Hozzászólások

  • Kornél 48248 számú kérdése
  • 2018-03-14

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Egy olyan összetett dologba szeretnék tanácsot kérni, hogy anyukámmal lakok egy háztartásba. Ő már idős, 70 éves. A kérdéseim pedig azok lennének, hogy az eltartási szerződés kötésnek körülbelül mennyi az anyagi vonzata? Az ingatlan tulajdonjoga egyből ráruházható az eltartóra szerződés kötés után vagy az csak az eltartott elhalálozása után lesz az övé? Van két bátyám is ha én édesanyámmal eltartásit kötünk, hogy enyém lesz a ház, akkor azt később az örökléskor ők megtámadhatják?

Tisztelt Kornél ! Tartási szerződéssel az eltartó azonnal tulajdonjogot szerez, nemcsak az eltartott elhalálozását követően. Ha a szerződéskötéskor az eltartónak nincs halálos betegsége, és az eltartó eleget tesz a vállalt tartási kötelezettségének, akkor nem kell tartania a szerződés megtámadásától. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése, a földhivatalnak pedig 6 600 Ft-ot kell fizetni a tulajdonosváltozás bejegyzéséért.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 48220 számú kérdése
  • 2018-02-22

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy banki hitellel terhelt ingatlanom, arra szeretnék egy örökösödési szerződést kötni a lányommal, amit természetesen bejegyeztetnék a tulajdoi lapra.
A bank megakadályozhatja ezt?
A bank felmondás után ezt az öröklési joggal terhelt ingatlant eladhatja, árvereztetheti?

válaszát köszönöm

Kedves Katalin!

A tulajdoni lapon - feltételezem - zálogjog és elidegenítési tilalom is szerepel. Ezek közül az utóbbi mindenképpen akadályozza azt, hogy egy újabb teher jelenjen meg a tulajdoni lapon. Ha mégis megtörténne a banki hozzájárulás nélkül, úgy feltehető, hogy a kölcsönszerződés feljogosítaná a bankot a felmondásra, ezzel együtt a teljes tartozás lejárttá tételére, és a végrehajtásra, amely pedig akár az árverésig el eljuthatna.

Lehetőség van azonban arra, hogy a tulajdoni lapon az öröklési szerződés ne jelenjen meg, ez annyi "negatívumot" jelent, hogy az öröklési szerződéssel lekötött vagyontárgyat nem biztosítanj semmi, de persze lehet, hogy az Ön és a lánya viszonylatában erre nincs is szükség.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: