Hozzászólások

 • Zsofia 48376 számú kérdése
 • 2018-08-05

Tisztelt Ugyved Ur/Holgy!
Belteruleti beepitetlen telkemre buszmegallot es parkolot raktak. A terulet nincs elkeritve keritessel. Evek ota ezek a letesitmenyek ott vannak, tajekoztatast errol nem kaptam. Milyen jogszabalyozas van erre az esetre, mik a jogaim mint telektulajdonosnak? Kaphatok-e evekre visszamenoleg karteritest? Az onkormanyzat keruli az egzakt jogszeru valaszt,szeretne kiterni. Ugyanakkor 2013-ra visszamenoleg a napokban kaptunk kozel 300ezer forintos adokivetest,amit kovetel az onkormanyzat. Jogos az evekre visszamenoleg valo adokivetes?
Erre a ket ugyre kerek szepen onoktok egy gyors valaszt.
Koszonom szepen
Zsofia

Kedves Zsófia!

Az ingatlant, mint tulajdonos kizárólagosan jogosult használni és hasznosítani. Ezt az alapszabályt még az önkorm. vagy a közlekedési társaság sem sértheti meg. Felléphet velük szemben - akár bírósági úton is - és kéreti a jogsértő magatartás abbahagyását, az attól történő eltiltást, és kártérítést is.
Az adófizetés kapcsán viszont az önkorm. eljárása jogszerű, elévülési időn belül jogosan kéri a helyi adó megfizetését.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Pap Emese 48351 számú kérdése
 • 2018-07-11

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Párommal ketten tulajdonosai vagyunk egy Piliscsabai ingatlannak, melyet felújíttunk kivül-belül. A külső festés során nem sok változás történt: a talpazat szürke helyett sötét zöld lett. A fal a régi poros, megfakult narancssárga helyett ugyancsak narancssárga lett.A gond az, hogy a polgármesteri hivatal felszólítoott, hogy fessük át fehér, tojás vagy halványsárga színüree. Az épület nem múemlék és a közelében sincs ilyen jellegú éppület, max ami romokban áll.. Büntetéssel ffenyeget. Megteheti ezt? Jogszerú? Köszönöm válaszát.

Kedves Emese!
Meg kellene nézni, hogy van-e az ingatlanok színére előírása az önkormányzatnak, ez feltehetően kitűnik a határozatból, amit küldtek, hiszen annak van indokolás része is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ágnes 48335 számú kérdése
 • 2018-06-21

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Az lenne a problémánk, hogy a szomszéd nyári konyhája átlóg a mi telkünkre. Kb. 1 m mélyen, és 6 m hosszan. Anno, mikor megvettük a házat, ő volt ennek is a tulaja. Sajnos az adásvételi szerződésben "tudomásul vettük", hogy ez az épület itt van, és nem ragaszkodtunk a bontáshoz. Viszont azóta is csak romlik az állaga. A csapadékvíz elvezetés nincs megoldva, hullik a vakolat, van rajta egy kb 2-3 cm széles 1 m hosszú repedés, és a legutóbbi viharnál ráesett egy cserép a gázcsövünkre, ami el is görbült, szerencsére nem tört el. A tulajjal nem tudunk beszélni, mert nem lakik itt, egyébként is összevissza hazudozik, ígéretből nincs hiány. És most lehet, hogy eladja. A földhivatali rajzon nincs rajta, viszont 10 évnél régebben épült. Az lenne a kérdésem, hogy az új tulaj kérhet e fennmaradási engedélyt, a mi hozzájárulásunk nélkül? Van e bármilyen lehetőségünk, hogy visszakapjuk a hiányzó telekrészt? Esetleg visszabontatni az átlógó részt? A kis épület és a mi házunk között csak 1-1,5m van, és a nyári konyhán van ablak a házunk felé. Fotókat is tudnék mellékelni. Vagy meg kell várnunk, míg a következő viharnál elszáll minden, ha a gázcsövünk eltörik?
Köszönöm előre is a válaszukat!
Üdvözlettel: S. Ágnes

Kedves Ágnes! Az a tény, hogy az eladóval szemben tudomásul vették a kialakult helyzetet, nem jelenti azt, hogy a szomszéddal szemben ne léphetnének fel. A szomszédot fel lehet szólítani az ingatlan visszabontására, bár itt annak is lesz jelentősége, hogy a túlépítse jó- vagy rosszhiszemű volt. A körülmények pontosabb ismeretében lehet majd meghatározni a megoldást is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Judit 48331 számú kérdése
 • 2018-06-17

Tisztelt Címzett!
Ezúton szeretnék tájékozódni, hogy mi volna a legjobb megoldás az alábbi problémára:
Nagymamám házának 100%-os tulajdonosa én lettem, de alkoholista apukám is mamámmal lakik, akinek megromlott az egészségi állapota. Félek, hogy milyen tartozást (pl. közüzemi) fog apukám felhalmozni a házhoz, ha már nem fog élni nagymamám. Milyen módon "védhetem ki", hogy ez bekövetkezzen? Én Pesten élek, így még nehezebb lesz az ingatlan ügyeivel foglalkoznom, de apukámat sem szeretném utcára küldeni ha egy mód van rá!
Várom szíves javaslatát!
Köszönöm!

Kedves Judit!

Csak a tartozások kifizetésével tudja ezt a helyzetet elkerülni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • László 48328 számú kérdése
 • 2018-06-14

Tisztelt ügyvéd úr,egy olyan kérdésem lenne önhöz hogy hangfelvételt lehet e felhasználni, ha csak azzal tudom bizonyítani, az ártatlanságom,az igazam,és hogy korupt valaki?

Tisztelt László !

Kérdése nem ingatlanjogi vonatkozású. Egyébként egyedi elbírálás alá esik, hogy milyen bizonyító ereje van egy - feltételezem - engedély nélkül készített hangfelvételnek.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Beatrix 48320 számú kérdése
 • 2018-06-05

Tisztelt Válaszadó! Kedves Ügyvéd Úr!
A kérdésem a házunk mellett folyó vagyis csak folyni akaró patakról szól. A házunk mellett található patak az esőzésektől odahordott szeméttől és sártól megtelik. Mi szoktuk takarítani vagy takaríttatni. Szerintem nem a mi dolgunk, de mivel nem szeretünk szemétben élni (mert a járókelők is beledobálják az üvegeket zacskókat stb.), kitakarítjuk. Nagymamim mikor élt, szólt a polgármesternek, hogy valahogy oldjuk meg a patak tisztogatását, mert nem bírjuk mindig takarítani, a hordalékot kilapátolni. A heves esőzés után mindig egyre feljebb került a víz. Ezért a pincénkben rendszeresen áll a víz. A konyha fal megrepedt. Süllyedni látszik. A polgármester erre azt válaszolta, hogy nem kellett volna patak mellé építkezni. Puff. Ennyivel elintézze, majd lebetonozotta a patak aljat ami a járda híd alatt van és az út alatt. Így a víz már nem tud elcsörgedezni. Megpróbáltunk utat törni a víznek, de kevésbé sikerült. Nagyapám mikor még élt, kézi erővel lapátolta mindig mélyre a víz helyét.
A kérdésem csak annyi, hogy kinek kellene gondoskodni a patak tisztántartásáról?
A patak a házunk mögött folyik. Vagyis csak folyna, mert most is csak ott büdösödik.
Köszönöm szépen ha válaszol.
Szép napot!
Beatrix

Tisztelt Beatrix!A jog szerint ez a vízvédelmi hatóság, pl. a Heves Megyei Vízmű Zrt. feladata.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • Angéla 48316 számú kérdése
 • 2018-06-01

Üdvözlöm!

Első kérdésem az lenne ,hogy a szolgáltatásuk ingyenes -e. Kérdésemet csak abban az esetben van módomban feltenni.
Várom válaszát
Köszönettel : Angéla

Tisztelt Angéla!

A szolgáltatás a honlapon ingyenes, de kérem, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztató rovatunkat - http://www.ingatlanjog.hu/tajekoztatas - és az abban foglaltak szerint járjon el!


Tisztelettel

dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Csaba 48308 számú kérdése
 • 2018-05-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2016-ban vásároltam egy kisebb nyaralót Tiszaugon.Az eladó megmutatta az ingatlant a hozzátartozó hurgászstéget part részt. Az adásvételt két nap alatt lebonyolítottuk egy Kecskeméti ügyvédnél.A múlt héten derül ki számunkra,hogy a partrész külön helyrajzi számon van és az nem a mi tulajdonunk,hanem maradt az eladó nevén.Annak idején ezt a tényt az eladó eltitkolta előttünk.Azóta is jár horgászni a mi ingatlanunkon keresztül mi ezt jó hiszeműen hagytuk is mert úgy voltunk vele ha mi nem vagyunk ott legalább rá néz a házra.Mind emellett a tavalyi évben építettünk egy új stéget és még akkor sem közölte velünk,hogy miért építünk mikor az a terület nem a miénk.Még azzal is félrevezetett,hogy menjek be az Önkormányzathoz és kérjek a nevemre a stégnek nyilvantartási számot,holott az a stég nem is az enyém.
Nagyon becsapottnak érzem magam.Mit tudok tenni?
Köszönettel:

Tisztelt Csaba!
Köszönöm, hogy oldalunkat kereste fel kérdésével. Az Ön által feltett kérdés megválaszolása a rendelkezésre álló információk alapján maradéktalanul nem lehetséges, ahhoz feltétlenül szükséges az adásvételi szerződés ismerete. Amennyiben a szerződésben csak az üdülőről van rendelkezés, úgy a szerződéssel valóban csak annak a tulajdonjogát ruházta át Önre az eladó. Más kérdés, hogy ha a vételár megállapításakor a partszakasz és a stég is az ajánlat része volt, úgy Önt az eladó tévedésbe ejthette és ezzel kárt okozhatott. Ezen túlmenően csak az ügy valamennyi körülménye és a rendelkezésre álló okiratok ismerete esetén lehetséges körültekintő és kellően pontos szakvéleményt adnom. Amennyiben további kérdése van, készséggel állok rendelkezésére.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Lilla 48306 számú kérdése
 • 2018-05-19

Tisztelt Szakerto Ur!

Egy dunakeszi lakoparkban szeretnek venni egy 2. emeleti, tetoteri un. "iroda lakast", melyrol ellentetes informaciokat kaptam., A tulajdonos es az ingatlanos, akiknek az az erdeke, hogy eladjak a lakast, termeszetesen batoritanak, hogy nem lehet semmi baj ebbol, mas (altalam nem ismert) jogasz viszont ova int tole, bar szamomra nem egyertelmu, hogy miert. Tisztaban vagyok azzal, hogy nem lehet a bejelentett lakcimem, ill. hogy nem tudok ra hitelt felvenni, de mi mas problemam szarmazhat meg belole osszehasonlitva egy normal lakassal? (pl. tobb adot kell fizetni, eladaskor elore nem lathato jogi nehezsegekbe utkozok, stb)
Koszonettel,

Kedves Lilla!

Az iroda vásárlása annyit jelent, hogy nem jogosult semmire, ami a lakás minősítéshez kapcsolódna (lakáskölcsön, CSOK, illetékkedvezmény, bejelentkezés). És amit még mérlegelni kell, az az, hogy nem csak Ön nem, hanem a majdani vevője sem, ami nyilvánvalóan kedvezőtlenebb eladási pozíciót fog jelenteni az Ön számára.

Az ingatlanadó is kérdéses lehet, de ezt csak a helyi önkormányzat vonatkozó rendeletének ismeretében lehet megvizsgálni és mérlegelni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ágnes 48279 számú kérdése
 • 2018-04-18

Tisztelt ügyvéd úr. Ha örököltem 1/6 részt egy házból és én szeretném eladni megtehetem? Köszönöm a választ.

Kedves Ágnes! Természetesen igen, a saját tulajdonával szabadon rendelkezhet. Az eladás során a tulajdonostársak elővásárlási jogát kell tiszteletben tartani, de az ezzel kapcsolatos szabályokról a szerződést készítő ügyvéd kolléga minden bizonnyal tisztában lesz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Éva 48255 számú kérdése
 • 2018-03-25

Tisztelt Ügyvédnő/úr!

Kérdésem az archívumban található 11439 számúval azonos, azonban ott válaszként csak annyi szerepel, hogy hamarosan válaszolnak a kérdésre. Figyelemmel az azóta eltelt időre és esetleges jogszabályváltozásokra, kérem újbóli szíves válaszukat a kérdésre.

Köszönettel,

Kedves Éva!
Az említett kérdésnél technikai okokból sajnos nem tudok választ adni, így kérem, hogy tegye fel itt a konkrét kérdést. Köszönöm.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Judit 48252 számú kérdése
 • 2018-03-22

Szántòként vásárolt /1998/ földterülettet akácfával beültettünk. Ebben az évben a földhivatal erdövé átminösitette annak ellenére, hogy kértem a fásitott területté történö minösítést. Ki járt el helyesen. Várom megnyugtatò válaszát

Kedves Judit!
Nem tudom megítélni, hiszen nem látom/ismerem az átminősítéshez vezető eljárást és az okiratokat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 48251 számú kérdése
 • 2018-03-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Győrújbaráton a Zrínyi utcában a csapadékvíz elvezetés nem teljesen megoldott. Így a "hegyről" érkező víz pont a Zrínyi utcában kialakított telkeknél belvizet okoz, ezzel veszélyeztetve az ott található ingatlanokat. A telkek mögött egy szántóföld található. A lakók és az önkormányzat összefogásának köszönhetően az az ötlet támadt, hogy a szántóföldön kerülne kialakításra egy vízelvezető árok. (A szántóföld tulajdonosa hajlandó eladni egy sávot, melyen ki tudjuk alakítani az árkot.) Kérdésem, hogy ehhez milyen engedélyek, milyen hatóságok hozzájárulása szükséges. Mivel egy egész utcát veszélyeztet a víz, lehet-e gyorsított eljárásban megszerezni az engedélyeket? Milyen költségek merülhetnek fel a szántóföld vásárlás, a tervezés és az árokásáson felül?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Attila

Tisztelt Attila!

Legelőször egy földmérőt kell keresni, aki elkészíti a telekalakításhoz (megosztáshoz) szükséges változási vázrajzot. Ennek a költsége is felmerül. Ezt követően a változási vázrajz földhivatali záradékolása után kérni kell a telekalakítási engedélyt a Földhivataltól, melynek díja érintett helyrajzi számonként 14.000 Ft. A kialakításra kerülő árok nem maradhat termőföld, ki kell vonni a művelés alól. Az érintett terület méretétől és AK értékétől függően lehetséges, hogy ez pénzbe fog kerülni. (bizonyos méret alatt ingyenes, bizonyos méret fölött fizetős), ezt a földmérő meg fogja tudni mondani.
Ezt követően kerülhet sor az adásvételre, melyben megveszik az adott csíkot, és elkészítik az árkot. A tervezőt meg kell kérdezni, hogy vízjogi létesítési engedély szükséges-e az árokhoz. (mérettől, funkciótól függ, tervező fogja tudni).
Nagyságrendileg ezek a költségek merülnek fel az Ön által írtakon felül.Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


 • Sinkánè Bea 48244 számú kérdése
 • 2018-03-10

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne hogy ez előt 7-évvel megegyeztünk az Ingatlan tulajdonosával hogy havi részletekben adja ell nekünk az Ingatlanját és ez üggyel Ügyvédnél is vóltunk 2015-ben Elővételi szándék nyilatkozatunk is van de közbe megondolta magát nem akarja nekünk így továb eladni azzal kifogásolja hogy megromlott a köztünk lévő jó viszony!!??Ön szerint mit lehet tenni!???

Tisztelt Sinkánè Bea!

Ingatlant részletre vásárolni önmagában nem tilos. Azt mindenképpen tudni kellene, hogy milyen iratok készültek akár egymás között az eladóval, akár az ügyvéd által. Ez alapján lehet megítélni, hogy az eddig fizetett összegek vételárnak minősülnek és adott esetben visszajárnak, avagy azok kvázi bérleti díjak és nem elszámolhatók. Esetleg az is előfordulhat, hogy az eladó bíróság által kötelezhető az eladásra.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Szilvia 48212 számú kérdése
 • 2018-02-16

Adott egy családiház melyet 3 testvér örökölt.
Ebből 2 testvér hitelt vett fel hogy beépítsék a tetőteret.
Eladási sorra került most a ház és a 3. Testvér ( aki nem költött a tetőtérre és a munkálatokban sem vett részt) a tetőtér beépítésére szánt pénzt nem akarja teljes egészében megfizetni csak az 1/2 részét.
Érdeklődnék ez jogilag helytálló vagy kérhetjük a teljes összeget?

Válaszát előre is kösuzönöm

Kedves Szilvia!

A tetőtér beépítésével kapcsolatos beruházás miatt a két tulajdonosnak tulajdonjogi igénye lehet, azaz az Ő tulajdoni hányaduk növekedett - ezt akár bírósági úton is ki lehet kényszeríteni - és ennek következtében a befolyó vételár megosztása is eltér a három egyenlő résztől. Kérhetik tehát a teljes összeget, de ha nem tudnak megegyezni ebben a kérdésben, úgy csak a bírósági út kínálkozik megoldásként.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: