Hozzászólások

  • Zoltán 47437 számú kérdése
  • 2015-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jár-e az ÁFA csökkentés a következő esetben? 2015-ben elindított, új építésű társasházi ingatlanba vásárolok egy lakást. Az átadás, használatbavétel 2016 tavaszán fog megtörténni. Előszerződéssel, eddig 20% foglalót fizettem ki a lakás vételárából. Erről számlát kaptam 27%-os ÁFA kulccsal, gondolom itt elbuktam a csökkentést mivel ez idén megtörtént. Az adásvételi szerződést 2016 márciusában fogjuk majd aláírni. A fennmaradó 80%-ot, érinti-e a csökkentett, 5%-os ÁFA kulcs? Józan logikával én azt feltételezem, hogy igen, hiszen 2016 márciusában a számla kiállításakor az épp érvényben lévő ÁFA kulcsot lehet majd alkalmazni.

Válaszát előre is köszönöm: Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Ismereteim szerint a vázolt esetben az 5%-os kulcs lesz irányadó.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • István 47424 számú kérdése
  • 2015-12-09

Üdvözlöm!
2005-ben vásároltunk a feleségemmel 2 millió forintért egy házat amiből 1.200.000 szocpol támogatás volt két gyermek után. A kérdésem az lenne, hogy 2010-es válásunk után az én férj tulajdoni részem ingatlan eladása esetén mennyi, mert volt nejem szerint a szocpol csak őt illeti. Az én tulajdoni részem a szerződés kötéskor 50% volt. A házastársi idő meghaladta az öt évet.
Ha tud nekem segíteni, válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!


A szocpol a közös gyermekek után került folyósításra. Más lenne ugyanis a helyzet, ha valamelyik házasfél "hozta" volna a gyermeket. Mivel a gyermekek közösek, ezért a miattuk folyósított összeg is közös. Nem csak a feleségét illeti, hanem kettejüket, azaz felezni kell.

A bíróság az alábbiak szerint fogalmazott egy eseti döntésben: "A szociálpolitikai támogatást illetően a bíróság helyesen hivatkozott a 61/1985. (XII. 27.) MT rendelet 8. §-ának (1) bekezdésére, amely szerint a kedvezmény a feleket együttesen illette meg, tehát az a közös vagyonhoz tartozik. Azzal, hogy a bíróság a gyermekeket a felperesnél helyezte el, a közös vagyon nem válik különvagyonná, ahogyan a tartási kötelezettség sem csak a felperest terheli, a szülők ezzel jelentkező kötelezettsége csak annyiban válik el, hogy a jövőben a felperes a tartást természetben, az alperes pedig pénzben szolgáltatja [Csjt. 69/A. §-ának (2) bekezdése]."

Ez a BH 1997.1.26. szám alatti jogesetben került leírásra, nyilván, még a korábbi jogszabályra vonatkozik, de a 12/2001. kormányrendelet szerint is Önök ketten kapták az összeget.

Az mindegy, hogy meddig voltak házasok, volt-e 5 év vagy sem. A visszafizetési kötelezettség remélhetőleg nem derült ki, ugyanis a felek válása esetén, volt olyan időszak, amikor automatikusan beállt a támogatás visszafizetési kötelezettsége.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 47384 számú kérdése
  • 2015-11-19

Tisztelt Hölgyem/Uram!-r-n-r-nÉrdeklődni szeretnék, hogy új/használt ingatlan vásárlásakor CSOK-ra jogosult lehetek-e, amennyiben már van saját tulajdonú ingatlanom melyen haszonélvezeti jog van(szülői) és ebben az ingatlanban nem lakom már több éve.-r-n-r-nKöszönettel

Tisztelt Zsuzsa!

A kérdés az, hogy milyen jogcímen és mikor került a lakás a tulajdonába, ill. a haszonélvező benn lakik-e. Szóval több információ alapján lehet(ne) választ adni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 47330 számú kérdése
  • 2015-10-20

Csokkal kapcsolatban kérdeznék!2 évvel ezelőtt haszonélvezettel terhelten ajándékozás jogcímen kaptam a házat édesanyámtól,két haszonélvező van a házon,de csak egy lakik benne lakcímkártyával ez igazolható!Na már mosta bank azt állítja ez így nem fogadható el,mert a haszonélvezőnek benne kell lakni,nem mindegy hány haszonélvező lakik ott? Egy is ott van akkor nekem már úgy nincs lehetőségem a ház használatára,volt élettársa a másik haszonélvező ,de ők már elmaradtak anyukámmal egy ideje!

Tisztelt Ilona!

A vonatkozó szabályok szerint:

"A kedvezményt igénybe veheti továbbá az is, aki a lakását legalább két éve haszonélvezettel terhelten örökölte, vagy ajándékozás jogcímén szerezte és a haszonélvező a lakásban lakik."

Feltétel tehát, hogy a haszonélvező a lakásban lakjon, nem elég csak a bejegyzett haszonélvezeti jog.

Ebből következően Ön akkor jogosult a kedvezményre, ha a bent lakó haszonélvezőnek a teljes ingatlanra van haszonélvezeti joga. Ha a haszonélvezőnek csak egy eszmei hányadrészen (pl. 1/2 részen) van haszonélvezeti joga, akkor Ön nem jogosult a kedvezményre, mivel a másik haszonélvező nem lakik a lakásban.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Gergő 47307 számú kérdése
  • 2015-10-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő problémával fordulnék Önökhöz. A feleségemmel vettünk egy új építésű házat, az adásvétel januárban indult, végleges adás-vételi szerződést csak május végén írtunk alá, mert CSOK-ot szeretnénk igénybe venni, ezt még a vételi szándéknyilatkozat megtételekor közöltük az eladóval, valamint szerepelt az előszerződésben, illetve a végleges adás-vételi szerződésben is. Az eladó két vételárrészletet külföldi bankszámlára kért. Az házba több mint 2 millió forint értékben vettünk berendezéseket, burkolatokat, bútorokat, stb.
Az ingatlan elkészült, nagy nehezen megkapta a használatbavételi engedélyt, és még aznap (a 120 napos határidő lejárta előtt egy nappal) beadtuk a hitel, valamint a CSOK igénylést. Ezután a bank jelezte, hogy a külföldi számlaszámra utalt vételár részletek miatt nem igényelhetünk CSOK-ot (egy másik banknál nem tudnak ilyen korlátozásról), ezenkívül az ingatlan még „kivett beépítetlen területként” szerepel a Földhivatal nyilvántartásában, így nem tudnak róla értékbecslést készíteni (illetve annak értéke 0 lesz). Most fel kéne bontanunk az adás-vételit, újra kötni, az eladónak vissza kéne utalnia a kifizetett vételárat, amit újra elutalnánk magyar számlaszámra, valamint új számlákat kéne kiállítania, de eddig nem úgy tűnik, hogy hajlandó lenne ezt megtenni.
Ezek alapján az eladó követett el szerződésszegést, mivel tudnia kellett, hogy a számlaszámokkal probléma lesz, valamint az ő felelőssége az ingatlan státuszának rendezése a Földhivatalnál? Nem teremtette meg a lehetőségét, hogy teljesítsük a fizetési kötelezettségünket (határideje okt. 31.).
Mivel az élethelyzetünk miatt rendkívül sürgős lenne, megtehetjük-e, hogy beköltözünk, vagy legalább a bútorainkat odavisszük és zárat cserélünk (mivel több házban még dolgoznak)? Ezzel szeretnénk birtokba, és birtokvédelem alá kerülni, amíg rendeződik a helyzet.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Gergő!

A kérdéseire a választ elsődlegesen az adásvételi szerződés adhatja meg, ill. első körben a szerződést készítő ügyvéd kollégát javaslom megkérdezni. A külföldi bankszámlás korlátozásról én sem tudok, az átminősítés - és annak határideje - az adásvételi szerződésből tűnhet ki.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Melinda 47255 számú kérdése
  • 2015-09-18

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Segítségüket kérném egy ingatlanjogi kérdés kapcsán.
Bérlő voltam egy önkormányzati lakásban.
Ezt az önkormányzat engedélyével 2 éve megvásároltam.
Saját tulajdonú ingatlan lett, 5 évre szóló elidegenítési tilalommal bejegyezve az önkormányzat kérésére, hogy ne történjen visszaélés.
Azóta viszont a férjem örökölt egy összeget, melyből el tudnánk költözni (gyermekeink születtek), nagyobb ingatlanba.
Eladást nem szeretnénk, szüleim átvállalnák a további és azutáni időszakot ajándékozással. (nem szeretnénk az ingatlant eladni később sem).
Az új ingatlan vásárláshoz a férjemmel CSOK ra vagyunk jogosultak, de annak feltétele, hogy ne legyen tulajdonunk.
Milyen megoldás létezik jogi szempontból arra, hogy az ingatlant nem szeretnénk értékesíteni, tehát pénzhez jutni belőle (ajándékoznánk és maradna családon belül), de az elidegenítési tilalom miatt a tulajdonom törlése nem lehetséges. Sajnos így mi sem tudunk költözni, mert a plusz CSOK összegére szükségünk van, utólag nem fogjuk tudni igénybe venni.
Az elidegenítési tilalomból még 3 éve van hátra, de ezt nem szeretnénk megvárni, mert most lenne lehetőségünk költözni. Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelt Melinda!

Az elidegenítési tilalom nem zárja ki az ingatlan átruházását, de azt csak az Önkormányzat hozzájárulásával lehet megvalósítani. A lebonyolítás - amelyben az Irodánk is készséggel áll a rendelkezésükre - így egy engedélyezéssel meghosszabbodik. Érdemes egy előzetestájékozódást megejteni az önkorm.-nál, hogy az ilyen kérelmekhez miként viszonyulnak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Boglárka 47253 számú kérdése
  • 2015-09-18

Üdvözlöm, olyan problémávan fordulok Önhöz hogy 3-an vayunk testvérek. Nővérem már 18 éve házasságban él, bátyjám egyedülálló albérletben lakik én idén mentem férjhez jelenleg a férjemék családi otthonában élünk. Apósom és anyósom válik nem találtunk más megoldást minthogy az én szüleim családi házánál beépítessük a tetőteret. Mindenki bele is egyezett, jövő tavasszal állnánk neki az építkezésnek. Viszont sajnos olyan problémánk adódott hogy 3 évvel ezelött a bátyjám bajba keveredett és a szüleim nem láttak más megoldást a problémára minthogy a házra jelzálogjitelt vegyenek fel amit még a mai napig fizetnek. Legutobbi módosítás alkalmával 5 évre szoló szerződést irtak alá miszerint a fenntmaradó részleteket 5 év leforgása alatt fizetik vissza. Felmerült a kérdés ilyenkor én hogyan álljak neki a tetőtér beépítésnek, ugy hogy a házon jelzálog hitel van, valószinűleg építési engedélyt nem kapok, a CsOK-ról ami esetleg járhatna friss házasként gondolom ne is álmodjunk... Várom mielöbbi válaszát. Köszönettel Boglárka

Tisztelt Boglárka!

Elvileg nem kizárt, hogy megoldást találjunk, elsőként én egy átfogó megállapodást javaslok a testvérek között, ill. a hitelező bank hozzájárulására is szükség lehet, végül pedig egy társasház alapításon gondolkodnék el...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 47230 számú kérdése
  • 2015-09-07

Tisztelt Dr.Nagy és Tsa ügyvédi iroda!

Tavaly nyáron családi kölcsönből vásároltunk egy építési telket. Idén év elején értékesítettük lakásunkat, melynek árából a kapott kölcsönt visszafizettük és a maradékból banki hitel bevonásával az építkezést megkezdtük. Minden feltételnek megfelelnénk a CSOK jogosultsághoz, de az 5 éven belül értékesített ingatlan ára önerőnek számít, melyet csak az eladást követően vásárolt telek árával lehetne csökkenteni. Sajnos az így számított önerő mértéke lényegesen magasabb a valós lehetőségeinknél. Van-e arra mód, hogy a korábban vásárolt telek önerő csökkentő tétel legyen, vagy esetleg a családi kölcsön visszafizetésének igazolása bevonható-e?

Szíves válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel:
Krisztina

Tisztelt Krisztina!
Nem tudok ilyen megoldást ... :(



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 47229 számú kérdése
  • 2015-09-07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2008 tavaszán kaptunk lakhatási engedélyt a " szoc.polos"családi házunkra. Válásunk után eladni szándékozzuk ezt az ingatlant. Az államkincstár honlapján, és telefonon is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 10 éven belüli eladás estén vissza kell fizetni a szocpolt, de kérhető halasztás is. A ház eladása szükséges ahhoz, hogy teljes legyen a vagyon megosztásunk. Kérdésem: a szocpol összegéről (1.9 millió) 1/2, 1/2 arányban tudunk e nyilatkozni, hogy később lesz e ingatlan vásárlás, amire kérhető a bejegyzése. Vagy ez az összeg egyben kezelendő. Nem áll szándékomban ingatlant venni, a volt feleségem a szocpol feléről, vagy a teljes összegéről tud e nyilatkozni, hogy ő később vásárol cs.házat, amire kéri a szocpol bejegyzését. Váláskor a szocpol feleződik, vagy azt úgy mond a ház kapta? A szocpol hozzátartozik e a vagyon megosztáshoz? Ha igen számít e, hogy a 3 közös gyermekből én 2 gyermek felügyeletét kaptam meg. Létezik e arra gyakorlat, hogy méltányosságból az államkincstár elengedi a szocpol vissza fizetését, ha egy későbbi gond miatt nem sikerül újabb ingatlant vásárolni. Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Tibor

Tisztelt Tibor!

Érdemes lenne a kérdéseit a Kincstárnak feltenni, nem csak a méltányosság érdekében, mert én nem tudok eléggé kedvező választ adni a kérdéseire, véleményem szerint csak megosztva vihetik tovább a szocpolt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Patrícia 47220 számú kérdése
  • 2015-09-02

Tisztelt ügyvédúr! Szocpolos témáról lenne szó! 2012 -ben vettem egy házat egy másik megyében,aminek a havi törlesztése 50000 forint a tulajdonosnak fizetem minden hónapban még 2017-áprilisig!Na most jött a szocpol ,szeretném kihasználni egy másik ingatlanra itt Tolna megyében.Kitétele a szocpolnak ,hogy nem lehet lakástulajdon a nevem és erre irányuló ingatlan bejegyzési kérelem sem lehet folyamatban ,tulajdon fenntartás ennek minősül? 2. Kérdésem az lenne ,hogy ez a korábban tulajdon fenntartással eladva földhivatali bejegyzés akadálya lehet -e a szocpolnak!Ha igen akkor miként tudom ezt a tulajdonjog fenntartás tényét megváltoztatni,elállni nem nagyon akarok a szerződéstől, mert elég sokba van már a ház ,rokonom nevére betudom jegyeztetni mind alanyváltózás ,természetesen a tulaj hozzájárulásával!Vagy milyen megoldás lenne még erre?Szerződést csak az a ügyvéd módosíthat akinél a szerződést kötöttük? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel Patrícia

Tisztelt Patrícia!

1. Igen
2. Fel kell bontani a Szerződést és egyúttal módosítani, és így újrakötni az új vevőnek. Ehhez ügyvéd kell.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 47175 számú kérdése
  • 2015-08-12

Egy kérdésem lenne önhöz.Mi 2005-ben építettünk egy házat és 2007-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt rá.Vettünk fel rá hitelt,felvettük rá a szocpolt 2 gyerekre és adó visszatérítést is kaptunk rá.Most szeretnénk eladni a házat mert máshová szeretnénk költözni.Ki fizettünk minden hitelt ami volt rajta,de a tulajdoni lapon mégis szerepel 800000ft lakásépítési kedvezmény és 400000ft adó visszatérítés nem tudjuk,hogy miért.Pedig a második gyerek is megszületett.Mi az oka,hogy ez szerepel a tulajdoni lapon és így el sem tudom adni?Vissza kell esetleg fizessem ezeket mert nem telt le a 10év?

Tisztelt Zsuzsa!

A jelezett terhek azért szerepelnek a tulajdoni lapon, mert azok tudomásom szerint 10 éves időtartamra szólnak. Ha költözni szeretnének, vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelye szerint illetékes jegyzővel vagy az Államkincstárral, és egyeztessenek ott. Tudomásom szerint, ha 30 napon belül kérik a költözés miatt egyébként visszafizetendő támogatási összeg visszafizetésének felfüggesztését, akkor ha ezt megadják Önöknek, akkor egy éven belül ha megkötik az új adásvételi szerződést, nem kell kincstári letéti számlára visszafizetni a szocpol összegét, egyéb esetben vissza kell fizetni, majd aztán újra kérni lehet azt kiutalni. Az új lakásra a szocpol átjegyzésre kerül.

Pontosabb és bővebb információkkal az Államkincstár tud szolgálni.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 47163 számú kérdése
  • 2015-08-07

Jó napot kívánok akérdésem a következő: 2008-ban vásároltunk egy iker házat vettünk fel hitelt és szocpolt 1 meglévő gyermekre és 1 megelőlegzett gyermekre( aki sajnos nem született meg), viszont jogi procedura miatt nem került fel a ház tulajdoni lapjára a hitel+ szocpol! A házzal kapcsolatos jogi herce hurca miatt az adásvételt törölték és 2009-ben lett újra "papíron megvéve a ház. A mai napig nincs felvezetve a ház tulajdoni lapjára a hitel+szocpol! A kérdés mikor lehet eladni a házat, mikor telik le a szocpol?
köszönettel Tamás

Tisztelt Tamás!

A szocpol tíz év elteltével "telik le", más kérdés, hogy ha a tulajdoni lapon ez nem jelenik meg, akkor az egy spec. helyzetet eredményez, akár az ingatlan is eladásra kerülhetne, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne kellene a kapott támogatást visszafizetni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Melinda 47104 számú kérdése
  • 2015-07-18

T. Ügyvédi Iroda!
Februar 22-en szerzodtem egy ingatlanra, amely minden szempontbol megfelelne az uj szocpol (CSOK) altal tamogatott kategorianak (B energetika), valamint en egyedulallokent egy gyermeket nevelek. A vetelar masik reszenek kifizetese Fundamenta hitelbol tortent meg, amelyet aprilis vegen utaltak az eladonak. A CSOK-ert szerettem volna folyamodni az otp-nel, ( hitel ertelemszeruen nem kell) amelybol a hiteltartozasom egy reszet szeretnem torleszteni a Fundamenta fele, de ott azzal utasitottak el, hogy a szerzodes datuma meghaladja a julius 1-tol szamitott 120 napot ( hiaba csak kesobbi a teljes vetelar kifizetes), valamint azzal, hogy a szerzodesbe bele kellett volna foglalni, hogy a vetelar egy reszenek kifizetese CSOK-bol fog tortenni.
(Velemenyem szerint ilyet senki nem mert volna julius elseje elott 120 nappal egy adasveteli szerzodesbe beleirni, mivel akkor meg semmit sem lehetett utdni, ki fog megfelelni a felteteleknek)
Ok azutan elkuldtek a MAK-ba, hogy kerjek toluk egy igazolast, hogy ha ok ugy talaljak, hogy megis jogosult vagyok. Ott is elutasitottak.
Milyen lehetosegeket latnak arra, hogy a CSOK-ot igenyelni tudjam, mert egyszeruen nem tudom ezt elfogadni, hogy 10 napon muljon a jogosultsagom! 38 eves vagyok, hasznalt lakast vasaroltam, nincs mas tulajdonom, tb-nel be vagyok jelentve, stb. tehat minden feltetelnek megfelelek.
Udvozlettel, Melinda

Tisztelt Melinda!

A bank és a kincstár eljárása jogszerű, velük szemben további lépéseknek nincs értelmük.

Megoldás? Talán nincs, de esetleg a szerződés felbontásán - Fundamenta és eladó aktív közreműködése mellett - és újrakötésén elgondolkodnék.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 47101 számú kérdése
  • 2015-07-16

T.Iroda!

Szeretnék megvenni egy ingatlant, melynek a vételára megegyezik a különböző banki hitelek, adósságok, lakásszövetkezeti tartozások (ebben van egy bírósági végrehajtás is) összegével, ki is tudnám fizetni, de van még egy probléma: az eladók válnak, a Magyar Államkincstár fele 900 000.-Ft-os visszafizetési kötelezettségük van még szoc.pol. 1 gyerekre), ez az összeg a vételáron felül van.
Több hónapos részletekben tudják csak visszafizetni,kérdésem, hogy a nevemre kerülhet-e az ingatlan a vételár kifizetése után vagy csak akkor, amikor majd visszafizetik a szoc.polt?
Köszönettel Kata

Tisztelt Kata!
Erre a helyzetre is lehet megoldást találni, akárcsak a vételárat elérő kötelezettségállomány rendezésére.
A tulajdonjogot pedig meg tudják szerezni a vételár kifizetésével egyidejűleg, úgy, hogy az ingatlan tehermentes lesz.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 47030 számú kérdése
  • 2015-06-13

Tisztelt Ügyvéd Nő/Ügyvéd Úr!
Szeretném a segítségüket kérni az alábbi ügyben: 2005-ben vásároltunk egy új építésű, sorházi lakást. Igénybe vettük a szoc. polt 2 gyermek után, illetve 5 millió forint kölcsönt. Most szeretnénk eladni a lakást mert úgy tudtuk, hogy a 10 év elidegenítési tilalom, az adás-vételi szerződés dátumától számít, ami a mi esetünkben, 2005. 06. 26. A tulajdoni lapunkra az elidegenítési tilalmat is ezen a dátumon jegyezték be. Viszont átolvasva a kölcsönszerződésünket, abban az szerepel, hogy az elidegenítési tilalom a használatba vételi engedély dátumától számít. Kérem, legyen kedves megírni, hogy ebben az esetben mikor adhatjuk el a lakásunkat?
Köszönettel: Attila

Tisztelt Attila!
Az eladás bármikor megvalósítható, hiszen legrosszabb esetben továbbvihetik a terhet a következő lakásukra. Egyébként a használatbavételi eng. időpontja a "kritikus" időpont.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: