Hozzászólások

  • Zoltán Martin 47435 számú kérdése
  • 2015-12-17

Üdvözlet Ügyvéd Úr! A kérdésem az lenne hogy egy étterem tulajdonosa vagyok ,és még kis korú , de 2 héten belül be töltöm a 18 -at , és apám nevén van a haszonélvezet , lehetne e olyat kérni vagy bíróságra adni hogy a jövőben fizzesen nekem x összeget , azért mert a tulajdonomban van , ezért szeretném ön segítségét kérni az ügyben Köszönöm előre is!

Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste meg kérdésével!

Ami a problémáját illeti, arra a következő általános tájékoztatást tudom adni.

A haszonélvezet jogi természetéből adódóan a jogosult nem tartozik fizetési kötelezettséggel a tulajdonos felé. A polgári törvénykönyv erre vonatkozó bekezdése szerint:

5:147. § [A haszonélvezeti jog tartalma]
(1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.

Haszonélvezeti használó esetén a tulajdonost ellenőrzési jog és korlátozott rendelkezési jog illeti meg, azonban használati díjat semmilyen esetben nem követelhet

Ha bármilyen további kérdése merülne fel kérem, forduljon hozzám bizalommal!


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Kálmán 47379 számú kérdése
  • 2015-11-15

Dr. Nagy Zoltán Ügyvédi Iroda
Postai tértivevényes küldeménnyel a napokban kézhez kaptam a a Budakeszi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya arra vonatkozó értesitését, hogy a Pilisvörösvári 7221/1/ hrsz-ú 800 nm összterületű ingatanomra a TIGÁZ-DSO felkérésére és javára 183 nm nagyságú területrészre vezetékjogot jegyzett be.
Kérem szives segitségüket és tanácsukat a kialakult helyzet legcélszerűbb kezelésére vonatkozóan:
- a tulajdonos részéről mi a helyes eljárás/teendő hasonló vezetékjog bejegyzés esetén,
- érdemes-e fellebbezni;
- hogyan változik ill. megszünik-e a valós tulajdonos számára a vezetékjog bejegyzett 183 nm ingatlanrész használati joga,
- van-e lehetőség ill. mi a módja a gyakorlatilag kisajátitott területrész értékének megfelelő összegű kártalanitás érvényesitésének?
Szives válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Kálmán

Tisztelt Kálmán!

Tekintettel a régi ismeretségünkre, közvetlen e-mailt is küldhetett volna :)

A vezetékjog tartalmát meg kellene ismerni, pontosan milyen korlátozást is jelent ez a tulajdonos részére. De semmiképpen nem jelent kisajátítást, ill. kártérítési igény sem terjeszthető elő.
A használati jog nem szűnik meg, de ennél a kérdésnél van jelentősége, hogy mi a vezetékjog tartalma, sokszor csak építési korlátozást jelent...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 47365 számú kérdése
  • 2015-11-07

Meg szertenèm kèrdezni,hogy az èn tulajdonomba került 2013-ba egy ház eltartási szerződès kötès által,a bácsi már meghalt de a nèni sehogyan se szeretnè hogy oda költözzünk.Aház haszonèlvezeti ès telki teher joggal terhelt lett a szerződèsbe..de az èn tulajdonomba van már 2ève..nem tökèletesen tud már magáról gondoskodni ez a nèni mert többfajta betegsège is van..Nekem meg az èletem fordulóponton van ès lehet ,hogy ahol most lakunk innen el kell mennünk ..bele mehetek-e a saját jogú házamba..vagy nem ha a haszonèlvező nem akarja???Már arra is gondoltam ,hogy kèrek a házi orvostól papirt ,hogy 24órás gondozásra szorul..ha esetleg belemegyünk ès kihivja ránk a rendőrsèget..pszihihátriai beteg is ez a nèni..vagy esetleg onnon kène valahogy kèrnem ilyen papirt???előre is köszönöm a segítsègèt...

Tisztelt Krisztina!

A haszonélvezeti jog lényege pontosan az, hogy elválik a tulajdonjogtól és az ingatlan birtoklására, használatára jogosít, melyet a tulajdonos köteles tűrni.

Tehát nem mehet bele az ingatlanba hiába tulajdonos, ha ezt a haszonélvező nem engedi.

A "papír az orvostól, hogy 24 órás gondozásra szorul" nem így működik, ugyanis ezt kizárólag bíróság jogosult megállapítani elmeorvos szakártő szakvéleménye alapján, és rendelheti el a teljes vagy részleges gondokság alá helyezést. Bár ebben az esetben is a bíróság által kijelölt gondok jogosult dönteni a gondnokolt helyett a vagyonát, illetve jogait érintő kérdésekben.


Tisztelettel:
Dr. Jámbor Igor Roland ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 47328 számú kérdése
  • 2015-10-19

Üdvözlöm,

A kérdésem az, ha a haszonélvező egy kb. 15M Ft értékű ingatlan esetén 2M Ft ellentételezésért lemond az 50%-os haszonélvezeti jogáról a tulajdonos részére, mekkora illeték- és adó fizetési kötelezettség keletkezik a tulajdonos illetve a haszonélvező oldalán? A haszonélvező több, mint 10 éve gyakorolja a haszonélvezeti jogát.

Köszönöm,
Edit

Tisztelt Edit!

Illeték csak a szerző oldalán merülhet fel, a 10 évre tekintettel pedig a jog átruházójának adófizetési kötelezettsége sem merül fel, ha a nevezett ingatlan lakás vagy lakóház.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 47322 számú kérdése
  • 2015-10-18

Üdvözlöm,
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
Van egy családi ingatlanunk, melyben az alábbi jogok szerepelnek:
Lánytestvér: 50% tulajdonjog
Apa: 50% haszonélvezeti jog
Anya: 50% haszonélvezeti jog
Kérdező: 50% tulajdonjog

Az ingatlant el szeretnénk adni, melynek egyik feltétele, hogy a haszonélvezők lemondjanak a jogukról, vagy megállapodjunk velük arról, hogy eladáskor ők is értékesítsék a jogaikat. Az édesanyánk lemondana ajándékozással. Az apa azonban nem, sőt, irreálisan magas összeget követel a lemondásáért cserébe.
Kérdéseim:
1. A haszonélvezeti jog értékének kiszámítását az ingatlan pillanatnyi piaci értéke adja? Ha igen, akkor értékbecslőt kell fogadni, hogy hivatalos legyen ez az érték?
2. Ha az ingatlan 15M Ft-ot ér, mennyi az 50%-os haszonélvezeti jog értéke? Kérhet-e ennél többet a haszonélvező?
3. Milyen költségek terhelik a haszonélvezőt, ha eladáskor a haszonélvezeti jogát végül értékesíti? (A lakásban már több, mint 15 éve van haszonélvezeti joga.)
4. Ha a tulajdonos vásárolja meg a haszonélvezőtől a jogát, ebben az esetben kit milyen költségek terhelnek?

Köszönettel,
Edit

Tisztelt Edit!
A haszonélvezeti jogot elégséges megszüntetni az eladási folyamatban, nem kell előzetesen ezt megtenni. A haszonélvezeti jog értékének kiszámításához vonatkozóan az ingatlanjog.hu oldalon talál kalkulátort.
1. Az aktuális érték meghatározásához nem szükséges, de lehetséges értékbecslőt igénybe venni.
2. A jogosult bármennyit kérhet, a kalkulátor is csak azt számolja ki,amit a NAV alapul vesz, de a felek ettől eltérhetnek.
3. Adófizetési kötelezettsége már nem lesz.
4. A tulajdonos viseli a költségeket - bár ettől is eltérhetnek közös megállapodással - a haszonélvezőnek ebben az esetben sincs adófizetési kötelezettsége.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 47188 számú kérdése
  • 2015-08-18

Kedves Ügyvéd csapat!
Köszönöm válaszukat. A 47182 kérdéshez azonban a válaszuk tudatában újabb kérdéseim keletkeztek:

-ha a közjegyző nem telefonál és nem keres minket a haszonélvező halála után, (aki nem a rokonunk)
akkor honnan fogjuk megtudni, mikor van a hagyatéki eljárás
és ki egyáltalán a közjegyző? Esetleg területi illetékesség van? vagy az örökös választhat bárkit valami listából?

-illetve írták , hogy meg kell őrizni a néni holmijait, de meddig, ha az örökös nem jelentkezik érte?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Andrea!

A közjegyző az elhunyt utolsó lakhelye szerint kerül kiválasztásra, attól függően, hogy melyik hónapban hunyt el az érintett. A közjegyző nem fog telefonálni, ezért írtam, hogy a tudomásszerzést valahogyan szervezzék meg, bármennyire is szokatlan vagy kínos helyzet a jelenlegi.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 47186 számú kérdése
  • 2015-08-18

Tisztelt Ügyvéd Úr /Ügyvéd Nő!

Egy kérdésem lenne, nem rég meghalt apukám és egy családi ház felét örököltük a testvéremmel amibe lakott a feleségével, mivel a feleségének holtig tartó haszonélvezete lett ezért a kérdésem az lenne hogy van e lehetőségünk bármi mód hogy megkapjuk részünket? Tárgyalni nem lehet vele.

válaszukat előre is köszönöm

Tisztelt Ildikó!

Sem a régi-, sem az új Ptk. nem teszi lehetővé az örökhagyóval közösen lakott ingatlanra vonatkozó haszonélvezeti jog megváltását, ezt bírósági úton nem tudják kikényszeríteni.

Kérhetik bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ez sem egyszerű, több lehetőség van, mindegyik variációt végéig kell gondolni.

Próbáljanak vele tárgyalni, és közös megegyezésre jutni.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Szabolcs 47185 számú kérdése
  • 2015-08-18

Tisztelt ügyvéd hölgyek/urak!

Előre is köszönöm segítségüket!
A tényállás a következő: a tulajdonomban lévő házasingatlan (kb 1200 m2) nem rendelkezik önálló csatlakozási lehetőséggel a közmű csatorna rendszerre. Ezért kb. 15 évvel ezelőtt a szomszéd autószerviz ingatlan tulajdonosa engedélyt adott rá írásban hogy az ő területén lévő aknán keresztül csatlakozzon az én ingatlanom a csatorna rendszerre. Ám szolgalmi jog bejegyzés nem történt. A víz/csatorna díjakat rendszeresen fizetem. Ám most új tulajdonosa lett a szervíznek akinek komoly átalakítási tevei vannak.
A kérdésem az, hogy megvonhatja-e tőlem a csatorna rákötés lehetőségét és egyszerűen elzárhat-e engem a csatorna használatból?

Köszönettel: Szabolcs

Tisztelt Szabolcs!

Elvileg igen, de ha ön másképpen nem tudja megoldani a közműcsatlakozást, akkor a szolgalmi jog iránt akár pert is indíthat, amelyben jó esélyek lesznek a pernyerésre.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 47183 számú kérdése
  • 2015-08-17

Tisztelt Ügyvéd Hölgy/Úr!

Az előbb még arra is szerettem volna rákérdezni, hogy igaz -e az az információ , amit hallottunk (bár szerintem ez teljes képtelenség)
-hogx mivel mi nem vagyunk a haszonélvező rokonai és így vettük meg a haszonélvezettel terhelten a lakást,
az örökösnek a néni halála után kell fizetnünk valamennyi pénzt ennek a megváltásáért?

Ha ez valóban így van, mennyit?

Köszönettel Várjuk válaszukat

Tisztelt Andrea!

Téves információ.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 47178 számú kérdése
  • 2015-08-14

Üdvözlöm!

Adott egy ingatlan ahol 1/1 részben van egy tulajdonos aki át akarja építeni a házat.
Ugyanezen ingatlanon, van holtig tartó haszonélvezete egy illetőnek, de ő nem lakik ebben az ingatlanban (vagyis az ingatlan üresen áll) A haszonélező hozzájárulása is kell bármi építési munkához (hozzáépítés, emelet ráépítés, stb)

Vagy mivel ő nem tulajdonos "el kell viselni" ezeket a munkákat.
Köszönöm!

Tisztelt Attila!

Jelenleg kizárólag a haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni, használni, hasznosítani, így a hozzájárulása is szükséges az építéshez, hiszen praktikusan az ingatlanra a tulajdonos jelen állás szerint be sem léphet.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Aranka 47110 számú kérdése
  • 2015-07-20

Tisztelt Ügyvédi iroda!

Kérdésem az alábbi:
Adott ingatlan biztosítási díját ki köteles fizetni: a haszonélvezeti joggal rendelkező vagy a tulajdonos (jelen esetben a kettő eltér egymástól, özvegyi haszonélvezetről van szó)? Amennyiben a haszonélvező fizeti a biztosítási díjat, annak teljes összegű kártérítése esetén (pl az ingatlan teljesen megsemmisül) ki a kedvezményezett, a haszonélvező vagy a tulajdonosok, tulajdoni részük arányában? Amennyiben a tulajdonosok, akkor kötelezhetőek az ingatlan teljes körű rendbehozatalára, és ha igen, a haszonélvezeti jog fennmarad?
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelt Aranka!

A biztosítás a tulajdonos érdeke és kötelezettsége, a biztosítási díj a tulajdonost illeti, amelyből helyreállítási kötelezettsége van.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 47096 számú kérdése
  • 2015-07-14

Tisztelt Ügyvédnő!
Szüleim egy ikerház felét birtokolják. 1986-ban adták ki a használatba vételi engedélyt. Azóta a két tulajdonrész markánsan elkülönül, kerítés is elválasztja. Sajnos megromlott a viszony a másik oldal tulajdonosaival. Szeretném megóvni őket az osztatlan tulajdon hátrányaitól, és ezért érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeik lennének. Korábban érdeklődtem, hogy külön lehetne-e választani (jogi értelemben) a két részt (esetleg pereztetni a házszámot stb.). Akkor azt a választ kaptam, hogy sajnos nem elég hosszú a telek utcafronti része ezért nem lehet elválasztani a kettő részt. A kérdéseim tehát a következők:
- Mi a feltétele a teljes jogi különválasztásnak, hogy a két félnek semmi köze ne legyen egymáshoz?
- Ha ez nem lehetséges, milyen egyéb lehetőségek vannak még? pl. társasházzá nyilvánítás
- Mik a feltételei a társasházzá nyilvánításnak, illetve mi a menete? Milyen papírok kellenek hozzá, kell-e a másik fél beleegyezése-e stb.
- Milyen változások történnének a társasházzá nyilvánítás után?
- Igaz az, hogy az osztatlan közös tulajdon esetében a másik fél hitelt vehet fel a házra, amit ha nem fizet a szüleim is kötelesek fizetni?
Köszönettel: Katalin

Tisztelt Katalin!
A kérdésükre részben úgy látom tudja a választ, vagy használati megosztást kell ellenjegyzett okiratba foglalni, vagy társasházzá alakítás kellene szorgalmazni , amennyiben nem lehet albetétesíteni Alapfeltétel , hogy szakértővel kellene vázrajzot, engedélyezési dokumentációt készíttetni és az illetékes Földhivatalnál az engedélyezés részleteit egyeztetni,




Tisztelettel
Ballóné dr.Varga Krisztina ügyvéd
8000 Székesfehérvár, József Attila út 2/D.
+36 22 327412

drv.krisztina@gmail.com

Közösségi oldal:


  • kismama3 47056 számú kérdése
  • 2015-06-22

Tisztelt ügyvéd Úr!
Azt szeretném konkrétan megtudni, hogy egy 1/1-es arányban saját tulajdonban lévő, jelenleg csak veteményeskertként létező telekre ha szeretnék építkezni, mi a helyzet a rajta lévő haszonélvezeti jog terhével; vagyis ha a haszonélvező családtag még pénzért sem hajlandó lemondani haszonélvezeti jogáról, és én oda építkezek, akkor az ő haszonélvezeti joga kiterjed-e az általam ezután felépített házra és annak részeire is, vagy csak az ingatlan kertrészére? Későbbi esetleges peres vita esetén szükséges-e igazolnom számlákkal, hogy a házat én építettem, nem a haszonélvező? Nagyon köszönöm válaszukat, ettől függ, hogy egy ilyen kényszermegoldásba bele mennék-e! További jó munkát kívánok Önöknek!

Tisztelt kismama3!

A haszonélvező hozzájárulása nélkül nem fog építési engedélyt kapni, tehát itt le is zárul a vitájuk.
Egyébként a ha ezt áthidalja és valahogy mégis házat épít, akkor az fogalmilag mentes lesz a haszonélvezeti jogtól, hiszen ráépítéssel szerez tulajdont, azonban az ingatlan-nyilvántartásban az fog szerepelni, hogy a teljes ingatlant terheli a haszonélvezet. A ház nem fog elválni a telektől, kivéve ha erről a haszonélvezővel szerződést köt.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Orsolya 47054 számú kérdése
  • 2015-06-22

Tisztelt Szakértők!

Van egy telkünk Pilisborosjenőn, amelyen építkezni szeretnénk. A telken nincsen vezetékes víz, és azt csak a szomszédos telekről szolgalmi joggal lehetne bevezetni. Van viszont egy bővizű ivóvíz minőségű vizet adó fúrt kutunk. Az építészünk hatóságokkal folytatott előzetes egyeztetése során úgy tájékoztattak minket (sajnos csak szóban), hogy a kutat elfogadját mint közműpótlót. A hatóság kérésére a vizet az ANTSZ-nél bevizsgáltattuk, és valóban ivóvíz minőségű. Az építési engedély már beadásra került, az eljárás során a hatóság meggondolta magát, és a HÉSZ-re hivatkozva - mely teljes közművesítettséget ír elő - mégsem fogadták el a kutat. Építészünk az OTÉK-ban talált egy erre vonatkozó pontot, hogy el kellene fogadniuk, de a hatóság egyéb jogszabályokra hivatkozva még ennek ellenére sem fogadta el.
Van-e bíróság előtt vagy másodfokon esélyünk?
Egy telekre csak egy szolgalmi jog jegyezhető be? (Az a szomszéd, aki adhatna vizet, már szolgalmi jogon adott egy másik szomszédnak. Nekünk adhat?)
Köszönettel: Bukta Orsolya

Tisztelt Orsolya!

Az e-mailjét megkaptam, hamarosan válaszolni fogok!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ingrid 47022 számú kérdése
  • 2015-06-08

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvédúr!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni:
Tulajdonomban van egy családi házas ingatlan, melynek a forgalmi értéke kb.:6-7millió forint.
Szeretném az ingatlan tulajdonjogát értékesíteni, de van rajta 3 családtagnak bejegyezve holtig tartó haszonélvezet.
Kérdésem lenne, hogy ilyen esetben kb. milyen értékben lehetne értékesíteni a tulajdonjogot?
A haszonélvezők kora: 80, 60 és 51 év.
Lenne rá vevő, akit érdekelne még így is, de nem vagyok tisztában azzal, hogy így kb. mennyit érhet a tulajdonjog?

Kérem szíves segítségüket, tanácsukat.
Köszönettel: Ingrid

Tisztelt Ingrid!
A haszonélvezeti jog értékét kell kiszámolnia, amelyet az ingatlan értéke és a haszonélvező életkorának ismeretében tud megtenni. Tudnia kell még továbbá, hogy a haszonélvezeti jogok egymással egyidejűek vagy egymást követőek. ha ezeket az infokat megküldi, mi is tudunk segíteni.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: