának módjáról a megbízási szerződésben kell rendelkezni. Amennyiben a szerződés erre vonatkozóan nem tartalmaz szabályozást, azt általános szabály az, hogy az elfogadásnak igazolható módon kell történnie.
4.
A vételi ajánlat, ha az ajánlati kötöttséget vagy a szerződéskötés időpontját meghatározták, köti a vevőt.
A vételi ajánlat ingatlanközvetítő általi átvételekor foglalót szokás kérni. Visszalépés esetén azt veszti el a vevő.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ildi 46636 számú kérdése
  • 2015-01-12

T. Ügyvédi Iroda!
Segítségüket és véleményüket szeretném kérni!
Magán úton hirdettük ingatlanunkat, melyre volt 2 komoly érdeklődőnk. Azonban egy kisebb ingatlanirodával megkötöttünk egy szerződést és másnap a komoly érdeklődőnk ajánlatot tett. Az ingatlaniroda nem engedi a szerződést megsemmisíteni természetesen és elvárják hogy fizessünk nekik 500 e forintot, azonban eddig nem tettek semmit, 2 napos a szerződés. Van valami módunk, hogy kitáncoljunk a szerződésből? A kizárólagos szó nem szerepel benne, de van egy pont melyben szó van róla, hogy ha az eladó eladja, akkor nekik ki kell fizetni a jutalékot. Kérném ebben segítségüket, hogy merre induljunk el.
Üdvözlettel,
Ildikó

Tisztelt Ildi!

A szerződés ismeretében lehetne korrekt és pontos választ adni, addig inkább nemleges választ adnék.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: