Hozzászólások

  • Erzsébet 48149 számú kérdése
  • 2017-12-20

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Problémám a következő!
Eladtam ingatlanomat, októberben a szerződést megkötöttük. A Vevők nagyon lelkesek voltak, többször is megmutattuk nekik a házat.. Mivel az ingatlanra hitelt is igényeltek, az értékbecslésnél is természetesen jelen voltak.
Novemberben elérkezett az átadás időpontja. Mivel az időjárás addig nem indokolta és az is ingatlan közel egy éve lakatlanul állt, a fűtés nem került bekapcsolásra. Ezt legelőször az átadás napján próbáltuk meg és ekkor szembesülünk vele, hogy a cirkó nem kapcsol át fűtésre. A Vevők még ott felhívtak egy szerelőt, hogy majd ők megnézetik, semmi gond. Sajnos ezt papírra nem írtuk le, de többen is voltunk. Ezzel az átadás megtörtént.
December elején érkezett egy e-mail, melyben elmondják, hogy sajnos a kazánt ki kellett cserélni és ez 500 000 ft-ba került (lecserélték egy teljesen újra). Továbbá mivel állításunk szerint a kazánnak működnie kellett volna, de nem működött, ezért úgy gondolják, hogy méltányosságból ezt kompenzálnom kellene!
Addig már eljutottunk, hogy természetesen egy teljesen új kazánt nem vagyok köteles megfizetni!
Kérdéseim a következő lenne:
- Mindazok után is fennáll a szavatossági kötelezettségem, miután ők maguk cseréltették le a kazánt, nekem lehetőséget sem biztosítva a hiba kijavítására? Ugyanis meglátásom szerint akkor, amikor a szerelő megállapította, hogy a kazán működésképtelen, azt nem gazdaságos megjavítani, akkor legalább telefonon kellett volna engem tájékoztatniuk és akkor közösen megoldást találni a problémára!
Továbbá az általuk megkeresett szerelő a szavahihetőségünket is kétségbe vonta, mert szerinte már előző télen sem működhetett a fűtés. Természetesen ezt mi igazoltuk a gázszámlákkal!
Valamint a szóban forgó kazánt a szerelő el is vitte.

Jelenlegi álláspont szerint ők szeretnének 100 000,- Ft-ot kapni.

Tehát, amit szeretnék tudni, hogy annak ellenére köteles vagyok megfizetni az általuk kért összeget, hogy az egész problémáról utólag kaptam tájékoztatás? Lehetőségem sem volt ezzel kapcsolatosan mérlegelni, esetleg saját magam megoldani a problémát!
Amennyiben nem sikerül megegyezni, jogosan érvényesíthetik-e peres úton követelésüket?
Kérhetem - e így utólagosan - mivel a szerződés nem tér ki rá és természetesen szeretném, ha nem kerülnék ismét ilyen helyzetbe - hogy foglaljuk írásba az ingatlan állapotát, hogy azért volt az ára olyan alacsony, mert egy éve nem lakott, felújításra szoruló ingatról van szó?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Az eladónak egy adásvétel során több kötelezettsége van, ezek közül a kérdésével kapcsolatban a rendeltetésszerű használatban lévő lakás átadása a kellékszavatosság keretében. Az első kérdés rögtön az, hogy az adásvételi szerződés a rendeltetésszerű használatot miként definiálta, ill. miként adtak tájékoztatást a vevőnek. Ez lesz a kulcskérdés, és ebből lesz majd levezethető, hogy milyen kötelezettségeik vannak jelenleg. A rendelkezésre álló információk alapján nem tudom kizárni, hogy beáll a szavatossági kötelezettségvállalásuk, amit a vevő akár bírósági úton is érvényesíthet. Ami nem volt világos a kérdésében, hogy 500 eFt-ba került a kazán, és ezen kívül követelnek még 100 eFt-ot? Ez utóbbinak nem látom a jogalapját. Ha viszont csak ez utóbbi a követelés, akkor megfontolnám ennek kifizetésével lezárni a jogvitát.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: