Hozzászólások

  • Mónika 48167 számú kérdése
  • 2018-01-11

Üdvözlöm!
Nem tudom,hogy kihez forduljak ezért önöktől szeretnék segítséget kérni.Van egy ingatlan ,ami el lett adva,amiben lakunk(albérletben)és az új tulajdonos február 25ig adott időt a kiköltözésre,a 3 gyerekkel,de a régi tulajjal volt/van szerződés,ami alapján itt lakunk.
Licit alapon lett eladva,azaz végrehajtás volt rajta.
Aki pedig megvette, valószínűleg nemm tudta hogy itt vagyunk.
Na már most én úgy gondolom,hogy kilakoltatási moratórium van és 3 gyermekkel nem lehet kitenni minket.
Rendszeresen fizettük a lakbért és emellett párom állandóra,mi a gyerekekkel pedig ideiglenesen vagyunk bejelentve a lakásba.A víz,a szemétdíj az Ő nevén van.
Mit tudunk tenni,ha már rendőrséggel fenyeget minket,ha nem költözünk,akkor ránk hivja?!
Nagyon szeretném,ha mielőbb tudnának segíteni. Köszönettel,Mónika és családja

Kedves Mónika!
Az egyértelmű, hogy kilakoltatási moratórium van, azaz április 30-ig nem lehet végrehajtani egy kiürítési ítéletet, megjegyzem, szerintem nincs is ilyen végrehajtható határozat. Azt azonban látniuk kell, hogy hosszútávon nem maradhatnak a lakásban - kivéve,ha az árverési vevővel megállapodnak - azaz érdemes lehet részben jogi, részben az életük zavartalansága miatt új lakás után nézniük.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szabó Zsolt 48164 számú kérdése
  • 2018-01-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!Kérdéssel szeretnék élni
2001 -ben Édesanyám hitelt vett fel az Erste Banktól,amelyhez feleségem és én adtuk a közös tulajdonukban lévő Nemepátrói házat,melyet a Bank akkor 2500000 Ft ra értékelt fel.A hitel összege 1000000(egymillió)Ft volt!Sajnos Édesanyám nem tudta fizetni a hitelét,ezért 2oo3. -ban ki kellett költöznünk az ingatlanból a Bank felszólítására!Mi nem tudtuk volna fizetni a törlesztőket!A szerződés szerint 2005 Április 19 -íg,a Banknak Árverezés útján értéjesíteni kellett volna az ingatlant,de nem tette.Édesanyámnak közben a nyugdíjából 2017 -re levonták a kölcsönösszeget és a vele járó kamatokat.A B.Végrehajtó a tartozás kifizetése után igazolást adott ki Édesanyámnak a tartozás teljes kifizetéséről,mellyel bement a Bankba,ahol azt a tájékoztatást kapta,hogy hiába fizette ki a teljes kölcsönt és kamatait,a Bank tulajdonában marad az Ingatlan,melyet 2017-ben eladásra is tett fel az Ingatlan.hu ra!Kérdésem,...Mi a jogi eljárás ilyenkor?Milyen alapon van joga ahhoz a Banknak,hogy egy kifizetett kölcsön után eladja más tulajdonát,ill.mi a jogalapja,hogy az övé maradt az ingatlanunk?Köszönöm türelmét,maradok tisztelettel!Szabó Zsolt

Tisztelt Szabó Zsolt!

Fontos lenne tisztázni, hogy a bank mikor és milyen módon (szerződés alapján vagy végrehajtási eljárásban) szerezte meg a tárgybani ingatlan tulajdonjogát. Javasolom, hogy fáradjanak be a területileg illetékes földhivatalhoz és az édesanyja mint korábbi tulajdonos kérje ki a banki tulajdonszerzéssel kapcsolatos okiratokat. Javasolom továbbá, hogy kérjék ki a banktól is a tartozás megfizetésével, illetve az esetleges levonásokkal kapcsolatos tételes kimutatásokat, továbbá amennyiben a végrehajtási iratok már nem állnak rendelkezésre, úgy a végrehajtótól is szerezzék be az egyes végrehajtási iratokat, kimutatásokat. Az Ön által felvetett kérdésnél csak az egyes okiratok birtokában lehet tisztázni, hogy a bank mikor, milyen módon és milyen vételáron szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát és azt követően milyen összegeket vontak le az Ön édesanyjától. Mivel az Ön által megadott információk nem teljesek és a szükséges okiratok hiányában a kérdésével kapcsolatban konkrét, felelősségteljes választ adni nem áll módomban, így ezt nem is tehetem. Emiatt a jelen válaszom nem minősül jogi tanácsadásnak, az csak informatív jellegű tájékoztatás és azzal kapcsolatban felelősséget vállalni nem tudok. Különös tekintettel arra is, hogy az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatos konkrét, érdemi választ csak az egyes okiratok rendelkezésre állása esetén tudok adni.

Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Andrea 48161 számú kérdése
  • 2018-01-01

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Egy családi házban nekem 3/4 részem, bátyámnak 1/4 része van. A házon van jelzálogjog(banki hitel) illetve bátyám jóvoltából rákerült 700.000 forintnyi végrehajtás.
Szeretném kérdezni, hogy engem, mint többségi tulajdonost a végrehajtónak nem kellett volna értesítenie erről mielőtt ráteszi a végrehajtást a házra?
A végrehajtás miatt elkezdhetik-e a ház eladását?
A végrehajtás csak a bátyám tulajdoni részéig terjedhet csak, vagy az én részem is veszélyben van-e?
Én mint többségi tulajdonos tudok-e a bátyámmal vmit kezdeni? (Jelenleg ő beköltözött a házba, ő lakja egyedül már 1.5 éve)
Ha én szeretném a házat eladni, milyen jogaim vannak, elindíthatom- e az eladást, ebbe ő bele köthet- e, gátolhatja-e?
Mit tudok tenni ha ő mióta a házban lakik csak amortizálja az ingatlant? Van-e jogom ahhoz, hogy őt kirakjam onnan?
Ha ő bérbe akarja adni a házat egy vállalkozás beindításához, megteheti-e és milyen arányban kell osztoznunk a bérbeadási díjon? Gondolom 1/4-3/4rész arányban? Illetve azzal a személlyel aki a vállalkozás céljára ki akarja bérelni, ügyvédi szerződés megkötése ajánlott?

Köszönöm szépen ha megadják kérdéseimre a választ sokat segítene.

Tisztelettel: Andrea

Kedves Andrea! A végrehajtás megindítása, ill. bejegyzése nem igényli a tulajdonos/tulajdonostárs értesítését.
A folyamat következő lépése az árverés meghirdetése és lefolytatása lehet, de ez csak a bátyja részét érinti, feltéve, hogy Ön nem adóstárs/kezes a banki hitelben, ill. nem adósa a 700 eFt-os tartozásnak sem. Az utóbbi azonban a banki kölcsön kapcsán feltehetően azt jelenti, hogy a bank is felmondhatja a szerződést, és ő is becsatlakozik a végrehajtásba.
A megoldás talán az lehet, hogy eladják az ingatlant, mert feltehetően magasabb árat fognak tudni elérni, mint egy árverés során. Ha Önök között nincs egyetértés az ingatlan jövőbeni helyzetére vonatkozóan, úgy lehet lépéseket tenni, de alapvetően a jelenlegi helyzet tisztázása lenne fontos, egy friss tulajdoni lap ismeretében. Amennyiben az Irodánk tud segíteni, úgy kérem, hogy keressen!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: