Hozzászólások

  • Nóra 48156 számú kérdése
  • 2017-12-26

1978-ban édesapám balesetben elhunyt, édesanyámmal ketten maradtunk, én akkor óvodás voltam. Édesapám életbiztosítással rendelkezett, amelynek kedvezményezettje én voltam. Édesanyám meggyőzte a Gyámügyet arról, hogy számomra előnyösebb lenne a pénzösszeg 18 éves koromban egy összegben történőfelvétele helyett, ha nevemre az összegből lakást vásárolna. A lakást az örökségemből 1981-ben megvette, saját élethosszig tartó haszonélvezetének bejegyzésével. Kérdésem az, hogy jogos volt-e az örökségemből vásárolt lakásra élethosszig tartó haszonélvezet bejegyzése? Ha nem, milyen jogorvoslati lehetőségek vannak most?

Kedves Nóra!

Szívesen megnézném a gyámhatóság korabeli határozatát, amelyben engedte a haszonélvezeti jog bejegyzését az édesanyja számára, ill. magát az adásvételi szerződést. Ezek alapján lehet, hogy születne valamiféle ötletem, mert jelenleg - azon túl, hogy értem, hogy az Ön számára sérelmes, ill. nem is értem, miként fordulhatott elő - nincs használható ötletem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 48147 számú kérdése
  • 2017-12-17

Tisztelt Ügyvédúr ,Ügyvédnő.
1995-ben vettünk egy házrészt Felsőbabádon Ócsa külvárosi részében. A terület Natura2000 besorolás (tájvédelem)alá esik. A társasház egy erdőben helyezkedik el amit a Zrt.-n keresztül szorgalmi útról lehet megközelíteni. Most ahogy a telkeket eladja a Zrt. azt az utat is belemérte az eladni kívánt telkekbe amin járunk. Ezt mi tudomásul vettük mert tudomásunkra jutott (földhivatal) ,hogy az az út amin mi járunk nem is létezik. Az az út ami járna nekünk az bevinne a gazdaság területére amit a gazdaság nem engedélyez. Inkább túrattak egy utat a magyar állam területén és arra köteleztek minket ,hogy azon járjunk. A szorgalmi út ami járna nekünk kb 50 m-rel arrébb van azt már benőtte az erdő. Azt akarják hogy az 50-es főútra az állam területén keresztül mi építsünk utat magunknak önkényesen ha haza akarunk jutni(az a röhely az egészben ,hogy ráadásul a jogászuk mondta). A lakásvásárlásban benne van a bejegyzett útra az örökös szorgalmi jog. A szorgalmi jogot soha nem tudtuk érvényesíteni mert nem engedték így más területén jártunk haza. Most ,hogy megszabadulnak a területeiktől lassan haza sem tudunk jönni ha mindenki lezárja a megvásárolt telkét. Szeretnék érdeklődni ,hogy ilyenkor mit lehet tenni polgári per vagy kártérítési per vagy mit kéne tenni ilyen esetben. Ha a felosztott telkeket lekerítik még dolgozni sem tudunk bejárni.
Üdvözlettel

Kedves Zoltán!
Talán egy szolgalmi jog bejegyzése iránti perrel lehetne próbálkozni, mert az ingatlanukat meg kell közelíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tivadar 48115 számú kérdése
  • 2017-11-20

Tisztelt Ügyvédnő.

Szeretném kérdezni ha a tulajdonomban levő ingatlanban állandó lakcímmel bejelentett fiam élettársát engedem bejelentkezni állandóra, esetleg meg érkezik hozzá a baba is .Változik-e valamilyen formában a tulajdonviszony,terhelhetnek-e bele egyezésem nélkül valamit az ingatlanra, vagy felelek-e az esetleges adóságukért és kirakhatók-e ha netán megromlik a kapcsolat? Köszönöm előre is válaszát.

Tisztelt Cím!

Az állandó lakcímként való feltüntetés engedélyezésével sem használati, sem tulajdoni jogcíme nem keletkezik az ottlakónak. Valójában a Ptk. szerint szívességi lakáshasználó, ami 15 napos felmondással megszüntethető. Adósságért akkor felel, ha fogyasztóként szerepel a közüzemi szerződésekben. Az Ön lakására az ő tartozásuk csupán a lakcím alapján nem lesz terhelhető.

És kilakoltathatóak, a szívességi lakáshasználat felmondása után.Ez néha kellemetlen szokott lenni, de ha fel van mondva a szívességi lakáshasználat, akkor a bíróság az ingatlan elhagyására kötelezi.

Ha elhagyja az ingatlant, de nem módosítja az állandó lakcímét, akkor pedig lehet kérni az okmányirodában, hogy fiktív jelzéssel szerepeljen a továbbiakban ez a bizonyos lakcím, ahova most engedi bejelentkezni.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: