Hozzászólások

  • Andras 47911 számú kérdése
  • 2016-08-08

Tisztelt Ugyved Ur/Holgy,

Jelen pillanatban kulfoldon tartozkodom es ki szeretnek jelenti egy korabbi lakot ingatlanombol.
Nem talaltam igazan semmi nyomat annak, mikent tehetnem meg a legegyszerubben, leven, hogy a legkozelebbi nagykovetseg viszonylag messze van.

Koszonom valaszukat!

Udvozlettel,
Andras

Tisztelt Andras!

A helyi okmányirodánál teheti ezt meg, de talán nem is szükséges, mivel egy bejelentett lakcím nem jelenti azt, hogy az a személy jogosult lenne használni az ingatlant. Ha nem használja, akkor nem veheti ezzel birtokba, ha éppen használja, akkor ezzel nem tudja "kitenni" az ingatlanból.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 47879 számú kérdése
  • 2016-07-11

Tisztelt dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

A következő kérdéseimre szeretnék lehetőség szerint Önöktől választ kapni:
1.,Csömöri lakos vagyok és az ingatlant,amelyben családommal élek,testvéremmel örököltük meg 2013-ban.Mi itt is születtünk és itt nőttünk fel.27(mikor még testvéremmel gyerekek voltunk) éve új lakók költöztek a szomszédba és az ott levő parasztházat lebontották és a telek végét betonfallal megerősítve feltöltötték.Tudni kell,hogy itt kertszomszédságok is vannak és a telkek végén vízelvezető árok is van,mely a patakba vezeti-vezette-a csapadékot és telkek vizét is.Feltöltés után az első alkalommal már jelentkezett is a probléma,ami a mai napig gondot okoz,megáll a víz,jelentős része a teleknek víz alá kerül.A saját telkem is besüllyedt és a saját vize se jut be az árokba,így el van vizesedve.Ha csapadékos az időjárás,nem lehet lejutni a telek végére és a telek irtását is megakadályozza.Több alkalommal kértük az Önkormányzat segítségét,de érdemben nem történt semmi.Mit tehetek?
2.,A szomszéd ellen birtokvédelmet kértem a fái átnyúló lombozatai ellen,mert nem hajlandó levágni őket.Mire benyújtott egy két oldalas nyilatkozatot nem kevés rágalommal.Ebben a nyilatkozatban leírja,hogy évekig kénytelen volt gyomirtózni a mi kerítésünk vonalát(tehát átpermetezett),hogy a tőlünk átnövő gaz ne károsítsa az ő telkét.Mikor a birtokvédelmi eljárás keretén belül megtörtént a helyszíni szemle,akkor én kérdőre vontam a szomszédot,hogy ki adott neki erre engedélyt és mióta csinálja,arra azt válaszolta az önkormányzati személy és családom jelenlétében,hogy az elmúlt 15 évben minden évben rendszeresen és ezután is csinálni fogja.Erre megkérdeztem az eljáró személytől,hogy hol tudok feljelentést tenni,erre azt a választ kaptam,hogy a bíróságon.Kérdésem:tehetett volna-e a szomszédom feljelentést ellenem a gazosodás miatt,mint inkább birtokot sért önbíráskodva(tehát élve jogaival). Ha pedig erre van lehetősége,akkor nem kénytelen az önbíráskodásra.Én örültem volna,ha az önkormányzat kijön,mert a gazosodás pont a telek feltöltés/vizesedése miatt van.De gondolom nem szabályosan csinálta,így ezért nem fordult a hivatalhoz.
Kimondható-e,hogy a szomszéd szándékos veszélyeztetést követett el és mivel megfenyegetett,hogy ezután is csinálni fogja,úgy érzem,veszélyben van a családom tőle( a fiam két éves!).Felhívtam a rendőrséget is ez ügyben,viszont azt mondták a fenyegetésre,hogy mivel családtagok jelenlétében történt,agy az elfogultság miatt nem elfogadható.Viszont az önkormányzat embere nem gondolom,hogy vállalja a tanúskodást.Kérhetek-e utólag jegyzőkönyvet erről?Mi lenne a legjobb megoldás:bíróság(ki tudja hány évig és milyen költségekkel?) vagy újabb birtokvédelmi eljárást kérjek?Mit tanácsolnak?
Köszönettel:Viktória

Tisztelt Viktória!

1. Amennyiben ez egy egy évnél régebbi probléma, úgy a bírósági út lehetőségét vizsgálnám meg elsőként.

2. A rendőrségi feljelentés lehet az egyik út, de annak sikere nem prognosztizálható. A másik a kártérítési per, az okozott károk megtérítése iránt.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tóthné Papp Éva 47866 számú kérdése
  • 2016-07-03

Tisztelt Ügyvédnő. Arra szeretnék választ kapni egy helyrajziszámon lévő társasházban lakom három részre van osztva két telek be van építve a harmadik üres tartozik hozzá egy osztatlan közös terült ami tulajdon képen csak egy kocsi bejáró van e joga valamelyik tulajdonosnak is az osztatlan közös részen külöbözö tárgyakat tárolni sőt a kutyáját is ott tartja a kutyaházával együtt de piszkát nem takarítja . Másik az üres telk részen ami az én tulajdonom évekkel ezzelött közösen ültetünk gyümölcs fákat most önkényesen kiszedini. Várom a válaszát tisztelettel .Tóhné.

Tisztelt Cím!

A közös rész használatát illetően, hogy mi legyen a szabály, ha Önök nem tudnak megállapodni, akkor a bíróságtól lehet kérni a használati szabályok meghatározását.

Kutyát Békéscsabán a helyi rendelet szerint - úgy emlékszem, - csak kennelben lehet tartani, kutyaházban, kikötve nem.

Legjobb lesz, ha ügyvédhez fordul, aki levélben felhívja a kívánt szabályok betartására a másik felet, és ha ez hatástalan, akkor marad a bírósági út. A http://igazsagugyihivatal.gov.hu/jogi-segitsegnyujtas oldalon tájékozódhat a jogi segítségnyújtás lehetőségét illetően.

Tisztelettel:





Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Közösségi oldal:


  • Peter 47862 számú kérdése
  • 2016-06-30

Tisztelt Ugyved Ur/Ugyved Asszony!

Kilakoltatsi ugyben szeretnek jogi tanacsot kerni. Szuleim 1995-ben vasaroltak reszemre egy ingatlant Budapesten. Az ingatlanon haszonelvezeti joga volt a nagymamamnak, aki tavaly Augusztusban elhunyt. Unokanoverem arva leven nagymamammal elt a lakasban, allando lakcime is ide szol. Nagymamam halala utan nem hagyta el a lakast, tobbszori szobeli felszolitasra sem. Iden Februarban elkezdtunk targyalni a lakas eladasarol, unkanoverem megszerette volna venni. utobb kiderult, nincs elegendo penze a vasarlashoz, igy irasban is es szoban is tobbszor felszolitottam, hogy hagyja el a lakast. Felszolitasomnak nem tett eleget, jelenleg is az ingatlanban lakik, es ma ertesitett arrol, hogy beletorte a zarba a kulcsot, igy lecsereltette azt, igy rajta kivul senkinek nincs kulcsa a lakashoz. A regi zarhoz En is es edesapam is rendelkezett kulccsal. Jelenleg En kulfoldon elek, es erdeklodni szeretnek, hogy mik a lehetosegeim, hogy hazautazas nelkul ratudjam birni a lakas elhagyasara, szeretnem eladni a lakast. Emailben ertesitett arrol is, hogy feladta az uj kulcsot postai uton reszemre, amit nem nagyon ertek, hogy miert nem edesapamnak adta oda oket. Feltetelezem, hogy nem adta fel, regebben tortent ilyen eset, papirok, fontos dokumentumok kuldesevel, amik sosem erkeztek meg hozzam. Hogyan tudnam unokatestveremet kilakoltatni? Felajanlottam neki az alberleti lehetoseget is, termeszetesen szerzodessel, es erre valaszkent kaptam a zarcsererol az ertesitest. Minden irasbeli felszolitassal rendelkezem, az osszes beszelgetesunk e-mail formajaban tortent.
Valaszukat elore is koszonom,
Tisztelettel:
Peter

Tisztelt Peter!

A tulajdonosnak kizárólagos joga van birtokolni és használni az ingatlant, és ennek bárkivel szemben érvényt tud szerezni, akár bírósági úton is. Ez a lehetőség kínálkozik Ön előtt is, javaslom, hogy jogi képviselő útján kapjon a használó egy felszólító levelet az azonnali birtokba adásra vonatkozóan, ennek eredménytelensége esetén pedig bírósági pert kezdeményezhet, annak összes költségét és az eddigi használat alapján a használati díjat is a rá terhelheti. Amennyiben igényt tart rá, úgy a mi Irodánk is szívesen látja el ebben az ügyben a képviseletét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bogi 47860 számú kérdése
  • 2016-06-30

Tisztelt Cím!

Olyan kérdésem lenne, hogy mi a jogi szabályozása a szomszédok közötti vízelvezetésnek?
A helyzetünk a következő. A mi házunk a telekhatárra épült, amit ugyanezen vonal mentén egy présház követ. A szomszédunk a présházunk oldala mellé vezeti a tetőről lefolyó vizét. Ez a pincénkben időszakos beázásokhoz vezetett. Mivel most újítanánk fel a házat és meghosszabítanánk az eredeti házfalat, ez a probléma most már az új házfalunkat is érinti. Kötelezhető ő arra, hogy máshova vezesse a vizet?
Arra hivatkozik, hogy már 40 éve így működött a dolog és eddig nem volt baj- anyukám "oldotta" meg eddig a beázás problémáját- és a mi présházunk fél oldaláról is oda folyt a víz.

Tisztelt Bogi!

Igen. Az a szabály, hogy a csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 47837 számú kérdése
  • 2016-06-10

Tisztelt Ügyvéd úr!
12 lakásos társasházban lakunk. A közvetlen szomszédom, aki önkormányzati lakásban lakik, állandóan becsmérlő, mocskos, tintát nem tűrő jelzésekkel illet mindenkit, minket, elhunyt édesanyámat, gyerekeket. Nap mint nap, főleg ha beiszik, egyszerűen nem tudunk megmaradni a saját tulajdonu lakásunkba. Ordenálé beszéde, mocskos jelzőket használva, hogy az ember már szégyelli, hogy miket ordít és ordibálása már elviselhetetlen. Minden nap, vagy héten más lakó a szenvedő alany. Eladáson is gondolkodik sok lakó, de pont Ő miatta nem tudjuk eladni. Kihez fordulhatok? Bíróságra vagy az önkormányzathoz? Közösképviselőnk nem tud ez ügyben tenni semmit. Ha bírósághoz fordulok, kit hívjak tanunak, mert senki nem akar bonyodalmat ettől a nőtől, mert félnek a szájától. De ez már kibirhatatlan.
Köszönöm a válaszát előre. Tisztelettel: Ilona

Tisztelt Ilona!

Birtokháborítási eljárást kell indítani a jegyző előtt. Készítsen hangfelvételeket. Jelentsen be tanúkat. A tanú kötelessége, hogy megjelenik és vallomást tesz, nem mondhatja, hogy nem szeretne beleavatkozni.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Imre 47779 számú kérdése
  • 2016-05-09

Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvédúr!

Szívességi lakáshasználati szerződéssel kapcsolatban fordulok Önökhöz.
Mint befogadónak (tulajdonos). 07.01. nappal lejár a Befogadottak és köztem létrejött szerződés. Jelenleg úgy néz ki, hogy nem tudják kiürítési kötelezettségűket vállalva elhagyni határidőre az ingatlant. A szerződést Közjegyző készítette és végrehajtási záradékkal van ellátva. Kérdésem az lenne, hogy körülbelül mennyi idő, míg birtokba vehetem a lakásomat. Mi a tényleges menete egy kiürítési procedúrának?
Kötbér is lett meghatározva napi lebontásban. Elmondásuk szerint nem fognak fizetni. Honnan tudják lefogni a kötbér összegét? Fizetésből, számlájukon tartott pénzből, esetleg ráterhelik a most épülő házukra?
Válaszukat köszönöm!

Üdvözlettel:
Imre

Tisztelt Imre!

A vh. eljárás néhány hónapot vehet igénybe, a pénzügyi követeléseket pedig az egyéb vagyontárgyukra vagy jövedelmükre lehet végrehajtani.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ilona 47738 számú kérdése
  • 2016-04-21

Tísztelt Ügyvédek.

A szomszédom elhanyagolta a kertjét ezért elleptek a rágcsálok, megrepedt a házam,és már nem lehet semmit a konyhába hagyni mire reggelre felkelek addigra mindig televan az egérfogó, levesembe belefullat igy átadtam a kutyájának de elötte bevittem a polgármesteri hivatalba bejelenteni de sajnos nem csinálnak vele semmit mivel polgármesteri dolgozó, még engem fenyitettek meg ha átdöl a fal akkor feljelent készüljek föl rá. Kutyája egy németjuházsz állandóan átkaparja a sok homokot a vízóra tetöt már nem lehet látni annyira ellepte a homok kb: 25 c magasan ál rajta a homok

Tisztelt ilona!
Birtokháborítás bejelentése írásban az örkormányzat jegyzőjének, majd - ha eredménytelen - ugyanez megismétlése bírósági úton, ezt a menetrendet javaslom.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 47721 számú kérdése
  • 2016-04-11

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Egy 7 éve betelepült milliomos átreformálta a falut , az öslakosok bosszúságára Azonkívül megvette a sarki házat amitöl szomszédok lettünk. Mivel milliomos ezért nem szól semmit csak intézkedik és nekem ezt mint 35 éve itteni lakos aholt ezt a házat építettem ezt türnöm kell!
Tegnap 3 juharfát ültettetett 2 Mre a kerítéstöl. Minden levél ide fog átjönni mert a fa magasabban van és a szél mindíg északi.
Mit tudok tenni ha az önkormánnyzat egy hete kivette a rendeletböl az 5 M res korlátozást ?? Micsoda véletlen. Azonkívül mivel a központban a korcsma is az övé de az elötte lévö parkolo csak 5 autónak elegendö az utcán parkoltak , Mostantól nem szabad , és ezért a telkén tervez parkolót. Ezáltal nem lesz nyugalmam mert az esti dimbítások ide fognak áttevödni. Sajnos hiába jön ki a rendör addig csendesek aztán ismét. Miért kell engedélyeznem vagy türnöm hogy egy családi ház területén parkoló legyen és szagoljam a büzt és halgassam a parkolóval járó ricsajt
Tisztelettel Zs.

Tisztelt Zsolt!

Egyelőre nem tehet ezek ellen semmit, de a konkrét jogsértések (birtokháborítás) ellen a jegyzőnél, vagy sikertelenség esetén a bíróság előtt felléphet ellene.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Franciska 47712 számú kérdése
  • 2016-04-07

Tisztelt Ügyvédnő!

Szomszédom évek óta zaklat a telekhatáron lévő kerítés "védelme" miatt. A jelenlegi otthonomul szolgáló családi házat több, mint 25 éve örököltem szüleimtől. Gyerekként ott éltem, aztán évekig más településen. Kb 4 éve visszaköltöztünk a családi házba és azóta egyfolytában zaklat idős szomszédasszonyom. Szerinte fizessem ki a 30 éve állított kerítés felét, mert az neki jár. Nem bizonyított, hogy szüleimtől annak idején nem kasszálta-e be a pénz felét. Egyébként velük nem cirkuszolt, tiszteletben álló, mélyen vallásos szüleim nem veszekedtek vele. Most szinte minden alkalommal ha teheti hangosan kiabálva gyalázza őket. A cirkuszát egy -a kerítéstől kb 3-4 méterre álló - diófa okozta kárral kezdte. A fa ágai nem érték el a telekhatárt, de szerinte "lehúzza" a meleget. Megritkítottuk az ágait, ez nem volt elég neki, hogy megnyugodjon kivágtuk. Majd a kerítésdrót alól szedette ki velünk a földet 10 cm mélyen. A kerítéstől bő 50 cm-re, a kerítésre merőlegesen ültettem 2 sor málnát. Azt kiabálta kapzsi vagyok, tönkre teszem a málnával, az nem való kiskertbe. Az esős ősz után megvádolt, hogy a kertje másik felébe ültetett krumplija az én málnámtól rohadt ki. Még abba is belekötött, hogy egy bokor margaréta virágot, és alacsony levendula bokrot tettem a kerítés mellé. Neki viszont ribizli bokrai vannak az ő oldalán, cseresznye fája, szilva fája, tehát bőven van, ami árnyékot tartson a kertjének. A tanácsát szeretném kérni abban, milyen lehetőségem van, hogy szeparáljam a kertem a kötekedő szomszédtól és meddig kell eltűrnöm a szüleim emlékének gyalázását? Húzhatok e nádat a kerítésre, vagy csináljak a saját oldalamon, amire rögzítem. Esetleg sövényt, vagy tujasort telepíthetek-e és milyen távolságra a telekhatártól? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Franciska!
A jegyzőtől kérhet birtokvédelmet. Amennyiben peres eljárást szeretne indítani, annak is a feltétele, hogy előtte a jegyzőhöz fordult birtokvédelemért.
A 30 éve húzott kerítés kapcsán: álláspontom szerint a néni követelése elévült. De ha mégis foglalkozna ügyével aq bíróság, bizonyítsa, hogy közösen kellett volna állni a kerítés költségét és ő semmit az Ön szüleitől nem kapott ellenértéket, holott az egészet ő maga építtette. Mindenképp kerítésen belülről válaszzon megoldást at átláthatóság kiiktatására. Tudtommal növényültetésnél nincs kötelező távolságtartás.



Tisztelettel
dr.Kocsis Rita ügyvéd
9700 Szombathely, Puskás Tivadar u. 3.
+36 30 3331184
http://www.forcekft.hu
drkocsisrita@forcekft.hu

Közösségi oldal:


  • Sarokház 47691 számú kérdése
  • 2016-04-01

Kedves Szakértők!
Társasházunkban szintenként négy lakás van, kettő a lépcsőházból, kettő a gangról nyílik. Egyik szomszédunk az általa nem használt gangra kívánja a légkondi kültéri egységét szerelni. Mi hárman megkértük a közös képviselőt, hogy járjon el ez ellen. Semmit nem nyilatkozott az ügyben. Légkondis szomszédunk megpróbált maga mögé szavazatokat állítani, tudomásom szerint az alsóbb és felsőbb szintekről sem írta alá senki a beleegyező nyilatkozatot.
Szomszédunk kijelentette, hogy tiltakozásunk ellenére is felszereli és használja - a falon közben megjelent a kültéri egység.
Mit tehetünk ez ellen? Hogyan érvényesíthetjük akaratunkat?
Köszönettel várom a válaszukat.

Tisztelt Sarokház!

A szomszéd közös tulajdonú ingatlanrészt kíván kizárólagosan használni, így birtokvédelmi eljárás kezdeményezhető ellene a jegyző előtt a felszerelés esetén.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ilona 47675 számú kérdése
  • 2016-03-22

Tisztelt ügyvéd úr !

Egy telek osztatlan közös tulajdonban van.A telken 2 lakás van.A társasháztulajdont alapító okiratban közös tulajdonban az épület körüli járda szerepel.Mi mikor meg vettük a telket amiben járda használat szerepel, szívességből megengedtük a másik ház tulajdonosának , hogy a mi telekrészünkön autóval bejárhasson az ő udvarára. De sajnos nem csak bejárásra használja az utat hanem tárolásra stb.-re.Mi ezért szóltunk és ez által elmérgesedett közöttünk a viszony.Megtilthatom e neki a bejárást autóval amit végül is szívességből engedtünk meg? Az okiratban járda használat van.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt ilona!

A szívességi használatot vissza tudja vonni írásban, igazolható módon (postai levél+térti) és fel tudja szólítani, hogy hagyja abba a bejárást és járjon be a saját része felől. Ha a felszólításnak nem tesz eleget, bíróságtól kérheti, hogy tiltsák el a birtokháborítástól.



Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 47671 számú kérdése
  • 2016-03-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsát kérem!
2000 nyarán meghalt édesanyám, egyedüli gyerek vagyok, a fél ingatlant megörököltem.
2014 február 28 án a másik felét ajándékba kaptam édesapámtól a holtig tartó haszon élvezetével,de sajnos2015 01 02 ő is elment, és ezzel meg kezdődött
a kálvária.Hagyatéki tárgyaláson szóba sem került az ingatlan, mert én lettem a tulajdonos ,aki nem rendelkezik tulajdon jogával, hisz be sem tehetem a lábam.Drága papa megnősült, 13 évig éltek együtt.
Az özvegy nem hajlandó ki költözni, de szóba sem áll velünk.Egy állandó lakcím kártyája van , amit úgye még a papától kapott .ő maga is beismerte, hogy más egyebe nincs.
Tavaly télen birtok védelmet kértünk és megkaptuk.
De ez nem jogosít semmire, mert határidő is szerepel hogy el kell hagynia az ingatlant, de nem teszi! Ki látástalannak látom.Mit tehetek?Köszönöm

Tisztelt Ilona!
Kiürítési pert kell(ene) kezdeményeznie, amelynek jogerős lezárultát követően a végrehajtó ki fogja üríteni az ingatlant.



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 47662 számú kérdése
  • 2016-03-17

Tisztel ügyvédnő/úr!

A kérdésem az volna mint tulajdonosnak jogomban áll e feltöretni a lakás zárját és lecseréltetni,ha a kulcsokat nem kaptam meg?
válaszukat előre is köszönöm

Tisztelt Andrea!

Mivel Ön a tulajdonos, ez esetben nem nevezném feltörésnek azt az esetet, ha le szeretné cseréltetni az ajtón lévő zárat. Hiszen tulajdonosként úgy rendelkezik a tulajdonával, ahogy szeretne.
Az vethet fel másodlagos kérdéseket, hogy miért nem tud bemenni a lakásába, illetve a kulcsokat kitől és miért nem kapta meg. Az ezzel kapcsolatos információk fontosak lehetnek...



Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 47608 számú kérdése
  • 2016-02-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!/Ügyvéd Úrhölgy!

Segítségüket szeretném kérni, mi a teendőm, ill. birtokháborítást követ-e el a szomszédom? A ingatlanom gépkocsibejárata mellé, közvetlen egyvonalban az ingatlanom határvonalán sövényt ültetett az utcára, majdnem az úttestig. Bútort szállítottak hozzám és a teherautó a sövényének egy ágát letörte, ezért 2 db vascsövet helyezett a sövénye mindkét oldalára. Én a közvetlen felém eső vascsövet kivettem. Másnap újabb kb. 80 cm vascsövet szúrt le. Szóltam neki, hogy vegye el, mert veszélyes, vagy én, vagy a hozzám érkező és a bejáratom előtt megálló autót veszélyezteti. Közölte, hogy hiába veszem el, 120 db csöve van és kiteszi, mert onnan a terület az övé. Kérdésem, hogy lezárhatja- e az utcafronti részt, magának tulajdonítva, és ha növényt ültet, milyen távolságot kell tartania az én gépkocsibejáratomtól, vascsővel védheti-e az általa ültetett sövényt? Az én gépkocsibeállóm közvetlen az ő kerítésétől kezdődik és nagyon szűk a helyem, a bejáratomat nem tudom kiszélesíteni. A másik problémám, hogy nem tudom az ingatlanom előtti bejáratot szilárd burkolattal megcsináltatni, mert határvonalon van a sövénye, ami ebben az esetben sérülne. Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

Tisztelt Gabriella!

A terület feltehetően közterület, így a terület kezelőjével kellene felvenni a kapcsolatot és tisztázni, hogy ki mit tehet és nem tehet az adott területrészen.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: